Mjölkskummare köpråd: Så väljer du rätt produkt
- Vad du behöver veta
- Med mjölkskumare kan du göra barista-standardkaffe billigt hemma, liksom andra varma drycker, cocktails och speciella soppor.
- Manuella eller batteridrivna skummare på instegsnivå räcker för sällananvändare.
- Elektriska skummare och induktionsskummare är dyrare men lättare att använda – de är bäst för dem som använder dem ofta.
- Om du köper en elektrisk mjölkskumare ska du se till att den har en automatisk avstängningsfunktion och skydd mot överhettning.
Gör ditt eget skum
Kaffe handlar inte bara om att få koffein, utan också om smaken. Som alla vet finns det så många olika sorters kaffe: cappuccino, flat white, cortado med mera. En viktig skillnad mellan dessa stilar och vanligt filterkaffe är mjölken. Eller, mer specifikt, den varma, krämiga, skummande mjölken.
Om du vill ha samma läckra luftiga mjölk som du får på kaféer hemma behöver du en mjölkskumare. Dessa apparater för in luft i mjölken för att göra den skummig. Med rätt typ av mjölkskumare kan du dricka tjusiga kaffestilar hemma på nolltid.
Inte bara kaffe
Skummig mjölk är inte bara bra i kaffe, den kan förhöja många andra mat- och dryckesrätter. Varma drycker som kakao eller matcha latte smakar fantastiskt med lätt och luftig mjölk. Vissa fina cocktails kräver också skummig mjölk.
Du behöver inte bara göra drinkar med din mjölkskumare. Om du lägger till skummande mjölk i soppor kan du verkligen ta dem till nästa nivå, särskilt som dekoration. Saker som glass-sundaes eller andra krämiga efterrätter kan också dra nytta av skum – du kan låta din kreativitet få fritt spelrum!
I den här artikeln kommer vi att jämföra de olika typerna av mjölkskumare som finns på marknaden idag, förklara vad du bör tänka på när du väljer en och ge dig en snabb översikt över hur du använder dem.
Typer av mjölkskumare
Mjölkskumare finns i många olika former och storlekar. Läs vidare för att få en översikt.
Professionella skummare
Baristorna använder ångdrivna mjölkskumare som är integrerade i professionella kaffemaskiner. Denna typ av skumning ger ett extremt krämigt och tjockt skum, men kräver mycket övning. De mjölkskumare som vi kommer att diskutera i den här artikeln är utformade för hemmabruk och kan ge jämförbara resultat.
Manuella skummare
Manuella skummare fungerar genom att skjuta en sil upp och ner genom mjölken, vilket är anledningen till att de ofta kallas för handpumpar. De består av en behållare, en sil och ett lock – du trycker ett handtag som går genom locket upp och ner för att skumma upp mjölken. De är vanligtvis tillverkade av rostfritt stål, vilket är bra eftersom du vill värma mjölken direkt i den. Att göra varm skummad mjölk med hjälp av en handpump går till på följande sätt:
- Häll mjölken i behållaren.
- Sätt den på spisen för att värma upp den.
- Flytta handtaget upp och ner i tre till fem minuter för att lufta den varma mjölken.

Att använda en manuell skummare är mycket enkelt, men det kan bli lite ansträngande i längden. Om du vill göra skummad mjölk ofta (flera gånger i veckan) och vill att skummet ska vara särskilt fint, är en handpump förmodligen inte rätt för dig. Den här typen av mjölkskumare är bäst för personer som bara behöver den då och då. De är dock ganska billiga: du kan köpa en för 10-20 dollar. Skummet som de tillverkar är också bra och fast.
En annan fördel med manuella mjölkskumare är att de är lätta att rengöra. Eftersom de inte har några elektroniska delar kan du enkelt skölja dem eller till och med lägga dem i diskmaskinen. Vid sidan av detta är de i allmänhet robusta och hållbara.
Fördelar
- Bra skumkvalitet
- Enkel att använda
- Hållbar
- Billigt
- Lätt att rengöra
Nackdelar
- Kräver lite styrka
Batteridrivna skummare
Precis som handpumpar är dessa elektriska skummare handhållna maskiner. Men till skillnad från handpumpar kräver de inte mycket ansträngning alls. De kallas ofta för stickskumare eller elektriska vispar och är i princip elektriska vispar i miniatyr som är utformade för att passa i kaffekoppar. Denna konstruktion gör dem mycket lätta att flytta, men också relativt instabila. De är batteridrivna, men du måste ladda dem ganska ofta. Att skumma mjölk med en av dessa vispar ser ungefär så här ut:
- Värm mjölken och häll den i en lämplig kopp.
- Sätt ner visphuvudet i mjölken i botten.
- Slå på skummaren.
- Låt skummaren stå kvar i mjölken tills skummet har den konsistens du vill ha.

Det är lika enkelt att använda en av dessa mjölkskumare som att använda en manuell handpump. Det största problemet du kan stöta på är att hitta en lämplig behållare, eftersom mjölken kan skumma upp ganska mycket. En annan liten sak är att det skum som dessa apparater producerar vanligtvis är mindre stabilt än andra skumningsmetoder. Att skumma mjölk med en av dessa vispar bör ta mellan tre och fem minuter.
Den här typen av skummare är bäst för personer som inte behöver använda den dagligen, men som gillar att ta en cappuccino på helgen utan att behöva träna armarna. De här visparna är inte så hållbara, så om du använder dem mycket regelbundet kan det snabbt leda till slitagetecken. Det finns skumberedare på marknaden för personer som vill ha skummad mjölk dagligen som är enklare att använda – du behöver ingen särskild behållare.
Elektriska vispar är i allmänhet mycket billiga. Priserna börjar från så lite som 5 dollar och stiger till omkring 25 dollar. Eftersom de är så små är de lätta att förvara eller till och med ta med sig på semestern. Det är också lätt att rengöra dem. Visptillsatsen är avtagbar – lägg den bara i diskmaskinen eller skölj av den med varmt vatten.
Fördelar
- Mycket prisvärd
- Enkel att använda
- Ingen styrka krävs
- Liten
- Lätt att rengöra
Nackdelar
- Låg kvalitet på skummet
- Behöver batterier
- Inget fodral ingår
- Svagt
Elektriska mjölkskumare
Termen elektrisk mjölkskumare kan verka lite förvirrande i början, eftersom vi just har diskuterat batteridrivna elektriska vispskumare. Vad denna term i allmänhet avser är en fristående enhet med en nätströmskabel. Vispen är integrerad inuti en behållare så allt du behöver göra är att sätta på den, du behöver inte hålla eller trycka på något medan mjölken skummar. Elektriska mjölkskumare tar lite mer plats än batteridrivna vispar, men de är mycket enklare att använda.

Många av dessa skummare kan också värma upp mjölken medan den skummas. De har ett värmeelement som en vattenkokare för att göra detta. Vissa modeller har möjlighet att välja hur varm du vill ha din mjölk, eller att skumma kall mjölk också. Du bör välja en modell som har en helt avtagbar mjölkbehållare, eftersom detta gör rengöringen mycket enklare. Hela maskinen är naturligtvis inte diskmaskinssäker, men den avtagbara behållardelen är det.
Det är mycket enklare att använda en elektrisk mjölkskumare än en manuell eller batteridriven:
- Anslut skummaren till elnätet
- Fyll mjölkbehållaren
- Tryck på startknappen
Elektriska mjölkskumare är inte bara enklare att använda, de är också snabbare än batteri- och manuella modeller. De flesta modeller behöver mellan en och två minuter för att skumma upp mjölken, beroende på mängden. Dessa skummare är ganska dyra, så om du inte kommer att använda den ofta kanske det inte är värt det. Priserna börjar runt 35 dollar och kan stiga över 70 dollar.
Fördelar
- Bra skumkvalitet
- Mycket lätt att använda
- Samtidig uppvärmning och skumning
- Snabb skummning
- Kan göra större mängder
Nackdelar
- Svårare att rengöra
- Tar upp mer utrymme
- Måste vara ansluten
- Dyrare
Induktionsskummare
I den övre delen av hemmamarknaden hittar du induktionsskummare. De här apparaterna liknar elektriska skummare, men i stället för att använda ett värmeelement för att värma mjölken värms den genom induktion. Induktion gör det möjligt att värma mjölken exakt, effektivt och mycket snabbt.

Induktionshällen är placerad i apparatens botten och behållaren ovanför är vanligtvis avtagbar för rengöring.
Uppvärmningen startar så snart du fyller behållaren och ställer den på basen, som ofta har magneter för extra stabilitet. Induktionsskummare har ofta termometrar som känner av när mjölken har rätt temperatur för att börja skumma. Eftersom induktionsuppvärmningen är så exakt finns det ingen risk att mjölken skållas. När mjölken är tillräckligt skummig stänger apparaten av sig själv – du behöver inte göra något!
Den enda nackdelen med induktionsskummare är att de är ganska dyra. De billigaste enheterna börjar på omkring 50 dollar och kan kosta upp till 140 dollar. På grund av detta rekommenderas induktionsskummare egentligen bara om du kommer att använda dem mycket.
Fördelar
- Bra skumkvalitet
- Snabb skummning
- Extremt lätt att använda
- Exakt uppvärmning av mjölk
- Automatisk avstängning
- Mycket energieffektiv
- Enkel att rengöra
Nackdelar
- Högt pris
- Tar upp mycket utrymme
Välja rätt skummapparat
Det första och största steget när du köper en mjölkskumare är att välja vilken typ av skum du vill ha. Ta en titt på den här jämförelsetabellen för en översikt som hjälper dig att bestämma dig:
Manuell | Batteri | Elektrisk | Induktion | |
---|---|---|---|---|
Bäst för | Användning sällan | Användning sällan | Frekvent användning | Mycket frekvent användning |
Pris | Billigt | Mycket billigt | Relativt dyrt | Dyrt |
Användarvänlighet | Mycket lågt | Låg | Hög | Mycket hög |
Rengöring | Enkelt | Enkelt | Beror på modellen | Enkelt |
Utrymmeskrav | Något hög | Låg | Hög | Hög |
Viktiga köptips
Det finns ett enormt utbud av olika modeller på marknaden, och det finns ständigt specialerbjudanden. Det kan vara svårt att bestämma sig för en skummare. Så vad är de viktigaste sakerna att se upp för?
Säkerhet
Om du väljer en elektrisk skummare eller en induktionsskummare ska du se till att den har ett säkerhetssystem för att undvika att mjölken överhettas. Det är också bra att ha en lampa som lyser när maskinen är på, så att du vet om den är på eller inte. De bästa modellerna stängs automatiskt av när de är klara med uppvärmning och skumning. Oavsett vilken stil av skumberedare du väljer, se till att den är stabil så att den inte välter när du använder den. Glidskyddande gummifötter är bra för detta. En non-stick-beläggning på mjölkbehållaren är också en bra egenskap för att förhindra att mjölken bränner fast på den.
Kapacitet
En viktig sak att tänka på när du köper är hur mycket mjölk du ska skumma. Batteridrivna vispar kan endast skumma små mängder mjölk. Hur mycket manuella, elektriska och induktionsmodeller kan skumma samtidigt beror helt på storleken på deras mjölkbehållare. Mindre modeller kan vanligtvis skumma upp till en kopp (ca 200 ml) på en gång – tillräckligt för en eller två personer. Det finns större skummare som har en kapacitet på upp till två koppar (ca 500 ml). Om du behöver ännu mer än så finns det vissa skumberedare på marknaden som kan göra upp till fyra koppar (ca 1 liter) samtidigt.
Försiktighet: volymförändringar
När du mäter ut mjölken till kaffet måste du tänka på att den nästan fördubblas i volym när den skummas upp.
Skumningshastighet
Det tar relativt lång tid för manuella och vispmaskiner att skumma mjölk – mellan tre och fem minuter. Elektriska apparater och induktionsapparater går däremot mycket snabbare, men det beror på hur mycket mjölk du ska skumma. En bra mjölkskumningsmaskin bör kunna skumma en halv kopp (ca 100 ml) på 60-90 sekunder – mer mjölk kan ta ett par minuter längre.
Temperatur
Du måste värma din egen mjölk om du köper en manuell skummare eller en vispskummare, medan elektriska apparater och induktionsapparater gör det åt dig. De bästa skummaskinerna har temperaturkontroller. Med dessa kan du välja exakt hur varm du vill att mjölken ska vara. Den bästa temperaturen för att skumma mjölk är 60 °C (140 °F). Du kan också använda induktionsskummare lite som en vattenkokare för att göra saker som varm mjölk och honung eller varm choklad.
Överhetta inte mjölken
När du värmer mjölken ska du se till att den inte värms över 70 °C (158 °F). Om du går över denna temperatur kommer du att denaturera mjölkens enzymer, vilket orsakar klumpning och en fruktansvärd smak.
Design
Säkerhet, funktionalitet och prestanda är naturligtvis mycket viktiga när du väljer modell, men även utseendet är viktigt. Du vill inte ha en design som inte passar in i ditt kök!
Det finns inte så många designvariationer när det gäller manuella och batteridrivna skummare. Elektriska och induktionsskummare finns däremot i en rad olika stilar, former och storlekar. Det finns en hel del på marknaden, från enkla modeller i rostfritt stål till färgglada emaljerade skummare som ser ut som Thermosflaskor.
Perfekt skum
Den som köper en mjölkskumare vill naturligtvis ha perfekt mjölkskum. Men hur ska det perfekta skummet egentligen se ut? Idealiskt ska mjölkskum vara:
- Krämig och inte för rinnig
- Mjuk och inte för styv
- Inte ha för många luftbubblor
- Inte kollapsa för snabbt
Testet av kex
Ett test för att se om ditt mjölkskum är gott eller inte är att lägga en kex på en platt yta ovanpå det. Om skummet är bra ska det hålla upp kakan – om det är dåligt kommer kakan att falla igenom.
Om ditt mjölkskum är för fast kan det bero på att du har värmt upp mjölken för mycket. Den bästa temperaturen för skumning är 60 °C (140 °F).
Vilken typ av mjölk är bäst?
Det finns mycket felaktig information om vilken typ av mjölk som är bäst. En del säger fullfett, andra skummjölk. Vissa hävdar till och med att pastörisering påverkar hur väl en mjölk kommer att skumma. I verkligheten är det enda som påverkar mjölkens skumning proteininnehållet. Om proteinhalten är för låg kommer mjölken inte att skumma upp ordentligt. Du behöver minst 3,3 % protein – du hittar denna information på mjölkkartongförpackningens näringsvärden. Mjölk- och laktosfria alternativ kan också skumma bra – leta efter baristaversioner av växtmjölk för bästa resultat.
Smakligt fett
Fettinnehållet spelar ingen roll för hur skummig mjölken blir, men det påverkar smaken. Fett är en smakbärare. Om du är kalorimedveten och väljer skummjölk blir smaken mindre intensiv.
Bilder 1-4: © FinalCheck