Induktionshäll köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • De viktigaste fakta i korthet
  • En induktionshäll innehåller en kopparspole som genererar ett elektromagnetiskt fält.
  • Pannor och kastruller reagerar på detta fält och blir mycket snabbt varma.
  • På en induktionshäll kan endast induktionsdugliga kokkärl användas.
  • Själva kokplattan värms inte upp under induktionsprocessen.

Induktion – högteknologi i köket

Den som vill modernisera sitt kök stöter snabbt på begreppet induktion. Visuellt skiljer sig induktionshällar knappt från keramiska hällar. Den grundläggande skillnaden ligger i interiören och i verkningsmekanismen. En elektrisk kokplatta värmer upp sig själv och överför värmestrålningen till köksredskapen. Med induktion å andra sidan genereras värmen direkt i pannans botten. En kopparspole sitter under spishällarna och genererar ett elektromagnetiskt fält så snart den får ström. Grytor, kastruller och andra rätter värms alltsåsnabbt och energisnåltupp   vilket förkortar matlagningstiden avsevärt. Induktionshällar får också poäng när det gäller säkerhet. Det är trots allt inte själva fältet som blir varmt, utan bara kokkärlet. En sådan kokplatta kan bara sättas på om det också finns en induktionskompatibel maträtt på den. Detta är en säkerhetsaspekt, men det innebär också att nya kokkärl kan behöva köpas in. Ibland ger en induktionshäll upphov till surrande och surrande ljud som kan vara irriterande för människor och särskilt husdjur. Ändå blir bekväm och snabb induktionsmatlagning allt mer populär. Den anses vara effektiv och säker. Den som funderar på att köpa en sådan kokplatta bör fråga sig vilken storlek som är lämplig och vilken typ av drift man föredrar.

Fördelar

  • Snabbare uppvärmning än andra typer av spisar
  • Särskilt energibesparande
  • Automatisk upptäckt av grytor
  • Färgdisplay för restvärme
  • Bekväm hantering via pekplatta
  • Lätt att rengöra

Nackdelar

  • Något dyrare än keramiska kokplattor
  • Inte alla grytor och stekpannor är lämpliga
  • Buller vid användning

Driftsättet för ett induktionsfält

Visuellt skiljer sig induktionshällar inte mycket från andra hällar. Även här består ytan av en glaskeramikhäll där olika kokzoner är markerade. Under fälten finns induktionsspolar av koppartråd som genererar ett elektromagnetiskt fält när de är påslagna. En kokplatta med magnetisk botten värms upp direkt eftersom botten omvandlar magnetfältets energi till värme. Om en kastrull inte är magnetisk händer ingenting och motsvarande kokplatta kan inte sättas på.

Vid matlagning med induktion koncentreras magnetfältet endast på botten av kokkärlet, vilket gör denna matlagningsmetod säker och energisparande. Ingen kan nu bränna sig på en varm kokplatta; endast returvärmen från kastrullerna värmer upp kokplattan något. Även överfyllda vätskor brinner inte längre in så snabbt.

Är induktion farligt?

Induktionshällens sätt att arbeta får dig att se upp och lägga märke till det. Kan inte ett magnetfält vara farligt? Vi möter magnetfält överallt i vardagen. TV-apparater, dammsugare, borrmaskiner och mobiltelefoner genererar ett sådant fält. Som regel utgör den ingen fara. Om den elektromagnetiska strålningen når en viss intensitet kan den dock ha en negativ inverkan på hälsan. Magnetfältet i induktionsfält är visserligen särskilt starkt, men ligger under en fastställd gräns. Det är därför inte farligt för kroppen. Den kan dock verka på saker på kroppen som är magnetiska: Smycken kan värmas upp och enheter som smartklockor kan störas. I värsta fall påverkas pacemakern något av hällen. Metallföremål bör därför inte komma närmare induktionshällen än 40 centimeter.

Vad du ska tänka på när du köper en induktionshäll

Kriterierna för att köpa en induktionshäll beror på hushållstyp och användningsområde. För den som lagar mycket mat spelar antalet kokplattor en viktig roll, oavsett hur stort hushållet är. Singlar som inte ser sig själva som hobbykockar eller som är mycket på resande fot behöver inte en stor kokplatta och kan till och med vara betjänta av en mobil induktionshäll.

Följande kriterier bör spela en roll när du köper en induktionshäll:

  • Tillgängligt utrymme i köket
  • Hushållets storlek
  • Matlagningsfrekvens
  • Matlagningsmängder (antal kastruller och stekpannor)
  • Hällens funktioner

Val av lämplig utformning och storlek

Först och främst måste du bestämma dig för en typ av kokplatta. Glaskeramikhällar kan delas in i två kategorier: Å ena sidan finns det kombinationsapparater som fungerar och är kopplade till en ugn . De har inga egna kontroller utan styrs av kokaren. Å andra sidan finns det självförsörjande kokplattor som ansluts till uttaget. Dessa matlagningszoner kräver ingen spis, utan innehåller själva alla kontroller och regulatorer. Därför kan dessa paneler installeras nästan var som helst i köket. Utrymmet under kan sedan användas för lådor och skåp.

Den andra punkten är storleken: Till skillnad från många andra elektriska apparater finns det inga standardiserade mått för induktionshällar. De varierar från tillverkare till tillverkare. Vissa mätningar är dock vanligare än andra. Bredden på fälten motsvarar vanligtvis en tiotalssiffra, dvs. 30, 60, 70 eller 90 centimeter. De minsta fälten har en bredd på 30 centimeter, de största är cirka 90 centimeter breda. Den vanligaste storleken är 60 centimeter.

Hällens storlek (bredd x djup)Detaljer
30 x 60 centimeterLämplig för enskilda hushåll, två kokplattor
60 x 60 centimeterOfta använd standardstorlek, utrustad med fyra kokplattor
90 x 60 centimeterFör stora hushåll och alla som gillar att laga mycket mat finns det ofta ett integrerat rökuttag
En översikt över de vanligaste storlekarna av kokplattor och deras typiska egenskaper

Ett viktigt mått är tjockleken på kokplattan. Använd bänkskivans tjocklek som riktlinje: Ju mindre den är, desto mindre bör installationsmåttet vara. För att säkerställa rätt utskärning medföljer många tillverkare en installationsmall med kokplattorna, som kan användas för att göra den exakta utskärning som krävs.

Försiktighet vid anslutning av en induktionshäll

Endast de som har den rätta kunskapen bör ansluta en kokplatta själva. Elektricitet i allmänhet är inte att leka med – och en spis behöver en högspänningsanslutning. Av säkerhetsskäl ansluts kokplattan av en specialist . Kostnaden för detta är 35-50 euro. På så sätt är du på den säkra sidan – även ekonomiskt. Om skadan orsakas av en kokplatta som du själv har kopplat in, betalar försäkringen inte.

Egenskaper och funktioner

Den mest karakteristiska egenskapen hos en induktionshäll är att grytor och kastruller kan värmas upp särskilt snabbt, vilket förkortar matlagningsprocessen avsevärt. Men det är långt ifrån allt. De högteknologiska kokplattorna har en mängd olika funktioner.

Komfortfunktioner

Boost-funktion: En av de mest praktiska funktionerna på en induktionshäll är boost- eller power-funktionen. Den används för att koka vatten eller för att steka kött. Matlagningszonen är inställd på full effekt under en kort tid. Botten av kastrullen blir varm på några sekunder och vattnet kokar också på några minuter. Denna funktion gör en vattenkokare i köket överflödig.

Automatisk grytdetektering: Induktionsfältets magnetiska funktionssätt möjliggör så kallad grytdetektering. Hällen värmer aldrig hela plattan, utan bara de ställen där det finns en kastrull eller en stekpanna. Den reagerar inte på andra magnetiska produkter från köket. Detta är också en säkerhetsaspekt. Men: Grytdetekteringssensorerna reagerar på större metaller; lägg därför inte ett grytlock på spisen.

Bridge-funktion: Med bridge-funktionen kan du ansluta två zoner bakom eller bredvid varandra, till exempel för mycket stora grytor eller stekpannor. Detta innebär att även stora mängder kött kan stekas mycket snabbt.

Håll varm-funktionen: Detta är en mycket liten tillagningsnivå, bara för att hålla maten varm – utan risk för att något bränns.

Timer: Timern är en del av grundutrustningen för induktionshällar. Rätt tillagningstid är trots allt avgörande för om rätterna lyckas eller inte. Professionella enheter gör det möjligt att ställa in en separat timer för varje platta. Billigare modeller har endast en timer för hela apparaten.

Minne: Med den här funktionen kan tillagningsnivåer och tillagningstider för en maträtt sparas och återkallas när som helst.

Säkerhetsfunktioner

Säkerhetsaspekten är mycket viktig för induktionshällar. Värme genereras endast när lämpliga kokkärl placeras på kokzonerna. Det är bara grytan, kastrullen och dess innehåll som blir varma, själva spisen värms högst lite på grund av returvärmen. Induktionsfälten kan låsas elektroniskt så att obehöriga inte kan slå på dem.

Skydd mot överhettning: Elementen i en induktionshäll kan bli mycket varma under vissa omständigheter. Detta gäller särskilt när panelen används på hög nivå under lång tid. Olämplig servis kan också leda till hög värmeutveckling. För att förhindra överhettning stänger den här funktionen automatiskt av matlagningsytan vid extrem belastning.

Automatisk avstängning: I olika situationer stängs spisen av säkerhetsskäl av automatiskt. Detta är till exempel fallet om fältet är påslaget men ingen matlagningsnivå har valts eller om fältet är påslaget för länge. Även om t.ex. en tom gryta värms upp på fältet stängs den av automatiskt efter en stund. Om fältet är täckt av spilld mat eller ett föremål stängs det av tills de avlägsnas. I sådana fall visas felmeddelandet F på displayen.

Barnlås: Barnlåset förhindrar att barn och andra obehöriga personer slår på kokplattorna. Låsfunktionen lämpar sig också för rengöring. På så sätt kan inställningar inte göras av misstag. Barnskyddet förblir aktivt även efter att spishällen stängts av tills det avaktiveras igen. Bokstaven L visar att barnlåset är aktivt.

Indikator för restvärme: Även om plattorna inte blir varma i sig själva är indikatorn för restvärme ändå viktig eftersom glaset under kokkärlet värms upp. Efter intensiv användning kan en kokzon vara varm i några minuter. Så länge fältet är varmt visas H . Vissa modeller har en tvåstegsdisplay, som är en liten h när värmen är lägre. Displayen stängs av så snart plattan är tillräckligt kall igen.

Vad kostar induktionshällar?

Om du vill byta till induktion måste du också tänka på kostnaderna. Under tiden har induktionshällar närmat sig gas- och elalternativ i pris. Numera är hällar med grundutrustning endast något dyrare än konventionella keramiska hällar. Mycket prisvärda kokplattor finns redan tillgängliga från cirka 200 euro. Prisskillnaderna mellan tillverkarna är dock enorma. Märkesvaror med lyxiga funktioner kan kosta flera tusen euro – ju fler specialfunktioner, desto dyrare.

Viktiga tillverkare

AEG är en av de mest kända tillverkarna. Varumärket tillhör den svenska Electrolux-koncernen. För närvarande erbjuds 70 modeller. De flesta har en bredd på 60 centimeter och 4 kokzoner. För det mesta är dessa modeller självförsörjande inbyggda modeller. Men märket erbjuder även några spisplattor. Priset på AEG varierar från den billigaste modellen med endast två kokzoner för cirka 700 euro till specialmodellen för cirka 2 700 euro.

Varumärkena Bosch, Siemens och Neff tillhör BSH Hausgeräte, Europas största tillverkare av hushållsapparater med säte i München. Siemens har det största urvalet med 76 modeller, med början på 950 euro för en kokplatta med fyra zoner. På Bosch hittar du en version med fyra fält från cirka 1 000 euro. På Neff finns också fält med liknande design som börjar på 1 000 euro. Modeller av dessa märken kan ibland hittas till mycket lägre priser hos många onlineåterförsäljare. Eftersom märkena tillhör samma grupp finns det inga större skillnader mellan induktionshällarna. Oftast skiljer de sig åt genom driftskomponenter eller detaljer som en ram av rostfritt stål. I princip är det bara märket som skiljer sig åt. Med Constructa , BSH Hausgeräte harBSH Hausgeräte ett varumärke som erbjuder betydligt billigare induktionshällar i mellanklassegmentet.

Vilka varianter av kokplattor finns det?

En grundläggande egenskap hos en bra kokplatta är den förnuftiga och praktiska indelningen av matlagningszonerna. Med induktionshällar kan du välja mellan olika modeller: Hällar med definierade zoner och hällar med fria zoner. Budgeten och matlagningsvanorna spelar en roll i valet. Induktionshällar med fasta zoner är i allmänhet billigare. Men om du gillar att använda grytor och kastruller i olika storlekar och vill flytta dem flexibelt, är det bättre med justerbara matlagningszoner. Den högsta av känslor är en häll med induktion på hela ytan som kan användas helt fritt.

Standard induktionshällar

Precis som keramiska kokplattor har vanliga induktionshällar enskilda runda kokzoner som var och en kan rymma en kastrull eller en stekpanna. Induktionsspolar och sensorer är placerade under matlagningsytorna. Antalet matlagningszoner beror på hällens storlek. Många hällar har matlagningszoner med flera kretsar som gör att värmekretsen kan utökas så att den passar kokkärlet. På kokplattan ser dessa zoner ut som flera cirklar som ligger inuti varandra, även kallade två- eller trecirkelzoner. För kockar som gillar att bringa kött i bräsning är det viktigt med en omkopplingsbar stekzon. För modeller med fasta zoner ska köksredskapen placeras så centrerat som möjligt på en matlagningszon som motsvarar storleken. För små grytor förlorar inte bara energi, de genererar också större elektromagnetiska strömavbrott.

Induktionshällar med flexzoner

Spishällar med flexzoner erbjuder ännu mer bekvämlighet än flera värmekretsar. Inom dessa zoner kan köksredskapen flyttas och placeras på ett flexibelt sätt. Allt du behöver göra är att följa markeringen av flexzonen. Den kontinuerliga zonen erbjuder tillräckligt med utrymme och känner automatiskt igen storleken, antalet och formen på de använda tallrikarna. Induktionshällen kan också bekvämt rymma en stekpanna eller grytor i olika storlekar.

Spishällar med induktionsyta

Slutligen finns det kokplattor med induktion på hela ytan. Här säger namnet allt: Det finns inte bara induktionsspolar under markerade zoner, utan under hela fältet. Sensorerna känner av storleken och placeringen av kastruller och grytor och startar värmetillförseln. Eftersom kokkärlet kan värmas var som helst på glaskeramiken är dessa fält mycket användarvänliga. De är särskilt praktiska för kockar som vill tillaga avancerade recept eller menyer med flera rätter.

Enkla kokplattor

Även om du är mycket på resande fot eller bara har ett mycket litet kök behöver du inte vara utan modern matlagningskomfort med induktion. I huvudsak skiljer sig inte de mobila enskilda kokplattorna från de större modellerna. De har också några ytterligare funktioner. Den största skillnaden är att de små induktionsplattorna drivs via ett vanligt hushållsuttag. Det innebär att du kan laga mat med induktion överallt där det finns ett eluttag.

Hur många watt ska en induktionshäll ha?

Snabbt förklarat: Watt

Watt (W) är en enhet för effekt. Effekt är den hastighet med vilken energi genereras eller förbrukas. En glödlampa på 100 watt förbrukar till exempel mer energi än en glödlampa på 60 watt. Den behöver ett starkare strömflöde för att fungera. Energiförbrukningen uttrycks ofta i kilowatt (kW). En kilowatt är lika med 1 000 watt.

Induktionshällar med fyra matlagningszoner har en effekt på 1 200-3 600 watt. Induktionshällar har i regel booster-funktioner för att påskynda tillagningsprocessen. Om funktionen är aktiverad kan enheterna nå en effektförbrukning på 4 000 eller till och med 7 500 watt. Nästan alla modeller har en automatisk avstängningsfunktion som automatiskt stänger av boosterfunktionen efter en viss tid. Hällens faktiska användbara effekt beror också på kvaliteten på de kokkärl som används. Ferromagnetiska grytor och kastruller med platt botten är bäst lämpade.

Tips för användning och rengöring

De flesta induktionshällar har inga rattar och rattar, eftersom de styrs via platta element som är inbäddade direkt i den glaskeramiska ytan. De enskilda elementen behöver bara beröras. Detta fungerar på samma sätt som en smartphone utan tryck; i stället reagerar ytan på ljusstimulans och kontakt med den ledande huden. Hällarna kan därmed torkas av utan att man behöver ta hänsyn till kontrollytan och utan risk för att funktioner utlöses av misstag. För dem som inte vill avstå från de klassiska vridreglagen finns det dock modeller med motsvarande utrustning.

De som tidigare hade en el- eller gasspis i köket måste vänja sig vid den nya induktionshällen. Observera särskilt i början hur maten tillagas på fältet. Det är lätt att avgöra hur varm maten är genom att röra om i den. Därefter kan lämplig värmenivå väljas. Du måste först utveckla en känsla för den nya, snabba matlagningsmetoden så att maten inte bränns av misstag.

Förmodligen har alla skurit av ingredienserna medan oljan värmdesattes i pannan. På en induktionshäll värms dock stekfett och oljor upp så snabbt att alla ingredienser redan bör vara klara. Det tar lite tid att vänja sig, att hitta rätt ögonblick för att lägga maten i pannan.

Bra att veta: Det är därför induktionshällen låter

Det är inte bara de korta tillagningstiderna som du måste vänja dig vid. Om du aldrig har använt en induktionshäll tidigare kan du bli förvånad över brummande ljud. Men oroa dig inte, i de flesta fall är detta helt normalt. Den valda tillagningsnivån kan vara en orsak till surret. Ju högre nivå, desto högre ljudnivå. Ett brum kan också komma från krukor. Om de placeras tomma på spisen kan energin inte frigöras och köksredskapen börjar vibrera. Buller är därför inte ett tecken på dålig kvalitet.

Rengöring av induktionshällen

En stor fördel med induktionshällar är att själva glaskeramiken inte blir särskilt varm. Överkokt mat, såser eller mjölk bränns därför inte in i ytan. Istället kan föroreningarna torkas bort. Även om kokplattorna förblir svala bör man vara försiktig, eftersom kokplattorna avger värme till plattan. Många induktionshällar har en låsfunktion och kan sedan rengöras när du vill. Det bästa sättet att göra detta är att använda en fuktig mikrofiberduk. Om du vill att hällen ska bli särskilt glänsande rekommenderar vi att du använder ett glasrengöringsmedel som finns i handeln. Lätta fettfläckar kan lätt tas bort med en fuktig svamp och lite diskmedel. Citronsaft och varmt vatten med vinäger har också visat sig vara effektiva. En skrapa för keramikhällar tar bort envisa fläckar.

Försiktighet med kraft och kraftrengörare

Använd inga starka rengörings- eller skurmedel om du vill att din induktionshäll ska vara skinande ren. De aggressiva ämnena kan göra hällen tråkig och ful.

Lämpliga köksredskap

En induktionshäll kan endast användas med lämpliga kokkärl. En magnet kan användas för att testa om en kastrull eller stekpanna fungerar på spisen. Det är dock möjligt att en beprövad och testad stekpanna inte längre kan användas på den nya spisen. I sådana fall måste nya köksredskap köpas.

Perfekt: Med stekpannor och grytor som har induktionssymbolen kan du utnyttja spisen optimalt. Symbolen påminner om en solenoid. Följande gäller för köksredskap som används på en induktionshäll: Ju tjockare och jämnare golvet är, desto bättre är värmelagringen och därmed effektiviteten.

Mycket bra: Pannor och kastruller av gjutjärn eller stålemalj kan användas utan problem på en induktionshäll. Vissa grytor i rostfritt stål som har en ferromagnetisk botten lämpar sig också för induktionsmatlagning.

Olämpligt: Köksredskap av koppar, gjutet aluminium och aluminium är inte magnetiska och kan därför inte användas på induktionshällen. Många grytor av rostfritt stål är inte heller kompatibla med induktion.

Köksredskap: Det är lämpligt att använda icke-metalliska köksredskap av plast eller trä.

Praktiskt: Induktionsplattan

Om du inte vill avstå från en viss köksredskap kan du fortsätta att använda den med en induktionsplatta som fungerar som adapter. Det finns också särskilda induktionsanpassade rätter. Detta gör det möjligt att värma maten i plattan på spisen.