Stavmixer köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • Vad du behöver veta
  • En stavmixer är en praktisk köksapparat som kan användas för att tillreda smoothies, gräddsoppor och puréer på några sekunder.
  • Med olika tillbehör blir den en riktig universalmaskin, som passar för att purera, blanda och hacka mat.
  • Medan en batteridriven mixer är mobil, är en sladdansluten enhet inte beroende av batteriladdningen.
  • Ett ergonomiskt format, halkfritt handtag, steglös hastighetsjustering och välplacerade strömbrytare underlättar hanteringen.
  • Stänkandet, kraften som krävs och ljudet varierar beroende på vilken produkt som blandas.

Mashing med en knapptryckning

Många hushåll har länge använt den pålitliga mosaren för att tillreda potatismos, ärtpuré och barnmat. Detta kräver dock inte bara mycket kraft utan också tid. Den bekvämare lösningen är en stavmixer, även känd som immersionsmixer eller stavmixer. Den elektriska köksprylen befriar hobbykockar och restauratörer från tråkiga uppgifter som att hacka, vispa och purera, som tidigare måste göras omständligt för hand. Förutom att göra arbetet enklare drar användarna också nytta av ett finare puréresultat. Med en stavmixer kan du piffa upp smoothies, gräddsoppor och såser på nolltid. De vassa bladen purerar inte bara färsk frukt utan hackar även grönsaker, kött och nötter; högkvalitativa apparater fungerar till och med som iskrossare. Med sitt breda användningsområde sticker stavmixern tydligt ut från mängden av köksmaskiner som finns på marknaden. Samtidigt är dess hantering så intuitiv att den passar även för personer som har liten erfarenhet av matlagning och bakning.

Läckra rätter som genom magi

Stavmixern blev tidigt känd som en bärbar köksapparat. År 1950 ansökte schweizaren Roger Perrinjaquet om patent. Fyra år senare lanserade företaget ESGE en stavmixer på den tyska marknaden under namnet ”Zauberstab der Hausfrau” (husmorens trollstav). I Schweiz marknadsfördes apparaten däremot under namnet Bamix, en kombination av de franska orden ”battre et mixer”, som betyder slå och blanda.

Förutom att den är behändig är det framför allt flexibiliteten som gör stavmixern oersättlig i många kök idag. Med sina praktiska mått kan stavmixern också enkelt tas med för att användas i ett annat kök. Beroende på mängden som ska tillagas kan den användas i en liten skål eller i en stor kastrull. Det finns inget behov av tröttsam dekantering, eftersom maten hackas direkt i matlagningsgrytan. Med en mixer måste användarna använda den medföljande kannan. Till skillnad från en matberedare, som har många funktioner men också tar mycket plats, tar en stavmixer mycket lite plats. Tack vare sin smala design kan den enkelt förvaras i skåpet.

Även om den på många sätt kan ersätta en skrymmande matberedare som ett billigt alternativ för tillfällig användning finns det situationer där stavmixern får sin kapacitet att gå till max. När man till exempel knådar tung deg eller hackar särskilt hårda livsmedel är det bättre att använda en större apparat. Slutligen är en matberedare också oumbärlig när man river grönsaker eller skär dem i tunna skivor. En stavmixer kommer dock sällan ensam: i en uppsättning med olika tillbehör blir den en kompakt universalapparat.

Multifunktionella hjälpmedel

Oavsett tillverkare har alla stavmixer samma grundutrustning: de består av ett handtag med ett motorblock och en mixararm med roterande blad. Med undantag för vissa billiga produkter kan basenheten vanligtvis lossas från armen. Den avtagbara blenderarmen gör rengöringen mycket enklare. Å andra sidan kan den också bytas ut mot andra tillbehör.

mixerstav funktioner
1) Blenderarm, 2) Visp, 3) Degkrok, 4) Mjölkskummar, 5) Universalhackare, 6) Kvarn.

Omrörning, blandning, skumning: funktionerna är många.

Funktionsutbudet varierar mycket från en apparat till en annan. Medan enkla stavmixer inte kan göra mer än att purera och skulle skadas ohjälpligt om de kom i kontakt med hård is, är vissa dyra märkesapparater riktiga allroundmaskiner. 3-in-1- eller 4-in-1-apparater gör en matberedare i stort sett överflödig. De extra delarna ger mixern många användningsområden:

  • en visp för att vispa grädde,
  • en degkrok för att blanda kakdeg,
  • en mjölkskumare,
  • en universalhackare för att hacka örter, nötter och lök, samt en
  • redskap för malning av spannmål och kaffebönor.

Vilka redskap som verkligen behövs beror på användarens matlagningsinriktning.

Mixerkopp, stänkskydd och bladskydd: tillbehör

Vissa tillverkare utrustar sina stavmixer med extra tillbehör som annars skulle behöva köpas till en hög kostnad. Även om extra tillbehör inte är absolut nödvändiga gör de arbetet med stavmixern lättare. I vilket fall som helst är en mixerkopp användbar. Helst ska den vara skalenlig, halkfri och försedd med ett lock så att du kan förvara mixerkoppen förseglad i kylskåpet. Om bägaren har en pipa kommer inte en droppe att gå förlorad när du fyller på shakes och smoothies. Påfyllningskapaciteten bör vara minst 500 ml (17 ounces). En gummibas säkerställer också ett säkert ställande och ett handtag gör det lätt att flytta eller bära den.

Eftersom knivarna kan orsaka stänk under mixningen som kan hamna på kläder eller bänkskivan rekommenderas ett stänkskydd. En särskilt hög mixerkopp räcker ofta. Vissa tillverkare utrustar sina apparater med ett klockformat fäste i den nedre änden för att förhindra stänk. Mycket höga och djupa mixerklockor gör dock att mycket rester samlas i dem under pureringen.

Särskilt om stavmixern förvaras i en kökslåda bör den vara utrustad med ett knivskydd. Detta minimerar å ena sidan risken för skador och å andra sidan kommer inte knivarna i kontakt med andra föremål, vilket skulle kunna göra dem trubbiga. För att se till att sladden inte hindrar användarna när de purerar har vissa apparater också en liten sugkopp för att fästa sladden på ett köksplattor.

Från kraft till vikt

Matlagningsfantaster kan ha stor nytta av en mixer. De måste dock se till att apparaten levereras med allt som behövs för de önskade användningsområdena. I det följande hittar potentiella köpare några tips och råd för sitt val.

En fråga om konsekvens: prestanda

Innan du köper en mixer är det viktigt att tänka på vilka rätter mixern ska användas till. För milkshakes och soppor är en stavmixer med låg effekt helt tillräcklig. Om du däremot ofta hackar fasta livsmedel är det bättre med en kraftfullare enhet.

Effektstyrka

Utbudet sträcker sig från produkter med endast 150 W till modeller med 1 000 W. Ju högre effekt, desto effektivare kan även hårda komponenter hackas och desto mindre kraft måste användaren använda sig av. Effekten bör aldrig vara mindre än 200 W, eftersom reningsresultatet i så fall skulle bli ojämnt. Nötter och frusen frukt skulle bara hackas grovt eller så kan motorn till och med överhettas. Med 600 W och mer hackas även de hårdaste ingredienserna. För daglig användning räcker det dock med wattantal mellan 200 och 500 W. Vilken effekt som krävs beror på vad som ska strimlas:

Blandade varorSmoothies, milkshakes, grädde, dip, ostmassa, såser, mjuk frukt som bananer och bärÄpplen, päron, ananas och pastaNötter, kött, fryst frukt, grönsaker, frön och glass
Effekt300 till 350W400 till 700WFrån 700W
Prestandakrav för olika livsmedel i en överblick.

Hastigheten

Förutom wattantalet påverkar även hastigheten funktionen och kvaliteten på en stavmixer. Hastigheten beskriver bladets varv per minut (rpm) och kan ligga mellan 10 000 och 20 000 rpm, beroende på modell. I princip gäller att ju högre varvtal desto finare blir pureringsresultatet. Mer fasta livsmedel som frysta frukter och nötter kräver högre hastigheter, medan soppor och såser måste bearbetas med lägre hastighet.

Medan de enkla modellerna endast har en av/på-knapp, med andra ord en standardhastighet, och därmed bara har några få tillagningsalternativ, är andra apparater utrustade med omkopplingsnivåer. Reglering av hastigheten ger flexibilitet, eftersom hastigheten kan varieras individuellt beroende på matens konsistens. Även om tre nivåer är tillräckliga för normal hushållsanvändning, möjliggör en steglös inställning en ännu mer exakt drift. Justeringen görs antingen genom att trycka på en knapp, vilket kräver viss känslighet, eller via ett hjul. Apparater med steglös inställning är dock inte standard, utan återfinns utan undantag i det högre prissegmentet.

För snabb, krävande hackning är en turboknapp användbar. Den ger full effekt och hackar hårda livsmedel på nolltid. Den är dock endast avsedd för drift i några sekunder. Om den trycks in för länge kan överhettning uppstå.

Hur hög ljudnivå har en stavmixer?

Vid hastigheter på mer än 10 000 varv per minut är en hög ljudnivå oundviklig. Ju högre hastighet, desto högre ljudnivå för stavmixern. Förutom hastighetsnivån beror ljudnivån också på maten som mixas. I genomsnitt resulterar värden i intervallet 60 och 80 dB. Medan en volym på 60 dB är jämförbar med ett högt samtal, ligger 80 dB nära ljudet från en gräsklippare. Eftersom en stavmixer aldrig används särskilt länge finns det dock ingen hälsorisk.

Sladd eller batteri: driftssättet

När det gäller driftssättet kan konsumenterna välja mellan apparater med sladd och batteridrivna apparater. Nätdrivna mixers är inte begränsade av batteriets livslängd. De är dock alltid kopplade till ett uttag, och kabeln kan ibland vara irriterande, eftersom den inte bara begränsar rörelsefriheten avsevärt utan också kan fastna i kärl som står på bänkskivan.

Modeller med integrerade uppladdningsbara batterier fungerar oberoende av nätanslutningen och är mer flexibla i detta avseende. Eftersom de kan tas med var som helst kan användaren till exempel använda dem utan problem även om grytan fortfarande står på spisen. I princip är detta också möjligt med en apparat med sladd, men användarna måste vara försiktiga så att sladden inte kommer i kontakt med en kokplatta.

Sladdlösa modeller har två avgörande nackdelar. Batteriet räcker bara en begränsad tid. Användarna måste därför göra tvångspauser när batteriet är tomt. En LED-lampa visar vanligtvis den återstående batterikapaciteten. Så om du regelbundet vill purera större mängder bör du välja en stavmixer med kabel. För dessa är en längre drifttid inget problem. Dessutom är batteriblenders vanligtvis tyngre på grund av deras kraftfulla batteri.

Flexibel, enkel och bekväm: hantering

När du väljer en mixer ska du se till att den är lätt att använda. Om du väljer en stavmixer med sladd måste du till exempel ta hänsyn till längden på sladden. En kort kabel gör det svårt att använda den, särskilt om uttaget ligger långt från arbetsytan. Strömkabeln bör dock inte vara för lång så att den inte fastnar i andra föremål. En kabellängd på mellan en och 60 tum (1,5 m) ger vanligtvis tillräckligt med spelrum. En spiralkabel är särskilt flexibel, eftersom den bara växer till över två meters längd vid behov.

Mixers med utbytbara tillbehör har helst ett system som är lätt att klicka på. Det gör att mixararmen kan tas bort med en enda rörelse och utan större ansträngning. Kvaliteten på handtaget är också viktig. En ergonomiskt formad gummiyta ger inte bara halksäkerhet, utan säkerställer också att stavmixern ligger bekvämt i användarens hand. Ju bättre greppet är anpassat till handen, desto mindre kraft behöver användaren utöva när han eller hon håller i handen. För bekväm användning måste även strömbrytarna vara förnuftigt placerade. På/av-knappen samt hastighetsinställningarna bör placeras så att de är lätta att nå utan att behöva använda en andra hand.

Säkerheten först

Eftersom en stavmixer använder vassa blad bör man inte försumma säkerheten. Det är inte bara barn som har nytta av ett barnsäkerhetslås som förhindrar oavsiktlig påslagning, utan även vuxna som kan skada sig, till exempel när de sträcker sig in i lådan. Ännu säkrare är apparater som har ett lås eller en tryckpunkt som användarna måste trycka på eller hålla ned för att starta motorn och sätta igång knivarna. Denna säkerhetsfunktion säkerställer att mixern inte kan sättas igång utan att man trycker på knappen.

Ett halkfritt handtag gör att apparaten alltid ligger säkert i handen, även när den är våt. En värmebeständig kabel är särskilt fördelaktig vid hantering av värmeplattor. Men även om kabeln ska tåla högre temperaturer bör kabeln inte komma i kontakt med heta kastruller och stekpannor eller ens heta plattor. Den skulle kunna smälta och leda till en kortslutning. Själva apparaten bör också ha ett överhettningsskydd, till exempel en indikatorlampa som varnar användaren i god tid. Vissa apparater stängs av automatiskt innan motorn blir för varm.

sakerhet gar forut
De olika säkerhetsfunktionerna hos en stavmixer i en översikt.

Företrädesvis lättviktiga

Stavmixer väger mellan ett och två pund (½ kg och 1 kg). Vid en första anblick verkar skillnaderna i vikt inte vara betydande. Man bör dock komma ihåg att de är mycket märkbara vid långvarig användning när handen börjar tröttna. Att hantera en tung stavmixer kräver dessutom en viss styrka för livsmedel som erbjuder större motstånd. En lätt vikt å andra sidan gör det lättare att hantera den. Här kan bara några få gram göra stor skillnad.

Lika viktigt som vikten är mixerns storlek. Små enheter (ca 30 cm) kan förvaras i en låda för att spara utrymme. Det är dock svårt att använda dem i mycket höga behållare och de kan också orsaka brännskador på handen om maten är varm. Längre blenders (ca 18″/45cm) tar mer plats, men är mer mångsidiga och mindre benägna att bränna sig.

Rostfritt stål eller plast: materialet

Eftersom den används dagligen i många kök och dessutom bearbetar mat, bör potentiella köpare se till att mixern är av hög kvalitet. Detta gäller både för höljet och knivarna. Kvaliteten beror dock inte bara på hantverket utan även på materialvalet. Ju högre kvalitet på materialen, desto mer hållbar är naturligtvis stavmixern.

Bostäder

När det gäller material för höljet kan köparen välja mellan plast och rostfritt stål. Plast, som är det billigare alternativet, är lätt att rengöra och mycket slitstarkt trots sin låga vikt. Användarna kan välja mellan olika färger och mönster. Materialet tål dock inte höga temperaturer lika bra som rostfritt stål, vilket gör det problematiskt att purera heta soppor. Stavmixer av plast är också mer känsliga för brott och repor. Kryddor som gurkmeja gör att materialet missfärgas. Slutligen bör potentiella köpare se till att apparaterna är fria från mjukgörare eller närmare bestämt det förorenande ämnet bisfenol A (BPA).

Blender i rostfritt stål är dyrare, men de har också vissa fördelar. Materialet ser inte bara elegantare ut än plast, utan är också mycket stabilare. Detta går hand i hand med en längre livslängd. En solid version i rostfritt stål är dock något tyngre. Det större underhållsarbetet är en annan nackdel. En bra kompromiss är modeller med en arm i rostfritt stål och en plastkropp.

Bladen

Knivbladens kvalitet spelar en viktig roll för blandningsresultatet. Därför använder de flesta tillverkare rostfritt stål, vilket garanterar en bra och framför allt jämn skärkvalitet. I bästa fall har knivarna i rostfritt stål genomgått en särskild härdningsprocess, vilket gör dem extremt vassa, stabila och hållbara. Det finns dock ett material som till och med trumfar rostfritt stål: blad av titan är inte bara exceptionellt lätta, utan också sex gånger så hårda som blad av rostfritt stål. Det innebär att de håller sig vassa längre och ger mycket goda resultat även med hårda livsmedel.

Antal och placering av blad

De flesta stavmixer har två eller tre blad, men det är bättre att ha fyra (två vertikala och två horisontella) så att du kan hacka hårdare livsmedel snabbt och utan ansträngning. Ju fler blad, desto finare och klumpfriare blir mixresultatet.

Korrekt användning och rengöring

Att använda en stavmixer är hur enkelt som helst: lägg maten i en behållare, håll mixarmen på maten och tryck på startknappen. Tack vare den kompakta storleken kan den till och med användas med bara en hand, så att den andra handen är fri att hålla i t.ex. behållaren.

Hur du gör varje maträtt till en succé: tips för matberedning

När du använder en mixer bör du alltid vara försiktig. Följande tips bör följas vid tillagning av mat:

  • När du hackar hårda livsmedel är det bra att tillsätta lite vatten.
  • För livsmedel som innehåller mycket vätska är det lämpligt att purera med korta intervaller och endast öka hastigheten långsamt för att undvika stänk.
  • Skär frukten och grönsakerna i mindre bitar i förväg för att underlätta pureringen.
  • Hjälp mixern genom att flytta apparaten uppåt och nedåt medan du håller i behållaren.
  • Var försiktig så att du inte lyfter upp mixerhuvudet för högt, eftersom det kan orsaka stänk.
  • Använd smala, höga mixerkoppar för att undvika stänk. Om du inte har dessa till hands kan du använda en handduk eller en bit hushållspapper över behållaren.
  • Om mixerkoppen är lite bredare hjälper det att göra lätta cirkulära rörelser för att påskynda mixningen.
  • För mindre mängder är det bättre att använda en blandningsmugg med mindre diameter så att blandarmen kan vara helt nedsänkt.
  • När du bearbetar heta vätskor är det viktigt att hålla avstånd. Om stänk uppstår finns det risk för brännskador.
  • Tryck på startknappen först när mixerns huvud är helt nedsänkt i maten.
  • Mixerhuvudet ska aldrig nå ända ner till botten, utan alltid hålla ett tillräckligt avstånd.
  • Om matrester fastnar mellan bladen kan du ta bort dem med en borste eller svamp, men inte med fingrarna.

Smoothies, krämer med mera

En mixer är idealisk för smoothies. Förutom frysta frukter kan du tillsätta vatten, mjölk eller yoghurt efter eget önskemål tills du har uppnått önskad konsistens. Det finns inga fasta beredningsregler när du kombinerar ingredienserna: du kan kombinera frukt och grönsaker med havreflingor, chiafrön, kryddor eller färska örter som du vill. Genom att lägga till isbitar blir smoothien uppfriskande. Förutom smoothies kan en mixer också användas för att göra bland annat proteinshakes, såser, pestos, gräddsoppor, sorbets, salladsdressingar och dippar.

Rengöringstips

När arbetet är klart måste mixern rengöras. Detta är särskilt viktigt för att se till att matberedningen alltid är hygienisk. Praktiskt nog har de flesta apparater ett avtagbart tillbehör som kan rengöras i diskmaskinen. Helst bör du rengöra apparaten omedelbart efter användning, eftersom detta förhindrar att matrester torkar in. Efter ett tag kan vissa rester visa sig vara mycket envisa, vilket gör dem svåra att avlägsna även i diskmaskinen. Det är i allmänhet tillrådligt att tvätta bladtillbehören för hand, eftersom de höga temperaturerna i diskmaskinen gör att de förlorar sin skärpa i längden. Om du inte har tid för en fullständig rengöring är det bra att tillfälligt blötlägga mixerhuvudet i en behållare med vatten och lite diskmedel. Se till att redskapet är helt nedsänkt i vattnet och slå på apparaten kortvarigt.

Rengör höljet och kabeln då och då med en mjuk, torr eller lätt fuktig trasa för att ta bort eventuella stänk. Motorblocket får dock aldrig nedsänkas i vatten. Skarpa rengöringsmedel, alkohol och sköljplattor är också olämpliga. För att förhindra missfärgning på mixerhuvudet eller mätbägaren kan du gnugga de berörda områdena med matolja och sedan tvätta av dem.

De mest populära märkena

Det finns numera ett stort utbud av stavmixer-modeller i olika prisklasser på marknaden. Enkla apparater utan tillbehör och med liten effekt finns för så lite som tio dollar. I mellansegmentet, det vill säga för cirka 30-40 dollar, är stavmixarna av högre kvalitet. De är vanligtvis utrustade med en högre effekt på cirka 500 till 600 watt och minst en mixerkopp. Från 60 dollar och uppåt får konsumenterna toppmodeller med högkvalitativt utförande, en kraftfull motor och många tillbehör. Ju mer pengar de köpintresserade spenderar, desto fler tillbehör får de vanligtvis i leveransomfånget.

Braun är till exempel en av de välkända tillverkarna på marknaden idag. Några av deras högkvalitativa mixers har länge varit bästsäljare, inklusive det nya flaggskeppet i sortimentet, Braun Multiquick 9 stavmixer MQ 9087X. Förutom en kraftfull motor på 1 000 watt har allroundaren ett brett utbud av tillbehör för matberedning, vare sig det gäller purering, knådning eller mixning, som också kan bytas ut med ett enda klick. Tack vare ActiveBlade-teknologin rör sig bladet upp och ner beroende på hur mycket tryck som utövas, med 2,5 gånger den aktiva skärzonen och 40 procent mindre ansträngning.

En annan multinationell tillverkare med tyska rötter är Bosch. Bosch har många högkvalitativa produkter inom hemsektorn. Deras mixers är generellt sett av hög kvalitet och finns i olika prisklasser. Högprisprodukter från Bosch kännetecknas av sitt hölje i rostfritt stål och sitt 4-bladssystem. Philips erbjuder mycket kraftfulla stavmixer med matchande tillbehör för flexibel och bekväm användning. Lägre instegsmodeller med lägre pris och lägre effekt finns bland annat hos Siemens. Lägre effekt behöver dock inte betyda att prestandan minskar: ESGE-stavmixern har visserligen bara 200 W, men är fortfarande en populär stavmixer i både privata och professionella kök. Detta beror dels på dess solida och hållbara utförande, dels på dess prestanda på 17 000 varv per minut. Kenwood erbjuder också en liknande snygg design.


Bilder 1-2: © FinalCheck