Grilltermometer köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • De viktigaste fakta i korthet
  • Grilltermometrar använder sensorer för att registrera temperaturen i den grillade maten och ger information om den perfekta tillagningspunkten.
  • Grilltermometrar är lätta att använda och passar både för professionella och hobbygrillare.
  • Mätinstrument med digital display och ytterligare funktioner som Bluetooth-, WLAN- eller radioanslutning har många fördelar jämfört med analoga instrument.
  • Temperaturgivaren monteras direkt på enheten eller ansluts till den med en kabel.

Det är kärntemperaturen som räknas

Grilltermometrar möjliggör exakt matlagning på kol-, gas- och elgrillar. Professionella och tillfälliga grilare kan använda den för att enkelt bestämma den optimala tillagningspunkten . Med en termometer är torra biffar äntligen ett minne blott. Istället är den grillade maten försiktigt tillagad och förblir mjuk och saftig. För höga temperaturer gör att vätskan i köttet kondenserar innan en smaklig skorpa har bildats på utsidan.

Mätning av stekens temperatur på grillen

Utformning och funktion av en grilltermometer

De viktigaste komponenterna i en grilltermometer är mätsonden och displayen. Den förstnämnda har en temperatursensor som förs in i maten som ska grillas och mäter temperaturen i stek, fisk, fjäderfä, grillad ost eller till och med kompakta grönsaker. Displayen visar mätvärdet i antingen grader Celsius eller grader Fahrenheit. Vissa mätare har också en andra sensor som bestämmer temperaturen i grillen när locket är stängt. Dessa termometrar är inte bara oumbärliga hjälpare vid grillen, utan används också i stekpannans stekrör.

Displayen kan enkelt fästas direkt på grillen. Särskilt populära är termometrar med magnetisk utrustning som inte kräver skruvar eller lim. Radiotermometrar ringer till grillmästaren när den önskade kärntemperaturen är uppnådd. Enheter med Bluetooth-utrustning varnar dessutom via smartwatch eller mobiltelefon. Grilltermometern får den energi den behöver för att fungera från en knappcell eller ett standard AAA-batteri.

Internationell grillning med precision

Grilltermometrar med en digital LCD-display har en inställningsknapp som gör det möjligt att ställa in displayen på antingen grader Celsius eller grader Fahrenheit. Detta innebär att grillhjälpen kan användas internationellt.

De olika typerna

Grilltermometrar finns i ett stort antal produkter med mångsidig design. I princip kan man dock urskilja två huvudtyper.

I den första varianten är sensorn permanent ansluten till displayen. Grillmästaren använder den för att kontrollera kärntemperaturen på den grillade maten då och då. Denna konstruktion har följande för- och nackdelar:

Fördelar
  • Snabb temperaturmätning
  • Optimal för flera köttbitar
  • Sensor som kan dras in
  • Lätt och utrymmesbesparande
  • Idealisk följeslagare för semester och camping
  • Val av klassisk analog eller digital display
Nackdelar
  • Tillåter endast sporadiska mätningar
  • Grillad mat måste genomborras flera gånger
  • Mätnoggrannhet släpar efter kabelsensorer

Den andra typen av termometer har en kabelförbindelse mellan sonden och displayen. På så sätt kan sensorn stanna kvar i maten under hela tillagningstiden. Denna variant har följande för- och nackdelar:

Fördelar
  • Sensorn kan stanna kvar i livsmedlet
  • Mycket väl lämpad för stora stekrum
  • Olika typer av kött och tillagningsnivåer kan lagras
  • Utrustning med timer och ytterligare funktioner
Nackdelar
  • Kabeln kräver ytterligare rengöring

De senaste grilltermometrarna erbjuder dessutom en alternativ temperaturdetektering med hjälp av infraröda sensorer. Fördelen med detta är att maten inte behöver genomborras och att safterna stannar kvar i köttet. Grillmästare kan reglera temperaturen så ofta de vill utan att kvaliteten på den grillade maten försämras. Å andra sidan har det faktum att mätningarna endast kan utföras selektivt en nackdel. Den infraröda termometern är inte lämplig för permanenta mätningar. Dessutom kräver den mer energi för att fungera, vilket märkbart förkortar batteriets livslängd.

Klassisk analog eller digital display?

Om en grilltermometer med en fast anslutning mellan sensor och display är en av dina favoriter, återstår frågan om vilken typ av display som ska användas: Föredrar du välbekanta analoga indikationer eller en digital LCD-display? Vilken typ som är lämplig beror på hur ofta och hur mycket du använder den.

Grilltermometer med analog display

För enstaka grillningar på semestern eller under en cykeltur räcker det med en enkel och billig modell med analog display. Priserna för dessa modeller ligger mellan 10 och 20 euro. Termometrar som är lika stora som en fickkniv och har en utfällbar sondär särskilt praktiska. De är lätta och tar liten plats i bagaget. De lättaste grilltermometrarna väger knappt 30 gram, medan professionella modeller väger upp till 400 gram.

Grilltermometrar med analog display informerar om den uppmätta temperaturen på en skala. Skalan ligger vanligtvis mellan 180 och 220 grader Celsius. Analoga termometrar kännetecknas av särskild hållbarhet, extremt god värmebeständighet och mycket enkel hantering. Precisionen i temperaturmätningen ligger dock efter de digitala modellerna.

Grilltermometer med digital display

För frekventa trädgårdsfester vid grillen rekommenderas en bekväm grilltermometer med radio, som också kan kosta lite mer. Här ligger genomsnittspriset på mellan 30 och 60 euro, professionella apparater kostar till och med upp till 200 euro. Oavsett om det handlar om enkla eller avancerade produkter är de avgörande faktorerna vid köp av en grilltermometer temperaturmätningens precision och snabbhet.

De mest tillförlitliga mätresultaten fås med grilltermometrar med en digital LCD-display vars sensor kan stanna kvar i köttet under hela tillagningsprocessen. De har ett mätområde på upp till 380 grader Celsius och är utrustade med en mängd praktiska funktioner som larmfunktion, WLAN och Bluetooth. Skillnaderna i mäthastighet är också betydande: Beroende på anordningen är mättiden mellan 4 och 25 sekunder.

Grilltermometer med display

Bluetooth, radio, WLAN och Co: De mångsidiga funktionerna

Digitala radiogrilltermometrar ger grillmästare mycket utrymme. Till skillnad från trådbundna grilltermometrar behöver de inte vara i närheten av grillen hela tiden, eftersom mätsonden överför sina data trådlöst till displayenheten som användaren bär med sig, ibland som ett armbandsur. Användaren programmerar önskad kärntemperatur i förväg. När detta värde uppnås skickar enheten en larmton. En radiotermometer är särskilt fördelaktig när man använder en kittelgrill eller rökare med locket stängt.

Nyare modeller kan kommunicera med smarta slutenheter via WLAN eller Bluetooth. Bluetooth-grilltermometrar överför också mätdata till smartklockan, surfplattan eller mobiltelefonen. Allt som krävs är att installera den nödvändiga appen på slutenheten. Förutom temperaturmätningar ger de användarna receptidéer och en mängd tips och tricks för en perfekt grillning.

Grilltermometern ligger inte efter den framskridande digitaliseringen. Typer av den senaste generationen kan integreras i moderna smarta hem-installationer via WLAN. För detta ändamål kopplar användarna vanligtvis sensorn till basstationen med hjälp av en kabel. Så snart de har anslutit den till hushållets WLAN-nätverk överför den resultatet av mätningarna till den bärbara datorn, surfplattan eller smartklockan.

Utbudet

När du använder grilltermometrar med Bluetooth, WLAN eller radio måste du vara särskilt uppmärksam på räckvidden för motsvarande nätverk. Radioskyddstermometrar har en räckvidd på högst 100 meter. För Bluetooth-anslutningar är det mellan fem och åtta meter.

Vad som är viktigt när du köper

Eftersom sensorn ständigt utsätts för höga temperaturer är kvaliteten på det bearbetade materialet det viktigaste urvalskriteriet när du köper en grilltermometer. Rostfritt stål 18/10 är mycket pålitligt: Den har inte bara en speciell värmebeständighet och dimensionsstabilitet, utan är också hygienisk, syrabeständig, rostfri och klarar sina uppgifter i flera år utan problem.

Värmebeständighet är ett viktigt nyckelord, eftersom det inte bara är sensorerna som utsätts för höga temperaturer. En display som fästs på grillen måste också vara absolut värmetålig. Andra köpkriterier bestäms till stor del av deras personliga användningsvanor och behov. Följande parametrar bör dock definitivt beaktas:

  • Temperaturområde för mätningarna
  • Mätningarnas snabbhet och precision
  • Typ av överföring av de uppmätta värdena
  • Typ och storlek på displayen
  • Lagringsbara kötttyper och tillagningsstadier
  • Antal tillgängliga sensorer
  • Sondens längd
  • Utrustning med larmfunktion
  • Driftskomfort

Längd, typ och antal temperaturgivare

De värmebeständiga, vattentäta och rostfria sensorerna av högkvalitativt rostfritt stål är hjärtat i grilltermometern. Förutom materialegenskaperna spelar även längden en inte obetydlig roll. Den är mellan 5 och 17 centimeter. Temperaturgivare med en längd på fem centimeter räcker gott och väl för en rejäl biff eller grillad ost, men större stekar eller fjäderfä i ett stycke kräver en större kaliber. Här rekommenderas inte bara nybörjare och tillfälliga grillare att använda sig av modeller med långa sensorer.

Medan grundmodellerna har en temperatursensor för maten som ska grillas, är nästan alla digitala grilltermometrar utrustade med två sensorer, varav den andra används för att mäta temperaturen i matlagningskammaren. Särskilt högkvalitativa enheter har upp till fyra extra sensorer. De kan anslutas till terminalen vid behov. Med dem kan grillmästare enkelt övervaka flera grillade bitar av olika typer av kött – ett absolut måste för grillfantaster och proffs.

Belysnings- och larmfunktion: Displayen och dess funktion

En noggrann övervakning av det grillade köttets kärntemperatur kräver också en användarvänlig terminal med en lättläst display. Displayen på grilltermometern, oavsett om den är analog eller digital, bör i alla fall vara tillräckligt stor för att man lätt ska kunna se värdena. För runda modeller bör en diameter på minst fem till sex centimeter fastställas. Diametern för högkvalitativa apparater är långt över detta. En bakgrundsbelysning förbättrar läsbarheten men förkortar batteriets livslängd. Det förtjänar mer uppmärksamhet än frågan om en flerfärgsdisplay.

En grilltermometer är oumbärlig och har en larmfunktion. Detta informerar dig om när grillens kärntemperatur har uppnåtts och gör att du slipper stå bredvid grillen under tillagningen. Radiogrilltermometrar bör dessutom varna användarna när terminalen med displayen lämnar temperaturprobernas räckvidd och överföring av data inte längre är möjlig.

Fyra biffar med grilltermometer

En användarvänlig funktion är avgörande för att grilltermometern ska kunna användas effektivt. Knapparna ska vara tydligt placerade och programmeringen av enskilda tillagningsnivåer och olika typer av kött ska vara enkel och intuitiv. Monteringsalternativen för displayen på grillen förtjänar också lite uppmärksamhet. Magnetiska hållareär mer praktiska än de öglor som ofta erbjuds.

Bluetooth-grilltermometer för att vara på språng: Nyttan av ytterligare prylar

WLAN-termometrar är reserverade för användning i hemträdgårdar, men enkla radio- och Bluetooth-modeller är också lämpliga i relativt små versioner. De kan göra den mysiga grillkvällen på semestern eller under en glad cykeltur mer avslappnad än termometrar utan denna funktion. Till och med en enkel radiotermometer informerar dem om när de når den perfekta matlagningspunkten på upp till 100 meters avstånd. Detta innebär att grillen inte nödvändigtvis behöver placeras precis bredvid tältet eller husbilen och störa den friska kvällsluften.

En Bluetooth-grilltermometer har samma användbara funktioner. Numera har man ju alltid en smartphone med lämplig utrustning till hands. Användarna bör ladda ner, installera och prova appen innan de åker på semester. Vissa grilltermometrar har blivit riktiga universalverktyg för semestern. De är attraktivt utformade och deras terminaler fungerar som nattljus och som väckarklockor på morgonen. Temperaturmätarna kan även användas på ett roterande spett.

Kyckling på grillen

Rengöring och skötsel för lång livslängd

Det är inte särskilt komplicerat att ta hand om en grilltermometer, men det krävs viss omsorg. Rengöring av analoga grilltermometrar är enkelt och okomplicerat. Det räcker att rengöra sonden noggrant med en mjuk, fuktig trasa. Detta bör om möjligt göras omedelbart efter användning, så att rester från såsen inte torkar in. Användning av diskmedel rekommenderas inte: Små partiklar av lotionen finns kvar på sensorn även efter att den torkats av och kan hamna i grillmaten nästa gång den används. Detta skulle inte bara ha en negativ inverkan på smaken, utan också skadliga biverkningar.

Är grilltermometrar vattentäta?

Analoga grilltermometrar överlever ett oavsiktligt vattenbad utan att skadas. Efter en noggrann torkning är de tillförlitligt redo att användas igen efter bara en kort tid.

Moderna digitala grilltermometrar är något mer krävande när det gäller rengöring och skötsel. För att skydda de vattentäta och brandsäkra kablarna och den känsliga LCD-skärmen från skador ska du vara försiktig när du använder vatten. Du bör rengöra antennerna med en mjuk, lätt fuktig, men aldrig våt trasa. Även i detta fall är det lämpligt att undvika att använda diskmedel eller andra tillsatser. För att kunna avlägsna bakterier och bakterier efter användning erbjuder många tillverkare speciella rengöringsdukar. De lämpar sig inte bara för rengöring av temperaturgivare, utan även för att avlägsna fettstänk från displayen eller kabeln.

Generellt sett gäller att ju högre kvalitet och mer omfattande utrustning en grilltermometer har, desto mer försiktighet krävs när den rengörs. Om den inte ska användas under en längre tid, t.ex. på vintern, är det lämpligt att ta bort knappcellerna eller batterierna från enheten. Läckage kan permanent skada de känsliga kontakterna.

Här är några allmänna tips om hur du använder en grilltermometer:

  • Stick alltid i köttet på den tjockaste punkten.
  • Rör inga ben när du piercar. De värms upp snabbare än köttet och förvanskar mätresultatet.
  • Stick inte i köttet oftare än nödvändigt för att undvika att köttsaften läcker ut.
  • Placera termometern i den grillade osten innan den tillagas; den kommer att falla ihop senare.

Bild 1: © mmphoto / stock.adobe.com | Bild 2: © Stepanek Photography / stock.adobe.com | Bild 3: © arinahabich / stock.adobe.com | Bild 4: © jeffwqc / stock.adobe.com