Brödkorg köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • Vad du behöver veta
  • Brödlådor är ett bra sätt att hålla brödet färskt längre.
  • De finns i olika former och storlekar. Vissa med gångjärnslock, andra med rullluckor, med eller utan luftventiler.
  • Brödlådor kan tillverkas av rostfritt stål, trä, stål eller keramik.
  • På vissa modeller kan du använda locket som skärbräda.

Håll ditt bröd färskt längre

Det finns inget bättre än smaken av färskt bröd från ugnen. Även om det kanske är bäst när det är superfärskt, håller brödet sig gott mycket längre om det förvaras på rätt sätt.

Bröd blir gammalt när dess fukthalt minskar. Tyvärr är det inte så enkelt att lägga brödet i en plastpåse eller slå in det i folie. Om du förseglar brödet för att förhindra att vatten tränger ut, blir skorpan mjuk och det kommer så småningom att mögla. Å andra sidan vill du inte att brödet ska torka ut för snabbt, så du måste förvara det någonstans.

Hur är det med kylskåpet?

Många människor förvarar sitt bröd i kylskåpet, men det gör att det faktiskt blir gammalt snabbare. Brödet ska förvaras vid en temperatur på 18-22 °C (64-71 °F). Vid låga temperaturer kristalliseras stärkelsemolekylerna i brödet, vilket gör att brödet blir gammalt och smakar sämre.

För att hålla brödet fräscht så länge som möjligt måste du förhindra att det torkar ut men ändå låta luften cirkulera. Det finns en bra anledning till att bagarna säljer sitt bröd i papperspåsar – pappret absorberar en del fukt för att förhindra mögel, men hindrar samtidigt brödet från att torka ut helt och hållet. Brödbehållare är ett annat bra alternativ, eftersom de tillåter luftflöde men förhindrar att brödet blir gammalt för snabbt.

Vilken brödlåda är rätt för mig?

Brödlådor finns i många olika utföranden. Den viktigaste frågan är vilken som håller brödet fräscht längst.

different_types
Medurs: vikning, rulltopp, gryta, trumma.

Vikbar

Vissa tycker att de är gammaldags, andra ser dem som retro. I vilket fall som helst har vikbara brödlådor en klassisk design. I vissa modeller kan du använda locket som skärbräda. Brödet håller sig färskt relativt länge i dessa behållare.

Rulltopp

Brödlådor med rulltopp är mycket modernare än sina vikbara kusiner, och du kan använda toppen på vissa modeller som en hylla. Även om de kan vara snygga, håller sig brödet inte lika länge färskt i dem.

Kruka

Den här stilen är en klassiker. Den är oftast tillverkad av keramik eller lera och är relativt tung. Bröd som förvaras i burkar håller sig färskt under mycket lång tid. Den enda nackdelen är att det vanligtvis är ganska högt att ta på och av locket.

Trumma

Brödkorgar i trumform är ganska lika de med rulltopp. De har en skjutdörr och deras överdel kan ofta användas som skärbräda. Det största problemet med denna typ av tak är att de har en tendens att fånga upp mycket värme, vilket kan leda till att mögel växer. De håller dock brödet färskt längre än rulltoppsmodeller.

Köptips

Brödlådor skiljer sig inte bara åt i design, de finns också i flera olika material och storlekar. När du väljer en modell bör du kontrollera hur ventilationen ser ut och om den har några extrafunktioner, till exempel en skärbräda. Priset spelar naturligtvis också en viktig roll för ditt beslut.

Material

Brödlådor tillverkas av en rad olika material. Keramik och lera är de bästa materialen när det gäller förvaring av bröd. Båda materialen är utmärkta för att bevara fräschheten. Lera absorberar fukt väl och keramik ger god luftcirkulation.

Om du vill ha något annat än dessa klassiska material finns det många brödlådor i trä eller metall som rostfritt stål. Trä är ett bra alternativ eftersom det andas som papper. Denna andningsförmåga innebär dock också att träet kan absorbera lukter och sprida dem på nytt. Om du väljer en brödlåda av metall, se till att den har tillräckligt med ventilationshål.

Storlek

Skaffa en brödbehållare som motsvarar den mängd bröd som ni konsumerar som hushåll. Om den är för liten finns det inte tillräckligt med utrymme för att luften ska kunna cirkulera ordentligt. Om du är osäker, överskatta den storlek du behöver.

pumpkin_seed_bread
Brödkorgen får inte packas för tätt.

Luftcirkulation

Luftcirkulationen är viktig för att förhindra mögeltillväxt genom att avlägsna viss fukt. Se till att den brödlåda du väljer har tillräcklig ventilation. Helst ska ventilerna finnas på flera sidor så att luften kan strömma genom brödkorgen.

Extras

Att prata om extrasortiment på en brödlåda kan tyckas vara lite överdrivet. Men det finns faktiskt några saker som kan göra stor skillnad. Vissa modeller har extra fack för förvaring av grönsaker som lök eller potatis. Andra har ett lock som kan användas som skärbräda eller som en extra kökshylla.

Pris

Pris är inte alltid lika med prestanda när det gäller brödlådor. Dyra material ger dyra brödlådor, men det betyder inte att de håller brödet färskt längre. Billiga brödlådor kostar runt 20 dollar och kan nå över 100 dollar för designmodeller i metall.

Användningstips

När du väl har valt din brödbehållare finns det några saker du kan göra för att få ut det mesta av den. Läs vidare för att få några tips.

Plats

Det är viktigt att välja rätt plats för brödkorgen. Du behöver en plats med god luftcirkulation som inte är för fuktig. Om du ställer det bredvid din spis eller mikrovågsugn kan brödet absorbera ytterligare fukt därifrån. Om du placerar brödkorgen nära ett fönster kommer brödet att torka ut snabbare på grund av för mycket luftcirkulation. Den bästa platsen för en brödbehållare är varken nära värmekällor eller nära ett fönster. Helst ska den stå på en skyddad plats, men med tillräckligt med utrymme runt omkring så att den inte stänger in luften.

Brödets hållbarhet

Olika brödsorter håller sig olika länge. Baguetter håller egentligen bara en dag eller två, men du kan naturligtvis få wonderbread som håller i flera veckor.

En bra tumregel är att ju lättare bakverken är, desto kortare hållbarhet. Detta bestäms av veteinnehållet. Ju högre vetehalt, desto snabbare blir brödet gammalt.

Vetebröd brukar hålla sig ett par dagar. Råg däremot håller i tre till fyra dagar. Fullkornsbröd brukar hålla längst – ungefär en vecka.

Frysning av bröd

Frysning är ett bra sätt att förvara bröd, men det kräver en viss ansträngning. Om brödet fryses in på rätt sätt kan det förvaras i flera månader.

Om du väljer att frysa in bröd, se till att göra det så snart som möjligt efter att du har köpt eller bakat det. Det bästa sättet att frysa in bröd är i skivor. Det gör att den fryser snabbare och att den lätt kan tinas upp i brödrosten. Om du fryser in ett helt bröd kan du tina det över natten och sedan snabbt fräscha upp det genom att sätta in det i ugnen. Uppvärmt fryst bröd smakar som om det kom färskt från bageriet.

Uppdatera bröd som blivit hårt

Om du glömmer att lägga ditt bröd i brödkorgen eller om det bara har blivit lite för hårt finns det en lösning. Eftersom bröd blir hårt när det förlorar sin fuktighet behöver du bara fukta det lite och sätta in det i ugnen. Även om brödet inte kommer att smaka lika fräscht kommer det att bli mycket bättre än tidigare.


Bild 1: © FinalCheck | Bild 2: © Heike / stock.adobe.com