Vakuumförpackare köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • De viktigaste fakta i korthet
  • En dammsugare använder en pump för att pressa ut nästan allt syre ur påsen.
  • För att vakuumförsegla mat och föremål behöver du speciella påsar som är utformade på olika sätt beroende på modell.
  • Vakuumerade livsmedel håller inte bara längre, utan är också mer kompakta och därmed lättare att förvara.
  • En enhetens effekt och pumpkapacitet ger information om dess effektivitet.
  • Vakuumtillagning eller sous-vide är en populär metod för tillagning av livsmedel i vakuum.

För (en halv) evighet

Hellre för mycket än för lite – ett motto som är rådande i många kök. När du tittar i kylskåpet och inser att du har köpt för mycket eller undrar vad du ska göra med resterna från dagen innan, är det många livsmedel som redan hotar att hamna i papperskorgen. Med en dammsugare finns det ingen anledning att slösa bort mat: Den innesluter livsmedel lufttätt med hjälp av undertryck. Det gör inte bara att de håller längre, utan också att de är mycket lättare att förvara.

Dammsugare används både privat och professionellt, till exempel i catering- och produktionsföretag. Syftet med användningen är alltid detsamma: att bevara färsk mat längre, förvara rester och portionera och förvara färdiglagad mat. Dessutom bevaras inte bara vitaminer, mineraler och näringsämnen, utan även aromer och smak. Det spelar ingen roll vilken mat du vakuumförsluter: Frukt, grönsaker, fisk, kött, bröd, kakor eller andra efterrätter; du kan till och med försegla soppor och såser lufttätt. När det gäller flytande mat ska du se till att dammsugaren inte suger upp maten. Mjuka livsmedel kan krossas, så du bör alltid vara närvarande under dammsugningen för att stänga av apparaten manuellt om det behövs. Oavsett om det är färdiglagade huvudrätter med garnering eller råvaror, kommer en dammsugare inte bara att spara dig arbete utan också överflödiga utgifter, eftersom maten håller sig längre och inte behöver kastas.

Apparaterna suger nästan helt luften ur de speciellt utformade vakuumpåsarna och ser till att maten knappt har någon syrekontakt. Detta saktar inte bara ner rötningsprocessen utan förhindrar också frysbränning om du förvarar maten i frysen.

Brandrisk

Frysbrännskador uppstår när du fryser in mat i läckande behållare där den kan torka ut. Frysbränna är ingen hälsorisk, men det är förknippat med en tuggig konsistens och sämre smak.

Sist men inte minst kan du också användadammsugare till annat än mat. Alla mindre föremål som du vill skydda från damm, fukt och oxidation kan du enkelt placera i vakuumpåsar. Beroende på dammsugarens storlek kan du till och med försegla mindre plagg lufttätt och spara utrymme.

Fördelar

  • Förlängd hållbarhet för livsmedel
  • Bevarande av vitaminer, mineraler och aromer
  • Ingen brännskada från frysen
  • Platsbesparande förvaring av mat och föremål

Nackdelar

  • Absorption av vätskorna möjlig
  • Risk för krossning med mjuka livsmedel

Hur fungerar en dammsugare?

En vakuumförseglare tar bort luften från påsen med hjälp av en pump. Det speciella är att den inte bara sugs ut utan nästan helt ”trycks ut” med hjälp av en kolv, vilket skapar ett undertryck på upp till minus 0,8 bar. I det vakuum som uppstår håller sig maten fräsch längre eftersom de vanliga oxidations- och nedbrytningsprocesserna bromsas upp av bristen på syre. När kolvpumpen har tagit bort luften förseglar maskinen påsen.

Vad är skillnaden mellan detta och en filmförseglare?

En filmförseglare används för att försegla olika typer av förpackningar, t.ex. kaffepåsar eller pastapåsar. Skillnaden mot en vakuumförseglare är att en filmförseglare bara förseglar påsen. Innehållet är alltså hermetiskt förslutet, men det finns fortfarande luft i påsen. På så sätt förlänger du bara matens hållbarhet med några dagar utan att göra den mer utrymmesbesparande. Du kan också använda vanliga fryspåsar med en folieförseglare, men kom ihåg att vakuumpåsar är för styva för en folieförseglare. Dessa påsar är avsedda enbart för dammsugare.

Detta är vad som är viktigt när du köper en vakuumgenerator

För att dammsuga lättfördärvliga livsmedel på ett effektivt sätt behöver du en apparat med rätt effekt. Även om vakuummaskiner fungerar självständigt bör du alltid vara uppmärksam på tillgängliga extrafunktioner och manuell drift.

Effekt

För privat och icke-kommersiellt bruk räcker det med en vakuumgenerator på cirka 100 watt. En kraftfull enhet är vanligtvis dyrare och mer avsedd för professionella områden. Ju högre effekt en dammsugare har, desto effektivare och snabbare är den. Så om du vill dammsuga flera påsar i snabb följd bör du välja en modell med hög effekt.

Pumpens kapacitet

Dammsugare arbetar med en kolvpump som pressar luften ur påsen. Därför är det förutom effekten framför allt pumpkapaciteten som är viktig. Värdet anges i liter per minut och anger hur många liter apparaten kan pumpa ut ur påsen på en minut. För ett privat hushåll är en enhet med cirka tio liter per minut lämplig.

Tryckreglering

Om du vill vakuumförpacka olika livsmedel är det en fördel om apparaten har olika nivåer. Det automatiska programmet är inte alltid lämpligt, särskilt inte för känsliga och mjuka livsmedel, eftersom för mycket vakuum kan krossa dem. Om trycket på påsen inte kan regleras bör apparaten åtminstone ha en stoppknapp. På så sätt kan du ingripa och manuellt avgöra när påsen har sugits tillräckligt mycket.

Svetsfog

När påsen har sugits upp, förseglar maskinen den automatiskt. De flesta dammsugare förseglar påsen med en svetsad söm. Vissa modeller gör detta med två eller till och med tre svetsar. På så sätt förpackas maten på ett säkrare sätt. Även om en söm lossnar kommer den inte i kontakt med den omgivande luften. Du kan också skapa en ny förslutning manuellt genom att placera påsen i vakuumförslutaren igen efter förslutningen.

Vätskeavskiljare

Du bör vara särskilt försiktig när du dammsuger vätskor. Eftersom det kan hända att dammsugaren suger ut vätska ur påsen under drift är vissa modeller utrustade med en vätskeavskiljare. Detta förhindrar att vätskan tränger in och skadar apparaten. Vissa dammsugare har en knapp som du kan trycka på för att sänka pumpens hastighet så att du kan dammsuga vätskan försiktigt.

Vissa kriterier är inte nödvändiga när du köper en dammsugare, men de kan göra skillnad i den dagliga användningen:

  • Skydd mot överhettning: Detta finns på de flesta enheter och förhindrar att enheten blir för varm. Innan dammsugaren överhettas stängs den av automatiskt.
  • Svetsstång: Förseglingsstången förseglar vakuumpåsen. Det är fördelaktigt om den är belagd med teflon så att påsen inte fastnar på värmetråden.
  • Ljudnivå: De flesta dammsugare har en ljudnivå på cirka 65 decibel. Denna ljudnivå motsvarar volymen för en symaskin eller en tv på rumsvolym.
  • Vakuumslang: Till vissa enheter kan du ansluta en vakuumslang. Detta är särskilt fördelaktigt för att dammsuga fasta matbehållare och vätskor av alla slag.

Vilka dammsugarpåsar behöver jag?

Du måste använda speciella dammsugarpåsar för en dammsugare. Konventionella fryspåsar är inte kompatibla med apparaterna. De flesta vakuumpåsar är luktfria, smaklösa och fria från mjukgörare. Beroende på vilken typ av apparat du använder behöver du en annan typ av påse: För dammsugare med bar används påsar med en honungskaksstruktur, för kammardammsugare används påsar med slät förslutning och för en handdammsugare behövs påsar med dragkedja. Dessutom får påsarna inte vara bredare än dammsugarens förslutningsbalk. Om du dammsuger mat med ben eller ben är tjocka påsar särskilt lämpliga eftersom de är mer rivningsbeständiga. Dessutom ska de vara kokbeständiga om du tänker tillaga maten eller värma den i mikrovågsugn.

Vilka är alternativen?

Det är inte särskilt hållbart att använda vakuumpåsar bara en gång. Därför är det klokt att köpa återanvändbara påsar som helst är diskmaskinsäkra. Använd dock inte påsarna igen förrän du har rengjort dem helt och hållet. En vakuumrulle ger dig möjlighetatt själv bestämma påsens storlek. Om din dammsugare har en slang kan du också dammsuga speciella plastlådor. Flaskor kan också dammsugas med hjälp av särskilda tillbehör: Skruva fast locket på flaskan och fäst slangen. På så sätt håller juicen längre.

De olika typerna av dammsugare

Modellerna skiljer sig åt beroende på om de används för privata eller yrkesmässiga ändamål.

Bar dammsugare

Dessa dammsugare kallas också för utvändiga dammsugare eftersom du håller upp påsen mot förslutningsstången från utsidan. Stäng locket och välj ett program. För en balkdammsugare behöver du påsar med en speciell struktur, som också kallas goffriert eller gaufriert.

Fördelar

  • Enkel hantering
  • Kompakt
  • Lämplig för hushållsbruk
  • Utan underhåll

Nackdelar

  • Vakuumering av vätskor kan vara problematiskt
  • Relativt svaga resultat

Kammardammsugare

När det gäller en kammardammsugare placerar du påsen i kammaren som ger den dess namn, där apparaten skapar ett vakuum. Därefter trängs nästan all luft ut ur påsen. Eftersom kammaren har mycket utrymme är det möjligt att dammsuga flera påsar samtidigt. I motsats till balken eller den externa vakuumförseglaren behöver du här släta påsar, så kallade förseglade påsar. På grund av sin storlek används kammardammsugare främst på professionella områden, t.ex. inom gastronomi och catering.

Fördelar

  • Högre prestanda
  • Möjlighet att dammsuga flera påsar

Nackdelar

  • Hög underhållsnivå
  • Större utrymmesbehov

Handdammsugare

Den tredje typen av enhet är särskilt praktisk och lätt. Du tar handdammsugaren i handen och placerar den vid motsvarande öppning i påsen. För detta behöver du speciella väskor som har en cirkulär anslutningspunkt och en dragkedja. Tack vare förslutningen kan du också använda väskan flera gånger. Enheterna drivs av en nätadapter eller batterier. Vakuumresultatet är relativt dåligt, men håller maten i den fräschare formen under längre tid. De lätta och kompakta versionerna är särskilt lämpliga för resor och camping.

Fördelar

  • Lämplig för resor på vägen
  • Underhållsfri
  • Lätt att använda

Nackdelar

  • Liten kraft
  • Vakuumresultat av låg kvalitet

Matlagning med vakuum

Vakuumerad mat håller sig inte bara längre, utan är också lämplig för matlagning. Under tiden har sous-vide-matlagning blivit mycket populär. Översatt betyder uttrycket inget annat än ”under vakuum” – och det är just det som är hemligheten: Du vakuumförseglar kryddat kött, frukt eller grönsaker och tillagar maten försiktigt i ett vattenbad; temperaturer under 100 grader Celsius är idealiska för sous vide. På så sätt förbereder du maten färdig att äta utan att mineraler och vitaminer går förlorade under tillagningen. Eftersom maten förblir krispig behöver du inte heller servera den svampig eller överkokt.

Ett särskilt avtryck

”Gaufrieren” (från franskans ”gaufre”, som betyder ”våffla” eller ”honungskaka”) betyder ungefär som ”prägling” och är en tryckprocess där ett mönster trycks in i ett föremåls yta. Den används inte bara inom pappers-, förpacknings- och textilindustrin, läderbearbetning och boktryck, utan även inom livsmedelsteknik och livsmedelsindustrin: Gaufrierte bzw. gestanzte Beutel möjliggör das Vakuumieren von Nahrungsmitteln.

Du kan också marineramat mycket effektivare med en vakuumpåse. Fyll påsen med maten och marinaden. Vakuumförslut sedan påsen. Marinaden fördelas jämnt och smakerna absorberas snabbare av maten.

Vakuum håller längst

Med en dammsugare förlänger du matens hållbarhet med flera dagar, om inte månader. Håll dock alltid reda på din vakuumerade mat. Även i vakuum kan livsmedel förvaras olika länge, även om de är vakuumförpackade.

Livsmedel i rumstemperaturUngefärlig hållbarhet ”inte dammsugsUngefärlig hållbarhet ”Vakuumförpackad
Bröd2 – 3 dagar7 – 8 dagar
Kakor4 till 6 månader12 månader
Vin2 – 3 dagar20 – 25 dagar
Läskedrycker7 till 10 dagar20 – 25 dagar
Livsmedel i kylskåpUngefärlig hållbarhet ”inte dammsugsUngefärlig hållbarhet ”Vakuumförpackad
Nötkött3 till 4 dagar30-40 dagar
Fjäderfä2 – 3 dagar6 till 9 dagar
Färsk frukt3 till 7 dagar8 till 25 dagar
Råa grönsaker5 dagar18 – 20 dagar
Livsmedel i frysförvaringUngefärlig hållbarhet ”inte dammsugsUngefärlig hållbarhet ”Vakuumförpackad
Kött6 månader24 till 36 månader
Bakverk6 till 12 månader24 till 36 månader
Fisk6 månader24 till 36 månader
Den ungefärliga hållbarhetstiden för livsmedel i vakuum och icke-vakuum beroende på lagring.

Med dessa handtag kan du använda din dammsugare effektivt och uppnå önskad hållbarhet för din mat:

  • Vakuumförslut maten så färsk som möjligt.
  • Skala frukt och grönsaker som äpplen och potatis innan du vakuumförsluter dem.
  • Blanchera gasbildande grönsaker och frukter, t.ex. sparris, kål och bönor.
  • Frys vätskor i förväg för att förhindra att dammsugaren absorberar dem.
  • Vakuumförslut inte tillagad och rå mat i samma påse.
  • Det är bättre att använda flera påsar och inte lägga för mycket mat i dem.
  • Reglera vakuumeringsprocessen manuellt för tryckkänsliga livsmedel.
  • Separera påsen rent så att du kan vakuumförsluta den igen efteråt.
  • Undvik direkt solljus när maten förvaras öppet.

Försiktigt, varmt!

Förseglingstråden är fortfarande mycket varm när du har vakuumerat och förseglat en påse. Var därför försiktig när du håller en annan väska mot enheten eller stänger av den. Vänta tills dammsugaren har svalnat innan du förvarar den i skåpet om det behövs.