Grädddispenser köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • De viktigaste fakta i korthet
  • Med en gräddspridare kan du vispa grädde och andra kalla och varma vätskor till en styv konsistens på några sekunder.
  • Grädden kan portioneras perfekt med en grädddddispenser.
  • För att välja rätt mängd kan du använda cirka 50 milliliter per person som riktlinje.
  • Även om gräddddispenser i rostfritt stål är dyrare och tyngre än aluminium- eller plastmodeller, är de mer robusta.
  • Vanligtvis ingår minst tre olika garneringstillbehör samt en tryckkapsel och en rengöringsborste i leveransen.

Vispa grädde med en knapptryckning

Nästa fest eller ett möte med kaffe och tårta är på gång. För de flesta hobbybagare och värdar hör vispad grädde alltid till bordet. Detta gäller inte bara för små sammankomster utan även för stora fester som födelsedagar och bröllop.

En gräddspridare, även kallad gräddspridare, gräddmaskin eller gräddvispare, gör det särskilt enkelt att förädla desserter, kakor och andra bakverk med nyvispad grädde. Istället för att köpa en burk färdig spraykräm från snabbköpet före varje fest, som ska användas snabbt efter första öppningen, tar bakentusiasterna gärna fram en grädddddispenser.

Med den vispar de själva grädden – i den önskade portionsstorleken och med den önskade sötman och de ingredienser som de själva har valt ut.

Från den klassiska gräddtoppningen till det komplexa såsreceptet

Beroende på modell kan en gräddddspridare användas för att förädla eller förbereda både kalla och varma rätter. Du kan använda den för att göra grädde, vaniljsås och skum – som kallas espuma av bakningsexperter – eller för att värma vätskor som såser och soppor. Det är till exempel möjligt att skapa läckra chokladmousse, förädla kakor med vispad grädde och fullända såser individuellt med espumaskum. Lika populärt är det att förädla glass och milkshakes.

Cream siphon – spray över huvudet

Gräddningsautomater kallas också gräddningshissar. En sifonflaska är faktiskt en behållare från vilken kolsyrad vätska tappas eller sprutas – men till skillnad från gräddddisken inte upp och ner.

Byggande av gräddmaskiner

I princip liknar gräddspridare i sin konstruktion de engångsmodeller som finns i snabbköpet. Det finns dock vissa skillnader när det gäller konstruktion och tillämpning: Grädddbehållare består av en vätskebehållare, en tätningsring och ett lock med skruvlock. På locket finns en tryckknapp eller spak, en doseringsventil och en inloppsventil med tryckkapsel. Tryckkapseln är en patron fylld med gas. Dessutom ingår i leveransen ett garnieringsredskap eller till och med flera redskap som skruvas fast på doseringsventilen.

Vad som är viktigt när du köper

Ju mer och oftare du bereder grädde, desto större bör fyllningsmängden vara och desto högre bör kvaliteten på grädddddispenserns material vara. Utöver dessa kriterier är det också bäst att vara uppmärksam på hanteringen och antalet medföljande gaspatroner. Det är också bra att tänka på vad du vill använda grädddisken till: Många modeller lämpar sig för varm mat, andra är utformade för kalla vätskor. Denna information finns i tillverkarens specifikationer. Många leverantörer anger även en högsta temperatur i grader Celsius.

Fyllningsmängd: Ungefär 50 milliliter per person

Beroende på hur många portioner grädde du vill servera kan du bestämma dig för en mindre eller större mängd fyllning. En riktlinje är cirka 50 milliliter per person. Vanliga påfyllningsmängder för gräddddtabletter är 250, 500 och 1 000 milliliter. Den förstnämnda passar bra för ett litet kaffekalas hemma med fem personer.

Med en påfyllningskapacitet på 500 milliliter kan du redan nu planera för några fler personer. Den är idealisk för en liten fest eller för att servera grädde flera dagar i rad. Eftersom grädden kan förvaras i dispensern i flera dagar är denna variant också lämplig för förvaring. Påfyllningsmängder på en liter eller mer lämpar sig bättre för cateringföretag som dagligen producerar stora mängder grädde eller sås.

I princip skapas fyra gånger så mycket volym. Om du till exempel tar 500 ml gräddvätska får du 2 liter grädde. Det skulle räcka för cirka tio personer eller flera små möten över en kopp kaffe.

Material: Rostfritt stål, aluminium eller plast

Gräddtabletter är i regel tillverkade av något av följande tre material: Rostfritt stål, aluminium eller plast. Produkter av robust rostfritt stål rekommenderas, eftersom de är av bästa kvalitet. De har den längsta livslängden och håller vanligtvis i många år. De är dock lite dyrare och tyngre än gräddtabletter i lätt aluminium. Aluminiummodeller har dock nackdelarna att de repas snabbare och är mindre hållbara. Plastmodeller är inte heller att rekommendera, eftersom deras livslängd är ännu kortare.

Hantering: Tryckknapp eller spak

För att spraya grädden trycker du på antingen en tryckknapp eller en spak, beroende på modell. Den sistnämnda möjliggör särskilt enkel och målinriktad dosering, medan finjustering med en krämdispenser med tryckknapp kräver mycket fingerfärdighet. Så för filigran dekorationer är det bäst att välja en version med en spak. Detta ligger också oftast bättre i handen.

Tillbehör: Garnering, rengöringsborste och patroner

Beroende på tillverkare levereras tillbehör som gaspatroner, garneringsredskap eller en rengöringsborste direkt. Minst en gaspatron, även kallad N20-patron, ska finnas med vid varje första beställning, annars kan du inte ta apparaten i drift direkt. Vissa modeller levereras med flera patroner. De matchande gräddkapslarna eller gaspatronerna ska alltid köpas i efterhand från tillverkaren: Endast originalkapslarna garanterar ett bra resultat. Kontrollera att kapslarna har TÜV-godkännande. Som ett mer miljövänligt alternativ finns det även återanvändbara kapslar av rostfritt stål.

Förvaring av gaspatroner

När du förvarar den gasfyllda kapseln ska du se till att den inte utsätts för direkt solljus. Om de utsätts för för högt tryck, vilket kan orsakas av värme, riskerar de att spricka.

Garneringarna är antingen enkla eller formade som blommor eller stjärnor. Många tillverkare tillhandahåller minst tre olika redskap.

En rengöringsborste hjälper dig att rengöra produkten ordentligt efter användning – särskilt de små delarna. Annars kan bakterier snabbt kolonisera sig. Vissa modeller är till och med lämpliga för diskmaskin. Var uppmärksam på tillverkarens anvisningar.

Mått och vikt: Vanliga exempel

Grädddtabletter av rostfritt stål väger mer än de som är tillverkade av aluminium eller plast. Mått och vikt beror dock också på fyllningsmängden. Följande är till exempel vanliga:

Vikt i gramMått i centimeterMaterialPåfyllningsmängd i liter
7009,5 x 9,5 x 32,5Aluminium0,5
94810,2 x 10,2 x 35,6Rostfritt stål0,5
1.24010,3 x 11,1 x 33,9Rostfritt stål1,0
Tre exempel på vikten av olika storlekar på gräddddtabletter i aluminium och rostfritt stål.

Funktionalitet och tillämpning: Steg för steg

För att grädden ska bli styv arbetar gräddddtabletter med drivgasen dikväveoxid (N2O), som är mer känd som skrattgas. Gasen finns i gaspatronen eller tryckkapseln. Mekanismen och tillämpningen fungerar på följande sätt:

1. Fyll på med vätska

Skruva av locket och fyll på grädden i den flytande behållaren. För detta är det bäst att använda gräddprodukter som har en fetthalt på 30 procent. Produkter med en annan fetthalt är lika lämpliga, men ändrar gräddens fasthet. Ju högre fetthalt, desto fastare blir grädden. En påfyllningslinje visar hur full behållaren kan vara. När du skruvar på den ska du se till att tätningsringen mellan behållaren och locket sitter rätt.

2. Gas som släpps ut

Skruva fast behållarens lock ordentligt efter påfyllning. Därefter kommer gaspatronen in i bilden. Den skruvas in i den medföljande kapselhållaren och monteras på grädddispensorn. Använd spaken för att släppa ut gasen. Om du lyssnar noga kan du höra ett mjukt väsande ljud. Detta innebär att gasen nu passerar från patronen till vätskebehållaren. När ljudet inte längre är hörbart kan du ta bort kapseln, som då inte längre innehåller någon gas. Vid nästa användning ska du ha en ny gaspatron till hands.

3. Skaka

Skaka nu gräddbehållaren några gånger – vanligtvis tre till fem gånger. Krämen blir styv och kan serveras. Nu sker portioneringen med hjälp av pipen. Se till att hålla gräddmaskinen upp och ner när du garnerar. Om grädden inte är ordentligt fast, skaka dispensern igen.

4. Uppföljning

Du kan förvara den vispade grädden i kylskåpet i några dagar. När behållaren är tom tar du bort tryckkapseln – det återstående trycket släpps ut. Skruva av huvudet och rengör de enskilda delarna av grädddispensorn med varmt vatten. Låt de enskilda delarna torka ordentligt innan du sätter ihop dem igen.

Fler tips om tillämpningen

För att du ska kunna dra nytta av gräddmaskinen så länge som möjligt bör du rengöra den noggrant efter varje användning. Det rekommenderas också att den vispade grädden inte förvaras längre än en vecka. Du kan läsa mer om vad du bör tänka på i det följande.

Hur lång hållbarhet har den vispade grädden?

Eftersom grädden i grädddddispensern är hermetiskt försluten efter att användarna har tillsatt gasen och skakat behållaren kan den säkert stå i kylskåpet i flera dagar utan att förstöras. Många tillverkare uppger att grädden håller sig till och med en hel vecka, förutsatt att den förblir sval. Vispad grädde i dispenser används ibland i upp till två veckor. Detta bör dock göras med försiktighet, eftersom det inte finns någon garanti för att produkten fortfarande är ätbar. För att vara på den säkra sidan bör du hålla dig till specifikationen om högst sju dagar.

Kan jag också använda fasta ingredienser i gräddsiphonen?

Användning och bearbetning av fasta livsmedel i en gräddddningsdispenser avråds starkt från attanvändas och bearbetas. Den är inte avsedd för detta. Använd den istället för att göra grädde, mousse, espuma eller andra toppings. Så länge produkten är lämplig för beredning av varma rätter kan du också använda den för såser, krämer och soppor.

Tips för skötsel och rengöring

Produkter av rostfritt stål är vanligtvis diskmaskinsäkra. Men för att vara på den säkra sidan bör du läsa igenom bruksanvisningen innan du använder den. Grädddtabletter består trots allt av olika små delar som kanske inte alla kan rengöras i maskinen.

Modeller av aluminium eller plast hör inte hemma i diskmaskinen. För skötsel och rengöring, använd specialtillverkade borstar, varmt vatten och vid behov ett milt diskmedel. Särskilt munstyckena genom vilka krämen sprutas ut ska rengöras noggrant efter varje användning. Livsmedelsrester lägger sig snabbt här och gynnar bakterieansamling. Ta därför isär grädddisken i dess enskilda delar innan du börjar rengöra den. Låt alla delar torka ordentligt och sätt först därefter ihop produkten igen.

Att åtgärda eventuella fel

Vissa problem med grädddtabletter är vanligare och lätta att lösa. Om fel eller störningar uppstår som inte kan åtgärdas med följande tips är det bäst att kontakta tillverkaren. Du kan fortfarande ha garanti på produkten.

Den vispade grädden är inte tillräckligt fast

Om vispgrädden inte är ordentligt fast eller till och med fortfarande helt flytande efter skakning kan det vara så att det inte finns tillräckligt med gas i kapseln eller att patronen inte har satts in på rätt sätt. Kontrollera detta och använd alltid de gaskapslar som rekommenderas av tillverkaren. Se också till att du inte överskrider den angivna fyllningsgränsen. Kontrollera vid behov även tätningsringen som sitter mellan vätskebehållaren och huvudet. Om det finns ett minimalt läckage här kan det leda till en ojämn konsistens.

Den vispade grädden är inte kall

Om du lägger stor vikt vid att den vispade grädden ska vara kall vid serveringen bör du förvara gaskapslarna i kylskåpet i förväg. På så sätt säkerställer du att grädden är kall när du portionerar den. Du kan också förvara den flytande grädden i kylskåpet.

Krämen läcker eller fungerar inte längre

Om gräddbehållaren läcker eller inte fungerar alls ska du först ta isär produkten. Kontrollera de enskilda delarna för att se om eventuella krämrester från senaste användningen inte har avlägsnats ordentligt eller om apparaten kanske till och med är helt igensatt. Rengör delarna noggrant igen med varmt vatten och en borste avsedd för detta ändamål. I nästa steg kontrollerar du tätningarna. Om de är gamla och porösa ska du byta ut dem. Tätningarna kanske inte sitter ordentligt. Kontrollera också gaspatronen, den kan vara defekt. För att ta reda på om patronen läcker gas oavsiktligt håller du den under en vattenstråle.