Induktionskokplatta köpråd: Så väljer du rätt produkt
- De viktigaste fakta i korthet
- Mobila induktionshällar kännetecknas av sin kompakta design.
- Tack vare den enkla strömanslutningen kan de användas nästan överallt. Induktionshällar är särskilt populära för campingutrustning.
- Om du vill använda större grytor och kastruller på induktionshällen bör du vara uppmärksam på kokzonernas diameter.
- Små versioner med individuella kokplattor är användbara för frekventa transporter.
- Det finns flera nivåer för att ställa in temperaturområdet. Ju fler nivåer, desto mer exakt kan temperaturen ställas in.
Modernt och mobilt på samma gång
När du väljer ett nytt kök eller en ny spis är varianter med induktionshällar särskilt populära. Matlagning med induktion är det modernaste sättet att tillaga mat på och kokplattorna är utrustade med olika komfortfunktioner. De värmer maten snabbare än andra typer av spisar och sparar samtidigt energi.
Om du vill lära känna induktionshällar behöver du inte köpa en dyr inbyggnadshäll. Små, mobila induktionshällar med en eller två kokplattor är mer praktiska och billigare. De är inte bara lämpliga som komplement till en glaskeramik- eller gashäll, utan kan också användas oberoende av häll och ugn. Konsumenterna kan ta med apparaterna på camping eller placera dem på hotellrummet under semestern. De mobila induktionsvärmeplattorna har många olika användningsområden och är effektiva tack vare sin utformning och funktionsprincip.
Hur fungerar matlagning med induktion?
Även om induktionshällar också arbetar med elektricitet är sättet de värmer mat på helt annorlunda än andra typer av hällar. I stället för värmeelement finns det platta induktionsspolar av koppar under de keramiska glasplattorna. Den ström som flyter genom spolarna genererar ett elektromagnetiskt växelfält. Så snart kokkärlet placeras på kokzonen genererar det elektromagnetiska fältet en induktionsström i bottenplattan. Denna värmer bara upp kokplattan och dess innehåll. Så snart du tar bort grytan eller kastrullen från plattan stannar uppvärmningen. Hällen förblir sval hela tiden, med undantag för den retroaktiva värmen från disken. Tack vare den direkta uppvärmningen av kokkärlet är uppvärmningstiden kortare än med andra kokplattor. Det är dock inte alla grytor och stekpannor som är lämpliga för induktion, eftersom botten måste vara magnetiserbar.
Skäl för och emot induktionshällar
Eftersom induktionshällen inte värmer sig själv, utan endast tar emot returgas från grytan eller kastrullen, är risken för brännskador liten. Indikatorn för restvärme minskar risken ytterligare. Matlagning med induktion är därför särskilt säker. Dessutomsparar uppvärmning av kokkärlet bara energi och samtidigt når inredningen rätt temperatur snabbare. Det går därför snabbare att laga och laga mat igen än med andra hällar. Detta kräver acklimatisering: Oljan är till exempel redan upphettad innan användaren har samlat alla ingredienser.
Fettstänk eller såser kan inte brännas fast på plattan, vilketgör det lättare att rengöra . Induktionshällar orsakar dock ytterligare ljud i form av surrande, visslande eller klickande utöver ljudet från kylaren inuti. Särskilt människor som är känsliga för buller uppfattar dem som störande. För alla som är beroende av en pacemaker är det tillrådligt att rådgöra med en läkare eftersom det elektromagnetiska fältet kan orsaka störningar.
Induktionshällar tillåter en mycket fin justering av temperaturen, så att maten kan tillagas med exakt precision med lite övning. De mobila kokplattorna är mer platsbesparande än fast installerade induktionshällar. Därför är de särskiltlämpligaför små hushåll. Dessutom behövs ingen installation: Induktionshällar kan tas med överallt och enkelt sättas på. Därför används de ofta för camping. I studentbostäderna ersätter mobila kokplattor köksenheterna. Om en spis går sönder eller efter en flytt är de en nödlösning tills nya kokplattor finns tillgängliga.
Även om det krävs lämpliga kokkärl för att använda induktionshällar, är många moderna grytor och kastruller nu utrustade med en ”all-stove”-botten och är därför lämpliga för induktion.
Till skillnad från en induktionshäll är den mobila versionen mycket billigare att köpa. Den är därför lämplig för alla som vill testa matlagning med induktion först innan de väljer den stora inbyggda versionen. Priset är dock högt jämfört med andra kokplattor. De mobila kokplattorna är också mindre, vilket gör att alla delar av en stor måltid inte kan tillagas parallellt.
Fördelar
- Snabb uppvärmning och tillagning
- Låg risk för brännskador
- Energibesparande
- Lätt att rengöra
- Finjustering av temperaturen
- Platsbesparande
- Mobil
- Billigare än induktionshällar
Nackdelar
- Lämpliga köksredskap krävs
- Inskolningsperiod
- Den dyraste typen av mobil kokplatta
- Färre matlagningszoner
- Generering av buller
- Ibland störning av pacemakers
Den idealiska kokplattan för alla behov
Induktionshällar är den mobila och kompakta versionen av induktionshällar och har därför liknande egenskaper. På grund av deras utformning är funktionsområdet mindre. Mobila induktionshällar har dock alla viktiga funktioner för induktionsmatlagning och kan användas nästan var som helst. Säkerheten garanteras av funktioner som ett system för upptäckt av grytor eller ett barnsäkerhetslås. Följande kriterier hjälper dig att köpa rätt kokplatta.
Kända varumärken
Aobosi | Arendo | Caso | Klarstein | Medion | Miji | ProfiCook | Rommelsbacher | Severin | Steba | Tefal | Unold | WMF
Enkla eller dubbla kokplattor
Till skillnad från induktionshällar, som ibland har fler än fyra hällar, har kokplattor endast en eller två hällar. Det finns plats för en kastrull eller stekpanna på de enskilda kokplattorna: Diametern beror på matlagningszonens storlek. Enskilda kokplattor lämpar sig främst som ett komplement till den vanliga kokplattan och för tillfällig användning. De är också lättare att transportera än dubbla kokplattor. Påcampingresan ger enskilda kokplattor varma måltider utan att ta mycket plats i bagaget.
Om du däremot vill tillaga till exempel en sidosrätt och grönsaker samtidigt är det bättre med en dubbel induktionshäll. De två plattorna kan ställas in separat, vilket gör det mycket effektivare än att tillaga alla komponenter en efter en på en kokplatta.
Hantering och funktioner
Moderna induktionshällar kan styras med hjälp av ett beröringsfält i stället för med rattar eller rattar. De har reglage förtemperaturinställning och ofta några knappar för direktval samt en timer. Direktvalsknapparna är för det mesta förinställda matlagningsprogram, till exempel för kokande mjölk, simrering, stekning eller fritering. Det är också en fördel med en funktion för att hålla maten varm, som förhindrar att den kyls ner efter att tillagningstiden har gått ut. Om den mobila induktionshällen har en power- eller boosterfunktion värms mat och vätskor upp ännu snabbare.
Temperaturen regleras antingen med hjälp av en plus- och minusknapp eller ett reglage. Inställningarna visas på en liten LED-display. Denna display ska vara lätt att läsa. Med dubbla kokplattor är det viktigt att ha en separat kontrollpanel så att kokplattorna enkelt kan justeras oberoende av varandra.
Mått och vikt
Vilka dimensioner på induktionshällen som är bäst lämpade för ditt ändamål beror på om den bara är avsedd för köket eller om du också vill att den ska rymmas i bagaget. För användning i hemmet är antalet kokplattor och storleken på kokzonerna viktigare än de totala måtten eller vikten. Enheten ska väljas efter behov: Större kokzoner krävs för större kastruller och grytor. För resor rekommenderas däremot enkompakt modell , dvs. vanligtvis en enda kokplatta.
Medan den enkla induktionshällen CT 2010/IN från tillverkaren Rommelsbacher till exempel är 30 centimeter lång och 38 centimeter bred, mäter varianten med två fack, CT 3410, 60 x 36 centimeter. Vikten är också ungefär dubbelt så hög: Den enkla kokplattan väger 2,68 kg och den dubbla kokplattan 5,44 kg. Den dubbla induktionshällen från Clatronic mäter 57,5 x 35,0 centimeter och är knappt lättare, med en vikt på cirka 5,0 kilo.
Storleken på matlagningszonerna bestämmer grytornas maximala bottendiameter. Om induktionshällen används i hemmet rekommenderas de största möjliga kokzonerna, medan det ibland räcker med en diameter på 20 centimeter på campingplatsen. När du köper en dubbelhäll bör du tänka på att den ena hällen vanligtvis är smalare än den andra.
Struktur och material
Ceran och glaskeramik – olika material?
Termerna ”Ceran” och ”glaskeramik” används vanligtvis i samband med hällar. Ceran är dock ett varumärke, inte ett specifikt material. Tillverkaren är Mainzer Schott AG. Namnet har dock etablerat sig som en vardaglig beteckning för glaskeramikhällar.
När det gäller konstruktion och material skiljer sig mobila induktionshällar endast lite från varandra. Ytan är vanligtvis gjord av glaskeramik. Många mobila kokplattor – t.ex. kokplattor på induktionshällar – har ingen kant, men det finns andra varianter där kokplattan är omgiven av ett hölje på sidan. Den är tillverkad av plast eller rostfritt stål. Den skyddar den ömtåliga glaskeramiken från att gå sönder. Dessa modeller är särskilt lämpliga för camping och resor. Induktionsplattor utan hölje kan också installeras i köket om det behövs. På så sätt fungerar de som en självförsörjande inbyggd induktionshäll som fungerar oberoende av ugnen .
Effekt
Effekten på en induktionshäll avgör å ena sidan hur snabbt hällen värms upp och å andra sidan hur hög energiförbrukningen är. Värdet, som anges i watt, ska vara högre för dubbla kokplattor än för en enkel. Om en enskild kokplatta till exempel har en effekt på 2 000 watt, kommer effekten att gynna den befintliga matlagningszonen. Med en dubbel kokplatta fördelas effekten mellan båda zonerna . Vid samtidig användning tar uppvärmningen betydligt längre tid än med en enskild platta.
Det är dock viktigt att notera att den tillgängliga energin inte nödvändigtvis försörjer båda kokplattorna i samma utsträckning. På den dubbla induktionshällen från Aobosi har den vänstra sidan till exempel en maximal effekt på 2 000 watt, medan den högra sidan värms upp med högst 1 500 watt.
Hur hög ljudnivå har induktionshällar?
För induktionshällar gäller attljudnivån som anges på inte avser den totala volymen. Den beskriver det buller som genereras av den integrerade kylaren. Vid matlagning uppstår dock även obehagliga ljud i frekvenser som bullermätaren endast registrerar otillräckligt. Beroende på enhet kan dessa vara allt från ett lågt brum till ett högt surr. Eftersom vissa personer är mycket känsliga för dessa högfrekventa ljud rekommenderas en modell med så diskreta induktionsljud som möjligt. Det är fördelaktigt med produkter med låg ljudnivå där kylaren döljer det omgivande ljudet. Annars kan till och med en induktionshäll, vars fläkt är tystare än ett normalt samtal med mindre än 60 decibel, störa med starkt bakgrundsbrus. Bullernivån i produktbeskrivningarna är därför en vägledning.
Viktiga funktioner
Även om mobila induktionshällar, till skillnad från sina större syskon, inte är utrustade med en mängd bekvämlighetsfunktioner, är det ganska roligt att laga mat med den kompakta designen tack vare några praktiska inställningsalternativ.
Justerbart temperaturområde
Induktionshällar möjliggör en mer specifik temperaturinställning jämfört med andra hällar. Oftast kan man välja temperaturer mellan 60 och 240 grader Celsius. För detta ändamål har enheterna flera effektnivåer: Ju fler nivåer, desto fler temperaturer täcker värmeplattan. För dem som gillar att laga mat rekommenderas en modell med minst tio steg. För kokplattor som i första hand är avsedda för camping räcker det ibland med färre nivåer.
Timer
De flesta induktionshällar är utrustade med en timer. Den maximala tiden som kan ställas in beror på modellen, men för de flesta mobila induktionshällar som finns i handeln är den antingen 99 eller 180 minuter. För vissa dyrare versioner är det möjligt att välja upp till 24 timmar. Beroende på enheten kan inställningen göras i minutintervaller eller med längre intervall, till exempel var femte minut. Tack vare den automatiska avstängningen stängs värmeplattan av efter att den inställda tiden har gått ut.
Säkerhetsfunktioner
Högkvalitativa induktionshällar är utrustade med olika säkerhetsfunktioner som effektivt minimerar risken för skador. Timerns automatiska avstängningsfunktion, som även stänger av apparaten när den inte används, fungerar som överhettningsskydd. Tack vare den automatiska kastrulldetekteringen startar induktionsplattan med induktionshällar och stoppar den med olämpliga hällar. Nyckellåset garanterar att hobbykockar eller deras hushållsmedlemmar inte av misstag ändrar inställningarna. I kombination med ett barnsäkerhetslås och en indikator för restvärme är de små skyddade från skador.
Vilka köksredskap är lämpliga för induktion?
Alla kokkärl med magnetiserbar botten kan användas på induktionshällar. Grytor och kastruller av järn och gjutjärn lämpar sig för den här uppvärmningsmetoden. Detta gäller även om de är emaljerade. Serviser som enbart består av aluminium, rostfritt stål och koppar är däremot inte ferromagnetiska. Det betyder dock inte att du måste byta ut maträtter av dessa material helt och hållet när du övergår till induktion. Många tillverkare utrustar kastruller och grytor med ett extra ferromagnetiskt lager och skapar på så sätt så kallade ”all-ove baser”. Kokkärl som är märkta som all-ove bas kan också användas på induktionshällar. För identifiering finns ofta en -symbol med tre trådspiralerpå undersidan. Om du är osäker på äldre köksredskap kan du testa deras lämplighet med en magnet. Om den fastnar i grytan är den lämplig för induktion.
Tips för användning av induktionshällar
Induktionshällar erbjuder många möjligheter tack vare de korta tillagnings- och reaktionstiderna och den fina temperaturinställningen, men de kräver lite tillvänjning i början. De som tidigare har lagat mat på en konventionell elektrisk spis bör vara särskilt uppmärksamma på den kortare tillagningstiden och anpassa sina förberedelser därefter.
Tack vare den mer exakta och snabbverkande temperaturjusteringen kan även amatörkockar tillaga temperaturkänslig mat på bästa sätt. En speciell tillagningsmetod är så kallad långsam tillagning: Här tillagas maten långsamt vid låga temperaturer mellan 60 och 120 grader Celsius. Induktionsplattan garanterar en konstant låg temperatur och jämn värmefördelning i grytan.
Eftersom långkokande rätter ofta tar flera timmar att tillaga är en mobil induktionshäll särskilt praktisk: Medan maten ligger på tallriken kan den inbyggda kokplattan användas för andra ändamål.
Hur rengörs en induktionshäll?
Eftersom induktionshällar i sig inte blir varma och överkokt mjölk eller matrester inte kan brännas in, är det vanligtvis lätt att rengöra dem. Efter användning räcker det oftast med atttorka av matlagningsytan med en fuktig trasa. För lätt nedsmutsning, t.ex. fettfläckar, kan du använda en fuktig svamp eller trasa och lite diskmedel. Alternativt kan du lösa upp lite citronsaft eller vinäger i varmt vatten. Om du hittar envisa fläckar kan du ta bort dem försiktigt med en skrapa för keramiska hällar eller använda särskilda rengöringsmedel för induktions- och glaskeramikhällar.