Kaffebryggare med kvarn köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • De viktigaste fakta i korthet
  • Kaffemaskiner med kvarn förbereder filterkaffe med nymalda bönor.
  • Konuskvarnar maler bönorna försiktigt och jämnt, medan slagkvarnar ger ett sämre och ojämnt malet kaffepulver.
  • Ju finare kvarnen kan ställas in, desto bättre kan du anpassa malningen till de kaffebönor du använder.
  • Eftersom kaffemaskinerna är höga på grund av kvarnen måste du ha tillräckligt med utrymme uppåt när du placerar maskinen.

Tidpunkten gör skillnaden

Det förpackade kaffepulvret genomgår en lång resa innan det når ditt kök: Det kan ta flera månader från det att bönorna mals, transporteras, lagras och sedan köps in i snabbköpet tills de köps in. Detta har en negativ inverkan på smaken av det bryggda kaffet. Om du däremot maler kaffebönorna direkt innan du brygger dem, bevaras de karakteristiska aromerna. Kaffe av nymalda bönor smakar mer intensivt än kaffe av färdigmalet kaffe. Det går även att välja helautomatiska kaffemaskiner som sköter både malning och beredning av kaffet. Du kan dock bara tillreda en kopp eller högst två koppar av den varma drycken per gång.

Praktisk två-i-ett-lösning

Om du vill göra större mängder aromatiskt kaffe på en gång utan alltför mycket ansträngning kan du använda en kaffemaskin med kvarn. Detta är en filterkaffemaskin med integrerad kaffekvarn. Varje gång kaffet bryggs förädlar kvarnen kaffebönorna till malet kaffe och skickar det till filtret.

Kaffemaskiner med kvarn är inte bara billigare än helautomatiska maskiner, utan de kan också tillreda större mängder kaffe. Båda typerna av enheter är bekväma att använda. Kaffemaskiner med kvarn har dock bara ett fåtal inställningsmöjligheter och kan bara göra filterkaffe. Espresso eller kaffespecialiteter medskummadmjölk är inte möjliga.

Hur kvarnen fungerar

Kaffemaskiner med integrerad kaffekvarn är vanligtvis utrustade med en konisk kvarn. Alternativt används en skivslip eller en slagskiva. Slagkvarnar eller slagknivkvarnar är dock föråldrade och förekommer numera sällan. De maler kaffebönorna med hjälp av roterande blad. Resultatet är grovt och ojämnt.

Skivkvarnar maler bönorna mellan två inåtböjda skivor: Ju närmare varandra de är placerade, desto finare är malningen. När den ena slipskivan roterar och den andra står stilla bryter de upp kaffebönorna och transporterar dem utåt genom centrifugalkraften. Även om processen säkerställer en homogen kaffesump, genereras mycket värme på grund av friktionen.

I koniska kvarnar placeras kaffebönorna mellan en kon och en tratt. Precis som med skivslipmaskiner avgör avståndet mellan de två komponenterna hur mycket slipning som krävs. På grund av sin konstruktion alstrar koniska slipmaskiner mindre värme än skivslipmaskiner. Detta gör att slipningen är särskilt skonsam.

Kända tillverkare som BEEM och Philips använder koniska slipmaskiner, men du kan inte nödvändigtvis förvänta dig en högkvalitativ slipmaskin från okända leverantörer. Slaggräsklippare rekommenderas inte på grund av deras ojämna slipresultat.

Vad som är viktigt när du köper

Det speciella med en kaffemaskin med kvarn är att den kan mala färskt kaffe: Därför tittar man noga på den inbyggda slipmaskinen och slipresultatet. Egenskaper som dimensioner och fyllnadsvolym beror på konsumtionsmönster hos kaffedrickarna i hushållet.

Egenskaper och kvaliteter av malet kaffe

Finfördelat pulver gör att vattnet tränger igenom långsammare och har en större yta, dvs. mer kontaktyta med vattnet. På så sätt frigörs inte bara mer önskvärda smaker utan även oönskade bitterämnen snabbare. Milda, ljusa kafferosterier mals därför något finare, medan mörka rostningar, som tenderar att vara bittra, mals något grövre.

Vad som är bra kaffe är naturligtvis en fråga om personlig smak. För att kaffet ska bli lyckat bör du dock alltid se till att pulverets malning passar till bryggningsmetoden och rostningen. Om kaffepulvret är för grovt, tränger vattnet igenom pulvret för snabbt för att få ut tillräckligt med aromer.

Kaffet för filtermaskiner bör inte vara lika fint som för espressomaskiner. På grund av det höga trycket kommer pulvret bara i kontakt med vattnet under en kort tid under espressotillverkningen, och därför är det viktigt med en fin malning. När du förbereder filterkaffe är kontakttiden däremot längre, så pulvret ska malas mycket grövre. En ännu grövre malning krävs när du använder en presskanna (French Press). Med denna beredningsmetod förblir pulvret i kaffet tills den sista koppen hälls upp, dvs. under mycket lång tid.

Förutom malningsgraden är det särskilt viktigt att kaffesumpen mals jämnt. En homogen kornstorlek garanterar att smakerna extraheras lika mycket från varje korn. Om kornen däremot är ojämnt fördelade frigör de mindre kornen bitterämnen vid en tidpunkt då de större kornen ännu inte har frigjort tillräckligt många önskvärda aromer. Detta gör att det är omöjligt att bestämma en optimal tidpunkt för utvinningen.

En kaffemaskin med kvarn behöver inte ha många olika malningsnivåer, men åtminstone en som gör sitt jobb bra. Melitta Aroma Fresh har till exempel tre känsliga inställningar: en fin malning för ljusa kafferosterier, en grov malning för mörka kafferosterier och en mellanstor malning för alla andra sorter. Chansen att brygga ett aromatiskt och välsmakande kaffe är större med apparater som har många finfördelade malningar. Du kan testa alla nivåer efter varandra tills du hittar den inställning som gör att ditt favoritkaffe smakar bäst.

Operation

För dem som inte kan börja dagen utan sitt morgonkaffe är okomplicerad användning viktigt. De bästa kaffemaskinerna med kvarnar kan styras utan att man behöver studera bruksanvisningen intensivt. Alla reglage är placerade på ett förnuftigt sätt och tydligt märkta.

Vattenbehållarens utformning är viktig för att den ska vara lätt att använda. En öppning på framsidan gör det lätt att fylla på vatten. Ännu bekvämare är en avtagbar vattentank som du kan hålla under kranen för att fylla på. En vattennivåindikator är användbar och finns nästan alltid tillgänglig. Vattennivån kan avläsas särskilt bra från en genomskinlig behållare.

Bönfacket ska också vara lätt åtkomligt. Om den är placerad överst och i mitten kan du helt enkelt öppna locket för att fylla på bönorna. Öppningen är i sin tur tillräckligt stor för att inga bönor ska falla ner i botten vid fyllningen.

Inställningsalternativ

Förutom malningen kan ofta även kaffestyrkan justeras. Vanligtvis finns det högst tre knappar, var och en markerad med ett till tre kaffebönor. De står för milt, medelstarkt eller starkt bryggt kaffe. För att få ett starkare resultat maler vissa maskiner helt enkelt fler kaffebönor. En annan metod är att justera hur mycket vatten som kommer in i kaffepulvret samtidigt. Den totala kvantiteten ändras inte. Ventilen genom vilken vattnet strömmar är öppen i olika grad beroende på vilket stadium det rör sig om. Ju mindre öppningen är, desto längre tid får vattnet att tränga igenom mjölet och desto intensivare blir kaffesmaken.

Total fyllnadskvantitet

På många kaffemaskiner anges den maximala mängden kaffe som kan tillredas med en enda användning, både i liter och i koppar. I vissa fall anges vattentankens kapacitet endast i koppar. De är dock inte de typiska stora kaffemuggarna som räcker till cirka 250 milliliter. Istället används små koppar med en kapacitet på 120-150 ml .

Detta kan man till exempel se i Beem Fresh Aroma Perfect: Glaskannan på 1,25 liter rymmer upp till tio koppar färskt kaffe. Det motsvarar en 125-milliliterskanna. Mängden varm dryck som tillagas räcker till fem 250-milliliters kaffekannor.

Små hushåll är väl betjänta med en fyllnadsvolym på upp till en liter. En praktisk bieffekt är de lägre kostnaderna. Ju fler kaffedrickare det finns i ett hushåll, desto mer sannolikt är det att man betalar för en stor kanna. De största behållarna rymmer cirka 1,8 liter.

Mått

Eftersom kaffekvarnen vanligtvis är placerad ovanför filtret är kaffemaskiner med integrerad kaffekvarn ofta högre byggda än konventionella filterkaffemaskiner.

Dessutom kan bönbehållarens lock öppnas uppåt. Philips Grind and Brew HD7768/90 mäter till exempel 21,2 x 27,7 x 44,0 centimeter, vilket är mer än dubbelt så högt som brett. Tänk på var du ska placera apparaten i köket innan du köper den. Särskilt för köksmöbler med väggskåp kan kaffemaskinen vara för stor.

Material och bearbetning

Kaffemaskinens hölje är tillverkat av rostfritt stål och plast i varierande proportioner. Ju mer rostfritt stål, desto mer robust och högkvalitativ är apparaten. Kvarnen är däremot tillverkad av antingen rostfritt stål eller keramik. Keramiska slipmaskiner är inte bara mer motståndskraftiga än modeller av rostfritt stål, utan ger också oftast ett bättre slipresultat. Men keramiska kvarnar är dyrare.

Kontrollera att bönfacket kan stängas lufttätt och att varken filterhållaren eller vattentankens lock skramlar eller vobblar. Det är också viktigt att droppstoppet fungerar ordentligt och att knapparna inte bara är stabila utan också har en behaglig tryckpunkt.

När det gäller kannan kan du välja mellan en glaskanna och en isolerad kanna. Det är viktigt att kaffekannan håller kaffet varmt länge. En dammsugare gör vanligtvis ett bättre jobb. Den som dricker innehållet i en kaffekanna under en längre tid är därför bättre betjänt av en vakuumkanna. Det är också praktiskt i hushåll där de boende går upp vid olika tidpunkter. Då kan även de som vaknar sent njuta av sitt morgonkaffe. En glaskanna håller inte kaffet varmt lika länge som en isolerad kanna, men de är billigare. För båda typerna är det viktigt med ett bra utförande: De ska vara helt täta och lätta att använda.

Funktioner

Även om kaffemaskiner med kvarn är enklare än helautomatiska kaffemaskiner har de ändå en del praktiska funktioner. Dessa inkluderar timer- och värmehållningsfunktionerna. Använd timern för att ställa in när kaffemaskinen ska börja brygga kaffe. Om du programmerar maskinen på rätt sätt kvällen innan vaknar du upp nästa morgon med en kopp nybryggt kaffe. Varmhållningsfunktionen gör att kaffet är gott under en längre tid.

I vissa maskiner kan du ställa in hur mycket vatten som ska droppa ner i kannan. De flesta kaffemaskiner använder dock allt vatten som finns i tanken. En minnesfunktion gör det möjligt att spara inställningar för malning eller kaffestyrka. Det speciella extra är maskiner med två bönor som har två behållare. De gör det möjligt att skapa speciella blandningar, till exempel genom att tillsätta två olika typer av kaffebönor.

Konsumtion av kaffe

En annan utmärkande egenskap är mängden kaffesump som förbrukas vid beredningen av en kanna. Beroende på kaffemaskinen och inställningen är det upp till 100 gram kaffe för tio koppar.

Det behövs mer kaffepulver för en stark kopp kaffe än för en mild kopp kaffe. Ju fler koppar och ju starkare kaffe, desto högre konsumtion. Philips HD7766 använder 78 gram kaffebönor för tio koppar milt kaffe och 98 gram för starkt kaffe. Beem-kaffemaskinen använder 70 respektive 78 gram bönor.

Rengöring

Det är mer komplicerat att rengöra en kaffemaskin med kvarn än en vanlig filterkaffemaskin. Därför rekommenderas en anordning som gör processen så enkel som möjligt. Detta inkluderar möjligheten att rengöra filterinsatsen och glaskannan i diskmaskinen. Om varken bönfacket eller vattentanken kan tas bort är det åtminstone fördelaktigt om användaren kan rengöra dem med en rengöringstablett eller om handen passar genom öppningarna för avtorkning.

Kvarnen måste rengöras noggrant med några veckors mellanrum. Eftersom detta är något mer komplicerat bör en detaljerad beskrivning finnas i bruksanvisningen: ju mer detaljerad, desto bättre. I bästa fall ingår en rengöringsborste i leveransen, som kan användas för att avlägsna svåråtkomliga kafferester från både kvarnen och kaffeskaftet. Genom att helt ta bort den kvarvarande kaffesumman undviks mögel. Högprismodeller har ibland ett rengöringsprogram. Eftersom användaren också måste avkalka kaffemaskinen är en avkalkningsindikator en fördel. Detta visar när det är dags för avkalkning. Ett avkalkningsprogram underlättar processen.