Brödrost köpråd: Så väljer du rätt produkt
- De viktigaste fakta i korthet
- En brödrost med dubbla fack finns i nästan alla hushåll. Den kan användas för att rosta två brödskivor.
- En brödrost med lång slits rymmer fyra skivor och även brödskivor som inte är fyrkantiga.
- En bra brödrost måste ge en jämn rostning.
- Moderna brödrostar har användbara tilläggsfunktioner som t.ex. avfrostning eller återuppvärmning.
En krispig start på dagen
En brödrost är en vardaglig köksapparat som nästan alla äger. Vi tänker sällan på hur användbar den är. Brödrosten är inte bara till hjälp när vi måste äta något vettigt under tidspress. Det erbjuder också värdefulla tjänster för förberedelse av en balanserad frukost eller lunch. Ett kök är inte fullt utrustat utan en brödrost. Men utbudet är stort, vilket inte gör sökandet efter en ny brödrost lättare.
Bröd har rostats i tusentals år. I och med elektrifieringen av hushållen i slutet av 1800-talet gjordes de första försöken att använda elektricitet för detta ändamål. Uppfinningen av krom-nickellegeringen 1906 gjorde det möjligt att använda värmekablar för uppvärmning utomhus. år 1908 kom den första kommersiellt framgångsrika brödrosten på marknaden med modellen D-12 från tillverkaren General Electrics . Rostet placerades i korgar av ståltråd runt en värmeslinga och måste vändas för hand. I dessa korgar fanns det risk för att man kunde bränna sig på fingrarna.
år 1928 kom det färdigskurna, förpackade brödet ut på marknaden i Amerika. Detta bidrog också till att rostningsutrustning fick ett uppsving. Ett år senare uppfann amerikanen Charles Stritebrödrosten , som vi fortfarande känner till i dag,med slitsar och variabla tidsinställningar. Det var den första brödrosten som kunde rosta brödskivor från båda sidor samtidigt. När brödet har nått den valda brynningsgraden skjuts det ut ur springorna.
Denna princip har visat sig fungera än i dag. Moderna brödrostar skiljer sig främst åt genom sina olika funktioner. Billiga brödrostar är begränsade till den grundläggande funktionen: De skålar för skålen. De dyrare modellerna har ytterligare funktioner som kan användas för att värma till exempel alla typer av andra bakverk.
Alla större tillverkare av elektriska hushållsapparater har brödrostar i sitt sortiment. Bland de välkända tillverkarna finns WMF, Philips, Russel Hobs, Severin och Krups.
Hur en brödrost fungerar
En modern brödrost fungerar på följande sätt:
- Använd tryckknappen för att trycka ner stekkorgen. Den stannar kvar där med hjälp av en mekanism – det kan till exempel vara en elektromagnet – tills rostningen är avslutad.
- Bryngraden kan ställas in med vridreglaget, som alla modeller har.
- Trådarna i brödrosten börjar glöda så fort elektricitet passerar genom dem.
- När rostningen är klar flyttas korgarna med de rostade skivorna uppåt igen
Den typiska aromen och den karakteristiska brynningen beror på ingredienserna i det klassiska vetemjölsbrödet: Till skillnad från fullkornsbröd är rostat bröd särskilt proteinrikt och innehåller mjölk, fett och socker. En gyllenbrun färg är optimal. Beroende på din personliga smak kan brödet stanna lite längre eller kortare tid i brödrosten. Bröd med brända svarta fläckar bör inte ätas under några omständigheter.
Försiktighet med akrylamid
Vid rostning, stekning, grillning och fritering av mat produceras akrylamid. I djurförsök orsakade ämnet cancer och skadade det genetiska materialet. Ju mörkare rostat bröd rostas, desto mer förorenat är det av ämnet. Bränd rostat bröd bör därför slängas.
Vilka brödrostmodeller finns tillgängliga?
Den mest grundläggande skillnaden mellan olika brödrostmodeller är antalet och storleken på slitsarna. Om du vill rosta mer än två skivor eller bröd än det klassiska rostade brödet måste du köpa en specialmodell. De vanliga brödrostarna med två fack räcker inte till för detta.
Brödrost med slitsar
Brödrosten med dubbla spår är den vanligaste modellen på marknaden. Det finns också små brödrostar med en enda slits och modeller med fler än två slitsar. Nästan alla enheter är numera utrustade med de viktigaste funktionerna. Det gäller bland annat rotationsreglaget för rostningsgraden, men också den så kallade brödskivans centrering. Genom den glider brödet in i mitten av slitsen när spaken på sidan trycks ner. På så sätt får rostbrödet en jämn brynning. Många brödrostar har två gångjärnsfästen bredvid springorna. Bakverk som inte får plats i brödrosten kan värmas på dessa hängare. Det är dock lätt att bullarna faller av pinnarna. Om de är dåligt bearbetade kan de ge vika under tyngden av bakverk.
En bättre lösning är en avtagbar bulleinfästning, men den ingår inte i alla modeller. Rulltoppar som passar på vanliga brödrostar finns också tillgängliga separat. En låda under brödrosten som samlar upp smulor underlättar rengöringen. De enkla brödrostarna med slitsar passar bra för singelhushåll och små kök eftersom de är platsbesparande och billiga. Beroende på modell har de också särskilt användbara tilläggsfunktioner, t.ex. ett avfrostningsläge.
Brödrost med lång slits
När det gäller användningen skiljer sig brödrostar med långa slitsar inte från andra popup-brödrostar. Den avgörande fördelen är att inte bara klassiska rostbrödsskivor kan brynas i de långa spåren, utan även t.ex. skivat brunt eller grått bröd. En brödrost med lång slits är idealisk för brödälskare som vill rosta ett brett utbud av bakverk . I en brödrost med långa slitsar får två rostbrödsskivor plats bredvid varandra. Om brödrosten har två skåror kan den till och med rosta fyra skivor samtidigt, vilket är praktiskt för större hushåll. Vissa modeller har tillräckligt breda öppningar för att rosta bakverk som bagels.
I de flesta fall levereras brödrosten med ett fastsättningsbart galler. Krumelådan och brödcentreringen ingår nu i grundutrustningen. En praktisk tilläggsfunktion är stoppknappen, som kan användas för att avsluta stekprocessen. I vissa fall talar de rumsliga förhållandena i köket för att köpa en brödrost med långa springor. Det är ofta lättare att hitta en ledig plats på bänkskivan för en lång och smal apparat än för en kort och bred.
Den platta brödrosten
En platt brödrost eller dansk brödrost har ett galler i stället för spår. Precis som på en grill kanbakverk av alla storlekarplaceras på en platt brödrost . På så sätt ger de större frihet än brödrostar med slitsar. Bröd, croissanter, baguetter, bagels och till och med pizzan från dagen innan kan rostas eller värmas på nytt med den platta brödrosten. Även smörgåsar kan enkelt placeras på den platta brödrosten. Man bör dock se till att inget fett droppar på värmeelementen. Tack vare formen på den platta brödrosten är det dock inga problem att hålla ett öga på bakverken. Precis som alla andra brödrostar har den platta modellen ett reglage för rostningsgrad och en smulbricka. Inga värmetrådar värms upp, utan kvartsrör, som blir varma snabbare och använder energin mer effektivt.
På grund av sin form har den platta brödrosten dock också nackdelar: Brödskivorna måste vändas för hand eller med ett verktyg. På grund av den stora uppvärmda ytan stiger en hel del värme upp till toppen. De lämpar sig dåligt för små kök eftersom de har ett ganska stort fotavtryck. Dessutom måste ett lämpligt förvaringsutrymme reserveras för den platta brödrosten när den inte används.
Särskilda varianter av brödrostar
Om du inte har så mycket tid att laga mat är en smörgåsbrödrost perfekt. Den kan användas för att snabbt tillaga läckra varma måltider. Eftersom de är så enkla att använda är de också bra för den lilla hungern däremellan. Dess funktionsprincip skiljer smörgåsbrödrosten från modellen med dubbla slitsar. Det är mer som ett våffeljärn: Locket lyfts upp och smörgåsen placeras på teflonplattorna. Tryck sedan locket ned mot botten tills det klickar på plats. Många modeller delar upp den fyrkantiga skivan i två trianglar. En lampa tänds för att visa att maten är klar.
Den dyrare versionen av smörgåsbrödrostaren är kontaktgrill. Caféer och restauranger använder en sådan grill för att tillaga panini. Alla typer av bakverk samt kött och grönsaker kan grillas med en sådan grill. Apparaten kan användas på många sätt i köket, vilket också återspeglas i priset, som är betydligt högre än för brödrostar.
Vad ska jag tänka på när jag köper en brödrost?
Det viktigaste kriteriet när du köper en brödrost är funktionalitet. En bra brödrost gersnabbt och tillförlitligt ett övertygande stekresultat . Det bör klargöras vilka andra krav som ställs på köksapparaten. När det gäller antalet och längden på slitsarna kan du utgå från hur mycket rostat bröd du behöver. Enhetens dimensioner är inte heller oviktiga. Var ska brödrosten placeras? Vilka ytterligare funktioner är intressanta? Den som köper en produkt vill använda den så länge som möjligt, och därför är material och utförande av avgörande betydelse. Slutligen spelar även utseendet en roll så att brödrosten passar harmoniskt in i köksinredningen. Följande faktorer spelar en roll när du väljer rätt enhet:
Hur mycket kostar en brödrost?
Brödrostar hör till de billigare hushållsapparaterna. En välfungerande brödrost utan namn kan fås för så lite som tio euro. Många billiga modeller steker lika bra som dyrare, skillnaden ligger främst i produkternas funktioner och hållbarhet. Det lönar sig inte att köpa en billig brödrost som snart går sönder och måste bytas ut. Högkvalitativa standardmodeller med två platser finns hos de flesta märkestillverkare i prisklassen 20-40 euro. För en brödrost med lång slits måste du avsätta 40 euro och mer.
Material och bearbetning
En välgjord brödrost kananvändas under mycket lång tid . Hållbarhet spelar en allt viktigare roll i våra liv. En högkvalitativ apparat behöver inte bytas ut förrän efter flera år och skyddar därmed miljön. Vanliga material för de yttre skalen är aluminium, rostfritt stål och plast. Även modeller som inte är tillverkade av plast har vanligtvis vissa plasttillämpningar. I de flesta fall är det rörliga och stående element. Billiga plastbrödrostar kan ge bra stekresultat, men har ofta bara grundläggande funktioner. En nackdel med plast som material är att det missfärgas efter ett tag och ser fula ut. Om brödrosten fungerar dåligt kan den i värsta fall deformeras av värmen.
Rostfritt stål rekommenderas på grund av sin hållbarhet och livslängd. Den kan lätt rengöras och förlorar knappast något av sin visuella kvalitet. Ett hölje av rostfritt stål kan dock bli ganska varmt, så försiktighet är tillrådligt. Bra modeller har tillräcklig värmeisolering. Aluminium är också mycket stabilt och har fördelen av att vara mycket lätt jämfört med rostfritt stål. Aluminium blir dock anlöpt efter ett tag och måste rengöras. I slutändan är det en smaksak vilket material man väljer.
Storlek och bredd på slitsen
En brödrost är bara en av många apparater i köket. Innan du köper en brödrost bör du tänka på var den ska placeras och hur mycket utrymme den kan ta upp. Beroende på hushållets storlek bör du också välja en modell som kan rosta mer än två skivor åt gången, t.ex. en dubbel brödrost med långa skivor. Ingen behöver vänta längre på frukosten. Om du vill rosta ett bredare utbud av bakverk behöver du en brödrost med långa springor. Vissa modeller har extra breda eller till och med variabelt justerbara slitsar. För singelhushåll med små kök räcker det ofta med en vanlig brödrost med dubbla slitsar.
Ibland kan bröd fastna i brödrosten. Så härtar du bort fastnat bröd från rostningsrännan:
- Dra ut nätkontakten ur uttaget och vänta tills brödrosten har svalnat
- Dra ut smulbrickan
- Vänd brödrosten på sidan så att brödskivan kan falla ut.
Om brödet fortfarande sitter fast kan det lossas med en träpinne, t.ex. en träsked. Använd aldrig knivar, gafflar eller andra metallverktyg. Värmekablarna i en brödrost är i många fall oisolerade. Vid kontakt med ett metalliskt föremål leder de strömmen vidare, i det här fallet in i människokroppen.
Vilka utrustningsdetaljer bör finnas med?
Även billiga brödrostar har en viss grundutrustning. Dessa inkluderar ett vridreglage för brynningsnivån, en smulbricka och i de flesta fall en bulleinfästning eller åtminstone hängare. Helst ska brödrostens reglage vara tydligt märkta och ha tydliga piktogram. I de högre prissegmenten tillkommer andra praktiska funktioner.
Särskilt för singlar är de brödförpackningar som finns i handeln ofta för stora. För att undvika att hälften av brödet förstörs och måste slängas, fryser många ensamstående personer brödet. Moderna brödrostar har en användbar avfrostningsfunktion. Brödet tinas först upp och rostas sedan. Så här fungerar det:
- Knacka eller skrapa is från brödet
- Ställ in brynningsreglaget på önskad stekgrad
- Lägg brödet i rostningslådan och tryck ned manöverspaken.
- Tryck nu på avfrostningsknappen. När brödet har tinats upp och rostats stängs brödrosten av automatiskt och brödskivorna skjuter uppåt.
Medrostningsfunktionen kan brödet värmas utan att brynas. Detta är praktiskt för att värma upp bröd som redan rostats utan att det blir svart. Den rostade skivan sätts in i rostbrickan som vanligt och sedan trycker du på knappen för att starta rostningen. När brödet är uppvärmt och knaprigt stängs brödrosten av. Den inställda brynningsnivån har ingen inverkan på rostningsfunktionen.
Vissa brödrostar har en bagelfunktion. Under processen rostas den ena sidan av bageln, medan den andra bara värms upp. Trots namnet värmer denna ensidiga, energisnåla rostningsprocess naturligtvis även andra bakverk.
Läckra smörgåsar kan också tillagas med en slitsad brödrost, du behöver inte en speciell smörgåsbrödrost för det. Den praktiska smörgåstången hjälper till här. Vissa brödrostar levereras till och med med sådana tänger. Smörgåsen kläms fast i den rostfria ståltången, som sedan hängs in i brödrosten. Eftersom tången är stängd i botten kan inget fett droppa in i brödrosten. Det är dock inte tillrådligt att använda ingredienser som blir mycket flytande under värme. Det är alltså inte alla ostar som lämpar sig för den här typen av tillagning. För att brödrosten ska kunna användas på ett bra sätt måste de slitsade kamrarna i brödrosten vara tillräckligt breda för tången. Det är bäst att jämföra storleksspecifikationerna innan du köper.
Kabelupprullare är praktiska för att undvika en röra av överlånga kablar på eller bakom arbetsytor. Den oanvända delen av kabeln rullas helt enkelt ihop under enhetens botten. Detta är inte bara användbart om brödrosten alltid står på en fast plats. Genom att rulla upp kabeln kan man flexibelt välja var apparaten ska placeras i köket eller nå den önskade platsen.
Många dyrare modeller har särskilda extrafunktioner som är användbara men inte absolut nödvändiga. Den har en digital display som visar den återstående stektiden. Det finns även kombinerade brödrostar och äggkokare.
Resultatet av rostningen
Alla brödrostar kan rosta bröd. Frågan är bara hur bra. Vid rostning är det viktigaste att rostningsresultatet är enhetligt . Rosten ska inte vara krispig i mitten, utan mjuk i kanterna. Båda sidorna bör också ha en liknande solbränna. En centreringsfunktion har en positiv effekt på rostningen. För att alla ska få valuta för pengarna rekommenderas olika grader av rostning. Tyvärr är särskilt många rostningsnivåer inte särskilt informativa i detta avseende. Även dyra modeller behöver inte nödvändigtvis steka bättre än billiga modeller. Prisskillnaderna beror främst på hantverket.
Säkerhetsaspekter
Brödskivorna måste vara lätta att ta bort så att det inte finns någon risk för att de bränns. Det är säkrast när den färdiga toasten sticker ut tillräckligt långt från brödrosten. Denautomatiska avstängningen förhindrar bränder i brödrosten. Om en brödskiva fastnar i rännan och spaken därför inte kan lyftas upp igen, avbryts rostningen automatiskt efter en viss tid. En smultrågsbehållare bidrar också till säkerheten, eftersom många och särskilt stora smulor utgör en brandrisk. Naturligtvis måste lådan också tömmas regelbundet. Bra värmeisolering är också viktigt. De förhindrar att enheten blir för varm utifrån. Detta minskar risken för brännskador avsevärt. Vissa brödrostar har en lyftanordning som lyfter upp brödskivorna så att de är särskilt lätta och säkra att greppa.
För användare som inte känner sig bekväma med de flesta brödrostarens exponerade värmetrådar rekommenderas en apparat med kvartsglasvärme. Det finns ingen risk för elektrisk stöt med dessa. De är inte bara säkrare utan också mer energieffektiva. De är dock också dyrare än vanliga brödrostar. Dessa modeller är tillgängliga från cirka 60 euro.
Strömförbrukning och prestanda
Även om brödrostar vanligtvis bara är i drift i några minuter, resulterar regelbunden användning i enganska hög energiförbrukning . Detta beror på enheternas höga energiförbrukning. En standardmodell med dubbla slitsar tar 800-1 000 watt elkraft. Som jämförelse: En kraftfull handblandare drivs med 500 watt. Brödrostar med långa slitsar har en ännu högre förbrukning på grund av de långa värmekablarna. Mer effekt innebär i princip att trådarna värms upp snabbare och att stekningen tar kortare tid.
Spara energi och skydda miljön
Om du tycker att din brödrost är viktig för miljöbalansen kan du titta efter ”Blue Angel”-stämpeln för hållbara inköp. Kriterierna för att tilldela märket garanterar att brödrosten har låg energiförbrukning, är tillverkad av material med låg föroreningsgrad och uppfyller alla säkerhetskrav.
Utformning
Många människor lägger stor vikt vid ett smakfullt urval av köksartiklar. Även om brödrosten först och främst är ett bruksföremål kan den bli ett blickfång genom stilfull design eller smälta in diskret i en helhetsbild. I köket står den ofta på en väl synlig plats, till exempel på matbordet. Brödrostar i retrodesign som kombinerar nostalgi med modern teknik ärsärskilt populära. Många retrobrödrostar finns i pastellfärger, vilket fräschar upp utseendet i köket. En annan aktuell trend är de enkla apparaterna, t.ex. av rostfritt stål, som kompletterar en minimalistisk inredning väl. Brödrostens funktionalitet får dock inte glömmas bort på grund av designen. Även en designad brödrost måste leverera övertygande rostningsresultat.