Grillpanna köpråd: Så väljer du rätt produkt
- De viktigaste fakta i korthet
- Grillpannor kan kännas igen å ena sidan genom rillorna på ytan och å andra sidan genom sin oftast vinklade form.
- Den grillade maten ligger bara på rillorna. Fett och sås samlas i luckorna.
- Vanliga material är gjutet aluminium, rostfritt stål och gjutjärn, varav vissa har en beläggning.
- Fyrkantiga stekpannor ger mer grillutrymme, runda pannor passar till lika runda hällar.
- Många grillpannor är lämpliga för ugnen. Olämpliga handtag av trä eller plast kan helst tas bort.
Grill utan grill
Sommartid är grilltid: Så snart det är soligt och varmt ute samlas många på terrassen, i trädgården eller på lämpliga offentliga platser för att laga saftigt kött och krispiga grönsaker. I dåligt väder eller under den kalla årstiden är det inte möjligt att umgås vid grillen, men ingen behöver vara utan grillad mat. Du kan enkelt tillaga dina favoriträtter med grillpannan. Det enda som saknas är den rostade arom som uppstår när man tillagar på en kolgrill. Men det är enkelt att grilla med stekpannan, det går snabbt att rengöra den och resultatet smakar fantastiskt.
Vad utmärker grillpannor?
Det speciella med en grillpanna är dess yta. Den är inte slät som vanliga stekpannor, utan räfflad. Rippningen är utformad efter metallgallret i en kolgrill och ger upphov till den så kallade rostprofilen. Kött som har tillagats i en grillpanna har de typiska ränderna som du känner igen från klassisk grillning. Dessutom blir köttet särskilt krispigt på de ställen där det ligger på rillorna.

Grillytans utformning har en betydande inverkan på matens tillagningsprocess, eftersom den endast vilar på grillprofilens ribbor. Vätskorna från maten som steks och den lätt upphettade oljan samlas i rännorna mellan dem. Detta innebär att maten inte tillagas i sin egen saft. Om stekpannan värms upp kraftigt brinner oljan och det uppstår rök. Även om detta inte ger de karakteristiska grillaromerna, ger det den grillade maten en arom som inte kan uppnås med en platt stekpanna. Eftersom nästan ingen olja kommer i kontakt med maten är det möjligt att steka även fettsnålt.
Den låga kontakten med ytan gör att maten inte bryns jämnt på alla ställen. Om du vill få en så jämn brynning som möjligt ska du vända maten ungefär var 20:e sekund. På så sätt utsätts båda sidorna för samma höga temperatur hela tiden och bryns lika snabbt. Grillremsorna är dock vanligtvis endast svagt framträdande.
Inte bara för kött
Vanligtvis används de för att steka köttbitar eller spett, men grillpannor lämpar sig för betydligt fler rätter. Bratwurst, fjäderfä eller fisk får inte heller saknas på en välfylld grilltallrik.

Vegetarianer får sitt lystmäte med grönsaker, grillad ost eller köttalternativ som marinerad tofu. Grovhackad zucchini, aubergine, paprika, rödlök och grön sparris är idealiska för tillagning i grillpannan. Det är bäst att grilla grönsakerna vid en något lägre temperatur än köttet så att de förblir fasta i munnen.
Vanliga material för grillpannor
Materialet som grillpannan är tillverkad av bestämmer viktiga aspekter som hantering och termiska egenskaper.
Gjutna aluminiumpannor
Gjutna aluminiumpannor värms upp mycket snabbt, men behåller inte värmen länge. Vid grillning innebär den låga värmeupptagningsförmågan att temperaturen i pannan sjunker så snart du lägger i maten. Om temperaturen inte är tillräckligt hög kommer maten inte att steka optimalt utan snarare puttra.
Vid tillverkning av gjutna aluminiumpannor hälls en smält aluminiumlegering i formar och kyls i dem. De väger mindre än andra grillpannor, men är mer robusta än pannor av pressad aluminium. Å andra sidan blir marken snabbare ojämn. Detta beror på att gjutjärnsgrytor av aluminium expanderar kraftigt vid uppvärmning och sedan drar ihop sig igen. De har vanligtvis en keramisk ellerPFTE-ytbeläggning som ger pannorna anti-stick-egenskaper.
Pannor i rostfritt stål
Grillpannor i rostfritt stål är tyngre än grillpannor i gjutet aluminium. Deras värmeledningsförmåga är låg, men de lagrar värme bra. Färdiga rätter håller sig varma längre. För att värma upp snabbare har många grillpannor antingen en kapselbotten med en kopparkärna eller en sandwichbotten med ett mellanskikt av rostfritt stål. Aluminium används som ett alternativ.
Det finns både belagda och obelagda grillpannor. Obelagda modeller är vanligtvis lämpliga för ugnen. Maten bränns inte i belagda grillpannor, men inte alla beläggningar är lämpliga för ugnen. På grund av nickelinnehållet i rostfritt stål rekommenderas inte obelagda stekpannor för allergiker. Belagda stekpannor kan däremot användas av allergiker eftersom maten inte kommer i direkt kontakt med det allergiframkallande rostfria stålet.
Gjutjärnspannor
Grillpannor i gjutjärn har den högsta vikten. Detta gör att stekpannorna lagrar värmen mycket bra. De behöver dock tid för att nå den optimala grilltemperaturen. Materialet är slitstarkt och tål höga temperaturer utan problem. Eftersom järn är magnetiserbart kan du använda stekpannorna från början med alla typer av spisar, inklusive induktionshällar. Om handtaget är tillverkat av samma material är hela pannan också ugnssäker.
Tillverkningen av gjutjärnspannor är ungefär lika stor som tillverkningen av gjutaluminium: I båda typerna härdar det varma, flytande materialet i en form. Medan ytan på gjutjärnsgrytor i aluminium senare beläggs med ett non-stick-skikt, finns det både obelagda och emaljerade gjutjärnsgrytor. Obelagda gjutjärnspannor måste gräddas innan de används för första gången. Oftast måste du göra det själv. Du kan dock också köpa förbrända gjutjärnspannor. Stekpannor av bränt järn har ett skyddande skikt, även kallat patina, som blir tydligare när de används med tiden.
Vanliga beläggningar
Grillpannor finns i obelagda och belagda versioner. Varje beläggning har sina egna egenskaper som påverkar grillglädjen.
PFTE-beläggning
PFTE eller polytetrafluoreten är en ytbeläggning för kastruller och grytor. Det är också känt under handelsnamnet Teflon och ser till att maten inte fastnar på ytan eller bränns. Det behövs knappt någon olja för beredningen. PFTE-beläggningar känns igen på sin vaxartade konsistens. De är lätta att rengöra och motståndskraftiga mot syra. Högkvalitativa ytbehandlingar består av flera lager, vilket ökar de positiva egenskaperna.
Det är bäst att inte värma pannan utan innehåll: För höga temperaturer kan skada beläggningen och frigöra ämnen som är allt annat än hälsosamma. Ibland anger tillverkarna den högsta temperaturen.
Keramisk beläggning
Grillpannor med keramisk beläggning leder och fördelar värmen jämnt över hela ytan. Beroende på produkt kan de klara temperaturer på upp till 400 grader Celsius. Det keramiska pulvret ger ytan en jämn struktur och anti-stick-egenskaper. Högkvalitativa ytbehandlingar består av flera lager. Även om detta gör grillpannorna hårda och robusta kan repor och missfärgningar uppstå med tiden.

Det rekommenderas därför att man inte använder kokkärl av metall. Redskap av trä, plast och silikon skadar inte ytan. Använd fetter med hög rökpunkt, t.ex. raffinerad rapsolja eller solrosolja. Oljor som jungfruolivolja bryts däremot ner när de utsätts för hög värme, vilket försämrar den anti-stickande effekten.
Emaljbeläggning
Emalj är en skyddande beläggning som kallas smält glas. Den består vanligtvis av borax, fältspat, fluorid och kvarts och kan distribueras på olika bärarmaterial. I slutprodukten är basmaterialet och det smältaglaset oskiljaktigt sammanfogade.
Ytan är slät och icke-porös, rostfri och extremt lätt att rengöra. Grillpannor i emalj tål inte bara höga temperaturer utan är också ugnsfasta. De är dock inte resistenta mot stora temperaturskillnader: Ta bort grillpannan från den heta kokplattan och skölj omedelbart med kallt vatten, eftersom du kan skada ytan.
Andra viktiga köpkriterier
En bra grillpanna är robust, tål höga temperaturer och fördelar värmen optimalt till maten som grillas. Kriterier som design, material och stekegenskaper kan användas för att avgöra vilken grillpanna som är idealisk för dina egna behov. På förpackningen eller i produktbeskrivningen hittar du detaljerad information om t.ex. högsta kompatibla temperatur eller lämplighet för spis och ugn.
Form och funktion
I motsats till den vanliga pannformen är grillpannor huvudsakligen rektangulära eller fyrkantiga. Fyrkantiga stekpannor ger cirka 20 procent större stekyta: De lämpar sig bättre än runda stekpannor för långa kött- och grönsaksspett eller stora bitar, eftersom maten inte får överlappa varandra för optimal värmefördelning. Eftersom fyrkantiga kastruller inte passar på vanliga kokplattor fördelas värmen inte lika bra i dem. Vissa induktionshällar gör det möjligt att koppla ihop två hällar så att även rektangulära kastruller kan värmas upp jämnt. Runda grillpannor kan enkelt staplas ovanpå andra pannor.

Det som verkligen är speciellt med grillpannor är rillorna. De ser till att den grillade maten inte ligger helt och hållet i oljan och i sin egen saft. För detta ändamål bör ribborna å ena sidan inte ligga för nära varandra och å andra sidan ha djupa mellanrum där vätskorna kan samlas på ett optimalt sätt. Många grillpannor har en hällkant så att du enkelt kan hälla av den uppsamlade saften och fettet.
Mått
Konventionella kastruller har en diameter på 20-32 centimeter. Detta gäller även för runda grillpannor. För fyrkantiga grillpannor blir diametern sidlängden: Grillpannan i aluminium från Hoffmann har till exempel en total storlek på 28 x 28 centimeter. När du väljer rätt storlek på kastrullen får du inte glömma att den användbara ytan är mindre än den totala storleken. I Hoffmanns exempelär detta 23 x 23 centimeter. För rektangulära kastruller är handtaget på den korta sidan. Den långa sidan är ofta mer än 32 centimeter. Den rektangulära grillpannan i gjutjärn från Staub är till exempel 21 x 34 centimeter.
Handtag
För att kunna bära pannan utan problem är det viktigt med ett långt och stabilt handtag – särskilt om du vill lyfta en tung, fylld gjutjärnspanna. För att du också ska kunna använda pannan i ugnen är handtaget antingen tillverkat av samma ugnssäkra material som pannkroppen eller så är det avtagbart.
Trä är olämpligt för ugnen, medan vissa plaster har begränsad lämplighet för ugnen. I dessa fall brukar tillverkarna ange en maximal ugnstemperatur som materialet tål. Silikonhandtag används också. Till skillnad från handtag av gjutjärn eller rostfritt stål blir handtag av plast, silikon och trä inte varma. Du behöver alltså ingen ugnshandske när du grillar med stekpannan på kokplattan.
Om handtaget är tillverkat av samma material som kroppen är båda idealiskt tillverkade av en enda gjutning: Detta innebär att handtaget inte kan slitas vid fästpunkten och att du kan placera grillpannan i ugnen. För att hålla det varma handtaget bättre än med en grytlapp finns det också silikonhylsor som kan sättas över det.
Lämplig för induktion och ugn?
Ägare av induktionshällar behöver inte oroa sig för om vanliga grillpannor är lämpliga för deras spis: Gjutjärnsprodukter är magnetiserbara och därför lämpliga för induktion från grunden. Aluminium och rostfritt stål har däremot inte denna egenskap, men grillpannor av dessa material har en ferromagnetisk kärna eller ett mellanskikt i botten. Tillverkare brukar tala om ett golv som är helt av jord.
Om grillpannor får användas i ugnen beror på beläggningen och handtaget: Gjutjärn och obelagda stekpannor av rostfritt stål är ugnssäkra, men PFTE-beläggningar är det inte. När det gäller keramiska stekpannor är det lämpligt att ta en titt på tillverkarens anvisningar. Om handtaget är ugnssäkert eller avtagbart kan du låta maten tillagas i ugnen.
Rengöring
Det är enkelt att rengöra kastruller i belagd och obelagd gjutaluminium och rostfritt stål: Låt pannan svalna lite. Rengör dem sedan med vatten och en trasa eller svamp. Vid behov kan du använda ett milt diskmedel eller fylla kastrullen med vatten och lösa upp bakpulver i det. Det är bara viktigt att du inte använder aggressiva rengöringsmedel och att du inte utsätter pannorna för termiska chocker.
Diskmedel är tabu för obelagda gjutjärnspannor. Använd endast varmt vatten och en borste för att rengöra den kylda pannan. För att lösa upp envisa fläckar kan du kokapannan kort med lite vatten. Vänta tills pannan inte längre är varm och ta upp penseln igen. Olja sedan in pannan lätt med en lätt upphettad matolja. Endast obelagda stekpannor av rostfritt stål får diskas i diskmaskinen. Alla andra grillpannor har ingen nytta av maskinell rengöring.
Bild 1: © weyo / stock.adobe.com | Bild 2: © FomaA / stock.adobe.com | Bild 3: © New Africa / stock.adobe.com | Bild 4: © Andrey / stock.adobe.com