Varmluftsfritös köpråd: Så väljer du rätt produkt
- Vad du behöver veta
- En varmluftsfritös fungerar på samma sätt som en varmluftsugn. Den tillagar maträtter med betydligt mindre fett än en konventionell fritös.
- På grund av den stora kaloribesparingen är stekpannor intressanta för näringsmedvetna och för personer som vill ändra sin kosthållning.
- Förutom friteringsfunktionen har apparaterna ännu mer i rockärmen: de här hushållshjälparna kan också grilla och baka.
- Rengöringen är mycket enkel, de flesta tillbehören kan läggas i diskmaskinen.
Varför en varmluftsfritös?
Kunder som älskar saftiga pommes frites men vill äta hälsosammare kommer att finna att en varmluftsfritös är ett verkligt alternativ till den klassiska fettfritösen. Den förstnämnda är en köksapparat som tillagar mat fettfritt med hjälp av en uppvärmd ström av hetluft. I motsats till vad namnet antyder kan dessa apparater göra mycket mer än att bara fritera. De kan också användas för bakning, stekning och grillning. Namnet är också lite missvisande eftersom friteringen i klassisk mening innebär att maten sänks ner i het olja. En airfryer behöver däremot bara några få stänk eller ingen olja alls. Medan maten steks i ett hett fettbad i en klassisk fritös fungerar en varmluftsfritös ungefär som en varmluftsugn.

Fördelar med denna tillagningsmetod
En fördel är att den varma luften fördelas optimalt i den lilla kokkammaren. Detta innebär att förberedelsetiden är kortare jämfört med ugnens konvektionsfunktion.
Hur tillagningsprocessen fungerar
Det hela fungerar så här: Först värms luften upp i ett elektriskt värmeelement. Sedan fördelas den jämnt i kokrummet med hjälp av en fläkt. Maten tillagas och knaprar jämförelsevis snabbt med denna tillagningsmetod. Flödeshastigheten är mycket hög. Detta resulterar i ett ganska högt driftsljud. Å andra sidan är luktolägenheten betydligt mindre än med en klassisk fritös.
Hälsofördelar: mindre fett och låg tillagningstemperatur
Varmluftsfrysar har flera fördelar jämfört med en vanlig stekpanna med fett eller matlagning i en kastrull: eftersom de kräver mycket lite eller inget fett är de bättre för hälsan. En obalanserad, fettrik kost främjar hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. I många fall och beroende på vilken mat som ska stekas kräver varmluftsfrysar endast en mycket liten mängd extra fett, till exempel en halv matsked olja. För många rätter som användarna tillagar i en sådan apparat, även kallad luftfrysare, behöver inget fett tillsättas alls. Detta gör den lämplig för hälsomedvetna personer och de som vill gå ner i vikt på en fettsnål diet.
Låg tillagningstemperatur: undviker bildning av akrylamid
En annan positiv aspekt är den jämförelsevis låga tillagningstemperaturen. Många apparater klarar 150 °C och kan inte ställas in högre. Andra modeller tillåter temperaturer på upp till 230 °C. Tillagning vid så höga temperaturer rekommenderas dock inte, eftersom akrylamid bildas i livsmedel som innehåller stärkelse senast från 175 °C. Detta är ett kemiskt ämne som misstänks orsaka cancer. Även om små mängder av detta ämne kan upptäckas vid temperaturer så låga som 120 °C ökar faran exponentiellt vid temperaturer över tröskelvärdet 175 °C. Varmluftsfritering vid måttliga temperaturer är därför också hälsosam.
Användare av en klassisk fritös eller en gryta med fett har ofta problemet att de inte vet exakt hur varmt fettet eller oljan är när de lagar mat. De flesta amatörkockar har ingen termometer till hands. Allt de kan göra är att uppskatta temperaturen och titta på maten medan den friteras. Här är risken särskilt stor att temperaturen är för hög och att bildningen av akrylamid därmed ökar.
Maten blir inte lika krispig
Bra varmluftsfrysar friterar bättre än vad en ugn med cirkulerande luft kan göra. Den geniala konvektionstekniken och den lilla, perfekt anpassade matlagningskammaren gör det möjligt. Resultatet når dock inte riktigt upp till en klassisk fritös när det gäller krispighet. Ändå är varmluftsmodellerna mycket mångsidigare när det gäller tillagningsalternativ än de klassiska oljeapparaterna. De kan till exempel baka mat utöver friteringen. De är också att föredra framför de ohälsosamma fettfrysarna på grund av deras mycket hälsosammare tillagningsmetod. Även om en del av det smakbärande fettet utelämnas har den färdiga menyn betydligt färre kalorier. En annan fördel med luftfrysar är att de inte behöver rengöras eller kasseras efter användning, vilket är mer tidskrävande än den feta varianten: de avtagbara delarna på de flesta varmluftsmodeller kan enkelt rengöras i diskmaskinen.
Säkerhet: Fördelar med varmluftsfrysar
En varmluftsfritös har i allmänhet flera fördelar när det gäller säkerhet: eftersom den till skillnad från en klassisk fritös kräver lite eller ingen olja finns det ingen risk för att skålla sig med hett fett. Detta är en fördel som inte bör underskattas, särskilt i hushåll med små barn. Det finns inte heller någon risk för brännskador från stänk av fett: risken för sådana brännskador är särskilt stor när fuktig eller fryst friterad mat placeras i en klassisk fritös. Dessutom finns det inget behov av att göra sig av med fett i en airfryer. Med en klassisk fritös inträffar olyckor då och då när man överför det kvarvarande heta fettet.
Fördelar
- Många användningsområden: stekning, rostning, bakning och grillning.
- Endast några få stänk av olja behövs.
- Förberedelsetiden är kortare jämfört med varmluftsugnar.
- Låg tillagningstemperatur förhindrar bildning av akrylamid
- Risken för brännskador är mycket liten
Nackdelar
- Relativt högt driftsljud
- Når inte riktigt upp till den krispighet som klassiska fritösar har.
- Smakbärande fett är nästan helt eliminerat.
Olika modeller
Varmluftsfrysar finns i olika varianter. Vissa apparater erbjuder anordningar som automatiskt vänder och fördelar maten så att den värms jämnt och blir brynt och krispig överallt. Det finns två grundmodeller.
Varmluftsfritös med omrörningsarm
Den roterande armen i en varmluftsfrys blandar maten som ska friteras och ser på så sätt till att alla delar tillagas lika bra och blir krispiga. Slappa fläckar på klyftor och halvfärdiga pommes frites hör nu till det förflutna. Den här typen av varmluftsfrysare lämpar sig dock inte för tillagning av alla livsmedel: medan frysta pommes frites eller klyftor inte är något problem bör hobbykockar välja en annan apparat för till exempel fiskfiléer, eftersom omrörningsarmen skulle skära sönder filéerna. Filébitarna skulle tillagas, men de skulle inte vara särskilt attraktiva efter beredningen. Samma sak skulle kunna hända med större potatisprodukter, t.ex. kroketter.

Fördelar
- Mycket jämn blandning av den stekta maten
- Stora påfyllningsmängder möjliga
Nackdelar
- Känslig mat kan skäras upp och bli mosig.
Friteringsmaskin för hetluft med roterande element
En varmluftsfritös med roterande element har en korgliknande insats som rör sig kontinuerligt i en cirkel under varmluftstillförseln. Denna metod är mycket skonsammare för den stekta maten. Den ovan nämnda fiskfilén kan tillagas i en sådan apparat utan problem och utan risk för att den rivs upp. Nackdelen med dessa apparater är att det inte sker någon riktig blandning. Om korgen är helt fylld kan detta leda till att pommes frites eller annan mat som ligger i mitten och i botten inte blir helt genomstekta och förblir mjuka eller till och med frusna, medan de pommes frites som ligger fritt på ytan blir krispiga.

Fördelar
- Även ganska mjuka livsmedel behåller sin form och pressas inte ihop.
Nackdelar
- Stekmat som inte nås av luftströmmen på ytan förblir ganska blöt.
- Endast små påfyllningsmängder är möjliga
kriterier för inköp
En mängd olika faktorer spelar roll när du väljer rätt varmluftsapparat: Hur många personer ska luftfrysen användas för att laga mat till? Ska apparaten användas regelbundet eller bara vid speciella tillfällen? Vilken typ av mat vill användarna tillaga? Dessutom ska apparaten vara lätt att rengöra, eftersom långvarig sköljning minskar matlagningsglädjen enormt. Helst ska alla löstagbara delar kunna rengöras i diskmaskinen.

Apparatens storlek
Det finns apparater på marknaden med en kapacitet på mellan 1,5 och 9 kg. För ett en- eller tvåpersonershushåll räcker de små volymerna; större familjer eller användare som gillar att laga mat för större grupper väljer varmluftsmodeller med större kapacitet. Användarna bör tänka på följande: Ju större matlagningskammare, desto viktigare är det att ha en blandningsfunktion. Detta kan vara ett roterande element som en sil eller en roterande arm. Annars kommer en del av maten inte att brännas jämnt. Dessutom bör matlagningskammaren alltid väljas i enlighet med familjens storlek och de resulterande portionerna. En för stor matlagningskammare leder till längre tillagningstider, vilket kan jämföras med konvektionsfunktionen i en ugn. Dessutom ökar apparatens dimensioner parallellt med storleken på matlagningskammaren. Potentiella köpare bör ha detta i åtanke, eftersom de kommer att behöva förvara luftfritösen i köket eller i ett annat rum i huset.

Temperatur
Som tidigare nämnts kan beredning av livsmedel vid höga temperaturer leda till ökade halter av akrylamid. Detta ämne misstänks vara cancerframkallande. Temperaturer på 175 °C bör därför inte överskridas. Vissa varmluftsapparater har en temperaturregulator, andra modeller kan regleras med hjälp av en digital display. Dessutom behöver inte alla livsmedel friteras på full effekt.

Material
Materialet i en fritös är en central säkerhetsaspekt: de allra flesta varmluftsapparater har ett hölje av plast. Metall används i de flesta fall – om alls – endast på små ställen i dekorativt syfte. Den enkla anledningen: metall är en bättre värmeledare, vilket kan leda till brännskador från ett hett hölje i en varmluftsfrys. Plast å andra sidan värms inte lika lätt upp. Användare känner kanske till detta fenomen från en annan köksapparat, brödrosten. Inredningen är vanligtvis också gjord av plast, som dessutom är belagd så att olja och matrester inte fastnar. Vissa modeller har också en avtagbar stekkorg av rostfritt stål, som påminner något om de klassiska oljevarianterna. Ett värmeisolerat handtag gör att den varma maten kan tas bort utan risk för att brännas. Detta är en mycket viktig komponent: utan den skulle det vara svårt till omöjligt att ta bort maten; det skulle finnas risk för brännskador. Det måste därför förbli tillräckligt kallt för att användarna ska kunna röra vid det och vara tillräckligt stabilt för att användarna ska kunna ta bort korgen på ett säkert sätt.

Operation
En praktisk varmluftsfritös har självförklarande programmenyer och fungerar på ett sådant sätt att användaren inte behöver göra mycket för att hantera den. Det finns till exempel ofta program som gör det möjligt för användaren att förvandla potatis som skurits i strimlor till läckra pommes frites utan större ansträngning. Om det finns en omrörnings- eller vändfunktion behöver användarna inte ens vända potatisen under beredningen.

Effekt
Apparatens effekt avgör hur länge användarna måste vänta tills deras favoriträtt är klar. Effekten uttrycks i watt. Ju högre wattstyrka, desto snabbare värms luften i inredningen upp. Detta betyder inte att höga temperaturer måste användas: hälsomedveten matlagning vid temperaturer på högst 175 °C är också effektivare, eftersom uppvärmningsfasen är jämförelsevis kort med så kraftfulla modeller. Wattområdet är relativt brett: vanliga modeller har en effekt på mellan 1200 och 2300 W. Om förberedelserna sker snabbt påverkar en högre effekt inte elräkningen: i princip kostar halva effekten lika mycket för en dubbelt så lång användningstid som en mindre kraftfull apparat. För den genomsnittliga användaren rekommenderas apparater med en effekt på mellan 1400 och 1800 W.

Timer
De flesta modeller har dessutom säkerhetsfunktioner som automatisk avstängning när en viss drifttid överskrids och en temperatursensor som stänger av apparaten för säkerhets skull vid överhettning. Tack vare de särskilt samordnade programmen minskas också risken för att maten bränns upp avsevärt.

Tillbehör ingår
Många stekpannor levereras med många tillbehör. Om ägarna till en luftfrysare är intresserade av ett visst tillbehör som inte ingick i leveransen eller om de söker en ersättare kan de i de flesta fall enkelt skaffa det önskade elementet separat. Användarna bör kontrollera instruktionerna om huruvida tillbehören är lämpliga för rengöring i diskmaskin eller inte.

Insats för grillpanna
En grillpanna är lämplig för att tillaga kött-, fisk- och grönsaksrätter på ett hälsosamt sätt och med ett minimum av fett. Genom att placera maten direkt på grillen, vilket inte är möjligt med en matlagningskorg, förkortas tillagningstiden ytterligare. Vissa modeller har hål på undersidan så att överflödigt fett som har runnit ut från maten kan rinna av. Dessa hål säkerställer också att luftflödet når fram till undersidan av maten.

Bakningsinsats
En bakinsats för varmluftsfrysen är en riktig allkonstnär: förutom bröd och kakor kan den också användas för grytor och quicher.

Matlagningskorg
En matlagningskorg hjälper till att skydda ömtåliga livsmedel som fiskfiléer eller grönsaker från skador i den heta fritösen, som skulle hackas sönder på ett oaptitligt sätt om man använde en roterande arm.

Matlagningsbur
En matlagningsbur liknar en matlagningskorg. Men eftersom korgen är stängd kan användarna tillaga rätter som biffar eller stekta kycklingar här på nolltid. Rotationen säkerställer att maten tillagas jämnt på alla sidor. Vissa modeller levereras med grillspett. Med dessa har användarna möjlighet att kombinera en mängd olika maträtter. På så sätt kan användarna, beroende på storleken på denna matlagningskorg, även tillaga andra livsmedel som till exempel biffar eller grillad kyckling.

Fritessnitsel
Det är det bästa sättet att tillaga pommes frites för hälsomedvetna: pommes frites gjorda av färsk potatis i luftfrysen. Men det är inte så lätt att skära stavarna jämnt från hela potatisar. Särskilt om större mängder ska tillagas för hela familjen eller för vänner på en grillfest är det värt att investera i en pommes fritesklippare. Användaren placerar potatisen i kutteren och kör den genom en knivmekanism tills den kommer ut i andra änden som potatisstavar. Alla pinnar har samma tjocklek. Den avgörande fördelen är att en stor del av den ansträngning som krävs för att skära bort. Dessutom går beredningen av pinnarna mycket snabbare på detta sätt. På grund av potatisstickornas identiska tjocklek har alla potatisstickor samma beredningstid. Detta innebär att små, brända pommes frites och stora, otillräckligt kokta potatisar hör till det förflutna. Naturligtvis lämpar sig en sådan kutter även för andra typer av grönsaker som paprika eller zucchini.
Användning av en hetluftsfritös
När du använder en varmluftsfritös finns det några regler att följa för att säkerställa att matlagningen är säker och problemfri.
Vilken olja är lämplig för varmluftsfritösen?
Beroende på vad som ska stekas är det lämpligt att tillsätta en annan mängd olja. Det är naturligtvis också möjligt att tillaga mat utan att tillsätta någon olja alls, men att tillsätta en liten mängd har fördelar när det gäller smaken. Å ena sidan är fett en smakbärare och å andra sidan blir rätter som chips krispigare på detta sätt. Dessutom förhindrar tillsatsen av olja att maten torkar ut under stekningen. Frysta pommes frites behöver dock inga tillsatta oljor eller fetter eftersom de redan är förfrästa och därför redan innehåller olja. Beroende på smak räcker det med en halv till två matskedar olja för de flesta användningsområden. Vissa modeller levereras också med särskilda mätskedar.
Vanliga vegetabiliska hushållsoljor, t.ex. kokosolja, rapsolja eller solrosolja, är lämpliga för beredning. Olivolja, smör eller margarin är inte lämpliga för detta ändamål på grund av sin låga värmebeständighet. Animaliska fetter är också mindre lämpliga eftersom deras inneboende smak leder till oönskade lukter under beredningen. Desserter smakar bäst när användarna använder kokosolja.
Idéer för matberedning
Möjligheterna för hobbykockar som köper en airfryer är nästan oändliga: allt som de skulle tillaga i ugnen kan också göras i de kompakta varmluftsapparaterna – förutsatt att maten inte är för stor för matlagningsutrymmet. Inget står i vägen för tillagning av grönsaker, kött, fisk, pasta, ris, bulgur eller couscous. Till och med läckra bröd, pizzor eller tarte flambée är möjliga.
Klassikern: hur man förbereder pommes frites
Det är inte möjligt att ge en allmän rekommendation om hur länge de populära potatistängerna behöver tillagas i en varmluftsfrys. Först och främst beror detta på om användarna använder frysta, förgräddade eller färska potatisstavar. De förstnämnda tar lite mindre tid.
Färskpotatis ska skäras i lika stora pinnar, helst 10 x 10 mm. Många kockar förstör buljongen, och därför går åsikterna också isär när det gäller vilken typ av potatis som är bäst att använda till pommes frites. Lite extra stärkelse är en fördel när man friterar, så främst fastkokande potatissorter rekommenderas.
Rengöringstips
De löstagbara delarna i nästan alla moderna apparater tål diskmaskin. De kan därför tvättas i den vanliga sköljcykeln. Naturligtvis tål inte basapparaten och dess plugg så mycket vatten, särskilt inte ett fullt diskmaskinsprogram. Användarna torkar av den med en fuktig trasa eller pappershandduk.
Populära produkter
Beroende på kundens önskemål och hushållets storlek finns det olika modeller av varmluftsfrysar. Vi presenterar några modeller nedan.
Philips HD9220/20
Modellen HD9220/20 från Philips med 1425W är en av de mest sålda stekpannorna. Med en kapacitet på 800 g – motsvarande ett paket frysta pommes frites – är den avsedd för ett hushåll med en till två personer. Tillagning av mat med upp till 80 % mindre fett är betydligt mindre kalorier och därmed hälsosammare. Överflödigt fett droppar helt enkelt av. Det stora matlagningsutrymmet ger möjlighet till flexibilitet. Förutom klassiker som grönsaksstavar kan hela biffar eller flera frukostrullar tillagas här på kort tid. Alla avtagbara delar är diskmaskinsäkra. Så det finns inget behov av tråkig rengöring för hand.
Princess XXL
Som namnet antyder är den här apparaten en varmluftsfritös med en särskilt stor matlagningskammare: en extra stor kapacitet på 5,2 kg och 1 700 W. Detta gör det möjligt att tillaga mat även för större familjer, till exempel med tre eller fyra barn. Den jämförelsevis stora diametern på 24 cm i matlagningskammaren gör det möjligt att tillaga rätter som pizzor, flamberade pajer, quicher, lasagner och andra bakverk.
Tristar Crispy Fryer XL FR-6990
Den här modellen från Tristar är helt klart det bästa valet för de användare som letar efter en fritös med en medelstor matlagningskammare till ett oslagbart pris. Tack vare dess kapacitet på 3,2 liter och 1500 W effekt kan upp till fem portioner pommes frites tillagas samtidigt. Med ett pris på cirka 70 euro är den här apparaten också mycket billig att köpa.
Tefal och Klarstein
Andra välkända modeller kommer från tillverkarna Tefal och Klarstein. Med ActiFry-fritösarna erbjuder Tefal ett brett utbud av varmluftsfritösare. Tefal ActiFry 2 i 1 kan till exempel fritera, tillaga och till och med baka mat på två nivåer. Klarstein erbjuder å andra sidan ett brett utbud av turbofrysar. Särskilt VitAir-serien sparar mycket tid tack vare sina snabba tillagningsfunktioner.
Bilder 1-15: © FinalCheck