Kaffebryggare köpråd: Så väljer du rätt produkt
- Vad du behöver veta
- Filterkaffemaskinen är fortfarande förstahandsvalet i många hushåll: vatten, filter och kaffepulver – det är allt som behövs för att få fram den populära varma drycken.
- Kaffemaskiner med en integrerad kvarn garanterar en fräsch smak före varje bryggning.
- Med en filtermaskin är det möjligt att tillreda större mängder kaffe på en gång. Modeller med två kokkärl är särskilt praktiska.
- Användbara tilläggsfunktioner som en timer som automatiskt startar bryggningen eller ett droppstopp som kan användas för att avbryta processen när som helst ökar komforten.
Antik eller klassiker med kultfaktor?
Kaffe är en av de mest populära dryckerna i världen. USA kommer på femte plats i den totala kaffekonsumtionen med cirka sex miljoner 60 kg-påsar per år. Överraskande nog ligger de fyra länder som konsumerar flest koppar per capita och dag i norra Europa, nämligen Finland (4 koppar), Norge (3 koppar), Danmark (2 koppar) och Island (2 koppar). Den koffeinhaltiga varma drycken finns i många olika varianter och är särskilt uppskattad för sin stimulerande effekt.
Dagarna då kaffe var en exklusiv delikatess för de allra bästa är sedan länge förbi. Det serverades en gång i tiden i särskilt utrustade kaffehus som växte till välbesökta mötesplatser för konstnärer, filosofer och vetenskapsmän. Kaffe kan numera också tillagas enkelt och bekvämt hemma, och den väckningsdryck som en gång var förbehållen några få kännare har haft en lysande karriär som en dryck för massorna. Tack vare den stärkande koppen på morgonen börjar många människor en ny dag med energi. Förutom den vitaliserande effekten spelar även den sociala komponenten en roll, vare sig det är på eftermiddagen med tårta, i en kort kaffepaus med kollegor eller som krönande avslutning på en överdådig middag.
Fyll filtret, häll vatten i tanken, slå på maskinen och efter bara några minuter sprider sig den rostade doften av nybryggt kaffe i rummet. Trots de många olika kaffedryckerna, som cappuccino eller latte macchiato, och alternativen, från kapselmaskiner till franska pressar, är denna klassiker fortfarande mycket populär i många hushåll. Det beror också på att vissa modeller numera har integrerade kvarnar som smakmässigt kan konkurrera med helautomatiska kaffemaskiner. Nya funktioner som en timer ökar bekvämligheten, vilket gör att konsumenterna kan njuta av den efterlängtade koppen kaffe direkt efter att de gått upp på morgonen utan att behöva krångla med pulver och filter tidigt på morgonen.
Okomplicerad, billig, snabb: filterkaffemaskinen återuppstår
Vid sidan av alla moderna sätt att brygga kaffe är filtrering det klassiska alternativet som har använts i många årtionden. Många purister förblir lojala mot den tidigare drottningen bland kaffemaskiner. Jämfört med kapselmaskiner är filtermaskiner inte bara billigare i inköp, utan har också betydligt lägre uppföljningskostnader: medan användare av en kapselmaskin betalar mellan 30 och 60 cent per kopp kostar en kopp filterkaffe bara sju till tio cent. Ytterligare en fördel: filterkaffemaskiner har en bättre miljöbalans än kapsel- och padmaskiner – särskilt om man använder ett permanent filter. Till skillnad från de flesta kaffemaskiner är de också mycket lätta att använda och underhålla. Användare av en filtermaskin måste dock avstå från kaffespecialiteter som cappuccino eller latte macchiato.
De som värdesätter ett visst antal programfunktioner erbjuds nu praktiska funktioner som en timer. Denna tidsbesparande funktion är särskilt användbar i situationer där användarna har bråttom, eftersom det tar jämförelsevis lång tid att tillreda en enda kopp filterkaffe. Med en integrerad kvarn maler kaffemaskinerna till och med färska bönor automatiskt, portionsvis och med en mild arom.
Eftersom maskinerna kan tillreda en stor mängd, nämligen åtta till tolv koppar, i en och samma körning, är filterkaffemaskiner särskilt lämpliga för frekventa drickare, familjer och kontor. Nästan alla modeller har också antingen en termos eller en värmeplatta som håller kaffet varmt under en längre tid. Vattenbehållaren är vanligtvis lätt att ta bort och rengöra. Utrustad med ett filter förhindrar den kalkavlagringar och andra avlagringar.
Fördelar
- Beredning av stora mängder på en gång
- Nästan inget avfall (vid användning av permanenta filter)
- Enkel drift, underhåll och rengöring
- Låga anskaffnings- och uppföljningskostnader
- Med integrerad kvarn kan färska bönor användas.
- Tidsbesparing genom förprogrammering med hjälp av en timer
Nackdelar
- Inga kaffespecialiteter möjliga
- Jämförelsevis lång förberedelsetid
Tillverkare och priser: vem brygger det bästa kaffet?
Marknaden för kaffemaskiner är mycket omtvistad. Vissa företag specialiserar sig på helautomatiska maskiner eller espressomaskiner, medan andra främst tillverkar filtermaskiner. De mest kända tillverkarna av kaffemaskiner är Bosch, DeLonghi, Jura, Krups, Melitta, Petra, Philips, Senseo, Siemens, Tchibo och WMF. Filtermaskiner behöver inte nödvändigtvis vara dyra för att kaffet ska smaka bra. Solida maskiner utan tekniska prylar finns för så lite som 25 dollar. Högkvalitativa maskiner börjar å andra sidan på omkring 50 dollar.
Om extrafunktioner som timer eller avkalkningsprogram ingår måste köparen räkna med betydligt högre kostnader på upp till 100 dollar för en kaffemaskin. Ju fler alternativ kaffemaskinen erbjuder, desto dyrare blir den. Modeller med egen kvarn och ett stort antal funktioner har ett prisintervall på mellan 120 och 150 dollar. Högkvalitativa och avancerade modeller kostar upp till 300 dollar.
De olika typerna
Alla filtermaskiner fungerar i princip enligt samma princip. Till skillnad från när man brygger för hand behöver man inte fortsätta att tillsätta varmt vatten, utan det sker automatiskt i kaffemaskinen. Användarna placerar först ett filter i den svängbara filterhållaren, lägger önskad mängd kaffepulver i det och fyller sedan vattenbehållaren med vatten. En kanna placeras under filtret. I vissa modeller samlas det bryggda kaffet i en isolerad kanna som håller det varmt. Andra modeller har en värmeplatta på vilken en värmebeständig glaskanna placeras, så att kaffet hålls vid en jämn temperatur – mer konsekvent, men förknippat med elkostnader.
Efter att ha slagit på strömmen rinner vattnet från tanken genom ett stuprör in i pannan. Där värms det upp till mellan 91 och 96 °C (196 och 205 °F) av en värmeslinga och pumpas sedan genom ett stigarrör in i filtret med ångtryck. Filtermaskinerna använder alltså inget annat än det tryck som uppstår när kallt vatten värms upp snabbt. Vattnet sipprar sedan genom kaffepulvret i filtret i enstaka sprutningar, tillsammans med de karakteristiska gurglande och svischande ljuden. Under denna process extraheras alla viktiga aromer och bitterämnen ur pulvret.
Färskt malet och dubbla portioner
Även om alla filterkaffemaskiner fungerar enligt samma grundprincip, finns det ändå vissa särdrag. Man skiljer mellan maskiner med och utan kvarn och modeller med en eller två kokkärl.
Filtermaskiner med en kvarn
Ju fräschare kaffepulveret är, desto mer aromatisk blir produkten. En kaffemaskin med en integrerad kvarn ovanför filtret garanterar alltid nymalet kaffe. Detta eliminerar behovet av tråkig malning med en separat kaffekvarn. Maskinerna maler bönorna omedelbart före bryggningen. Användaren väljer malningsgrad och antal koppar via en display eller ett kontrolltangentbord. Den lämpliga mängden pulver läggs sedan till i filtret. Bortsett från detta fungerar en kaffemaskin med kvarn exakt som en klassisk filtermaskin när det gäller bryggningsprocessen. Vanligtvis är det också möjligt att använda kaffepulver med de flesta modeller med kvarn. Detta innebär att konsumenterna kan använda maskinen även om de inte har några bönor till hands, utan endast pulver.
Man bör skilja mellan keramiska kvarnar och stålkvarnar: medan keramiska kvarnar håller längre, inte värms upp lika mycket och är tystare, är stålkvarnar billigare och mer robusta, men de är också mer bullriga och värms upp mer än sina keramiska motsvarigheter, vilket leder till smakförändringar. För daglig användning är de billigare stålkvarnarna tillräckliga.
Slipmaskinerna skiljer sig åt inte bara i fråga om material, utan även i fråga om hur de fungerar. Beroende på vilken teknik som används uppnår kvarnarna olika resultat, vilket intresserade parter bör känna till innan de köper dem. Man skiljer mellan följande konstruktioner:

Konisk slipmaskin
De högljudda koniska kvarnarna maler bönorna mellan den nedre konliknande delen och den övre trattliknande delen, varvid avståndet mellan de två delarna bestämmer malningsgraden. Ju mindre avståndet är, desto finare blir pulvret. Trots den relativt stora malningsytan kräver koniska kvarnar lite utrymme i maskinen. Den lägre hastigheten innebär också att det inte uppstår någon intensiv värme som kan påverka aromen.

Skivslipmaskin
Skivslipmaskiner är inte bara billigare utan också tystare. De består av två skivor, en ovanpå den andra, som roterar i motsatt riktning och maler bönorna i processen. Centrifugalkraften transporterar pulvret utåt, vilket ger ett mycket jämnt och fint malningsmönster. Även här är det avståndet mellan komponenterna som avgör malningsgraden. Jämfört med koniska kvarnar kräver skivkvarnar inte bara mer utrymme i maskinen, utan de värms också upp mer på grund av det högre varvtalet.

Knivslipmaskin
På grund av de två bladen som maler bönorna genom rotation påminner bladkvarnarna om mixers. Även om de är billiga och lätta att rengöra är det inte möjligt att ställa in olika malningsgrader. Dessutom värms de upp så mycket att en del arom går förlorad. Eftersom detta resulterar i ett mycket ojämnt malningsmönster används slagkvarnar nästan aldrig längre.
Knivslipmaskin
På grund av de två bladen som maler bönorna genom rotation påminner bladkvarnarna om mixers. Även om de är billiga och lätta att rengöra är det inte möjligt att ställa in olika malningsgrader. Dessutom värms de upp så mycket att en del arom går förlorad. Eftersom detta resulterar i ett mycket ojämnt malningsmönster används slagkvarnar nästan aldrig längre.
Filtermaskiner med två krukor
För de som ofta dricker, på kontor och restauranger som behöver särskilt stora mängder finns det nu maskiner med dubbel termosbehållare. Duo-kaffemaskiner tar mer plats än maskiner med en enkel kanna, men användarna får dubbelt så mycket kaffe per bryggningsprocess. Detta är också praktiskt när många gäster är på besök. Dessa maskiner har vanligtvis två separata värmesystem och vattentankar, så att båda sidorna kan slås på oberoende av varandra. Bortsett från att alla komponenter och processer bara är dubblerade är kaffebryggningen densamma som med en vanlig filtermaskin.
Med en dubbel kaffemaskin kan konsumenterna på bästa sätt förbereda inte bara kaffe utan också te. För att göra detta placerar de en speciell te-sil, som ofta redan ingår i leveransen, i apparaten. På så sätt kan de förbereda kaffe och te separat samtidigt, vilket inte bara är bekvämt utan också sparar tid.
De viktigaste köpkriterierna
Många små detaljer i malnings- och bryggningsprocessen avgör kaffets smaknyanser, lukt, konsistens, eftersmak och munkänsla. För att säkerställa att köparen och maskinen passar perfekt ihop är det viktigt att beakta några grundläggande egenskaper hos olika modeller. Det finns skillnader inte bara i utformningen utan även i kapacitet, typ av kanna och typ av filter. Beroende på sitt individuella användningsbeteende kan konsumenterna ha sina egna specifika krav på maskinen.
Från droppe till spruta: bryggsystemet
I billigare kaffemaskiner används en luftliftpump där kallt vatten rinner från tanken till ett uppvärmt rör. När vattnet värms upp bildas ångbubblor. Detta leder till att trycket byggs upp, varpå backventilen i inloppsslangen stängs. Det kokta vattnet stiger upp genom ett rör och landar droppe för droppe på kaffepulvret. Därefter sjunker trycket igen, backventilen öppnas och nytt vatten strömmar in tills tanken är tom. Nackdelarna med denna metod är dels att vattnet snabbt kyls ner under processen, dels att endast en liten mängd vatten kommer i kontakt med mycket kaffesump, vilket kan få kaffet att smaka surt.
Högkvalitativa maskiner använder en direktbryggningsmetod, en teknisk anpassning av handinfusionsmetoden. I motsats till luftliftpumpen värms allt vatten upp i en tank och sedan öppnas en ventil för att hälla vattnet över pulvret i en svallvåg så att det blir fuktigt och sväller. Detta bryggsystem har två tydliga fördelar: för det första kommer större mängder vatten i kontakt med kaffepulvret och för det andra kyls vattnet inte ner för snabbt så att alla aromer kan utvecklas intensivt utan att alltför många bitterämnen frigörs.
Bryggningstemperaturen: en fråga om smak
Vattnets temperatur spelar en avgörande roll för kaffets kvalitet och smak under bryggningsprocessen. Ju högre effekt maskinen har, desto mer kan den värma upp vattnet. Wattstyrkan måste därför vara tillräckligt hög (minst 1000 W) för att nå den temperatur som krävs för att frigöra viktiga ingredienser och fina aromer i kaffet. Idealiskt är att bryggtemperaturen där vattnet möter kaffepulvret ligger mellan 91 och 96 °C (196 och 205 °F). En för hög temperatur frigör mer bitterämnen i kaffet, vilket gör det starkt, bittert och surt, medan ett för kallt vatten å andra sidan tenderar att ge en blek smak, eftersom för få aromatiska ämnen extraheras. Beroende på typen av bönor är olika temperaturer lämpliga: Arabica kräver till exempel något högre temperaturer än Robusta. Den idealiska bryggtemperaturen beror också på hur bönorna är malda: finmalet kaffe kräver t.ex. lägre temperaturer på ca 90 °C (194 °F). Konsumenterna rekommenderas därför att anpassa sitt val av bönor till den angivna bryggtemperaturen. De flesta filtermaskiner reglerar bryggtemperaturen automatiskt.
Effektstyrka
Kaffemaskinens effekt bestämmer dess temperaturproduktion. Den angivna effekten är därför en indikation på hur varmt vattnet blir och hur snabbt bryggningsprocessen sker. Detta innebär att effekten har ett direkt inflytande på slutproduktens kvalitet. För de flesta maskiner ligger den mellan 600 och 1500 W. Om du vill investera i högkvalitativt och aromatiskt kaffe bör du leta efter en effekt på minst 1000 W. Det bör dock också noteras att en kaffemaskin med högre effekt förbrukar mer el.
Längre är bättre: cykeltiden
Om du har bråttom eller om du har besök på besök är det en fördel om du har kortast möjliga cykeltid. Särskilt snabba kaffemaskiner kan fylla en enliterskanna på sex till sju minuter. Vanligtvis tar processen för denna mängd kaffe åtta till tio minuter. Längre bryggningstider är dock också fördelaktiga: om kaffemaskinen tar längre tid på sig att brygga förhindrar den ojämn utvinning vid fel temperatur. Det varma vattnet behöver tid för att frigöra aromen från pulvret. Bryggningstider på mindre än sex minuter rekommenderas därför inte. Bryggningstiden beror också på kaffets malning: ju finare pulver, desto längre bryggtid.
Filtrering är viktigt: filtertypen
De flesta konsumenter använder smaklösa, robusta pappersfilter till sin kaffemaskin eftersom de kräver minst underhåll. När kaffet har runnit igenom hamnar filtret i avfallet eller i komposten, så användarna måste sätta ett nytt pappersfilter i hållaren varje gång de brygger kaffe.
Permanenta filter, t.ex. av porslin eller ett fint metallgaller, är mer miljövänliga och billigare i längden. Även här går pulvret direkt in i filtret. Eftersom användarna alltid måste rengöra dem före nästa användning kräver de mycket mer ansträngning vid daglig användning. Om ett permanent filter inte redan ingår i leveransomfånget för den önskade modellen kan de vanligtvis eftermonteras utan problem. Oavsett vilken typ av filter du väljer ska du se till att köpa rätt storlek.
Termoskanna eller kokplatta: de värmande alternativen
De som dricker kaffe under hela dagen rekommenderas att använda en termoskanna (vanligtvis tillverkad av rostfritt stål), som håller kaffet varmt i flera timmar. Med en glaskanna kan användaren däremot alltid se hur mycket kaffe som finns kvar. Här är det lämpligt att se till att en värmeplatta är integrerad så att kaffet inte svalnar om det inte dricks strax efter bryggningen. Detta förbrukar dock inte bara el utan förändrar också kaffets smak på grund av den ständiga uppvärmningen. Ofta kan man senare köpa en mer energieffektiv termoskanna som passar till apparaten.
Håll den varm
En värmeplatta håller kaffet varmt i upp till 40 minuter innan den stängs av automatiskt. Om kaffet värms upp för länge (över 30 minuter) kan smaken bli bitter. Dessutom förbrukar processen permanent små mängder el.
Ökar bekvämligheten: en avtagbar vattentank
Om du är trött på att hela tiden behöva använda en separat kanna för att fylla vattenbehållaren bör du se till att den är avtagbar. En avtagbar vattentank gör inte bara fyllningen enklare, utan är särskilt fördelaktig eftersom den lätt kan rengöras under rinnande vatten. Ofta är den till och med diskmaskinssäker.
Helst är vattentanken skalad så att användaren kan bestämma exakt hur mycket vatten som behövs. En tydlig vattennivåindikator på sidan av apparaten hjälper också till att mäta den exakta mängden vatten som behövs.
Enskilda kännare eller kontorsgemenskaper: kapaciteten
Vilken modell som bäst uppfyller dina behov beror på hur många personer som använder maskinen och hur mycket kaffe en enskild person dricker. Ensamstående hushåll nöjer sig vanligtvis med en kaffemaskin som brygger tre till sex koppar per bryggningsprocess. Om du huvudsakligen använder filtermaskinen ensam och bara dricker en kopp kaffe på morgonen är en modell med en mindre kapacitet på cirka 20 till 35 ounce (0,6 till 1,0 liter) ett bra val. Om flera personer i hushållet använder maskinen, om någon dricker större mängder kaffe eller om den används som kontorsapparat är dock en modell med en påfyllningskapacitet på minst 50 ounces (1,5 liter) lämplig. Detta motsvarar tio till tolv koppar per bryggningsprocess.
Användbara tilläggsfunktioner
Förutom de enkla filtermaskinerna som koncentrerar sig på sin huvudfunktion, nämligen att koka kaffe, finns det också modeller som är utrustade med många ytterligare funktioner för att göra den dagliga användningen bekvämare och effektivare:

Timer
En kaffemaskin med integrerad timer ger dig lyxen att vakna upp till den aromatiska doften av färskt kaffe från köket. Tack vare timerstyrning startar filtermaskinen automatiskt bryggningsprocessen vid den programmerade tiden. Användarna fyller maskinen med lämplig mängd vatten och pulver i förväg, och den gör resten själv.

Automatisk avstängning
En automatisk avstängningsfunktion säkerställer att apparaten stängs av efter en viss tid för att skydda miljön och säkerheten. Ofta kan användaren ställa in inaktivitetstider på 30, 60 och 90 minuter. De flesta apparater med en funktion för att hålla värmen har också en automatisk avstängningsfunktion. De inaktiverar värmeplattan efter cirka 15 minuter.

Avkalkningsprogram
De flesta kaffemaskiner har en indikator som lyser när det är dags att avkalka. Endast ett fåtal modeller har också ett automatiskt avkalkningsprogram som gör att användaren slipper besväret med processen. Lika få maskiner har ett integrerat program som utför en helautomatisk sköljningsprocess med en knapptryckning.

Funktioner för aromer
En anordning som gör att kaffet cirkulerar jämnt i kannan när det flödar in garanterar att aromen utvecklas optimalt. Dessutom säkerställer en aromventil den perfekta bryggtemperaturen. I särskilt sofistikerade modeller är det till och med möjligt att bestämma kaffets smak från milt-aromatiskt till starkt-intensivt via en bönskala. Beroende på inställningen värms vattnet snabbt eller långsamt upp och frigör olika mängder aromämnen.

Droppstopp
En droppstoppfunktion stoppar bryggningsprocessen så snart du tar bort kastrullen. Detta gör det möjligt att avbryta bryggningsprocessen när som helst genom att dra ut grytan. Anordningen är integrerad direkt i det svängbara filtret. Detta sparar kaffedroppar på kokplattan och därmed också extra rengöringsarbete.
Tips om hantering och skötsel
Allt hänger på ingredienserna: förutom att välja rätt kaffemaskin är faktorer som kaffebönor och malning avgörande för arom, smak och kvalitet på den populära varma drycken.
Rätt kvalitet på bönorna
Arabicabönor är de vanligaste för kaffeberedning. De fina, fruktiga bönorna har knappt någon syra och en låg koffeinhalt på 1,1-1,7 %. Det finns också de jordiga och starka Robusta-bönorna med något mer syra och koffeinhalt (2 % till 4,5 %). Liberica-bönor å andra sidan smakar mer syrligt och intensivt. Deras syrahalt är mycket låg, men deras koffeinhalt är högre än Arabica- och Robustabönornas, nämligen 3 % till 4 %. Connoisseurs sträcker sig också gärna efter Excelsa-bönan med sin jordiga, starka arom, knappt någon syra och höga koffeinhalt.
Många tillverkare erbjuder kaffeblandningar som innehåller flera olika typer av bönor. De speciella blandningsförhållandena ger mycket individuella, finstämda smaker. När man väljer kaffetyp handlar det i slutändan om personlig smak. Om du till exempel har en känslig mage bör du välja en mild, syrefattig sort med få bitterämnen.
Rätt slipgrad
Förutom böntypen är även pulverets malningsgrad avgörande för arom och smak. Den bestämmer hur länge pulvret får komma i kontakt med vattnet för att släppa ut rätt mängd arom i koppen. Tricket är att bara utvinna 18-22 % av aromen så att kaffet inte smakar bittert. Ju finare kaffet är malet, desto kortare bör kontakttiden med vattnet vara. Finmalet pulver har en större yta än grovmalet kaffe, så fler ingredienser löses upp under samma bryggtid än i grovt kaffe. Det handlar därför om att optimalt anpassa malningsgraden och kontakttiden med vattnet.
Eftersom aromen i industriellt förmalet kaffe snabbt förflyktigas när det utsätts för luft under en längre tid, lönar det sig att mala bönorna själv. Connoisseurs rekommenderas en filtermaskin med integrerad kvarn eller en extern elektrisk kaffekvarn.
Rätt mängd
För att kaffet ska smaka gott måste förhållandet mellan kaffepulver och vattenmängd vara rätt. Om mängden pulver är för stor eller vattenmängden för liten blir kaffet för starkt, och om det motsatta inträffar smakar det vattnigt. Eftersom användare av en filtermaskin måste portionera kaffet själva, till skillnad från kapsel-, pad- eller helautomatiska maskiner, frågar sig många hur mycket pulver de behöver för en kopp. Vanligtvis räcker det med cirka 8 gram pulver för en 5-ounces kopp (150 ml). Konsumenterna kan mäta dessa mängder med en våg för att testa dem. Helst bör konsumenterna experimentera och testa vilken styrka de föredrar.

En kaffesked är också lämplig för portionering. Tumregeln är: en sked plus en extra sked per kopp. För fem koppar behövs sex fulla skedar. En lätt krusad matsked motsvarar mellan sju och nio gram, en lätt krusad tesked tre till fyra gram. I bästa fall ingår en serveringssked.
Rätt rengöring
Med rätt skötsel har filterkaffemaskiner en lång livslängd. Renlighet bidrar också till smaken. Kalk, kafferester och andra föroreningar samlas i maskinerna och påverkar kvaliteten. Om kalkavlagringar bildas på värmeslingan påverkar detta inte bara den temperatur som produceras utan leder också till högre energiförbrukning eftersom det tar längre tid att värma upp.
Om filtermaskinen har ett skölj- eller avkalkningsprogram kan användaren helt enkelt köra det i slutet av dagen så att maskinen är redo för nästa dag. Annars måste användarna göra det själva. I förväg bör de läsa manualen för att ta reda på vilka rengöringsmedel som är tillåtna.
Det räcker oftast med huskurer för att avkalka: Användaren fyller vattentanken helt och hållet, tillsätter en sked citronsyra och kör lösningen genom kaffemaskinen. Skölj sedan två gånger med rent vatten. Alternativt kan vinägeressens eller speciella avkalkningsmedel från apoteket användas. Vissa maskiner informerar sina ägare via en indikator när avkalkning ska ske. Vanligtvis behöver filterkaffemaskiner avkalkas ungefär två till fyra gånger per år. Frekvensen beror också på vattnets hårdhet, som man kan ta reda på med hjälp av särskilda testremsor eller på översiktssidor för de kommunala grundvattenleverantörerna på Internet. Ju hårdare vattnet är, desto oftare måste det avkalkas.
Till skillnad från termoskärl är glaskärl vanligtvis diskmaskinsäkra. Avtagbara vattenbehållare och permanenta filter kan helt enkelt sköljas med varmt vatten. Av hygieniska skäl bör man också torka av höljets yta med en torr eller fuktig trasa med jämna mellanrum. Eftersom maskinens delar inuti inte kommer i kontakt med kaffet är underhåll och skötsel mycket enklare än med helautomatiska kaffemaskiner.
Alternativen
Numera tillagas kaffe på många olika sätt. Förutom den klassiska filterkaffemaskinen, som är särskilt lämplig för familjer och frekventa kaffedrickare, används även kapsel- och padmaskiner, espressomaskiner och helautomatiska maskiner, beroende på smakpreferenser och avsedd användning.

Kapsel- och padmaskiner: för snabb kaffenjutning
Maskiner för kaffekoppar för engångsbruk förbereder kaffet snabbt och okomplicerat. Eftersom de aromförseglade kapslarna eller kapslarna redan är portionerade behöver man inte mala eller mäta pulvret. Användarna sätter helt enkelt in valfri kapsel eller pod, trycker på startknappen och inom några sekunder rinner kaffet ner i koppen. Med vissa padmaskiner är det till och med möjligt att tillreda två drycker på en gång. Vissa modeller är också utrustade med en mjölkskumare. Medan den använda padden vanligtvis hamnar i det organiska avfallet måste kapslarna gå i hushållsavfallet, vilket inte direkt gör dem miljövänliga. Eftersom de innehåller både plast och aluminium genererar de knappt nedbrytbara berg av avfall per år. Dessutom är följdkostnaderna på grund av det ständiga återköpet av de jämförelsevis dyra kaffepoddarna eller kapslarna mycket högre än med andra varianter.

Portafiltermaskiner: för traditionella finsmakare
De traditionella espressomaskinerna, även kallade portafiltermaskiner, innebär riktig kaffenjutning. Användaren fyller det pulver han eller hon vill ha i portafiltret, skruvar fast det på maskinen och kan brygga kaffe eller espresso på några sekunder genom att trycka på en knapp. Till skillnad från pad- och kapselmaskiner eller helautomatiska maskiner är portafiltermaskiner endast halvautomatiska. En mjölkskumare ingår ofta. Även om inköpspriset för en portafiltermaskin är högt är uppföljningskostnaderna mycket låga. Dessutom upphetsar espressomaskiner kräsna kännare av gott kaffe med aromatisk smak och fin crema.

Mokakanna: för passionerade doftälskare
Älskare av väldoftande kaffe föredrar att förbereda sin varma favoritdryck för hand. Med en mokakanna är ett mycket aromatiskt kaffe i italiensk stil särskilt lyckat. Anordningen består av två delar och fungerar enligt ångprincipen. Användarna placerar helt enkelt maskinen på en värmeplatta, där värmen får det förfyllda vattnet att avdunsta och trycka igenom pulvret på några sekunder. Kaffet samlas i den övre behållaren, varifrån det nu kan föras över i en kopp.

Fransk press: för den starka aromen
Bryggning med en cafetiere, även kallad fransk press eller kaffekolv, är en snabb och okomplicerad metod. Först lägger användarna kaffepulvret i glasbehållaren, sedan blandar de det med varmt vatten och efter cirka fyra minuter trycker de långsamt ner kolven för att separera kaffet från pulvret. Eftersom kaffepulvret vid denna bryggningsteknik ständigt är i kontakt med vattnet innan det separeras av en sil i stället för ett finporigt filter, blir resultatet en stark och fyllig arom.

Helautomatiska kaffemaskiner: för allsidig vård
Med den här kaffemaskinen med flera talanger kan du enkelt tillreda en mängd olika kaffespecialiteter. Bönorna ligger i en behållare och mals i portioner av den integrerade kvarnen direkt före bryggningen med en knapptryckning. Styrka, vattenmängd och temperatur kan oftast justeras individuellt. Många modeller har också en mjölkskumare för att göra mjölkbaserade kreationer, ett pulverfack för en andra kaffesort och en display med menynavigering. På grund av bryggningstekniken och mjölkskumningssystemet är regelbunden rengöring särskilt viktig här för att förhindra bakteriebildning.
Särskilt enskilda personer och tillfälliga drickare bör använda en kapsel- eller padmaskin. Kaffemaskiner med portafilter är lämpliga för kräsna kaffedrickare. De okomplicerade mokakannorna är värdefulla för alla som värdesätter en billig och snabb lösning. De som föredrar en stark arom i sitt kaffe kan vända sig till en fransk press. Helautomatiska kaffebryggare är det bästa valet för användare som gillar att experimentera och njuta av ett brett urval. För större hushåll som vill investera mindre pengar och tid är dock de goda gamla filtermaskinerna mer lämpliga.
Bilder 1-14: © FinalCheck