äggkokare köpråd: Så väljer du rätt produkt
- De viktigaste fakta i korthet
- Äggkokare hjälper till att förbereda ägg till önskad konsistens.
- Med äggkokare kan man spara upp till 80 procent energi jämfört med att använda en gryta på en elektrisk spis.
- Det behövs mindre vatten för att koka ägg i en äggkokare än i en kastrull.
- I vissa apparater kan hårdhetsgraden regleras elektroniskt, i andra genom att justera vattenmängden.
- Vissa modeller är även lämpliga för ångkokning av mat, t.ex. ris eller broccoli.
Varför en äggpanna är en lättnad
Oavsett om det är mjukt, medium eller hårt – det är inte så lätt att hitta det perfekta ögonblicket när du lagar ägg. Detta gäller särskilt om du vill laga flera ägg till frukost och dina familjemedlemmar eller din partner föredrar frukostägg med en annan hårdhet än du. Ägget blir inte alltid perfekt som önskat: Ibland är äggulan för hård, ibland är äggvittan för slapp.
Frukostentusiasterna väntar tills vattnet kokar innan de lägger ägget i vattnet i den klassiska tillagningen i kastrullen. Detta ska göra det möjligt att bestämma den exakta tillagningstiden utan att förkoka.
Dessutom är det nödvändigt att vänta till slutet av tillagningstiden. Om du till exempel vill äta ett mjukkokta ägg får tillagningstiden inte överstiga fyra minuter. Resultaten varierar dock beroende på kycklingäggets storlek, ålder och temperatur. Den efterföljande avkylningen, en kort sköljning eller ett kort bad i kallt vatten, avbryter tillagningsprocessen. Utan detta steg kokar ägget fortfarande: Om du inte äter det omedelbart kommer både äggvita och äggula att fortsätta att vittra. Detta kan oavsiktligt ge dig ett hårdkokt frukostägg.
En äggkokare är ett botemedel och gör det lättare att tillaga frukostglass: Du kan ställa in hårdhetsgraden ganska exakt och på så sätt bestämma glassens konsistens. Dessutom behöver du inte övervaka själva tillagningsprocessen – det finns ingen risk för kokning.
Du sparar också energikostnader med en äggpanna: Eftersom den endast förbrukar en femtedel av elenjämfört med tillagning i en kastrull, betalar sig inköpet av en sådan köksapparat ofta redan efter två år. Den är också vattenbesparande, eftersom endast en bråkdel av vattenmängden behövs för att producera ångan jämfört med att använda den i en kastrull.
Fördelar
- Den önskade konsistensen är lättare att uppnå
- Snabbare förberedelser
- Lägre energiförbrukning än i grytan
- Vattenbesparande
- Ingen övervakning behövs
Nackdelar
- Antal ägg som kan tillagas samtidigt begränsat
Hur en äggpanna fungerar
I en äggkokare kokas äggen inte genom att de kokar i ett bubblande vattenbad, utan genom att vattnet avdunstar. Principen liknar den för en ångbåt:
Du placerar äggen i de avsedda hålen, tillsätter lämplig mängd vatten beroende på apparaten och önskad konsistens och stänger locket. Vattnet värms upp i botten av behållaren och avdunstar. Man kan göra en grundläggande skillnad mellan två olika typer av äggkokare: Modeller där äggens hårdhet styrs av vattenmängden och modeller som har en hårdhetsreglering.
Modeller med reglering av hårdhet
Om äggkokaren har en hårdhetsregulator kan du själv välja önskad konsistens eller tillagningstid med hjälp av en vridknapp. Dessutom avdunstar vattnet inte nödvändigtvis helt och hållet i dessa enheter: Den önskade konsistensen uppnås i stället antingen efter att tillagningstiden har gått ut eller genom att en måltemperatur uppnås.
Fördelar
- Enkel användning
Nackdelar
- Längre tillagningstid
- Vattenrester i apparaten
Modeller med val av hårdhet via vattenvolym
Med den traditionella och utbredda typen av apparater utan hårdhetskontroll kokas äggen när vattnet har avdunstat helt. Du bestämmer alltså hårdhetsgraden med hjälp av vattenmängden.
Hur mycket vatten som behövs beror bland annat på hur många ägg du vill tillaga. Det låter först ologiskt: Men om du bara vill tillaga ett ägg i en sådan äggkokare behöver du mer vatten än om du vill tillaga två eller flera ägg. Detta beror på att kondensationsytan är olika stor.
Många ägg i kokkammaren
Om du fyller äggkokaren med flera hönsägg blir äggenstotala yta större. Vatten kondenserar genom det ursprungligen kalla skalet. Med flera ägg kondenseras mer vatten än med ett ägg. En del av vätskan avdunstar och resten droppar tillbaka till värmeytan nedanför. Det behövs alltså mindre vatten än med ett mindre antal ägg.
Några få ägg i kokkammaren
Om det å andra sidan finns färre ägg i kokkammaren finns det mer utrymme för ångan och mindre vatten kondenserar totalt settpå grund av den mindre äggytan. Därför krävs en större mängd vatten för att tillaga ett eller färre ägg.
Bestäm rätt mängd vatten
Fyllningen är enkel i de flesta fall: Med en skala på mätbägaren kan du bestämma exakt hur mycket vatten som behövs beroende på antalet ägg och önskad konsistens.
Så snart vattnet har avdunstat helt och hållet värms värmeplattan upp till 100 grader Celsius. Många modeller avger ett pip för att indikera att tillagningsprocessen är avslutad och att äggen nu har önskad konsistens, varefter de stängs av.
Fördelar
- Kortare tillagningstid
- Lägre vattenförbrukning
Nackdelar
- Mätning av den mängd vatten som behövs
Det här bör du titta på när du köper
När du väljer en äggpanna finns det ett antal andra viktiga kriterier som kan spela en roll i valet av modell utöver det beskrivna driftssättet, till exempel antalet ägg som kan tillagas, ytterligare funktioner och det förväntade inköpspriset.
Kvantitet av kokbara ägg
Den förmodligen viktigaste frågan när du väljer äggkokare är hur många ägg som kan tillagas i den. Om du bor ensam räcker det oftast med en modell för ett eller två hönsägg. På så sätt kan du förbereda en god frukost för dig själv och eventuellt även för en gäst. För en familj bör äggpannan ha mer utrymme. Här rekommenderar vi apparater som kan tillaga minst lika många ägg som antalet personer i hushållet.
Du kanske vill förkoka ett större antal då och då, till exempel för en picknick eller för en längre bilresa. I det här fallet bör du välja en modell för åtta eller fler ägg. Det är särskilt energisnålt att tillreda en större mängd.
Effekt och förberedelsetid
Effekten, som anges i watt, har ett direkt inflytande på beredningstiden. Generellt sett kan man konstatera att de modeller som har en hårdhetsreglering har en något högre effekt, vanligtvis runt 400 watt. Modeller där du reglerar hårdhetsgraden med hjälp av vattenmängden kräver däremot mindre effekt, i intervallet 250-400 watt. I ett test som utfördes av ETM Testmagazin 2019 fann vi att modellerna med hårdhetsreglering via vattenmängden förbereder äggen något snabbare än modellerna med hårdhetsval via en vridbar strömbrytare. Med permanent ökad energiförbrukning ökar dock även energiförbrukningen.
Fortkochstufe
Om du vill tillaga ägg i olika hårdhetsgrader bör du välja en modell med kontinuerlig tillagning. Med den här funktionen kan du ta bort äggen efter en önskad tid och låta resten fortsätta tillagningen.
Vikt och storlek
Vikten spelar en mycket underordnad roll vid valet av en äggpanna: Det ligger mellan 500 och 1 200 gram. Du behöver dock inte transportera äggkokaren särskilt ofta. Dimensionerna är av större intresse. Utformningen avgör i slutändan hur bekvämt du kan förvara apparaten i eller på köksskåpet. Därför är det bra att ha en så kompakt konstruktion som möjligt. Kontrollera också att apparaten inte kan tillaga fler ägg än vad du behöver vid normal användning: Ju färre platser det finns, desto mer kompakt är vanligtvis enheten.
Tillbehör
Förutom vanliga tillbehör som äggpiraler och mätkoppar har vissa modeller även tillbehör som omelett- eller pocheringstillsatser. Det är också ofta möjligt att koka ris och grönsaker som blomkål och broccoli tills de är al dente.
Vissa äggkokare har ett läge för att hålla värmen så att frukostägget inte kyls ner innan det äts upp. Det är dock tillrådligt att njuta av äggen omedelbart efter att de är färdigkokta, eftersom det inte går att utesluta att de annars fortsätter att koka och inte längre uppfyller dina personliga önskemål när det gäller konsistens.
Operation
Användarvänlighet är också ett avgörande köpkriterium. Långvariga gissningar om de olika funktionerna borde vara överflödiga, liksom att leta i bruksanvisningen. En enkel apparat som en äggpanna ska vara intuitiv att använda – då kommer den att användas regelbundet.
Pris
Beroende på material, utförande och tilläggsfunktioner varierar priset mellan 15 och 50 euro. Eftersom man sparar både el och energi jämfört med vattenbadet i grytan, betalar sig inköpet av en modell för 20 euro redan efter två år.
Undvik kalkkanter
Om du sköljer äggkokaren med lite vinäger efter varje användning finns inga kalkrester kvar.
Vanliga frågor och rengöringstips
Efter köpet är många användare osäkra på om de ska genomborra ägget för att förhindra att skalet spricker. Förutom att svara på denna fråga ger vi tips om hur du rengör apparaterna.
Ska man sticka i äggen för att förhindra att de spricker?
Det finns ett ihärdigt rykte om att ägg ska genomborras med en ”äggplockare” för att förhindra att de spricker. Ur vetenskaplig synvinkel spelar det dock ingen roll om äggen förbehandlas på detta sätt: Under tillagningen expanderar luften när vattenångtrycket ökar. Vanligtvis är äggskalet tillräckligt robust för att klara detta tryck. Ungefär tio procent av äggen spricker under tillagningen – oavsett om du förbehandlar dem genom att genomborra dem eller inte. Det konstaterade WDR i ett test 2011. De återstående äggen förblir intakta.
Hur ska jag rengöra min äggpanna?
Som alltid är det första du ska göra när du rengör elektriska apparater: Koppla ur nätkontakten innan du börjar rengöra med vatten och dränk aldrig äggkokaren i vatten. Använd istället en fuktig trasa och en liten mängd ättikaför att ta bort kalk och brända proteinrester. Om ett ägg spricker räcker det också med lite ättika för att rengöra det. Om värmeplattan är kraftigt nedsmutsad rekommenderas att låta en blandning av ättika och bakpulver verka i några minuter, ta sedan bort blandningen med en trasa och torka av plattan med vatten efteråt.