Gaskokare köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • De viktigaste fakta i korthet
  • En gasspis är en mobil matlagningsenhet för resenärer.
  • Förutom små patronkokare finns det även stora modeller med stativ.
  • Gaspatronerna skruvas fast eller genomborras.
  • En spis med piezotändning tänds utan tändare eller tändstickor.

Den mobila kokplattan

En campingkokare är en oumbärlig följeslagare för alla vandrare, campare och festivalbesökare, eftersom den gör det möjligt att laga en varm måltid eller en varm dryck när som helst. Den vanligaste typen av utomhuskök är gasolkök. Även med små modeller kan flera personer tillagas. Ravioli på burk må vara en klassisk campingmat, men om du har lite erfarenhet av matlagning kan du också skapa en hel måltid med en enkel gasolkök.

Förutom enkel transport är den största fördelen med en gasspis dess användarvänlighet. Det är bara att sätta in gaspatronen och spisen är redo att användas. Varken förvärmning eller användning av bensin är nödvändig. Gasflödet är lätt att reglera, vilket gör det möjligt att tillaga måltider och drycker individuellt. Dessutom ger spisen både ljus och värme.

Hur en gasspis fungerar

Den enkla funktionsprincipen gör gasolköket till en pålitlig campingkompis. Bränslet är gas som köps i patroner eller flaskor. Dessa har en standardiserad gänga och kan därför användas av alla tillverkare. De billiga stickpatronerna finns också tillgängliga nästan överallt. Så snart gasen kommer i kontakt med en gnista antänds den. Moderna spisar har oftast automatisk tändning, så du behöver inte använda tändare eller tändstickor. Ovanför lågan finns ett ställ där köksredskapen placeras. Större campingkök har flera kokzoner. Efter matlagning stängs gastillförseln av och lågan släcks.

Vad är piezotändning?

Piezotändning är en särskilt säker tändmetod för gas. Den enkla mekanismen kräver ingen elektrisk kraftkälla och används därför i tändare och gasolkök. Även gasolkök använder piezotändning. Detta är förknippat med det karakteristiska klickljudet när tändningsknappen trycks in. Piezo tändning eliminerar behovet av tändare eller tändstickor. Det finns alltså ingen risk att bränna sig när man tänder lågan.

När tändningsknappen trycks in slappnar en fjäder av, varpå en kolv slår mot en piezokristall eller en keramisk del. Detta skapar en gnista som antänder gasen. Beroende på miljöinverkan fungerar denna mekanism inte alltid på ett tillförlitligt sätt. Särskilt i kallt väder kan det hända att piezotändningen till en början inte fungerar och det kan krävas flera försök innan en gnista uppstår. Du bör ha en tändare eller tändstickor med dig ifall tändningen inte fungerar.

Vilka gasspisar finns tillgängliga?

Gasolkök skiljer sig främst åt i fråga om storlek. Förutom den lilla och mobila kompakta gasolköket finns det stabilare modeller, varav vissa har flera kokytor. I dessa är patronen ofta inte fastskruvad, utan ansluten till gasspisen via en slang.

Kompakt eller toppmonterad spis

Den här lilla gasolköket med en enda brännare är en campingklassiker som också är en vanlig syn på festivaler. Det är inte så konstigt eftersom det är den billigaste modellen. Den lilla toppkokaren placeras på patronen, som alltså utgör kokarens bas. Ytterligare anslutningar är inte nödvändiga.

Den enkla och lättanvända kompakta kokaren är det rätta valet för en kortare vandringstur eller festival. Den har tillräckligt med kraft för att värma konserver eller brygga kaffe. Konstruktionsmetoden, som gör den lätt att stuva undan, är dock också dess svaga punkt: Eftersom den står på patronen är den inte särskilt stabil. Större kokkärl får inte plats på bänkspisen, vilket gör det svårt att laga mer avancerade måltider. De som reser längre än bara några dagar vill förmodligen unna sig lite mer komfort.

Fördelar

  • Kompakt
  • Enkelt
  • Bra värde
  • Lätt att använda

Nackdelar

  • Ostadigt stativ
  • Endast lämplig för små krukor

Kompakt gasspis med extern gastillförsel

Den här kompakta spisen står inte på gaspatronen utan på sin egen ram, vilket gör den mycket stabilare än en vanlig gasspis. Flamman förses med gas via en slang. Eftersom den något större gasolköket och patronen måste förvaras separat kräver den här varianten lite mer utrymme i ryggsäcken än en toppmonterad spis.

Fördelar

  • Vridningssäkert
  • Lätt att använda
  • Lämplig för större krukor

Nackdelar

  • Mer utrymme krävs
  • Jämförelsevis tung

Kväska gas spis

En gasolköksugn i resväska liknar en kokplatta och levereras ofta i en praktisk väska. Den har fötter som gör det möjligt att placera även större köksredskap på ett säkert sätt på spisen. På grund av konstruktionen har en sådan spis inte bara högre stabilitet, utan också en större matlagningsyta än en toppmonterad spis. På så sätt kan man förbereda tillräckligt med mat för en grupp. Gaspatronen sätts in från sidan. Där finns också en regulator som gör det möjligt att justera lågan individuellt, precis som på en gasspis.

En gasolkök för resväskor passar bra för dem som kräver mer av sin matlagning. Om du är ute på resande fot under en längre tid vill du laga mat med färska råvaror för omväxlings skull i stället för att ta fram en burk varje dag. En gasolkök för resväskor är bättre lämpad för detta. Den passar bra i en vandringsryggsäck, men väger tyngreän en bänkspis. Här måste användarna väga av om en lättviktig ryggsäck eller ett ordentligt matlagningsområde är viktigare för dem.

Fördelar

  • Stabil
  • Lämplig för större rätter
  • Bekvämt att använda

Nackdelar

  • Tyngre än en toppkokare
  • Högre utrymmesbehov

Gasspis med flera flammor

Dessa stora campingkök har flera matlagningszoner och erbjuder maximal matlagningskomfort när du är på språng. De är dock för stora och tunga för att tas med på en vandring. Gasolkök med flera flammor är avsedda för resenärer och campare som reser med bil, husbil eller husvagn.

Precis som i ett mobilt kök kan alla rätter tillagas på multiflamman. Därför behöver campingköket mer gas än ett litet toppmonterat gaskök. Därför är den utrustad med en gasslang som kan användas för att ansluta större patroner och gasflaskor till apparaten. En gasspis med flera flammor har i regel ett integrerat vindskydd som skyddar lågorna från vindbyar. Det lilla uteköket är perfekt för familjecamping eller för trädgården. Jämfört med de andra modellerna är den minst rörlig och den dyraste.

Fördelar

  • Lämplig för stora grupper
  • Mycket stabil
  • Särskilt robust
  • Integrerad vindruta

Nackdelar

  • Stora och tunga
  • Besvärlig transport

Vad du bör tänka på när du köper en gasspis

Den viktigaste faktorn när du köper en gasspis är hur snabbt mat och dryck kan värmas upp. Prestanda är den avgörande faktorn. Dessutom bör du ta reda på vilket system för stängning som finns i den enhet du väljer. För dem som reser utan bil eller husbil spelar spisens storlek och vikt en viktig roll.

Power – den snabba måltiden

Hur snabbt en gasspis värmer soppa eller vatten för kaffe beror på effekten. Den vanligaste enheten som tillverkarna anger effekt i är watt. Mindre kompakta gasspisar har ibland bara en effekt på 1 000 watt. Koffergasspisar har vanligtvis en effekt på omkring 2 000 watt. Särskilt kraftfulla gasspisar kan till och med klara 10 000 watt. I princip är högsta möjliga effekt idealisk. Slutligen kan du alltid sänka flamman. Tänk dock på följande: Med en hög effekt förbrukas mer gas.

Hur du använder gasspisen på ett effektivt sätt

En gasspis med hög effekt är inte till någon nytta om lågan blåser ut av vinden. Det är därför lämpligt att använda en liten gasspis med ett separat vindskydd. Detta ger ytterligare en fördel: Mindre värme går förlorad till miljön.

Bränsle och patroner

I de flesta fall använder gasspisar butan eller propangas som bränsle. Miljön måste dock vara tillräckligt varm för att kokaren ska fungera ordentligt. Butan övergår till flytande tillstånd vid temperaturer under 10 grader Celsius, vilket gör gaskokaren oanvändbar. På en fjäll- eller vintervandring rekommenderas därför patroner som innehåller en blandning av propan och butan eller ren propan.

Viktigare än gasen är typen av patron. Många användare köper en gasspis och inser först därefter att det finns olika stängningsmetoder. I princip skiljer man mellan patroner med och utan ventil.

Den klassiska stickpatronen är billig och används i stor utsträckning. Den har ingen egen ventil. Detta innebär att patronen måste sitta kvar på gasspisen tills den är tom. Den genomborras via en ihålig dorn på enheten. Se till att det tråg som dornet går in i är rent så att gummitätningen på ett tillförlitligt sätt förhindrar att gasen läcker ut. Lanseringspatroner används över hela världen och finns nästan överallt.

Skruvventilpatronen skruvas fast på den matchande anslutningen med en gänga. En sådan patron har en ventil som bara öppnas när den skruvas på. Följaktligen kan patronen demonteras när den inte används, vilket är en fördel jämfört med punkteringspatroner.

Mindre vanlig än de två andra varianterna är bajonettventilpatronen. Här är anslutningen inte fastskruvad, utan pluggad och sedan säkrad med en bajonettspak. Dessa patroner är också utbytbara.

Storlek och vikt – vandring eller camping?

Vid en lång vandring eller en backpackingtur gäller följande: Ju mindre och lättare gasolköket är, desto bättre. Här är en toppmonterad gasspis det första valet. Även med en patron väger en sådan spis bara cirka 500 gram. Om du vill laga mat på resan kan du ta med dig en gasolkök i resväskan. En sådan modell kan också lätt stoppas i en ryggsäck, men den väger mellan två och sex kilo och är betydligt tyngre än en liten toppmonterad spis. I detta fall måste användarna göra eftergifter när det gäller rörlighet.

Förutom resväska gasolkök är även ett gasolkök med flera flammor och slangsystem lämpligt för campingsemestern. En sådan gasolspis är bara något dyrare än en resväska. För stationär användning på en campingplats är en stor gasolköksugn lämplig, eftersom vikten går hand i hand med större stabilitet. En gasspis med flera flammor är den bästa lösningen för en familjesemester.

Var försiktig med vikterna

Tillverkarna brukar ange vikten för sina gasspisar utan patron. En vanlig gaspatron väger cirka 200 gram. Du måste ta hänsyn till denna vikt när du köper.

Lämpliga köksredskap

Det viktigaste kriteriet för kokkärl är materialets värmeledningsförmåga. Flammans värme ska ju utnyttjas optimalt. Serviser för gasolkök bör inte ha plasthandtag och bör inte vara belagda, eftersom lågan kan skada handtag och beläggning. Ett välsittande lock förhindrar värmeförlust under tillagningen.

Under lång tid var aluminiumgrytor standardpannor för gasspisar. De ingår fortfarande ofta i leveransen. Materialet har den praktiska egenskapen att det är särskilt lätt och lämpar sig därför väl för ryggsäckar och vandringar. Obehandlat aluminium reagerar dock med sura och salta livsmedel, t.ex. tomatsås, frukt och inlagd mat.

Specialbehandlad anodiserad aluminium är härdat men dyrare än alternativ i rostfritt stål. Använd helst trä- eller plastbestick i aluminiumfat. Om metallbestick skrapar ytan kan aluminium komma in i maten i form av små flisor.

Kokkärl i rostfritt stål utan beläggning är ett bra val för alla som reser med bil eller husbil och inte behöver bära grytorna och stekpannorna själva. Det extremt värmebeständiga materialet påverkas inte av flamman från en gasolspis. Rostfritt stål värms dock inte upp lika snabbt som en aluminiumgryta.

Anvisningar om användning av en gasolspis

En stor fördel med gasspisar är att de är lätta att använda: Patronen kopplas in, lågan tänds och matlagningen kan börja. Om användarna följer tillverkarens säkerhetsinstruktioner kan ingenting hända. Om du är på väg under en längre tid bör du veta hur många skott som är möjliga att avfyra med en patron. Efter vandringen är det lämpligt att rengöra kokaren så att den är redo för nästa resa.

Säkerhetsanvisningar

Kom ihåg följande punkter när du använder ett gasolkök:

  • Använd inte gasspisar i slutna rum (gäller även tält)
  • Använd endast på en fast, obrännbar yta
  • Välj en plats för matlagning som är skyddad från vinden
  • Kontrollera spis och patron för defekter före användning
  • Lämna inte gasolköket obevakat

Skydda patronen från värme och långa perioder av direkt solljus. Du måste också vara försiktig när du byter ut patronen. Låt gasolköket svalna helt och hållet i förväg och demontera behållaren utomhus.

Brinntid för en gaspatron

Den som förbereder sig grundligt inför en vandring måste också beräkna behovet av gaspatroner. En standardpatron som väger 230 gram har en brinntid på cirka 70 minuter. På så sätt kan en liter vatten kokas cirka 20 gånger. Med tre kokprocesser per dag räcker en standardpatron sex till sju dagar.

Vissa faktorer kan dock påverka den faktiska brinntiden för en gaspatron. Vinden påverkar förbränningsprocessen, vilket ökar förbrukningen. Därför är det klokt att sätta upp ett vindskydd för kompakta gasspisar. Kallt vatten, till exempel från en bäck, tar längre tid att koka än kranvatten. Av dessa skäl kan inga allmänt giltiga uttalanden göras om brinntiden för gaspatroner.

Rengöring av en gasolspis

Precis som alla andra apparater behöver gasolköket regelbundet underhållas. På så sätt kan du använda enheten så länge som möjligt. I princip ska du se till att spisen är ren och att det inte finns några vingliga delar varje gång du använder den. Befria gasspisen från sot och smuts efter vandringen eller festivalen. Rengöring förhindrar att smuts täpper till gasmunstyckena. Du behöver vanligtvis inget annat än tvålvatten och en diskmedelssvamp. Kontrollera också att alla tätningar är intakta. När en spis transporteras i bagaget är ett läckage extremt irriterande.