Helautomatisk kaffemaskin köpråd: Så väljer du rätt produkt
- Vad du behöver veta
- Kaffemaskiner från böna till kopp är helautomatiska. Det innebär att du inte behöver krångla med filter, kuddar eller kapslar. Dessa allroundmaskiner är miljövänliga, snabba och lätta att använda.
- Oavsett om du vill ha espresso, filterkaffe eller cappuccino kan bön-till-kopp-maskiner göra allt tack vare de integrerade mjölkskummarna.
- Färskt malda bönor i kombination med vatten med perfekt temperatur innebär att du får ett mycket aromatiskt resultat med en bön-till-kopp-maskin. I många maskiner kan du justera grovheten på malningen och kaffestyrkan för att passa din egen smak.
- Bön-till-bägare-modellerna skiljer sig åt när det gäller hur de skummar mjölk, maler bönor, vilken typ av grupp de använder och hur mycket kapacitet de har.
- Ytterligare funktioner som automatisk standby och möjligheten att spara inställningar kan göra den dagliga användningen bekvämare.
- Du måste underhålla din maskin ordentligt för att se till att den håller så länge som möjligt och fortsätter att göra gott kaffe.
Det bästa av det bästa för älskare av djup L
Kaffe är inte bara en dryck; för många av oss är det en passion. Vare sig det är en morgonritual, en uppladdning mitt på dagen eller bara en chans att ta en paus är kaffe alltid ett bra alternativ – faktum är att det är otänkbart för många av oss att inte dricka minst en ångande kopp om dagen. När det gäller tidiga morgnar är prioriteringen att kunna göra en kopp snabbt och enkelt. Det är dock inte alla sorters kaffe som är snabba och enkla att göra. Beroende på metoden kan vissa kaffekoppar ta ganska lång tid att brygga. Tack och lov såg tillverkarna av kaffemaskiner detta problem redan på 1970-talet och kom med en lösning: den helautomatiska kaffemaskinen från böna till kopp. Även om tekniken är gammal, är dessa maskiner fortfarande populära. I dag upplever de något av en renässans, eftersom människor letar efter sätt att göra fantastiska koppar kaffe utan större ansträngning.
Maskiner för att göra bönor till koppar är ett utmärkt alternativ både för hemmet och kontoret. Oavsett om du föredrar espresso, flat whites eller cappuccino kan du få den stil du vill ha genom att trycka på en knapp. Dessa maskiner tar bort många av stegen när det gäller att göra en kopp kaffe. De har både en vattentank och en bönhållare, så du behöver inte oroa dig för att koka en vattenkokare eller mala dina bönor. Eftersom de arbetar med färska hela bönor i stället för förmalet pulver blir kaffet du får extremt välsmakande och aromatiskt.
Barista — caféernas bartender
Barista är en anställd på ett kafé som ansvarar för att tillreda specialkaffe. Ordet kommer från italienska och betyder egentligen ”bartender”.
Hur fungerar de?
Helautomatiska kaffemaskiner har sitt ursprung i kommersiella självbetjäningsmaskiner som de du hittar i butiker och bensinstationer. De är kompakta, prisvärda versioner av dessa stora maskiner, vilket innebär att de är ett bra kökstillbehör för ditt hem. Helautomatiska kaffemaskiner tar hand om allt: malning av bönorna, tillagning av kaffet och rengöring efteråt. Många modeller har också en integrerad mjölkskumare, vilket innebär att de kan göra saker som cappuccino samt mjölkfria kaffestilar som espresso.
Helautomatiska kaffemaskiner består vanligtvis av en kvarn, en vattenvärmare, en pump och en brygggrupp. De styrs av en dator som gör att du kan ställa in saker som bryggtemperatur, vattenhårdhet och pulvermängd.
Även om olika modeller varierar, fungerar i allmänhet alla kaffeautomater från böna till kopp på följande sätt:
- Maskinen värms upp och startar automatiskt ett självrengöringsprogram.
- Beroende på vilken dryck du vill ha maler maskinen bönor och lägger det malda kaffet i gruppen innan du trycker in det.
- När det malda kaffet är i brygggruppen pumpar maskinen varmt vatten genom den för att skapa kaffet.
- Kaffesumprester slängs efter att kaffet har runnit ner i koppen.
Mjölkbehållare, mjölkskumare och vattenanslutning
Hur du gör kaffe och varm skummande mjölk skiljer sig åt beroende på modell. Det finns tre huvudtyper av helautomatiska kaffemaskiner:
Maskiner med mjölkbehållare
Dessa kaffemaskiner har en mjölkbehållare med en separat kylaggregat för att hålla mjölken fräsch (så länge maskinen är ansluten till strömmen). En slang går från behållaren till den interna mjölkskummaren.
Den här typen av maskin är perfekt för kontor och hem. Det kan dock vara ganska svårt att rengöra mjölkslangen.
Maskiner med en mjölkskumare
Mjölkskummarna är antingen placerade externt på sidan av maskinen eller är helt integrerade inuti. Externa skummare har ett munstycke som gör att du kan skumma upp mjölken manuellt, medan de som finns inuti skummar upp mjölken automatiskt genom att trycka på en knapp.
Den här typen av maskiner är bra eftersom de vanligtvis är billigare men ändå låter dig göra många olika typer av kaffe.
Maskiner med vattenanslutning till vattennätet
Dessa maskiner är något större, men de behöver inte fyllas med vatten manuellt. I stället hämtar de vatten direkt från ditt elnät. Detta innebär att de behöver en permanent nätanslutning.
Den här typen av maskin finns vanligtvis i restauranger och catering och kan producera stora mängder kaffe.
Fördelar med maskiner för att göra bönor till koppar
Det finns många olika typer av kaffebryggare på marknaden, från helautomatiska till klassiska droppfilter, Bialetti mokakannor till podmaskiner. Helautomatiska bön-till-kopp-maskiner erbjuder dock den största flexibiliteten och variationen av dem alla: de kan göra nästan vilken typ av kaffe som helst extremt snabbt. De kräver också minimal insats, för när ingredienserna väl är inne behöver du inte göra någonting — du behöver inte ens mala bönorna! Det enda du behöver göra är att då och då tömma den använda kaffesumman och överloppsfacket.
Bean-to-cup mot resten
Instantkaffe är naturligtvis det snabbaste sättet att göra en kopp kaffe — allt du behöver göra är att tillsätta varmt vatten. Många tycker dock att smaken är bristfällig. Vilka är då de andra sätten att göra kaffe på, och vilka är deras respektive för- och nackdelar?

Filtermaskiner
Filtermaskiner var de första elektriska kaffemaskinerna och är fortfarande populära idag eftersom de har en viss retrocharm. För att använda dem måste du manuellt lägga i filterpapper och malet kaffe, och maskinen brygger sedan långsamt en kanna. De flesta maskiner har ett värmeelement för att värma upp vattnet före bryggningen och en värmeplatta för att hålla kaffet varmt.
En av de stora fördelarna med filtermaskiner är att de kan göra mycket kaffe på en gång. Som jämförelse kan bönemaskiner vanligtvis göra högst två koppar samtidigt. Ytterligare en fördel med filtermaskiner är att de är ganska enkla mekaniskt sett, vilket gör dem relativt hållbara och lätta att reparera. Däremot kan helautomatiska maskiner lätt bli igensatta. Om du har begränsat utrymme i ditt kök är filtermaskiner ett bra alternativ eftersom de är ganska kompakta. Prismässigt kan du räkna med att betala mellan 10€ och 80€, vilket placerar filtermaskinerna bland de billigaste typerna av kaffemaskiner, med undantag för franska pressar och mokabryggare.
Du kan kontrollera hur starkt ditt filterkaffe är genom att variera hur mycket malet kaffe du lägger i maskinen. Det kan krävas lite övning för att få fram rätt mängd, och eftersom filtermaskiner inte arbetar med tryck kan kaffets arom ibland vara lite bristfällig. Eftersom kaffet dessutom kommer i kontakt med vatten under längre tid kan vissa bittra och tanninhaltiga smaker utvecklas. Helt automatiska maskiner tar däremot bara 30 sekunder på sig att göra ett kaffe, vilket gör att dessa problem undviks. Den kanske största nackdelen med filtermaskiner jämfört med bean-to-cup-maskiner är att de bara kan göra svart kaffe.
Fördelar
- Lätt att använda
- Kan göra stora mängder kaffe på en gång
- Slitstarkt och robust
- Kompakt
- Enkelt underhåll
- Relativt billigt
Nackdelar
- Längre förberedelsetid
- Kan ibland smaka bittert
- Gör bara svart kaffe
- Kräver filterpapper
Franska pressar och espressomaskiner
Om du letar efter en kompakt kaffebryggare som inte kräver elektricitet är det bästa alternativet antingen en fransk press eller en espressobryggare (även känd som mokapot). Dessa två typer av kaffebryggare är mycket billiga (10-50€), vilket gör dem till ett bra alternativ för budgetmedvetna kaffedrickare. De har också en viss gammaldags charm som många älskar.
Turkiskt kaffe
Turkiskt kaffe är en speciell typ av kaffe som görs genom att man värmer fint malet kaffe i en metallkanna med vatten, socker och kardemumma tills ett fint skum bildas.
För att använda en fransk press måste du hälla varmt (men inte kokande!) vatten över malet kaffe i botten av kastrullen. Efter omrörning låter du sedan blandningen dra in innan du försiktigt trycker ner kolven för att ta bort kornen från vätskan. Mokakannor, även kallade Bialettis (efter uppfinnarens och tillverkarens namn), består av en nedre del som du fyller med vatten, ett tillbehör som du fyller med malet kaffe och en kanna som skruvas fast ovanpå dessa två nedre delar. För att få igång bryggningsprocessen är det bara att sätta den fyllda kannan på en värmeplatta.
Mokakannor använder ingen filtrering, vilket innebär att en hel del eteriska oljor finns kvar i kaffet, vilket gör att bryggan blir extremt aromatisk. Du kan justera smak och styrka genom att ändra mängden kaffe som du lägger i och hur länge du brygger det. Vissa människor gillar inte kaffet du får från dessa grytor eftersom du kan få kaffesump i din dryck. Dessutom är de lite mer tidskrävande att använda jämfört med automatiska modeller. Om du har bråttom kanske du tycker att en automatisk maskin är enklare.
Fördelar
- Kompakt och transportabel
- Behåller essentiella oljor
- Ingen elektricitet behövs
- Lätt att rengöra och underhålla
- Billigt
Nackdelar
- Kan bara göra små mängder kaffe
- Lämnar ibland kaffesump i din dryck
- Kan bara göra en typ av kaffe
Portafiltermaskiner
Portafilter är en särskild typ av kaffemaskinegrupp. När du använder ett portafilter måste du sätta in kaffekraften och trycka ner den jämnt med hjälp av en tamper. När detta är gjort, och du har fått fram en ”puck” av kaffe, sätter du portafiltret i maskinen varpå varmt vatten pressas genom pulvret med högt tryck. Till skillnad från filterkaffemaskiner eller mokakannor har de flesta portafiltermaskiner ett munstycke för varm ånga för att skumma upp mjölk. På så sätt kan du göra olika kaffesorter som cappuccino eller flat whites.
Portafiltermaskiner ger rena, aromatiska smaker, vilket innebär att de är ett populärt alternativ för både kaféer och hemmakaffefantaster. Dessa maskiner kan kosta så lite som 80 dollar och uppgå till en bra bit över 5 000€. Jämfört med helautomatiska bönor-till-kopp-maskiner som kan göra en kopp kaffe mycket snabbt, följer dessa maskiner ordspråket att goda saker kommer till dem som väntar. Förutom den tid det tar att göra en kopp kaffe tar dessa maskiner också ett tag att rengöra. Om du vill ha kaffe av högsta kvalitet utan att betala högsta pris gör du klokt i att välja en helautomatisk maskin i stället. De kan också göra fantastiskt kaffe, men kostar mindre i inköp.
Fördelar
- Traditionell perfektionering av kaffe
- Bra crema
- Kan göra olika typer av kaffe
Nackdelar
- Svårt att rengöra
- Dyrt
Kapsel- och padmaskiner
Kapsel- och padmaskiner kostar mellan 30€ och 100€ och är ett bra alternativ om du vill ha snabbt och bekvämt kaffe utan att behöva ställa in en stor bön-till-kopp-maskin. De är extremt snabba: allt du behöver göra är att sätta en kompatibel kapsel i maskinen, välja program och låta den köra. För att göra kaffet sticker maskinen hål i kapseln och blandar innehållet med varmt vatten.
Kapselmaskiner arbetar med högt tryck. Till exempel brukar helautomatiska maskiner ha ett vattentryck på mellan 9 och 15 bar. Kapselmaskiner däremot arbetar vid cirka 19 bar. De flesta modeller har en mjölkskumare, vilket innebär att du kan göra många olika typer av kaffe. Vissa modeller låter dig även göra saker som te och varm choklad. Kapselmaskiner tenderar att vara ganska kompakta, vilket gör dem till ett bra val för mindre kök.
Kaffet i kapslarna förvaras i filterpapper, men kapslarna i sig är vanligtvis tillverkade av aluminium eller plast. Varje kapsel är utformad för att producera en enda portion. Ibland kan du använda kapslar från olika tillverkare, men ofta måste du använda de kapslar som säljs av tillverkaren av maskinen. Detta kan vara ganska dyrt och ger dessutom upphov till en hel del avfall. Jämfört med andra kaffemaskiner är driftskostnaderna för kapselmaskiner ganska höga, och de är mycket mindre miljövänliga.
Fördelar
- Snabbt och enkelt att använda
- Kompakt
- Kan göra olika typer av kaffe
Nackdelar
- Producerar mycket skräp
- Höga driftskostnader
- Kan endast göra enstaka portioner
En fråga om pris
Kapselmaskiner är billiga att köpa, men de har mycket högre driftskostnader än andra maskiner. Priserna kan variera beroende på vilket kaffe du köper, men som ett exempel för att visa prisskillnaderna brukar en kapsel kosta cirka 25 cent, en portion från en bean-to-cup-maskin kostar cirka 17 cent, medan en kopp kaffe från en filtermaskin, en fransk press eller en mokakanna kostar cirka 10-12 cent. Portafiltermaskiner är svårare att kvantifiera, men enligt denna prisjämförelse kan du räkna med att betala mellan 13 och 20 cent per kopp.
Tidigare var en egen helautomatisk kaffemaskin otroligt dyr, men numera kan du köpa en bra modell för omkring 250 dollar. Naturligtvis kan du få extremt dyra modeller, men de dyrare maskinerna har extra funktioner, bättre kvalitet och större kapacitet.
Om du har pengar att spendera kan du köpa toppmodeller av bön-till-kopp-maskiner som gör fantastiskt kaffe. Men på grund av priset finns professionella modeller normalt bara på kaféer och restauranger. De brukar vara tillverkade av rostfritt stål och ha många extrafunktioner. Om du bara planerar att dricka kaffe hemma då och då bör du välja en billigare modell.
Drickare ibland | 250€ till 350€ |
Kaffeälskare | 350€ till 650€ |
Restauratörer | 650€ till 1 500€ |
Att välja rätt slipmaskin
Att köpa rätt kaffebönor är bara en del av ekvationen när det gäller att göra gott kaffe. En av de viktigaste faktorerna att tänka på är att skaffa rätt sorts kvarn. Den ansvarar för att mala de färska bönorna till aromatiskt kaffepulver.

Konstruktion av kvarnar
De flesta maskiner har justerbar grovhet. Det som är viktigast när du ska välja maskin är dock hur den fungerar. Moderna maskiner har vanligtvis en konisk eller skivkvarn. Blad- och rullslipmaskiner är mindre vanliga.

Knivslipmaskin
Bladkvarnar pulveriserar kaffebönor med hjälp av ett roterande blad. I stället för att mala bönorna hackar bladet dem. Detta ger upphov till värme, vilket förstör en del av de essentiella oljorna i bönorna och ger bittra smaker. De är också mycket högljudda, och eftersom bladet sitter i ett fast läge kan du inte justera hur grovt de maler kaffet. Förutom att de är billiga finns det inga fördelar med bladkvarnar. Därför hittar du dem knappt i moderna kaffemaskiner.

Skivkvarn
De flesta helautomatiska kaffemaskiner har en skivkvarn. De är inte särskilt hållbara, men ger bra resultat. Kaffebönorna mals mellan två motsatt roterande slipskivor med hög hastighet. Detta ger ett homogent pulver som samlas på ytterkanterna på grund av centrifugalkraften. Även om denna process värmer kaffet något, är vissa modeller utformade för att arbeta vid lägre hastigheter för att producera mindre värme och skydda kaffearomerna. Jämfört med bladkvarnar kan du ställa in malningens grovhet genom att variera avståndet mellan slipskivorna.

Konusmaltorn
Konusgräsklippare är extremt hållbara och exakta. De maler kaffebönor i en liten lucka mellan en tandad kon och en tratt. Till skillnad från skivkvarnar som arbetar med hjälp av centrifugalkraft använder konkvarnarna gravitation. Så snart kaffet är finmalet faller pulvret genom ett galler i botten. Denna konstruktion möjliggör malning med låg hastighet, vilket skyddar kaffearomen och själva kvarnen samt är mycket tyst.

Rullkvarn
Rullkvarnar är kaffekvarnar av högsta kvalitet. De är dock extremt dyra, vilket innebär att du inte ofta hittar dem på maskiner för att göra bönor till koppar. De maler försiktigt kaffebönor mellan två roterande rullar, som praktiskt taget inte producerar någon värme. På grund av sin kvalitet är rullkvarnar extremt hållbara.
Material
Vid sidan av designen är även materialet mycket viktigt när det gäller att välja rätt kvarn. De flesta kvarnar är tillverkade av antingen rostfritt stål eller keramik. Keramiska kvarnar är tysta, hållbara, smaklösa och rostfria. De absorberar inte mycket värme, vilket bidrar till att bevara kaffearomen. Stålkvarnar har samma positiva egenskaper, förutom att de är mycket högre. Stålkvarnar är mindre benägna att gå sönder och lättare att rengöra än keramiska, men de slits snabbare. Eftersom stål är billigare än keramik är det dock det mest använda materialet för kvarnar.
Brygggrupp
Detta är den del av maskinen där varmt vatten pressas genom kaffet och som ofta kallas grupphuvud, brygghuvud eller helt enkelt grupp. Även om du kanske inte behöver den bästa kvalitetskvarnen, är det du bör prioritera att skaffa den bästa möjliga brygggruppen.
Brygggrupperna är antingen tillverkade av plast eller metall. Den viktigaste faktorn att ta hänsyn till när det gäller brygggrupper är hur de passar in i maskinen, dvs. om de är fasta eller avtagbara. Detta avgör hur lätta de är att rengöra:
- De avtagbara brygggrupperna kan tas ut och sköljas under rinnande vatten, vilket innebär att de är extremt lätta att rengöra. Om de går sönder kan de också enkelt bytas ut.
- Integrerade brygggrupper är permanent monterade i din kaffemaskin. För att rengöra dem måste du använda maskinens rengöringsprogram eller speciella tabletter. Detta kan vara ganska besvärligt och många glömmer ibland att göra det.
På grund av de uppenbara fördelarna är avtagbara brygggrupper den stil som vi rekommenderar. De finns främst på toppmodeller, som kan hålla länge eftersom du enkelt kan rengöra dem.
Den största skillnaden mellan vanliga filterkaffemaskiner och bönor-till-kopp-maskiner är att de senare arbetar med tryck, vilket ger en mycket starkare arom från kaffet självt. För att göra en bra espresso och få ut alla aromer fullt ut behöver du en maskin som kan producera ett vattentryck på mellan 7,5 och 9 bar. De flesta maskiner har ett maximalt tryck på 15 bar — mer än tillräckligt för allt du behöver. Som en allmän regel värmer kaffemaskiner vatten upp till 90 °C och trycker det genom brygggruppen med 9 bars tryck. Trycket är viktigt för att producera crema, det lätta skummet som du får på toppen av en espresso.
Kapacitet
Helautomatiska kaffemaskiner har två olika behållare med olika kapacitet. Hur stor bönbehållaren och vattentanken är på en maskin är en avgörande detalj när det gäller att välja modell. Ju mer kaffe du dricker, desto större kapacitet vill du ha på var och en av dessa för att undvika att behöva fylla på dem hela tiden.
Du bör dock vara medveten om att kaffebönor gradvis förlorar sin arom om de inte förvaras i en lufttät behållare, och om du förvarar vatten i din kaffemaskin i flera år kan det leda till att bakterier bildas – så välj inte en för stor kapacitet!

Behållare för bönor
De flesta små och medelstora maskiner har en 250g-behållare för bönor, vilket motsvarar ett litet paket kaffebönor. Större maskiner kan rymma upp till 1,3 kg — dessa är avsedda för platser som kontor, där mycket kaffe dricks.

Vattentank
Medan små maskiner bara kan rymma upp till en liter vatten kan större modeller ha upp till fem gånger så stora tankar. Vissa kommersiella maskiner kan till och med rymma ännu mer (eller har en vattenanslutning). I slutändan beror rätt tankstorlek för dig helt och hållet på hur mycket kaffe din maskin gör.
Antal koppar per dag | Kapacitet |
2 till 3 | 1 liter |
4 till 8 | 2 till 3 liter |
10 till 20 | 3 till 5 liter |
Över 20 | Över 5 liter |
Användarvänlighet
Förutom kvarn, brygggrupp och kapacitet finns det några andra viktiga faktorer att ta hänsyn till när du väljer en helautomatisk kaffemaskin. Men vilka funktioner är egentligen viktiga? Läs vidare för att få en översikt.
Mjölkskummare
Bön-till-bägare-maskiner har en mängd olika alternativ när det gäller att skumma upp mjölk. Ånglansar är vanliga på billiga maskiner, men du hittar dem även på professionella kaffemaskiner. De sitter på utsidan av maskinen och låter dig skumma mjölken genom att blåsa in ånga i den. Vissa maskiner har inbyggda skummare — dessa fungerar automatiskt med en knapptryckning. Maskinen pumpar in mjölk från en behållare i en intern skummare – vanligtvis är denna behållare avtagbar så att du kan förvara den i ditt kylskåp. De bästa mjölkskummarna låter dig justera temperaturen och skumkonsistensen.
Användargränssnitt
Helautomatiska kaffemaskiner styrs vanligtvis med en kombination av knappar och rattar, och ibland med en pekskärm. Vissa nya modeller kan till och med styras med en app. För de flesta människor räcker det dock gott och väl med enkla kontroller. Det viktigaste är att maskinen måste vara enkel och intuitiv att använda. Leta efter en maskin som låter dig justera vissa inställningar som malningsgrad, kaffestyrka och koppstorlek.
Byggmaterial
Byggmaterialet är en annan viktig faktor att ta hänsyn till. Det avgör inte bara hur estetisk din kaffemaskin är, utan också hur hållbar och lätt att rengöra den är.
- Aluminium: Ett hölje av aluminium är rostfritt och lätt att rengöra, men det är också mer känsligt för repor än rostfritt stål.
- Rostfritt stål: Om du föredrar ett rent utseende bör du välja rostfritt stål. Det är antibakteriellt och lätt att rengöra, men det tar också snabbt upp fingeravtryck.
- Krom: Krom används i första hand som ett skydd mot korrosion och är tack vare sin hårdhet reptålig, men kräver mer rengöring än andra material.
- Plast: Plast är visserligen billigt, lätt att rengöra och robust, men det är tveksamt ur hälsosynpunkt. Den blir också statiskt laddad, vilket gör att det malda kaffet fastnar på apparaten. Om det är möjligt ska du välja en maskin som är tillverkad av så lite plast som möjligt.
Extra funktioner
Utöver det grundläggande har vissa helautomatiska kaffemaskiner ytterligare funktioner som inte är absolut nödvändiga, men som ändå kan vara ganska attraktiva:
- Automatisk avstängning: Kaffemaskinen stängs av automatiskt efter en viss tid för att undvika onödig strömförbrukning.
- Aromakontroll: Detta system säkerställer ett optimalt blandningsförhållande mellan kaffepulver och vatten beroende på vilken typ av kaffe som väljs.
- Avkalkningsprogram: Maskinen varnar automatiskt för att den behöver avkalkas och rengör sig själv automatiskt.
- Varmt vatten: Maskinen ger varmt vatten utan kaffepulver så att du också kan använda maskinen för att göra te.
- Höjningsjusterbar kaffetut: Kaffetutens höjd kan justeras beroende på koppstorlek. På så sätt undviker du att stänk sprutas runt en kopp som kanske är för låg.
- Minne: Med ett internminne kan du spara och reproducera olika blandningar och favoritdrycker.
- Förvärmning av koppen: En liten uppvärmningsbar yta aktiveras med en knapptryckning för att förvärma din kaffekopp eller hålla den varm. Detta innebär att ett färdigt kaffe kan vänta några ögonblick på att användas utan att bli kallt.
- Förbryggning: Kaffesorterna pressas först med lågt tryck och lite vatten för att låta aromen utvecklas försiktigt innan de pressas till en fast massa som tål vatten med högt tryck.
- Vattenfilter: För bättre smak och mindre kalkavlagringar är vissa maskiner utrustade med ett vattenfilter som minskar klor- och kalkinnehållet i vattnet.
- Andra bönfack: Vissa helautomatiska kaffemaskiner har ett andra kafferum, vanligtvis placerat mellan bönbehållaren och vattentanken, som är avsett för kaffe- eller espressopulver.
Faktorer för den perfekta koppen kaffe
En helautomatisk maskin förenklar kaffekokningen avsevärt. På vägen till koppen kan dock en eller två saker fortfarande hindra dig från att göra den perfekta drycken. Trots all automatisering påverkas aromen av många faktorer. Du bör känna till följande tekniska faktorer om du vill göra den bästa koppen kaffe för dig:
- Rostning: Aromer utvecklas under rostningen. Medan ett ljusrostat kaffe smakar milt, kännetecknas ett mörkrostat kaffe av en stark arom.
- Malning: Detta är ett viktigt steg för att säkerställa att kaffets smak och ingredienser först kan utvinnas. Den ökade ytan på bönan när den mals till pulver gör att dess arom kan frigöras. Olika malningar påverkar smaken. Till exempel ger mycket finmalet kaffe vanligtvis en starkare smak på grund av längre kontakttid mellan vatten och kaffesump. Grovt malet kaffe smakar däremot ganska tunt eftersom vattnet sipprar snabbare genom filtret.
- Kvantitet: Detta bestämmer kaffets styrka. En mild kopp kräver vanligtvis ett kvarts uns malet kaffe (7 g), medan en stark kopp kaffe kräver nästan dubbelt så mycket.
- Vattenkvalitet: Ett kaffe består till 90 % av vatten. De salter och mineraler som det innehåller är viktiga smakbärare. Vatten som innehåller syre och mineraler ger kaffe med god smak. Kalkhaltigt vatten bör däremot undvikas eftersom det gör att kaffet smakar surt.
- Bryggningstemperatur: Den idealiska vattentemperaturen för bryggning av de flesta typer av kaffe ligger mellan 88 och 95 °C. För espresso är detta något högre, mellan 90 och 95 °C. Vattnet får dock aldrig koka, eftersom detta förstör aromerna.
- Förvaring: Om du håller det nyberedda kaffet varmt för länge försvinner aromerna och kaffet blir bittert. Kaffepulver ska förvaras svalt och lufttätt och användas så snart som möjligt.
Töm, skölj, avkalkning: rengöringstips
Oavsett om du använder din kaffemaskin hela tiden eller bara då och då behöver den rengöras regelbundet. Det finns flera skäl till detta: för att skydda din hälsa, för att öka maskinens livslängd och för att förbättra smaken.
Kaffemaskiner är ständigt i kontakt med livsmedel, oavsett om det är kranvatten, kaffepulver eller mjölk, vilket utgör en grogrund för bakterier, svampar och mögel om hygienen är dålig. För det andra ansamlas kalk snabbt i maskinens komponenter, vilket täpper till och kan skada rören och pumparna. Det minskade vattenflödet på grund av kalkavlagringar leder till en längre bryggningsprocess, vilket påverkar kaffets smak.
I regel har alla helautomatiska kaffemaskiner en integrerad rengöringsfunktion som automatiskt sköljer apparaten med varmt vatten varje gång du startar maskinen. Denna sköljcykel rengör alla viktiga komponenter inuti maskinen, men gör inte rengöring helt onödig! Eftersom vatten alltid rinner in i droppbrickan under sköljningen bör du tömma den så snart displayen uppmanar dig att göra det. Följande komponenter ingår också i rengöringsprocessen:

Vattentank
Eftersom vattentanken lätt kan tas bort från de flesta apparater är det mycket enkelt att rengöra den. På grund av kalk i vattnet är det lämpligt att rengöra tanken en gång om dagen — antingen med ett rengöringsmedel eller med avkalkningstabletter. Vid envisa fettrester kan du använda en kaffefettborttagare. Om vattnet stannar för länge i tanken bildas ett slemmigt lager (biofilm) som kan påverka smaken på ditt kaffe. Därför bör du byta vatten regelbundet, helst dagligen.

Tratt för kaffebönor
För att ta bort smuts som damm, fettrester och bakterier i bönbehållaren behöver du bara en trasa med varmt vatten och diskmedel. För att säkerställa att bönornas kvalitet inte påverkas får du inte använda några andra rengöringsmedel. Det är också viktigt att behållaren är helt torr innan den fylls med bönor igen.

Brygggrupp
De avtagbara brygggrupperna är lätta att rengöra. Kafferester påverkar smaken, så du bör ta bort dem regelbundet (ungefär en gång i månaden) med ljummet vatten. Använd inte tvål eller andra rengöringsmedel eftersom de kan påverka kaffets smak permanent.

Interna rör
Patogener som streptokocker och E. coli-bakterier samlas i en maskin som rengörs för sällan. För att rengöra slangarna och rören inuti maskinen krävs därför speciella fettlösande vätskor, tabletter eller pulver — helst utan mjukgörare, men med tillsatser som förseglar komponenternas yta.

Bostäder
Smuts på höljet kan försvaga materialet med tiden. Därför bör du torka av kaffemaskinens utsida minst en gång i månaden med en fuktig trasa, men utan aggressiva rengöringsmedel.

Behållare och droppbricka för grödor
Rester av malet kaffe hamnar i en behållare som måste tömmas regelbundet. Det är vanligtvis lätt att ta bort och rengöra behållaren och droppbrickan. För att undvika mögel är det bäst att tvätta och torka malmbehållaren dagligen.

Mjölkskummare
Mjölkskummaren är särskilt viktig när det gäller hygien, eftersom både ångmunstycket och mjölkslangen är känsliga för blockeringar och bakterier. Därför måste de tvättas dagligen med varmt vatten.
Regelbunden avkalkning
Använd ett vattenfilter
Om du inte har ett integrerat vattenfilter i din kaffemaskin är det lämpligt att alltid filtrera kranvattnet innan du häller det i tanken.
Beroende på vattnets hårdhet i ditt område behöver vissa helautomatiska maskiner avkalkas oftare än andra. Hårt kranvatten innebär att du behöver avkalka med några veckors mellanrum, mjukare vatten behöver bara avkalkas några gånger om året. Efter ett visst antal koppar meddelar många maskiner automatiskt att avkalkning är på gång. Detta är en mycket användbar funktion, särskilt om du bor i ett område med hårt vatten.
Eftersom helautomatiska kaffemaskiner är känsliga apparater ska du inte experimentera med huskurer. Använd bara de avkalkningsmedel som utvecklats av tillverkaren. Dessa finns antingen i flytande form eller som tabletter och är vanligtvis baserade på amidosulfonsyra. Om du vill ha ett billigare alternativ kan du skaffa en avkalkare utan namn som är särskilt utformad för helautomatiska kaffemaskiner. Aggressiva huskurer som ättika kommer att påverka kaffets smak och kan till och med orsaka permanenta skador på maskinen.
Bild 1: © mdbildes / stock.adobe.com och Davizro Photography / stock.adobe.com och John Kasawa / stock.adobe.com och chayathon2000 / stock.adobe.com och Eskymaks / stock.adobe.com och reshoot / stock.adobe.com | Bilder 2-15: © FinalCheck