Tryckkokare köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • De viktigaste fakta i ett nötskal:
  • Tryckkokare är förslutna lufttätt med ett lock för att tillaga mat under tryckuppbyggnad.
  • Tillagningen går inte bara snabbare än med en vanlig kastrull, utan är också särskilt skonsam.
  • När du köper en spis bör du vara uppmärksam på kapacitet, köksutrustning, rengöringsarbete, säkerhetssystem och tillbehör.
  • Bland tillbehören finns insatser som till exempel gör det möjligt att laga mat i flera nivåer eller att undvika direktkontakt mellan mat och vatten.
  • Följ noga bruksanvisningen för att uppnå bästa resultat.

Tryckkokare – matlagning för människor som har bråttom

Med tryckkokare kan du tillaga maten snabbt genom att laga den under högt tryck. Rätter som tidigare krävde timmar av slit i köket är nu klara på en bråkdel av tiden. I vardagen har du mer tid för andra saker: Ett kommande besök, dina egna barn eller en älskad hobby. Till och med mor- och farföräldrarna använde tryckkokaren för sin gulasch och sina grytor och sparade sig själva en hel del besvär.

Med de praktiska insatserna kan du tillaga kött, fisk och tillbehör som potatis eller grönsaker i ett enda steg. Så att du inte behöver stå i köket hela dagen inför den stora julmiddagen. De har betydligt mindre stress och mer tid att tillbringa semestern med familjen.

Föregångaren till den moderna tryckkokaren utvecklades redan i slutet av 1600-talet av den franske matematikern och fysikern Denis Papin i form av Papins kastrull. Med den här grytan kunde han påverka kokningstemperaturen med hjälp av olika tryckinställningar. Den första moderna tryckkokaren lanserades av Silit på 1920-talet och kallades”Sicomatic”. Tack vare ett antal praktiska innovationer blev detta en viktig kökshjälpare som nu är oumbärlig. Moderna tryckkokare är mångsidiga och det finns knappast någon mat som inte kan tillagas med dem.

Hur en tryckkokare fungerar

Tryckkokarefungerar genom att tryck byggs upp. Locket på grytan är trycktätt förseglat och kan inte lätt tas bort. Så snart den tätt stängda tryckkokaren värms upp avdunstar vattnet i den. Trycket i apparaten stiger snabbt eftersom den vattenånga som bildas inte kan komma ut.

Det ökade trycket höjer vattnets kokpunkt. Normalt är det 100 grader Celsius, men övertrycket i tryckkokaren ökar detta värde till 120 grader Celsius. Detta innebär att maten tillagas vid högre temperaturer än i en vanlig gryta. De tillagas därför mycket snabbare. Om trycket i tryckkokaren är för högt släpper den ut ångan med hjälp av en ventil. Genom att manövrera avlastningsventilen minskar trycket i grytan igen och du kan öppna den.

Många apparater har minst två tryckinställningar: en för skonsam tillagning med något lägre tryck och en för snabb tillagning. Detta gör det möjligt för användaren att anpassa trycket till de ingredienser som ska bearbetas.

En tryckkokare har följande för- och nackdelar

Snabbhet är, som namnet antyder, en av de största fördelarna med tryckkokaren. Ingredienser, rätter och hela menyer tillagas mycket snabbare än i en vanlig kastrull. Beroende på maträtt och tillagningsnivå kan förberedelsetiden minskas med 50-70 procent. Riset är klart på cirka 7 minuter, rostbiffen på 10 minuter och de oavvittrade bönorna tar cirka 20 minuter. Nästan allt som kan tillagas i en vanlig kastrull kan också göras i en tryckkokare – men på mycket kortare tid. Den korta tillagningstiden förbättrar innehållet av vitaminer och näringsämnen. Använd insatser för att undvika att maten kommer i direkt kontakt med vatten. En annan fördel är energieffektiviteten. I tester med en tryckkokare när man till exempel kokade potatis uppnåddes energibesparingar på cirka 30 procent. De som använder en tryckkokare sparar alltså inte bara el utan gör också något för miljön.

Till skillnad från klassiska grytor är det lite mer komplicerat att använda en tryckkokare. Locket kan endast lyftas av efter avslutad tillagningstid och kan inte ses. Detta innebär att konsumenten måste följa tillagningstiderna och anvisningarna noga för att få bästa möjliga resultat. De första försöken kan gå fel: Maten är antingen över- eller underkokt. Det är sant att rengöringen är mer komplicerad än med klassiska grytor, eftersom alla delar inte tål att diskas i diskmaskin. Du bör dock rengöra tryckkokaren noggrant så att den inte slits ut på viktiga ställen, t.ex. ventilen eller tätningsringen. Annars kan olyckor som skållning inträffa. Mindre olyckor kan också inträffa vid felaktig hantering.

Detta är vad tryckkokaren kan tillaga

Tryckkokare har i årtionden varit kända för snabb tillagning av gulasch och andra grytor. Med en klassisk kastrull tar en sådan maträtt flera timmar, i en tryckkokare inte ens en halvtimme. Alla slags grönsaker, kött och fisk kan enkelt tillagas i den här grytan.

Föräldrar kan ibland göra barnmat till gröt i tryckkokaren. Det är mycket viktigt för barnet att få en försiktigt tillagad kost med mycket näringsämnen. Dessutom kan du själv bestämma vad som hamnar i grytan. Med lite vatten i tryckkokaren kan du till och med sterilisera nappflaskor.

Om du behöver skapa en överdådig måltid till nästa familjefest sparar du tid och kraft med en stor tryckkokare. Särskilt praktiskt är möjligheten att använda ånginsatser för att tillaga flera ingredienser samtidigt utan att de blandas

Tryckkokaren kan också användas som juicepress. Fyll grytan med minsta möjliga mängd vatten och lägg frukten i en perforerad insats. Med full effekt är saften klar på fem minuter.

Husdjursägare konfronteras oftare med ett sjukt husdjur. Mat från tryckkokaren är mycket mer lättsmält och därför bättre för sjukdomar. Hemlagad mat är bra för ditt älskade husdjur.

Du kan dock inte laga mat som pasta och ris i en tryckkokare, eftersom resultatet blir mosigt och oaptitligt. Detsamma gäller för havregryn och spannmål som vete eller spelt. En vanlig gryta är det bättre valet i dessa fall.

Uppsättningen av termer

Tryckkokaren kallas också för tryckkokare, tryckkokare, tryckkokare eller Papins kastrull. Även om vissa synonymer har ”ånga” i sitt namn är ångbastuaren eller steamer en helt annan apparat. Även om maten tillagas med ånga här, sker det utan tryck. Istället tillagas maten försiktigt över ett vattenbad.

Vad du ska tänka på när du köper en tryckkokare

Den som överväger att köpa en tryckkokare bör ta hänsyn till några faktorer. Det handlar till exempel om kapacitet, användningsområde, eventuella tillbehör och budget. En tryckkokare kan kosta mindre än 50 euro eller flera hundra euro, beroende på storlek och funktioner.

Rätt storlek

Kapaciteten hos en tryckkokare beror på antalet personer i hushållet. Det finns tryckkokare med en kapacitet på mellan 2,5 och 10 liter. Den som bor ensam eller med en enda person klarar sig bra med en volym på 2,5 till 4 liter, medan samboende eller familjer med tre till fyra personer behöver en volym på minst 4 till 6 liter. Större hushåll med fyra eller fler personer behöver stora tryckkokare som rymmer 8-10 liter.

Någon form av buffert rekommenderas dock. Om du bor ensam men ibland har gäster eller gillar att laga mat flera dagar i förväg bör du välja en större kapacitet. En tryckkokare med en kapacitet på 6 liter är en bra medelväg. Dessutom bör en tryckkokare endast fyllas till två tredjedelar. Så om du beräknar storleken väldigt noga kan du ibland hamna i en besvärlig situation. Större modeller är dock inte lätta, särskilt inte när de är fyllda. Så om du inte kan eller vill bära en tung gryta eller om du använder den sällan, bör du välja en mindre modell.

För varje spis?

Alla tryckkokare passar inte till alla typer av spisar. Många moderna modeller av tryckkokare kan användas på alla typer av spisar, men induktionshällar är ofta ett problem. Den som äger en induktionshäll och gillar att leta efter rabatter på internet eller överväger produkter från okända märken bör vara särskilt uppmärksam på denna lämplighet.

Lätt att rengöra

Eftersom rengöringen av en tryckkokare är mer omfattande än den av en klassisk kastrull bör användaren göra det så enkelt som möjligt. En diskmaskin underlättar ditt arbete, men alla komponenter i en tryckkokare är inte diskmaskinsäkra. Tätningar och andra smådelar, t.ex. ventilen, måste rengöras för hand. När det gäller andra komponenter, som själva grytan eller locket, beror det på tillverkaren och modellen. Köparen bör därför se till att åtminstone grytan kan rengöras i diskmaskinen för att spara tid.

Säkerheten först

I dag har tryckkokare en mycket hög säkerhetsstandard, och det är praktiskt taget inte längre vanligt att de exploderar. När apparaten är i drift och trycket har byggts upp inuti kan locket inte längre öppnas. Detta är endast möjligt när tryckkokaren har ångat av. En säkerhetsanordning, t.ex. säkerhetsnockor, förhindrar att trycket byggs upp om locket inte är ordentligt på plats och att det öppnas under tillagningen. Om grytan värms upp för mycket, vilket kan orsaka övertryck, släpper ventilerna automatiskt trycket. Om kontrollventilen blir igensatt eller av andra skäl inte fungerar som den ska, tar säkerhetsventilen över trycksänkningen. Värmeavvisande säkerhetshandtag förhindrar brännskador. En tryckkokare måste ha minst ett tredubbelt säkerhetssystem (kontrollventil, säkerhetsventil och säkerhetslock).

Tryckkokare som säljs i EU måste genomgå en typprovning. Detta är en del av ett EU-direktiv om apparater som använder tryck. Med CE-märkningen intygar tillverkaren att produkten uppfyller EU:s säkerhetsbestämmelser. Om du köper en tryckkokare utanför EU bör du kontrollera säkerhetsåtgärderna noggrant, eftersom standarderna ofta skiljer sig åt i andra länder.

De matchande tillbehören

Vissa tryckkokare levereras med olika tillbehör. En ersättande tätningsring är mycket användbar eftersom grytan inte fungerar utan tätningsring och denna kan bli porös med tiden. Olika insatser säkerställer optimala resultat under beredningen. Beroende på typen av grönsaker och spannmål, men även för vissa huvudrätter, rekommenderas dessa eftersom de inte bara förhindrar bränning utan också gör det lättare att ta bort dem från tryckkokaren.

Insats för sikt

En silinsats, även kallad insatskorg eller ångbastuinsats, är särskilt lämplig för uppvärmning och blanchering av grönsaker och mat som snabbt bryts ner. Den här insatsen är specialiserad på ångkokning och du kan använda den både i tryckkokaren och i en vanlig kastrull.

Dotterinsats

Med en perforerad insats tillagas grönsaker och fisk särskilt skonsamt, eftersom maten inte kommer i direkt kontakt med vatten. Hålen säkerställer att vattenångan fördelas jämnt.

Operforerad inlaga

En operforerad insats underlättar tillagningen av frysta livsmedel. Inte heller här ligger maten direkt i det varma vattnet. Vätskan, t.ex. en sås, rinner inte av i denna insats.

De perforerade och icke perforerade insatserna gör det möjligt att tillaga flera delar av din meny samtidigt. För sådan stegvis tillagning placerar du en insats med mat som ska tillagas på det tillhörande stativet, vilket förhindrar kontakt med golvet, och nästa insats ovanpå.

Om du gillar att koka stora mängder potatis kan du skaffa en potatiskokinsats. Detta är dock inte absolut nödvändigt, utan snarare en trevlig extra sak.

Direkt kontakt med vatten

Ju mindre direkt kontakt ingredienserna har med vattnet i tryckkokaren, desto mer näringsämnen bevaras. Vegetabiliska ingredienser avger sina näringsämnen i vattnet, och om vattnet sköljs bort går näringsämnena också förlorade.

Hur man använder en tryckkokare

Om du vill använda en tryckkokare får du inte glömma en sak: modellens bruksanvisning. Den talar om exakt vilken mat som ska tillagas och hur länge, hur mycket vatten som behövs och vilka inställningar som ska göras på grytan. Även om förfarandet beror på vilken tryckkokare som används kan man fastställa allmänna steg.

Först måste du förbereda maten på lämpligt sätt, till exempel genom att skära potatisen jämnt i rätt storlek. Därefter kan du fylla på tryckkokaren. Maten får inte röra insidan av locket. Om du lägger in flera ingredienser samtidigt, se till att tillagningstiden för maten är ungefär densamma . Annars kan det hända att en del blir överkokt och en annan underkokt. Efter maten kommer vätskan. Du hittar den rekommenderade mängden i bruksanvisningen. I allmänhet behövs minst 200-300 ml vätska. Den maximala mängden mat och vätska får inte överstiga två tredjedelar av kapaciteten. Om maten är mycket skummig, till exempel baljväxter, bör fyllningen bara vara hälften.

Stäng locket ordentligt och ställ in tillagningsnivån. Du väljer vanligtvis mellan en nivå för skonsam tillagning och en för snabb tillagning. När du har slagit på spisen byggs trycket upp i tryckkokaren. När rätt temperatur har uppnåtts kan du stänga av spisen. Du kan se när ventilen släpper ut överskottsluft, vilket gör att den väser, eller genom en indikator på ventilen. Vissa tryckkokare har ett trafikljussystem, andra en enkel märkning.

Så snart det nödvändiga trycket är uppnått och ventilen släpper ut ångan börjar tillagningen. Med en timer, ett stoppur eller en äggklocka kan du hålla koll på tillagningstiden. Om säkerhetsventilen visslar är trycket för högt och du måste sänka temperaturen.

När koktiden är slut måste du försiktigt sänka trycket. Locket på tryckkokaren kan endast öppnas när trycket i den har släppts helt och hållet . Detta kan ske på tre sätt: långsam kylning, snabb kylning eller avdunstning. Om du inte har bråttom kan du helt enkelt ta bort grytan från spisen och ställa den på ett svalt ställe. Efter cirka 20 minuter kan locket öppnas.

Om du vill att det ska gå lite snabbare hjälper kallt vatten. Ställ in tryckkokaren i diskbänken och låt långsamt vatten rinna på sidan av locket, men säkerhetsventilen och tryckventilen måste förbli torra. Den snabbaste och mest aggressiva metoden är avdunstning. Om du håller händerna över ventilen riskerar du att skada dig. När det gäller mat som skummar eller stiger lätt, till exempel baljväxter eller soppor, rekommenderar tillverkare som Fissler att du sänker trycket långsamt, eftersom maten kan rinna ut. För potatis och andra oskalade livsmedel förhindrar långsam kylning att skalet spricker. I vissa recept för tryckkokare beskrivs den nödvändiga metoden för att sänka trycket. Du kan i allmänhet följa detta.