Induktionsspis köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • Vad du behöver veta
  • En induktionshäll är en kombination av en ugn och en induktionshäll.
  • Matlagning med induktion är särskilt tids- och energibesparande.
  • Själva kokplattan värms inte upp, utan bara köksredskapen.
  • Alla grytor och stekpannor är inte lämpliga för induktion.

Energibesparande, effektiv, användarvänlig

De senaste induktionshällarna överträffar i allt högre grad de klassiska el- och gashällarna – och det av goda skäl: induktionshällar sparar inte bara mycket energi, de är också extremt säkra och användarvänliga. I den här artikeln kommer vi att ge mer information om fördelarna med induktionshällar och vilka kriterier du bör tänka på när du köper en.

Hur fungerar en induktionshäll och vilka är dess fördelar?

Elektriska spisar värmer kokkärl på ett indirekt sätt: det finns värmeslingor under kokplattan som värmer kokplattorna. Dessa överför sedan värmen till grytan eller pannan. Att laga mat med en elektrisk spis tar därför mycket tid eftersom spisen måste värmas upp först. Under denna process strålar också mycket energi ut i omgivningen, vilket innebär att den går förlorad.

Induktionshällar fungerar enligt en helt annan princip: det finns ingen värmespole under hällen, utan en spole genom vilken växelström flyter. Detta skapar ett magnetfält som endast värmer upp de (magnetiska) köksredskapen, men inte själva spishällen. Kokplattan blir inte varm, den har bara lite restvärme från köksredskapen efter användning. Detta har den ovärderliga fördelen att stänk av såser och soppor inte bränns fast på spisen. Dessutom kan du röra vid plattan direkt efter matlagning, så det finns ingen risk för brännskador.

touch_controls
Moderna modeller kan manövreras med en fingertryckning.

Ägare av en induktionshäll drar nytta av mycket korta tillagningstider eftersom värmen leds in i grytans eller kastrullens botten på ett särskilt effektivt sätt. En konventionell elektrisk spis behöver till exempel i genomsnitt tio minuter för att få en liter vatten att koka. Med en induktionshäll på 1400 watt tar denna process bara fyra minuter, med kraftfullare modeller går det ännu snabbare. Induktionshällar gör det också möjligt att laga mat exakt: det betyder att när spisen stängs av leds ingen värme längre in i kokkärlet. När pastan till exempel har nått den perfekta kokpunkten räcker det med en enda knapptryckning för att vattnet ska sluta koka.

Här är en översikt över de viktigaste fördelarna med induktionshällar:

  • Lätt att rengöra, eftersom inget kan brännas
  • Stora energibesparingar
  • Sparar tid vid matlagning
  • Mindre risk för brännskador eftersom spishällen inte blir varm
  • Spisen startar först när grytan eller kastrullen placeras på plattan
  • Automatisk avstängning när det inte finns några kokkärl på plattan
  • Lång livslängd

Har en induktionshäll några nackdelar?

Magnettricket

Det finns ett enkelt knep för att ta reda på om köksredskap är lämpliga för induktion: För att göra detta håller du en magnet mot botten av grytan eller kastrullen. Om den fastnar är kokkärlet lämpligt för induktionshällar.

Förutom alla fördelar har induktionshällar också en eller två nackdelar. De är t.ex. dyrare än klassiska el- och gasspisar. Investeringen lönar sig dock inom några år tack vare de lägre energikostnaderna. Men reparationer av en defekt induktionshäll är vanligtvis mycket dyra på grund av den komplicerade tekniken. Det är därför värt att investera i kvalitet och köpa en apparat med lång garantitid.

Det bör också noteras att inte alla köksredskap är lämpliga för användning på en induktionshäll: botten på kastruller och stekpannor måste vara ferromagnetisk, vilket till exempel är fallet med rostfritt stål.

Elektrisk, gas eller induktion?

I de flesta hushåll är el-, gas- och induktionshällar de vanligaste typerna av spisar. Men vad är skillnaden mellan de olika typerna?

Elspisar: billiga, men tidskrävande och energikrävande

För att driva en elektrisk spis behöver du ett uttag med högspänningsström, som dock finns i nästan alla kök. Elspisen ska alltid anslutas av en elektriker. Om en lekman ansluter spisen och det uppstår en brand, täcks skadan vanligtvis inte av försäkringen och ägaren av spisen kan hållas fullt ansvarig. Induktionsspisar drivs också via eluttaget, så även här är en elektriker nödvändig.

hob_with_integrated_timer
Elektriska spisar är ofta mycket energikrävande.

Att laga mat på en elektrisk spis är mycket tidskrävande eftersom spisen måste värmas upp först. Värmen överförs då till köksredskapet, vilket leder till en betydande energiförlust. Driftskostnaden för en elspis är därför mycket hög jämfört med gas- och induktionsspisar. Det är lämpligt att laga mat i god tid och stänga av eller sänka kokplattorna i god tid: med den kvarvarande värmen kan maten vanligtvis tillagas helt utan problem.

Fördelar

  • Lågt inköpspris
  • Kan användas i alla hushåll

Nackdelar

  • Hög energiförbrukning
  • Tidskrävande matlagning

Gasolspisar: ingen restvärme, men risk för brännskador

Om du vill använda en gasspis i köket behöver du ett gasuttag eller alternativt en gasflaska med flytande gas som propan eller butan – det senare är dock bara vanligt på campingplatser. Gasolspisar skiljer sig också visuellt från andra spisvarianter. Över kokplattan finns ett rutnät av rostfritt stål på vilket kastruller och stekpannor placeras, och under det finns gaslågorna.

cast_iron_pan_on_gas_hob
Gasugnar är vanligtvis mer energisnåla.

Du kan reglera värmen från gasolspisar mycket väl, vilket gör dem populära bland både professionella och amatörkockar. Dessutom finns det ingen restvärme. Gasugnar kännetecknas av låg energiförbrukning eftersom gas från kranen är mycket billig. Gasugnar är dock inte snabbare än induktionsugnar.

På grund av den öppna lågan blir gryt- och kastrullhandtagen mycket varma mycket snabbt och risken för brännskador och brand är i allmänhet ganska stor. Försiktighet är därför tillrådligt, särskilt i hushåll med barn.

Fördelar

  • Naturgas är mycket billig
  • Ingen restvärme

Nackdelar

  • Ökad risk för brännskador och bränder
  • Handtagen värms upp snabbt

De viktigaste köpkriterierna

Om du vill köpa en induktionshäll bör du först fundera på vilka krav du har på din nya häll. Du måste framför allt ta hänsyn till följande kriterier när du köper.

Design

Induktionshällar finns i två olika utföranden: som fristående eller integrerade hällar. Om du redan har ett kök och bara behöver en ny spis som inte ska eller kan integreras i dina köksmöbler, är en fristående induktionshäll rätt val. Den måste dock också placeras nära ett eluttag. Det bör noteras att fristående kaminer alltid är kombinerade apparater. Hällen och ugnen kan inte separeras från varandra.

I en integrerad spis däremot är delarna vanligtvis fristående. Detta gör det möjligt att till exempel byta ut en defekt ugn och behålla spisen. Om du vill kan du också installera ugnen på en ryggvänlig höjd i köket. En integrerad ugn är i alla fall permanent installerad i köksdelen. Denna variant är därför särskilt lämplig om du vill köpa ett nytt kök. Eftersom de flesta ugnar har standardmått är det inget problem att installera dem i ett befintligt kök. Integrerade spisar är dock vanligtvis dyrare än fristående spisar.

Antal och kvalitet på matlagningszoner

Hur många matlagningszoner din induktionshäll bör ha beror på dina matlagningsvanor. En- och tvåpersonershushåll behöver vanligtvis bara några få kokzoner och högst en enda stor zon. För familjer som ofta använder stora grytor och kastruller rekommenderas däremot en induktionshäll med flera zoner för stora kokkärl. Alternativt lämpar sig så kallade dubbelkretszoner, där värmeområdet kan ökas eller minskas med en knapptryckning. En grytzon som kan slås på är också mycket praktisk och ingår därför som standard hos många tillverkare. I modellerna i det övre prissegmentet är hela hällen en enda zon: grytor och kastruller kan därför placeras var som helst.

Typ av ugn

Även om den har en induktionshäll på toppen fungerar inte ugnsdelen av en induktionshäll via ledning. När du köper en komplett induktionshäll är det därför viktigt att tänka på vilka ugnsfunktioner du vill ha. De flesta moderna ugnar har inte bara den klassiska grillen, utan även en fläkt- och/eller konvektionsfunktion. Om du ofta lagar pizza är det bäst att välja en modell med ett så kallat pizzaläge, som ser till att pizzan gräddas tills den är fin och krispig.

Kapaciteten spelar också en stor roll när du köper en induktionshäll. För hushåll med flera personer rekommenderas en ugnskapacitet på minst 65-70 liter (2,3-2,5 kubikfot). För singelhushåll räcker det däremot oftast med en kapacitet på 55 liter (2 ft³). Här gäller följande: kapaciteten hos integrerade ugnar är vanligtvis större än hos fristående ugnar.

Induktionsugnar är sällsynta

Ugnar som fungerar med induktion är fortfarande mycket sällsynta. Just nu används induktion nästan uteslutande för stekning och kokning. Därför är ugnar med induktionshällar alltid klassiska elugnar. Bauknecht är ett av de få varumärken som har induktionsugnar i sitt sortiment.

Prestanda

Tillverkare anger induktionshällarnas effekt i watt. Dessutom innehåller bruksanvisningen information om den faktiska energiförbrukningen i kilowattimmar. Detta värde avser alltid förbrukningen när alla matlagningszoner är påslagna. En låg effekt kan ge intryck av att energiförbrukningen är särskilt låg, men i så fall är matlagningsprocessen också mer tidskrävande. Om apparaten däremot har en mycket hög effekt är det lämpligt att först rådgöra med en elektriker, eftersom ledningarna i hemmet inte alltid är utformade för att hantera så kraftfulla apparater.

Operation

Det är vanligtvis mycket enkelt att använda en induktionshäll. De flesta apparater är utrustade med en användarvänlig pekskärm som kan användas för att snabbt justera temperaturen. Det är dock alltid tillrådligt att först bekanta sig med alla funktioner för att kunna använda induktionshällen på bästa sätt.

Säkerhet

Redan den sofistikerade tekniken gör att en induktionshäll är mycket säkrare än en el- eller gashäll. Spisen fungerar till exempel bara om lämpliga köksredskap placeras på spisen. Köksbränder som orsakas av hällar som inte är avstängda förhindras därför effektivt. Även om en kastrull med vatten har stått på spisen och vattnet har kokat bort helt och hållet, registrerar apparaten värmeökningen och stänger av automatiskt. Detta är inte möjligt med någon annan typ av spis. Många modeller har dessutom ett barnsäkerhetslås som förhindrar obehörig påkoppling.

Användbara extrafunktioner

Vissa tillverkare utrustar sina induktionshällar med olika extrafunktioner. Huruvida dessa behövs beror på dina egna matlagningsvanor och preferenser. En automatisk timer ser till exempel till att spisen eller ugnen stängs av automatiskt efter en förinställd tid. Om induktionshällen har en power boost-funktion kan den tillfälligt ställas in på högsta temperatur med en knapptryckning, till exempel för att steka kött. Temperatursensorer upptäcker när en viss maximal temperatur överskrids och inaktiverar power boost-funktionen igen för att förhindra att grytan överhettas.

Tips för rengöring av induktionshällar

Även om det är ganska enkelt att rengöra en induktionshäll finns det några tips att tänka på.

Rengöring av spishällen

Hällen på en induktionshäll är mycket lätt att rengöra eftersom den inte blir varm, så matrester kan inte brännas in. Därför räcker det oftast med att torka av plattan med en fuktig trasa efter användning. Dessutom kan du använda lite diskmedel eller glasrengöringsmedel för att ge glaskeramiken en fin glans. Om din kokplatta blir hårt smutsig rekommenderar vi att du använder rengöringsmedel för keramiska kokplattor, citronsaft eller en blandning av vatten och bakpulver. Använd aldrig stålull, eftersom det kan repa glaset.

Rengöring av ugnen

Deträcker oftast med huskurer för att rengöra ugnen. Kemikalier, som ofta avger en obehaglig lukt och skadar materialet på lång sikt, behövs inte. För att enkelt avlägsna inbränt fett kan ägare av en induktionshäll till exempel använda citronsaft: blanda citronsaft med vatten i förhållandet 1:1, häll vätskan på en bakplåt och ställ in ugnen på en temperatur på 120 grader. Vätskan avdunstar och lägger sig på ytorna i ugnen. Därefter kan du försiktigt ta bort fett och matrester med en fuktig trasa.

Ett gott råd

Du kan förhindra att botten av ugnen förorenas av droppande fett eller vätskor genom att klä botten med aluminiumfolie,

Om du bara behöver ta bort några få envisa fläckar är det lämpligt att använda en pasta av bakpulver och vatten, som ska ligga i blöt i en halvtimme. Smutsen absorberas av pastan och kan sedan avlägsnas mycket lätt.

Användbara tillbehör

Det är inte särskilt tidskrävande att underhålla en induktionshäll. Om glaskeramiken blir mycket smutsig är det dock lämpligt att köpa en skrapa. Med hjälp av skrapan kan du avlägsna fastklistrad smuts utan att skada spishällen.

Spishällsskydd skapar ett harmoniskt helhetsintryck i köket. De finns i många olika utföranden och kan därför väljas så att de passar till dina köksfronter. Hob-kåpor fyller flera funktioner samtidigt:

  • De är visuellt tilltalande
  • De skyddar spishällen från skador
  • När spisen inte används ger de en extra förvarings- och arbetsyta

Ofta ställda frågor

Nedan finns de viktigaste frågorna och svaren om induktionshällar:

Hur hittar jag lämpliga kokkärl för min induktionshäll?

Allt eftersom fler och fler människor väljer att köpa induktionshällar fortsätter utbudet av induktionsanpassade köksredskap att växa. Grytor och kastruller är märkta med en induktionsspole. Det är inte alltid nödvändigt att ersätta gamla kokkärl med nya: så länge basen är magnetisk kan den fortfarande användas utan problem.

Det är dock viktigt att se till att basen är jämn. Om det inte är det, finns det en lucka mellan grytan och spishällen. Magnetfältet avbryts därför och den önskade värmen genereras inte.

Kan en induktionshäll ha en negativ effekt på pacemakers?

Personer med pacemaker är ofta rädda för att en induktionshäll kan ha en negativ inverkan på pacemakerns funktion. Denna oro är inte helt obefogad, eftersom pacemakers kan ta emot elektromagnetiska impulser från induktionsugnen. Pacemakern kan därför felaktigt anta att impulserna kommer från hjärtat. Det finns dock flera saker som måste komma samman: det finns till exempel bara en fara om grytan inte är korrekt placerad på kokzonen och om kocken använder en matlagningssked av metall. Personer med pacemaker bör dock alltid tala med sin läkare innan de köper en induktionshäll. Dessutom ska tillverkarens bruksanvisningar följas. Om bruksanvisningen inte innehåller någon information om pacemakers är det lämpligt att kontakta tillverkaren direkt.

Vad är skillnaden mellan en induktionshäll och en keramisk spis?

Induktionshällar har också en glaskeramisk kokplatta. Skillnaden mellan en klassisk glaskeramikhäll och en induktionshäll ligger i hur värmen genereras: under glaskeramikhällar finns det värmeslingor som först överför värmen till hällen och sedan till kokkärlet. Induktionshällar fungerar enligt en helt annan princip, för här är det inte plattan som värms upp utan bara grytan eller pannan. Den glaskeramiska plattan överflygs därför bokstavligen av de elektromagnetiska växelfälten och förblir kall eller absorberar på sin höjd en viss restvärme från grytan.

Min induktionshäll gör ljud när jag lagar mat. Är det normalt?

I motsats till klassiska el- och gasspisar gör induktionshällar ljud när de lagar mat. Detta är helt normalt. Bullret kommer från det elektromagnetiska växelfältet. Induktionsteknik är dessutom komplicerad och mycket känslig för värme. Grytor och kastruller avger värme, vilket kan påverka elektroniken. Därför har alla induktionshällar en fläkt som startar automatiskt när induktionshällen startas. Bullret kan öka med tiden. Främst på grund av det oundvikliga slitaget på fläktlagren. Följande gäller dock: Högkvalitativa apparater är vanligtvis något tystare i drift än modeller i det lägre prissegmentet. De slits inte heller lika snabbt, så det är värt att lägga lite mer pengar på en induktionshäll.


Bild 1: © Ralf Geithe / stock.adobe.com | Bild 2: © zephyr_p / stock.adobe.com | Bild 3: © Jennewein Photo / stock.adobe.com