Brödbakningsmaskin köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • Vad du behöver veta
  • Brödmaskiner är billiga, praktiska och snabba.
  • Även instegsmodeller levererar bra resultat.
  • Beroende på modell ingår komfortfunktioner som timer eller innerbelysning i utrustningen.

Hur fungerar en brödbakare?

Många av oss gillar att gå till ett bra bageri och köpa vårt bröd färskt och varmt från ugnen. Men vi kan också baka sådant färskt och väldoftande bröd själva – med en praktisk brödbakare går det snabbt och enkelt. En brödbakmaskin kostar inte mycket, tar knappt någon plats och kräver ingen speciell kunskap om brödbakning. Moderna brödbakmaskiner är enkla att använda och förser hela familjen med ugnsvarmt bröd från den egna produktionen.

En brödbakare fungerar i princip som en vanlig elektrisk spis – men den har många extra funktioner. Vid första anblicken ser brödbakare ut som brödrostar; de passar lätt på alla köksbänkar. Ovanifrån kan du titta in i maskinen genom ett glaslock för att kontrollera hur långt brödet har gräddats, om det behövs. Detta lock öppnas mot toppen för att ta ut brödet i slutet.

I varuautomater utan siktfönster kan man med hjälp av en digital display se hur lång tid det tar innan brödet är färdigt. Locket får dock under inga omständigheter öppnas under bakningsprocessen – då riskerar hela degen att falla ihop. Vissa brödbakare har även en integrerad innerbelysning för bättre insyn. Det gör det ännu enklare att se när det önskade resultatet har uppnåtts.

Inuti bakmaskinen finns en vanlig lådformad bakform, som de som används för att baka kakor. Denna bakform innehåller två degkrokar som rör sig under bakningsprocessen och knådar degen. På så sätt ser de till att alla ingredienser blandas korrekt.

Det finns olika degkrokar för varje typ av bröd; dessa köps antingen separat eller ingår redan i leveransen. Ofta lämnar degkroken ett hål i botten på det färdiga brödet, men detta kan undvikas genom att avlägsna kroken i tid efter den sista knådningscykeln. Om en brödbakmaskin har två olika drivaxlar för två degkrokar, vilket är fallet med vissa modeller, kan även två mindre limpor bakas samtidigt. För detta ändamål kan man använda en dubbel bakform (två individuella, små bakformar). En temperatursensor på apparaten ser till att den optimala bakningstemperaturen varken över- eller underskrids och att den fördelas jämnt.

Vem är brödbakare lämpliga för?

En brödbakmaskin är i princip lämplig för alla som vill baka sitt eget bröd, oavsett om det är dagligen eller var fjortonde dag. De ekonomiska och tidsmässiga kostnaderna är låga; brödet kommer ut ur maskinen efter tre till fem timmars gräddningstid. Maskinerna är alla intuitiva att använda, så det krävs ingen teknisk kunskap eller annan erfarenhet. De flesta brödmaskiner är också lämpliga för att göra sylt eller yoghurträtter och tilltalar därmed ett ännu bredare spektrum av användare. Speciellt för allergiker och personer med glutenintolerans är det betryggande att veta exakt vilka ingredienser som finns gömda i deras bröd.

Vad behöver jag tänka på innan jag köper?

Innan du köper en brödbakare finns det några punkter att tänka på; när allt kommer omkring bör du välja en apparat som är perfekt skräddarsydd för dina behov:

  1. Hur stor är efterfrågan på nybakat bröd? Ett enpersonshushåll bör välja en maskin som kan baka små bröd som väger 500 gram eller som har en dubbel bakform. För större familjer eller singlar med en stor frys som gillar att baka till lager är en maskin för bröd som väger 1.250 gram ett bra alternativ.
  2. Finns det några speciella önskemål eller räcker det med en ”vanlig” limpa? Ju mer omfattande funktioner, desto dyrare blir maskinen. Ett brett utbud av funktioner är bara värt om du vill spara många av dina egna recept. Annars räcker det med en enkel brödbakare utan många funktioner.
  3. Används brödbakaren uteslutande för att baka bröd? Även då kan du använda en billigare apparat som bara har denna enda funktion.
  4. Allergiker och personer med intolerans bör se till att ett lämpligt program är integrerat i maskinen. Alternativt bör de välja en maskin med individuell programmering av bakningsprocesserna.
  5. Hur mycket komfort behövs? Praktiska extrafunktioner som siktfönster, timer, ingrediensdispenser och innerbelysning höjer naturligtvis priset.

Hobbybagare och de som vill ta en titt på hela brödbakningsgrejen först är väl betjänta av en nybörjarmodell. Dessa enheter levererar vanligtvis också utmärkta resultat, men kostar inte mycket. Senare kan du alltid byta till en brödbakare med ett bredare utbud av funktioner, om kraven på ditt hembakade bröd ökar med tiden.

En rekommenderad instegsmodell är AFK BM-2N, som med ett pris på knappt 40 euro inte bara är mycket prisvärd utan också ger bra resultat.

Fördelar

  • Enkel och bekväm bakning
  • Display med LCD-display
  • Visningsfönster
  • Timer (upp till 13 timmar)

Nackdelar

  • Relativt små bröd

Hur kommer ingredienserna in i behållaren?

Färdiga bröd- och bakmixer kräver att vissa ingredienser som nötter, frön, jäst eller örter tillsätts i maskinen vid olika tidpunkter. Det finns två olika sätt att göra detta på: Antingen har brödbakaren en automatisk ingrediensdispenser eller så piper den efter en stund för att varna dig om att en ingrediens nu måste tillsättas. I brödmaskiner med en automatisk ingrediensdispenser kan alla ingredienser läggas i maskinen direkt från början och maskinen gör resten; den tillsätter allt gradvis till inredningen.

Hitta rätt brödbakmaskin

Att hitta rätt brödbakare är inte alltid lätt. Marknaden erbjuder modeller med varierande grad av funktionalitet. Vissa funktioner är oumbärliga i en brödbakare, medan andra bara är ett trevligt extra. Vi visar dig vilka funktioner som kan vara värdefulla för dig.

Display och displayelement

Runt displayen, som bland annat visar bakningsförloppet, finns på varje brödbakmaskin en kontrollpanel med flera knappar med vilka maskinens olika program kan styras och inställningar kan göras. De inställningar som görs visas på displayen. Om knappskyltarna på maskinen är på engelska hittar du de tyska översättningarna i bruksanvisningen.

Olika bakningsprogram

Med varje bakmaskin kan du välja mellan förinställda bakprogram och individuella inställningar. Standardprogrammen som ”fullkornsbröd”, ”vitt bröd” eller till och med ”sylt” kan ställas in på några sekunder. Ett egenskapat bakprogram innebär att användaren själv bestämmer de enskilda stegen i bakningsprocessen, dvs. han/hon bestämmer tiden för tillsättning av respektive ingrediens samt hur länge de enskilda faserna ska pågå.

Bruksanvisningen beskriver i detalj hur de förinställda bakprogrammen går till. De enskilda faserna i processen förklaras i detalj. Fasernas ordningsföljd är fast för varje program: först knådningsfasen, sedan jäsningsfasen och slutligen den egentliga gräddningsfasen. Dessa varar så länge som tillverkaren eller – vid en självprogrammerad process – användaren anger. Vissa inställningar kan dock göras individuellt för varje bakningsprocess. Dessa inkluderar graden av brunfärgning, brödets vikt och den tid då bakningsprocessen ska starta.

Skapa dina egna bakprogram

En självprogrammerad bakningsprocess är särskilt användbar för personer med spannmålsallergier eller särskilda preferenser – särskilt om det önskade brödet ska bakas regelbundet. Men även andra personer som inte har hittat den perfekta processen för dem bland de förprogrammerade varianterna kan dra nytta av denna funktion. Ingen behöver vara rädd för tekniken – hur programmen skapas beskrivs detaljerat och bra i varje instruktionsbok.

Omfattning av funktioner

Alla brödtillverkare levereras också med matchande mätkoppar eller mätskedar som gör att den exakta mängden ingredienser kan tillsättas. Ett strömavbrottsskydd är också användbart. Med denna funktion upptäcker apparaten ett strömavbrott på upp till 10 minuter och fortsätter sedan programmet som vanligt. Detta har fördelen att hela bakblandningen inte går förlorad och du måste börja om från början.

Automatiska bakmaskiner med integrerad temperatursensor kan informera användaren när det inre har svalnat tillräckligt för att starta en ny bakningsprocess. Denna funktion rekommenderas särskilt om större mängder bakas regelbundet. För den som bara använder maskinen för att baka bröd en gång i veckan för egen konsumtion är denna funktion ganska ointressant. Däremot är en automatisk varmhållningsfunktion som håller brödet varmt i ugnen längre efter gräddningen alltid värdefull. Brödet kan hållas varmt i upp till en timme. Akustiska signaler, t.ex. ljudsignaler som avges när ett program avslutas eller en ingrediens ska tillsättas, är särskilt användbara om du inte befinner dig i apparatens omedelbara närhet under bakningsprocessen eller gör andra saker däremellan.

Skötsel och rengöring av brödbakaren

Naturligtvis vill alla ha något från sin brödbakare så länge som möjligt. Regelbunden rengöring och god skötsel är avgörande för detta. De enskilda rengöringsstegen tar inte överdrivet mycket tid för de flesta brödtillverkare.

Innan maskinen används för första gången bör den rengöras noggrant, eftersom skadliga rester kan finnas kvar. Det är också tillrådligt att rengöra maskinen efter varje användning för att förhindra att föroreningar fastnar – senare rengöring är vanligtvis mycket svårare. Regelbunden rengöring förlänger maskinens livslängd.

Se till att brödbakaren är frånkopplad från strömförsörjningen före rengöring. Dessutom bör du endast rengöra apparaten när den har svalnat helt så att materialet inte blir poröst och skyddsbeläggningen inte lossnar. Av hälsoskäl bör du inte använda starka rengöringsmedel.

Rengör alla delar av brödmaskinen

Beroende på maskinens konstruktion måste de enskilda delarna först demonteras efter användning för att kunna rengöras individuellt. Det är bäst att ta bort bakformarna och degkrokarna för att få bättre tillgång till maskinens insida.

Det rekommenderas inte att rengöra enskilda delar i diskmaskinen, eftersom diskmedlet är för aggressivt för brödmaskinens skyddande beläggning. Fullständig nedsänkning i vatten bör också undvikas. Detta kan skada den befintliga tekniken.

Det viktigaste när du rengör brödbakaren är att se till att non-stick-beläggningen på bakformarna, som förhindrar att brödet fastnar i formen under gräddningen, inte skadas. Beläggningen kan lossna om den inte rengörs ordentligt och sedan blandas med degen nästa gång den bakas. Av samma anledning bör grova svampar undvikas. Mjuka trasor eller en mikrofiberduk är bäst.

Flaskborstar är särskilt lämpliga för rengöring av degkrokarna. För bästa resultat, blötlägg degkrokarna innan du tvättar dem, eftersom de kommer i kontakt med den klibbiga degen mest. De har också en non-stick-beläggning. Så samma försiktighet gäller som för bakformarna. Du bör vara särskilt försiktig när du rengör degkrokarna, eftersom rester från degen där kan leda till begränsad funktion under blandningsprocessen.

Varning:

Om non-stickbeläggningen är sprucken måste den berörda delen av brödbakaren bytas ut omedelbart! Maskinen bör inte användas förrän dess, annars kan det vara skadligt för din hälsa. Regelbunden och noggrann skötsel av en brödbakare lönar sig; tänk på att det ofta är dyrt att köpa mer funktionella enskilda delar. För att förhindra luktutveckling är det bäst att lämna brödbakaren med locket öppet när den inte används. Naturliga rengöringsmedel som citronsyra eller bakpulver förhindrar bakteriebildning utan att angripa den känsliga beläggningen.

Om degkrokarna ger upp trots god skötsel bör brödbakaren först testas i viloläge. Ofta slits drivspindeln på brödtillverkare som används ofta ut. Du kan dock snabbt åtgärda detta problem själv utan att behöva köpa en reservdel.