Espressomaskin med portafilter köpråd: Så väljer du rätt produkt
- De viktigaste fakta i korthet
- En portafiltermaskin ger inte bara en aromatisk espresso utan också en optimal crema – om du behärskar hantverket.
- De kaffebönor som används, malningen, pulvrets komprimering och creman är de viktigaste faktorerna för resultatet.
- Förutom portafiltermaskiner med enkelkrets och dubbelkrets finns det modeller med dubbel panna, termoblock och handspak.
- Ofta drickande personer, hushåll med flera personer och cateringanläggningar drar nytta av en stor vattentank.
- Om du gillar espresso med mjölkskum ska du se till att maskinen är utrustad med ett manuellt munstycke för överhettad ånga.
Perfekt espresso gjord för hand
Vare sig det är för att vakna på morgonen, för att smälta efter en måltid eller för att avsluta en mysig kväll – en espresso är helt enkelt ett måste för många finsmakare. Det lilla svarta kaffet smakar dock inte lika bra i alla kaffemaskiner som på ditt favoritkafé. Det är svårt att föreställa sig cateringindustrin utan portafiltermaskiner. Men många ambitiösa gourmeter vill njuta av sin espresso inte bara på språng utan även hemma.
Att välja rätt maskin är det första steget på vägen mot att bli barista – en hobby blir en passion. På ett sätt tar du med dig en touch av Italien in i dina egna fyra väggar. Medan de flesta andra kaffemaskiner gör nästan allting själva, krävs detmycket kärlek och framför allt tålamodför att tillreda en espresso från en portafiltermaskin . En kaffemaskin som denna är därför främst lämplig för vanliga kaffedrickare som uppskattar en espresso av bästa kvalitet och är beredda att hjälpa till att göra den själva. Personer som har bråttom är på fel ställe här, eftersom vissa modeller tar tio minuter att värma upp. Men goda saker kommer till dem som väntar.
Italien som portafiltermaskinens vagga
Ironiskt nog tog espresso (översatt från italienska: ”snabb”) sin början 1901, när italienaren Luigi Bezzera letade efter en lösning för att förkorta sina arbetares kaffepauser. Genom att extrahera kaffet under högre tryck lyckades han minimera förberedelsetiden.
Portafiltermaskiner och filosofin om fördröjd espresso
Ett portafilter är en kaffemaskin som du använder för att tillreda espresso med hjälp av högtryck . Till skillnad från en helautomatisk kaffebryggare måste du själv mala kaffet och stötta det malda kaffet, dvs. trycka ihop det i silen med en stötpistill. Många portafiltermaskiner värmer numera upp vattnet och bygger upp trycket automatiskt, men andra, särskilt högkvalitativa modeller, erbjuder många alternativ för manuell drift. De sistnämnda möjliggör finjustering av olika komponenter. Detta ger baristorna all den frihet de behöver för sitt hantverk.
Precis som de flesta andra kaffemaskiner består portafiltermaskinerna av en vattenkrets med panna, pump, ångkran och bryggningsenhet, även kallad bryggningsgrupp. Detta är maskinens hjärta och det är här som det namngivna portafiltret är placerat. Den speciella bryggningstekniken får ut det bästa av kaffepulvret och framkallar varumärket för en espresso av hög kvalitet: det finporiga, aromatiska skummet, även kallat crema. Det höga bryggtrycket och den korta extraktionstiden gör att få bitterämnen hamnar i koppen tillsammans med drycken.
En portafiltermaskin är den perfekta kaffebryggaren för alla som vill ha en italiensk espresso. Älskare av mjölkbaserade kaffespecialiteter får dock inte missa något. Med många portafiltermaskiner kan du också tillreda cappuccino eller latte macchiato. Ingen annan kaffemaskin gör det möjligt att manuellt justera eller förfina resultatet så exakt. Om du vill ha full kontroll över malningen, mängden pulver, pumptrycket och utvinningstemperaturen , är en portafiltermaskin rätt val. På så sätt kan du skapa en espresso precis som du vill ha den.
Sätt press på dem: Driftsättet
Portafiltermaskiner med sil fungerar med en avtagbar sil som du fyller med malet kaffe och sedan fäster i maskinen med ett bajonettlås. För att fördela kaffefiltret jämnt i silen och få ut maximal arom, komprimera det i förväg med en tamper, kaffetamper eller en pistill.
Vattnetvärms uppi en uppvärmd panna till 88 till 94 grader Celsius och leds sedan genom espressokvarnen med ett tryck på 9 till 15 bar . På så sätt kommer pulvret i kontakt med vattnet i cirka 25 sekunder. En övertrycksventil (även kallad expansionsventil) reglerar det maximala bryggtrycket. Beroende på modell genereras detta av en elektrisk pump eller en hävstång. Pumpen ser till att vattnet rinner genom sikten. Kvaliteten på bryggresultatet beror till stor del på den: Ju jämnare och samtidigt kraftfullare det varma vattnet strömmar genom kaffepulvret, desto bättre blir resultatet – med andra ord, en samlad dryck som kröns av ett fint skumhuvud. Följande stegvisa instruktioner förklarar exakt hur du ska gå tillväga.
Ett värdefullt hantverk: Verksamheten
Enbart en portafiltermaskin gör inte en bra barista. För att övertyga även den strängaste gourmet krävs ett visst kunnande och en säker instinkt. Förberedelserna liknar en genomarbetad ceremoni. Den perfekta espresson kräver inte bara att man är villig att investera pengar utan också tid. Nu måste du vänta tills maskinen är helt förvärmd. Detta kan tamellan 10 och 15 minuter, beroende på version . För att brygga en kopp går du tillväga på följande sätt:
- Fyll kaffesumpen i silen.
- Tryck hårt på den med en tamper.
- Häng silen i filterhållaren.
- Aktivera pumpen med en knapptryckning.
Till slut får du en aromatisk och väldoftande kopp espresso. Experimentera med malning, stampning och mängd pulver och smaka på förändringarna i resultatet för att gradvis justera ovanstående komponenter.
Vad är egentligen en barista?
Barista är det italienska ordet för bartender. En barista bör vara väl förtrogen med inställningarna i en portafiltermaskin för att kunna göra en perfekt espresso. Han tillbringar ibland flera år med att finslipa varje rörelse. Detta gör kaffekokning till en riktig konst.
Fyra faktorer för maximal njutning
Det finns några förutsättningar för en god espresso. Endast ett samspel mellan olika faktorer garanterar ett lyckat slutresultat.
Kaffet
Du bör vara beredd att investera i espressobönor av hög kvalitet. Deras kvalitet och färskhet är ju avgörande för smaken. Förhållandet mellan bitterhet och syra varierar beroende på -sorten och rostningen . I princip skiljer man mellan två typer av bönor: de fina Arabica-bönorna och de starka Robusta-bönorna. En stabil crema uppnås bäst när blandningen innehåller Robusta. Ljusa rostningar är surare i smaken, medan mörkare rostningar har en bitter ton. Låt din experimentlusta få fritt spelrum.
Slipning
Eftersom endast ett fåtal maskiner har en integrerad kvarn måste du antingen använda en extern kaffekvarn eller redan malda bönor. Om du maler bönorna omedelbart före användning blir espresson särskilt aromatisk. Detta beror på de eteriska oljorna som snabbt avdunstar efter malning. Det är också viktigt hur hårt du maler bönorna: Ju finare pulver, ju långsammare är bryggningsprocessen. Detta förändrar i sin tur espressons konsistens och arom. Börja med en medelfin malning och justera den efter hand.
Kompressionen
När du har lagt mjölet i silen slår du det mot silhållaren en eller två gånger. Detta gör att den sjunker neråt och sprids homogent. Tryck sedan ihop mjölet med stampen. Du måste vara mycket känslig här: Beroende på kontakttrycket ändras vattnets flödeshastighet, vilket i sin tur påverkar smaken. Om pulvret pressas ojämnt eller för hårt blir resultatet antingen en överextraherad eller mindre aromatisk espresso. Detta märks också i creman.
Det bästa är att trycka på pulvret med ett tryck på 10-15 kg. Men även här: Prova dig fram tills du hittar den optimala tätheten för dig.
Crema
Trycket gör att det bildas en crema på espressons yta. Krämen beror på temperaturen, mängden och konsistensen. Ju stabilare bryggtemperaturenär, desto desto finare blir krämen. En så kallad cremasil fördröjer vattenflödet genom sitt mottryck, vilket främjar cremabildningen. Den för nybörjare är dubbelväggig och har bara några små hål, medan den professionella versionen är en enkelväggig sil som fyller hela basen. Vissa maskiner har en cremaventil som öppnas när ett visst tryck uppnås. Den crema som blir resultatet är dock inte den egentliga emulsionen av kaffeoljor, utan ett enkelt, mestadels smaklöst kaffeskum. Därför kallas den ibland för ”falsk crema”.
Tips: Om du är missnöjd med mängden crema kan du justera bönornas malning. Ju finare malning, desto mer crema.
De viktigaste siffrorna i en överblick
För 25 milliliter espresso är standardmängden pulver ungefär sju gram malet kaffe. Den idealiska bryggtiden är 25 sekunder, den idealiska vattentemperaturen är 88 till 94 grader Celsius och det perfekta bryggtrycket är nio bar.
Professionella maskiner för nybörjare, gourmeter och purister
Espressomaskiner med enkel- och dubbelkrets, espressomaskiner med dubbla pannor, modeller med termoblock och maskiner med handtag kan delas in i fem olika typer beroende på hur vattnet värms upp och lämnar brygggruppen. Varje design är lämplig för olika krav.
Portafiltermaskiner med enkelkrets
Portafiltermaskiner med enkelkrets har ett enda värmeelement. Namnet beror på att samma panna, dvs. vattenkrets, används för att tillreda espresso och skumma upp mjölken. Båda förfarandena kräver dock olika vattentemperaturer: För att producera espresso krävs mellan 88 och 94 grader Celsius, medan optimal vattenånga produceras först vid 110-130 grader Celsius. Detta innebär att maskinen måste fortsätta att värma upp eller svalna efter det att espresson har tagits för att producera mjölkskum för att kunna köra en espresso efter det färdiga mjölkskummet. På grund av dessa uppvärmnings- och kylningsprocesser finns det väntetider.
Om du bara dricker espresso eller Americano är det dock bäst att använda ett system med en enda krets. Eftersom de är jämförelsevis billiga håller enkelkrets portafiltermaskinerna sigbra som instegsmaskiner . De är också mycket kompakta och passar lätt in även i små kök.
Maskiner med portafilter med dubbelkrets
Om du föredrar att dricka din espresso med mjölkskum rekommenderas ett system med två kretsar. Med portafiltermaskiner med dubbla kretsar är det möjligt attutvinna espresso och skumma mjölk samtidigt. Det finns alltså två vattenkretsar med olika temperaturer, men också bara en panna med en vattentemperatur mellan 110 och 130 grader Celsius. Ett rör går genom pannan för att förse bryggkretsen med varmvatten. Denna så kallade värmeväxlare ser till att vattnet håller den nödvändiga temperaturen på 88 till 94 grader Celsius. För att nå måltemperaturen måste flödestiden justeras exakt.
Jämfört med systemet med en enda krets tar denna teknik längre tid att värma upp. Å andra sidan finns det ingen väntetid mellan espressotillverkning och mjölkskumning. Dessutom kan maskiner med dubbla kretsar anslutas direkt till vattenledningen så att du inte behöver fylla en vattentank. Modellerna är dock vanligtvis betydligt dyrare än sina motsvarigheter med en enda krets. Beslutet mellan en- och tvåkretsmaskiner är alltså också en avvägning mellan kostnad och bekvämlighet.
Den svaga punkten
Efter ett tag i stillastående tar vattnet i bryggningskretsen temperaturen i pannan, vilket är alldeles för varmt för espresso. Det är därför lämpligt att tömma vattnet före nästa espresso tills det inte längre kommer ut ur brygggruppen som ånga. Detta kallas också för en blankdragning. Om du häller ut den direkt i den kopp som du ska använda för espresso efteråt kan du förvärma koppen.
Maskiner med en enda stråle med teknik med dubbla pannor
Bryggare med dubbla pannor arbetar med två oberoende temperaturkontrollerade pannor som ser till att vattentemperaturen förblir konstant. I likhet med en maskin med dubbla kretsar ansvarar den ena pannan för att bygga upp trycket för espresso, medan den andra levererar ångan för mjölkskummet – med skillnaden att det varken finns någon väntetid eller något överhettningsproblem. Medan du måste låta espressomaskinerna med dubbla kretsar svalna först efter en tom period, är modellerna med dubbla pannor redo att användas igen omedelbart. Beroende på hur intensivt vattnet används stannar det dock kvar i pannan under relativt lång tid. Med varje ytterligare uppvärmning försämras vattenkvaliteten. Det är därför viktigt att anpassa pannans storlek till det individuella användningsmönstret.
Det enkla ingreppet i temperaturkontrollen gör portafilters med dubbla kokare till ett idealiskt finverktyg för professionella baristor och perfektionister. Av denna anledning – tillsammans med temperaturkonsekvens – finns maskiner med dubbla pannor ofta på kaféer och restauranger. Inom restaurangbranschen är det också mindre problem med att vattnet inte används för länge. Espressomaskiner med dubbla pannor tenderar dock att ligga i det övre prissegmentet.
Professionella kaffemaskiner med termoblock
Till skillnad från de typer som hittills har behandlats innehållertermoblockversioneningen panna. Istället leds vattnet direkt in i en elektronisk flödesvärmare och transporteras sedan av en vibrationspump. Den här processen förkortar väntetiden för rätt temperatur, så att du kan förbereda din espresso bara en till två minuter efter att du har slagit på den.
När detmåste gå snabbt på morgonen är termoblockmaskinen mycket praktisk. Dessutom är den mycket prisvärd. Du måste dock klara dig utan en tryckkontroll för bryggning här. Bryggningstemperaturen beror på flödeshastigheten. Om vattnet rinner igenom kaffepulvret för snabbt blir det inte tillräckligt varmt. Om det däremot går för långsamt, blir det för varmt och espresson bränns. Dessa apparater lämpar sig också endast i begränsad utsträckning för att skumma upp mjölk, eftersom ångan vanligtvis är för fuktig.
Handspakmaskiner
Maskiner med handtag sprider den känsla som en traditionell espressokonnässör hari köket. När det gäller designen får de klassiska samlarföremålen poäng varje gång. Med dessa puristiska apparater måste du fortfarande göra det själv – eller mer exakt, trycka ner handspaken för att låta det obligatoriska trycket byggas upp. Eftersom vattnet kyls ner snabbt under den första espressohämtningen rekommenderas det att du tar en tom hämtning före nästa hämtning. Men se upp: Om flera körningar görs efter varandra kan överhettning uppstå. Dessutom måste du vara ännu mer uppmärksam på malningen och doseringen med denna ”diva” bland portafiltermaskinerna än med andra espressomaskiner, eftersom den inte är förlåtande.
Denmekaniska processen kräver mycket tålamod och verkar onödigt komplicerad ur dagens perspektiv. Men om du vet vad du gör kan du få ut topprestanda av dina maskiner. Kännare är särskilt imponerade av slutresultatets smakkvalitet, som kan varieras i många nyanser. Detta har naturligtvis inte bara ett pris i form av tid och muskelkraft, utan också i form av förvärvskostnader. I motsats till de automatiskt styrda maskinerna, som tenderar att vara ganska skrymmande, imponerar handgreppsmaskinerna med sin smala design. Nackdelen: Eftersom vattentanken är mycket liten måste du fylla på den ofta, vilket inte är särskilt praktiskt i ett större företag.
Hybridmaskiner: Den gyllene medelvägen?
Hybridmaskiner är en kombination av två principer: En portafiltermaskin och en helautomatisk kaffemaskin. De är lika enkla att använda som en helautomatisk maskin och producerar riktig espresso. Eftersom en kaffekvarn redan är integrerad behöver du inte köpa något extra. Mjölkskummet förbereds vanligtvis också automatiskt. I slutändan är de dock kompromissinstrument, eftersom du kommer att leta efter individuella inställningsalternativ här under lång tid. För den som ofta dricker och kan stå ut med detta är hybridmodellerna ändå värda att köpa.
Vad som är viktigt när du köper
Valet av portafiltermaskin beror bland annat på vilket användningsområde du föredrar, dina personliga smakkrav och din vilja att ägna dig åt det. Därför måste tillfälliga användare, ambitiösa hemmabaristas och cateringföretagare lägga större vikt vid andra faktorer. Det handlar bland annat om temperaturen i pannan, produktionskapaciteten, pumptrycket och ångproduktionen, men också om budgeten och de extra funktionerna.
Saker och ting börjar hetta upp: Pannans temperatur
Eftersom pannorna ansvarar för uppvärmningen av vattnet, antingen för bryggprocessen eller för ångan, har de ett avgörande inflytande på maskinens prestanda. Se därför till att de är tillverkade av ett högkvalitativt material, helst av stål eller mässing. Billigare och tunnare versioner av aluminium ger ibland en metallisk eftersmak i vattnet. Dessutom kan pannor med en tjockare yttervägg hålla vattentemperaturen längre. Små vattenkokare är praktiska eftersom de värms upp snabbare och är klara för användning motsvarande snabbare. Å andra sidan är de mer känsliga för temperatursvängningar. Stora pannor har också högre kapacitet.
Om temperaturen är för låg smakar espresson för svag eller vattnig och om temperaturen är för hög smakar den extremt stark eller till och med bränd. Helst är maskinen utrustad med automatisk temperaturstabilisering, eller kort sagt PID (”Proportional-Integral-Derivativ”). Det garanterar att bryggtemperaturen förblir konstant. Så snart den känner av en temperaturförändring värmer maskinen mot den. Detta är det enda sättet att garantera perfekt extraktion och därmed perfekt kaffenjutning.
Vattenmarsch: Produktionskapaciteten
Vattenbehållarens kapacitet är mellan en och två liter. Om du inte vill fylla på hela tiden, utan vill göra flera koppar på en gång, bör du välja en stor vattentank som rymmer minst 1,5 liter. Detta har dock ett större utrymmesbehov. Tanken bör dessutom vara avtagbar för att möjliggöra okomplicerad påfyllning och enkel rengöring. Om du använder maskinen flera gånger om dagen eller för din cateringverksamhet lönar det sig att ha en fast vattenanslutning.
Antalet koppar spelar en avgörande roll för köpet. Ditt beslut beror på om du regelbundet gör espresso bara för dig själv, för din familj eller för hela arbetsstyrkan. Maskiner med handtag eller portafilter med enkelkrets är mer avsedda för att tillreda mindre mängder kaffe. Även om de producerar en till två koppar per bryggningsprocess, precis som de andra portafiltervarianterna, kräver de en viss vila efter varje bryggning. Däremot kan portafiltermaskiner med dubbla kretsar och modeller med dubbla kokare dra flera koppar i följd snabbare.
Kontant: Pumptrycket
Mottot ”mer är bättre” gäller inte för pumptrycket. Det är viktigt att maskinen kantillämpa de nödvändiga 9 bar . Rätt tryck är inte bara viktigt för att få en fyllig arom i espresson, utan också för att uppnå en optimal crema. Om du däremot värdesätter ett visst spelrum när du gör espresso bör du välja en maskin som kan bygga upp ett tryck på upp till 15 bar. Men se upp: Ju högre tryck, desto finare ska espressopulvret vara.
Släpp ut ånga: Mjölkskummarens prestanda
En stark ånga är avgörande för ett lyckat mjölkskum. Ju högre effekt är, desto mer tryck kan maskinen generera. Nästan alla portafilter har en ånglans med vilken du kan tillreda mjölkskum. För att göra detta håller du ett separat kärl fyllt med (kall) mjölk mot lansen, varifrån ånga kommer ut. Hanteringen kräver lite övning tills man får ett finporigt, fluffigt mjölkskum.
En fråga om pris?
Ingångsmodeller för 100-150 euro är det rätta valet för alla som vill bekanta sig med italiensk espressokultur för första gången och inte vill gräva för djupt i plånboken. För att göra förberedelserna så enkla som möjligt för nybörjare har dessa maskiner en automatisk bryggningsprocess och ett system för mjölkskum. Du måste därför klara dig utan individuella inställningar. De ganska små apparaterna är lämpliga för endast en eller två koppar espresso på en gång. Dessutom är det oftast fråga om system med en enda krets.
Om du inte bara vill ha frihet i inställningarna utan också bättre teknik, inklusive en dubbel vattenkrets, hittar du det du söker i mellanklassen, som börjar på cirka 300 euro. Ju högre kvalitet på material och utförande, desto dyrare är apparaten. Premiumserien börjar på 500 euro och innehåller kraftfulla apparater som även används i restaurangbranschen. I det här prissegmentet finns också maskiner med handtag som får varje barista att slå snabbare.
Extrafunktioner för kaffeentusiaster och komfortälskare
Det ska vara så enkelt som möjligt att använda portafiltret. Ytterligare funktioner är inte bara ett måste för experimenterande entusiaster. Den som lägger stor vikt vid komfort kommer också att få valuta för pengarna med dessa extrafunktioner:
- Integrerad kvarn: En inbyggd kaffekvarn sparar visserligen arbete och kostnader, men den ständiga uppvärmningen av bönorna leder till kvalitetsförlust.
- Mjölkskummaren: De som föredrar espresso med mjölkskum bör välja en maskin med ett munstycke för överhettad ånga.
- Uppvärmd koppbricka: En koppvärmare ser till att din espresso håller en behaglig dricktemperatur.
- Automatisk avstängning: Stand-by-läget stänger av maskinen automatiskt när den inte har använts under en viss tid. Detta sparar elektricitet.
- Utlopp för varmvatten: Med en separat pipa får du varmt vatten till ditt te.
Renlighet som högsta prioritet
Den smuts som med tiden samlas i portafiltret är inte bara ohygienisk, utan blir också snabbt härskande på grund av oljan i kaffebönorna. Därför är det viktigt att rengöra alla löstagbara delar regelbundet. Det finns gott om utrymme under silen för smuts och kafferester. Detta kan ha en negativ inverkan på smaken. Rengör helst portafiltret efter varje espressobryggning och torka det efteråt. Ta bort smuts från brygggruppen med en borste. I slutet av processen, låt varmt vatten rinna igenom brygggruppen. Glöm inte heller ånglansen, som du spolar med ånga. Torka bort eventuella rester av mjölkskum med en fuktig trasa. Innan du fyller på vatten bör du också tvätta behållaren.
Kaffepulvret kommer bara i kontakt med vatten i portafiltret, vilket håller maskinens insida ren på lång sikt. I motsats till helautomatiska kaffemaskiner kan portafiltermaskiner därför klara sig utan helautomatiska rengöringsprogram. Men eftersom vatten är inblandat finns det inget sätt att undvika regelbunden avkalkning . Intervallen beror på kranvattnets hårdhet och intensiteten i användningen. Det räcker oftast att avkalka maskinen var tredje månad. Tillsätt avkalkningsmedlet i vattentanken och håll dig till lämplig blötläggningstid. Det exakta förfarandet varierar beroende på enhetens struktur. Vissa modeller vägleder dig genom processen med upplysta knappar. Följ i alla fall bruksanvisningen.