Spannmålskvarn köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • De viktigaste fakta i korthet
  • Med spannmålskvarnar kan du själv bearbeta olika typer av spannmål till mjöl.
  • Anordningarna drivs antingen manuellt med en vev eller med en elmotor.
  • Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt slipmaskinens material: Rostfritt stål, natursten och keramisk korund kommer i fråga.
  • Fyllningsmängden för spannmålskvarnar för privat bruk kan vara mellan 50 och 1 000 gram.

Fräschare än från bagaren

”DIY” (Do It Yourself) är för närvarande mycket populärt. Konsumenterna vill i allt högre grad vara delaktiga så tidigt som möjligt i processen för att producera och bearbeta livsmedel. Brödbakning är särskilt populärt. Och om du bakar ditt eget bröd vill du förr eller senare också producera ditt eget mjöl. Självmalt mjöl är fritt från oönskade tillsatser. När det är färskt innehåller det inte bara mer vitaminer och mineraler än mjöl som lagrats länge i butiken, utan det smakar också bättre.

En gång i tiden var det en komplicerad uppgift att förädla spannmål till mjöl för konsumtion i hemmet. I dag kan alla mala sitt eget spannmål: Med en spannmålskvarn kan du mala alla typer av spannmål, t.ex. vete, råg, havre eller ris, till fint mjöl eller grovt mjöl. Det malda spannmålet kan användas för att tillverka olika rätter, t.ex. bröd, bakverk, müsli, mjuka havreflingor eller gryn. Du kan också påverka exakt hur mycket spannmål du maler, vilka typer av spannmål du blandar, om det finns några, och hur grovt du maler dem. Beroende på modell kan även kryddor, baljväxter och oljeväxter bearbetas.

Var inte rädd för kolhydrater!

Många människor som är medvetna om sin kosthållning undviker kolhydrater i dag. Detta gäller även spannmål, eftersom de huvudsakligen består av kolhydrater. Men om du inte har intolerans eller allergi mot vissa spannmål eller ingredienser som gluten finns det ingen anledning att undvika spannmål. Det är faktiskt en hälsosam energikälla med mycket fibrer och mikronäringsämnen.

Det beror på vilken typ av kvarn det är

Innan du köper en spannmålskvarn måste du veta vilken typ av kvarn som passar dig. Vill du bearbeta mindre mängder manuellt eller producera mycket mjöl med en knapptryckning? Förutom spannmålskvarnar finns det också så kallade spannmålskrossar, som inte maler spannmålen utan pressar den platt till flingor. Vissa enheter kan till och med göra både och.

Handdriven spannmålskvarn

Den tidlösa designen hos manuella kvarnar lockar många konsumenter. Enheterna drivs med en handvev och är lätta och kompakta. Eftersom de inte är beroende av elnätet är de mycket miljövänliga och kan användas överallt. På grund av deras rent mekaniska funktionssätt är sannolikheten för fel också lägre. Små handkvarnar finns redan tillgängliga från cirka 30 euro.

Produktionen i dessa fabriker är dock begränsad. Du kan bearbeta mellan 20 och 50 gram spannmål per minut. För en hel familj eller en större mängd mjöl behöver du ganska lång tid på den här nivån. Förutom tid kostar det också energi att starta. Den handdrivna modellens behållare är vanligtvis liten. Användare som vill mala stora mängder är mer benägna att välja elektriska varianter. Det är sällan möjligt att bearbeta särskilt hårda sädesslag som majs manuellt.

Fördelar

  • Tidlös design
  • Enkelt
  • Kompakt
  • Miljövänlig
  • Inte beroende av elektricitet
  • Inga driftskostnader
  • Hållbar
  • Billigt

Nackdelar

  • Inte lämplig för stora mängder
  • Tids- och energikrävande
  • Mestadels liten tratt
  • Inte lämplig för mycket hårda spannmål, t.ex. majs

Elektrisk spannmålskvarn

Elektriska apparater maler mer, snabbare och enklare. Du kan använda dem med en knapptryckning och motorn tar hand om resten. Beroende på modell bearbetas 100 till 200 gram spannmål per minut. Motoreffekten i elektriska spannmålskvarnar för privat bruk är vanligtvis mellan 250 och 600 watt. Inom restaurangbranschen används ännu mer kraftfull utrustning. Versioner med en motoreffekt på minst 360 watt är bäst lämpade för bearbetning av hårda spannmål.

Men med den höga prestandan och den snabba behandlingen av stora volymer följer också ett högre pris. En elektrisk spannmålskvarn kostarminst 300 euro. Storleken på dessa kvarnar och deras motor ökar också vikten och bullret – de flesta elektriska modeller ger upphov till mellan 40 och 85 decibel. Sist men inte minst är enheterna beroende av nätström. De är därför mindre flexibla än handdrivna modeller och medför driftskostnader.

Fördelar

  • Hög prestanda
  • Snabb behandling
  • Ingen ansträngning krävs
  • Även lämplig för hårdare spannmål
  • Stor behållarkapacitet

Nackdelar

  • Dyrt
  • Driftskostnader
  • Beroende av elnätet
  • Tungt
  • Enligt

Kornkross

Kornkross, flingkross, flingkvarn, vad du än kallar enheten är det inte en kornkvarn. Den används dock för bearbetning av spannmål. I strikt mening transporteras kornet genom två rullar som plattar eller krossar det. Det är till exempel så här man gör havreflingor. Oljeväxter som sesam kan också bearbetas med en sådan anordning.

Fördelar

  • Beredning av färska spannmålsflingor, t.ex. havreflingor
  • Även lämplig för bearbetning av oljeväxter

Nackdelar

  • Ingen slipfunktion

Kombikvarn

Kombikvarnar är spannmålskvarnar och krossar iett. De har alltså en slipmaskin och en vals som kan användas separat, ibland även parallellt. Eftersom fler komponenter måste rymmas är kombinationskvarnar ofta något större och tyngre än enkla spannmålskvarnar. De som använder båda funktionerna sparar dock utrymme och pengar genom att köpa en kombinationskvarn, eftersom det annars skulle krävas två separata inköp. Men om du bara använder en av de två funktionerna är köpet inte värt det. Kombikvarnar är billigare än två separata apparater, men dyrare än en enkel kvarn eller kross.

Fördelar

  • Mer utrymmesbesparande än två enheter
  • Billigare än att köpa separat
  • Möjlig slipning och krossning

Nackdelar

  • Dyrare än enkla spannmålskvarnar
  • Större

Spannmålskvarn som tillbehör till matberedaren

Om du redan har en matberedare kan du också köpa en kvarn som tillbehör. En av dessa är särskilt billig och kompakt. Den behöver varken vev eller motor. Motorns kraft kommer från matberedaren. Dess prestanda är därför jämförbar med elektriska modeller. Ett sådant tillbehör kan fås för så lite som 20 euro. Se dock till att redskapet är kompatibelt med din maskin.

Fördelar

  • Liten
  • Platsbesparande
  • Billigt
  • Hög prestanda

Nackdelar

  • Kompatibilitet med matberedare är inte alltid given
  • Kan inte användas utan en matberedare

Natursten, stål, korund

Kvarnen är en av de viktigaste komponenterna i en spannmålskvarn. Det påverkar hur fint resultatet blir, hur lång livslängd apparaten har och vilka livsmedel som kan malas med den. Vanligtvis är slipmaskinerna tillverkade av rostfritt stål, natursten eller korundkeramik.

Natursten

Natursten – vanligtvis granit – håller mycket länge. Kvarnar av natursten ger dessutom en mycket fin malning. Men det är det dyraste materialet. Du bör inte mala särskilt fuktiga, feta eller hårda livsmedel med den. För vanliga sädesslag är det dock svårt att överträffa dessa kvarnars malningsresultat.

Fördelar

  • Mycket hållbar
  • Mycket fin malning

Nackdelar

  • Inte lämplig för fuktiga och feta livsmedel
  • Inte idealisk för mycket hårda spannmål som majs

Korundkeramik

Slipstenar av korundkeramik används oftast i spannmålskvarnar. Korund har liknande slipegenskaper som natursten, men kostar mycket mindre. Den håller länge och maler mycket fint. De flesta typer av spannmål kan bearbetas med detta. Precis som för natursten bör du undvika oljeväxter och fuktiga spannmål.

Fördelar

  • Hållbar
  • Finslipning
  • Billigare än natursten

Nackdelar

  • Inte lämplig för fuktig spannmål och oljeväxter

Rostfritt stål

Rostfritt stål är ett särskilt praktiskt material för slipmaskiner. Den fastnar inte och smetar inte lätt, till exempel från fett eller fuktig spannmål, och är dessutom lätt att rengöra. Kvarnar i rostfritt stål används för att mala inte bara spannmål utan även kryddor och oljeväxter. Kvarnen slits dock med tiden. Kvarnar av rostfritt stål kan vanligtvis bytas ut med några enkla steg. Den största bristen med rostfritt stål är att det bara går att mala grovt till medelhögt. De som vill ha särskilt fint mjöl, till exempel för bröd eller till och med bakverk, bör välja en kvarn med en kvarnmekanism av natursten eller korund.

Fördelar

  • Ingen klistring eller smetning på grund av fett
  • Även lämplig för kryddor och oljeväxter
  • Lätt att rengöra eller byta ut

Nackdelar

  • Inte särskilt hållbar
  • Inte ett särskilt fint resultat

Andra inköpskriterier

Ett av de viktigaste inköpskriterierna för spannmålskvarnar är finmalningen och framför allt dess inställbarhet. Fyllnadsgraden avgör hur mycket spannmål du kan mala i ett stycke. Kornkvarnarnas storlek och vikt påverkar inte bara transport och lagring utan även hanteringen.

Slipgrad

Beroende på vilket spannmål som ska malas för vilket ändamål måste olika grader av malning kunna uppnås. Alla kvarnar kan inte garantera alla finhetsgrader från grov till fin. Den avgörande faktorn för malningsgraden är kvarnens kvarn. Med en kvarn av rostfritt stål kan du bara mala grovt till medelgrovt. Om du vill ha fint mjöl, t.ex. för bakning, behöver du en kvarn med stenmjöl, oavsett om det är natursten eller korund. I bästa fall är apparaterna steglöst justerbara så att du kan välja rätt malning beroende på användningsområde. Malningen justeras vanligen med en ratt direkt framför kvarnen, som drar åt eller släpper den senare.

Det finns ingen standard för finmalning av mjöl – DIN-standard 10355, som definierar mjöltyper för malda produkter, hänvisar till mineralinnehållet och inte till malningsgraden. Tillverkare hänvisar dock ofta till DIN10765-standarden för kaffe i sina produktbeskrivningar. Enligt denna standard är kaffe finmalet om 100 procent av kaffet är mindre än 0,315 millimeter. När det gäller spannmål, t.ex. fullkornsmjöl, kan beroende på kvarn 8-18 procent av kornet inte malas lika fint eftersom det innehåller fiberhaltiga skal. Om cirka 82-92 procent av mjölet är 0,315 millimeter eller finare kan du använda det för att tillaga fina bakverk.

Slipning och motoreffekt

Slipkapaciteten är relevant för både hand- och motordrivna modeller. Den ger information om hur många gram spannmål som kan malas per minut. Ju grövre malning, desto snabbare kan den malas och vice versa. Manuella kvarnar maler mycket långsammare än elektriska modeller. Du kan mala 20-50 gram per minut med den. Mältningskapaciteten är tillräcklig för enstaka personer. Men om du maler för flera personer eller bara för en större portion bör du välja en elektrisk modell. Sådana apparater maler mellan 100 och 220 gram per minut. Inom cateringbranschen kan du hitta mer kraftfulla modeller.

Snabbadiamantslipmaskiner?

Med nio Mohs är korund nästan lika hårt som diamant, som har en hårdhet på tio Mohs. Förutom som ädelsten förekommer korund i vardagen främst som slipmedel, till exempel på sandpapper eller polermedel.

För elektriska spannmålskvarnar spelar motoreffekten i watt också en roll. Detta påverkar maskinens slipprestanda. Det är också relevant för energiförbrukningen. I detta avseende bör du vara uppmärksam på förhållandet mellan watt och sliphastighet. Motoreffekten har dock störst betydelse för hårdheten hos de malbara kornen. Alla kvarnar kan inte mala hårda spannmål eller baljväxter som majs eller kikärter. Även om kvarnens material också spelar en viktig roll är det ändå viktigt att vara uppmärksam på wattantalet. Om du till exempel vill mala majs bör du leta efter en maskin med en motoreffekt på minst 360 watt.

Fyllningsmängd i behållaren

Hushållets storlek och den avsedda användningen har ett betydande inflytande på den nödvändiga fyllningsmängden i behållaren. Detta angesvanligtvis av tillverkarna i gram. Vete används som referensspannmål. Helst vet du vilka mängder du ska mala innan du köper och kan då välja rätt maskin. Vissa små modeller kan fyllas med så lite som 50 gram. I de största kvarnarna för privat bruk ryms ungefär ett kilo vete i behållaren. Endast professionella apparater för restaurangbranschen har större fyllnadsvolymer. I den nedre delen av spektrumet av fyllningsvolymer finns både manuellt manövrerade och elektriska modeller. För stora fyllnadsvolymer är det främst elektriska modeller som används. Det är trots allt mycket tidskrävande och ansträngande att mala så mycket spannmål i ett stycke med veven.

Storlek och vikt

I många kök råder det brist på utrymme. Innan du köper en spannmålskvarn bör du se till att du har tillräckligt med utrymme för den. Om du har en matberedare kan du spara utrymme med en kvarntillsats. Storleken på en spannmålskvarn beror i hög grad på hur mycket som fylls i behållaren. Spannmålskvarnar är vanligtvis inte särskilt breda. Särskilt när det gäller längd är skillnaderna stora. Spannmålskvarnar för privat bruk är vanligtvis mellan 20 och 50 centimeter höga.

Små handdrivna spannmålskvarnar väger vanligtvis mellan ett och tre kilo. Med ökad storlek och motor ökar också vikten: Tunga elektriska spannmålskvarnar kan väga upp till tio kilo. Kvarntillbehören är dock lättast, eftersom de varken kräver motor eller vev. De väger ofta mindre än ett kilo. Om kvarnen har en fast plats spelar vikten ingen större roll. Men om du använder dem ofta och städar undan dem kan en tung apparat vara besvärlig.

Montering och säkerhet

För god hantering och säker användning bör man vara uppmärksam på enheternas monterings- och installationsalternativ. Elektroniska apparater har vanligtvis sugkoppar för att förhindra att de glider. Handdrivna modeller vevas dock manuellt och måste vara så stabila som möjligt. I likhet med de köttätande kusinerna till kornkvarnarna, köttkvarnarna, måste enheterna monteras på bordet eller köksavsatsen med en skruvklämma. Enheten får inte röra sig när den startas. Speciella kornkvarnar för att vara på språng kräver ingen fastsättning. Många spannmålskvarnar är också TÜV- eller GS-märkta för säkerhet.

Insamlingsbehållare

Många spannmålskvarnar levereras med en uppsamlingsbehållare i form av en skål. Om så inte är fallet måste du använda en av hushållets produkter i rätt storlek. Vissa mindre spannmålskvarnar har en låda eller en malningskammare där det malda materialet faller ner. Glatta material som plast, glas eller rostfritt stål är bäst lämpade för uppsamlingsbehållaren. Mjölkamrar är ofta gjorda av trä. Mjölet fastnar dock på trä, vilket kan leda till rester.

Anmärkningar om rengöring

Hur mycket rengöring som krävs för en spannmålskvarn beror i hög grad på hur mycket den används. Om endast torrt spannmål mals i den, kommer en del damm och skalrester att finnas kvar i kvarnen efter varje användning. Du kan suga upp dem med en liten handdammsugare eller ta bort dem med en borste.

Du bör inte använda vatten eftersom det kan göra slipmaskinen slö. Om oljeväxter eller fuktig spannmål har malts är kvarnens insida fuktig eller fet. Använd i så fall ris genom att tippa det i tratten för att suga upp vätskan. När insidan är torr kan du fortsätta som beskrivet ovan. Kvarnar av plast eller metall är lättare att rengöra än träkvarnar, eftersom materialen är slätare.