ångugn köpråd: Så väljer du rätt produkt
- De viktigaste fakta i korthet
- Ugnar med ångbastuugn kombinerar funktionerna hos båda apparaterna.
- De vanliga ugns- och ångkokningsfunktionerna kan inte bara användas separat utan även kombineras med varandra.
- Förutom de vanliga inbyggda ugnarna finns det även fristående bordsugnar med ångkokningsfunktion.
- För vattenförsörjningen används ett vattentråg, en behållare eller en fast vattenanslutning.
- Ugnsrengöring med katalys och ånga är praktiskt och energisnålt.
En kombienhet för alla fall
Ugnar är en del av grundutrustningen i varje kök, medan ångkokare är mindre vanliga. Men de har en lång tradition i asiatiska länder som Kina, Japan och Vietnam: Kött, fisk, grönsaker eller söta och salta bakverk kan tillagas i den klassiska ångkokaren. Ångkokning är en särskilt skonsam beredningsmetod som bevarar vitaminer och näringsämnen som är känsliga för värme eller vatten. De gör det också möjligt att värma mat så att den ser ut och smakar som nylagad. Detta kallas också för ”regenerering”.
Under tiden har ångkokning blivit populärare både nationellt och internationellt. Omsorgstillverkarna har också insett detta och utvecklat versioner med ångkokningsfunktion som kombinerar fördelarna med två köksmaskiner. Ugnar med ångugn kallas också för ångugn eller kombiugn med ångugn.
Klassiska uppvärmningslägen som topp-/bottenvärme, konvektion eller varmluft kan till exempel kombineras med ånga, eller ångkokningsfunktioner med ett specifikt uppvärmningsläge. Om du till exempel bakar kakor och tillsätter ånga får du en krispig utsida och en saftig insida. Funktionerna kan också användas separat. Ångugnar har dock mindre utrymme för ångkokning än fristående elektriska ångugnar. Å andra sidan är ugnar med ångbastuare mer platsbesparande än två enskilda apparater.
Viktiga egenskaper hos ugnar med ångare
Ugnar med ångkokare skiljer sig åt när det gäller utformning, storlek och sättet att generera ånga. Dessutom varierar energiförbrukningen från modell till modell.
Inbyggd eller fristående enhet?
Inbyggda ugnar kan integreras sömlöst mellan skåpen i kök så att endast ugnsdörren är synlig. De är större än fristående ångugnar och har fler funktioner. Men de är dyrare. Dessutom måste användarna tänka på placeringen och ugnens dimensioner i enlighet med kökets utformning: Du behöver en design som passar exakt i den avsedda luckan.
Golvstående enheter kan däremot inte bara placeras fritt utan också transporteras. De är ungefär lika stora som mikrovågsugnar eller minioppvärmare. Därför tar de betydligt mindre plats än inbyggda apparater. På grund av det mindre kokutrymmet lämpar de sig dock främst för enpersonshushåll .
Vattenförsörjning
För att ugnar med ångbastuaggregat ska kunna skapa den nödvändiga ångan behöver de en vattenförsörjning. Den enklaste varianten är ett tråg i botten av ugnen där vattnet placeras. När ångkokningsfunktionen är påslagen värms vattnet i brunnen upp och ånga bildas. Vid längre tillagningstider kan det dock hända att vattnet förbrukas innan maten är klar. I så fall är det nödvändigt att fylla på vatten.
Den andra varianten är en integrerad vattentank eller en vattenlåda. När användarna har fyllt behållarna och startat ett ångprogram värms vattnet upp och ångan leds till ugnens matlagningskammare. Vattenbehållaren och lådan rymmer vanligtvis mellan 0,7 och 2,0 liter vatten.
Den tredje varianten är svårare att installera, men är den mest praktiska för daglig användning: Detta är en fast vattenanslutning som gör att ångugnen kan anslutas till vattenförsörjningen. Detta gör det onödigt att fylla och tömma manuellt, eftersom vattnet kommer direkt från kranen.
För att kunna använda den fasta anslutningen måste ugnen vara inom räckhåll för en färskvattenledning. För den som ska bygga om ett kök helt och hållet är det lämpligt att ta med rörets placering i planeringen. Att integrera en ny ugn med en fast vattenanslutning i ett befintligt kök är problematiskt om ugnsområdet ligger för långt från färskvattenledningen. En professionell hantverkare kan vara tvungen att lägga ett nytt rör.
Storlek och kapacitet
Det finns lite valfrihet när det gäller inbyggnadsugnarnas mått. Om du vill integrera en ugn i ett kök behöver du en apparat som passar in i den nisch som är avsedd för ugnen. Det finns tre standardstorlekar för installation (var och en specificerad i bredd gånger höjd):
- 60 x 45 centimeter
- 60 x 60 centimeter
- 60 x 90 centimeter
I privata hushåll är den senare utformningen knappast av betydelse. Ugnar för den här storleken har sällan exakt samma mått, men skillnaderna ligger ofta på millimeternivå, till exempel 44,5 centimeter i stället för 45,0 centimeter.
Även om kokrummets maximala storlek beror på installationsstorleken, skiljer sig versioner med samma installationsmått ibland mycket åt när det gäller den exakta kapaciteten. Kombiugnar med en inbyggd storlek på 60 x 45 centimeter kan rymma högst 52 liter, medan ugnar med en storlek på 60 x 60 centimeter kan rymma upp till 84 liter. Den lilla ångugnen Bosch CDG634BS1 Series 8 har till exempel bara en inomhusvolym på 38 liter, medan den näst största ångugnen, Bauknecht BAR2S K8 V2 IN, har 71 liter.
Till skillnad från inbyggda apparater är användare av fristående ugnar med ångbastuare inte begränsade till några få dimensioner eller en fast plats. Golvstående apparater har däremot en mindre kapacitet. De flesta har inte ens mer än 30 liter. Caso Steam Chef har till exempel en 25-liters kokkammare och mäter 35 x 21 x 30 centimeter (längd x bredd x höjd). Det finns dock några fristående modeller med en kokare på mer än 30 liter. Bland annat Klarstein VaporChef med en kapacitet på 31 liter, en längd på 60 centimeter, en bredd på 40 centimeter och en höjd på 49 centimeter.
Prestanda och energieffektivitet
Ugnar förbrukar mycket el, särskilt om de används länge varje dag. Det är därför viktigt att köpa en så energieffektiv apparat som möjligt. Detta kan man känna igen med hjälp av energimärkningen, som är avsedd att informera konsumenterna om energiförbrukningen. Sedan mars 2021 finns det en ny energimärkning som delar in apparater i klasserna A till G. Övergången kommer att ske gradvis. Den nya märkningen gäller redan för disk- och tvättmaskiner, tvättmaskiner och torktumlare, kylskåp och frysar, tv-apparater, bildskärmar och lampor. Ugnar, inklusive ugnar med ångkokare, kommer inte att få den nya märkningen förrän 2024. Tills dess rekommenderas en modell med energieffektivitetsklass A++ eller A+++.
Observera att ugnar med samma energieffektivitetsklass men olika kapacitet kan ha mycket olika förbrukningsvärden. En stor ugn kräver mer el än en liten för att göra samma sak. Därför är en direkt jämförelse av energiförbrukningen endast meningsfull för ugnar av liknande storlek.
En annan faktor som har stor betydelse för elförbrukningen är isoleringen av ugnsluckan: Ju mindre värme som går ut, desto mindre el behövs för matlagning. Förutom en bra tätning är det bra om luckan också är flerskiktad, till exempel treglasig i stället för dubbelglasig.
Användbarhet och utrustning
För att effektivt kunna använda de olika programmen och tilläggsfunktionerna i en ugn med ångugn måste användningen vara enkel och intuitiv. Det sker oftast med hjälp av pekskärmar, knappar och rattar eller en kombination av alla dessa. Displayen ska vara ljus och lätt att läsa. Om apparaten har en vattentank eller lådan rekommenderar vi modeller som är lätta att ta bort, fylla och sätta i. Teleskopskenor är användbara för att ta bort bakplåtar, galler eller köksredskap från ugnen: Istället för att behöva nå djupt in i matlagningskammaren kan du helt enkelt dra ut gallret och brickan och ta bort maten.
Dessutom är det lämpligt att ha flera olika nivåer av insättning. På varje nivå finns en annan maträtt. Hela menyer kan till exempel ångkokas. I vissa avancerade ugnar är det till och med möjligt att värma upp varje nivå individuellt med exakt precision, så att båda nivåerna kan ha helt olika värmetillförsel.
En specialfunktion som främst finns på NEFF-ugnarär en helt infällbar ugnsdörr. Denna så kallade Slide&Hide-dörr kan skjutas in under ugnen för att spara utrymme, så att den försvinner helt och hållet.
Gemensamma funktioner
Ångugnarnas funktionsutbud varierar mycket beroende på produkten: En timer med automatisk säkerhetsavstängning ingår dock i grundutrustningen för många ångugnar. Det gör det möjligt för användaren att göra andra saker medan maten tillagas. När den inställda tiden har gått ut stänger enheten av sig själv. Barnsäkerhetslåset är en annan typisk funktion som är särskilt användbar för familjer, så att de små inte skadar sig när de leker på spisen.
Idealiskt är att temperaturområdet är kontinuerligt justerbart. I ugnarna är det ofta möjligt att tillaga temperaturer mellan 30 och 230 grader Celsius, som kan justeras med en noggrannhet på fem eller tio grader Celsius. Dessutom kan ångan regleras separati vissa apparater. På Caso Steam Chef kan temperaturen justeras från 80 till 115 grader Celsius i fem steg. AEG SteamPRO erbjuder ångtemperaturer mellan 50 och 99 grader.
Andra funktioner, t.ex. en bakningssensor och stektermometer eller justerbar ångstyrka, är vanligare i apparater med högre priser. Bakningssensorn mäter fukten i bakverk och justerar processen utifrån mätresultaten. Stektermometern garanterar en perfekt kärntemperatur för kött och fisk, eftersom ugnen använder den för att kontinuerligt mäta och justera temperaturen. I vissa apparater kan ångstyrkan ställas in på flera nivåer. I vissa ångugnar kan ångan också tillsättas med jämna mellanrum.
Vissa ugnar med ångkokare har dessutom WLAN-kapacitet. De kan integreras sömlöst i koncept för smarta hem. Dessutom ger den tillhörande appen konsumenterna tillgång till bland annat omfattande receptsamlingar.
Uppvärmningslägen och program
Typiska uppvärmningssätt som topp-/bottenvärme, konvektion och varmluft kompletteras med ånga. Detta möjliggör inte bara ångkokning av olika livsmedel, utan även kombinerade varianter som konvektion med ångstöd, ångkokning med konvektion eller grillning med ånga. Ångugnarna möjliggör dessutom vakuumtillagning, vissa till och med med ett särskilt sous-vide-tillagningsprogram. Ånga hjälper också till att höja degen.
Beroende på apparaten finns det också särskilda inställningar, till exempel för krispig pizza, luftstekt mat eller torkad mat. Det finns också ofta särskilda program för sterilisering, jäsning och matlagning vid låg temperatur.
Många premiumugnar med ångkokare har matlagningsassistenter som Bosch Assist. När användaren väljer en maträtt via kontrollpanelen ställer ugnen själv in värmeläge, temperatur och tillagningstid. I Bosch 8-serien kan du till exempel sätta in en färsk lasagne i ugnen, välja programmet ”Lasagne, färsk” i menyn och låta ugnen arbeta. Enklare apparater har däremot endast ett överskådligt antal automatiska program, t.ex. ett sopp- eller kakprogram.
Rengöring
Många ugnar är numera utrustade med funktioner som gör det lättare att rengöra insidan. Apparater som har en självrengöringsfunktion är vanligtvis så kallade pyrolytiska ugnar. Andra självrengörande funktioner är katalys och hydrolys.
Pyrolys
Pyrolys är en process där fett och matrester förkolnas i kokkammaren vid temperaturer mellan 400 och 500 grader Celsius. Tillbehör som bakplattor och galler måste tas bort i förväg och rengöras separat.
Rengöringen tar mellan en och en halv och tre timmar. I slutet låser du upp ugnen igen. Efter pyrolys återstår en del aska som lätt kan torkas bort med en trasa. Denna metod används dock sällan i ångugnar eftersom gummitätningarna, som vanligtvis används för att förhindra att kondensvatten läcker ut, inte klarar de höga pyrolystemperaturerna.
Katalys
I ångugnar med katalys är de inre ytorna försedda med emalj- eller keramikbelagda plåtar. De innehåller också metalloxider som fungerar som katalysatorer. Så snart ugnen når en temperatur på över 200 grader Celsius under matlagning och bakning delar katalysatorerna upp fett till vatten och koldioxid. Efter användning kan du bara torka av matlagningskammaren med vatten och ett milt rengöringsmedel. Eftersom beläggningen lossnar med tiden bör användarna byta ut plattorna efter cirka tre år.
Hydrolys
Den tredje metoden, hydrolys, använder vattenånga, som består av ett vattensköljmedel eller en blandning av vatten- och vinägeressens, beroende på tillverkarens anvisningar. Användaren placerar blandningen på ugnsgolvet, på en bricka eller i en speciell förångningsbricka och sätter igång hydrolysprogrammet. Denna metod mjukar upp även envisa smutsämnen så att de kan avlägsnas med en svamp eller trasa och rent vatten.
Rengöringsmetoder från olika tillverkare
Det är ofta svårt för konsumenterna att hålla reda på rengöringsmetoderna eftersom varje tillverkare kallar dem olika. Hydrolysfunktionen kallas till exempel AquaClean hos Gorenje och EasyClean hos Neff. Miele kallar katalysfunktionen för PerfectClean, medan Neff, Siemens och Bosch kallar den för EcoClean. Katalytiskt belagda ugnar med hydrolys är praktiska: Den envisa smuts som finns kvar efter katalysen kan sedan mjukas upp med ånga och torkas bort.