Kastrullset köpråd: Så väljer du rätt produkt
- De viktigaste fakta i korthet
- Grytkärlssatser består av tre till tio olika grytor inklusive lock och utgör en grundläggande del av köksutrustningen på en gång.
- I de omfattande varianterna ingår ytterligare kokkärl, till exempel stekpannor, samt tillbehör som silinsatser, spatlar och knivar.
- Grytor i rostfritt stål är energisnåla och lämpar sig för de flesta rätter, men nickelallergiker bör undvika materialet.
- Var uppmärksam på handtagen, tättslutande lock och en grytbotten med god värmeledningsförmåga som är platt när den värms upp.
- Endast grytor av gjutjärn lämpar sig för induktion i sin rena form, men ett magnetiserbart lager i botten ger grytor av andra material denna egenskap.
Krukor för alla tillfällen
Ett visst antal grytor hör till varje hushålls grundutrustning. Till och med för parallell beredning av sidoförrättning, grönsaker och sås behöver du ofta tre kopior. Om du gillar att laga mat ofta eller för flera personer kan du välja mellan olika storlekar och former: Det finns lämpliga versioner för alla tänkbara tillagningsmetoder, t.ex. kokning, blanchering, pochering, bräsering, stekning och ångkokning. Med lite övning och rätt kastruller kan man tillaga en mängd olika sofistikerade rätter – perfekt för dem som vill ta sina matlagningskunskaper till en ny nivå. De som bara lagar mat då och då behöver inte ha en stor samling, men några grytor i olika storlekar bör inte saknas i något hushåll. Ett matchande kastrullset erbjuder de viktigaste kastrullerna i ett komplett paket.
Vilka är fördelarna med en gryta?
En kastrullsats rekommenderas särskilt för dem som vill utrusta sitt kök helt och hållet med köksredskap, t.ex. efter en flytt eller på grund av att de befintliga kastrullerna är mycket slitna. Hobbykockar och alla som vill bli det har nytta av att ha rätt kastrull till hands för varje ändamål. Med ett kokkärlsset får du de viktigaste redskapen i ett och samma köp och sparar därmed tid i sökandet. Dessutom är krukor oftast billigare i set än om de köps enskilt. Ytterligare specialkrukor i samma utförande finns också tillgängliga från respektive tillverkare, så att utrustningen kan utökas vid behov. Ur stilistisk synvinkel ser en samordnad uppsättning mer harmonisk ut i köket än en blandad samling. Dessutom är många krukväskor utformade så att du kan stapla krukorna i varandra och förvara dem för att spara utrymme.
Vanliga former för krukor
I det moderna köket finns det inte bara en universell gryta. Det finns grytor i olika former för varje maträtt och tillagningsmetod. De vanligaste modellerna i grytor är följande:
Köttgryta
Köttgrytan är för de flesta konsumenter känd som en klassisk matlagningsgryta. Den lämpar sig särskilt väl för skonsam tillagning av kötträtter. Grytan kan också användas för ris, nudlar, potatis och grönsaker.

Stekpanna, gryta och kastrull
Stekpanna, gryta och gryta betyder ofta samma sak: en rund, oval eller rektangulär kastrull som kan användas för att bringa kött, fågel och gratänger och grytor. En stekpanna beskriver ofta den runda varianten. Alla varianter kan användas i ugnen, men stekpannor beskriver också varianter som är avsedda för stekning i ugnen.
Kastrull
En kastrull är en liten kastrull med ett kastrullliknande handtag som är särskilt lämplig för att tillreda såser och soppor.
Vegetabilisk kruka
Grönsaksgrytan är specialiserad på att tillaga grönsaker försiktigt så att näringsämnena bevaras. Det är en något högre gryta med ett lock som sitter stadigt på grytans kant. Grytan är lika lämplig för soppor och grytor som för stekning och bräsering i sin egen saft.
Mjölkkanna
Mjölkkannan är ganska liten med en genomsnittlig diameter på 14 centimeter och har en pip som gör att du enkelt kan hälla ut vätskor ur kannan. Tack vare den höga grytväggen kokar inte vätskor som mjölk eller kakao över så snabbt.
Särskilda krukor
De grytor som nämnts hittills kan redan användas för att tillaga otaliga rätter, men de som lagar mycket mat och gillar att laga mat har en mängd ytterligare alternativ med några speciella grytor.
Sparrisgryta
Sparrisgrytan är särskilt hög och har en gallerformad insats som gör att sparrisstjälkarna kan stå upprätt i grytan. Fyll grytan med vatten så att sparrishuvudena är täckta och ångkoka dem. Detta innebär att smaken, vitaminerna och näringsämnena bevaras i stor utsträckning. Sparrisgrytan passar lika bra för andra grönsaker eller spaghetti.
Stekpanna
Friteringsgrytor används för ren fritering av grönsaker, fisk, kött och bakverk. De har en stekplatta av tråd som du lägger maten på. Det överflödiga fettet droppar av, medan locket förhindrar heta stänk.
Sauteuse
Sauterpannan är ett mellanting mellan en kastrull och en stekpanna. Den har en hög kant som lutar utåt och antingen ett handtag eller två handtag. Produkten är idealisk för att steka mat kortvarigt och samtidigt virvla den, eftersom stekpannan reagerar snabbt på temperaturförändringar.
Romersk kruka
Den avlånga eller ovala romerska krukan är tillverkad av lera och har ett välvt lock. Maten tillagas i ugnen; Römertopf är inte avsedd att användas på spisen. För att undvika att maten torkar ut, vattna grytan innan du använder den.
Vattna den romerska krukan
För att vattna den romerska krukan ställer du den och locket i diskbänken och sätter på vattnet. Låt romainegrytan vara helt täckt i 15-20 minuter. Därefter kan du fortsätta att använda den.
Tryckkokare
Matentillagasmycket snabbare i en tryckkokare än i en vanlig gryta eftersom temperaturen i grytan överstiger 100 grader Celsius. För att göra detta lägger användarna maten i den hermetiskt förslutna grytan med lite vatten, så att ångan som skapas under uppvärmningen bygger upp ett övertryck. Tack vare den snabbare tillagningen bevaras många vitaminer.
Simmergryta
simmergrytan kännetecknas av att det finns ett hålrum mellan den inre och yttre grytväggen. Fyll den med vatten, som nästan börjar koka när det värms upp. Maten kan inte brinna i den här grytan eftersom temperaturen aldrig överstiger kokpunkten på 100 grader Celsius.
De olika materialen
De vanliga krukorna är tillverkade av olika material. Delvis kompenserar tillägget av ett andra materialför nackdelar med huvudkomponenten. Det mest populära materialet är förmodligen rostfritt stål, tätt följt av gjutjärn och aluminium. Ofta används också kopparkrukor. Keramiska och glaskeramiska krukor har däremot en nischad existens. Var och en av dessa substanser har specifika styrkor och svagheter som kan användas för konkreta användningsändamål.
Krukor i rostfritt stål
Modeller av detta material är inte bara robusta, hållbara och lätta att rengöra, de är också utmärkta för de flesta rätter. Grytor av rostfritt stål behöver dock längre tid för att leda värmen till insidan av grytan. För att förbättra ledningsförmågan använder vissa tillverkare sandwich- eller kapselbaser. I en sandwichbas omsluter två lager av rostfritt stål ett lager av aluminium eller koppar; i en kapselbas omsluter det rostfria stålet helt och hållet en kärna av aluminium eller koppar. Om en gryta av rostfritt stål har ett extra magnetiserande lager är den lämplig för induktion.
Rostfritt stål är stål med hög renhetsgrad: Dess huvudkomponent är järn, andra komponenter är nickel, titan eller krom. De specifika blandningarna ändrar matlagningsegenskaperna i viss utsträckning. Majoriteten av grytorna är präglade 18/10, vilket står för rostfritt stål som bland annat är motståndskraftigt mot livsmedelssyror. Siffran ”18” står för 18 procent krom och ”10” för nickelhalten. Vissa tillverkare erbjuder denna prägling med sitt eget varumärke: På WMF är det till exempel Cromargan. Grytor av rostfritt stål är vanligtvis inte lämpliga för personer som är allergiska mot nickel.
Gjutjärnsgrytor
Gjutjärnsgrytor är motståndskraftiga. De tjocka väggarna och golvet leder värme mycket bra. Detta innebär att varianten även lämpar sig för höga temperaturer. Jämfört med andra material som rostfritt stål värms modellerna upp långsamt, men när temperaturen väl är uppnådd säkerställer de en jämn värmeöverföring till maten. Gjutjärnsvarianter lämpar sig särskilt bra för att steka kött, som sedan får grilla i sin egen saft. Därför är materialet mycket populärt för grytor och stekpannor. Den är också lämplig för alla typer av spisar, inklusive induktionshällar.

Gjutjärnsgrytor finns på i obehandlad form och i emaljerade versioner. Varianten i ren form måste bakas in med fett innan den används första gången. Detta ger krukan ett naturligt skyddande lager som kallas patina. Detta ger inte bara grytan en non-stick-egenskaper, utan bidrar också till matens arom.
Krukor i aluminium och gjutet aluminium
Aluminium leder värme mycket bra, men lagrar den endast i liten utsträckning. När det gäller varianter av aluminium kommer du oundvikligen att stöta på produktnamnen Aluminium- och gjutenaluminiumgryta . Skillnaderna ligger i bearbetningsmetoden: Vanliga aluminiumkrukor tillverkas genom att man böjer och skär aluminiumplåt, vilket gör dem relativt lätta. Gjuten aluminium är däremot gjuten aluminium. Till skillnad från aluminiumkrukor, vars väggtjocklek är kontinuerlig, kan gjutna aluminiumversioner till exempel ha en tjock botten men en tunn vägg. Du behöver inte bränna i gjutna aluminiumprodukter. Precis som aluminiumgrytor har de vanligtvis en non-stick-beläggning. Även kokkärl av aluminium är endast utrustade för induktion med ett ferromagnetiskt skikt.
Krukor av koppar
Grytor av koppar har en hög värmeledningsförmåga, vilket gör att maten värms upp snabbare. Eftersom värmen också når maten via sidorna, tillagas den jämnt från alla sidor. En annan fördel med konduktivitet är den korta reaktionstiden på temperatursvängningar, vilket gör att du kanjusteratemperaturen på maten mycket snabbt och exakt . Koppargrytor lämpar sig för alla matlagningstekniker utom mycket het stekning och långvarig matlagning på hög värme. Materialet är dock inte lämpligt för induktion.

Koppar har också en antibakteriell effekt: Varken virus eller bakterier överlever på ytan. Modeller av koppar är dock känsligare för repor, mindre bucklor och deformationer jämfört med andra grytor, t.ex. av rostfritt stål. För att göra materialet syrabeständigt belägger tillverkarna sina produkter med tenn, rostfritt stål eller keramik.
Keramiska krukor
Rena keramiska grytor tenderar att vara nischade, eftersom materialet huvudsakligen används som en non-stick-beläggning. Keramik är ett samlingsbegrepp som omfattar olika typer av stengods och lera .
De typiska keramikgrytorna hör till kategorin stengods och fungerar ofta som bräsningsgrytor eller stekpannor. Beroende på deras sammansättning är de också lämpliga för matlagning, bakning och grillning. De är mycket hårda, reptåliga, slitstarka och frostbeständiga. Keramiska grytor lagrar och fördelar värmen väl, maten tillagas jämnt och även efter att spisen har stängts av. De tål dock inte stark värme. Grytor i stengods är inte lämpliga för induktion.

Krukor av lera är inte okrossbara. Materialet används främst för romerska grytor som är avsedda enbart för ugnen. Tillverkare belägger t.ex. keramiska krukor med emalj för att förbättra materialets egenskaper.
De speciella: Glaskeramiska krukor
Glaskeramiska grytor kännetecknas av en hög värmekapacitet, så att spisen kan stängas av tidigt, men maten fortsätter att tillagas. Dessutom är de mycket motståndskraftiga mot värme och kyla, så höga temperaturskillnader skadar dem inte. Det betyder att duocksåkananvändagrytorna i ugnen, i mikrovågsugn och i frysen. Krukorna lämpar sig dock inte för induktion. Den släta ytan gör det lätt att rengöra, även i diskmaskinen om det behövs.
Egenskaperna hos de olika beläggningarna
Belagda krukor är belagda med ett visst material på insidan, för att kompensera för oönskade materialegenskaper hos kärlet. Som korrosionsskydd kan gjutjärnsgrytorna till exempel beläggas med emalj, medan koppargrytorna blir motståndskraftiga mot syror genom att beläggas med tenn, keramik eller rostfritt stål. I dagligt tal avses med ”beläggning” vanligen en non-stick-beläggning, främst av keramiskt material eller av plasten PTFE, även kallad teflon. Emaljbelagda krukor intar en särställning, eftersom krukans material och emaljbeläggningen smälter samman till ett nytt kompositmaterial.
Väl beprövad emalj
Emaljkrukorna med sina färgglada mönster har prytt våra kök sedan 1800-talet. Emalj är en skyddande beläggning som kallas smält glas och som kan spridas på olika underlag. Från och med nu är basmaterial och beläggning oskiljaktigt förbundna med varandra. Emaljbelagda grytor är korrosionsbeständiga och tål höga temperaturer, aggressiva kemikalier, repor och skärsår . Om du vill baka en maträtt ställer du bara in emaljgrytan i ugnen. Dessutom fastnar maten mindre på insidan av grytan.

Kärnan i emaljgrytor är gjord av gjutjärn, stål eller aluminium. Ytan är slät och icke-porös på grund av beläggningen, vilket gör den lätt att rengöra. Du bör dock inte utsätta krukorna för stora temperaturskillnader, eftersom det skadar emaljbeläggningen. Du bör till exempel inte ta bort grytan från den kokande heta kokplattan och skölja den omedelbart med iskallt vatten.
Den varierande keramiken
Keramiskt belagda krukor har de typiska egenskaperna för materialet i fråga: De håller värmen bra, är mycket hårda och motståndskraftiga mot slitage. Det keramiska pulvret på ytan ger den en glasliknande struktur och non-stick-egenskaper, vilket innebär att det inte bara är svårt att bränna mat med den här pannan utan också att den inte fastnar.
Keramiska beläggningar är dock inte oförstörbara: Fina repor och missfärgningar samt en minskad non-stick-effekt är tänkbara, särskilt med sämre beläggningar. Vissa tillverkare använder flera lager av keramiska material för att garantera hög stabilitet och hållbarhet.
Vad är stålkeramik?
Stålkeramik är en keramisk yta för grytor och andra köksredskap, t.ex. stekpannor. I motsats till pulverlackering smälter basen och täckskiktet samman med stålkroppen och bildar en enda enhet. Behandlingen av stålkeramik liknar därför emaljering, varför beläggningen ofta likställs med stålemalj. Här används dock lager av smält glas i stället för keramik. Det keramiska materialet har utvecklats av Silit och är känt under varumärket Silargan . Den absorberar inte lukt eller smakämnen. Sådana stålkeramikgrytor är temperaturbeständiga, robusta och mycket lätta att rengöra.
PTFE-beläggningen: Teflon
PTFE står för ”polytetrafluoreten” och är en plastbeläggning som ger grytor och andra kokkärl egenskaper som inte håller. Du kanske känner till denna beläggning under handelsnamnet Teflon. Rostfritt stål, gjutet aluminium och aluminium har till exempel nytta av PTFE-beläggningar. Ytan är vaxartad och motståndskraftig mot syror. Maten fastnar inte. Teflonbeläggningar av hög kvalitet består av flera lager. Tillverkare som WMF och Rösler använder egna versioner av teflon. Det är därför klokt att titta på den specifika beläggningen på den önskade grytan.
Var försiktig så att du inte överhettar grytor med PTFE-beläggning, eftersom överhettning frigör potentiellt skadliga ämnen. Det är tillrådligt att inte sätta spisen på den högsta inställningen och att inte låta den PTFE-belagda grytan stå på plattan under en längre tid utan innehåll. Det är svårare att överhetta en gryta fylld med mat.
Vad du ska tänka på när du köper
Med rätt kastrullsatser blir det lättare att laga olika rätter, men valet är stort och förvirrande, vilket de olika materialen och formerna redan visar. Förutom egenskaperna hos en kruksats är kvaliteten på de enskilda krukorna särskilt viktig. Följande kriterier hjälper dig att välja rätt kokkärl.
Vad som hör till en kruksats
De många grytuppsättningarna skiljer sig mycket åt i detalj. Medan små kokkärlssatser endast består av tre kokkärl i olika storlekar med lock, finns det också med fem eller tio kokkärl. Vissa uppsättningar innehåller ytterligare kokkärl och köksredskap, t.ex. en stekpanna, en stekpanna eller en stekpanna, olika köksredskap och en sil eller en matlagningsinsats. Observera att tillverkarens specifikationer, t.ex. ”10-delar”, ”15-delar” eller mer, även omfattar köksredskap.

Kokgrytorna, som finns i flera olika storlekar i varje uppsättning, kallas köttgrytor. Vanliga diameter och kapacitet är till exempel:
- 16 centimeter i diameter med en kapacitet på cirka två liter,
- 20 centimeter i diameter med en kapacitet på cirka tre liter, och
- 24 centimeter i diameter med en kapacitet på cirka sex liter.
Förutom köttgrytorna, eller till och med i stället för en, innehåller många grytpaket en kastrull med en diameter på 16 centimeter. Alla kastruller levereras inte automatiskt med ett matchande lock. I vissa grytor ingår en stor avlång stekpanna i vilken kocken kan tillaga större köttbitar och annan stekt mat, eller en stekpanna. Enkla enkelväggiga mjölkkärl finns också i vissa krukpaket. Design som original-profi collection 5-piece pottset från Fissler glänser med en sauterpanna.
Flerdelade grytor är utrustade med mer än olika grytor . Förutom en stekpanna, vanligen en stekpanna, innehåller vissa versioner matlagningsredskap, t.ex. en ångbastuinsats för en av kastrullerna – vanligen en medelstor sådan med en diameter på 20 centimeter. Den har formen av en gryta, men botten är perforerad. I vissa uppsättningar ingår en filterinsats med hål i botten och väggar.
Grytor med skålar för tillagning eller servering av mat samt ytterligare redskap för matlagning och matlagning rekommenderas för alla som bygger upp sitt hushåll från grunden. Det kan t.ex. vara en soppskopa, visp, spatel, matlagningssked eller serveringstång.
Locket
Locket är en av de viktigaste aspekterna när du köper en gryta, eftersom det har stor betydelse för tillagningstiden, näringsinnehållet och energiförbrukningen. Om locket inte sitter ordentligt på grytan kan viktiga näringsämnen flyga ut utöver ångan. Därför är det lämpligt att välja en gryta där varje gryta har ett matchande lock. Ett lock bör ha en hög egenvikt så att det inte rycker under tillagningen.

Med ett glaslock kan dukontrollera maten som tillagas, utan att lyfta på locket. Det sparar å ena sidan energi och å andra sidan avbryter det inte matlagningsprocessen. Glaslocket är dock ofta dimmigt, så du måste lyfta det. Små ånghål i glaslocket förhindrar att det skramlar när ångan går ut genom hålen.
Handtagen
För att handtagen ska kunna göra sitt jobb – att hjälpa dig att lyfta grytan – bör de vara tillverkade av ett material sominte leder värme så bra . Handtagen på grytor i rostfritt stål håller sig till exempel svala eftersom värmen inte överförs från grytan till handtagen. Ett alternativ är kalla handtag, som är tillverkade av samma material som resten av grytan, men som är monterade på ett sådant sätt att de endast absorberar grytans värme i begränsad utsträckning: Handen är då varma, men inte längre heta.
Vissa grytor har värmeisolerade handtag av silikon eller plast, vilket gör att du lätt kan lyfta grytan. Beroende på tillverkare och produkt är de också lämpliga för ugnstemperaturer på upp till 240 grader Celsius. Innan du köper, ta reda på om det finns ett motstånd för spisen även för den uppsättning du vill ha. Handtagen på gjutjärnsgrytor är ofta tillverkade av samma material som grytan och värms upp tillsammans med den. Några ugnshandskar bör därför inte saknas i köket.
Gjutjärnsgrytor med handtag i gjutjärn klarar ugnstemperaturer utan problem, men varianter med trähandtag är inte lämpliga för ugnen. Avtagbara handtag gör det inte bara lättare att förvara grytorna, om handtagen är de enda komponenterna som inte är disk- eller ugnssäkra kan grytorna också ställas in i ugnen eller diskmaskinen utan dem.
Golvet och typerna av spisar
När det gäller värmeledningsförmåga och värmefördelning är det förutom materialet också viktigt att golvet är plant på insidan och utsidan när det är varmt . Det är det enda sättet att se till att värmen når maten i grytan jämnt. Om en gryta är jämn kan enkelt testas med en smörbit: Om det smältande smöret rinner i en viss riktning är grytan inte platt.

Om du vill vara säker på att du kan använda din nya kastrull, ska du se till att den är kompatibel med din typ av spis innan du köper den. Ägare av en induktionshäll bör vara särskilt uppmärksamma på denna punkt, eftersom induktionshällar värmer maten direkt i grytan med hjälp av elektromagnetiska vågor, varförgrytans botten måste vara tillverkad av ett material som en magnet kan fästa vid. Järn och rent stål uppfyller detta krav. Gjutjärnsgrytor kan därför användas utan problem. Material som aluminium, rostfritt stål och koppar lämpar sig inte för induktion. Många tillverkare förser dock sina grytor med ett tunt lager ferromagnetiskt material för att göra dem lämpliga för induktionshällar. Kokkärl som är lämpliga för alla typer av spisar märks ofta av tillverkaren som ”all-place base”.
Vilka grytor passar till ugnen ?
Om en gryta är lämplig för ugnen beror främst på handtagen och materialets kvalitet. I princip kan grytor av gjutjärn, rostfritt stål, koppar, gjuten aluminium samt glaskeramik och lergods användas i ugnen. Du bör dock följa tillverkarens anvisningar för korrekt hantering, t.ex. högsta temperatur. Gjutjärnsgrytor anses vara optimala eftersom de fördelar ugnsvärmen jämnt i grytan. Det är viktigt att handtagen också är ugnsfasta, vilket inte är fallet med handtag av trä och de flesta plasthandtag. Undantaget är speciella värmebeständiga plasthandtag. Var uppmärksam på tillverkarens märkning: Ugnssäkra grytor känns igen på en symbol som består av en kvadratmed två horisontella parallella linjer .
Praktiska extrafunktioner
En vanlig kastrull med lock räcker för att laga mat, men vissa kastruller har användbara extrafunktioner som gör dem lättare att använda. Enhällkant är en fördel när du vill hälla ut en vätska, till exempel soppa eller sås. Utan en sådan kan det hända att vätskan droppar ner på underlaget. Om det finns enmätskala på insidan behöver du ingen separat mätbägare: Du kan mäta den exakta mängden vatten i grytan.
Är det nödvändigt att ha en märkeskärlssats?
Kärlset finns i ett brett prisintervall: Medan man kan hitta icke-namngivna apparater för mindre än 30 euro, kostar vissa märkesapparater över 700 euro. Kokkärl av vissa märken, t.ex. WMF, Tefal, Fissler eller Le Creuset , finns inte bara i ett stort urval, utan är också föremål för omfattande tester och jämförelser. På så sätt har du större chans att hitta en uppsättning som passar dina behov. De är dock dyrare än pottsatser av okända märken som kan köpas på nätet eller i lågprisbutiker. När det gäller grytor utan namn är kvaliteten på inte uppenbar när det gäller utförande och matlagningsresultat; de har inte testats. Det finns alltså en möjlighet att den billiga no-nameet snabbt blir oanvändbar. Konsumenter som bara lagar mat ibland eller huvudsakligen värmer mat behöver dock inte en dyr eller omfattande uppsättning. Hobbykockar bör däremot välja en märkesgryta.
Så här rengör du din kastrull
Hur du sköter din kastrull beror på materialet och beläggningen. Endast den som tar hand om de olika materialen på rätt sätt kommer att ha glädje av dem under lång tid. Många grytmodeller lämpar sig till exempel inte för diskmaskin. Det handlar bland annat om gjutjärns- och koppargrytor, belagda grytor och grytor med plast- och trähandtag. Vissa grytor är märkta som diskmaskinsäkra, men även här är det lämpligt att använda lämpligheten endast ibland, eftersom diskmaskinsrengöring påverkar materialegenskaperna på lång sikt. Produkter som är märkta som diskmaskinsäkra kan däremot utan tvekan ställas in i diskmaskinen.
För att rengöra för hand räcker det oftast med varmt vatten, en svamp eller mikrofiberduk och lite diskmedel. När det gäller belagda kastruller behövs ofta inget rengöringsmedel så länge kastrullen fortfarande är varm. Rostfritt stål och sköljplattor samt aggressiva rengöringsmedel får inte användas. Kalkfläckar och färgade missfärgningar på rostfritt stål kan enkelt avlägsnas med en svamp som tidigare blötts i utspädd vinäger eller citronsyra.

Gjutjärnsgrytor bör först svalna efter matlagning innan du torkar bort alla matrester med hushållspapper. Bränd mat kan tas bort med en träspatel. Ljummet vatten utan rengöringsmedel kan vara nödvändigt. Tillsätt lite stekolja i den torra stekpannan. Du behöver inte smörja emaljerat gjutjärn, utan kan även rengöra det med lite diskmedel.
Bild 1: © Photographee.eu / stock.adobe.com | Bild 2: © HLPhoto / stock.adobe.com | Bild 3: © fotofabrika / stock.adobe.com | Bild 4: © Marcel / stock.adobe.com | Bild 5: © Brinja / stock.adobe.com | Bild 6: © Dmitry Ersler / stock.adobe.com | Bild 7: © Mathias Karner / stock.adobe.com | Bild 8: © Piotr Pawinski / stock.adobe.com | Bild 9: © pfheonixx22 / stock.adobe.com