SILBERTHAL Kaffekvarn manuell

Fördelar
- Hög kvalitet
- Inkluderar ersättningsglas med lock
- Lätt att använda
- Sex inställningar för kvarn
- Välillustrerad manual
Nackdelar
- Tung
- Dyr
Rating
9,3 / 10
Slutsats
Med ett pris på över 50 euro är handkvarnen från SILBERTHAL en av de dyrare modellerna, men dess utförande och hantering är imponerande. Med denna kvarn får du en hållbar, solid produkt i elegant design som levereras med sex olika malningsinställningar.
Kvalitet
Användning och slipning
Rengöring
Produkten som presenteras här tillhandahölls oss gratis av Amazon. Leverantören hade inget inflytande på testkriterierna eller vårt betyg.
Kvalitet 




Förpackat kaffepulver kan oftast inte konkurrera med nymalda kaffebönor. De värdefulla aromerna som i bästa fall hamnar i kaffet försvinner alltför snabbt i malet tillstånd. Många kaffekännare vill därför mala sina bönor färska direkt innan de tillreder sitt kaffe. Elektriska kaffekvarnar är särskilt praktiska. För mindre mängder räcker det dock med de mer kompakta, lättskötta och oftast mycket billigare manuella modellerna. Tillverkaren SILBERTHAL säger sig erbjuda eleganta och genomtänkta produkter för människor som tycker om riktigt gott kaffe. I sortimentet finns bland annat en handkaffekvarn i elegant design.

Kompakt, men inte lätt
Den manuella kaffekvarnen från SILBERTHAL har ett hölje i rostfritt stål som omsluter kvarnen. Strax ovanför finns bönbehållaren som har en kapacitet på 17 gram. På en gång kan du mala pulver för cirka två koppar espresso.
Inte bara bönbehållaren, utan hela kaffekvarnen är ganska kompakt: den är 5,5 cm lång och bred och 15,5 cm hög utan veven. Detta gör att den enkelt kan stuvas undan och även transporteras utan problem. Med tanke på den kompakta storleken är vikten på den manuella kaffekvarnen ganska hög. Den väger strax under 450 g.
Högkvalitativ kvarn och glasbehållare
SILBERTHAL-produkten har en konisk kvarn tillverkad av rostfritt stål. Veven sitter fast på locket och är också tillverkad av rostfritt stål. Under kvarnen kan du fästa en glasbehållare för att samla upp det malda kaffet. Det finns också ett ersättningsglas med lock, som är perfekt för att förvara ditt malda kaffe eller ta det med dig.

Sex malningsinställningar för olika kaffedrycker
Den manuella kaffekvarnen har sex malningsinställningar som väljs med hjälp av kontrollratten. Inställning 1 och 2 är för fint pulver och beredning med en espressomaskin. För en italiensk kaffebryggare är pulver som malts på inställning 2 eller inställning 3 bäst. För filterkaffe rekommenderar tillverkaren inställningarna 3 och 4, för en fransk press 4 eller 5. Den grövsta malningen är idealisk för kallbryggt kaffe. Det finns inga andra inställningar tillgängliga, men en manuell kaffekvarn behöver verkligen inte mer.
Användning och slipning 




Användningen av SILBERTHAL kaffekvarn är så enkel och intuitiv att det egentligen inte behövs någon bruksanvisning. De medföljande instruktionerna är därför kortfattade. På två sidor hittar du fördelarna, bruksanvisningen i fyra steg och information om rätt malningsgrad. Det hela finns på tyska, engelska, franska, spanska och italienska. Alla steg är utförligt och tydligt illustrerade.
Montering och inställning av kvarn
Den manuella kaffekvarnen kan monteras i bara några få steg. Uppsamlingsglaset skruvas enkelt fast under kvarnen. Kaffebönorna placeras i håligheten ovanför kvarnen innan den stängs med locket. Eftersom både bönbehållaren och påfyllningsöppningen är ganska små, kan det hända att bönor spills när kvarnen fylls. Innan du börjar mala behöver du bara ställa in önskad malningsgrad. För att göra det, vrid kontrollratten till önskat läge. Den kan justeras smidigt utan att glida. Märkningen är också lätt att läsa.
Förbered veven, ställ in malningen, kör
När den vita pilen på kontrollratten är ovanför den högra slipningen finns det inget som hindrar att man vevar. Vevens trähandtag är lätt att greppa och känns bekvämt att hålla i. Den långa spaken gör malningen effektiv. Det enda som saknas på kaffekvarnen är en gummibeläggning på höljet av rostfritt stål, vilket skulle göra den säkrare och bekvämare att hålla i och använda.

Även om kvarnen arbetar effektivt och är trevlig att använda, blir vevandet ganska ansträngande efter en kort tid. För en omgång med en full bönbehållare på inställning 3 behövde vi cirka 150 varv i vårt test. Finare pulver kräver några fler varv, grovt pulver motsvarande färre.
Grov till fin: resultatet av slipningen
Skillnaderna mellan de olika kvarninställningarna syns tydligt. Med inställning 1 får du ett fint pulver som avger en stark arom. I inställning 6 producerar kaffekvarnen däremot mycket grov kaffesump som snabbt fyller pulverbehållaren.

Rengöring 




Att rengöra den manuella kaffekvarnen är lika enkelt som att använda den. Visserligen är höljet i rostfritt stål ganska känsligt för fingeravtryck. Men de avlägsnas enkelt med en fuktig trasa. En annan fördel: glasbehållaren och locket tål maskindisk och är därför särskilt lätta att rengöra. Endast rengöring av kvarnen tar lite mer tid. Men även detta görs på några minuter med den medföljande rengöringsborsten. De långa borststråna når alla hörn så att det ansamlade kaffepulvret kan avlägsnas på ett tillförlitligt sätt. För mer envisa rester hjälper en försiktig knackning mot kaffekvarnens hölje.
För att rengöra insidan noggrant kan du också ta isär kaffekvarnen ytterligare. I vårt test begränsade vi oss dock till att rengöra kvarnen med borsten.

Sammanfattning
Den manuella kaffekvarnen från SILBERTHAL övertygade oss med sin höga kvalitet och enkla användning. Du kan montera den på nolltid och mala effektivt tack vare den långa spaken. Att mala större mängder blir dock snabbt ansträngande. Men med sin kompakta design och lilla bönbehållare är den inte utformad för detta. För kaffeälskare som ibland vill mala pulver för en eller två koppar är den dock en utmärkt lösning. Med sina sex malningsinställningar kan kvarnen producera pulver för espressomaskiner, italienska kaffebryggare och franska pressar, samt för filter- och kallbryggt kaffe.
Bilder 1-6: © FinalCheck