Knivslip köpråd: Så väljer du rätt produkt
- De viktigaste fakta i korthet
- Manuella och elektriska knivslipare vässar knivar snabbare än slipstenar.
- På grund av den annorlunda slipvinkeln kräver asiatiska knivar andra knivslipare än europeiska knivar.
- För asiatiska köksknivar med enkeleggad slipning finns det minsta urvalet av slipmaskiner.
- Slipmaterialet måste vara hårdare än bladet för att det ska kunna slipas effektivt.
- Modeller med tre slipnivåer ger inte bara köksknivar en grov och fin slipning, utan polerar dem också.
Enkel och effektiv knivslipning
Om en kniv pressar tomaten mer än den skär den är den trubbig. Du kan göra dig av med den och ersätta den med en ny, men åtminstone fina köksknivar är för dåliga för det. Det är inte heller nödvändigt att kasta slöa knivar: Med en knivslipare blir de lika vassa som när du köpte dem.
När du slipar eller vässar en kniv avlägsnas bladmaterialet i en specifik vinkel på ett kontrollerat sätt. På så sätt återfår skäret sin ursprungliga form och skärpa. Hur ofta en kniv behöver slipas beror dels på materialet och slipningen, dels på användningen: Om du hanterar kniven försiktigt och knappt använder den behöver du sällan vässa den.
Professionella knivslipare har fulländat slipningen med slipstenar och uppnår utmärkta resultat: Du vet exakt hur du ska hålla kniven och föra den över slipstenen. Det är dock lättare att göra detta med knivslipare. Eftersom de inte kräver några särskilda kunskaper är de väl lämpade för nybörjare.
Manuella och elektriska knivslipmaskiner
Majoriteten av manuella slipmaskiner är genomdragbara slipmaskiner. Många modeller består av ett hölje med en eller flera spår för bladet. Spåren säkerställer att kniven styrs över slipmaterialet i rätt vinkel. Dessa består ofta av flera rörliga rullar eller fasta skivor, varav vissa har olika kornstorlekar. Dessutom finns det varianter där två slipstänger är fjädermonterade i en V-form på en hållare. Förutom manuella knivslipare finns även elektriskt drivna versioner.
Genomgående slipmaskin med fast slipmaterial
Användaren måste dra den trubbiga kniven genom öppningen en eller flera gånger, beroende på produkten. Skärpning sker enbart genom knivens rörelse, slipmaterialet sitter fast. Slipmaskinerna är utrustade med hårdmetallplattor eller -skivor, med icke-roterande keramiska och diamantrullar och med slipstänger. Modeller med V-formade, ofta fjäderbelastade slipstänger hör också till denna kategori, eftersom de endast fjädrar något utåt, men är stela i hållaren.
Genomgående slipmaskin med rörliga sliprullar
Med dessa genomdragsslipmaskiner drar du kniven genom två keramiska eller diamantsliprullar som löper i en vinkel som matchar slipvinkeln. Bladets rörelse får rullarna att börja snurra. Med så kallade vattenslipmaskiner fyller du vatten i den integrerade behållaren så att slipskivornas undersida kommer i kontakt med vattnet. Under slipningsprocessen fuktas valsarna kontinuerligt av rotationen och förblir rena. Bladet bearbetas försiktigt och effektivt.
Elektrisk knivslipare
Elektriska knivslipare skiljer sig från manuella genomdragsslipare när det gäller den integrerade elmotorn och nätanslutningen, men knappast när det gäller användningen. Även i dessa konstruktioner drar du knivarna genom en eller flera styrspår, med skillnaden att motorn sätter rullarna eller skivorna i rörelse. Skärpan är bra. Eftersom avverkningshastigheten är mycket högre än med genomdragsslipmaskiner kan du dock skada bladet om du inte drar igenom kniven med en konstant hastighet.
V-slipare
En V-slipmaskin består av ett rektangulärt stativblock som fungerar som hållare för olika slipstavar. Hållaren gör det möjligt att placera den i flera olika slipvinklar. Typiska representanter är Spyderco Sharpmaker eller Lansky Crock Stick. Crock Stick, till exempel, möjliggör grov och fin slipning med två slipvinklar. För att vässa kniven, för kniven flera gånger uppifrån och ner längs de respektive vässningsstängerna.
Rullslipmaskin
En speciell variant är den cylindriska valsskivan, där varje sida är försedd med en slipsten. Precis som med Lanskys slipsystemflyttar du slipmaterialet längs med kniven: först diamantsidan för grovslipning och sedan den keramiska sidan för finslipning. Istället för en slipskena finns det en magnetisk bas i leveransen som fixerar kniven i en 10- eller 15-gradig vinkel enligt behov.
Alternativ till knivsliparen
Slipstenar har använts i århundraden. Numera består de oftast av basstenar med slipkorn av material som keramik, korund eller diamant och ett bindemedel som syntetiskt harts. Beroende på kornstorleken, dvs. storleken på de använda kornen, avlägsnar slipstenen mer eller mindre material.
För att få en helt slö kniv vass igen behöver du en sten med en kornstorlek på mindre än 500 för den preliminära slipningen, en modell med minst 800 för huvudslipningen och en version med en kornstorlek på cirka 2 000 för efterslipningen.
Konventionella slipstål vässar inte i egentlig mening, utan rätar bara upp dem igen. Därför tjänar slipstängerna mer till att bevara knivarna. Endast modeller som är tillverkade av keramik eller diamant vässar knivarna. Strängt taget är det dock inte fråga om slipstål, utan om slip- eller skärpstänger.
Förvara och vässa samtidigt
Vanliga knivblock används endast för att förvara de medföljande knivarna. Tillverkaren Zwilling har dock skapat ett självslipande knivblock som heter SharpBlock: Två keramiska slipstenar med en slipvinkel som är anpassad till knivarna sitter i insatsfacken på knivarna med släta blad. Arbetssättet liknar det för en genomdragskvarn. Använd den för att vässa knivarna automatiskt före och efter varje användning.
Viktiga fakta om köpet
Att välja rätt knivslipare beror i princip på två faktorer: vilka knivar du vill slipa och vilket material som behövs för slipningen.
Knivens egenskaper
Materialet och dess bearbetning, knivbladets form och storlek samt knivarnas slipning avgör om de återfår skärpa med knivsliparen eller om de skadas. Knivarnas ursprung eller tillverkningsprocessen är den viktigaste egenskapen. Knivslipmaskiner är främst avsedda för europeiska knivar med dubbelsidig slipning. Om bladbredden inte är större än den avsedda öppningen för slipningssystemet kan en europeisk kniv slipas. För asiatiska modeller är det mer komplicerat att välja rätt knivslipare.
Knivslip för japanska knivar?
Japanska knivar har ett mycket gott rykte: De är mycket hårda, av hög kvalitet och otroligt vassa. Skärvinkeln på cirka 15 grader är mindre än de europeiska knivarnas 20-30 grader. Dessutom är många japanska knivar endast slipade på ena sidan. Både hårdheten och vinkeln gör att knivarna är känsligare och lättare går sönder om de hanteras fel. För slipning används därför främst våtslipstenar, eftersom de är särskilt skonsamma mot knivarna.
Med många manuella och elektriska knivslipmaskiner är slitaget för starkt för japanska knivar. Om du inte vill skada knivarna oåterkalleligt är det viktigt att undvika olämpliga modeller. Om du föredrar att använda en knivslipare, se till att den kan justeras till en slipvinkel på 15 grader och att den klarar ensidig slipning. Detta kan till exempel göras med en rullslipmaskin och en lämplig slipmätare.
Passar den också för tandade knivar?
Knivslipning är också relevant i en annan aspekt. Med några få undantag vässar knivslipare endast blad med slät kant, inte med tandad kant. Tårade knivar känns igen på den tandadeeggen. De är utformade för att skära livsmedel med hårt yttre och mjukt inre, till exempel bröd. Tack vare tänderna behöver du utöva mindre tryck för att skära maten. Med den elektriska diamantknivslipen1520 erbjuder Chef’s Choice till exempel en modell som kan användas för både släta och tandade knivar.
Slipmaterial
Förutsättningen för alla slipmaterial som används är tillräcklig hårdhet: Om materialet är mjukare än den kniv som ska slipas kommer det inte att ge önskad slipningseffekt. I detta fall är materialavverkningen större för det slipande materialet än för den kniv som ska slipas. Om du till exempel vill vässa en keramikkniv är metallstänger eller metallplattor olämpliga. Istället behöver du knivslipare som slipar med keramik eller diamant, eftersom endast dessa material är tillräckligt hårda.
Billiga knivslipare med genomdrag har ofta hårdmetallspetsar som till en början vässar bladet men som skadar det allvarligt med tiden. Ju oftare knivslipen används, desto mer ojämnheter och utbuktningar uppstår. Högkvalitativa knivslipare använder till exempel volframstål, diamant och keramik. Dessa vässar knivarna utan att förstöra dem i längden.
Slipningssteg
Knivslipmaskiner, vare sig de är manuella eller elektriska, har flera steg, ibland kallade faser, beroende på modell. För varje steg finns det en separat öppning i höljet där du för in kniven. Vissa modeller, som den manuella knivsliparen MYVIT, använder ett annat slipmaterial för varje fas: Volframstål för grovslipning, diamant för finslipning och keramik för polering eller avhoning.
Det rekommenderas en knivslipare som tillåter minst en grov och en fin slipning. Grov slipning eller förslipning avlägsnar mest material och kan därför reparera djupa skåror. Vissa tillverkare lovar också att de kan omvandla den 20-gradiga slipvinkeln på europeiska modeller till en 15-gradig vinkel. Finslipningen används för själva slipningen av knivarna. Ett tredje steg för polering är praktiskt men inte absolut nödvändigt. Resultatet blir dock renare och mer hållbartmed en nyslipning.
En enstegsmodell är lämplig för dem som inte värdesätter ett perfekt resultat och bara vill hålla sina ibland billiga skärverktyg i skick.
Bestäm knivens skärpa med tomattestet
Med tomattestet kan du ta reda på hur skarpt ett knivblad är. För testet lägger du tomaten på en bänkskiva och använder försiktigt knivbladet. För nu kniven över grönsakerna utan att trycka på dem. Om kniven skär tomaten under processen är den tillräckligt vass. I annat fall bör du slipa om den.
Den yttre formen på knivsliparen
I en genomdragsknivslip med slitsar kan endast de knivar som passar in i öppningarna i höljet slipas. Blad med en tjocklek på fyra millimeter eller mer lämpar sig ibland inte för denna konstruktion. Om tillverkaren inte anger lämpligheten i produktbeskrivningen av den genomdragbara knivsliparen är det värt att ta en titt på kundrecensioner och frågor.
Knivslipmaskiner har ibland mycket olika storlekar: Särskilt enstegsmodeller kan ha både en stor höjd, som DMT Diamond Simple Sharp på 8,41 x 9,22 x 11,13 centimeter, och vara platta och breda, som FiskarRoll Sharp knivsliparepå 16,5 x 4,2 x 3,4 centimeter. Många höga V- eller X-formade knivslipmaskiner är också tvåstegs: den främre kanten och den bakre kanten används var och en för grov eller fin slipning. Flerstegsknivslipmaskiner är ofta mellan 20 och 25 centimeter långa, och i manuella versioner är en del av detta en del av handtaget. I elektriska knivslipmaskiner är motorn däremot placerad där kniven inte slipas.
För att kunna slipa effektivt med knivslipare måste de ha ett stabilt stativ. Detta gäller både elektriska och manuella knivslipmaskiner. De är antingen stora och tunga eller har ett handtag. Vissa produkter har sugkoppar.
Den rätta vinkeln
Beroende på om det är en europeisk eller asiatisk kökskniv krävs olika slipvinklar. Vanligtvis 20 eller 15 grader, men vissa knivar slipades också i en annan vinkel, till exempel 16, 24 eller 30 grader. Därför finns det slipmaskiner som slipar blad i dessa vinklar. Innan du köper är det därför viktigt att jämföra apparatens slipvinkelspecifikationer med dina knivar. Versioner som har en slipvinkelguide garanterar att du alltid arbetar med kniven i den angivna vinkeln. Särskilt praktiska är de slipmaskiner som gör det möjligt att justera slipvinkeln. Till och med med vissa genomdragsslipmaskiner, som TANSUNGs knivslipmaskin, är detta möjligt genom att vrida på hjulet.