Grilltång köpråd: Så väljer du rätt produkt
- De viktigaste fakta i korthet
- Grilltänger är en av de mest mångsidiga grillredskapen.
- De är tillverkade av trä, silikon eller rostfritt stål.
- Tänger av rostfritt stål och silikon kan enkelt rengöras i diskmaskinen.
- Längre versioner förhindrar att användarna kommer för nära grillen.
Ett måste för stekning
Vem känner inte till det? De gör sig redo för grillfesten. Kött, bröd, sallad och marinader är packade. Grill och kol är redo. Nu måste du välja mellan många redskap som du kan behöva till grillen. Men du kan lämna skedar, gafflar och spatlar hemma. Förutom grillen är det bara en sak som verkligen behövs: grilltången. På så sätt kan du lägga maten på grillen, vända den och ta bort den från grillen igen.
Grillgafflar sticker i maten. När det gäller kött påverkar detta smaken, eftersom saften rinner ut genom hålen. Du behöver inte ens prova den med grillad ost. Den kommer troligen att sönderfalla när du sticker i den. Grillsaxar är ofta vingliga, små och osäkra att hantera. Grilltången gör till och med en grillborste överflödig. Istället tar du köttet med en tång och doppar det i marinaden.
En vanlig kökstång kan inte ersätta en grilltång. Som regel är den för kort. Grilltången måste ha en viss längd så att handen inte kommer för nära den heta grillen. Om du inte vill köpa båda, bör du välja en grilltång. Du kan också använda dem i köket vid behov.
Hitta rätt grillkamrat
Även om grilltänger inte är särskilt komplicerade finns det ändå några saker att tänka på när du köper dem. Materialet och längden ska till exempel skydda mot brännskador. Ergonomin är också viktig – tången ska ju vara bekväm att hålla i.
Materialet
Grilltänger är vanligtvis tillverkade av rostfritt stål, trä eller silikon. Materialen kombineras också ofta. Det finns t.ex. tänger av rostfritt stål vars ändar eller handtag är täckta med trä eller silikon.
Trä: miljövänligt och billigt
Många grillentusiaster använder grilltänger av trä. De tillverkas ofta av bok, bambu och körsbär. Trätänger är inte bara billiga utan också miljövänliga att tillverka. De leder inte heller värme, vilket minskar risken för brännskador. Å andra sidan är de inte särskilt värmetåliga. De bör därför inte vara i kontakt med den heta grillen under lång tid. Du kan få billiga modeller för så lite som två euro. Ett sådant köp är dock inte tillrådligt. Dessa grilltänger är vanligtvis inte väl belagda. Detta gör det svårare att rengöra. Särskilt rått kött kan fastna i spåren. Högkvalitativa trätänger får inte diskas i diskmaskinen, men kan lätt rengöras för hand.
Fördelar
- Dålig värmeledare
- Billigt
- Trevlig hantering
- Miljövänlig produktion
- Enkelt
Nackdelar
- Inte värmebeständig
- Ibland svårt att rengöra
Rostfritt stål: robust och värmebeständigt
Grilltänger i rostfritt stål är hållbara och robusta. Dessutom har de ofta en låsmekanism, vilket gör dem lätta att stuva undan. De är också extremt värmebeständiga och imponerar ofta med sin design. De är lätta att rengöra, antingen för hand eller i diskmaskin. Modeller av rostfritt stål är dock vanligtvis lite dyrare. Dessutom är rostfritt stål värmeledande. Om du placerar tången för nära grillen kan den alltså hetta upp rejält och orsaka brännskador på handen. Många tillverkare löser detta problem genom att belägga handtaget med silikon eller trä.
Fördelar
- Hållbar
- Robust
- Lätt att rengöra
- Värmebeständig
- Snygg design
Nackdelar
- Värmekonduktivt
- Tungt
- Dyrt
Silikon: Skonsam mot maten och lätt att rengöra
När det gäller silikongrilltänger är det oftast bara ändarna och handtagen som är gjorda av silikon. Resten av tången är vanligtvis tillverkad av rostfritt stål. Deras största fördel är att det mjuka materialet inte skadar maten som grillas. Dessutom är silikon inte värmeledande. Risken för brännskador är därför mycket mindre än med rostfritt stål. Silikonpinnar är dessutom lätta att rengöra i diskmaskinen. Ofta finns de till och med i olika färger. De är dock inte särskilt miljövänliga vid tillverkningen. Dessutom är silikon inte lika värmebeständigt som rostfritt stål. Den tål höga temperaturer på över 200 grader Celsius. Silikonet får dock inte komma i kontakt med rosten för länge.
Fördelar
- Ingen skada på den grillade maten
- Lätt att rengöra
- Inte värmeledande
- Finns i olika utföranden
Nackdelar
- Inte särskilt miljövänlig
- Mindre värmebeständigt än rostfritt stål
Hur lång ska grilltången vara?
En av de viktigaste egenskaperna hos grilltänger är längden. Detta påverkar både hanteringen och säkerheten. Användaren bör trots allt kunna hålla ett visst avstånd till den heta grillen. En tång med en längd på 30-50 centimeter rekommenderas. Om du använder en stor grill är även 60 centimeter långa tänger lämpliga. En för lång tång gör det dock svårt att lyfta maten eftersom den långa spaken gör att den verkar tyngre och användaren förlorar kontrollen på grund av av avståndet till tångens ändar. Dessutom blir lagringen tyngre med ökande storlek. Tångens längd har också ett stort inflytande på vikten. En lång tång går hand i hand med mer material och motsvarande högre vikt. Den kan vara mellan 100 och 300 gram. Trätänger är lättare än tänger av rostfritt stål.
Den verkliga längden är inte den totala längden
När det gäller längden på en grilltång är den totala längden mindre viktig än avståndet mellan handtaget och tångens ändar. Det handlar trots allt om att se till att dina händer inte kommer för nära grillen. En 20 centimeter lång tång utan handtag kan inte skiljas från en 50 centimeter lång tång om handtaget på den senare har ett avstånd på 20 centimeter från ändarna.
Med eller utan fjäder
Fjädern har ett stort inflytande på användbarheten av grilltänger. Beroende på storleken på grillkockens hand och storleken på den grillade maten kan tänger med eller utan fjäder vara mer lämpliga. Naturligtvis spelar personliga preferenser också en viktig roll i urvalsprocessen.
Grilltång utan fjäder
Grilltänger av trä har vanligtvis ingen fjäder. Med en tång av rostfritt stål är båda möjliga. Grilltänger utan fjäder består av ett enda stycke. De är ofta lätt böjda. Deras nackdel är att de inte kan öppnas lika brett som tänger med en fjäder. Tångens smidighet och hållbarhet beror på materialet och tillverkningen. Om materialet är av hög kvalitet håller tänger utan fjäder ofta längre, eftersom det inte finns någon risk för att fjädern skadas.
Grilltång med fjäder
Grilltänger med fjäder är vanligtvis tillverkade av rostfritt stål och består av flera delar. Handtag och ändar kan vid behov tillverkas av silikon. Deras normala tillstånd är att vara öppna i en vidvinkel. För användare med små händer kan de vara obekväma att hantera. Grilltänger med fjäder har i regel en snäppfunktion eller en låsmekanism. Det gör det lätt att stuva undan dem.
Handtaget
Beroende på materialet på grilltången är handtaget tillverkat av trä, rostfritt stål eller silikon. Ibland är hela ytan på grilltången slät och tillverkad av samma material. I det här fallet är det upp till användaren att bestämma var grilltången ska greppas. Det är dock ofta så med grilltänger att handtaget är fördefinierat, antingen på grund av dess ergonomi eller på grund av förpackningsmaterialet. Trätänger, till exempel, har ofta ett ergonomiskt handtag som talar om för användaren var han eller hon ska greppa tången. Situationen är likadan med tänger av rostfritt stål, vars handtag ofta är belagda med silikon eller trä.
Det viktigaste är att händerna inte riskerar att skadas av värmen när du hanterar den. Å ena sidan innebär detta att handtaget inte får vara värmeledande. Å andra sidan måste den ha ett visst avstånd till tångens ändar så att handen inte kommer för nära värmekällan. Sist men inte minst ska handtaget ligga bra i handen.
Tungan slutar
Grilltångens ändar är särskilt viktiga eftersom de kommer i kontakt med maten. Det är därför den del av tången som värms upp mest. Ändarna måste därför vara värmebeständiga. Detta betyder inte att tänger av trä är olämpliga. Så länge du inte lägger träet på gallret eller sticker in det i glöden kommer det att klara värmen bra. Alla tre vanliga material är därför lämpliga som tångändstift.
Dessutom är det viktigt att veta hur ändarnas material påverkar den grillade maten. Hårda ändar kan skada särskilt ömt grillade livsmedel. Silikon är mjukast, därefter kommer trä och slutligen rostfritt stål. Silikon eller trä rekommenderas därför för grillad mat som lätt faller sönder eller som inte får skadas, t.ex. en dyr biff. Å andra sidan kan de flesta grillade grönsaker hanteras med en rostfri ståltång utan tvekan.
Trätänger har vanligtvis rännor i ändarna för ett bättre grepp. Tänger av silikon och rostfritt stål har däremot ofta tänder i ändarna. Ibland är de platta och påverkar inte greppet ytterligare. Med vissa tänger är de dock riktade inåt. Det ger ett bättre grepp. De kan dock genomborra maten om du tar för hårt tag i den eller om maten är för mjuk.
För förvaring
Det finns två funktioner som gör det mycket enklare att förvara grilltången: låset och öglan. Låsanordningen är vanligtvis en tång av rostfritt stål med fjäder. Det gör att de snäpper fast på plats när de är stängda. Tången i rostfritt stål med fjäder tar därför mycket mindre plats. Versioner med öglor kan hängas upp. På så sätt kan du antingen förvara dina grilltänger i köket för att spara utrymme eller hänga upp dem kortvarigt när du grillar i stället för att behöva lägga dem på grillen, till exempel.
Extras
De som är beredda att lägga lite mer pengar på att få praktiska extrafunktioner. Vissa av dem kan förbättra grillupplevelsen, medan andra är mer dekorativa:
- Inbyggt ljus för grillning i mörker
- Flasköppnare för okomplicerad borttagning av kronkapslar
- Termometer för att mäta temperaturen på den grillade maten
- Skyddsskärm för att skydda mot värme och fettstänk
- Personlig gravyr som en presentidé för entusiastiska grillmästare
Pris och tillverkare
Grilltänger är inte dyra. Priset varierar från några få euro till över 50 euro. Det gamla ordspråket är dock sant: ”Den som köper billigt köper två gånger”. En sämre trätång är därför inte att rekommendera. Dessa måste ofta köpas till. Du hittar högkvalitativa grilltänger i prisklassen 15-25 euro. Tänger i rostfritt stål är ofta lite dyrare. Om du vill ha extrautrustning får du också räkna med ett högre pris. De mest kända tillverkarna är Weber, Rösle, Landmann och WMF.
Var kan jag köpa grilltänger?
De flesta stormarknader, byggvaruhus och möbelbutiker bör ha åtminstone några modeller att välja mellan. När det gäller utbud och priser kan internet dock inte slås. Eftersom grilltänger är små och lätta är fraktkostnaderna inte särskilt dyra. Särskilt om du vill ha grilltänger med gravyr är endast en beställning möjlig, eftersom de måste tillverkas först.