Kaffekvarn köpråd: Så väljer du rätt produkt
- De viktigaste fakta i korthet
- När det gäller smaken är det stor skillnad om du maler hela kaffebönor eller använder färdigt snabbkaffe.
- Färskt malet kaffe sprider en behaglig doft som är oöverträffad.
- Du kan välja mellan klassiska kvarnar med manuella kvarnar och elektriska modeller.
- Kvarnens material och kvalitet påverkar resultatet.
- Malningen bör vara varierande.
- Kaffebönornas kvalitet spelar också en avgörande roll.
Varför mala kaffebönor själv?
Tycker du om att dricka kaffe, men har hittills huvudsakligen köpt dina malda bönor i snabbköpet och undrar varför experter rekommenderar nymalda bönor av hög kvalitet? Kaffe innehåller cirka 800 aromer, dubbelt så många som vin. Många Frahling-älskare uppskattar särskilt chokladiga och nötiga nyanser. Malningen öppnar bönornas celler och frigör de aromatiska ämnena. Dessa ämnen löses upp under bryggningen och hamnar i drycken. Under lagring i jordat tillstånd avgår dock många av dessa lättflyktiga ämnen till luften. Doften du känner när du öppnar ett färskt paket kaffe: Detta är aromer som senare kommer att saknas i koppen. Om du däremot maler bönorna själv omedelbart innan du förbereder dem, går nästan ingen arom förlorad. Det är alltså bättre att spara på maskinen än på bruket.
Varför behåller bönor sin arom längre?
Hela bönor är inte känsliga och lämpar sig därför väl för lagring. För bästa smakresultatet ska dumala -bönorna färska lite efter lite i minsta möjliga portionsstorlek och sedan göra en fräsch, väldoftande varm dryck av dem. Till och med lukten som uppstår under malningen gör det mycket lättare för morgonpigga att stiga upp. Om du förvarar malet kaffe för länge kan syre och värme göra oljorna i kaffet härskna. Resultatet är en oönskad, bitter smak.
Kriterier när du köper en kaffekvarn
Om du är intresserad av att köpa en kaffekvarn, men vissa frågor är oklara och du kanske vill överväga andra punkter i ditt sökande, hittar du det du söker i följande kapitel i vår köpguide. Den behandlar bland annat frågan om huruvida en handdriven kaffekvarn är att föredra framför en elektrisk variant. Vi tittar också på hur stor bönbehållaren bör vara och fördelarna med olika typer av kvarnar och material.
Handkaffekvarnar: klassikerna
För dem som gillar nostalgi rekommenderas en handkaffekvarn. Genom att flytta veven i en cirkelrörelse mal du bönorna och får färsk kaffesump som faller ner i en uppsamlingsbricka. Från retromodeller som är utformade efter de tidigare, handgjorda kvarnarna till moderna varianter i rostfritt stål, vissa med glaselement som ger insyn i bönorna eller malningen – det finns något för alla smaker i det stora utbudet.
Det är dock inte så lätt att göra exakta portioner med handkaffekvarnar – användarna kan falla tillbaka på att räkna antalet rotationer – och många tycker att det är tråkigt att veva. Ett alternativ är att väga bönorna och mala dem helt och hållet: Jämfört med elektriska varianter blir det knappt några rester kvar i kvarnen eftersom det finns mindre dödutrymme.
I handkvarnar används nästan uteslutande koniska kvarnar. Vid start uppstår inga så höga temperaturer som i de elektriska varianterna. Detta garanterar att kaffet mals skonsamt och att dearomatiska ämnena på bevaras fullt ut. Dessutom låter handkvarnarna knappast, till skillnad från de elektriska varianterna.
Om du vill göra mer än en eller två koppar kaffe är det svårt och opraktiskt att mala för hand. Å andra sidan är kvarnarna ofta kompakta, kräver ingen elektricitet, är vanligtvis små och passar därför också bra för användning på resande fot, till exempel vid camping.
Handkaffekvarnar lämpar sig också för nybörjare som vill få sina första erfarenheter av att mala kaffe. När de hanterar dessa kvarnar lär de sig vad som är viktigt när det gäller kaffekvarnar. Fördelarna leder dock också till att många ”gamla vana” blir entusiastiska över att använda den.
Fördelar
- Lågt inköpspris
- Ingen elektricitet behövs
- Låga temperaturer bevarar kaffearomer
- Tyst drift
- Liten storlek
Nackdelar
- Muskelkraft krävs
- Problematisk exakt portionering
- Olämplig för större mängder kaffe
Elektriska kaffekvarnar: de mångsidiga
Elektriska slipmaskiner är bekvämare: Med en knapptryckning förvandlar apparaten de fina bönorna till fräsch, väldoftande kaffesump. De flesta elektriska modeller erbjuder ocksåalternativet där du kanvälja mängd pulver och antal koppar. Du kan också bestämma vilken malning du vill ha, beroende på vilken typ av beredning du vill ha.
Det är enkelt att använda en elektrisk kaffekvarn. Det krävs ingen muskelkraft för att vrida eller slipa. Allt du behöver göra är att aktivera processen genom att trycka på en knapp och vid behov göra inställningar för mängd och malningsnivå i förväg. De elektriska modellerna skiljer sig främst åt genom den inbyggda kvarnen.
Fördelar
- Mindre ansträngning
- Passar även för större mängder kaffe
- Justerbar slipgrad
Nackdelar
- Högre inköpspris
- Behövlig effekt
Hur stor ska bönor vara?
I regel har modellerna för hemmabruk en bönor med en kapacitet på 180-350 gram. Ibland finns det också versioner som kan lagra fler bönor ovanför kvarnen. Eftersom de flesta doftälskare vill bearbeta bönorna så färska som möjligt är detintemeningsfullt att haen större fyllningsmängd i bönbehållaren. Detsamma gäller för uppsamlingsbehållaren på undersidan, där den färdiga grynen faller ner.
Val av kvarn
Kvarnar använder olika tekniker för att mala kaffebönorna. Beroende på utformningen är olika grov- eller finmalningsresultat möjliga. Vilken malningsinställning du bör välja beror främst på vilken koffeinhaltig dryck du vill tillreda. Det beror framför allt på kvarnens kvalitet och hur mycket malningen värms upp och hur homogent den mals. De mekaniska delarna är vanligtvis tillverkade av stål eller keramik och är mycket hållbara.
En portafiltermaskin kräver till exempel finmalet kaffe. Om du använder för grov kaffesump som är för grov, kommer vattnet att rinna igenom för snabbt. Resultatet blir en tunn eller sur dryck. För en fransk press är däremot ganska grovt malda kaffebönor idealiska. Om du använder ett för fint pulver kommer vattnet att absorbera för många bittra ämnen på grund av den långa bryggningstiden. Den färdiga drycken smakar då extremt starkt.
Finmalet kaffe ger mer yta åt vattnet som det bryggs med och utvecklar därför sina aromer snabbare än grovt pulver. En fin malning är därför särskilt lämplig för korta beredningstider, till exempel som espresso i en portafiltermaskin. Grova malningar brukar däremot användas under lång bryggtid, till exempel i en fransk press, även känd som en silstämpelkanna.
Skivkvarn
Skivkvarnar är devanligaste bland kaffekvarnar. Detta beror bland annat på det relativt låga priset. Med dessa kvarnar mals bönorna mellan två konkava slipskivor som placeras ovanpå varandra. En av skivorna drivs elektriskt av en motor. Den andra skivan förblir låst.
På grund av den konkava formen är avståndet mellan skivorna större på insidan än på utsidan. Detta gör att bönorna kan komma in mellan skivorna på insidan, där de bryts sönder på den grova ytan och transporteras allt längre ut. Slipskivorna, som ligger närmare varandra, maler bönorna kontinuerligt och ger en finare malning. Eftersom alla bönor går igenom denna krossningsprocess, får du ett homogent resultat i slutet: Kaffepulver av samma storlek.
En nackdel är den jämförelsevis höga rotationshastigheten på cirka 1 300 varv per minut, som är nödvändig för att utveckla centrifugalkraften. Den värme som genereras i processen kan förändra aromämnena i kaffet och därmed leda till att tappar i smakkvalitet .
Du kan ändra slipgraden genom att justera avståndet mellan slipskivorna. Du behöver dock inte göra detta manuellt, utan kan göra inställningen med hjälp av rattar, hjul eller en pekskärm. Maskinen ändrar avståndet mellan slipskivorna i enlighet med detta.
Fördelar
- Homogen storlek på kaffeskornen
- Lågt inköpspris
Nackdelar
- Det är möjligt att aromen försämras på grund av värmeutveckling
Konusmaltorn
Konusslipmaskiner består av en tandad kon på insidan och en yttervägg som också är tandad. Bönorna kommer in i kvarnen uppifrån och mals genom att konen roterar mellan dem och den tandade ytterväggen. När avståndet mellan tänderna minskar mot botten,skärs kaffebönorna allt längre ner. Processen upprepas tills det lägsta slipsteget har passerats.
Att använda en konisk kvarn har två fördelar för dig: Eftersom bönorna passerar genom den smalnande kvarnen uppifrån och ner, är alla bönor nästan lika stora efter malningen. Till skillnad från tallriksskivorna fungerar den inte heller med hjälp av centrifugalkraft. Därför är lägre hastigheter på cirka 400 varv per minut möjliga, vilket genererar mindre värme. Detta bevarar ingredienserna och aromerna och bidrar till en finare kaffesmak.
Fördelar
- Homogen storlek på kaffeskornen
- Skonsam strimling tack vare låga rotationshastigheter
Nackdelar
- Jämförelsevis högt inköpspris
Slagkvarn
Slagkvarnen är på sätt och vis en version för nybörjare. Den fungerar snabbt och kaffekvarnar med denna teknik är bland de billigaste på marknaden. Ett roterande roterande blad krossar kaffebönorna. Tekniken är jämförbar med hur en stativblandare fungerar.
Bönorna eller bönorna värms upp ganska kraftigt med den här metoden. En annan klar nackdel med denna teknik är att vissa bönor praktiskt taget inte krossas alls, medan andra redan är malda till ett fint damm. Detta innebär att det bildas en ojämn massa av kaffesump som har ogynnsamma egenskaper när den bryggs över. Detta kan leda till att den färdiga varma dryckensmakarobalanserat, till exempel för surt eller för bittert.
På grund av dessa nackdelar används slaggräsklippare i allt mindre utsträckning. En kaffekvarn med slagkvarn lämpar sig därför endast i begränsad utsträckning som introduktion till gör-det-själv-malning, men den är alltid attraktiv på grund av det mycket låga inköpspriset. Du kan också mala andra råvaror, t.ex. nötter eller frön, i en sådan slagkvarn. Dessa modeller är därför ett lämpligt val för attprova .
En kaffekvarn med slagkvarn lämpar sig inte för att bearbeta espressobönor, eftersom den inte maler bönorna tillräckligt fint. Vi råder dock kaffeentusiaster som redan har använt en kvarn med en annan malningsmekanism att inte köpa en sådan.
Fördelar
- Mycket billigt att köpa
- Möjlighet att finfördela andra råvaror
Nackdelar
- Ojämna slipresultat
- Smakstörningar är möjliga
- Endast lämplig för nybörjare
- Kan inte användas för espresso
Valsverket: skonsamt, men inte lämpligt för privat bruk
I en rullkvarn, även känd som en långkörningsmölla, krossar två räfflade rullar kaffebönan i stället för att mala den. De två rullarna är olika stora och roterar i olika hastigheter. Detta är den mest skonsamma bearbetningsmetoden som skyddar smakerna bäst. Dessa apparater är mycket dyra och inte särskilt vanliga i konsumentledet. I vissa fall installeras mer än två valsar som kyls under drift för att möjliggöra en snabb men skonsam bearbetning.
Ska jag välja en keramisk kvarn eller en stålkvarn?
Keramiska slipmaskiner har en hög slitstyrka , vilket gör dem särskilt hållbara. Slipprocessen är extremt tyst, vilket är anledningen till att de är mycket populära för kontinuerlig användning, t.ex. i öppna kontorslandskap. Båda fördelarna återspeglas också i ett högt inköpspris jämfört med stålslipmaskiner. En annan fördel med keramik: Till skillnad från metall kan du använda varmt vatten för rengöring utan att vara rädd för rost. Kvarnar av stål eller rostfritt stål ger också mycket bra resultat. En positiv aspekt är det relativt låga inköpspriset. Nackdelen är att slipmaskinerna med tiden får slitage på materialet. Dessutom är slipningen något högre än i keramiska versioner.
Keramisk kvarn
- Goda slipresultat
- Inget slitage att frukta
- Jämförelsevis tyst
- Högre inköpspris
(Rostfritt) stålslip
- Goda slipresultat
- Tecken på slitage är möjliga på lång sikt
- Jämförelsevis högljudd
- Lägre inköpspris
Efter köpet – användbara tips för perfekt kaffenjutning
Efter köpet är det viktigt att hitta den perfekta tillagningsmetoden för din personliga favorit varmdryck. Vi ger dig användbara tips för att hjälpa dig på vägen mot att bli barista.
Välja den perfekta malningen
Det spelar ingen roll vilken modell du har valt: Efter de första malningarna kan du märka att beredningsmetoden har ett avgörande inflytande på smaken av den stimulerande varma drycken. I de flesta elektriska kaffekvarnar kan du välja malningsnivå enligt dina behov.
Fin malning: för espresso
Om du använder en portafiltermaskin för att tillreda espresso bör du vara uppmärksam på en särskilt fin malning. Vattnet eller ångan på har endast en mycket kort kontakttid med den fina espressokärnan. Vattnet pressas genom pulvret med högt tryck. För att säkerställa att tillräckligt mycket arom absorberas är det mycket viktigt att kontaktytan är så stor som möjligt. Det mycket fina mjölet består av många partiklar och säkerställer på detta sätt aromöverföringen.
Medium malning: för filterkaffe
Kaffesump är bäst för att göra filterkaffe. Tack vare denrelativt långa kontakttiden på frigörs tillräckligt med aromatiska ämnen för att ge en fyllig varm dryck. Den kan tillagas antingen för hand eller i en kaffemaskin. Nackdelen är att pappersfiltret kan hålla tillbaka vissa aromer.
Grov malning: för franska pressmaskiner
När kaffesumpen tillagas i en Frech Press, som också kallas presskolvsmaskin, har kaffesumpen längre, direkt kontakt med bryggvattnet. Endast genom att trycka ner silen förhindrar du att kaffesumpen hamnar i den färdiga drycken. Även här är den grova strukturen en fördel. Tricket är att oljor och aromatiska ämnen absorberas optimalt i bryggan.
Rengöring
När kaffebönorna mals ut rinner olja ut, som med tiden blir härskande. Följden är att smaken försämras. Kafferester minskar också malningskapaciteten. Därför är det klokt att rengöra kaffekvarnen och särskilt malningsmekanismen regelbundet.
För att göra detta kan du använda speciella rengöringsgranulat som du låter malas i kvarnen på samma sätt som bönorna. Granulaten absorberar smutsrester och oljor och ser till att du får en felfri smakupplevelse igen.
Ris och spält som huskurer
Om du inte har någon speciell rengöringsgranulat till hands kan du försöka rengöra kvarnen genom att krossa spannmål, t.ex. ris eller spelt. Detta binder oljor och ger därmed också en rengörande effekt. Men se upp: Dessa korn är hårdare än kaffebönor och kan skada kvarnen om de används regelbundet.
Alternativt kan du kontrollera i bruksanvisningen om det är lätt att plocka isär kvarnen. Observera att det på vissa modeller krävs enomkalibrering av avstånden i slipmaskinen på för att bestämma slipgraden. En annan mycket enkel rengöringsåtgärd är att använda en borste eller ett lämpligt munstycke på dammsugaren.
Åsikterna går isär när det gäller frågan om hur ofta du bör rengöra din kaffekvarn för att få acceptabla malningsresultat. På Internet finns det guider som rekommenderar en rengöringscykel mellan en gång i veckan och en gång om året. Generellt sett: Ju mörkare kaffebönor du använder, desto större andel olja innehåller de förmodligen. Ju mer olja som läcker, desto oftare bör du rengöra. En tumregel från roastmarket säger att man efter intebörrengöra mer än 15 kg malda bönor för att bibehålla en utmärkt sensorisk kvalitet.
Hur förvarar jag malet kaffe för att få långvarig arom?
De tre starkaste aromdödarna är drag, ljus och värme. Malet kaffe som står öppet länge förlorar sin arom snabbast. Du bör också undvika direkt solljus och värme. Som nämnts ovan rekommenderas det att mala kaffebönorna färskt – helst före varje bryggning. Förvaring i en lufttät behållare, t.ex. en kaffedosa, är också tillrådligt. Malet kaffe håller sig färskt i cirka sju dagar i rumstemperatur. Om deförvaras i kylskåpet håller de sig fräscha ungefär dubbelt så länge. När det är fryst behåller malet kaffe sin arom tre till fyra gånger längre.
Kan jag även mala nötter eller spannmål med en kaffekvarn?
Här är svaret: Ja, det är möjligt, men man bör avstå från att göra det. Kaffeentusiaster använder sin kvarn endast för att mala färska kaffebönor. När du maler nötter fastnar rester som olja och mjöl i kvarnen. Det är inte lätt att ta bort dem. Att mala kaffet efteråt skulleförvränga den varma dryckens smak. Det finns dock universella kvarnar som kan hantera många råvaror, t.ex. spannmål, nötter och bönor. Vi rekommenderar dock inte dessa produkter för att enbart mala kaffebönor.
Populära märken
Bodum | Rommelsbacher | Clatronic | AEG | Baratza | Braun | De’Longhi | Krups | Mahlkönig | Moulinex | Melitta