Köttkvarn köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • Vad du behöver veta
  • Förr i tiden användes en köttkvarn främst till köttfärs, men idag används den även till andra livsmedel och till exempel till deg för mördeg.
  • Den som använder en roterande köttkvarn kan själv bestämma färskhet, blandningsförhållande, fetthalt och andra kvalitativa aspekter.
  • Livsmedlet fylls i köttkvarnen, transporteras till en kniv via en skruvtransportör och pressas ut genom en perforerad skiva i slutet.
  • Det finns handvevsdrivna, manuella och elektriska köttkvarnar som är anslutna till en strömkälla.
  • Eftersom de bearbetar livsmedel är det viktigt att roterande slipmaskiner rengörs grovt vid långvarig användning och noggrant efter användning.

Köttkvarnen – en riktig allroundmaskin

Förr i tiden sa namnet allt: en köttkvarn användes för att tillverka köttfärs och korv. Det är fortfarande sant, men idag är apparaten inte längre bara en köttmaskin utan en populär allroundmaskin. Den fungerar som en multifunktionell köksapparat i privata kök såväl som i den kommersiella sektorn.

Vad kan en köttkvarn användas till?

Från köttkvarn till allsidig rivare: Så kan man kortfattat beskriva utvecklingen av köttkvarnen. Förutom olika typer av kött, t.ex. korv, bearbetar apparaten nu en mängd andra livsmedel, vare sig det är fisk, grönsaker eller frukt, och stöder produktionen av olika rätter – från hemlagad pasta till mördegskakor. Därför passar det allmänna namnet roterande köttkvarn nu mycket bättre. De möjliga användningsområdena är mycket varierande och ger utrymme för kreativa idéer, till exempel malning av kycklingkött, som normalt inte finns tillgängligt i konventionella stormarknader. Därför rekommenderas en köttkvarn även för alla hobbykockar som gillar att experimentera.

Uppsatsen gör skillnaden

En sådan mångfacetterad applikation kräver flera tillbehör. Alla livsmedel kan inte bearbetas med standardtillbehöret. Därför bör du veta i förväg för vilka livsmedel du vill använda köksapparaten för att kunna välja lämpligt tillbehör.

Fördelar med köttkvarnar

För att illustrera fördelarna med en köttmaskin, låt oss hålla oss till ursprunget och förklara dem med köttfärs som exempel. Om du älskar Bolognese, älskar hamburgare och älskar klassisk köttfärslimpa, kan du antingen köpa förpackat kött från snabbköpet eller göra din egen köttfärs med en köttkvarn. Det andra alternativet har klara fördelar:

  • Fokus på artanpassad djurhållning
  • Egen kvalitetskontroll
  • Optimerad smak
  • Bättre konsekvens

De kvalitativa fördelarna – till exempel kontroll över art, ursprung, färskhet och blandningsförhållande – är uppenbara och ligger slutligen på tallriken. Men man kan också tänka på djurens välbefinnande när man konsumerar kött, eftersom det finns betydande skillnader mellan kött från artanpassad djurhållning direkt från bonden och produkter från fabriksuppfödning. Om du vill ta hänsyn till djurens välbefinnande kan du ta köttförädlingen i egna händer med en roterande kvarn.

Struktur och funktion hos köttkvarnar

En köttkvarn används för att hacka mat. Termen används huvudsakligen i Österrike och beskriver processen att vända något genom korvmaskinen; vissa kallar det också helt enkelt ”snurra genom” eller ”slipa genom”. Malningen är mycket exakt tack vare de olika perforerade skivorna och de olika knivstorlekarna.

Komponenter i en köttkvarn

Trots olika modeller av köttkvarnar är vissa komponenter identiska i alla modeller:

  • Påfyllningsanordning
  • Skruvtransportör
  • Kniv
  • Perforerad skiva

I klassiska modeller hittar du en handvev som är fäst vid apparaten via en tråd. Enheten för påfyllning av mat är antingen i form av en tratt eller en skål med en öppning. Det finns ofta fästringar på de perforerade skivorna för fixering.

Hur fungerar en köttkvarn?

En köttkvarn är inte en komplicerad konstruktion. Maten kommer in i maskinhuset via den toppmonterade matningsanordningen. Hjärtat kallas skruvtransportören, som antingen är manuellt eller elektriskt driven. Här transporteras ingredienserna som ska malas mot kniven och den perforerade skivan, blandas delvis och mosas lite. Slutligen sker den huvudsakliga krossningsprocessen. Livsmedlen som når slutet av skruvtransportören hackas mycket exakt av knivar – i vissa modeller först med en förskärningskniv och slutligen med en kniv som vanligtvis har fyra blad. Maten pressas ut ur enheten genom den perforerade skivan – ju mindre hål på skivan, som är jämförbar med en sil, desto finare blir resultatet. Många modeller har en returmekanism för att förhindra blockeringar.

Skär i små bitar innan du hackar

Det som först låter motsägelsefullt rekommenderas dock: Innan du t.ex. bearbetar nötkött till köttfärs bör du skära det i tärningar för hand – det underlättar köttkvarnens arbete, optimerar resultatet och förenklar appliceringen när du fyller i bitarna. När det gäller kött är det också viktigt att ta bort alla ben i förväg.

Säkerheten först

En roterande köttkvarn arbetar med mycket vassa blad för att skära maten och inte för att krossa den. Det är därför viktigt att köttkvarnen alltid står stabilt under drift. Om enheten vacklar eller glider kan i synnerhet en manuellt manövrerad version snabbt utgöra en säkerhetsrisk. Spänn därför fast sådana modeller i bordskanten med en lämplig anordning. Se till att köttkvarnen alltid är fastspänd så hårt som möjligt. Mekaniska modeller står däremot på sug- eller gummifötter. Här är det särskilt viktigt att apparaten står säkert och stabilt.

Tryck inte på maten med fingrarna och ta inte ut några rester från insidan när köttkvarnen är i drift. Bär inte heller något som kan komma in i matningsöppningen och fastna i maskinen – t.ex. en slips eller en lång kedja.

Skydda barn

I princip bör en köttkvarn alltid förvaras så att barn inte kan komma åt den. Eftersom knivarna är särskilt vassa och maskinerna har en hög egenvikt på cirka sex till tolv kilo, finns det betydande säkerhetsrisker här.

Vilken betydelse har storleksangivelserna?

Om du funderar på en roterande köttkvarn kan du stöta på siffror i produktbeskrivningen eller i titeln. Dessa är specifikationerna för köttkvarnens storlek. Siffrorna ger information om husets diameter, den perforerade skivan, centrumhålet i den perforerade skivan och kniven, samt bredden på den perforerade skivan och kniven. Numren är därför avgörande när du vill köpa en köttkvarn, eftersom storleken på tillkommande eller senare inköpta delar baseras på dem. För tillbehör och reservdelar bör du därför vara uppmärksam på storleksspecifikationen för din apparat – det är det enda sättet du kan vara säker på att delarna passar ihop.

Husets diameter

Storlek ”10” och uppåt är oftast gastronomiska eller industriella maskiner, medan ”5” och ”8” vanligtvis är relevanta för privata hushåll.

Specifikation av storlekDiameter
55,40 cm
86,35 cm
106,99 cm
228,26 cm
329,84 cm
Husdiameter för en köttkvarn.
Storleksspecifikationer för den perforerade skivan

Tillverkarna fortsätter att ge nummer som hänvisar till den perforerade skivan. Köttkvarnens diameter bör motsvara den perforerade skivans storlek. Tre områden spelar roll här: diametern på den perforerade skivan och centrumhålet samt tjockleken på den perforerade skivan.

Specifikation av storlekDiameter på de perforerade skivornaCentrumhålets diameterTjocklek på den perforerade skivan
553,2 mm8,2 mm5,6 mm
861,3 mm9,3 mm6,8 mm
1069,5 mm10,2 mm8,2 mm
2282,5 mm11,4 mm9,6 mm
3299,5 mm13,4 mm9,5 mm
Storleksspecifikationer för den perforerade skivan i en köttkvarn.
Specifikationer för knivens storlek

När det gäller knivar som vanligtvis är fyrledade avser specifikationerna knivens diameter samt bredden på det vinklade centrumhålet.

Specifikation av storlekKnivens diameterCentrumhålets bredd
546,0 mm9,4 mm
855,5 mm10,7 mm
1061,0 mm12,2 mm
2272,6 mm13,3 mm
3290,0 mm15,1 mm
Storleksspecifikationer för kniven till en köttkvarn.

Ju större köttkvarn, desto större mängder mat kan du bearbeta samtidigt. Det betyder dock inte att stora produkter alltid är det bästa valet. De tar trots allt upp mer utrymme, vilket är anledningen till att i synnerhet tillfälliga användare bör tänka på att köpa en mindre modell.

Den gamla ”7

Du kan stöta på storleksangivelsen 7 på mycket gamla modeller, oftast handverktyg. I detta fall gäller följande storlekar för de perforerade skivorna: 58,7 millimeter (diameter på den perforerade skivan), 8,2 millimeter (diameter på centrumhålet) och 5,9 millimeter (tjocklek på den perforerade skivan). Knivstorlekarna för indikationen ”7” är: 51,8 millimeter (knivens diameter) och 9,4 millimeter (centrumhålets bredd). Måtten ligger alltså mellan storlekarna 5 och 8. Vanligtvis kan dessa perforerade skivor och knivar kombineras med en köttkvarn i storlek 8.

Vilka typer av köttvargar finns det?

Man skiljer mellan två grundtyper: den manuella och den elektriska kvarnen. Detta återspeglar den tekniska utvecklingen av roterande kvarnar, eftersom den klassiska varianten var och fortfarande är 0per manuell drift. Idag är elektriska apparater ofta tillgängliga i privata kök såväl som i restauranger och slaktbutiker. I princip gäller att ju oftare och ju mer du vill producera med så lite ansträngning som möjligt, desto mer sannolikt är det att en elektrisk köttkvarn passar in i ditt hushåll.

Manuell köttkvarn

Är den manuella köttkvarnen som föregångare automatiskt sämre än de eldrivna maskinerna? Svaret är ”nej”. Manuella roterande köttkvarnar tillverkas fortfarande – då som nu levererar de bra slutprodukter och uppfyller sitt syfte. En manuell köttkvarn är vanligtvis fastspänd i bordskanten och drivs för hand med en vev. Det faktum att du själv ställer in rytmen ger köttfärsen en särskilt fin kvalitet.

Fördelar och nackdelar

Handmanövrerade modeller är billigare och ofta tystare under drift. Eftersom de inte kräver någon ström behöver du inte räkna med några extra elkostnader. För att hålla kvarnprocessen igång måste veven vridas hela tiden – det kostar ström i längden och tar längre tid. Att fästa den på kanten av ett bord eller en bänkskiva är också mer omständligt jämfört med en stående enhet. Dessutom är maskinerna oftast mindre flexibla, eftersom fasta livsmedel inte kan bearbetas lika enkelt.

Fördelar

  • Lägre pris
  • Ingen ström krävs
  • Mestadels tyst drift

Nackdelar

  • Högre ansträngning
  • Mer tid behövs
  • Omständlig fixering
  • Färre alternativ

Om du använder en manuell köttkvarn bör du se till att apparaten står stadigt. Eftersom du behöver båda händerna för att föra in maten i matningsöppningen och samtidigt manövrera veven, kan du inte hålla i köksapparaten medan du gör detta.

Elektrisk köttkvarn

Utan tvekan är den elektriska köttkvarnen mycket mer avancerad. Även om manuella versioner fortfarande finns tillgängliga är utbudet av elektriska enheter mycket bredare. Sådana modeller står vanligtvis på fyra fötter och är anslutna till en strömkälla via en plugg för att ta emot energi för drift.

Fördelar och nackdelar

Den elektriska köttkvarnen gör själva arbetet på egen hand, eftersom du aktiverar malningsprocessen med en knapptryckning. Detta innebär att det knappt krävs någon ansträngning; dessutom optimeras effektiviteten eftersom den elektriska apparaten bearbetar större mängder snabbare. Även trådigt kött och fastare livsmedel kan enkelt malas. Under drift står ”e-shredder” vanligtvis stabilt på fyra fötter. För en elektrisk roterande köttkvarn måste du dock göra ett djupare hål i plånboken och vissa motorer arbetar mycket högljutt. Dessutom är en sådan modell ytterligare en elektrisk apparat i ditt hushåll, vilket medför motsvarande elkostnader.

Fördelar

  • Låg ansträngning
  • Hög tidsbesparing
  • Stabil ställning
  • Många möjligheter

Nackdelar

  • Högre pris
  • Strömförsörjning nödvändig
  • Ofta bullrig drift

Även om elektriska modeller är mer solida från grunden, kommer säkerheten i första hand även här. Så snart en produkt använder elektricitet krävs de vanliga säkerhetsåtgärderna för hantering av elektriska apparater för att undvika kortslutningar och eventuella elektriska stötar.

Vad ska man tänka på när man köper en köttkvarn?

Förutom typen av köttkvarn – manuell eller elektrisk – spelar följande kriterier en avgörande roll när du är intresserad av en roterande köttkvarn: Prestanda, funktioner, tillbehör och material. Till att börja med spelar det ingen roll om det är en billig handvevsmaskin eller en dyr modell med motor.

Kraft

Effekten anges i watt och är endast relevant i samband med elektriska köttkvarnar. Särskilt kraftfulla modeller har upp till 2 000 watt, medan svagare enheter har cirka 250 watt. Motoreffekten har stor betydelse för hur mycket som bearbetas: en köttkvarn med högre wattal kan bearbeta mer mat på samma tid jämfört med en mindre kraftfull enhet. Dessutom kan en starkare motor vanligtvis mala hårdare livsmedel som nötter bättre.

Funktioner och tillbehör

Om du bara letar efter en köttkvarn behöver du inte en apparat med ett brett utbud av funktioner. Men det finns också modeller som imponerar med sin multifunktionalitet – från att tillaga kött till att strimla grönsaker. Specialtillbehör för att spritsa bakverk kan till exempel användas för att forma deg. Tillbehöret för korvstoppning är särskilt praktiskt för vänner av grillkorv och andra hemlagade korvar. En kibbeh-tillsats kan användas för att göra fyllningen till den arabiska rätten kibbeh.

Dessutom ingår specialknivar i leveransen av vissa apparater, t.ex. knivar med två knivar och raka eller böjda knivblad. Ju mer varierande den roterande köttkvarnen kan utrustas, desto fler tillagningsalternativ har du. Du kan bekvämt placera maten på en påfyllningsbricka vid den övre öppningen. En stamp hjälper dig att fylla ingredienserna och ökar säkerheten eftersom du inte behöver trycka med fingrarna.

Från standard till uppsättning

Oftast levereras både de elektriska och de manuella maskinerna som välutrustade set med mer än två perforeringsskivor för grova och finare resultat. Dessutom innehåller uppsättningarna ofta olika tillbehör och olika knivar för att konvertera maskinerna i enlighet därmed.

Material

Tidigare tillverkades manuella köttkvarnar av stål, medan de flesta köttkvarnar idag tillverkas av rostfritt stål – rostfritt stål är, till skillnad från rent stål, hållbart och ser modernt, elegant och högkvalitativt ut. Om du inte använder köttkvarnen så ofta kan du med gott samvete välja en plastkvarn av lägre kvalitet. Modeller av gjutet stål, vanligtvis manuella köttkvarnar, övertygar med sin robusthet och ursprungliga charm. Särskilt extravaganta apparater är gjorda av keramik.

Hur rengör man en köttkvarn?

Rengöring bör göras ungefär mellan och mycket noggrant efter slipningsprocessen. Vid flera på varandra följande appliceringar är det viktigt att ta bort rester från alla områden efter varje arbetssteg – du kan använda en liten borste eller trasa för detta. Utan denna grova rengöring skulle du till exempel arbeta med smutsiga knivar som inte längre uppnår sin fulla skärprestanda och är ohygieniska. Om du till exempel byter från kött till grönsaker eller deg bör du också se till att rengöra noggrant i förväg så att du inte blandar olika livsmedel.

Slutligen bör hela apparaten rengöras noggrant med varmt vatten och eventuellt med diskmedel för att avlägsna fett och envis smuts och för att förhindra att mögel och bakterier bildas. För en grundlig rengöring måste du ta isär apparaten och rengöra delarna individuellt. En köttkvarn som kan demonteras utan extra utrustning är därför särskilt praktisk. Rengöringen förenklas om köttkvarnens enskilda delar är diskmaskinssäkra.

Till en bra rengöring hör alltid en noggrann torkning. Detta minskar risken för kalkavlagringar. Torka de demonterade elementen med en handduk och låt dem stå över natten.