Espressobryggare köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • De viktigaste fakta i korthet
  • Kaffe som tillagas i en mokabryggare är särskilt aromatiskt.
  • Även om mokabryggare kan vara elektriska, värms de traditionellt på en kokplatta.
  • Om du låter mokakannan stå på spisen för länge kan kaffet brännas, vilket ger en bitter smak.
  • Beroende på materialet på din mokakanna kan du rengöra den i diskmaskinen eller för hand.

Tradition och njutning

Moka-pannor är också kända som espressomaskiner på spisen. Traditionellt sett är de åttkantiga enheter av aluminium som ser ut som en kruka. De skapades av den italienska uppfinnaren Alfonso Bialetti. Han tillverkade den första modellen 1933. År 1946 lanserade hans söner den på marknaden under namnet Moka Express. Den mest kända tillverkaren av mokabryggare, Bialetti, bär fortfarande hans efternamn.

manuell moka pot för hällar
I Italien är de flesta hushåll utrustade med en mokabryggare.

Bialettis maskot gör en invändning med upphöjt pekfinger: ”Espressomaskiner på spisen gör inte espresso”. Detta kan låta som tautologiskt nonsens, men det är sant. Det krävs nio bar tryck för att göra espresso, och mokakannor producerar endast 1,5 bar. Trots detta är mokakannor fortfarande mycket populära bland de som älskar djupa L. Oavsett om det är espresso eller bara kaffe, är kaffe från en mokakanna svårslaget när det gäller smak, om det används på rätt sätt.

Drift och komponenter

För att använda mokabryggaren måste du först plocka isär den. För att göra detta skruvar du loss den övre delen av grytan från den nedre delen och tar bort tratten. Fyll vattenkokaren med vatten, inte mer än till övertrycksventilen. Sätt tillbaka trattinsatsen på kannan och fyll den till toppen med malet kaffe. Det malda kaffet ska vara jämnt fördelat och löst i tratten. Pressa inte in den för hårt, eftersom det ger en bitter smak. Om den är extremt tätt packad kan vattnet inte tränga in i det pressade kaffepulvret och kommer att flyga ut som ånga genom övertrycksventilen, vilket resulterar i att det inte blir något kaffe. När tratten är fylld skruvar du på grytan igen och ställer mokabryggaren på spisen. Nu kan kokningen börja.

Vattnet stiger genom kaffet i trattinsatsen när det kokar. Den passerar genom stigröret till den övre kammaren. Efter en kort stund är vattenkannan tom och kammaren full av gott kaffe.

Oerfarna användare har ofta svårt att avgöra när kaffet är klart. Du kan faktiskt höra, se och lukta på den. För det första börjar det ånga i kannan strax innan kaffet är klart. För det andra kommer grytan att göra ett högt, våt gurglande ljud. När det slutar gurglande ljudet är kaffet klart. Rör om kort innan du häller upp den i flera koppar så att smaken fördelas jämnt.

Varmt vatten i mokabryggaren

Vissa användare rekommenderar att du värmer vattnet i förväg. På så sätt kokar vattnet snabbare i grytan. För bästa resultat, tillsätt vatten på 70 °C (158 °F). Genom att tillsätta varmt vatten blir mokabryggaren inte lika varm. Med aluminiumkannor är det mindre risk att aluminiumet påverkar kaffets smak.

Anatomi av mokabryggaren

Det finns tre huvuddelar i mokakannan: kastrullen, trattinsatsen och den övre kammaren. Dessutom innehåller en mokakanna andra delar som är viktiga för kokningsprocessen.

funktion för grytan matlagningsmaskin
De olika delarna i en mokakanna.

Kruka

Det är i grytan som vattnet hälls i. Det är den del av mokabryggaren som kommer i kontakt med värmekällan.

Säkerhetsventil

Säkerhetsventilen eller övertrycksventilen är placerad på pannans övre del. Vattennivån får inte vara högre än så. Om trycket är för högt kommer vattenångan att flyta ut ur ventilen.

Filterkorg

Filterkorgen eller tratten placeras på kastrullen och fylls med kaffe. Den har ett långt rör i botten genom vilket vattnet stiger upp. Hålen i silen ser till att vattnet passerar igenom, men inte det malda kaffet.

Filterplatta

Filterplattan eller kaffesilaren finns i botten av kastrullen, direkt ovanför korgen. Det förhindrar att kaffet hamnar i kaffet.

Riser-rör

Röret eller röret leder kaffet in i kammaren.

Kammaren

Kammaren – även kallad toppen – samlar upp det färdigkokta kaffet. Kammaren består också av ett lock och ett handtag.

Viktiga inköpskriterier

Kommer apparaten att användas hemma i köket eller på campingen? Hur många personer ska du göra kaffe till? Beroende på dina personliga preferenser och behov finns det ett antal saker att tänka på när du köper en mokakanna.

Typ

Ursprungligen var mokabryggare avsedda för spisen. Detta är inte längre nödvändigtvis fallet. Elektriska mokabryggare är ett praktiskt alternativ för många. De är mycket lika utformade som traditionella mokabryggare. Den enda skillnaden är att elektriska mokabryggare drivs med elektricitet, som en vattenkokare på en bas. Traditionella mokabryggare kräver däremot en spis som värmekälla. Om detta är bekvämare eller inte beror på den avsedda användningen. Det är ofta lättare att komma åt ett uttag än en spis, till exempel på ett kontor eller hotellrum. Vissa elektriska modeller har även en temperaturinställning. De stänger också av sig själva när kaffet är klart. Vissa kan också hålla den varm under en längre tid.

Fördelar

  • Praktiskt när det inte finns någon spis tillgänglig
  • Lätt att använda
  • Inget bränt kaffe
  • Vanligtvis snabbare
  • Mindre energiförbrukning

Nackdelar

  • Elektricitet krävs
  • Kan inte användas utomhus
  • Inte traditionell

Dentraditionella mokabryggaren kan också användas över en eld vid camping. Om du är en kaffedrickare som värdesätter traditioner är det här mokakannan för dig. Om du värmer mokabryggaren på spisen måste du dock vara mer uppmärksam. Huvudsaken är att du måste ta bort den direkt från spisen så snart kaffet är klart. Annars finns det risk att kaffet bränns. Det finns dock ingen kvalitetsskillnad mellan de två typerna av kaffe.

Fördelar

  • Kan användas utan elektricitet
  • Traditionell erfarenhet
  • Lätt att rengöra
  • Vanligtvis billigare

Nackdelar

  • Spis krävs
  • Bränner ibland kaffet

Material

Traditionellt sett är mokabryggare tillverkade av aluminium. Numera är dock grytor av rostfritt stål också mycket populära. Förutom traditionen är det låga priset på aluminiumkokare deras största fördel. De leder också värme mycket bra och är robusta. Det kritiseras dock ofta att aluminium ger en lätt metallisk smak. Dessutom kan aluminiumgrytor inte användas på induktionshällar. Rengöring är också svårare eftersom aluminiumgrytor vanligtvis inte tål diskmaskin. Det är dock inte så farligt, du kan helt enkelt skölja mokabryggare av aluminium under rinnande vatten. Aluminiumkrukorna får också en patina med tiden, vilket kan vara positivt för smaken. Med detta sagt kan du inte utesluta att aluminium kan ha läckt ut i kaffet.

Fördelar

  • Billigt
  • Traditionellt
  • Mycket bra värmeledare
  • Livslängd

Nackdelar

  • Påverkar smaken
  • Svårare att rengöra
  • Ibland aluminiumrester i kaffe
  • Kan inte användas på induktionshällar

Krukor i rostfritt stål är något dyrare än krukor i aluminium. Men de har några tydliga fördelar. De är lätta att rengöra eftersom de kan diskas i diskmaskinen. De förändrar inte heller kaffets smak och håller länge. Dessutom kan de även värmas på en induktionshäll. De är dock inte lika värmeledande som aluminiumkrukor.

Fördelar

  • Lätt att rengöra
  • Påverkar inte smaken
  • Mycket långvarig
  • Passar även för induktionshällar

Nackdelar

  • Dyrt
  • Ingen bra värmeledare
  • Vanligtvis inte i traditionell åttkantig form

Storlek

Mokakannor finns i olika storlekar. Storleken bestäms av antalet koppar espresso. En kopp är ungefär 40 ml (1,35 oz). Mokakannor för två, fyra eller sex koppar espresso är de vanligaste på marknaden. Det finns dock modeller som kan göra upp till tolv koppar kaffe.

När du väljer en mokakanna bör du tänka på vilken storlek som passar dig. Detta är ett viktigt beslut, eftersom mokabryggare alltid ska fyllas helt och hållet. Det är därför inte rekommenderat att köpa en större kruka till dig själv bara för att du skulle få besök då och då. Detta skulle leda till att det går åt för mycket el, vatten och kaffe för att göra kaffe åt en enda person. Dessutom tar det längre tid att tillaga större mängder. Sist men inte minst kommer du i det här fallet att få för mycket kaffe.

olika mokakannor på hyllan
De finns i olika storlekar för att täcka alla behov.

Å andra sidan är det mycket besvärligt att använda en espressokanna flera gånger i rad. Den måste ju tvättas varje gång och beroende på dess storlek tar det flera minuter innan kaffet är klart. Det är därför det ofta lönar sig att ha två olika storlekar på mokabryggaren. På så sätt kan du alltid ha rätt storlek beroende på om du har gäster eller inte.

Användarvänlighet

Mokakannan måste vara lätt och bekväm att använda. Storleken spelar naturligtvis en stor roll för hanteringen. Handtaget är lika viktigt. Det bör helst vara värmebeständigt. Detta innebär att grytan kan tas av från spisen omedelbart efter bryggningen utan att du bränner dig på fingrarna. Detta är också viktigt för kaffets smak. Om kaffet står för länge på den heta spisen kan det brännas och bli bittert. En tumspak är också en fördel. Den kan användas för att öppna locket på grytan när den har kokat. Du bör röra om kaffet kort innan du häller ut det.

Design

Detta är en särskilt viktig faktor för kaffeälskare. Mokakannor är trots allt föremål med historia. Om du följer traditionen bör din mokabryggare ha en åttkantig design, som ursprungligen uppfanns av Bialetti.

Numera finns det dock även många förstklassiga mokakannor som är runda. Detta är ofta fallet med elektriska och rostfria mokabryggare. Till och med den ursprungliga tillverkaren Bialetti säljer numera runda modeller. Kannans form har ingen betydelse för kaffets kvalitet.

olika stilar i köket
Mokakannor finns också i olika former.

Pris och tillverkare

Priset på en espressokanna beror på många faktorer, t.ex. typ, storlek, material och tillverkare. För en enkel aluminiumkanna för två koppar börjar priset på cirka 10 dollar. Priset ökar med storleken, men du kan också få lyxiga krukor som kostar mycket mer. Krukor i rostfritt stål är ofta dyrare än krukor i aluminium. Elektriska grytor kostar vanligen mer än traditionella mokabryggare. Tillbehör kan också öka priset. En elektrisk gryta i rostfritt stål för sex koppar kostar till exempel mellan 50 och 100 dollar.

De flesta välkända tillverkare som Bialetti, Cilio, Rommelsbacher och Gräwe har produkter som passar i alla prisklasser. Men om du värdesätter tradition bör du välja en Bialetti-gryta . I många tester och jämförelser visar sig Bialetti mokabryggare till och med vara bäst, särskilt när det gäller pris-prestandaförhållandet. Det betyder dock inte att andra tillverkare är dåliga. Det mest förnuftiga är att jämföra de enskilda modellerna direkt med varandra efter att du har fastställt dina viktigaste köpkriterier.

Extras

De flesta mokabryggare är mycket lika i sin funktion. Vissa har dock särskilda funktioner. Två vanliga tillägg är vattennivåindikatorer och fjäderbelastade trattinsatser. Dessa två extrafunktioner är främst till för att underlätta. Den enda extra funktionen som påverkar kaffeupplevelsen på ett betydande sätt är cremaventilen. Mokakannor kan faktiskt inte producera crema, men modeller med en cremaventil kan faktiskt göra det. Dessa mokabryggare har dock ett betydligt högre pris.

Om själva kaffet

Det råder delade meningar när det gäller att välja rätt kaffeböna. Vissa anser att Robusta-bönor är bäst för kaffe från mokakannan. Andra rekommenderar Arabica. Det är också oklart om det måste vara espressobönor eller inte. Smakbedömningen är trots allt subjektiv.

När det gäller beredningen av kaffet kan du få mer specifika råd. Om du har en kaffekvarn bör du mala bönorna färskt innan du kokar dem. Kaffet kommer att smaka bättre och mer aromatiskt. Mal inte bönorna för fint. Eftersom trattinsatsen alltid ska vara full, kan för fint malet kaffe hindra vattnet från att tränga in. Se därför också till att kaffet inte pressas för hårt in i filtret.

öppen mokakanna fylld med kaffe
Pulvret får inte vara för fint eller för grovt.

Rengöring och skötsel

Det finns också några saker att tänka på när du rengör mokabryggaren. Även om grytor av rostfritt stål kan diskas i diskmaskinen rekommenderas att du tvättar mokakannan för hand efter varje användning. Ta först isär grytan när den har svalnat. På så sätt kan du rengöra varje del separat. Använd ljummet vatten för detta. Använd inte rengöringsmedel, eftersom det kan påverka smaken. Du behöver inte oroa dig för kaffeoljor som fastnar i grytan. Dessa förbättrar vanligtvis smaken. Torka slutligen de enskilda delarna med en trasa. Skruva inte ihop mokabryggaren igen förrän alla delar är torra.

Mokakannor bör också avkalkas då och då. Hur ofta detta ska ske beror på hur mycket kalk ditt kranvatten innehåller. Avkalkning är mycket enkelt: Lägg ljummet vatten och vinäger i en skål. Lägg de oskruvade delarna av mokabryggaren i skålen och låt dem ligga i blöt. Tvätta sedan alla delar noggrant så att vinägern inte påverkar kaffets smak.


Bild 1: © heerenator / stock.adobe.com | Bild 2: © FinalCheck | Bild 3: © womue / stock.adobe.com | Bild 4: © santiago / stock.adobe.com | Bild 5: © Grafvision / stock.adobe.com