Pyrolys-ugn köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • De viktigaste fakta i korthet
  • Vid pyrolys bryts smutsen ner vid höga temperaturer.
  • I ugnen uppstår temperaturer på upp till 500 grader.
  • Processen sker utan syre, ingen eld uppstår.
  • De flesta pyrolytiska ugnar är inbyggda apparater.

Smuts till aska – Rengöring genom pyrolys

När en ugn används uppstår oundvikligen smuts. Oavsett om du bräserar en stek i flera timmar eller bara lagar en fryst pizza i den, kommer det efter en viss tid att bildasavlagringar på i matlagningskammaren i apparaten. Särskilt fettrester som inte torkats bort bränner sig in i ytorna med tiden och är svåra att avlägsna. Ugnen måste rengöras för hand, vilket är tröttsamt och tidskrävande. I en pyrolytisk ugn behöver du däremot bara trycka på en knapp. Så snart pyrolysfunktionen aktiveras tar ugnen över rengöringen.

Vad exakt är pyrolys?

Ordet pyrolys är av gammalt grekiskt ursprung och består av orden pyr (eld) och lýsis (upplösning). Eld uppstår dock inte alls vid pyrolys, eftersom processen sker utan syre. Iställetdelas organiska föreningar genom värme eller löses upp. Pyrolysprocesser är kända sedan länge och används för framställning av träkol, för koksning av kol och inom den kemiska industrin. Användningen av denna process i ugnar är ny. Apparater med pyrolysfunktion kallas ”självrengörande”. När funktionen är aktiv löser de mycket höga temperaturerna på upp till 500 grader Celsius upp restprodukterna till aska. Slutligen behöver användarna bara torka av matlagningskammaren kortvarigt.

Vem är en pyrolytisk ugn lämplig för?

En ugn som används ofta blir snabbare smutsig. En pyrolytisk ugn är därför ett klokt köp för alla som använder sin -ugn ofta och inte vill investera mycket tid i en jobbig rengöring. En sådan apparat är särskilt värdefull om den används för att tillaga ganska feta rätter som stekar eller kyckling. Om du däremot brukar laga mat på spisen och sällan sätter igång ugnen kan du klara dig utan pyrolysfunktionen. Tänk på hur ofta du använder ugnen för att motivera den högre kostnaden för den här funktionen.

Vilka är fördelarna med pyrolysteknik?

Först och främst handlar det om tidsbesparing. Envisa, brända matrester behöver inte längre blötläggas i timmar och du behöverintetorkaoch skrubba . Efter pyrolysen avlägsnas endast askan från kokkammaren. Dessutom är aggressiva kemiska rengöringsmedel ibland inte längre nödvändiga. Därför finns inga rester av rengöringsmedel kvar. Om funktionen används regelbundet utvecklas inte de obehagliga lukter som är typiska för brända matrester.

Vilka är nackdelarna med pyrolys?

En pyrolytisk ugn är dyrare än en jämförbar bra ugn utan denna funktion. De höga temperaturer som krävs för processen påverkar också energiförbrukningen. Uppvärmningen av spisen förbrukar ibland mer än sex kilowattimmar. Därför bör du vara uppmärksam på energieffektivitetsklassen. En högklassig apparat lönar sig bättre i längden och är mer miljövänlig. En annan nackdel med dessa ugnar är att bakplattor, galler och andra tillbehör ofta inte är lämpliga för pyrolys. Dessa måste avlägsnas före rengöring och rengöras individuellt om det behövs. Vissa modeller har också enskilda delar, t.ex. skjutskenor, som inte heller är avsedda för pyrolys och som måste demonteras. Om du vill spendera så lite tid som möjligt på att rengöra ugnen och tillbehören kan du behöva köpa nya ugnsredskap. Endast pyrolysbeständiga, emaljerade tillbehör kan också rengöras.

Vanliga antaganden om pyrolys

Säkerhetsproblem är en av de vanligaste frågorna om pyrolys. Särskilt de höga temperaturer som krävs för pyrolys gör många användare oroliga. Dessutom är köparna intresserade av apparaternas energiförbrukning och de kostnader som uppstår.

Pyrolys är dåligt för miljön

För att nå de nödvändiga temperaturerna på upp till 500 grader Celsius måste ugnenvärmas i en till tre timmar, beroende på graden av förorening . Vid höga föroreningsnivåer förbrukar en rengöring lika mycket energi som en 10-watts lysdiod som lämnas på i 25 dagar. Om du får el från förnybara energikällor är denna höga energiåtgång inte skadlig för miljön. Du bör i alla fall vara uppmärksam på apparatens energieffektivitetsklass. Förutom den höga energiförbrukningen har pyrolys dock fördelen att inga aggressiva kemiska rengöringsmedel används.

Pyrolys är farligt

Många användare kommer säkert att känna sig lite illa till mods vid tanken på att låta en ugn stå obevakad vid så höga temperaturer i flera timmar. Det finns dock ingen risk att någon öppnar ugnen under processen, eftersomugnsdörren låses automatisktnär programmet startar . På vissa modeller kan dock ugnsdörren bli mycket varm. Ta reda på hos en fackhandlare eller på nätet vilken apparat som löser detta problem på ett tillfredsställande sätt. Ugnarna har också en säkerhetsbrytare och ett barnsäkerhetslås, så att inget kan hända om de används på rätt sätt.

Pyrolysugnar är dyra

Den praktiska tekniken kostar faktiskt mellan 250 och 800 euro extra, beroende på ugnsmodell. När du värmer upp, kommer de extra energikostnaderna in i bilden. Det handlar om en till två euro per gång. Dessa kostnader är dock försumbara, eftersom självrengöring genom pyrolys vid genomsnittlig användning endast behövs fem eller sex gånger per år. Rengöring för hand har också sitt pris, särskilt när dyra specialmedel används.

Använd inga rengöringsmedel alls i pyrolysugnen

Genom att välja en pyrolytisk ugn förbinder du dig till denna typ av rengöring. Förrengör inte ugnen med rengöringsmedel. Om rester av rengöringsmedlet värms upp under den efterföljande pyrolysen bildas skadliga ångor.

Det finns knappast några tillbehör för pyrolytiska ugnar

Du behöver inte köpa speciellakokkärl, men endast emaljerade kokkärl kan rengöras i ugnen under pyrolys. Alla andra plåtar, galler och skenor ska avlägsnas. Icke-stickande rätter får aldrig lämnas i ugnen. Annars förstörs beläggningen och giftiga gaser bildas. Icke-emaljerade tillbehör måste därför rengöras för hand. Om du redan har emaljerade kokkärl eller köper nya kokkärl, kommer den andra stora fördelen med pyrolytisk ugn till användning: tillbehören behöver inte längre rengöras för hand. Alla större tillverkare av köksmaskiner erbjuder köksredskap som kan rengöras i ugnen under pyrolysen.

Pyrolys skapar obehagliga lukter

När matrester värms upp vid höga temperaturer kan det uppstå lukt. Vissa användare rapporterar att även om ugnen är ren, luktar köket bränd mat och rök efter processen. Detta kan hända när större matrester bryts ner genom pyrolys. Kontrollera före användning att inga grova rester finns kvar i kokrummet. Många tillverkare löser problemet med luktutveckling med särskilt bra isolering. Den stora fördelen med en pyrolytisk ugn är att ugnen är riktigt ren efter självrengöringen. Till skillnad från konventionella ugnar finns det ingen smuts som fortsätter att brännas in vid varje bakningsprocess och orsakar obehaglig lukt.

Vad som är viktigt när du köper en pyrolytisk ugn

Tre faktorer spelar roll när du väljer ugn: det tillgängliga utrymmet, hushållets storlek och dina matlagningsvanor.

Versioner

Observera att de flesta modeller är inbyggda apparater . Dessa är integrerade i ett ombyggnadsskåp för spisar. Om du ändå ska renovera köket är det här alternativet bäst för dig. Fristående varianter, i de flesta fall kombinationer av spis och ugn, kan placeras mer flexibelt i köket. Det är alltid bra att mäta köket tillräckligt innan du köper, så att ugnen kan installeras utan problem.

Moderna ugnar har god isolering och ofta även kylfläktar som förhindrar att intilliggande köksmöbler eller apparater blir för varma. En pyrolytisk ugn bör dock inte placeras bredvid ett kylskåp eller en frys  eftersom värmen ökar kylenhetens energibehov.

Försiktighet vid anslutning av ugnen

Av säkerhetsskäl bör ugnen endast anslutas av en specialist; kostnaden för detta är 35-50 euro. På så sätt är du på den säkra sidan – även ekonomiskt. Om skadan orsakas av en självkopplad spis betalar försäkringen inte.

Funktioner

Olika funktioner underlättar användningen av ugnen och utökar dess användningsområden. Innan du köper en produkt bör du fundera på vilken funktion som är viktig för dig personligen.

Automatisk funktion

Med denna funktion ställer ugnen självin värmeläge, temperatur och tillagningstid . Användarna behöver bara tala om för apparaten vad de vill baka eller tillaga i ugnen. Du väljer maträtt från en lista. Beroende på modell är det möjligt att gå in ännu mer i detalj i specifikationerna. Till exempel kan matens vikt anges. Den här funktionen är intressant för nybörjare inom matlagning, tidsbesparare och alla som helt enkelt inte gillar att laga mat.

Snabb uppvärmning

Många rätter bör först placeras i en förvärmd ugn. Snabb uppvärmning är en boost-funktion och förkortar den tid som ugnen behöver för att värmas upp. Så snart rätt temperatur har uppnåtts växlar apparaten till det uppvärmningsläge som du har valt. Tack vare boostern uppnås den optimala temperaturen strax efter att ugnen har satts igång. Det sparar tid under förberedelserna.

Lås för barn

Särskilt pyrolysfunktionen bör inte aktiveras av oaktsamma barnhänder. Oavsiktlig aktivering leder till hög och onödig energiförbrukning. Dessutom kan den heta ugnsluckan utgöra en fara för barn. Om ugnen har ett barnsäkert lås kan knapparna låsas. Manöverpanelen kan då varken användas avsiktligt eller oavsiktligt. Detta förhindrar också att du av misstag ändrar inställningarna själv, till exempel när du torkar av kontrollpanelen. Alla pyrolysugnar är säkrade med ett automatiskt lås så att ugnsdörren inte kan öppnas under processen.

Timerprogram

Med timerfunktionen kan du ställa in början och slutet på bakning eller matlagning. Dennedräknande klockan  kan ses på den integrerade displayen. Dessutom rekommenderas en automatisk avstängning så att ugnen alltid stängs av efter en viss tid om ingen aktiverar kontrollpanelen.

Uppvärmningslägen

Antalet möjliga driftlägen varierar från enhet till enhet. Rätt typ av uppvärmning har stor betydelse för hur bra en maträtt blir.

Konvektion och varmluft

Med den här funktionen distribueras den varma luften i matlagningskammaren med hjälp av en fläkt på baksidan av apparaten. Detta gör att värmen snabbt når alla nivåer, vilket gör det möjligt att värma flera brickor. Inställningen är bra för rätter som måste stå länge i ugnen, till exempel lasagne eller roulader.

Över- och undervärme

Två värmeelement värmer ugnen både underifrån och uppifrån. På så sätt når värmen alla sidor av skålen. Denna funktion är mångsidig och lämpar sig för bakning av kakor och kex, men även för bakning av rullar eller pizza.

Separat övre och nedre värme

Här sker uppvärmningen antingen uppifrån eller nerifrån. Uppvärmning uppifrån är särskilt lämplig för gratänger och grytor. Att värma upp undersidan är särskilt användbart när du lagar kakor och pajer.

Grillfunktion

Denna inställning värmer ett värmeelement i den övre delen av ugnen, som fungerar som en grill. Den är användbar när du vill bryna, baka eller grilla mat. Grillfunktionen är särskilt lämplig för biffar, grytor och grönsaker.

Ångkokning

Här tillagas maten genom att varmt vatten avdunstar i ugnen. På så sätt blir brödet eller chipsen krispiga på utsidan och mjuka på insidan. Tack vare den skonsamma beredningen bevaras dessutom smaker och vitaminer. Funktionen är också utmärkt för fisk.

Kontrollpanel

Kontrollpanelen är placerad ovanför dörren på inbyggda apparater. Här finns vanligtvis två rattar som kan användas för att välja program och ställa in temperaturen. Många moderna ugnar har en pekskärm där inställningar och funktioner bekvämt kan väljas för hand. Vissa ugnar har Wi-Fi och kan styras via en app. Tack vare den här tekniken behöver du aldrig mer oroa dig för om du råkat lämna ugnen på av misstag.

Kapacitet

Storleken på ugnsutrymmet är en mycket viktig faktor när du väljer ugn. Vilken volym som är den rätta beror påhushållets storlek  och hur avancerad du lagar mat. Om du till exempel ofta använder en stor gryta behöver du mycket utrymme i ugnen. En stor ugn kan dock bara placeras i ett kök som har tillräckligt med utrymme för den. Större ugnar förbrukar mer energi men har en större kapacitet, så du kan behöva köra dem kortare tid än en liten ugn, beroende på situationen.

KapacitetHöjdBred
Liten (27 till 35 liter)38 till 45 centimeter59 centimeter
Standard (54 liter)60 centimeter59 centimeter
Stor (60 till 79 liter)60 centimeter59 centimeter
Vanliga storlekar på ugnar

En spis med stor volym är normalt sett inte större till sina yttre mått än en vanlig spis. Den större kapaciteten uppnås genom en annorlunda placering av värmeelementen och styrtekniken.

Inredningsdesign

Precis som för alla ugnar skiljer sig elementen i det inre av en modell med pyrolys från varandra. Standardelement är bakplattor, ett galler, en stekplatta eller en fettpanna. Med ytterligare tillbehör kan matlagningsutrymmet utnyttjas ännu bättre. Ytterligare utrustningselement är bland annat skjutbara hyllor, teleskopiska utdrag, hängande hyllor, galler eller till och med en bakvagn.

När du köper en ny ugn ska du se till att den är utrustad med den praktiska teleskoputdragen . Bakplåtar eller galler som ligger på de rörliga skenorna kan enkelt dras ut och skjutas in igen. Detta är inte bara bekvämare, utan förhindrar framför allt att lakanet tippar över när det dras ut. Teleskopiska utdrag finns som hel- eller delutdrag. Beroende på utrustningen kan du ta ut plåten helt eller halvvägs ur ugnen.

Med en så kallad bakvagn dras dörren ut ur ugnen tillsammans med korg och bakplåt, som är monterade i hållare på insidan av dörren. Principen liknar den för en låda och är särskilt ergonomisk.

Energieffektivitetsklass

Energieffektivitetsklassen anger enhetens energiförbrukning. Även om det finns klasserna A, B, C och D är det osannolikt att du hittar en spis med en C- eller D-märkning på marknaden. Ugnar med lägst elförbrukning A+++ är också relativt sällsynta. De flesta apparater erbjuds i klasserna A eller A+. Kom ihåg att A-maskiner förbrukar upp till 30 procent mer el än A+-maskiner.

Vilka tillverkare erbjuder pyrolysugnar?

Alla kända tillverkare av köksmaskiner har ugnar med självrengöringsfunktion i sitt sortiment. Det framgår inte alltid av produktnamnen vilken typ av rengöring en apparat har. Pyrolysugnar från företaget Siemens säljs under beteckningen activeClean.  Bosch ,apparater i serierna 6 och 8 har pyrolys. På Miele är serierna EP Active och BP utrustade med pyrolys. Tillverkaren säljer också tillbehör under namnet PyroFit.

Hur mycket kostar en pyrolytisk ugn?

Du måste avsätta minst 200 euro för en ny ugn; billigare modeller är svåra att hitta i butikerna. Pragmatiker som inte letar efter en apparat med specialfunktioner kommer säkert att hitta vad de söker i mellansegmentet mellan 500 och 700 euro. Det finns dock knappast några modeller i denna prisklass som är utrustade med pyrolysfunktion. Ugnar med den praktiska självrengöringsfunktionen finns på från cirka 800 euro .

Alternativ till pyrolys

Om du är skeptisk till pyrolys men definitivt inte vill fortsätta att rengöra ugnen för hand är det värt att ta en titt på andra självrengörande funktioner och rengöringshjälpmedel:

Hydrolys

Rengöring med ånga finns i olika versioner. I de flesta fall fuktas ugnsbotten med en blandning av vatten och diskmedel och rengöringsfunktionen aktiveras. Alternativt kan du placera en ugnssäker behållare med samma blandning i kokrummet. Vissa modeller har en bottenbricka som du kan hälla vattnet i. Se bruksanvisningen för att ta reda på vilka steg du måste följa.

Katalys

Ugnar med katalysfunktion har en speciell inre keramisk beläggning. I de flesta modeller är endast baksidan belagd, men det finns även apparater som är helt utrustade med keramik. Den keramiska ytan är grovporig och absorberar därför fettstänk som avdunstar under gräddningsprocessen på grund av värmen. Självrengöringen sker därför automatiskt under gräddningen. Normala driftstemperaturer på cirka 200 grader Celsius är tillräckliga för detta. Keramiken slits dock med tiden och katalysen är inte lika effektiv som pyrolysen.

Tips för användning

Med pyrolys rengörs ugnen utan att du behöver ingripa. Du måste dock göra några förberedelser innan du aktiverar rengöringsfunktionen. Var uppmärksam på följande steg:

  • Ta bort lösa matrester från matlagningskammaren och tillbehören före varje användning.
  • Se till att ta bort alla plåtar och formar som inte har någon fästmassa från ugnen.
  • Endast emaljerade tillbehör får stanna i ugnen.
  • På en ugn med ångfunktion tar du bort vattenbehållaren.
  • Kontrollera förslutningen så att ingen värme kommer ut ur ugnen.
  • Ventilera väl under rengöringen, eftersom det bildas ångor som irriterar slemhinnorna.
  • Håll barn och husdjur borta från rummet.
  • Rör inte vid ugnsdörren och ta bort brännbara föremål, t.ex. tyg, från handtaget.

Hur ofta ska pyrolys utföras?

Pyrolys bör utföras ungefär fyra till sex gånger per år om ugnen används i genomsnitt. Hur ofta du behöver städa beror på dina matlagningsvanor. Om ugnen används dagligen blir den smutsigare och måste rengöras oftare. Kom ihåg att all användning av pyrolysfunktionen medför höga energikostnader.