Köksfläkt köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • Vad du behöver veta
  • Spiskåpor avlägsnar rök och vattenånga som bildas vid matlagning.
  • Det finns två huvudtyper av fläktkåpor: recirkulation och extraktion. Den förstnämnda renar luften och fläktar den tillbaka in i köket, medan den sistnämnda fungerar som en avgasfläkt och blåser ut luften.
  • Många spisfläktar kan både ha recirkulation och utsugning.
  • Spiskåpor skiljer sig åt genom fläktstyrka och ytterligare funktioner.
  • När du installerar en huva ska du följa säkerhetsanvisningarna. Detta är viktigt för att undvika problem som t.ex. undertryck.

Varför köpa en fläktkåpa?

Det är bra att laga mat, men det är inte bra att ha ett stinkande kök. När du är klar med matlagningen är det vanligt att lukterna stannar kvar i köket trots god ventilation. Den största boven i dramat är vattenånga som innehåller matmolekyler och fett.

Denna ånga innehåller luktmolekyler som kommer från maten du lagar, vilket leder till illaluktande kök. När det kondenserar på köksskåp och ytor gör det inte bara att allting luktar illa, det kan också leda till mögeltillväxt. En lösning är att regelbundet torka av köket med en handduk, men ett mycket enklare alternativ är att skaffa en fläktkåpa. Dessa apparater, som även kallas rökutdragare, tar bort lukter och överdriven fuktighet från köket medan du lagar mat.

Återcirkulerande luft kontra frånluft

Det finns i princip två olika typer av fläktutdrag: recirkulation och utsugning. Recirkulerande kåpor suger ut rökgaserna, renar luften med hjälp av filter och släpper sedan ut den i rummet igen. Med avluftskåpor sugs luften ut genom ett rör. Läs vidare för att få en jämförelse av dessa två utvinningsstilar.

Atercirkulation

Återcirkulation

Recirkulerande kåpor är billigare och enklare att installera än avluftskåpor. De har en motor som suger in rökgaserna från spisen i huven. I huven finns vanligtvis två filter: ett metallfilter och ett aktivt kolfilter. Metallfiltret avlägsnar fetter och oljor från luften. Det aktiva kolfiltret fångar upp luktmolekyler så att den återcirkulerade luften luktar mycket mindre när den kommer in i köket igen. Kolfilter måste bytas ut var sjätte till tolfte månad.

Fördelar
  • Lätt att installera (inget behov av avgasrör)
  • Inga strukturella krav
  • Ingen värmeförlust på vintern, ingen uppvärmning på sommaren
Nackdelar
  • Högre än extraktionsfläktar
  • Inte lika effektiv när det gäller att avlägsna lukter
  • Kolfilter måste bytas ut regelbundet
  • Avlägsnar inte fukt
Avgasutslapp

Avgasutsläpp

Utloppshuvuden är något mer komplicerade än deras syskon med recirkulation. Istället för att fånga upp lukt och fett i filter transporteras det ut genom en avgasslang. Men avluftskåpor har metallfilter för att förhindra att fett täpper till utsugningsslangen. Med tiden blir filtret ganska fullt, så du måste rengöra det om du märker att utvinningseffektiviteten minskar.

Fördelar
  • Minskar luftfuktigheten
  • Inga uppföljningskostnader för ersättningsfilter
  • Tystare
  • Vanligtvis effektivare
Nackdelar
  • Avgasslangen måste bryta sig igenom en vägg för att gå ut
  • Högre installationskostnad
  • Värmeförlust på vintern
Negativt tryck

Undertryck är ett vanligt problem med utsugningsfläktar, och det är viktigt att undvika det. Den uppstår när luft sugs ut ur ett rum utan att ersättas. Extraktionsfläktar minskar lufttrycket i ett rum, vilket kan få allvarliga konsekvenser. Om du till exempel har ett undertryck i ett rum med en öppen eld kommer fläkten att suga ut potentiellt dödliga gaser som kolmonoxid från elden och in i rummet. För att undvika detta bör du alltid ventilera rummen ordentligt med öppna fönster och överväga att köpa en undertrycksmätare. Dessa enheter ansluts till din spisfläkt och stänger automatiskt av den om det finns för mycket undertryck. Du bör också låta en skorstensfejarmästare kontrollera att din eldstad fungerar som den ska.

Hybridkåpor

Vissa spisfläktar kan både cirkulera och avlägsna luft. Vanligtvis kan du välja vilket läge du vill ha genom att trycka på en knapp. Det innebär att du kan spara på uppvärmningskostnaderna under vintern genom att använda recirkulationsläget, men om du behöver bli av med starka lukter kan du också använda extraktionsläget.

Design

Det finns många olika typer av spisfläktar, både för recirkulation och extraktion. Läs vidare för en översikt.

Under skapet

Under skåpet

Underskåpskåpshuvar är den vanligaste typen av kåpor. De är vanligtvis mellan fyra och sex tum höga och monteras under ett köksskåp. Underskåpskåpor med utsugningsfunktion har vanligtvis en utsugningsslang som går ut genom skåpet ovanför. Den här typen av spisfläkt brukar vara relativt billig.

Teleskopisk

Teleskopisk

Teleskopiska kåpor är ganska lika som kåpor under skåp. De är något mer kompakta eftersom de kan dras ut och in. Detta är bra om du är lång och har en tendens att stöta dig i huvudet. När de inte används är dessa kåpor helt dolda under skåpet.

Skap

Skåp

Kåpor passar in mellan köksmöblerna och är dolda när de inte används. När du vill använda dem öppnas de ut och ser ut som om skåpet har öppnats uppåt. Detta är ett mycket diskret alternativ och är därför mycket populärt.

Tak

Tak

Takkåpor är ett utmärkt alternativ för öppna kök. De passar direkt i taket och har en dekorativ kant. De kan vanligtvis bara cirkulera – för att de ska kunna suga ut måste du montera ett avgasrör i taket.

on

Ön

Ö-huvuden är avsedda för spisar i köksöar. Eftersom många av modellerna måste hängas upp i trådar kan de endast användas för återcirkulation. Det finns modeller som kan monteras i en skorsten ovanför köksön och som därmed kan förses med ett avgasrör för utsugning. Vissa av dessa skorstenar är dock bara dekorativa och lämpar sig inte för utvinning.

Skorsten

Skorsten

Skorstenshuvuden monteras på väggen direkt bakom spisen. Den här typen av spis kräver att det inte finns några skåp ovanför spisen. Skorstenshuvar finns i flera olika stilar. Dessa inkluderar fristående skorstenar och kåpor i en vinkel ovanför spisen.

Vagg

Vägg

Väggkåpor är en speciell typ av skorstenskåpor. Intagningsytan är monterad i en 45-graders vinkel mot spisen, vilket innebär att du inte slår huvudet mot den. Väggkåpor finns i både recirkulations- och extraktionsvarianter.

Spishal med neddragning

Spishäll med neddragning

Downdraft-hällar är ganska nya på marknaden. Dessa är integrerade i spisen och drar ner rökgaserna direkt från grytorna och kastrullerna, utan att de stiger upp i rummet. Detta är en utmärkt lösning för köksöar och i situationer där det är svårt att montera en vanlig spisfläkt. Du behöver dock tillräckligt med utrymme under spisen för ett utsugningsrör. Under de senaste åren har fläktar med nedåtgående fläktdrag blivit mycket mer prisvärda.

Downdraft huva

Downdraft huva

Precis som hällar med nedåtriktad fläkt suger de här kåporna ut luft under dina kastruller och stekpannor. När de inte används dras de in i köksytan igen. Många modeller har justerbar höjd, så att du kan få den perfekta nivån beroende på vilken kastrull du lagar mat med. De drar ut rök och ångor åt sidan.

Funktioner och utrustning

Förutom att välja rätt stil finns det några andra saker att ta hänsyn till när du köper. Läs vidare för en översikt.

Bredd

Spiskåpan bör vara lite bredare än spisen under den, så att den kan fånga upp alla rök och ångor. Om du har ont om utrymme kan du överväga en fläkt med nedåtriktad fläkt.

Ventilationseffekt

Ventilationseffekt, eller luftflödeshastighet, avser hur mycket luft din fläktkåpa kan förflytta under en viss tid. Den mäts vanligtvis i kubikfot per minut, förkortat CFM. Ju högre CFM, desto mer kraftfull är fläktkåpan. Som en allmän regel bör du skaffa en huva som kan cirkulera all luft i köket cirka tolv gånger i timmen.

Exempel på beräkning

Säg att du har ett kök på 100 kvadratmeter med ett tak som är tre meter högt. Det betyder att ditt kök har en volym på 1 000 kubikfot. Om man utgår från regeln att din spis måste cirkulera all luft i rummet tolv gånger under en timme, måste spisfläkten kunna cirkulera 12 000 kubikfot luft per timme. Dela detta med 60 (60 minuter i en timme) för att få fram det CFM-tal du behöver. I det här fallet är det 200.

Diameter på avgasröret

För att en fläktkåpa ska fungera korrekt måste avgasröret vara tillräckligt brett för luftflödet. Om den är för liten kommer vattenånga att bildas och skada enheten. Följande tabell ger en grov vägledning om förhållandet mellan CFM och avgasslangens diameter:

CFMDiameter på avluftsslangen
upp till 1804″
upp till 3005″
upp till 4506″
upp till 10008″
Ju högre luftflödet är, desto bredare måste avgasröret vara.

Belysning

Nästan alla spisfläktar har en inbyggd lampa som lyser ner på spisen. De flesta nya modeller har energieffektiva lysdioder, men halogenspotlights är fortfarande populära på grund av deras varma ljusfärg. Fluorescerande lampor var tidigare populära men är numera ganska sällsynta. Även om de flesta modeller bara har en på- eller avbrytare är det en bra funktion att kunna dimma ljuset på huven.

Effektnivåer och standby

De flesta kåpor har bara en på- och avknappningsknapp och ett par effektinställningar. Vissa utdragbara fläktar startar automatiskt när du drar ut dem. Touch-kontrollerna ser bra ut, men de är ibland svåra att använda med våta eller feta fingrar. Vissa toppmodeller har fjärrkontroller eller kan till och med styras via en app.

Användbara extrafunktioner

Vissa modeller har användbara extrafunktioner. Läs vidare för att få en kort översikt över vad som finns på marknaden.

Automatisk överskridning

Vissa spisar har ett alternativ som gör det möjligt att stanna på efter att du har avslutat matlagningen och sedan stänga av efter en viss tid.

Intensivt läge

Många modeller har ett intensivt läge. Detta är för när det kommer mycket rök från matlagningen – till exempel när du steker en stek – och du behöver extra kraft. Beroende på modell kommer fläktkåpan att återgå till normal effekt efter en viss tid.

Intervallventilation

Vissa spisfläktar har ett läge där fläktarna slås på med jämna mellanrum för att hålla luften cirkulerande i köket. Detta kallas ibland för intervalldrift, kontinuerlig drift eller periodisk drift.

Sensorer

Toppklassiga spisfläktar har ibland sensorer som känner av röknivån i den omgivande luften. De använder denna information för att slå på och stänga av sig själva.

Rengöring och underhåll

Som tidigare nämnts är det viktigt att regelbundet rengöra och byta ut filtren i din spisfläkt. Läs vidare för att få mer information om hur du ska sköta den.

Kolfilter

Det aktiva kolfiltret i din fläktkåpa fångar upp dålig lukt från rök som kommer från matlagningen. Om det fortfarande luktar fett när huven är påslagen är det dags att byta filter. Filtrets livslängd beror helt på hur mycket du lagar mat, men de håller vanligtvis mellan sex och tolv månader. I de flesta fall är det enklaste alternativet att byta ut det, men det finns några saker du kan göra för att förlänga filtrets livslängd.

Regenerering av ett kolfilter

Vissa kolfilter kan ”regenerera”. För att göra detta måste du sätta in dem i en ugn på 200 °C i två timmar. Detta bör bränna bort alla rester så att filtret kan återanvändas. Om du upprepar denna process var fjärde månad kan du förlänga filtrets livslängd med upp till tio år. Observera att den tid som du behöver lägga in filtret i ugnen och temperaturen kan variera. Det är en bra idé att ventilera köket ordentligt under den här processen, eftersom det kan lukta ganska illa.

Påfyllning av kolfilter

Du kan också fylla på ett begagnat kolfilter om det har slutat fungera. För detta behöver du aktivt kolpellets. För att fylla på filtret måste du öppna det, vilket kan vara lite svårt. Om du gör fel måste du köpa en helt ny, så det är inte det bästa alternativet för nybörjare.

Beställning av ersättningsfilter

Om du vet namnet på modellen är det mycket billigare att köpa ersättningsfilter på nätet.

Metallfilter

Metallfiltret i en spiskåpa tar bort fett från matlagningsrök. Med tiden kommer fettet att täppa till hålen och hindra fläkten från att släppa igenom fler rökgaser. När du kommer till detta stadium måste du rengöra filtret. Ett igensatt filter innebär inte bara att din spisfläkt inte fungerar som den ska, det är också en brandrisk eftersom fettet är lättantändligt. Vissa rekommenderar att filtret rengörs varannan vecka, men det är inte särskilt realistiskt. Följande tabell visar hur ofta du bör rengöra filtret beroende på hur mycket du lagar mat.

AnvändningRengöringsfrekvens
Hög användning (catering)Var 7:e till 14:e dag
Normal matlagning (hemma)Var 4:e till 12:e vecka
Används sällan (andra hem, knappt någon matlagning)Var 3:e till 6:e månad
Så ofta måste ett metallfilter rengöras.
Rengöring av ett metallfilter

Du kan rengöra metallfiltret i din spisfläkt genom att blöta det i varmt vatten och tvättmedel. Du kan också lägga den i diskmaskinen. Om den är mycket smutsig kan du blötlägga den i ett alkaliskt köksrengöringsmedel i förväg.

Rengöring av huvans ytor

Fett och olja fastnar ofta på utsidan av kåpan. Här är några tips för att rengöra huven.

  • Låt lamporna svalna helt och hållet – halogenlampor blir riktigt varma.
  • Torka av ytan med en varm, fuktig trasa och diskmedel.
  • När du torkar, se till att så lite vatten som möjligt kommer in i brytarna eller i fläktintaget.
  • Undvik att använda hårda svampar eller skrubbar – de kan repa ytan.

Bilder 1-12: © FinalCheck