Miniugn köpråd: Så väljer du rätt produkt
- De viktigaste fakta i korthet
- En miniugn kan användas antingen som ett tillägg eller som ett alternativ till en konventionell ugn.
- Miniugnar är både utrymmes- och energibesparande.
- Det finns olika modeller, till exempel en miniugn med integrerad brödrost eller med kokplattor.
- Billiga versioner av den lilla ugnen finns tillgängliga för så lite som 20 euro.
- Många modeller har extrautrustning, till exempel ett roterande spett, en smulbricka eller flera bakplattor.
Det kompakta alternativet till ugnen
En miniugn är mycket lättare än en vanlig ugn. Den är snabb och okomplicerad att sätta upp och lätt att transportera. Särskilt semesterfirare drar nytta av den lilla kaminen, som de lätt kan ta med sig till campingplatsen, semesterhuset eller husvagnen. Eftersom miniugnen kan placeras flexibelt kan den också placeras på bänkskivor eller bord. Detta innebär att användarna inte behöver böja sig ner för att använda ugnen. Detta är en idealisk lösning särskilt för personer med ryggproblem.
Eftersom miniugnen bara har ett litet utrymme för matlagning värms den upp på kort tid. Till skillnad från en vanlig ugn behöver den här varianten därförinte förvärmas . Med en miniugn sparar du också tid eftersom bakning/grillning eller uppvärmningsprocessen går mycket snabbare än i en konventionell ugn.
På grund av sin ringa storlek och låga energiförbrukning är en miniugn också mycket billigare att köpa än en stor ugn. För singel- eller studenthushåll är det ettprisvärt och utrymmessnåltalternativ till . Även om den bara tar upp små mängder mat är den ändå mycket mångsidig. Beroende på modell kan du använda ugnen för att baka, grilla, tillaga eller värma mat. En miniugn kan därför också användas som ersättning för en mikrovågsugn .
Även lämplig för modelleringslera
Förutom mat kan du också använda din miniugn för att härda modelleringslera, till exempel FIMO. Den övre och nedre värmen kanbakamassan på mycket kort tid. Du måste dock vara uppmärksam på temperaturen, eftersom den lilla ugnen snabbt blir varm. Apparaten får inte bli varmare än 110 grader Celsius, annars kan modelleringsleran missfärgas. Se därför till att göra en testkörning och använd om möjligt en baktermometer.
En annan praktisk egenskap är att en miniugn inte kräver högspänningsström. Den kananslutas till vilket uttag som helst och förbrukar betydligt mindre energi än en vanlig ugn. Den är dock inte lika kraftfull och har oftast bara plats för mycket små portioner, varför den i bästa fall kan fungera som ett komplement för stora familjer. Men med 1 000-2 000 watt är den lilla ugnens effekt mer än tillräcklig för olika små måltider.
Fördelar
- Platsbesparande
- Lägre energiförbrukning än konventionella ugnar
- Flexibel installation
- Ingen stark ström krävs
- Ingen förvärmning behövs
Nackdelar
- Mindre kraftfull än vanliga spisar
- Mycket liten matlagningskammare
Vem är en miniovre lämplig för?
Tack vare sin mångsidighet är en miniovre i princip lämplig för alla hushåll. Eftersom den är mycket utrymmesbesparande och billig är den särskilt användbar för hushåll med små kök och husbilar. Seniorer gillar också att använda små ugnar, eftersom de vanligtvis kan tillaga mindre portioner med dem och de är vanligtvis mycket lätta att använda. I små kök, på campingplatser eller i husvagnar finns det inte plats för en stor spis. Om du fortfarande vill njuta av pizza, kakor, bakade rullar eller grytor kan du använda en miniugn. Den är mycket mer kompakt än en vanlig golvstående modell och därför idealisk för små kök, sommarhus, skidstugor eller husvagnar. Det är också ett populärt alternativ till ångkokare, kontaktgrillar och brödrostar.
Vilket är bäst: en mikrovågsugn eller en miniugn?
Mikrovågsugnar och miniugnar är inte bara lika till utseendet. Båda är lika lämpliga för att värma eller tina upp rätter. En mikrovågsugn är dock mindre mångsidig eftersom du åtminstone med de enkla apparaterna varken kan baka eller grilla. Vissa miniugnar har flera bakplattor för att tillaga maten på olika nivåer eller ett roterande spett för ett perfekt grillresultat. En mikrovågsugn har ingetdera. Om du bara vill värma eller tina mat behöver du en mikrovågsugn. För allt annat lämpar sig en miniugn bättre.
Grillning, tillagning eller uppvärmning
De mångsidiga miniugnarna finns i olika versioner. Beroende på användningsområdet är det lämpligt att välja en annan variant. En vanlig miniugn har vanligtvis över- och undervärme och lämpar sig för överbakning, återuppvärmning och bakning av brödrullar.
För grillen
För alla grillfantaster som inte har en trädgård eller annat utrymme för grillning finns det små ugnar med grillfunktion. I de flesta fall finns det en värmeslinga i den övre delen av ugnen som avger mycket värme och därmed ger perfekta grillresultat. Vissa modeller har ett roterande spett i mitten av ugnen, vilket ger en jämnare grillning. Sådana ugnar är lämpliga för grillad kyckling och kebab, men kan också användas för gratänger och grytor.
För tillagning
Miniugnar med kokplattor, även kallade små kök, gör det möjligt att laga mat och baka samtidigt. Dessa varianter har en eller två kokplattor på toppen av ugnen. Det är antingen vanliga kokplattor eller keramiska kokplattor. I vissa modeller kan kokplattorna slås på oberoende av varandra, i andra kan de bara användas tillsammans. Små kök är särskilt populära i singelhushåll och på campingsemestrar. Beroende på värmeplattornas effekt kan de ersätta inte bara en vanlig ugn utan även en spis. Dessa varianter fungerar dock endast med stark ström.
För rostning
En annan variant är kombinationen av en miniugn och en brödrost. Dessa apparater består av en liten ugn i den nedre delen och en brödrost i den övre. När ugnen används kan brödrostsfacket stängas med ett reglage. Ugnen och brödrosten kan därför aldrig användas samtidigt, men det är mycket enkelt att växla mellan funktionerna. Om du har en ugn med integrerad brödrost behöver du ingen extra apparat för dina rostade bröd och sparar därmed plats.
För pizza
För att baka pizza behöver du vanligtvis en konventionell ugn, eftersom vanliga miniugnar inte kan generera tillräckligt med värme. Därför finns det speciella pizzaugnar som liknar miniugnar. Till skillnad från miniugnar når pizzaugnar temperaturer på upp till 400 grader Celsius. De finns i olika versioner, antingen med en pizzasten, särskilt höga temperaturer eller ett terrakottatak. Därefter gräddas pizzan tills den är krispig, antingen på en pizzasten eller i en insatt stekpanna.
För ångkokning
En av de dyraste miniugnsmodellerna är ångugnen. Den har en ångkokningsfunktion som frigör ånga från en liten tank eller låda. Detta är mycket användbart för många rätter. Till exempel blir en stek saftigare, en kaka luftigare och fisk är också mycket lätt att tillaga. Det finns vanligtvis olika tillagningsnivåer så att ugnen kan anpassas till varje maträtt. Ångkokningsfunktionen är dock endast tillgänglig på ett fåtal apparater.
Vad du ska tänka på när du köper en miniugn
Om du vill köpa en miniugn finns det några saker du bör tänka på. Det viktigaste är apparatens prestanda, funktioner, pris och säkerhet.
Effekt
En miniugns prestanda beror på apparatens storlek och typ. Miniugnar har en effekt på cirka 1 000-3 000 watt, medan större versioner i allmänhet har en högre effekt än mindre. Om du behöver mindre värme för de flesta rätter och inte använder apparaten ofta räcker det med en version med låg effekt. Men om du använder den regelbundet eller med mer värme bör den ha minst 1 500 watt. Tänk på: Ju mer effekt apparaten har, desto mer el förbrukar denockså .
Funktioner
Beroende på användningsområdet är olika funktioner användbara i en miniovre. Om du vill grilla med den får du bäst resultat med en modell som har en grillfunktion. För ett jämnt grillresultat är ett roterande spett perfekt. Du bör överväga en ångkokningsfunktion om apparaten kan vara lite dyrare och du värdesätter tillagad mat. Mikrovågsugnsfunktionen är lämplig för snabb uppvärmning av maträtter. Många modeller har förutom över- och undervärme även en konvektionsfunktion. Värmen distribueras av en fläkt som värmer maten jämnt. Funktionen kräver mindre värme och är därför särskilt energisnål.
Volym
Matlagningskammaren varierar i storlek beroende på modell. De mer kompakta apparaterna har ett kokutrymme på 9-12 liter och är mer avsedda för små snacks eller rullar. Medelstora modeller med en kapacitet på 20-30 liter kan också användas för att laga grytor eller kakor. I ett enskilt hushåll kan dehelt ersätta en konventionell ugn . Varianter med ett utrymme på 30 liter eller mer lämpar sig väl för pizzor och stekar. Många av dessa större modeller är därför utrustade med ett roterande spett.
Storlek
Beroende på var enheten ska placeras är en annan storlek lämplig. Även om miniugnar i princip är mycket mindre än konventionella ugnar finns det stora skillnader mellan de olika modellerna. Som standard är många miniugnar cirka 20-40 centimeter höga, cirka 20-50 centimeter djupa och cirka 30-50 centimeter breda. Mät i förväg utrymmet där ugnen ska placeras och välj storlek därefter.
Hur stor måste en miniugn vara för att få plats med en pizza?
De flesta pizzor har en diameter på 28-30 centimeter. Ugnens ugnsutrymme mäts i liter och bör ha minst en volym på 20 liter för att ge plats för en liten pizza. Apparater med en volym på 30 eller 40 liter är ännu lämpligare, eftersom de också rymmer större pizzor. Om du har en mindre miniugn kan du naturligtvis baka pizza i den, du måste bara dela upp den i flera delar.
Temperaturområde
Det finns olika temperaturkrav för olika rätter. Om du bara vill använda ugnen för att baka rullar räcker det med 180-200 grader Celsius . För att tillreda en stek krävs däremot lite mer värme, cirka 250 grader Celsius. Den maximala temperaturen i många miniugnar är också 250 grader Celsius. Om du behöver högre temperaturer för vissa rätter, till exempel pizza, bör du köpa en pizzaugn som kan nå upp till 400 grader.
Operation
För att underlätta matlagning, bakning eller stekning ska apparaten vara så okomplicerad som möjligt. Miniugnar har antingen en ratt eller en display för att ställa in temperaturen. Se till att din apparat harså många temperaturnivåer som möjligt, så att du kan anpassa den individuellt till varje maträtt. Se också till att alla strömbrytare och rattar är tydligt märkta så att du inte behöver gissa när du ställer in temperaturen. Det är också viktigt att bruksanvisningen är begriplig.
Säkerhet
För att se till att du inte bränner dig på minioven och att värmen inte försvinner inifrån är detnödvändigt med en bra isolering . Särskilt dörrhandtaget måste vara värmeisolerat. Ugnen bör definitivt ha ett fönster med dubbla glasrutor. Modeller med stålbeklädnad är vanligtvis bättre tillverkade än varianter med plastbeklädnad och rekommenderas därför oftare. En automatisk avstängning är praktisk eftersom den gör det möjligt för apparaten att stänga av sig själv om den oavsiktligt lämnas på för länge. Detta förhindrar att enheten överhettas och minskar risken för brand. För att förhindra att spisen glider bör den också ha sugkoppar på fötterna. Många apparater har också ett barnlås.
Extras
Förutom huvudfunktionerna, som t.ex. grillfunktionen, finns det andra funktioner som är praktiska i en miniugn. En sådan funktion är timer , med vilken du kan ställa in tiden för bakning, grillning eller tillagning. När denna tid har gått ut ger timern en ljus- eller ljudsignal och du kan ta bort maten. De flesta timers har en maximal varaktighet på 60-120 minuter, vilket vanligtvis är tillräckligt. En timer är numera standard på de flesta miniugnar.
Vissa modeller har en inredningslampa, som liknar en mikrovågsugn. Det betyder att du alltid kan hålla ett öga på maten när du lagar, kokar eller bakar den och ta ut den i god tid. Detta har fördelen att du inte behöver öppna ugnsdörren hela tiden, eftersom inredningen förlorar cirka 20 procent av sin värme. Den här funktionen finns dock inte på billiga modeller.
De flesta miniugnar levereras med en eller flera bakplattor eller galler. Flera brickor är praktiska eftersom du kantillaga på olika nivåer,baka eller grilla . Om du vill arbeta med flera plåtar rekommenderas en ugn med konvektion, eftersom rätter inte tillagas tillfredsställande på mellannivån med över- och undervärme.
Vissa ugnar har en integrerad smulbricka i form av en låda som fångar upp smulor som faller ner. Fördelen med detta är att duenkeltkanta bort lådan och rengöra den lättare än apparatens insida. Vissa miniugnar levereras också med grythandskar eller receptböcker, men dessa extra tillbehör är inte absolut nödvändiga.
Pris
Miniugnar finns i olika priskategorier. De billigaste modellerna finns redan tillgängliga från 20 euro. Dessa har vanligtvis en mycket liten kokare och är främst lämpade för sällananvändning. Så om du bara vill använda ugnen mycket sporadiskt och hellre tillreda snacks i den, räcker det oftast med en billig apparat. Du kan köpa en miniugn med grillfunktion för cirka 70 euro. Den har vanligtvis ett kokutrymme på 30 liter eller mer, vilket gör det möjligt att tillaga många olika rätter. Om du vill köpa en ugn med kokplattor måste du betala minst 160 euro. I stort sett: Ju dyrare apparaten är, desto större är matlagningsutrymmet och desto mer varierande funktioner.
Var kan jag placera min miniugn?
På grund av sin lilla storlek kan du i princip placera en miniugn på vilken yta som helst i kök, husvagn eller utomhus. Eftersom apparaten kan bli mycket varm bör du se till att hålla lämpligt avstånd från andra föremål. Den ska stå minst tio centimeter från väggar och andra föremål och ha minst en meter utrymme uppåt för värmeutveckling och ventilation. Använd aldrig apparaten när den står i ett skåp, eftersom risken för brand är för stor. Av samma anledning får inget placeras på själva ugnen och ventilationsöppningarna ska hållas fria. För att förhindra att miniugnen välter eller faller ner, placera den på ett halkfritt och brandsäkert underlag. Om du placerar den nära ett fönster kan matlukterna bättre komma ut.
Hur du rengör din miniugn på rätt sätt
För hygienisk matberedning rekommenderas att du rengör minioven före varje användning. Detta är mycket enkelt med de flesta apparater eftersom brickor, galler och grillspett enkelt kan tas bort. En smultrågsbehållare underlättar också den här processen, eftersom golvet blir mindre smutsigt tack vare den och du kan också enkelt ta bort smulorna som samlas i den. Torka av brickan med en fuktig trasa och låt den sedan torka innan du sätter tillbaka den i ugnen. Du kan ta bort eventuellt kvarvarande fett på brickan med en fuktig trasa och lite diskmedel. Du bör också rengöra ugnens väggar regelbundet, annars kan fett och andra rester bränna in.
En ren ugn tack vare enkla huskurer
För särskilt envisa fett- och smutsfläckar finns det några rengöringsmetoder som du bör undvika. Miniugnen fårinte rengöras med en stålsvamp eftersom stålspånen kan skada ugnen och till och med orsaka kortslutning eller brand. Sköljmjölk och rakskum rekommenderas också ofta som hjälpmedel, men det är bättre att inte använda dem. De är skadliga för inredningens emaljyta och innehåller vanligtvis ingredienser som inte får komma i kontakt med livsmedel. I stället finns det några beprövade och testade huskurer som tar bort smuts enkelt och utan negativa effekter:
Bakpulver
Bakpulver gör det enkelt att rengöra en miniovre. Blanda bakpulvret med tre matskedar vatten till en krämig massa. Applicera den sedan på matresterna och låt den verka i cirka 30 minuter. Om pastan är mycket smutsig kan du låta den stå i ugnen längre. Ämnet torkar och blir pulverliknande, varefter du enkelt kan ta bort det med en fuktig trasa. När smutsen löses upp under pastan kan den avlägsnas utan att skrubba.
Salt
Du kan också rengöra ugnen och bakplåten med vanligt salt. För att göra detta måste du först fukta ugnens insida med en trasa. Strö sedan salt över alla fläckar så att de täcks helt av ett vitt lager. Värm sedan ugnen till 50 grader Celsius. När saltet har blivit brunt kan du stänga av ugnen. Nu måste den svalna innan du kan sopa bort saltet och torka av med en fuktig trasa.
Bakpulver
Bakpulver är också ett populärt ämne för att ta bort fläckar i ugnen. Blanda först bikarbonat med vatten i förhållandet 1:1. Därefter kan du med hjälp av en borste eller svamp stryka på alla smutsiga ställen i ugnen med bikarbonatblandningen. Var noga med att lämna rena områden och värmeelement borta. Låt blandningen verka i cirka 20 minuter. Därefter kan du helt enkelt ta bort klistret och smutsen med en fuktig trasa.
Citron
Du kan till och med använda citron för att få bort smuts från ugnen. För att göra detta måste du först blanda lite citronsaft med vatten i en bakform. Du sätter dem helt enkelt i ugnen och värmer den till 120 grader Celsius. Den vattenånga som uppstår löser upp inbränd smuts. När kaminen har svalnat igen kan du torka av dess insida med en fuktig trasa. Fördelen med metoden är att den också eliminerar obehagliga lukter.
Kända tillverkare
Det finns numera många tillverkare av miniugnar på marknaden. Här presenteras några av dem kortfattat:
Rommelsbacher:
Det tyska företaget har funnits sedan 1928 och är fortfarande familjeägt. Den lägger stor vikt vid balansen mellan modernitet och tradition. Deras apparater är kända för sin höga kvalitet.
De’Longhi:
Det italienska företaget är främst känt för sina kaffe- och espressomaskiner, men tillverkar även andra köksmaskiner. Deras miniugnar har många olika funktioner.
Severin:
Denna tillverkare är också ett tyskt företag som specialiserar sig på hushållsapparater. Hans apparater är oftast enkla att använda.
Steba:
Företaget har endast sålt produkter under eget namn i cirka 20 år. Innan dess producerade företaget uteslutande för andra märken.
Clatronic:
Företaget är känt för sina billiga hushålls- och underhållningsapparater. De säljs i många stormarknader och lågprisbutiker.