Slow-cooker köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • De viktigaste fakta i korthet
  • Slow cookers tillagar mat särskilt skonsamt vid mycket låga temperaturer och behöver inte övervakas även om de används i flera timmar i sträck.
  • Slow cookers är ett enkelt sätt att tillaga rätter och stödja en hälsosam kost genom att bevara näringsämnena väl.
  • De är lämpliga för alla som vill spara tid vid matlagning och är idealiska för familjer, eftersom det är lätt att tillaga stora mängder mat i dem.
  • Det finns analoga och digitala slow cookers, som liknar varandra när det gäller funktionssättet och skiljer sig åt när det gäller drift och funktionsutbud.
  • Förutom typen av spis är storlek, material och specialfunktioner som t.ex. en timer viktiga inköpskriterier.

Slow Cooker – vad är det?

Med en slow cooker kan du tillaga olika rätter särskilt skonsamt utan att slå på spisen. Den direkta översättningen är ”slow cooker”, men mer exakt och etablerad är termen slow cooker: Köksapparaten arbetarvid mycket låga temperaturer, så att maten inte tillagas utan sjuder. Matlagningsarbetet är mindre, även om själva processen fram till den färdiga rätten tar längre tid. Men det är just denna långsamma process som har klara fördelar.

Vilka är fördelarna med en långkokare?

Visuellt påminner Cooker om en konventionell gryta – och dess användning är nästan lika enkel. Ett stort plus är den mycket självständiga tillagningsprocessen. Du fyller långkokaren, även med stora portioner om det behövs, kopplar in apparaten i ett uttag och slår på den, det finns vanligtvis inte mycket mer att göra. Du behöver inte övervaka eller påverka processen och kan göra något annat eller vila under tiden. Under tiden förbereder matlagningen långsamt, försiktigt och jämnt , vilket bevarar vitaminer och andra viktiga näringsämnen samt smaker. Dessutom blir maten inte överkokt och kokar inte över. Även om en spis inte tillagar alla livsmedel är det möjligt att tillaga många saker, från kött och fisk till grönsaker och soppor. Strömförbrukningen är låg, så även matlagning i flera timmar är inget problem.

Särskilt tidsbesparingar och näringsmässiga fördelar övertygar många användare. Det är på intet sätt en produkt som enbart fokuserar på att minska ansträngningarna. En slow cooker kan optimera näringsintaget och fungerar samtidigt som en kökshjälp eftersom rätterna är klara på begäran – med en timer till och med på pricken.

Ingredienserna läggs i långkokaren
En slow cooker hjälper många att äta hälsosammare.

Vem är en långsam spis lämplig för?

Slow cookers är i princip lämpliga för alla människor som vill hantera sin tid på ett förnuftigt sätt, men villinte avstå från hälsosam kost . Om du inte alltid har tid och lust att tillbringa långa timmar i köket för att skapa hälsosamma rätter är en långkokare ett mycket bra val. Eftersom många spisar är utformade för att tillaga större mängder är det främst stora familjer och andra bostadsområden som drar nytta av denna praktiska köksutrustning. Men även singlar som vill spara tid vid matlagning gör klokt i att använda en spis. Om du redan på morgonen vet att du kommer att ha ont om tid att laga mat på kvällen och du inte gillar snabbmat, skulle en apparat som du sätter på innan du lämnar huset vara perfekt för att hitta en nylagad, hälsosam måltid på kvällen. En långkokare kan uppfylla exakt detta syfte.

En långkokare gör matlagningen enklare. De som tycker om att laga mat och anser att den tid som spenderas i köket, inklusive skärning, omrörning och provsmakning, är avkoppling kan ändå överväga att köpa en långsamkokare. Det finns trots allt inte alltid tillräckligt med tid för att följa passionen vid spisen. I det här fallet är en långkokare ett perfekt alternativ.

Hur en långsamkokare fungerar

Den långa tillagningstiden vid låga temperaturer resulterar i en praktisk tillämpning som vid första anblicken verkar motsägelsefull: Du sparar värdefull tid även om enheten är i drift under mycket lång tid. På så sätt kan användaren t.ex. slå på spisen på morgonen och låta maten koka fram till eftermiddagen eller kvällen. Slow cookers behöver ingen extern värmekälla, t.ex. en kokplatta, eftersom de arbetarmed sitt eget värmeelement . Oftast värms maten upp underifrån, men det finns även modeller med värmetillförsel från sidorna.

Säker är säker

Slow cookers är i princip tillverkade på ett sådant sätt att de inte behöver övervakas. Eftersom säkerheten alltid kommer i första hand ska apparaterna vara stabila under drift och strömkabeln får aldrig löpa under eller över spisen.

Så här är långkokare konstruerade

Slow cookers är enkla konstruktioner som ser ut somen vanlig gryta . Normalt består långkokare av endast tre delar:

  • Värmeelement
  • Inre kruka
  • Täckningen

Det finns vanligtvis två sidohandtag på höljet. Höljet bör också ha flera fötter – helst av gummi eller annat halkfritt material. Locket på ska stänga ordentligt för att säkerställa en så energieffektiv användning som möjligt och ha ett handtag. Moderna långkokare styrs via en display och knappar på utsidan. I andra modeller görs inställningarna med hjälp av en klassisk ratt.

Hur används långkokare?

En slow cooker fungerar som en elektrisk gryta.  är mycket lätt att använda: Du placerar spisen på ett säkert och stabilt sätt – till exempel på bänkskivan i köket – och ansluter den till elnätet med en kabel. Fyll den inre grytan med matlagningsingredienser. Innan du slår på enheten, stäng den med locket. Slutligen ställer du in önskad temperatur eller nivå. Vissa modeller har även en timerfunktion.

Enkel servering

Den inre grytan är i regel avtagbar så att du kan använda den som skål direkt efter tillagningen. Det rekommenderas att du använder ugnshandskar när du tar bort grytan från höljet tillsammans med maten, eftersom grytan kan vara mycket varm. Häll sedan innehållet i en separat behållare eller ställ den inre grytan på matbordet.

Vilka är de olika typerna av långkokare?

De olika modellerna av slowcookers är också överskådliga, eftersom man vanligtvis bara skiljer mellan två varianter: analoga och digitala slowcookers. Det huvudsakliga arbetssättet är identiskt för båda versionerna. Skillnaderna finns främst i fråga om drift och funktionalitet.

Analog och digital slow cooker
Två olika modeller: en analog slow cooker (till vänster) och en digital slow cooker (till höger).

Analog långkokare

Analoga långkokare är den klassiska varianten, som styrs med en enkel ratt. Det finns ingen display på enheterna och funktioner som timer saknas också. Så du måste själv hålla koll på tiden och ställa in en äggklocka om det behövs. Dessutom har sådana apparatervanligtvis ett lägre prisän digitala spisar . Funktionsutbudet är vanligtvis mindre med analoga modeller.

Fördelar

  • Billigt
  • Lätt att använda

Nackdelar

  • Färre funktioner
  • Utan display

Digital långkokare

Digitala långkokare är modernare och vanligtvis dyrare än analoga apparater. Här används vanligtvis en platt panel med knappar och den återstående tiden visas på en display. Displayen är vanligtvis belyst så att den är lätt att läsa även i dåliga ljusförhållanden. Dessutom har sådana spisar ofta ett utökat utbud av funktioner, till exempel en timer och en automatiskavstängningsfunktion.

Fördelar

  • Praktisk visning
  • Fler funktioner
  • Enkel knappmanövrering

Nackdelar

  • Dyrt

Vad ska jag tänka på när jag köper en långkokare?

Även om långkokare alltid fungerar på samma sätt kan de olika modellerna särskiljas i fråga om hantering och tekniska aspekter . Det handlar bland annat om storlek, material och vikt, driftssätt och rengöringsalternativ. Prestanda och specialfunktioner är också avgörande för köpbeslutet.

Kända varumärken

Syntrox | Crocky | Vonshef

Hantering av

En liten modell är inte lämplig för stora familjer, fester eller klubbkök. Men om det finns lite förvaringsutrymme i den delade lägenheten och du oftast bara använder långkokaren själv, kan det vara värt att välja en liten modell. Materialet i den inre grytan spelar roll om du villkombineraslow cookern med andra apparater .

Storlek

Storleken avgör vilken kapacitet den inre grytan har. Beslutet om storlek beror alltså på hur många personer du brukar laga mat till. Ju fler personer som sitter vid bordet, desto större mängder mat bör apparaten kunna bearbeta på en gång. En stor modell kan dock också vara användbar i ett ensamhushåll om du ofta lagar mat för lager. Kapaciteten hos en slowcooker är vanligtvis mellan en och sju liter.

Om du vill vara på den säkra sidan ska du köpa en stor modell. Menenergiförbrukningen på är högre när små mängder tillagas i en apparat med stor kapacitet. Även om det inte finns något bindande samband mellan kapacitet och antal personer, eftersom individuella matvanor också spelar roll, är det ändå möjligt att dra riktlinjer:

KapacitetMänniskorBudget
Upp till 3,5 liter1 till 2Liten
4,5 till 5,5 liter3 till 4Medium
6,5 liter och mer5 och merStor
Exempel på samband mellan storleken på långkokare och antalet personer i hushållet.
Material för hölje

Höljet är vanligtvis tillverkat av rostfritt stål, vilket gör att långkokare har ett mycket högkvalitativt utseende. För mer individualitet kan du välja mellan olika färger från olika tillverkare: vare sig det är en ädel och modern look i silver, klassiskt vitt eller en iögonfallande röd färg.

Material för omslaget

Locket på långkokare är vanligtvis tillverkat av glas så att du kan se hur maten tillagas utan att lyfta på locket. Det är viktigt att locket stängs ordentligt för att undvika skrammelljud och för attminimera ångförlust – detta ökar vanligtvis också kvaliteten på maten som tillagas. Locket bör också vara försett med ett värmeisolerat handtag för att förhindra brännskador.

Material för den inre krukan

Materialet i den inre grytan är viktigast eftersom det kommer i direkt kontakt med maten. Ju bättre materialet tål mycket höga temperaturer, desto mer mångsidigt kan du använda det. Vanliga material är gjutjärn, keramik och aluminium. Vissa innergrytor lämpar sig för att bryna kött och andra livsmedel före tillagning. För att baka färdiga rätter med ost i  utan att först flytta dem behöver du en eldfast innerskål. Detsamma gäller om du vill att köttet ska bli krispigare efter att tillagningstiden i ugnen har gått ut eller om du helt enkelt vill värma upp det lite. Vissa grytor är inte helt ugnssäkra, men kan placeras i ugnen upp till en viss temperatur – till exempel upp till 100 grader Celsius.

Symbolen för ugnssäkerheten

Ibland finns det en markering på botten av grytorna som liknar ugnssymbolen för över- och undervärme: två linjer ovanpå varandra. Tecknet står för användbarhet i ugnen.

Vikt

Vikt går vanligtvis hand i hand med storleken på långkokare: Ju större enheten är, desto tyngre . Om du ofta transporterar långkokaren eller använder den på olika ställen rekommenderas en lättviktsapparat. Om du inte vill avstå från motsvarande kapacitet måste du acceptera den höga vikten.

Diskmaskinsäker

Många långkokare har enskilda delar som enkelt kan rengöras i diskmaskinen  . Detta inkluderarlocket och den inre grytan. Eftersom värmeelementen är inbyggda i höljet ska det rengöras särskilt försiktigt och endast för hand.

Även om vissa innerkrukor är tillverkade av ett material som tål diskmaskin bör de rengöras för hand – till exempel om materialet är belagt för att ge ännu bättre skydd mot att maten bränns.

Tekniska kriterier

De flesta långkokare är i drift i flera timmar och anses ändå inte vara ”strömförbrukare”. Nästan alla modeller har en funktion för att hålla värmen, men många digitala slow cookers övertygar med en integrerad timer.

Effekt

Effekten på en långsamkokare anges i watt och varierar från 150 till 350 watt – endast i undantagsfall är effekten högre. Värdena visar att långkokare är extremt energisnåla. Även i det högre intervallet på cirka 300 watt är spisar mycket mer energieffektiva, särskilt jämfört med kommersiella ugnar.

LCD-display

Många digitala långkokare har en LCD-display. Displayen är inte ett måste, men den är praktisk för attsnabbt och enkeltkunnaläsa av uppgifter som temperaturen eller den återstående tiden .

Temperaturnivåer

Det finns knappast några skillnader här, eftersom nästan alla långkokare, oavsett om de är analoga eller digitala, har tre steg: ”Låg”, ”Hög” och ”Varm”. Termerna visas oftast på engelska för att matcha apparatens namn, eftersom slow cookers har sitt ursprung i USA. Dessa tre nivåer innebär en låg nivå och en hög nivå samt en funktion för att hålla värmen. På den låga inställningen når långkokaren en temperatur på 70-80 grader Celsius. Den höga inställningen ger en temperatur på strax under 100 grader Celsius.

Färdig mat i kokaren på bordet.
Förutom en avstängningsknapp har de flesta slow cookers tre värmeinställningar.
Funktion för att hålla värmen

Många digitala slow cookers har en praktisk funktion för att hålla värmen: När den tillagningstid som ställts in i förväg med hjälp av timern har löpt ut går apparaten automatiskt övertill ”varmt” läge så att maten inte kyls ner. De flesta analoga modeller har också en funktion för att hålla värmen, men den kan bara aktiveras manuellt på styrenheten.

Timer

En timer är reserverad för digitala apparater och ger möjlighet attställa inen exakt tillagningstid – på en mycket flexibel skala från vanligtvis 30 minuter till 15 timmar och längre. Helst kan du också bestämma starttiden med hjälp av timern. Du kan till exempel förbereda långkokaren innan du åker hemifrån och ställa in den så att den startar automatiskt vid en önskad tidpunkt och stängs av efter exakt fem timmar.

Vissa timers anger endast tillagningstiden. Om du vill använda spisen så flexibelt som möjligt bör du se till att modellen har en motsvarande omfattande timerfunktion som också tillåter en fritt valbar starttid.

Tips för långsam tillagning av mat

Som tur är finns det inte mycket du kan göra fel när du lagar mat. Livsmedlen bör dock inte blandas godtyckligt. I stället är det lämpligt att ha den färdiga maträtten framför dig. Ingredienserna skiljer sig ofta åt i fråga om konsistens och hur de tillagas. Med följande tips blir ”långsam matlagning” till ”fin matlagning”.

Dessutom varierar tillagningstiden beroende på mat och temperaturinställning. Följande information är inte bindande, utan endast vägledande:

LivsmedelViktTillagningstid på ”Hög”Tillagningstid på ”Låg”
Grönsaker som potatis och morötter4,5 timmar9,0 timmar
Grönsaker som broccoli och pumpa3,0 timmar6,0 timmar
Nötköttsrost2,0 kg5.0 timmar10.0 timmar
Gulasch – tidigare sauterad1,5 kg4.0 timmar8.0 timmar
Kycklingbröst1,0 kg3,5 timmar6,5 timmar
Orientering om tillagningstiderna för olika livsmedel.

Fasta grönsaker

Potatis, morötter och rädisor är fastare än svamp och bönor och behöver därför mer tid för att mjukna. För tillagning i slow cooker resulterar detta i ett visst arrangemang i den inre grytan: Placera potatis och liknande hårda livsmedel i botten. Som en tumregel: Ju fastare grönsakerna är, desto längre ner ska de ligga vid tillagningen, så att de ligger så nära värmekällan som möjligt. Detta gäller främst apparater där värmen enbart kommer underifrån.

Hjälpsam tärningsrullning

För att optimera tillagningsprocessen kan du skära grönsaker med fast konsistens i tärningar i förväg.

Tillaga köttet på rätt sätt

För vissa livsmedel är det lämpligt att förbereda dem på lämpligt sätt, särskilt när det gäller kött. Oavsett om du vill tillaga det i skivor eller hackat kan dustekaköttet i enstekpanna på  . De rostade aromerna som uppstår ger rätten ytterligare smaknyanser. Dessutom förlorar köttet en viss mängd fett när det bryns.

Apropos: Fettet ska skäras bort med en kniv innan köttet läggs i grytan. När det gäller fjäderfä bör du också ta bort skinnet – du kan steka det i en stekpanna eller i ugnen tills det är krispigt.

Lifehack(kött)

Från köttfärslimpa till bolognese: Köttfärs är ett av de mest populära köttalternativen. För att bearbeta den med så lite fett som möjligt ska den stekas till små smulor och sedan läggas på hushållspapper en stund.

Koka ris och bönor

I en slow cooker kan flera olika livsmedel tillagas samtidigt. Det är dock inte alltid som de nödvändiga tillagningstiderna stämmer överens. Om rätten innehåller ris – långkornigt ris passar särskilt bra här – bör dukokadet tills det är nästan färdigt i förväg. Tillsätt en halv kopp vatten per kopp okokt ris.

För bönor bör förberedelserna börja dagen innan. Du får bra resultat om dublötlägger -bönorna över natten och kokar dem i cirka tio minuter före tillagning – helst i osaltat vatten.

Minska mängden vätskor

Vid matlagning används mindre vätska än vid vanlig matlagning. De som arbetar med recept som är inriktade på en normal tillagningsprocess med en konventionell kastrull och spis kanmed gott samvete halvera -specifikationerna för vätska – undantag är pasta och ris samt soppor och grytor.

Skapa soppor och grytor

En slow cooker kan också användas för att skapa soppor och grytor. Här spelar vätskan en viktig roll, eftersom rätterna trots allt ska ha en lämplig konsistens. En tumregel är: Täck -maten i den inre grytan helt med vatten och tillsätt mer vatten efter tillagningen om det behövs. Om soppan eller en annan maträtt innehåller en mejeriprodukt, t.ex. kokosmjölk, kan du minska mängden vatten till högst två koppar och tillsätta mjölken först i slutet av matlagningen – ungefär en timme innan den är klar. Detsamma gäller ost, gräddfil och liknande produkter.

Kryddor och örter i slutet

Om kryddor och örter tillsätts för tidigt kommer de snabbt att koka över, så det är som med mjölk:tillsätt  förststrax före slutet. Detta gäller även hackade kryddor och örter – i ett stycke kan de läggas i grytan redan från början.


Bild 1: © yuryrumovsky / stock.adobe.com | Bild 2: © FinalCheck | Bild 3: © amyinlondon / stock.adobe.com