Konserveringsmaskin köpråd: Så väljer du rätt produkt
- Vad du behöver veta
- En konserverande spis är en allround köksmaskin som är användbar för olika tillämpningar.
- Konserveringskokare konserverar maten genom att värma den, och maten är helt bakteriefri efter konserveringen.
- Se till att den konserverande kokaren du köper är utrustad med ett överhettningsskydd.
- I vissa modeller kan du också göra juice och mos.
- Inläggningskokare kan användas året runt.
Vad är en konserverande kokare?
DIY är helt på modet. Bland de mest populära ämnena för gör-det-själv-arbete finns odling av mat och tillagning av hälsosamma måltider. Tack vare dessa trender blir konserverande spisar allt mer populära. Till och med våra egna far- och morföräldrar använde sig av konserveringskokare för att konservera mat under långtid. På den tiden var det vanligt att konservera grönsaker, frukt och kött, eftersom det knappt fanns någon tillgång till färsk mat under vintermånaderna.
Numera har populariteten för konserverande spisar mindre att göra med att vi inte kan köpa maten och mer med att människor vill laga mat till sig själva mer. Moderna konserverande spisar har också andra funktioner. Till skillnad från då fungerar dagens produkter elektriskt. Du behöver ingen spis, utan bara ett fungerande uttag.
Fördelar
Moderna konserveringsmaskiner är mångsidiga. Eftersom de är relativt enkla att använda har både professionella kockar och matlagningsnybörjare nytta av dem på lång sikt.
- Du vet alltid exakt vad du äter.
- Allt är hemlagat och därför fritt från konserveringsmedel.
- Du drar nytta av din egen skörd i flera månader eller till och med flera år.
- Mat som redan har tillagats kan bevaras längre.
- Kokare för konservering är också lämpliga för att hålla mat och drycker varma.
- Frukt, grönsaker och kött kan konserveras.
- De är skonsamma för miljön eftersom alla konserveringsburkar kan användas flera gånger.
- Minskar avfallsproduktionen.
- Sparar pengar.
- Säsongsprodukterna kan avnjutas när som helst.
- Vissa modeller kan också användas som juicepressar.
- Vissa apparater kan också brygga öl.
Dessa fördelar visar varför konservering av mat inte bara är något för våra mor- och farföräldrar. Konserveringskrukorna är lämpliga för alla hushåll, precis som de var förr i tiden.
Viktiga funktioner
Förr i tiden ställde kockarna sina konserverande spisar på spisen eller i ugnen. Detta fungerade bra, men konserveringen tog mycket tid. Moderna elektriska apparater är mycket snabbare och bekvämare. När apparaten är ansluten till ett uttag värms värmeslingan i botten av spisen upp och ger en jämn värmefördelning i hela apparaten. Innehållet i burkarna steriliseras och mikroorganismer dödas. Vissa produkter har olika inställningar som kan användas. Läs vidare för att få en översikt över vad du kan göra med en konserveringsmaskin.
Bevara
Först och främst kan du konservera mat med konserveringskokare. För att göra detta måste du fylla tidigare förberedda burkar med den önskade maten. Dessa försluts tätt och placeras sedan i konserveringskokaren. Det är inga problem att stapla dem på varandra. Du bör dock notera att det för vissa apparater är bra att placera ett galler över värmeslingan så att burkarna står rätt – även om ett galler inte är nödvändigt för alla maskiner. Därefter fyller du kokaren med vatten så att de övre burkarna nästan är helt täckta. Var uppmärksam på inställningsalternativen för tid och temperatur.

Kan jag också använda en konserverande kokare för vanlig matlagning?
En konserverande spis är inte lämplig för att tillaga och steka rätter. Om du skulle steka något i den skulle det bara fastna i botten. Detta kan leda till att maskinen blir obrukbar. Kokare för konservering är endast avsedda för konservering eller uppvärmning av mat och dryck. Soppor kan till exempel värmas upp när som helst. Se till att temperaturen inte är för varm, annars kan soppan fastna i botten.
Håller sig varm
Kokare för konservering är inte bara lämpliga för konservering, utan även för att hålla maten varm. Det är därför de är mycket populära bland te-drickare på vintern. Även andra rätter som soppor och grytor behåller värmen i dem. Om en konserverande kokare också har en pip, är det särskilt praktiskt att ta bort vätskan. Det är bara att hålla en kopp under och vrida på kranen.
Juicing
Vissa konserverande kokare kan omvandlas till en juicepress. För detta behöver du dock ett speciellt tillbehör till en juicepress, även känt som en juicepressinsats. Den ingår ofta i många modeller eller kan köpas till senare. För att göra juice är det bara att slänga i önskade frukter eller grönsaker och låta ugnen göra juice med ånga. En pip hjälper till att portionera den friska drycken.

Mashing
Ölälskare kan också få valuta för pengarna med en konserverande kokare. Vissa modeller lämpar sig för mäskning om du använder en precisionstermostat för att ställa in exakt tids- och värmeinställningar. Men se upp: du behöver också en lautertunna.
Typer av konserverande juicepress
Medan vissa modeller lämpar sig bättre för att göra konserver och sylt, är andra riktiga multitalanger. Den senare har ytterligare funktioner som till exempel juiceutvinning. Vissa modeller har en timer, medan andra rekommenderas för cateringindustrin på grund av sin stora kapacitet. För tillfällig konservering i singelhushåll är spisar utan extra funktioner fullt tillräckliga.

Om du också vill göra juice, leta efter modeller med integrerad juicepressfunktion. Om du vill hålla stora mängder mat varmt regelbundet är det värt att köpa en matkonservering med matlagningsfunktion. Här får du en översikt över fördelarna och nackdelarna med de olika typerna av konserverande spisar:
Bevarande av kokare utan ytterligare funktioner
För att köpa en konserverande kokare utan extra funktioner måste du lägga ut mellan 40 och 180 dollar. Med dessa apparater är det vanligtvis inte möjligt att göra juice av frukt och grönsaker. Många billiga modeller har inte heller någon integrerad timer. Dessa apparater kan endast rymma stora mängder. Det finns inte heller någon kran för uttag av vätskor.
Fördelar
- Billigt
- Platsbesparande
- Inga tillbehör behövs
Nackdelar
- Juicing inte möjligt
- Vanligtvis ingen timer
- Ingen kran för drycker
Konserveringskokare med en juicerfunktion
Om du vill ha apparater med juicepressfunktion måste du gräva lite djupare i plånboken. Priserna varierar mellan 60 och 200 dollar. Det lönar sig att köpa den om du vill producera juice eller hålla drycker varma. En integrerad kran gör dem snabbt åtkomliga. Dessa modeller har två fack inuti, ett för vattnet och ett för juiceingredienserna. Du bör notera att för vissa modeller måste du köpa juicerdelen separat.
Fördelar
- Möjlighet till juiceuttag
- Kran finns tillgänglig
- Mångsidig användning
Nackdelar
- Dyrt
- Tar upp mycket utrymme
- Tillbehör måste eventuellt köpas
- Tidskrävande rengöring
Kokare för konservering med matlagningsfunktion
Matlagningsfunktionen i konserverande spisar används främst av cateringföretag och restauranger. För enskilda hushåll och mindre familjegrupper lönar sig inte den extra kostnaden. Dessa modeller har en mycket stor kapacitet och med hjälp av en precisionstermostat kan de på ett tillförlitligt sätt värma upp mycket stora mängder eller hålla dem varma. På grund av sin storlek tar de mycket plats. Prisintervallet ligger mellan 150 och 400 dollar. Kokare med matlagningsfunktion ligger därför i toppsegmentet när det gäller pris.
Fördelar
- Värmer stora mängder
- Lämplig för många människor
- Bekväm hällning
Nackdelar
- Dyrt
- Tar upp mycket utrymme
- Svårt att rengöra
Alternativ till konserverande spisar
Vanliga grytor med stor volym är också lämpliga för konservering av mat. Stapla konserveringsburkarna i den och fyll grytan med vatten. Den övre burken ska vara tre fjärdedelar täckt med vatten. Sätt grytan på spisen och slå på spisen. Nackdelen är att du måste hålla ett ständigt öga på potten. Kontrollera eventuellt temperaturen med en termometer. Du måste också hålla koll på tiden, så ställ in en timer.
Konservering fungerar faktiskt också i ugnen, men används mycket mer sällan. För detta behöver du en djup bakplåt som du kan placera burkarna på. Fyll bakplåten med vatten. Slå sedan på ugnen och ställ in en timer.
Det finns också konserveringsgrytor som är mycket lika konserveringskokarna. Den stora skillnaden är att dessa apparater inte drivs av elektricitet. Inläggningsgrytorna placeras på spisen. Till skillnad från vanliga grytor har de en integrerad termometer i locket. På så sätt är det lättare att hålla koll på temperaturen under konserveringen.

Köptips
Innan du fattar ett beslut om köp bör du fundera på vad du tänker använda den konserverande kokaren till. Fundera på hur ofta, för hur många personer och vad exakt du vill bevara. Om du till exempel ofta konserverar mat till många personer är det bra med en spis med hög kapacitet. Om du bor i ett litet hushåll och bara lagar mat då och då, rekommenderas en konserverande spis utan extra funktioner. Om du till exempel främst vill göra sylt – och kanske till en stor grupp människor – behöver du en apparat med stor kapacitet och helst en juicerfunktion.
Kapacitet
Apparatens kapacitet är särskilt viktig om stora mängder ska konserveras eller värmas upp ofta. Vanligtvis har konserveringskokare en volym på minst 20-30 liter (20-30 liter). De här konserveringsburkarna rymmer ungefär tolv burkar. Det finns dock även mycket små spisar med en kapacitet på tio liter. Det räcker till ungefär fem burkar. Dessa är lämpliga för till exempel ensamma hushåll.
Effekt
Effekten hos konserverande spisar anges alltid i watt och ligger mellan 1 800 och 2 000 watt för modeller av god kvalitet. Ju högre effekt, desto snabbare värms apparaten upp. Om produkten har en mycket stor volym är det också klokt med en hög effekt. Annars tar uppvärmningen lång tid.
Material
De flesta spisar är tillverkade av rostfritt stål. Vissa är gjorda av plast. Ett lager emalj gör apparaten dyrare, men ger vissa fördelar. En emaljbeläggning ger längre hållbarhet och förhindrar bakteriebildning. Den skyddar också apparaten från rost och är lätt att rengöra.
Dubbel emaljbeläggning rekommenderas
En emaljbeläggning är inte reptålig och kan lossna. Om din budget tillåter det bör du välja en modell med dubbel emaljbeläggning. Använd inte hårda svampar för rengöring.
Vad betyder förkortningen ”BPA”?
Förkortningen ”BPA” står för ”bisfenol A”. Om tillverkaren hävdar att produkten är BPA-fri betyder det att detta ämne, som ofta används för att tillverka plast, inte har använts i produktionsprocessen. BPA gör plastmaterial starkare och lättare. Det finns dock en misstanke om att materialet är skadligt för hälsan. Vid kraftig upphettning kan BPA eventuellt gå över i maten. Därför rekommenderas apparater som är märkta BPA-fria.
Säkerheten först
För att konserveringen ska bli så säker som möjligt ska du se till att följande tre säkerhetsfunktioner är uppfyllda:
- Överhettningsskyddet används för att stänga av spisen om temperaturen är för hög. Detta garanterar att apparaten inte skadas av överhettning.
- Ett torrkokningsskydd förhindrar att apparaten aktiveras om för lite eller ingen vätska har hällts i.
- De flesta bra skydd för torrkokning har också värmeisolerade handtag så att du inte skållar händerna eller behöver hantera komplicerade kokdukar.
Fler praktiska funktioner
Om du ofta konserverar mat, håller maten varm för många människor eller vill prova att brygga öl, kommer de här fyra funktionerna att vara intressanta för dig:
Tryck på
En kran hjälper till när man tappar ut vätskor. Den här funktionen bör integreras om du ofta vill hälla upp varma drycker.
Timer
För att undvika att vänta längre än nödvändigt installerar många tillverkare en timer. Det underlättar konserveringen eller uppvärmningen, eftersom du inte hela tiden behöver titta på din egen klocka för att se om den önskade koktiden har uppnåtts. Detta är särskilt användbart när du värmer soppor så att de inte råkar brännas.
Insatsgaller
Ett insatsgaller kan vara till hjälp på flera sätt. För det första gör gallret det lättare att stapla konserveringsburkar. För det andra är det också meningsfullt att sätta in ett galler om du vill brygga öl. För det tredje värms innehållet i konserveringsburken snabbare upp om det finns ett visst avstånd mellan botten och gallret, eftersomvärmen då sprids bättre.

Temperaturreglering
Med en temperaturkontroll kan du välja den perfekta temperaturen för varje typ av mat. Detta är särskilt användbart vid ölbryggning. De flesta maskiner når temperaturer på 30-100 °C (86-212 °F). För bryggning behöver du alltid en apparat som kan nå 212 °F.
Tips för användning och korrekt skötsel
För bästa resultat vid konservering och saftframställning bör användarna vara uppmärksamma på följande fyra viktiga punkter:
- Korrekt förfarande för att bevara
- Korrekt förfarande för juiceproduktion
- Förvaring av den konserverade maten
- Rengöring av matkonserveringsapparaten
Dessa förfaranden beskrivs i detalj nedan. Läs också de anvisningar som medföljer kokaren. Detta garanterar att inget kan gå fel.
Vad ska jag tänka på när jag konserverar?
Innan du börjar konservera måste du rengöra maten och skära den i små bitar så att den passar in i burkarna i lager. Fyll sedan burkarna med en blandning av vatten och lite socker för frukt eller vatten och salt för grönsaker. Om du föredrar fler kryddor, använd dem. Förslut nu burkarna. Det är särskilt viktigt att se till att de är helt täta. Annars fungerar konserveringen inte ordentligt. Bäst är konserveringsburkar som har en gummitätning runt kanten. Placera nu de fyllda burkarna i konserveringskokaren, stapla dem på varandra för att utnyttja utrymmet på bästa sätt. Tillsätt sedan tillräckligt med vatten i grytan så att tre fjärdedelar av de övre burkarna täcks av vatten. Sätt på locket, ställ in temperaturen och timern och du är klar.
Dessa burkar är bäst
I princip kan du använda alla burkar som kan stängas helt tätt. Det är viktigt att skilja mellan glas med skruvkapsel och glas med gummikapsel. Gummit sitter på glasets kant. Vissa har också en metallstängning. De mest populära är fortfarande de typiska konserveringsburkarna med gummitätning, eftersom de sluter säkrast. Den stora fördelen med konserveringsburkar är att du kan återanvända dem om och om igen.

Hur fungerar juicing med en konserverande kokare?
Fyll maskinen med vatten, precis som vid normal konservering. Om det behövs, sätt på en passande ring på juicepressen. Placera sedan juicersilen eller juicertillsatsen och fruktbehållaren i kokaren och lägg i de frukt- eller grönsaksbitar som skurits i små bitar. Sikten är placerad i den övre delen av juicepressen. Aktivera sedan juicefunktionen – och du är redo att börja. Ångan kommer in genom hålen i fruktkorgen, frukten pressas och saften rinner ut genom hålen i uppsamlingsbehållaren. En pip eller kran hjälper till att dela ut drycken. Förslut flaskorna eller burkarna omedelbart efter fyllningen. Följ vid behov de steg som anges i bruksanvisningen. För att få det godaste resultatet rekommenderas det att använda mycket mogna frukter eller grönsaker.
Ångtid
Olika typer av frukt kräver också olika ångningstider. Efter att konserveringskokaren har värmts upp, vilket vanligtvis tar cirka 25 minuter, börjar själva ångkokningen. Äpplen och päron behöver till exempel cirka 90 minuter, blåbär endast cirka 60 minuter. Björnbär och jordgubbar behöver cirka 45 minuter. Plommon och persikor är klara på cirka 75 minuter. De olika tiderna beror på fruktens konsistens.
Korrekt förvaring av livsmedel
Livsmedel är sterila efter att de har konserverats eller saftsorterats. Så länge du inte öppnar konserveringsburkarna förblir de konserverade tack vare den lufttäta förslutningen. Förvara burkarna på en sval, helst mörk plats, t.ex:
- På en hylla i källaren
- I ett skafferi utan fönster
- På lägre kökshyllor med lite ljusinsläpp
Harmlös missfärgning möjlig vid exponering för ljus
Håll glasögonen borta från fukt och mycket ljus. Om de ständigt förvaras i en mycket ljus miljö kan maten i burken missfärgas och bli blekare. Detta påverkar dock inte hållbarheten, utan maten kan bara se mindre aptitlig ut. Konserverade livsmedel kan i regel förvaras i ett år – och till och med längre beroende på sockerinnehållet. Så snart burkarna har öppnats ska de ställas i kylskåp och användas inom kort.
När du förvarar juice är det viktigt att tänka på att vätskan måste fyllas och förslutas medan den fortfarande är varm, närmare bestämt vid 75 °C (167 °F) eller varmare. Först då är det garanterat att produkten fortfarande är bakteriefri. För förvaring gäller samma sak som för konserverade burkar.
Skötsel och rengöring
För att du ska kunna dra nytta av din konserverande spis under lång tid finns det några saker att tänka på när det gäller skötsel och rengöring.
- Precis som nästan alla köksapparater som kommer i kontakt med mat bör du rengöra en ny konserveringskokare innan du använder den för första gången.
- Efter varje användning måste apparaten rengöras både invändigt och utvändigt.
- Om modellen har en pip eller kran, rengör den separat.
- Använd vatten och ett milt rengöringsmedel för rengöring. Frätande ämnen är tabu. Apparater med emaljbeläggning är särskilt känsliga.
- Använd en mjuk svamp för att undvika att repa materialet.
- Om det bildas kalk, använd citronsyra eller särskilda avkalkningsmedel.
- Låt maskinen torka innan du ställer undan den. Detta förhindrar att mögel bildas.
- Vissa delar av konserverande spisar är diskmaskinsäkra. Läs bruksanvisningen.
- Sänk aldrig ner hela maskinen i vatten! Detta kan orsaka en kortslutning.
Bild 1: © Helma Spona / stock.adobe.com | Bild 2: © rainbow33 / stock.adobe.com | Bild 3: © New Africa / stock.adobe.com | Bild 4: © emuck / stock.adobe.com | Bild 5: © Mr.Stock / stock.adobe.com | Bild 6: © TwilightArtPictures / stock.adobe.com