Handmixer köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • De viktigaste fakta i korthet
  • De tre grundläggande funktionerna hos en handmixer är att blanda, knåda och slå ingredienser. Ibland kan den också användas som stavmixer.
  • Motorprestanda är förmodligen den viktigaste faktorn i köpbeslutet. 450 watt är ett minimum här.
  • Design och funktion går inte alltid hand i hand. I vilket fall som helst ska enheten vara bekväm att hålla i och ha en halkfri yta.

Handblandare: Kökshjälpmedel för blandning och knådning

Handmixern, även kallad stavmixer, har för länge sedan blivit en oumbärlig hjälpreda i köket. Den är utrustad med olika tillbehör och används för att blanda och knåda lätta degar samt vispa grädde och såser. Såväl professionella som hobby- och tillfälliga kockar använder den praktiska apparaten särskilt när saker och ting måste göras snabbt eller när de förinställbara vinklarna i en matberedare inte kan ge önskad blandningseffekt.

Strukturen

Handblandaren hjälper kockar och bagare att snabbt bearbeta en massa som de tidigare har blandat i en kastrull eller skål. Som namnet antyder hålls den i handen under blandning, vispning och knådning och hålls rakt nedåt eller något lutande under arbetet. De olika tillbehören kan ”klippas fast” i apparaten utan ansträngning och förblir på plats tack vare en fästmekanism på insidan, även vid tungt blandningsarbete.

Skillnaderna är främst tydliga i uppsatserna. Även om Bosch och Braun upprepade gånger har försökt återuppfinna handtaget är maskinerna fortfarande lika i sin utformning. Det finns flera brytare på den övre fronten som kan vändas med ett finger när du blandar. Användarna använder dem för att ställa in processens hastighet. Handtaget är också placerat på ovansidan. Den övre bakre delen är reserverad för strömanslutningen, den nedre främre delen för anslutning av tillbehören.

Kvinna som håller en handmixer
En handmixer är oumbärlig för bakning.

Alla handblandare har också en knapp som frigör stavarna. Utförandet och placeringen av denna knapp säger mycket om enhetens kvalitet. Ju mer lik knappen är den knapp som används för att starta apparaten, desto större är risken för att användarna, i stället för att starta blandningen, lossar stängerna så att de hamnar i blandningen tack vare utstötningsmekanismen. Särskilt degar och vätskor som aldrig får komma i kontakt med händer eller fett (pinnarna måste oljas regelbundet) innan blandningen är klar drabbas av detta. På grund av den relativt höga vikten hos de använda metallerna försvinner de snabbt i blandningen. Mer praktiskt är knappar som inte kan tryckas igenom utan ansträngning och som är tydligt urskiljbara både visuellt och haptiskt.

Enhandsmanövrering krävs

Alla rattar på en handblandare kan man använda med en hand. Detta är också nödvändigt eftersom den andra handen vanligtvis håller i skålen eller grytan där blandningen och vispningen sker.

Driftsättet

Handmixern har en motor som får de två rörelsestängerna på undersidan att rotera. Beroende på modell roterar redskapen i samma riktning eller i förhållande till varandra. Rörning blandar ingredienserna och knådar degen. Det faktum att kocken håller apparaten i handen ger vissa fördelar: Å ena sidan kan han bestämma exakt när enheten fungerar eller stannar. Till exempel kan skummet göras perfekt. Å andra sidan är enheten extremt mobil. Handblandaren väger i vissa fall inte mer än ett halvt kilo och kan flyttas fritt i köket, vilket gör det möjligt att blanda direkt i grytan eller ovanför bänkskivan.

Som jämförelse: Handmixer vs. Matberedare

Handmixerns sätt att arbeta påminner om den närbesläktade matberedaren. Den har också ett huvud med olika tillbehör för att blanda, knåda och vispa. När det gäller matberedare måste man dock använda en skål som passar perfekt i maskinen. Många apparater klarar inte heller heta vätskor.

Handblandaren är däremot flexibel. Även de billiga modellerna kan arbeta med varma blandningar. Kockar bör dock vara försiktiga och använda ett stänkskydd. Detta är också en av nackdelarna jämfört med en matberedare, eftersom handmixer skvätter betydligt mer än matberedare. Anledningen till detta är den manuella användningen. Medan matberedaren alltid använder samma vinkel och har utvecklats för att hålla massan i den rätta skålen, doppar användarna handmixern ibland ytligt, ibland djupt, håller den i en vinkel eller rakt och ändrar på så sätt riktningen i vilken den flytande massan rör sig.

De olika uppsatserna

Eftersom handblandaren inte är en särskilt komplicerad apparat erbjuds den av billiga och oäkta tillverkare för så lite som tio euro. Det är framför allt bearbetningen av blandnings- och knådningstillbehören som gör skillnad i hanteringen och avgör hur väl apparaten klarar sitt jobb. Ju lägre effekt motorn har, desto mer flexibla måste omrörningsstängerna vara. Blandnings- och knådstänger av rostfritt stål är inte alltid den bästa lösningen. Många redskap använder en plasttråd för att komma runt problemet med oljning.

Essäerna kan grovt sett delas in i tre olika driftsformer:

  • Rördelar: En omrörare blandar ihop ingredienserna. Den finns i en mängd olika utföranden, som alla försöker återuppfinna omrörning. Klassiska fyrsidiga omrörare och öppna paddlar med momentumförstärkare fungerar dock särskilt bra. Det är viktigt att notera att endast vätskor och pulver som är lätta att skära igenom för redskapen kan blandas. Med sina rundade kanter kan de inte krossa några ingredienser.
  • Knådningsredskap: De flesta handblandare använder degkrokar för knådning. Några få modeller använder en slags knådpaddla, men dessa efterliknar mer formen och funktionen av en degskrapa, som kastar degen om och om igen. Den klassiska degkroken ser till att degen flyttas i skålen genom olika rotationsrörelser. Användning utan skål är inte möjlig.
  • Bilagor som påverkar: För att vispa grädde och såser används vispar i en handmixer. Ju mer plast som används i vispningsredskapen, desto bättre blir slutresultatet, eftersom det är just skummet som reagerar känsligt på fett och ansamlingar. Korrekt piskning är endast möjlig med utrustning som ger snabba rotationer med hjälp av en kraftfull motor.

Särskild utformning: Använd som en stavmixer

Några företag tänkte lägga till ytterligare ett syfte till handmixern och utformade den så att den kan användas upp och ner som en stavmixer. Stavmixertillsatsen, som används för att purera eller mosa, sätts in framtill. En sådan konstruktion är känd från till exempel Philips. Nackdelarna jämfört med en konventionell stavmixer överväger dock nackdelarna, eftersom användarna fortfarande måste hålla en stavmixer i det horisontella handtaget, som bara är vertikalt, vilket är besvärligt för denna tillämpning.

Vissa Bosch-apparater kan också anslutas till huvudet på en matberedare så att du inte behöver hålla dem i handen för länge. Detta innebär dock att handblandarens flexibilitet går förlorad. Denna vidareutveckling är också – jämfört med en enkel handblandare – opraktiskt för snabb användning.

Vad som är viktigt när du köper

När man tittar på utbudet av handmixer tror amatörkockar och bagare ofta att de inte kan göra fel med sitt köp. Enheterna är trots allt mycket lika till utseende och konstruktion. De enda skillnaderna ligger i färgdesignen. Det är dock inte så lätt att välja rätt handblandare.

Om du vill välja en modell bör du först veta för vilka aktiviteter du behöver enheten. De flesta handblandare kan enkelt blanda och vispa alla vätskor. När det gäller knådning misslyckas dock lättviktsapparater med en motor med låg effekt snabbt. Förutom motoreffekten finns det andra faktorer som spelar roll för köpbeslutet. Vi har sammanställt de viktigaste kriterierna nedan.

Handmixer
Handmixrar är mycket vanliga i moderna hushåll.

Motoreffekt

När du köper en handmixer bör du först och främst titta på motoreffekten, eftersom det är här många tillverkare gör besparingar. Detta sänker priset och gör apparaten mer attraktiv för nybörjare, men en apparat med en motor med låg effekt är nästan oanvändbar så snart den ska knåda en deg. Skummet piskas inte heller tillräckligt om motorn inte ger minsta möjliga effekt.

De billiga modellerna är utrustade med en motor på högst 450 watt. Denna energi räcker bara till för normal omrörning vid olika hastighetsnivåer. Philips och andra märkestillverkare förlitar sig däremot på motorer med en effekt på upp till 750 watt. Apparaterna förbrukar något mer el, men det har liten betydelse när de bara används i några minuter per blandningsprocess. 750 watt räcker för att knåda en deg och – om det finns tillgängligt – för att använda skärande redskap.

Rotationen av tillbehören

För att blanda en deg smidigt och sedan knåda den krävs mer än en enkel ensidig rotation. Köksmaskiner har därför helst en rotation på två olika skenor som går i motsatt riktning så att krokarna inte vänder in degen. Med en handmixer är detta ofta inte nödvändigt, eftersom det är mixfunktionen som står i fokus.

Om du letar efter en kraftfull handblandare är det bäst med en något förskjuten eller motsatt rotation. Avståndet mellan redskapen bör också vara så litet som möjligt så att fasta ingredienser och deg inte absorberas.

Utrustning

En viktig del av inköpsbeslutet är frågan om vilka tillbehör som verkligen behövs. Ju fler tillbehör och funktioner det finns, desto mindre fokuserar tillverkaren på den grundläggande funktionaliteten. Så om det bara behövs tillbehör för att blanda, slå och knåda, bör konsumenterna avstå från ytterligare skärande tillbehör, mixerpinnar och liknande tillbehör och välja en enkel handmixer med tillräcklig motoreffekt som klarar dessa tre funktioner utmärkt.

Vispa grädde
Tillräcklig motoreffekt är avgörande för en handmixer.

Design och ergonomi

Ju oftare handblandaren används, desto viktigare är apparatens ergonomiska utformning. Tunga handblandare fungerar bättre för tunga ingredienser. De kan dock bara hållas säkert i handen under lång tid om de passar in i designen. Handtaget ska antingen vara anpassat till fingrarna eller ha en halkfri beläggning. Vissa användare ser det annorlunda: De fokuserar på enkel rengöring och därför på ett kontinuerligt material med så få särskilda ytor som möjligt.

Färgen är också en del av designen. Särskilt vitvaror från Bosch finns i många olika färger. Färgdesignen är dock alltid en smaksak. Dessutom lägger de flesta användare handmixern tillbaka i skåpet efter användning, så den behöver inte nödvändigtvis matcha resten av köksdesignen.

Användarvänlighet och komplexitet

Handmixern kan manövreras med några få knappar och med en hand med den hand som håller den. I detta hänseende bör den vara så enkelt färdigställd som möjligt. Handblandare som är beroende av särskilt små knappar och strömbrytare som dessutom är lätta att aktivera har en tendens att stå i vägen för funktionaliteten. Knapparna och kontrollpanelerna på en handblandare är i bästa fall självförklarande och märkta med stora bokstäver. Färgkodningen och den haptiska avstängningen av utkastningsknappen är också praktiska.

Skötsel och rengöring

Det är bäst att rengöra handblandaren efter varje användning. Nästan alla modeller är tillverkade av plast som när den torkas av med en fuktig trasa släpper alla vidhäftningar. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt öppningarna för fästanordningarna. Här samlas smuts som absolut inte ska hamna i nästa maträtt.

Redskapen är tillverkade av rostfritt stål, vissa med högkvalitativ beläggning, och plast. Ju färre vändningar och uppdelningar det finns, desto lättare är det att rengöra stänger och krokar. Varmt vatten och lite diskmedel räcker oftast. Vissa redskap kan till och med köras i diskmaskin, beroende på tillverkarens specifikationer.

Garanti och livslängd

När det gäller särskilt billiga apparater kan konsumenten anta att motorns och anslutningars livslängd kommer att bli lidande på grund av det enkla utförandet. Dessa apparater har vanligtvis bara garantitiden, och de blir därför inte äldre än två år. Tillverkare av högkvalitativa enheter erbjuder inte bara omfattande support, utan erbjuder ofta också alla tillbehör och komponenter att köpa. Så om du vill köpa hållbart och använda din apparat länge bör du välja en handmixer från 30 euro och uppåt. I prisintervallet därunder använder tillverkarna ofta särskilt billig plast.

Ett annat garantifall i samband med lågprismaskiner gäller beläggningen på tillbehören. Anläggningen får inte släppa ut färg- eller materialpartiklar under blandning och knådning. Annars är beläggningen inte lämplig för långvarigt köksarbete. För att minimera hälsorisken bör sådana tillbehör kasseras direkt.


Bild 1: © Video_StockOrg / stock.adobe.com | Bild 2: © Popova Olga / stock.adobe.com | Bild 3: © Maryana / stock.adobe.com