Minihackare köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • De viktigaste fakta i korthet
  • Med en hackare kan maten skäras i mycket små bitar på kort tid och utan större ansträngning.
  • Beroende på effekten kan apparaterna även mala fasta ingredienser som chokladblock och isbitar.
  • Makuleringsmaskiner finns i två olika versioner: manuella maskiner med dragsnöre och elektriska modeller med motor.
  • Framför allt bör man ta hänsyn till kriterier som kapacitet, antal blad och effekt när man köper.

Snabb och enkel strimling

Ordet ”shredder” anger produktens huvudfunktion. Detta är en anordning som maler mat. Tack vare den tid som sparas och den lilla ansträngning som krävs är hackare särskilt praktiska och användbara köksredskap.

En anledning till att många öppnar appen för leveranstjänster i slutet av dagen är tidsbrist. Men nylagad mat är ofta det bättre valet, även ur ett hälsoperspektiv. I detta avseende bör du hellre använda apparater som hjälper dig i köket i stället för att lämna matlagningen i andra händer. När du lagar mat själv har du alltid koll på vilka ingredienser du använder. Med en hackare kan du dessutom undvika tråkiga uppgifter som att skära lök.

Vad är en dokumentförstörare?

Hackapparater är elektriska eller manuella köksmaskiner som gör att du kan hacka mat snabbt och enkelt. Alla som gillar att laga mat och förbereder många rätter själva kommer att dra nytta av en betydligt förenklad matlagningsprocess med en hackare, eftersom det sparar tid och energi att hacka grönsaker och andra ingredienser. Dessutom är hackare mycket användbara för personer som endast kan äta fin tillagad mat på grund av en speciell diet eller fysiska begränsningar – till exempel på grund av svikt i sväljningen orsakad av sjukdom eller åldersrelaterade sväljningssvårigheter. Ytterligare andra kan inte hantera en kniv och skär hårda livsmedel så fint som möjligt för hand.

För- och nackdelar med en fragmenteringsmaskin

Den som gillar att laga mat till sig själv och sina nära och kära, men inte vill tillbringa timmar i köket, kommer att ha nytta av en mathackare som snabbar upp matlagningsprocessen. Resultaten tenderar också att bli bättre eftersom sticklingarna är lika stora. De optimerade säkerhetsförhållandena är också en betydande fördel: Om du använder en dokumentförstörare minskar du risken för skärsår. Dessutom är det ansträngande att hugga manuellt med en kniv, särskilt på lång sikt och med större mängder. Även om hackarna är mycket praktiska kräver framför allt de större modellerna förvaringsutrymme i köket. Elektriska versioner förbrukar också elektricitet och bör endast användas med stor försiktighet.

Fördelar

  • Mycket fina skärresultat
  • Betydande tidsbesparingar
  • Enhetliga resultat
  • Ökad säkerhet
  • Minskad ansträngning

Nackdelar

  • Utrymmesbehov
  • Effektförbrukning

Struktur och skillnader

Vissa hackare påminner visuellt om stativblandare. Men hur är hushållsapparaterna uppbyggda, vad är skillnaderna och hur liknar modellerna varandra – förutom resultatet, för det är lika jämförbart med alla dokumentförstörare som deras funktionssätt.

Hur är fragmenteringsmaskinerna konstruerade?

Hackare består av en behållare, där knivarna är placerade, och ett lock. Den uppsamlingsbehållare som placeras under har vanligtvis en gummerad undersida, sugkoppar eller små fötter för att säkerställa ett säkert stöd. Bladen fästs i en hållare och placeras sedan på behållaren tillsammans med locket. På så sätt kan knivarna rotera fritt i behållaren. Dessutom kan de tas bort och rengöras eller bytas ut när som helst. Manuella hackare har en sladd som är ansluten till skärelementen och ett handtag som du måste dra i för att få knivarna att rotera. I elektriska apparater är en motor installerad i fästet eller locket. De drivs av en kabel, så du kan starta hackarna med en knapptryckning – ungefär som en mixer.

Begreppsöversikt

Produktnamnet ”shredder” får ofta tillägget ”multi” eller ”universal” av tillverkarna. Termen ”kökshackare” förekommer också i detta sammanhang. Även om det handlar om samma apparater är det värt att titta närmare på funktionerna.

Manuella kontra elektriska modeller

För att starta knivarna på manuella modeller måste du dra i en sladd som vanligtvis går genom locket. Ju oftare och snabbare du drar, desto finare blir resultatet. Medan sådana fragmenteringsmaskiner fungerar trådlöst, dvs. utan elektricitet, kräver elektriska varianter en anslutning till elnätet. Å andra sidan är elektriska dokumentförstörare lättare att använda eftersom du bara behöver trycka på en knapp. Ju längre du trycker på knappen, desto oftare roterar bladen. Dessutom kan operationen göras med en hand jämfört med manuella apparater.

Vilka kriterier bör beaktas vid köpet?

Eftersom den mat som ska skäras finns i behållaren före och under bearbetningen med fragmenteringsmaskinen är kapaciteten och materialet relevanta. För det faktiska arbetet är det viktigt med uppdelningen och antalet blad. När det gäller elektriska apparater är även effekt- och hastighetsnivåerna viktiga. Kriterier som vikt och eventuella skyddsfunktioner kompletterar köpbeslutet.

Storlek på behållare

Tillverkarna anger kapaciteten antingen i milliliter eller liter. Ju mer mat du vill ha i en och samma process, desto större bör behållaren vara. Om du lagar mat till hela familjen är en behållare med stor volym därför en bra idé, så att du kan bearbeta alla matlagningsingredienser på en gång. Utbudet är mycket brett: Kapaciteten är vanligtvis mellan 300 och 2000 milliliter. I genomsnitt är det cirka 500 milliliter. Om du bara ibland hackar en lök och några vitlöksklyftor räcker det med en behållare med en liten volym på 300 milliliter. För stora familjer och delade lägenheter där man lagar mat och äter tillsammans rekommenderas däremot en apparat med en behållare som rymmer minst 1 000 milliliter.

Behållarmaterial

Behållaren är vanligtvis tillverkad av plast, glas eller rostfritt stål. En modell av rostfritt stål eller plast är mer tålig än en glasbehållare, men den senare är mer motståndskraftig mot repor. Dessutom har det transparenta materialet den fördelen att du kan se resultatet utan att behöva lyfta på locket. En plastbehållare är billigast, men materialet tar snabbt upp lukt och tål inte alltid diskmaskin.

Blad

Knivarna är hjärtat i en dokumentförstörare, eftersom ingenting kan förstöras utan dem. Knivarna är oftast tillverkade av rostfritt stål. Antagandet att flera blad ger ett bättre resultat är inte alltid korrekt. Två knivar kan hugga lika effektivt som fyra eller fler knivar. Processen tar högst längre tid, eftersom flera knivar snabbare river innehållet i behållaren. Det är betydligt viktigare att bestämma hur bladen är placerade och hur långade är: Bladytan ska ligga strax över behållarens botten, i bästa fall bara några millimeter, så att ingen mat kan samlas under den. Spetsarna ska vara så nära behållarens insida som möjligt så att inga rester lämnas kvar på behållarens yttre kant.

Effekt

Effekten i watt spelar bara roll om du väljer en elektrisk hackare. Vissa apparater har en särskilt hög effekt på upp till 1 000 watt, medan särskilt billiga hackare har en effekt på mindre än 100 watt. För normal användning i hemköket rekommenderar vi ett medelvärde med en lätt nedåtgående tendens, dvs. mellan 300 och 500 watt.

De som inte vill slippa elektrisk drift, men som vill hålla energiförbrukningen låg, bör välja en enhet med en lägre effekt på cirka 200 watt. Resultatet är inte lika fint som med kraftfullare fragmenteringsmaskiner, men du har fördelen att du inte behöver sköta apparaten manuellt. För att hacka lök, vitlök och liknande livsmedel räcker det oftast med en låg effekt. Men om du vill bearbeta nötter, hårda grönsaker eller blockchoklad bör du välja en kraftfullare apparat.

Hastighetsnivåer

Elektriska hackare har vanligtvis en eller två hastighetsinställningar. Två nivåer är i princip bättre, eftersom du på så sätt själv kan avgöra hur finfördelad maten är. Dessutom kan du anpassa tempot till maten: Det långsamma steget bearbetar mjukare ingredienser och det snabba steget hackar hårda livsmedel så effektivt som möjligt.

Vikt

Vikten i kilogram är mindre viktig än de andra köpkriterierna, eftersom dokumentförstörare är avsedda för stationär användning och kan behöva förvaras i ett skåp. Ju större och kraftfullare fragmenteringsmaskinerna är, desto tyngre är de. De flesta modeller väger mellan 0,5 och 2,0 kilo. Manuella modeller tenderar att vara lättare och kan därför lätt transporteras vid behov.

Väl skyddad är halvt strimlad

För att förhindra att användarna skadar sig under arbetet är elektriska fragmenteringsmaskiner utrustade med skyddsmekanismer. Dessa inkluderar överhettningsskydd, som förhindrar att apparaten blir för varm, och en bromsfunktion. Den sistnämnda stoppar bladens rotation så snart locket öppnas under drift.

Bruksanvisningar och rengöring

Även om hackare är användbara i teorin bör du inte använda dem för att bearbeta alla livsmedel. Eftersom apparaterna kommer i kontakt med mat bör du också rengöra dem regelbundet och ta bort matrester.

Vilka livsmedel kan bearbetas med en mathackare?

De vanligaste livsmedlen som bearbetas i en hackmaskin är lök och vitlök. En fördel är att du skyddar dina ögon och fingrar från lukten. Dessutom är det möjligt att bearbeta grönsaker och frukter samt örter, frön och spannmål – även hårdare grönsaker som morötter och potatis. Ju fastare livsmedlet är, desto mer kraft krävs – det gäller till exempel nötter, choklad och parmesan. Vissa apparater kan till och med krossa frusen is och göra krossad is. Se till att apparaterna är uttryckligen lämpade för detta, annars kan det skada knivarna. Hackare bearbetar inte bara enskilda ingredienser, utan är också idealiska för att blanda livsmedel så att du kan skapa pålägg, pestos eller dressingar direkt i behållaren.

Kulinariskt tips

Om hackaren kan krossa is kan du också använda den för att bearbeta frusen frukt. Här är bären särskilt lämpliga för vidare användning, t.ex. i kakor eller smoothies. Om du krossar den frysta frukten tillsammans med iskuberna får du krossad is med en fruktig smak – en rekommendation för sommaren.

Viktiga tillbehör

Om du vill förbereda grädde och majonnäs bör du vara uppmärksam på lämpliga tillbehör. Med specialinsatser, t.ex. en slagskiva och en emulgeringsskiva, kan du utöka fragmenteringsmaskinens funktionsområde. Vispade äggvitor kan skapas med en speciell visp eller en visp, som båda kan placeras i behållaren i stället för i knivarna.

En spatel gör det lättare att få ut den hackade maten ur behållaren. Om ett separat fräslighetslock ingår kan du försegla behållaren och dess innehåll lufttätt och placera den direkt i kylskåpet.

Rengöring av dokumentförstörare

Luktämnen lägger sig snabbt i behållaren – beroende på materialet kan även missfärgning uppstå. För att bibehålla en viss hygienisk standard rekommenderas noggrann rengöring efter varje användning. Individuellt avtagbara delar kan vanligtvis rengöras i diskmaskinen, men en noggrann handrengöring är ofta tillrådlig. Behållaren är vanligtvis diskmaskinsäker, men knivarna är endast i vissa fall lämpliga för diskmaskin. För att undvika att knivarna blir slöa ska du alltid rengöra dem för hand, även om de tål diskmaskin. Varmt vatten och diskmedel tar vanligtvis bort alla matrester.

Locket hör inte hemma i diskmaskinen, varken för manuella eller elektriska apparater. Elektriska modeller skulle drabbas av skador på grund av den installerade tekniken. Locket på manuellt manövrerade dokumentförstörare har en dragsnodd, så det är inte tillrådligt att skölja det med vatten eller sänka ner det i vattnet. Vatten kan tränga in genom öppningen i dragsnöret. Om detta skulle hända kan du följa följande knep: Dra ut dragsnöret helt och hållet och fäst det i öppningen med en klädnyckel så att snöret inte går tillbaka. På så sätt kan vattnet rinna ut ur höljet och sladden torka.