Allskärare köpråd: Så väljer du rätt produkt
- De viktigaste fakta i korthet
- Allroundskivare är idealiska för att skära frukt, grönsaker, bröd eller kött.
- Elektriska universalskärare kräver el, men ingen ström.
- De har vanligtvis en tandad kniv som är lämplig för de flesta livsmedel.
- Effekten bör ligga mellan 100 och 150 watt.
- De vikbara universalskivorna är lämpliga för små kök.
En skärare för alla tillfällen
I köket krävs det ofta tid och tålamod när det gäller att skära livsmedel som kött, grönsaker, frukt och bröd. Detta kan göras enkelt med en universalskivare. Detta är en köksapparat som antingen är elektriskt eller manuellt driven och som på kort tid skär maten jämnt i skivor av valfri tjocklek eller tunnhet. Fördelen är att nyskuren mat smakar bättre än förpackade varor eftersom smaken är starkare. Många livsmedel är också billigare i bit än i förskurna varianter. Men med en universalskivare sparar du inte bara pengar, utan också tid – det går ju snabbare att skära i skivor än att förbereda för hand.
Trots sitt namn är universalskivaren inte lämplig för alla livsmedel. Djupkänsliga livsmedel och kött med ben är vanligtvis för hårda för att bearbetas ordentligt av apparaten. Maskinen kan till och med skadas om den används för dessa ändamål. Mycket mjuka livsmedel, t.ex. tomater, kan också fransa sig och därmed inte skäras jämnt.

Vem är en universalskivare lämplig för?
I princip berikar en universalskivare varje hushåll. I familjer där det ofta tillagas färsk mat klarar sig apparaten bra eftersom den skär större mängder mat på kort tid. Så en familjemiddag eller festligheter med en hemlagad buffé är inga problem. Det gör det också möjligt för varje familjemedlem att anpassa snittet till sina individuella preferenser. För personer som inte kan hantera en kniv på grund av fysiska begränsningar, t.ex. äldre personer, är en allroundskivare idealisk. Tack vare den enkla hanteringen kan maten skäras utan ansträngning. Även hobbykockar har nytta av maskinen, eftersom de ofta måste skära en mängd olika livsmedel.
Hur en universalskivare fungerar
Universalskivaren är utrustad med en skärvagn på vilken den önskade maten placeras. Skivornas tjocklek kan justeras med hjälp av ett vridhjul på sidan av maskinen. Det vassa, roterande skärbladet skär maten som önskat. För att göra detta måste användaren trycka avklippningen mot bladet. Skivorna kommer sedan ut bakom kniven.
Skivare för alla ändamål med motor
De flesta universalskärare arbetar med en elektrisk motor. Användaren behöver inte utöva någon kraft, eftersom maskinen gör allt arbete. Det krävs dock ett eluttag för att använda den. Vissa elektriska modeller kan fällas ihop för perfekt förvaring. På grund av motorn är apparaterna betydligt högre och dyrare än varianter med handvev, men de har mer kraft och klarar även hårdare mat.
Skivare för alla ändamål med handvev
En manuell universalskivare har också sina fördelar. Den är till exempel mycket mer miljövänlig och flexibel, eftersom den inte kräver något eluttag. En sådan anordning drivs med en handvev. Detta kräver mer tid och kraft än en elektrisk apparat. Denna variant rekommenderas därför inte för personer med fysiska begränsningar. Eftersom knivbladets hastighet bestäms av användaren är risken för skador mindre än med en motoriserad universalskärare. Avsaknaden av motor gör också en manuell universalskivare lättare och mer bärbar.
Det här bör du titta på när du köper
Den som köper en universalskivare bör vara uppmärksam på några viktiga kriterier. Förutom beslutet mellan en elektrisk och en manuell maskin är knivarna, klippbredden, installationen och säkerheten också viktiga.
Kniv
Det viktigaste elementet i en universalskivare är kniven eller skärbladet. En kniv med slät slipning är särskilt lämplig för att skära tunnare skivor. Den bearbetar hårda livsmedel som salami mycket exakt. Genom att skära rent genom fibrerna i det skurna materialet säkerställer den att de inte slits och att snittet är mycket jämnt. Nästan alla universalskivare är utrustade med ett tandat blad som standard, vilket är lika lämpligt för alla livsmedel.

Knivens skick är också viktigt. De flesta skärbladen är tillverkade av rostfritt stål. Materialet är mycket lätt att sköta och håller särskilt länge. Knivar med non-stick-beläggning är avsedda för fet och mjuk mat, eftersom den inte fastnar på skärbladen. En sådan beläggning är dock olämplig för hårda livsmedel, t.ex. bröd, eftersom den kan skadas av stark friktion. Skärblad med non-stick-beläggning finns endast med slät kant. Knivar med titanbeläggning anses vara extremt motståndskraftiga. Det hårda materialet är mycket slitstarkt och passar därför utmärkt för universalskärare som används dagligen. Om du vill ha knivar som är särskilt lätta att rengöra kan du välja elektrolytiskt polerade skärblad. På grund av den släta ytan fastnar knappt några matrester på dem. Dessutom är de mycket skarpa.
När du köper en kniv bör du se till att knivarna är lätta att byta ut. En uppsättning knivar i rostfritt stål med tandad egg ingår vanligtvis i leveransen. Andra knivar kan köpas separat.
Knivarnas funktionssätt
Det finns två möjliga driftsätt. På vissa enheter aktiveras kniven av en tryckknapp som måste hållas intryckt under hela skärprocessen. Kniven roterar bara när du trycker på knappen. Detta kallas momentan drift. Den här varianten innebär liten risk för skada, eftersom kniven stannar så snart knappen släpps. Vid kontinuerlig drift däremot måste man vända på en strömbrytare eller trycka på en knapp för att aktivera kniven. Det är först när du trycker på knappen igen som kniven stannar.

Effekt
De flesta maskiner har en motoreffekt på mellan 65 och 170 watt. Ju hårdare material som ska skäras, desto mer kraft krävs. Enheter med högre effekt är dock också högre. Universalskivaren bör ha 100-150 watt om du vill använda den för att skära olika typer av mat.
Klippbredd
För att du ska kunna tillaga maten på så många olika sätt som möjligt bör universalskivaren ha en justerbar skärbredd. Sedan kan du skära bröd, grönsaker, frukt och kött efter eget tycke och smak. Klippbredden bör kunna justeras mellan 0 och 20 millimeter. Billiga modeller kan endast justeras i några få steg, medan dyrare versioner kan justeras med millimeterprecision.
Installation
Beroende på hur mycket utrymme du har för den universella skivaren bör du välja antingen en hopfällbar, fristående eller fast installerad apparat. En hopfällbar modell är särskilt utrymmesbesparande och därför idealisk för små lägenheter och ensamhushåll. När den inte används kan den förvaras i en låda. Om du har lite mer utrymme kan du välja en fristående universalskivare. Den kan ställas upp flexibelt och kan därmed byta plats när som helst. Den här varianten kräver dock utrymme, varför den lämpar sig bättre för medelstora och stora kök. I stora kök är det bra med en fast installerad universalskivare. Den sitter fast på köksbänken med sina skruvar och är därför särskilt stabil. Det går dock inte att skjuta upp den.
Pris
Allroundskivare finns i olika prisklasser. Som regel: Ju högre prestanda, desto mer pengar måste du spendera. Materialets kvalitet påverkar också priset. Billigare apparater är vanligtvis tillverkade av plast, håller inte lika länge och har låg prestanda. För sällananvändning räcker det med en sådan enhet för cirka 50 euro. Om du vill ha en kraftfull universalskivare för alla typer av mat kan du räkna med att betala mellan 200 och 400 euro. Sådana apparater är tillverkade av högkvalitativt material, vilket gör att de inte är lika känsliga för skador och håller särskilt länge.
Säkerhet
Eftersom knivarna på en allroundskivare är mycket vassa är vissa säkerhetsmekanismer nödvändiga för att minska risken för skador. Många maskiner har därför en säkerhetskrets som förhindrar att de slås på av misstag. Denna funktion är särskilt viktig i hushåll med barn.
Universalskärarens motor kan bli varm och överhettas om den körs länge eller om det finns mycket motstånd. Ett överhettningsskydd minskar denna fara genom att automatiskt stänga av vid överhettning. Detta gör att motorn håller längre och minimerar risken för brännskador.
Material
En universalskivare är tillverkad av antingen plast eller rostfritt stål. En apparat i plast är inte särskilt lämplig, eftersom den inte är lika hållbar och stabil som en modell i rostfritt stål. En maskin av rostfritt stålär lättast att rengöra.
Tillbehör
En uppsamlingsbricka förhindrar att den skurna maten sprids över arbetsytan och faller ner på golvet. I de flesta fall är detta en del av leveransen. Ytterligare knivar är också användbara om du vill skära olika livsmedel. En knivslipare är också praktisk för att hålla knivarna vassa hela tiden.
Finns det också universella skärare för vänsterhänta?
De flesta allroundskivare har skärguiden till höger, vilket gör dem lämpliga för högerhänta personer. Det finns dock även varianter med vänsterhänt skärning, som passar bättre för vänsterhänta. Vissa tillverkare erbjuder till och med speciella allroundskivare med skärning på båda sidor.
Hur man rengör en allroundskivare
För att se till att apparaten håller länge och alltid är hygienisk bör den rengöras efter varje användning. Före rengöring är det viktigt att stänga av den och dra ur kontakten. Ta först bort alla matrester från bladet, skärvagnen och droppbrickan för att förhindra bakterietillväxt och korrosion och för att se till att bladet fortsätter att skära ordentligt. Om skärvagnen är avtagbar underlättar detta rengöringen. Tvätta den och den avtagbara kniven försiktigt med tvålvatten. De enskilda delarna i en allroundskivare är vanligtvis inte diskmaskinsäkra. Du hittar all viktig information om rengöring i bruksanvisningen.
Bladets kugghjul och motoraxeln ska också smörjas regelbundet med fett. Slipa eller byt ut bladet vid behov för att se till att klippresultatet alltid är tillfredsställande.

Bild 1: © K.- P. Adler / adobe.stock.com | Bild 2: © VRD / adobe.stock.com | Bild 3: © Tony Glamshot / adobe.stock.com | Bild 4: © Surasak / adobe.stock.com