Fruktkvarn köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • De viktigaste fakta i korthet
  • Med en juicepress kan frukt bearbetas naturligt till juice.
  • Det billigaste alternativet är en manuell fruktpress, men den kräver mest ansträngning.
  • Fruktpressar är vanligtvis tillverkade av trä eller rostfritt stål.
  • Om endast små mängder frukt bearbetas räcker det med en fruktpress med en kapacitet på 3-5 liter.
  • Ett användbart tillbehör är en pressduk som underlättar efterföljande rengöring.

Hacka frukt på ett ögonblick

Läckra drycker kan göras av frukt, till exempel juice. Allt du behöver är färsk frukt och en fruktpress. Den är särskilt praktisk för jordbrukare och trädgårdsmästare. Om du inte odlar din egen frukt kan du göra juice av köpt frukt. På så sätt sparar du pengar som du annars skulle ha lagt ut på dyra juicer eller smoothies från snabbköpet. Med en fruktpress kan kärn-, bär- eller stenfrukter bearbetas skonsamt och alla vitaminer bevaras. Frukten måste dock bearbetas till mäsk innan fruktpressen kan användas. Detta fungerar särskilt bra med en fruktkvarn eller en moskvarn.

Redan romarna använde fruktpressar

Förr var man tvungen att slå frukten med fötterna för att få fram juice. Redan romarna hade pressar av trä eftersom det var mycket tidskrävande att krossa druvor. De första spindelpressarna, som är mycket lika dagens manuella fruktpressar, härstammar också från romarna.

Manuell, hydraulisk eller elektrisk fruktpress?

När du köper en fruktpress kan du välja mellan en manuell, hydraulisk och elektrisk press.

Manuell fruktpress

En klassisk fruktpress är vanligtvis tillverkad av trä eller rostfritt stål. Den består av en slags korg i vilken moset eller fruktbitarna hälls. Uppsamlingsbehållaren som saften rinner ner i är placerad under. Ovanpå korgen finns presskonstruktionen som består av en spindel och en roterande arm. Med hjälp av den roterande armen styr du spindeln, som flyttar pressskivan nedåt och krossar fruktresterna till juice. För att skapa tillräckligt tryck fästs så kallade tryckblock av trä på skivan, som ger mer vikt. De håller dock inte särskilt länge på grund av luftfuktigheten och måste därför bytas ut regelbundet.

En manuell fruktpress är populär eftersom den endast väger 8-14 kg och är billig. Det krävs dock mer kraft än för de andra modellerna. Eftersom en manuell version är ganska liten kan endast små mängder frukt bearbetas, men den är lättare att transportera än andra varianter. Den stora fördelen är att den är miljövänlig, eftersom den varken kräver el eller vatten. De många enskilda delarna gör det lätt att demontera och rengöra den. Risken för skador är också mycket liten här.

Hydropress

Hydropressen, även kallad vattenpress, har också en silkorg där frukten krossas. Pressen arbetar dock med vatten som rinner in i behållaren och ger ett ökande tryck. Vattnet expanderar gummimembranen i silkorgens insida och pressar på så sätt frukten mot korgens innervägg. Den resulterande saften rinner sedan genom en slang in i uppsamlingsbehållaren. Denna process kräver ingen ansträngning från användarens sida, utan han eller hon kan till och med flytta sig från enheten under tiden.

Det krävs dock en vattenanslutning, vilket begränsar rörligheten. Dessutom är pressen dyrare än en handdriven version. En hydropress kan producera större mängder juice på kort tid än en manuell press och är därför särskilt lämplig för stora familjer, gårdar eller festivaler.

Elektrisk fruktpress

En elektrisk fruktpress kan också användas utan ansträngning, eftersom den drivs av elektricitet. Den är dock mycket stor och dyr. Därför används den främst inom industrin för att bearbeta stora mängder frukt. En sådan press finns sällan i privata hushåll. Särskilt stora fruktpressar kallas vinpressar eller tråg och används ofta för vinproduktion.

Det här är vad du ska tänka på när du köper

Den som vill köpa en fruktpress bör ägna särskild uppmärksamhet åt storlek, material och pris.

Material

För att fruktpressen ska hålla så länge som möjligt bör den vara tillverkad av ett robust och hållbart material och ha en högkvalitativ finish, vilket inte alltid är fallet med mycket billiga versioner under 50 euro. Fruktpressar är antingen gjorda av trä eller rostfritt stål. Särskilt modeller i rostfritt stål har lång livslängd, men är också dyrare. Det ska vara enkelt och snabbt att rengöra en fruktpress. Av dessa skäl är en modell som kan demonteras i sina enskilda delar värdefull. Detta är vanligtvis möjligt med skruvpressar, men sällan med hydrauliska, elektriska och vattentrycksdrivna fruktpressar. Fruktpressar av rostfritt stål är lätta att rengöra.

Vikt

Särskilt om du vill sätta upp din fruktpress på olika ställen bör den vara lätt. Med en hög egenvikt står den dock stabilare. Fruktpressar av trä är lättare än modeller av rostfritt stål och lämpar sig därför bättre för mobil användning.

Kapacitet och storlek

Viktigt när du väljer en fruktpress är dess kapacitet och hur mycket juice du vill producera. Om du måste fylla på pressen varje gång för att bearbeta all frukt har du mycket arbete framför dig. Särskilt med en manuell fruktpress kan du spara tid och energi om du bara behöver en passage för att göra juice. De minsta fruktpressarna har en kapacitet på cirka tre liter och är därför endast avsedda för mycket små frukter och produktion av små mängder juice. Om du har större mängder frukt att bearbeta bör fruktpressen ha en kapacitet på cirka 20 liter. De största pressarna kan rymma upp till 40 liter, vilket vanligtvis inte behövs i ett privat hushåll. Totalt sett är juiceutbytet 50-70 procent av kapaciteten.

Tänk också på att ju mer kapacitet pressen har, desto större är den. Så för en apparat som kan producera mer juice på en gång behöver du mer utrymme. Vikten är också högre och fruktpressen kan inte flyttas så lätt.

Tillbehör

En så kallad pressduk rekommenderas särskilt, eftersom den underlättar produktionsprocessen och den efterföljande rengöringen. Om den inte ingår i leveransen kan du också köpa den i byggvaruhuset. Priset beror på antalet, storleken och robustheten hos pressduken. En pressduk är vanligtvis tillverkad av nylon, polyester eller linne. Ju klarare saften ska vara, desto tätare måste duken vara. Kontrollera att pressduken är av rätt storlek för din fruktpress.

För en manuell juicemaskin behöver du också pressblock. Dessa är gjorda av trä och ingår vanligtvis i leveransen, men antalet är inte alltid tillräckligt. Särskilt om du använder fruktpressen mycket ofta slits pressblocken snabbt och måste bytas ut. Beroende på antalet kostar de mellan sju och tio euro.

För att bearbeta frukten till mos är det bra med en fruktkvarn. Den krossar frukten på nolltid tack vare rullkvarnen och är mycket kostnadseffektiv i sin enkla design. En fruktkvarn är oftast tillverkad av rostfritt stål eller aluminium och är därför mycket lätt att rengöra. Du kan lägga produkten från fruktkvarnen direkt i din fruktpress och bearbeta den till juice. Se till att du har en så stor tratt som möjligt om du vill göra mos av större mängder frukt på en gång.

Juicetunnor för förvaring av fruktprodukter är också praktiska, eftersom du kan förvara saften säkert i dem. För de flesta mängder är behållare med en kapacitet på mellan 20 och 50 liter idealiska. Tunnor med en dräneringskran gör det också möjligt att avlägsna saften på ett rent sätt.

Pris

En fruktpress är redan i sig själv en dyr affär. Hur dyr anordningen är beror dock på typen av press, dess storlek och material. Manuella fruktpressar finns att köpa från cirka 60 euro. Eftersom de vanligtvis är mindre och ofta tillverkade av trä är de billigast. Om du vill köpa en liten men hållbar fruktpress måste du lägga ut minst 80 euro. Tryckpressar med vattentryck kostar flera hundra euro, endast elektriska pressar är ännu dyrare. Det finns inga övre gränser, men mycket dyra modeller är vanligtvis industriella apparater.

Tips för att använda fruktpressen

Innan du förädlar din frukt till juice eller vin med fruktpressen måste du först hacka den. Större frukter, t.ex. äpplen, bör bearbetas till mos med hjälp av en fruktkvarn. När det gäller mindre frukter som vindruvor räcker det oftast med att rista in det yttre skalet med en kniv. Frukt med kärnor, t.ex. körsbär, kan inte lätt bearbetas i fruktpressen. För att göra detta måste du först ta bort kärnan.

Som ett första steg bör du sätta in en tryckknapp. Fyll försiktigt på moset och vik pressdukens kanter så att hela fruktmängden täcks av den. Kontrollera att fruktpressen står eller är ordentligt monterad och inte kan glida undan innan du använder den. Uppsamlingsbehållaren ska också vara stabil och korrekt placerad under fruktpressens pipa. Nu behöver du bara använda spaken eller spindeln för att trycka på frukten. När all frukt har pressats ut kan du öppna korgen och ta bort resterna tillsammans med pressduken.

Korrekt rengöring av fruktpressen

För att förhindra att jästrester fastnar i fruktpressen bör du rengöraapparaten efter varje användning. Om du använder en pressduk kan du helt enkelt lyfta ut den ur fruktpressen tillsammans med resterna som den innehåller, även kallade pressrester, och slänga dem i komposten eller i det organiska avfallet. Pressduken kan tvättas med vatten. Spraya presskorgen ordentligt med vatten för att avlägsna alla rester. Häng sedan upp pressduken för att torka.

Att bygga en fruktpress själv

Om du är händig kan du också bygga din egen fruktpress. Det är lite tidskrävande, men billigare än att köpa en färdig press. Det är viktigt att materialet är rätt. Endast lövträ som bok eller ek är lämpligt som material för en fruktpress. Du kan hitta lämpliga instruktioner på Internet. Många uppsättningar gör det mycket enkelt att montera fruktpressen.

Bevara den pressade saften

När du har gjort juice med fruktpressen kan du fortfarande konservera den. För det första kan du förvara den i kylskåpet, där håller den sig i fyra till fem dagar. Om du vill behålla saften längre måste du pastöriseraden. Värm den till 75 grader Celsius i cirka tio minuter och häll sedan ut den direkt. Temperaturen är särskilt viktig här, eftersom för mycket värme gör att smak och vitaminer går förlorade. För pastörisering finns det särskilda anordningar som ser till att temperaturen hålls exakt. Du kan fylla den pastöriserade saften i glasflaskor och den håller sig i ungefär ett till två år.

Andra typer av juiceutvinning

Särskilt om du bara vill förädla små mängder frukt till juice har du möjlighet att välja mellan olika apparater. Med en citruspress kan du till exempel pressa små mängder citroner eller apelsiner för hand. För att göra detta trycker du frukten på presskonen och rör den fram och tillbaka tills all saft har samlats i behållaren undertill.

Det finns juicepressarsom ett elektroniskt alternativ för att utvinna juice. De hackar frukten med hjälp av en snabbt roterande skiva. Det är också praktiskt med en ångpress, som med hjälp av ånga spränger cellerna i frukten så att saften kommer ut. Juice kan också produceras med en så kallad slow juicer. Namnet beror på den långsamma och skonsamma pressningen med hjälp av en pressskruv. Frukten måste dock hackas kraftigt för att kunna bearbetas. Naturligtvis kan du också bearbeta frukten med en smoothieblender. Detta fungerar med en roterande kniv.