Espressomaskin köpråd: Så väljer du rätt produkt
- De viktigaste fakta i korthet
- En espressomaskin består av tre viktiga komponenter: Panna, pump och brygggrupp.
- Det finns olika espressomaskiner för olika espressokrav, t.ex. enkrets-, tvåkrets-, tvåkokar- och termoblockmaskiner.
- För bästa espresso måste bryggtemperaturen vara så konstant som möjligt.
- Pumptrycket ska helst vara minst 9 bar.
- Vid ”stampning” utövar du ett kontakttryck på 15 till 20 kg så att espresson blir lyckad.
Litet kaffe, stor njutning
Den som ofta och gärna avnjuter espresso eller andra kaffespecialiteter föredrar att tillreda dem hemma på samma sätt som på ett café. Det är därför inte förvånande att espressomaskiner inte längre bara finns inom restaurangbranschen, utan i allt större utsträckning även i privata hushåll. Espresso kännetecknas av hur den tillreds: het ånga pressas med högt tryck genom särskilt fint kaffepulver. Detta ger den typiska espressocrema, ett fint lager skum på kaffet, och den höga koffeinhalten.
Vad är en espressomaskin?
En espressomaskin är en apparat för snabb tillredning av kaffe eller kaffespecialiteter. Termen ”portafilter” används synonymt. Som namnet antyder är en viktig komponent bryggsilen i vilken malda kaffebönor fylls. Detta skiljer dem tydligt från helautomatiska kaffemaskiner. Även om de senare också förbereder espresso genom att trycka på en knapp, är de inte espressomaskiner i klassisk mening.
Hur går tillagningen av en espresso till?
Tillverkningen av en espresso består av flera steg. Innan maskinen kan påbörja själva bryggningen måste vattnet värmas upp. Denna process utförs av pannan eller en flödesvärmare i maskinen. Det tar vanligtvis bara några sekunder för vattnet att nå måltemperaturen på cirka 90 grader Celsius. Därefter pressas det genom de malda kaffebönorna under ett tryck på cirka nio bar. Beroende på espressomaskin byggs detta tryck upp antingen med en pump eller med en handspak. Pulvret befinner sig i bryggsilen, där det tidigare pressats ned med en så kallad tamper.
Helautomatisk kaffemaskin eller portafiltermaskin?
Denna fråga dyker upp relativt snabbt när man letar efter rätt espressomaskin för eget bruk. Många känner till portafiltermaskiner, främst från kaféer, där de används för att göra läckra kaffespecialiteter. En helautomatisk kaffemaskin är mycket enklare att använda: tryck på knappen och du är igång. Med en portafilter är förberedelserna däremot en sekvens av olika steg. Det malda kaffet måste tryckas ihop ordentligt och sedan fästas i maskinens pip. Medan kaffet förmodligen redan är klart på den helautomatiska maskinen, är det bara att börja på portafiltern. Så snart mjölk ingår i beredningen blir det ännu mer komplicerat.
Fördelar och nackdelar med en portafiltermaskin
Om du inte låter dig avskräckas av portafiltermaskinens mer komplicerade funktion kan du med lite övning trolla fram mångsidiga kaffespecialiteter av hög kvalitet. Att lära sig använda maskinen kan dessutom utvecklas till en riktig passion, så att du själv blir en barista. Med en portafiltermaskin är kaffenjutningen av högsta prioritet. Du drar nytta av olika inställningsalternativ: Bland annat kan malningsgrad, bryggtid och bryggtemperatur justeras individuellt. Dessutom kan en särskilt bra crema uppnås med en portafilter-maskin.
Fördelar
- Hög kaffekvalitet
- Finare crema
- Fler inställningsmöjligheter
- Mindre bitterämnen
Nackdelar
- Lång uppvärmningstid
- Genomarbetad operation
Vilka modeller av espressomaskiner finns det?
Bryggare kan delas in i fyra olika typer beroende på deras värmesystem: Enkelkrets, dubbelkrets, dubbelpanna och espressomaskiner med termoblock. Vilken modell som är den rätta beror framför allt på om maskinen ska skumma mjölk eller inte.

Integrerad mjölkskummare: Ja eller nej?
Vissa elektriska espressomaskiner har redan en mjölkskummare i grundutrustningen. Dessa modeller är dock vanligtvis dyrare än espressomaskiner utan mjölkskummare. Dessutom kräver en mjölkskummare mer rengöring. I grund och botten är espressomaskiner värdefulla för alla som gillar att dricka sin espresso med mjölkskum eller som en cappuccino. Då kan du bespara dig besväret med att köpa en separat mjölkskummare.
Fördelar
- Ingen extra mjölkskummare behövs
- Sparar utrymme
- Snabbt skumbildande
Nackdelar
- Dyrare än modeller utan mjölkskummare
- Högre rengöringsinsats
Espressomaskin med termoblock
Espressomaskiner med termoblock eller så kallade termoblockmaskiner finns idag främst bland maskiner för privata hushåll. De har fördelen att väntetiden blir kortare när man växlar från bryggning till ånga. Väntetiden beror på de olika temperaturerna. Medan en vattentemperatur på cirka 90 till maximalt 94 grader Celsius krävs för bryggningsprocessen, krävs en temperatur på 110 till 130 grader Celsius för att skumma mjölk.
Med de billiga enkretsmaskinerna implementeras båda processerna via en krets. Det innebär att det tar en stund för vattnet att nå önskad temperatur. I jämförelse fungerar termoblocket som en omedelbar varmvattenberedare. Detta minskar väntetiderna avsevärt och möjliggör en snabbare temperaturförändring. I dyrare, större espressomaskiner installeras ibland till och med flera termoblock.
Enkel krets
I så kallade enkretsmaskiner kommer vattnet till espresson och ångan till mjölkskummet från en och samma panna och passerar genom samma kanal. Detta värmesystem är kompakt och billigt. Användarna får dock räkna med en lång tillredningstid eftersom espresson bryggs vid en lägre temperatur. Den som föredrar att dricka sin espresso ren och sällan skummar mjölk är väl betjänt av en enkretsmaskin.
Dubbelpanna
Till skillnad från enkretsmaskiner är tvåkretsmaskiner baserade på två separata vattenkretsar. Det innebär att de kan värma upp vattnet till espresson och ångan till mjölkskummet till olika temperaturer samtidigt. Tvåkretsmaskiner är därför ett bra val för den som vill skumma mjölk oftare.
Dubbel värmepanna
Så kallade dubbelpannor går ett steg längre än tvåkretsar. De har inte bara två separata vattenkretsar, utan är även utrustade med två pannor: en liten för bryggvattnet och en stor för ångan till mjölkskummet. Dubbla vattenkokare ger en särskilt konstant bryggtemperatur, vilket är viktigt för espressons smak. De är dock betydligt dyrare än enkel- och dubbelpannor.
Vad är en handspakmaskin?
Det är espressomaskiner med spak som manövreras manuellt. De fungerar helt utan elektronik. Det tryck med vilket espresson bryggs måste genereras med ren muskelkraft med sådana handmanövrerade maskiner.
Vilka är komponenterna i en espressomaskin?
Portafilter består av olika komponenter: pumpen, pannan, brygggruppen och ibland en kvarn. Många portafiltermaskiner har dock ingen integrerad kvarn. Här måste bönorna malas separat för hand eller med en elektrisk kvarn. Fördelen med detta är det nymalda kaffepulvret. Eftersom bönorna vanligtvis förvaras i en aromförseglad behållare är detta en fördel för kaffenjutningen.
En integrerad kvarn är dock enklare att använda. Kaffebönorna förvaras i espressomaskinens avsedda behållare och mals vid behov. Man kan skilja mellan kon- och skivkvarnar. Det finns även slagkvarnar och rullkvarnar, men dessa är mycket mindre vanliga i jämförelse och behandlas därför inte separat.

Den koniska kvarnen
I denna kvarn pressas en roterande metallkon mot en metallring. Med hjälp av gravitationen kommer kaffebönorna in i kvarnen och krossas av konen. Konens hastighet är endast ca 400 varv per minut, vilket bör förhindra att bönorna värms upp under malningsprocessen.
På grund av den relativt långsamma hastigheten anses konkvarnen ofta vara det skonsammare alternativet för att mala kaffebönor. Denna effekt går dock snabbt förlorad om kvarnen är ganska billig. I detta fall kombineras en mindre metallkon och ring med en svagare motor. För att på ett tillförlitligt sätt uppnå önskad malningsgrad på bönorna krävs en högre hastighet, vilket i sin tur medför en högre temperaturbelastning. I slutändan lider en sak: bönornas arom.
Skivkvarn
Med skivkvarnen mals kaffebönorna av två konkava skivor. Den ena är fast, den andra roterar. I moderna espressomaskiner är båda skivorna tillverkade av keramik och är därför extremt hållbara. De arbetar mycket jämnt och är mycket billigare än metallskivor. Båda versionerna finns fortfarande tillgängliga i butikerna. Det finns dock ingen skillnad i malningsresultatet.
Kaffebönorna kommer in i kvarnen främst genom centrifugalkraften, som arbetar med cirka 700 till 1 400 varv per minut, beroende på modell. Rotationshastigheten är ganska sekundär. Viktigare är skivans diameter, för ju kortare kaffebönornas väg är, desto högre blir värmebelastningen. Professionella maskiner har vanligtvis en skivdiameter på 5,0 till 8,5 centimeter.
Att välja rätt espressomaskin
På grund av det stora utbudet av espressomaskiner är det viktigt att i förväg titta på de viktigaste kriterierna för att kunna fatta ett välgrundat beslut. Pumptrycket har en avgörande betydelse för espressons kvalitet. Därför är det viktigt med en högkvalitativ pump som genererar högt tryck. Andra avgörande köpkriterier för ett portafilter inkluderar pannans material och kapacitet, regleringen av bryggvattentemperaturen, typen av brygggrupp och uppvärmningstiden.
Materialet i pannan
Vattenkokaren är hjärtat i varje espressomaskin. Den innehåller det vatten som maskinen brygger espresson med. Pannans material är bland annat avgörande för den optimala bryggtemperaturen. Följande material är de vanligaste:
- Rostfritt stål
- Koppar
- Mässing
Koppar är ett beprövat material för värmepannor till espressomaskiner tack vare dess värmeledande egenskaper. Mässing är mycket mer robust som koppar-zinklegering och är dessutom billigare. Det dyraste av de tre materialen är rostfritt stål. Men det anses också vara det mest neutrala när det gäller smak. Samtidigt är vattenkokare i rostfritt stål mycket mindre känsliga för kalkavlagringar och kräver därför mindre underhåll. Oavsett material är det tillrådligt att ha en så tjock pannvägg som möjligt för att kunna hålla panntemperaturen konstant under lång tid.
Pannans kapacitet
Direkt efter pannmaterialet kommer pannkapaciteten när du väljer en espressomaskin. Även här är de individuella kraven på portafiltern avgörande. Ju fler koppar espresso du vill tillreda, desto större bör pannvolymen vara så att du inte ständigt behöver fylla på och värma upp den igen. Samtidigt är uppvärmningstiden kortare med en mindre panna. Maskiner med en större panna är också dyrare.

PID-reglering
Förkortningen PID står för de tre termerna ”Proportional – Integral – Differential”. PID-styrningen reglerar bryggvattnets temperatur och har därmed ett direkt inflytande på kaffets kvalitet och arom. Den reglerar avvikelsen mellan den inställda och den faktiska temperaturen vid en viss tidpunkt. Målet är att hålla vattentemperaturen så konstant som möjligt under bryggningsprocessen – en viktig förutsättning för en lyckad espresso. PID-regleringen är särskilt användbar för enkretsmaskiner, eftersom dessa registrerar en förändring av bryggvattnets temperatur under bryggningsprocessen. PID-regleringen reagerar på detta och kompenserar för det. Det är dock tveksamt om denna funktion är nödvändig även för tvåkretsmaskiner.
Bryggargruppen
Brygggruppen utgör övergången från värmepannan till kaffepulvret och har därmed också betydelse för kvalitet och smak. I enkretsmaskiner och dubbelpannor består bryggruppen vanligtvis endast av ett stigarrör, en magnetventil och brygghuvudet med dusch. I dubbelkretsmaskiner består den däremot av ett brygghuvud, en värmeväxlare och en ventil. Flera brygggrupper kan också anslutas till en panna. Konsumenterna kan välja mellan en automatisk och en manuell version. Den automatiska versionen erbjuder en hög nivå av användarvänlighet, eftersom maskinen tar hand om alla steg. Manuella brygggrupper har å andra sidan fördelen att konsumenterna kan justera varmvattentillförseln och bryggtemperaturen individuellt.
Pumptyp för portafilter
I de flesta portafilters ger en pump det nödvändiga trycket. För en lyckad espresso rekommenderar experter ett pumptryck på minst nio bar. Vissa maskiner uppnår ett pumptryck på upp till 15 bar. Medan enkla maskiner vanligtvis arbetar med en vibrationspump, förlitar sig modeller av högre kvalitet på en roterande pump i kombination med en fast vattenanslutning. I den tredje varianten för tryckgenerering pressas bryggvattnet genom kaffepulvret med hjälp av en handspak, antingen direkt eller i samarbete med en fjäder.
Vibrationspump
Vibrationspumpen uppfanns i början av 1970-talet och var den utlösande faktorn som gjorde att espressomaskiner började användas i privata hushåll. För att bygga upp det tryck som krävs arbetar vibrationspumpen med en motpol. När det gäller portafiltern är detta det pressade pulvret i medbringaren eller en så kallad blindsikt. Motpolen innebär att trycket måste byggas upp på nytt för varje beredning. Som ett resultat av detta brummar maskinen kontinuerligt under drift och är betydligt mer högljudd än maskiner med en roterande pump.
Vibrationspumpar är mycket billigare att tillverka, vilket gjorde portafilters till intressanta enheter för privata hushåll. De kan dock transportera tillräckliga mängder vatten för att brygga en god espresso.
Fördelarna i korthet:
- Billigt att köpa
- Bra prestanda
- Enkelt underhåll
Den roterande pumpen
Om espressomaskinen inte har en vibrationspump har den sannolikt en rotationspump. Båda typerna är de vanligaste pumptyperna i portafiltermaskiner på marknaden idag. Den roterande pumpen kan inte bara betjäna flera brygggrupper samtidigt, utan också hålla trycket konstant hela tiden.
Till skillnad från vibrationspumpen behöver denna pumptyp ingen motpol. Därför är den mycket snabbare klar och arbetar dessutom mycket tystare än den bullriga vibrationspumpen. En annan fördel med denna typ av pump är dess hållbarhet. Rotationspumpar är mer robusta och kraftfulla. De är dock betydligt dyrare att tillverka.
Fördelarna i korthet:
- Kraftfull
- Låg ljudnivå
- Robust och hållbar
- Konstant tryck
Ytterligare köpkriterier för espressomaskiner
De ovan nämnda kriterierna begränsar redan tydligt utbudet av portafiltermaskiner. För ett mer exakt urval kan ytterligare kriterier som uppvärmningstid, mått och vikt, volym, vattentank och pris läggas till.
Maskinens uppvärmningstid avgör hur länge du måste vänta tills din espressomaskin är redo att brygga. För modeller med stor panna tar det längre tid – ibland mer än 45 minuter. Espressomaskinens storlek beror på var den är installerad och hur många espressoportioner som krävs per bryggning. Modeller med stor panna, t.ex. för kontoret, är naturligtvis större. Kompakta espressomaskiner är å andra sidan idealiska för singelhushåll. Portafilterns vikt kan ge information om dess kvalitet, eftersom högkvalitativt rostfritt stål väger mer än billigare plast. Tyngre modeller är också mer stabila. Portafiltermaskinernas behållare rymmer vanligtvis mellan 1,0 och 1,5 liter vatten. För singelhushåll eller sällananvändning är mindre vattentankar också tillräckliga. För bekväm rengöring och enkel påfyllning är det viktigt att vattentanken är avtagbar.

Praktiska tillbehör
För portafiltermaskiner är det lämpligt att vara uppmärksam på tillbehören. En tamper med rätt diameter, helst tillverkad av rostfritt stål, är vettig. Ett annat praktiskt tillbehör är en tamperstation, där det malda kaffet kan pressas in i medbringaren. Två mjölkkannor i olika storlekar rekommenderas också för tillredning av kaffespecialiteter. Den ena används för att förbereda mjölkskummet och bör ha en kapacitet på cirka 500 milliliter. Den andra används för att hälla espresson i mjölkskummet och är ganska liten med en kapacitet på 100 milliliter. Användbara är också:
- En koppvärmarfunktion som ger espressokoppen rätt temperatur
- En så kallad knock-off-box för att avlägsna kaffesump från filterstödet
- En dummy-sil för att kunna backspola bryggningsenheten
- En borste för rengöring av maskinen
- Rengöringsmedel för rengöring av brygghuvudet, avkalkningsmedel och en kvarnrengörare för allmän skötsel av maskinen.
Hur gör man den perfekta espresson?
Att göra den perfekta espresson är som en konst. Rätt utrustning är bara en punkt på att-göra-listan. Beroende på maskin krävs det övning och skicklighet för att tillreda en riktigt god espresso. Men med följande steg blir förberedelserna nästan en barnlek:
Steg 1: Förvärm koppen
Kraftiga temperaturväxlingar märks i kaffets arom. Detta gäller inte bara för själva bryggningsprocessen, utan även för hällningen. Det första steget är därför att förvärma espressokoppen. Vissa maskiner har en koppvärmare för detta ändamål. Alternativt räcker det med att skölja koppen med lite varmt vatten.
Steg 2: Grundlig rengöring
Få faktorer påverkar kaffets smak så mycket som eventuella rester från koppen innan det serveras. Därför är det viktigt att rengöra maskinen noggrant och avlägsna eventuell kaffesump. Efteråt behöver du bara torka bort oljor, fetter och andra rester och du kan börja brygga.
Brygghuvudet bör också rengöras noggrant. Normalt räcker det med att låta varmt vatten rinna genom huvudet. Detta löser upp eventuella rester och förhindrar att smaken påverkas.
Steg 3: Malning av kaffebönor
Nu måste bönorna malas. Det är viktigt att mala dem så skonsamt och jämnt som möjligt utan att utsätta dem för alltför höga temperaturer. Bönor som mals för grovt frigör snabbt bitterämnen som inte hör hemma i en god espresso.
Steg 4: rätt dosering
Hur mycket kaffepulver ska man hälla i portafiltern? Det ska inte vara för lite, men inte heller för mycket. De flesta portafilter rymmer cirka sju gram kaffepulver. Pulvret bör därför endast hällas i bäraren i en lätt hög. Sedan måste du släta ut det och ”stampa” det. Detta kräver lite övning. Kontakttrycket för ett optimalt resultat är 15 till 20 kilogram.
Vilket kaffe är bäst för espresso?
Med de fyra stegen är de viktigaste punkterna för en aromatisk espresso nästan avklarade. Men det hjälper inte att vara noga med de enskilda stegen om de utvalda kaffebönorna är ganska olämpliga för espresso. Tidningen ÖKO-TEST tog den ökande populariteten hos helautomatiska maskiner och portafiltermaskiner som ett tillfälle att titta närmare på 22 espressorostningar. Resultaten var nedslående. Endast fem rostningar fick betyget ”mycket god” eller ”god”, resten var inte riktigt övertygande. Alla utom en smakade dock gott. Endast Starbucks Espresso Dark Roast var bitter och smakade bränt. De rostningar som är märkta ”ekologiska” eller ”Fairtrade” var särskilt övertygande när det gäller crema och smak. GEPA Organic Espresso Ankole var till exempel testvinnaren.

Rengöring och skötsel av espressomaskinen
Ingen vill ha rester av gammalt kaffe i en ny kopp. Därför är det viktigt att rengöra espressomaskinen regelbundet och noggrant. Det dagliga underhållet tar vanligtvis bara några minuter, men minst var sjätte månad bör maskinen rengöras lite mer grundligt.
Den dagliga vårdrutinen
Den dagliga underhållsrutinen för en espressomaskin består av fyra steg:
Rengöring av ånglansen
Den som gillar att dricka kaffe med mjölk, cappuccino eller latte macchiato använder den ofta varje dag. Den används för att skumma mjölken och bearbeta den för tillredning. Eftersom lansen hålls direkt i mjölken är det mycket viktigt att den rengörs direkt och noggrant efter varje användning. Mjölkrester avlägsnas bäst färska. När de har torkat är det mycket svårare att avlägsna dem på ett tillförlitligt sätt. Dessutom är gamla mjölkrester en idealisk grogrund för bakterier.
Spolning
Särskilt om du förbereder flera espressos på en gång går detta steg förlorat. Det är dock bara bra för smaken att skölja silen ordentligt då och då. Detta avlägsnar kafferester, gamla oljor och andra rester.
Före varje ny espresso rekommenderar vi också att du spolar maskinen. Detta innebär att portafiltern tas bort från bryggruppen och sedan sköljs kort med varmt vatten. Gamla espressorester avlägsnas på ett tillförlitligt sätt och smaken påverkas inte längre.
Borstar
Den sista espresson har tillagats och du vet att det definitivt inte blir någon mer idag? Avlägsna då helt enkelt den sista espressoresten från bryggruppen med en borste.
Rengör uppsamlingssilen
Det sista steget sköter sig nästan självt: Ta bort droppskålen, töm den och torka ur den. Vatten och kafferester som har samlats under flera dagar kan få maskinen att rosta. Dessutom ser de mer och mer oaptitliga ut för varje dag som går – så det är bättre att rengöra dem direkt.
Bild 1: © FinalCheck | Bild 2: © Anton / stock.adobe.com | Bild 3: © FinalCheck | Bild 4: © nemo1963 / stock.adobe.com | Bild 5: © Oleh / stock.adobe.com | Bild 6: © tiero / stock.adobe.com