Ugn köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • De viktigaste fakta i korthet
  • De flesta ugnar är eldrivna. Det finns dock även gas- och induktionsugnar.
  • En teleskopisk utdragning eller en låddörr underlättar hanteringen av bakplåtspapper och galler.
  • För enklare rengöring är modeller med hydrolys-, katalys- eller pyrolysfunktioner lämpliga.
  • Beroende på maträtten kan du välja mellan olika program, inklusive 3D- och 4D-varmluft, ångkokning och sabbatsläge.

På era platser, redo, BAKE!

När den kryddiga doften av en rejäl stek stiger upp i köket eller när doften av nybakad kaka stiger upp i näsan är det oftast tecken på att ugnen i hemmet går på högvarv. Den ger dig olika möjligheter att laga, baka och värma mat och bör därför ha en plats i varje kök.

Även om alla ugnar har samma grundläggande funktion och värmer mat finns det stora skillnader mellan de olika modellerna. Moderna ugnar har inte bara ett brett utbud av värmefunktioner som kan användas för att tillaga vilken maträtt som helst perfekt, utan även olika extrafunktioner som gör ditt arbete i köket enklare, t.ex. teleskopiska utdrag, skjutbara dörrar och självrengöringsprogram.

Fördelar

  • Olika uppvärmningsfunktioner för olika ändamål
  • Optimal värmeproduktion och -distribution
  • Snabb återuppvärmning av färdiga rätter
  • Självrengöringsprogram och rengöringshjälpmedel

Nackdelar

  • Energislukare
  • Möjlig smaköverföring med olika livsmedel i ugnen

Vad är skillnaden mellan en ugn och en spis?

En ugn är en självständig inbyggd apparat utan en kokplatta ovanför. En spis å andra sidan kännetecknas av att den befintliga ugnen är oskiljaktigt ansluten till en kokplatta.

Ugnen

Eftersom en ugn inte har någon kokplatta behöver apparaten inte nödvändigtvis vara placerad under bänkskivan. I stället kan du till exempel installera ugnen i ett högt skåp i ögonhöjd. På framsidan av ugnen finns reglage som du kan använda för att starta ugnen. Eftersom det inte finns någon kokplatta behövs inga ytterligare inställningar. Den stora fördelen med att bara ha en ugn är att du är fri att utforma ditt kök: ugnen och spisen kan placeras oberoende av varandra i köket. Den klassiska varianten att montera ugnen under spishällen är också möjlig. Om ugnens nedre kant befinner sig 10-15 cm under din armbåge är apparaten i ögonhöjd och i en ergonomiskt idealisk position. På så sätt behöver du inte böja dig ner för att titta in i ugnen eller ta ut bakplåten.

Om du bestämmer dig för att ha en separat ugn men ändå vill ha en kokplatta rekommenderas en ugnssats. Apparaterna i setet är visuellt lika men kan installeras oberoende av varandra eftersom de har egna anslutningar och reglage.

Spisen

En spis består av en ugn och en kokplatta. På framsidan av spisen finns reglagen för de båda enskilda apparaterna som bildar en teknisk enhet. Därför kan du också styra spisen via ugnsdelens framsida. Spisen kan ofta installeras i ett underskåp så att spisen kan integreras i bänkskivan ovanför. Precis som konventionella ugnar har de olika modellerna en inomhusvolym på 30-80 liter (1,06-2,83 kubikfot).

Gott om plats för hetluft

Ugnens volym uttrycks i kubikfot eller liter. Stora modeller har vanligtvis en volym på 70 liter eller mer, medan mindre modeller endast har mellan 30 och 60 liter.

Olika typer av ugnar

Om du har bestämt dig för att köpa en ugn bör du först överväga vilken typ av ugn du föredrar. Beslutet är inte bara baserat på personliga preferenser, utan också på vad som är möjligt i ditt kök.

Den elektriska ugnen

Elektriska ugnar är de mest utbredda idag. Därför kommer den följande guiden huvudsakligen att handla om denna typ av modell.

Gasugn

Gasugnar drivs av den gas som ger dem sitt namn. Gasen förbränns, vilket ger värme. En gasugn måste vanligtvis anslutas till ett gasuttag, men på vissa ställen är gasflaskor fortfarande vanliga. På grund av de låga gaspriserna och den höga energieffektiviteten har gasugnar jämförelsevis låga uppföljningskostnader.

Fördelar

  • Ingen uppvärmning eller föruppvärmning behövs
  • Låga energikostnader

Nackdelar

  • Svårt att reglera temperaturen

Induktionsugn

Den här typen av ugn arbetar med induktion. Skillnaden mot andra typer av ugnar är att apparaten genererar värme direkt i matlagningskärlet och att värmen inte påverkar maten enbart utifrån. Placera induktionsinsatsen av glaskeramik i ugnen och låt den snäppa fast på ugnens bakre vägg. Detta slår automatiskt om apparaten till induktionsläge: ett oscillerande magnetfält passerar genom den glaskeramiska plattan utan energiförlust och genererar värme direkt i matlagningskärlet eller bakformen genom elektromagnetisk induktion. Du kan dock också använda de konventionella värmefunktionerna, eftersom en värmeslinga också är inbyggd.

Observera att du behöver maträtter med ferromagnetiska egenskaper för att använda induktionsugnar. Induktionshällar är vanligtvis märkta med en symbol. Du kan enkelt kontrollera induktionsläget själv: på grund av det ferromagnetiska skiktet på undersidan av porslinet fastnar magneter på det. Induktionsugnar är fortfarande relativt nya och därför är de ganska sällsynta på marknaden för ugnar. Tillverkarna lägger ofta till ett induktionsalternativ till sina modeller så att du kan använda det vid behov.

Fördelar

  • Snabb uppvärmning eller förvärmning
  • Jämn värmefördelning
  • Ingen bränning
  • Mindre värmestrålning till köksmiljön

Nackdelar

  • Särskilda köksredskap krävs
  • Högre inköpskostnader

Miniugnen

Denna modell definieras enbart av sin storlek. Miniugnarna har en rymdkapacitet på mellan 30 och 50 liter (1,06 och 1,77 cu ft). Det gör dem till ett bra alternativ, särskilt för lägenheter med små kök. Även om de inte har samma funktionsutbud som sina större motsvarigheter har de åtminstone de grundläggande funktionerna, som konvektion och över- och undervärme.

Fördelar

  • Betydligt billigare
  • Platsbesparande

Nackdelar

  • Färre funktioner
  • Mindre hålrumskapacitet

Ugnen som en högerhand

De olika ugnsmodellerna skiljer sig åt inte bara i sin utformning utan också i sina funktioner. En väl genomtänkt ugnsdesign och ett brett urval av olika program för uppvärmning av mat är till stor hjälp när du lagar mat.

Kontrollerna

Varje ugn har en rad reglage ovanför dörren. Det är vanligtvis vridbara reglage som gör att du kan ställa in värmefunktionen och temperaturen. I nyare modeller kan reglagen dras in och tas fram igen genom att trycka mjukt. Vissa moderna ugnar har redan pekskärmskontroller: de roterande kontrollerna behövs inte längre och ugnen kan bekvämt styras med hjälp av en högupplöst display.

Vissa ugnar är WiFi-kompatibla och kan styras via en app. På så sätt kan du ändra apparatens inställningar även när du är på resande fot. Nerviga tankelekar om huruvida du har råkat lämna ugnen på av misstag hör nu till det förflutna. Med hjälp av tillverkarens appar kan du också upptäcka nya recept och skicka dem direkt till ugnen. Den sparar dem, inklusive de nödvändiga program- och temperaturinställningarna.

Kontroller
En exemplarisk kontrollpanel för en ugn.

Den teleskopiska utdragbara

Med en teleskopisk ugn placerar du brickan eller gallret på teleskoparmar som du för in i ugnen över en skena. Principen för funktionen liknar den för en låda. Det innebär att du inte behöver böja dig ner för att dra ut bakplåtspapper eller galler och att du får större användarvänlighet. Dessutom förhindrar teleskopiska utdrag att brickan tippar oavsiktligt när du drar ut den.

De flesta ugnar har två eller tre sådana utdrag, antingen som ett helt utdrag eller som ett partiellt utdrag. Med den förstnämnda kan du dra ut brickan eller hyllan helt och hållet ur ugnen. Med den sistnämnda kan teleskoparmarna bara dras ut halvvägs ur ugnen, men du kan fortfarande placera plåten ovanpå.

Dörren till lådan

Om ugnen är en skjutugn är en låddörr ett alternativ till den teleskopiska utdragbara luckan. Här drar du ut dörren ur ugnen tillsammans med gallret eller bakplåten, som är monterade i hållare på insidan av dörren. Den fungerar som en vanlig låda och är särskilt ergonomisk.

teleskopisk utdragning
En jämförelse av utdragsmekanismerna: teleskoputdrag (till vänster) och låddörr (till höger).

Några av de viktigaste funktionerna

Följande funktioner kan inte bara göra det lättare för dig att använda ugnen utan också öka dess effektivitet.

Automatiska program

Automatiska program

Med ett automatiskt program behöver du bara tala om för ugnen vad du vill baka eller tillaga i ugnen. Apparaten bestämmer sedan lämpligt uppvärmningsläge, temperatur och tillagningstid. För att göra specifikationerna så detaljerade som möjligt och undvika missförstånd kan du lägga till ytterligare information, t.ex. matens vikt. Det automatiska programvalet är särskilt lämpligt för nybörjare inom matlagning och bakning, men även för dem som vill spara tid vid matlagning.

Ugnsdörren

Ugnsdörren

De flesta ugnar har en enkel gångjärnsdörr. Alternativt finns det dörrar som öppnas på sidan, vilket är särskilt möjligt med minioppvärmare eller andra apparater som är i ögonhöjd. Skjut- och doldörrar är särskilt praktiska eftersom de försvinner under ugnen och ger dig mer utrymme att röra dig i köket. Ganska nytt i privata hushåll är franska dörrar som har två vingar som öppnas som en garderob.

Snabb uppvärmning

Snabb uppvärmning

Ugnar med snabbuppvärmningsfunktion kombinerar flera uppvärmningslägen för att förkorta uppvärmnings- eller förvärmningstiden. Så snart den optimala temperaturen är uppnådd växlar apparaten tillbaka till det uppvärmningsläge som du har valt. Rätt temperatur uppnås strax efter att du har slagit på ugnen. Tack vare funktionen för snabb uppvärmning lämnar du maten i ugnen bara så länge som nödvändigt och sparar el.

Barnsäkerhetslåset

Barnsäkerhetslåset

I en ugn med barnlås kan knapparna låsas. Tack vare det barnsäkra låset kan kontrollpanelen därför varken avsiktligt eller oavsiktligt användas av barn. Detta förhindrar också att du av misstag ändrar inställningarna eller slår på eller stänger av apparaten medan du lagar mat. Dessutom får ugnsdörren inte bli för varm. På modeller med värmeskyddsfönster är den maximala dörrtemperaturen 30 grader Celsius (86 °F), sällan 40 grader Celsius (104 °F).

Tillbehör

Tillbehör

En ugn levereras vanligtvis med en bakplåt och ett galler på vilket maten bakas. Kontrollera att brickan och gallret är rätt storlek för din ugn. Med inomhusbelysning kan du inte bara titta på maten medan den gräddas, utan även belysa ugnen under rengöringen. I det här fallet bör den inre belysningen fungera även när ugnen inte används.

Timern

Timern

Med hjälp av en timerfunktion kan du ställa in när gräddningen ska börja och sluta. Du kan se tiden på den integrerade displayen. Dessutom rekommenderas en automatisk avstängningsfunktion: om du inte har ställt in någon tidsram kommer ugnen att stängas av automatiskt efter en viss tid om du inte gör några ändringar. Detta är inte bara energibesparande utan också en viktig säkerhetsfunktion.

Enkel rengöring: rengöringsfunktionerna

Du bör rengöra ugnen regelbundet eftersom matrester kan brännas fast. Detta skapar i sin tur obehagliga lukter och minskar ugnens värmeeffekt. Eftersom det kan vara en jobbig uppgift att rengöra en ugn gör många tillverkare jobbet lättare för dig: självrengöringsprogram och rengöringshjälpmedel är standardutrustning på moderna ugnar. Nya ugnar har dessutom oftast en beläggning av lättskött emalj som kan rengöras utan större ansträngning, även utan användning av kemiska rengöringsmedel.

Hydrolys

Ställ in en behållare fylld med vatten och lite diskmedel i ugnen och slå på ångtvättfunktionen. På vissa modeller finns det en bottenbricka i den nedre delen av ugnen, i vilken du lägger ungefär en halv liter vatten och en droppe diskmedel. Programmet värmer ugnen och därmed vattnet i kärlet. Ångan mjukar upp matrester som du kan ta bort med en fuktig trasa när ugnen har svalnat.

Katalys

Ugnar med katalysfunktion har en speciell keramisk yta. Ofta är det bara baksidan av ugnen som är belagd på detta sätt, men det finns också modeller där hela den inre ytan är utformad på detta sätt. De grova porerna på ytan absorberar fettstänk som avdunstar på grund av värmen under bakningsprocessen. Det räcker med temperaturer på omkring 200 °C (400 °F). Självrengöring sker automatiskt under drift. Använd inte hårda svampar eller ugnssprayer för grundrengöring, eftersom dessa kan skada beläggningen.

Hur fungerar pyrolys?

Du slår på programmet efter gräddningscykeln. Ugnens inre värms upp till 400-500 °C, vilket nästan helt bränner bort alla stek- och bakrester. Endast askan blir kvar och du kan torka upp den så snart ugnen har svalnat. På så sätt blir även svåråtkomliga ställen och hörn i interiören rena. En särskild isolering säkerställer att varken värme eller lukt kommer ut i luften under pyrolysprocessen. I vissa modeller kan du ställa in graden av smuts i förväg. Processen tar ungefär två timmar och förbrukar mycket el, varför du bara bör använda läget ibland. Tänk också på att du inte kan använda ugnen under denna tid. Dörren är låst av säkerhetsskäl och kan endast öppnas igen när temperaturen inuti har sjunkit under en temperatur som tillverkaren har fastställt.

Vissa ledande leverantörer använder egna namn för programmen för självrengöring och rengöringshjälpmedel, som var och en döljer en av de tre funktionerna:

Tillverkare Programmets namn HydrolysKatalysPyrolys
SiemensactiveCleanXX🗸
Bosch/ SiemensEcoCleanX🗸X
MielePerfectCleanX🗸X
NeffEasyClean🗸XX
GorenjeAquaClean🗸XX
BauknechtDiamondClean🗸XX
BekoSimpleSteam🗸XX
De rätta namnen på de olika rengöringsprogrammen.

Om du föredrar att inte använda ett självrengöringsprogram kan du rengöra ugnen för hand med hjälp av välkända huskurer. Med några få tips och tricks kommer din ugn att se ut som ny:

  • Citronsaft: Fyll en gryta med en blandning av vatten och citronsaft och ställ in den i ugnen vid 120 °C. De blöta fläckarna kan sedan avlägsnas med en fuktig trasa.
  • Bordssalt: fukta botten av ugnen och strö över lite salt. Ställ in ugnen på 50 °C och vänta i 45 minuter. Därefter kan du torka av botten av ugnen med en fuktig trasa.
  • Bakpulver: blanda ca 1/4 kopp bakpulver med vatten och applicera pastan på fläckarna. Låt blandningen verka i 30-120 minuter och ta sedan bort den med varmt vatten.
  • Bakpulver: Blanda lite bakpulver med vatten och applicera blandningen på de smutsiga områdena. Efter cirka 30 minuter kan du torka av ugnen med en fuktig trasa.
  • Vinäger: Blanda lite vinäger med diskmedel och applicera det på de smutsiga områdena. Låt blandningen verka i cirka 30 minuter och rengör sedan ugnen med en fuktig trasa.

Uppvärmningslägena

Antalet driftlägen varierar från apparat till apparat. Det valda uppvärmningsläget har stor betydelse för hur bra en maträtt blir. Standardvärmelägena i de flesta apparater är konvektion och topp-/bottenvärme.

Konvektion

Konvektion

Med konvektionsfunktionen fördelas den varma luften i ugnen i inredningen med hjälp av en fläkt som är installerad på baksidan av apparaten. Tack vare den snabba och jämna virveln i matlagningskammaren sparar användarna energi. Funktionen lämpar sig för intensiv- och torrrostning samt för bakning på alla tillgängliga nivåer.

Värme uppifrån/nerifrån

Värme uppifrån/nerifrån

Med detta uppvärmningsläge värms ugnen jämnt från två sidor. Även om värmen inte fördelas inifrån når den alla sidor av maten som ska gräddas tack vare strålningen från båda sidor. Funktionen för topp- och bottenvärme anses vara ett universellt uppvärmningsläge som lämpar sig för både kakor och stekar. Vissa ugnsmodeller har andra uppvärmningslägen. Högklassiga apparater erbjuder upp till 30 olika metoder.

Separat värme för övre/nedre delarna

Separat värme för övre/nedre delarna

I ugnar med den här funktionen kan du använda den övre och nedre värmen separat. Funktionen toppvärme värmer upp den övre delen av ugnen och är särskilt lämplig för gratänger och grytor. Med separat bottenvärme värms den nedre delen av ugnen upp så att värmen påverkar matens undersida. Detta är särskilt användbart för kakor och pajer.

Fläktfunktion

Fläktfunktion

I en ugn med fläktfunktion är ett cirkulärt värmeelement installerat i ugnen. Detta ger upphov till varm luft som sedan fördelas i hela apparaten. På så sätt tillagas maten snabbare och du sparar energi. Den cirkulära värmaren eliminerar också behovet av förvärmning, eftersom värmen ges direkt. Fläktfunktionen gör det möjligt att baka på flera nivåer.

Grill

Grill

I grillfunktionen använder ugnen ett värmeelement som är placerat i den övre delen av apparaten. Den värmer upp insidan och ger en grillliknande värme. Detta är särskilt användbart när du vill grilla eller baka mat. Grill-funktionen är också användbar för grytor, biffar och grönsaker.

Fläktgrill

Fläktgrill

Detta uppvärmningsläge kombinerar den normala grillfunktionen med konvektion eller vid behov varmluftsfunktionen. Värmeelementen på sidorna är kombinerade och fläkten sprider värmen i inredningen. Den här funktionen använder mycket höga temperaturer så att du kan tillaga mat som är särskilt krispig på utsidan. Tack vare den cirkulerande luften förblir maten inuti mjuk och saftig.

Pizzaläge

Pizzaläge

Pizzaläget kombinerar också två olika funktioner. En fläkt fördelar bottenvärmen i kokrummet. På så sätt cirkulerar den varma luften främst i den nedre delen av ugnen, vilket gör maten särskilt krispig. Du kan alltså njuta av pizza, tarte flambée och quiche precis som i en stenugn.

Avfrostning och värmehållning

Avfrostning och värmehållning

Namnet säger allt när det gäller funktionerna ”Defrost” och ”Keep warm”. Välj ”Defrost” (avfrostning) om du vill avfrosta frysta livsmedel. Du kan också använda den här funktionen som en ersättning för mikrovågsugn för att värma färdiglagad mat. Du behöver till exempel ”Håll varm” om du vill att den tillagade maten ska hålla samma temperatur under hela kvällen. På så sätt behöver du inte värma den på nytt.

Ånga

Ånga

Med ångbakningsfunktionen förångas varmt vatten i ugnen. Ångan gör att bröd eller potatisklyftor förblir krispiga på utsidan och mjuka på insidan. Tack vare den skonsamma beredningen bevaras smakerna och vitaminerna. Funktionen är särskilt relevant för sous-vide-matlagning, där vakuumerade livsmedel vanligtvis tillagas i ett vattenbad.

Sabbatsläge

Sabbatsläge

Detta mycket speciella läge utvecklades för att ortodoxa judar ska kunna använda ugnen under sabbaten. Du kan hålla maten varm i ugnen innan sabbaten börjar. I sabbatsläge avbryter ugnarna den automatiska avstängningen. På så sätt kan de hålla en temperatur på 80-140 °C (170-280 °F) i flera dagar. Rätten håller sig varm längre utan att du behöver sätta på eller stänga av apparaten.

Några tips för att spara energi

Hur effektivt en ugn fungerar beror bland annat på hur väl den är isolerad. Om det är lite värme som går ut måste den använda mindre energi. Eftersom den största delen av värmen försvinner genom dörrens fönster rekommenderas en version med flera glas.

Med några få enkla steg kan du spara värdefull energi när du använder ugnen:

  • Öppna inte dörren för ofta under gräddningen. Använd i stället visningsfönstret för att kontrollera maten.
  • Cirkulationsluftfunktionen är den mest energibesparande. Om inget annat uppvärmningsläge uttryckligen är nödvändigt rekommenderas det.
  • Värm ugnen endast vid behov. Det behövs inte för bröd eller rostat bröd.
  • Använd ugnens restvärme, som du fortfarande kan dra nytta av 10-15 minuter efter att du har stängt av ugnen.

Världen av ugnar

Följande tillverkare anses vara ledande på marknaden för ugnar:

Neff

Neff-ugnarna har den patenterade öppningsmekanismen Slide& Hide. Med den kan du sänka ugnsluckan helt under ugnen och vrida handtaget på vägen. Vissa ugnsmodeller har endast Hide-mekanismen : dörren kan sänkas ner helt under ugnen, men du måste sträcka dig runt den eftersom handtaget inte vänder sig med den. I många Neff-ugnar finns CircoTherm-värmesystemet, som också är patenterat: en cirkulär värmare leder den varma luften runt de olika nivåerna i ugnen med hög hastighet utan att aromer överförs. Principen är mycket ekonomisk, eftersom mindre varm luft går förlorad på grund av den varma luftledningen och det tvådelade fläkthjulet. Dessutom erbjuder Neff sitt eget EasyClean-rengöringshjälpmedel. Om det inte räcker kan alla Neff-modeller kombineras med en pyrolysfunktion. Priserna för en Neff-ugn varierar från cirka 250 dollar till cirka 3 000 dollar.

Siemens

Flera Siemens-ugnar har den så kallade varioSpeed-funktionen : med hjälp av en integrerad mikrovågsugn kan du tina eller värma mat på nolltid. Du slår på funktionen utöver det valda värmeläget och förkortar på så sätt tillagningstiden. För frysta livsmedel är Siemens coolStart-program däremot perfekt. På så sätt kan du också tillaga frysta rätter snabbt utan att behöva förvärma dem och spara inte bara tid utan också energi. Du kan använda Siemens cookControl Plus-funktionen via pekskärmen. Detta är en integrerad kokbok där du kan lagra individuella inställningar för tillagning av maträtter: du väljer maträtt och vikt och Siemens-ugnen gör resten åt dig. Den väljer det optimala värmeläget och den idealiska temperaturen. Billiga Siemens-ugnar finns för så lite som 300 dollar, medan de avancerade Siemens-modellerna kostar runt 5 000 dollar.

Bauknecht

Bauknecht marknadsför sina ugnar bland annat med Total Steam-tekniken: detta är en ångkokningsfunktion som kombinerar varmluft och ånga. Du kan välja mellan tre olika intensitetsnivåer. Beroende på nivå är ånghalten 25 %, 50 % eller 75 %. Tack vare 36 hål på baksidan möjliggör Active Multiflow-funktionen en jämn fördelning av luftflödet utan konvektion. Värmeeffekten är densamma på upp till fyra nivåer. Bauknecht-ugnarna gör också förvärmning överflödig tack vare ett Power-konvektionsprogram. En kärntemperatursensor mäter värmenivån och visar den på displayen. Displayen ger dig också möjlighet att ange livsmedelskategorier och önskad tillagningsmetod i programmet MyMenu. Ugnen tar hand om allt annat och ställer automatiskt in den perfekta temperaturen. Bauknecht-ugnarna kostar mellan 250 och 2 500 dollar.

Bosch

Tillverkaren Bosch har också särskilt kompakta ugnar med en höjd på 18 tum i sitt sortiment. Bosch-apparater är därför särskilt praktiska för små kök och lämpar sig för installation i höga skåp. Dubbla eller tredubbla teleskoputdrag och en låddörr underlättar hanteringen av Bosch-ugnen , och en pyrolysfunktion (tillval) minskar rengöringen till ett minimum. Bosch-ugnarna har olika uppvärmningslägen, inklusive en fläktfunktion med flera nivåer och ett sabbatsläge. Den integrerade stektermometern talar alltid om temperaturen i din maträtt, så att du kan justera om det behövs. Med AutoPilot-funktionen ställer Bosch-ugnen automatiskt in rätt temperatur; allt du behöver göra är att ställa in maträtten på displayen. Bosch-ugnarna har Wi-Fi och kan styras via en app. De olika modellerna från Bosch kostar mellan 300 och 3 000 dollar.

Beko

Beko ugnar erbjuder olika uppvärmningsfunktioner, inklusive en fläktfunktion med flera nivåer och ångkokning. Medan ångkokningsprogrammet pågår mäts fuktigheten i Beko-apparatens inre ständigt och hålls hög av ugnen. Du kan också alltid reglera den manuellt. Tack vare SimpleSteam och PractiClean är det mycket enkelt att rengöra en Beko-ugn : det förstnämnda inkluderar ett hydrolysprogram och det sistnämnda beskriver Beko-ugnens särskilt lättstädade insida. Hela kokkammaren är tillverkad i ett enda stycke, så varken skruvar eller svetsar hindrar rengöring. Dessutom kan du ta bort sidohyllorna och ta bort all smuts som kan ha samlats där. Beko tillverkar relativt billiga ugnar som kostar mellan 150 och 1 000 dollar.

AEG

Tillverkaren AEG fokuserar främst på ångkokningsfunktionen i sina ugnar och erbjuder olika inställningar för att introducera dig till sous-vide-matlagning. SteamBoost är en multi ångkokare där du fritt kan kombinera ånga, fukt och värme beroende på maträtten. De olika ångnivåerna är lämpliga för alla typer av mat. SteamCrisp-funktionen bygger också på en kombination av konventionell värme och ånga: den här inställningen ger ett särskilt krispigt resultat. AEG-ugnar med SteamPro har en inbyggd fuktighetssensor som ser till att varje maträtt får rätt mängd ånga. Den här funktionen är särskilt viktig för sous-vide-matlagning, för att den vakuumerade maten ska kunna ångas optimalt. För dem som gillar att baka är SteamBake-funktionen idealisk. I början av bakningsprocessen tillsätts fukt i kokrummet så att degen höjer sig bättre. För att underlätta rengöringen erbjuder AEG ugnar med pyrolysprogram eller med katalytisk beläggning. För att hålla utsidan ren har vissa modeller en speciell beläggning mot fingeravtryck. AEG erbjuder sina ugnar för mellan 300 och 3 000 dollar.

Miele

Beroende på modell har Miele-ugnarna den unika FoodView-funktionen : det finns en kamera i kokkammaren som överför bilder till din smartphone. På så sätt kan du alltid och var som helst hålla dig informerad om statusen på din maträtt. Med sina egenutvecklade funktioner TasteControl och Quick & Gentle garanterar Miele att dina rätter tillagas skonsamt och jämnt och inte överkokas. Så snart du närmar dig ugnen aktiveras funktionen MotionReact : en närhetssensor är inbyggd i ugnen, som slår på den inre belysningen och displayen. Dessutom är signaltonerna avstängda. Ett pyrolysprogram och PerfectClean non-stick-beläggningen förenklar rengöringen, eftersom mindre matrester fastnar i ugnen. FlexiClip-teleskopiska löparskenor och SoftOpen & SoftClose-funktionen underlättar också hanteringen. Miele-apparater kostar mellan 450 och 3 500 dollar.

Gorenje

Gorenje-ugnarna kännetecknas av sin HomeMADE-form : insidan är ovalformad och har en modell av traditionella stenugnar. Formen gör att luften kan cirkulera fritt. MultiFlow 360°-tekniken garanterar också optimal luftcirkulation, vilket underlättas av ventilationsfickorna på bakväggen. Interiören är särskilt generöst utformad och har en större bredd uppåt. För att förhindra att luften runt ugnen blir för varm har Gorenje-ugnarna ett kylsystem som blandar varm luft med kall luft och på så sätt också effektivt kyler frontrutan. Det automatiska efterkylningssystemet DC+ körs efter bakningsprocessen tills innetemperaturen är lägre än 60 grader Celsius. Inredningen är belagd med emalj och är särskilt stabil. Den är också lätt att rengöra och du kan välja mellan ett pyrolys- och ett hydrolysprogram. För att förenkla hanteringen stängs dörren automatiskt med ett lätt tryck tack vare GentleClose-funktionen. Gorenje-ugnarna är relativt billiga och kostar mellan 150 och 1 500 dollar.


Bilder 1-18: © FinalCheck