Våffeljärn köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • De viktigaste fakta i korthet
  • Ett våffeljärn erbjuder optimala förutsättningar för snabb och okomplicerad tillagning av perfekt formade våfflor.
  • De flesta modeller tillverkar antingen hjärtformade eller belgiska våfflor, och en gräddningscykel ger en, två eller flera portioner.
  • Förutom säkerhetsfunktionerna är de mest användbara funktionerna en temperaturregulator, indikatorlampor och en non-stick-beläggning.

Gör läckra våfflor själv

Är du sugen på läckra, varma våfflor bakade med kärlek? Du måste ta hand om vackra känslor själv, men ett våffeljärn är oumbärligt för förberedelserna. Men redan på 800-talet lockade de läckra bakverken människor att äta dem. På den tiden ska specialiteten dock ha funnits endast i Frankrike och Belgien.

I Grande Nation spelade bakning av våfflor en så viktig roll att det fyra århundraden senare till och med bildades ett eget gille för våffelbagare. De medeltida specialisterna använde fortfarande två separata strykjärn med långa handtag som de höll ihop över elden. I bakformarna tillverkades bakverk som var rikt dekorerade med utsmyckade motiv eller mindre texter, ofta med religiös bakgrund.

Vaffel med grädde och glass
Med lite glass är våfflor en utsökt dessert.

Redan på 1400- eller 1500-talet var denna ovanliga maträtt känd i många delar av Europa. Men i vissa regioner var det bara de rikaste som kunde njuta av smaken av det utsökta bakverket. Under tiden är våfflor tillgängliga för alla. Med den utbredda användningen av elektriska våffeljärn kan vem som helst till och med göra dem själv i sitt eget kök. En modern apparat kan nå temperaturer på över 180 grader Celsius.

Läckra bakverk för varje tillfälle

Det är omöjligt att föreställa sig det europeiska köket utan våfflor. De smakar inte bara gott, utan erbjuder också ett brett utbud av tillagningsmetoder (söta eller salta) och olika varianter av toppning (subtila till pompösa). Detta gör att bakverket passar inte bara för personer som vill göra så lite arbete som möjligt i köket, utan även för dem som gillar att experimentera och prova nya saker.

Våfflor har dessutom en stark kulturell prägel. De är till exempel oumbärliga under julen. Många gillar också att äta dem på födelsedagar. Naturligtvis finns det inget som talar emot att äta delikatesserna mellan måltiderna. Ett väl genomtänkt köp är förresten värt det: Högkvalitativa våffeljärn ger mycket glädje, eftersom de leder till de bästa bakresultaten.

Kvinna häller våffelmassa i våffeljärn
Våfflor är enkla och roliga att göra!

De olika typerna

I princip skiljer man mellan våffeljärn för belgiska och hjärtformade våfflor. Dessutom finns det dubbla och fyrdubbla modeller för de särskilt hungriga. Multifunktionella apparater med utbytbara plattor som även fungerar som våffeljärn, smörgåsmaker och munkformare är också praktiska.

Cordial eller belgisk: De mest populära våffelformerna

Bland de elektriska våffeljärnen har två våffelvarianter etablerat sig: hjärtvåffeln och den belgiska våffeln.

Skillnader i förberedelserna

Det finns inga särskilda skillnader i smeten för de olika våffeljärnen. Belgiska våfflor innehåller ofta jäst i stället för bakpulver, men många nya recept kan nu hittas utan jästmedel. Det är inte heller mycket att tänka på när man förbereder den. En viktig skillnad är att det är lite mer komplicerat att sprida smeten i fyrkantiga våffeljärn.

I runda modeller räcker det med att placera en sked våffeldeg direkt i mitten av järnet. Den sprider sig nästan jämnt ut till kanten när den trycks ihop. I fyrkantiga varianter är det viktigt att sprida ut smeten lite med skeden innan du stänger locket för att få ett snyggt resultat. Detta kräver mer övning.

Skillnader i formulären

Hjärtoblommorna kallas så eftersom de enskilda bitarna ser ut som stiliserade hjärtan när de försiktigt slits isär. I ett exemplar är dock en hjärtformad skiva rund med en jämnt krökt kant. Den belgiska våfflan skiljer sig tydligt från detta, eftersom den inte är rund utan fyrkantig. Deras kanter är också helt raka. Vanligtvis är en sådan skiva rektangulär, vilket innebär att två av de fyra sidorna är längre än de andra två. Det finns dock även våffeljärn som ibland ger fyrkantiga bakverk.

Den belgiska varianten kännetecknas dessutom av en djupare relief. Våfflorna som tillverkas är mycket högre än hjärtvåfflor, men de tomma vikarna ger gott om plats för en läcker toppning som varma körsbär eller vispad grädde. Strukturen på en hjärtformad skiva är relativt platt. På så sätt slipper man helt och hållet en grov relief och visar i stället bara ett fint våffelmönster, som är rent visuellt och tilltalande även utan dekoration.

Skillnader i klädsel

Det är bara hjärtvåfflor som kan rivas i helt enhetliga bitar — våffelhjärtan — med hjälp av de förtillverkade rivpunkterna. Om någon vill dela en belgisk våffla i jämna bitar behöver han eller hon en kniv för att skära den. Värdarna brukar därför servera bakverket i ett stycke eller färdigskuret, med en generös toppning av vispad grädde, glass eller varma körsbär.

Hjärtformade oblater serveras däremot alltid hela, eftersom det är visuellt mest attraktivt. Klassiskt sett är toppingen för den här varianten lite mer återhållsam och består till exempel bara av florsocker eller lite chokladsås. Men det finns inga gränser för kreativiteten.

Skillnader i fråga om livsmedel

En hjärtformad våffla är lätt att äta utan bestick tack vare sin platta form och den oftast subtila beläggningen. Det är möjligt att krossa för hand, även om våfflan är beströdd med florsocker. Många föredrar att riva de delikata kakorna i hjärtan, vika ihop dem en gång och ta en tugga. Bestick behövs inte för detta.

Det är bäst att äta en belgisk våffla med en gaffel. Om toppingen är stor kan du också använda en liten sked. Vissa människor tar en tugga av våfflan, men beroende på dekorationen kan det vara svårt. Med matchande bestick undviker du små missöden.

Som jämförelse: Enkelt och dubbelt våffeljärn

I handeln erbjuds våffeljärn där en, två eller flera våfflorkan bakas i en och samma process. Vilken modell som är bäst beror på köparen. Om du vill servera våfflor snabbt kommer du snabbt att nå dina gränser med enskilda stekjärn. Dubbelmodeller skapar två delar på samma gång. De är därför särskilt lämpliga för kommersiella ändamål. Om efterfrågan är stor kan intresserade parter till och med använda fyrdubbla strykjärn för att öka hastigheten ytterligare.

Liknande produkttyper och multifunktionsenheter med utbytbara plattor

Strängt taget räknas även vissa andra bakverk som våfflor, t.ex. våfflor, hippen (nyårstårta) och pizzelles (våffelkakor). För sådana specialiteter erbjuder handlarna ibland sina egna strykjärn. En utrullad platta är alltså mycket plattare än en hjärtplatta, men lika rund, bara utan konvexa kanter. Wafers kännetecknas också av en betydligt mindre diameter.

En apparat, olika godis – det är vad multifunktionella apparater med utbytbara plattor gör möjligt. Kombinationen av våffeljärn och sandwichmaskin används ofta som en 2-i-1-apparat. Det finns också 3-i-1-apparater som innehåller en extra tallrik för munkar, poffertjes eller cake pops. Om du kan använda alla utbytbara plattor sparar en kombienhet mycket utrymme och ger ett något mindre koldioxidavtryck. Konsumenter som bara vill baka våfflor bör föredra den separata apparaten.

Vad som är viktigt när du köper

Moderna våffeljärn kombinerar ofta flera olika funktioner och egenskaper. Men vilka är vettiga och vilka kan du tryggt klara dig utan? De vanligaste egenskaperna och funktionerna hos dessa enheter är:

  • Storlek och form
  • Material
  • Kontroll av effekt och temperatur
  • Kontrollampor
  • Non-stick-beläggning
  • Överfyllnadsskydd
  • Säkerhet

Storlek och form

Standarddiametern för en hjärtformad skiva är 18 centimeter. Andra storlekar finns också tillgängliga, inklusive andra typer av våffeljärn. Större bakformar är ofta något mer energieffektiva. De flesta apparater använder det klassiska honungskaksmönstret, andra trycker motiv eller ord på bakverken istället. Ovanliga former är också möjliga. I vissa modeller kan du också göra våfflor på en pinne. Träet placeras i en lämplig formad form.

Närbild av hjärta våffeljärn
De flesta våffeljärn har en liknande storlek.

Materialet

Moderna våffeljärn är tillverkade av gjutjärn eller belagd metall på bakytorna och temperaturbeständig plast, rostfritt stål eller aluminium på utsidan. Ett plasthölje har vissa fördelar: Den är isolerande och skyddar därmed mot brännskador på den heta metallen. Dessa modeller lämpar sig bättre för bakande barn och ovetande personer. Dessutom kan plast färgas i många olika färger så att alla kan hitta rätt.

Apparater utan plasthölje har en bättre miljöbalans, men medför en viss risk för brännskador eftersom de kan nå höga temperaturer på utsidan. Handtagen är vanligtvis belagda med ett isolerande material, t.ex. gummi, för ett säkert grepp, om det är en modern produkt.

Kontroll av effekt och temperatur

Som med många andra elektriska apparater spelar strömmen en stor roll för resultatet. En högre effekt ger krispigare och mörkare våfflor. Det är dock inte tillrådligt att använda för mycket kraft, eftersom det kan bränna bakverket. För våffeljärn har en effekt på mellan 600 och 900 watt visat sig vara effektiv.

Vissa vill ha sina våfflor krispiga och mörka, andra föredrar dem lätta och mjuka. Med en temperaturregulator bestämmer bagaren bakgraden om och om igen om han eller hon så önskar. Beroende på modell kan inställningen ske steglöst eller i flera steg. Individualisten får sitt lystmäte här.

Indikatorlamporna

Lampor kan avsevärt förbättra bakresultatet. På så sätt får de upp till två funktioner. En enda indikatorlampa gör att våffelbagare vet när den optimala bakningstemperaturen har uppnåtts. Från och med nu ska smeten läggas i järnet först så att de första våfflorna gräddas väl.

Vissa modeller har en extra lampa. Den används för att ange att våfflan är redo att gräddas. Eftersom detta tar flera minuter vill många människor sysselsätta sig på annat håll under tiden. När du surfar på din smartphone är det dock lätt att missa ljusen som lyser. Det finns även modeller med akustiska signaler för alla dessa personer.

Färdig våffla tas ut ur våffeljärnet
En ljusindikator visar när våfflorna är klara.

Non-stick-beläggning och överflödsskydd

Våffeljärn har ofta en högkvalitativ non-stick-beläggning av PTFE eller keramik. Det minskar fettbehovet och sänker därmed kaloriinnehållet i de bakade godbitarna. I många apparater är det till och med möjligt att baka utan att smörja, men det beror på degen och dess sammansättning. En annan fördel: Vid rengöring räcker det med att torka av den kylda insidan med en mjuk trasa. Eftersom elektriska apparater inte får användas i diskmaskinen eller vattenbadet är detta en lättnad. Beläggningar som teflon kräver noggrann hantering eftersom irriterande repor snabbt uppstår.

Om du skedar ner för mycket våffelsmet i formen har du gjort en röra: Våffelbakning kräver mycket känsla så att smeten som läggs i inte rinner över och ökar rengöringsarbetet. De som regelbundet gör felbedömningar bör välja en modell med överfyllnadsskydd. Här håller bakplåtspappret tillbaka för mycket smet och ger tjockare våfflor.

Säkerheten

Eftersom en elektrisk apparat alltid medför en viss risk för olyckor är det viktigt att vara uppmärksam på säkerhetsåtgärderna — och inte bara när barn är i huset. Till exempel är halkfria gummifötter för ett säkert ställande och värmeisolerade handtag som förhindrar brännskador oumbärliga.

En hög vikt garanterar stabilitet. Ett överhettningsskydd med automatisk avstängning kan också förhindra bränder i god tid och bör därför inte saknas.

Tips för användning och skötsel

Det finns många rekommendationer för våffeljärn. Men följande tips är särskilt användbara:

  1. Innan du använder dem för första gången bör du värma upp bakformarna ordentligt för att avlägsna eventuella rester från tillverkningsprocessen.
  2. Före varje användning är det bra att kontrollera enheten och kablarna. Om det finns en defekt är det nödvändigt att reparera den.
  3. Vid användning på värmekänsliga arbetsytor behövs ett underlag. Kabeln ska placeras så att ingen oavsiktligt kan snubbla över den eller dra i den.
  4. Vuxna bör alltid vägleda och övervaka barnen när de bakar.
  5. Varm ånga läcker ofta ut under gräddningen. Håll därför alltid ett visst avstånd till den uppvärmda apparaten. Det är bra om du har ugnshandskar eller ugnshandskar inom räckhåll.
  6. Om våfflan fastnar hjälper fett till. Smörj bakformen sparsamt med en värmebeständig pensel för att få lite fett.
  7. Gafflar och knivar hör inte hemma i bakformen eftersom de kan orsaka repor. Det är bättre att använda en träsked för att ta bort våfflorna.
  8. Efter gräddningen måste apparaten svalna helt innan den kan ställas tillbaka i skåpet eller lådan.
  9. Torrt hushållspapper hjälper till vid rengöring. Den absorberar fett på ett tillförlitligt sätt. Envisna inkrustningar kan lättare lossas med ett oljat hushållspapper (solrosolja).
  10. Skarpa rengöringsmedel och slipande diskmedel är inte lämpliga för rengöring.

En rolig fakta: Använd våffeljärnet för annan mat

Äppel- och grönsaksskivor, smörgåsar, äggröra och köttfärsbiffar kan också bakas i våffeljärnet. Detta livshack kallas Waffling. Vissa ingredienser är dock olämpliga, t.ex. flytande choklad eller ren ost (som ofta fastnar permanent på formen).


Bild 1: © kristina rütten / stock.adobe.com | Bild 2: © Pixel-Shot / stock.adobe.com | Bild 3: © Tim Friedrich / stock.adobe.com | Bild 4: © gani_dteurope / stock.adobe.com