Ismaskin köpråd: Så väljer du rätt produkt
- Vad du behöver veta
- Med en ismaskin kan du producera iskuber mycket snabbare än med en enkel isbricka.
- Ismaskiner rekommenderas om du behöver en stor mängd isbitar, till exempel vid cocktailpartyn, trädgårdsfester och familjefester.
- Förutom de billigare luftkylda versionerna finns det även vattenkylda ismaskiner som fungerar oberoende av omgivningstemperaturen.
- En avtagbar vattentank är användbar för att rengöra ismaskinen noggrant.
Isbitar från en maskin
Ismaskiner gör iskuber på mindre än 15 minuter. Dessa elektriska hushållsapparater består av en högpresterande kompressor med pumpsystem som omges av ett robust hölje. Många modeller har också en display och en vattennivåindikator.
Hur en ismaskin fungerar
Det är ganska enkelt hur en ismaskin fungerar. Först kommer vattnet in i maskinen antingen via en vattentank eller via ett rör som är anslutet till elnätet. Maskinen sänker ned kylkanaler i vattnet, som kyls ner till strax under fryspunkten med hjälp av en kylaggregat som liknar en frysbox. Vattnet fryser runt kylkanalerna och det bildas ihåliga iskuber. Så snart islagret är tillräckligt tjockt rinner överskottsvattnet av. Iskubermaskinen värmer sedan upp kylaggregaten kortvarigt så att iskuberna lossnar från kylkanalerna. De hamnar i insamlingsbehållaren och kan tas bort därifrån.

Hur länge har det funnits ismaskiner?
Den första versionen utvecklades av fransmannen Ferdinand Carré i form av en ammoniakabsorberande kylmaskin 1859. Tidigare ansågs isbitar vara en uppfriskande extra sak som folk gärna serverade i drinkar, men det var komplicerat och svårt att göra dem. Tack vare Carrés maskin kunde hundratals kilo is produceras på kort tid. Under de följande åren försökte sig andra uppfinnare på modernare kyltekniker. 1876 firade tysken Carl von Linde sitt stora genombrott med sitt kylskåp med komprimerad ammoniak, vilket banade väg för industriell tillverkning av is.
De olika typerna
Det finns stora skillnader mellan luftkylda och vattenkylda ismaskiner, som beskrivs nedan. Det finns också skillnader mellan mobila ismaskiner med inbyggd vattentank och permanenta modeller med vattenanslutning.
Luftkylda ismaskiner
Luftkylda ismaskiner är vanliga i hemkök. De kan producera iskuber på några minuter så länge omgivningstemperaturen inte överstiger 32 °C (90 °F). För att maskinerna ska fungera bra är det viktigt med tillräcklig luftcirkulation. Fläktar monterade på sidorna leder varma luftströmmar ut ur apparatens inre. Tack vare detta system behöver dessa ismaskiner inget kylvatten. De är billiga i drift och jämfört med vattenkylda ismaskiner är de billiga. De kostar vanligtvis mellan 100 och 250 dollar.
Fördelar
- Billigt
- Mycket tyst
- Lämplig för användning i privata hem och inom restaurangbranschen
Nackdelar
- Kräver omgivningstemperaturer på mindre än 32 °C (90 °F).
- Tar upp mer utrymme
Vattenkylda ismaskiner
Luftkylda ismaskiner är främst avsedda för hemmabruk, medan vattenkylda modeller är särskilt lämpliga för professionell användning i cateringföretag. Dessa maskiner kan producera iskuber vid höga omgivningstemperaturer, vilket innebär att de behöver kylvatten.
Vattenkylda ismaskiner har ett vattenrör som löper längs kondensorn och kyler maskinerna med rinnande vatten. De behöver en vattenanslutning, men de är inte beroende av luftcirkulation. Prestandan påverkas inte av höga omgivningstemperaturer eller hög luftfuktighet.
Du måste hålla ett öga på driftskostnaderna – både el och vatten – för dessa maskiner. De kan också vara lite svårare att använda och ställa in än luftkylda maskiner. Dessutom är vattenkylda ismaskiner dyrare än deras luftkylda kusiner. De flesta vattenkylda maskiner kostar mellan 250 och 500 dollar. Professionella maskiner för catering kan kosta över 2 000 dollar.
Fördelar
- Fungerar oberoende av omgivningstemperaturen
- Låg ljudnivå
- Kraftfulla enheter för kommersiell användning
Nackdelar
- Hög vattenförbrukning
- Högre underhållskostnader
- Komplicerad programmering
Med eller utan anslutning till vattenförsörjningen
Iskubermaskiner utan fast vattenanslutning är kompakta och mobila. De här små enheterna är lämpliga för situationer där det inte finns tillgång till rinnande vatten, t.ex. campingresor eller fester utomhus. Om du letar efter en ismaskin för tillfällig standardanvändning kan du inte göra fel med en av dessa. Du bör dock vara medveten om att de producerar en relativt liten mängd is jämfört med andra maskiner.
Ismaskiner med en fast vattenanslutning kan producera mycket mer is och är därför ett bättre alternativ för kommersiell användning. Eftersom de drar vatten via en slang och returnerar eventuellt överblivet vatten är de idealiska för cateringföretag som vill ha iskuber med perfekt smak och en stor produktionsvolym.
Viktiga inköpskriterier
De ismaskiner som finns på marknaden skiljer sig särskilt åt när det gäller kapacitet och produktionshastighet. Billiga maskiner har vanligtvis en lägre kapacitet. Högprismodeller har däremot ofta en stor kapacitet och snabb produktionshastighet.
Tankens kapacitet
Tankkapaciteten avgör hur många iskuber som kan tillverkas per cykel. Ju större kapacitet vattentanken har, desto fler isbitar kan produceras. Tillverkare anger vanligtvis vattenbehållarens kapacitet i liter eller quart.
Billiga modeller har till exempel en maximal kapacitet på två liter (2L). Dyrare apparater har ibland en kapacitet på mer än tre liter (3L). Om du gillar att anordna familjesammankomster ska du välja en enhet med en tankkapacitet på minst tre liter (3L). Ju större tanken är, desto mer sällan behöver den fyllas på.
Prestanda
En bra ismaskin med relativt hög effekt gör det möjligt att producera många isbitar på en gång. ismaskiner på 100-200 watt är tillräckliga för privata hushåll. Mer sällan ser du professionella ismaskiner som har en effekt på mer än 200 watt.
Beredningstid
En ismaskin bör helst ha en hög effekt så att iskuberna fryses på kortast möjliga tid. De flesta maskiner tar högst 15 minuter innan de producerar iskuber i den första cykeln. Tillredningstiden är vanligtvis kortare med dyrare maskiner av hög kvalitet som har en högre effekt. Ibland tar det mindre än sex minuter för dessa maskiner att göra isbitar.
Produktionskapaciteten går hand i hand med effekten. Tillverkarna kallar också detta för produktionsvolym, som vanligtvis anges som mängden is per dag i pund eller kilo. Mindre apparater, som i första hand är avsedda för privata hushåll, kan vanligtvis producera cirka 400-500 g is per timme. Större modeller kan producera upp till 700 g (24 oz) i timmen. Professionella enheter kan tillverka upp till 20 kg iskuber per dag.

Små apparater har inte en lika hög produktionskapacitet, men är ändå lämpliga för hemmabruk när du behöver en mindre mängd is. Stor produktionskapacitet är särskilt viktigt när det behövs många iskuber samtidigt för firande och fester. I det här fallet vill du köpa en maskin med en daglig kapacitet på minst 15 kg (33 pund).
Inom den professionella sektorn är det dock vanligt att maskiner med en produktionskapacitet på mer än 110 pund per dag används. Dessa professionella iskubermaskiner är utrustade med en vattenanslutning och ett betydligt större utbud av funktioner. Eftersom maskiner med en fast vattenanslutning är mer känsliga för materialförstöring och kontaminering måste du regelbundet rengöra och desinficera dem.
Olika former av is
De flesta maskiner producerar iskuber i form av ihåliga kulor som smälter långsamt i en dryck. Alternativt kan du köpa maskiner som tillverkar riktiga fyrkantiga kuber. De löser sig långsamt i drycker, även vid högre temperaturer. Detta gör dem särskilt lämpliga för fruktpunsch och vätskor som du vill hålla svalt under en längre tid.
Vissa iskubertillverkare har dessutom andra former:
- Isflis för kylning av till exempel ishinkar.
- Isflingor för attraktiv dekoration av mat och dryck
- Krossad is för cocktails
Hur stor ska uppsamlingsbehållaren i en iskubermaskin vara?
En stor uppsamlingsbehållare är lika viktig som en stor vattentank. Det innebär att du kan lagra mycket is och enkelt ta ut den ur maskinen. Mindre ismaskiner för privat bruk levereras med uppsamlingsbehållare med en kapacitet på upp till 1,5 liter (1,5 l). Professionella ismaskiner har betydligt större uppsamlingsbehållare med volymer på upp till 10 liter (2,5 gallon).

Buller
Under produktionen avger ismaskiner ljud som vissa människor tycker är irriterande. Ljudnivån beror på modell och typ av maskin. I allmänhet är vattenkylda maskiner tystare än luftkylda maskiner.
Hur mycket kostar en ismaskin?
Enkla maskiner för hemmabruk utan vattenanslutning kostar vanligtvis mellan 100 och 200 dollar. I mellansegmentet hittar du apparater med ytterligare funktioner som t.ex. belysta displayer, höljen i rostfritt stål och isbrickor. Iskubbsmaskiner för professionellt bruk har ytterligare funktioner, till exempel ett självrengöringsprogram. På grund av deras höga prestanda och breda utbud av funktioner kan de kosta över 1 000 dollar.
Andra egenskaper hos ismaskiner
Förutom de ovan nämnda funktionerna finns det andra extrafunktioner som kan hjälpa dig att bestämma vilken ismaskin du ska köpa:
Visningsfönster
Ett visningsfönster ger en överblick över produktionsprocessen. Det gör det enkelt för dig att se om du redan har tillräckligt med is.
Visa
Många iskubermaskiner har LCD- eller LED-displayer. LED-displayer är vanligtvis små lampor som lyser antingen rött eller grönt beroende på driftsläget. Om ismaskinen har en LCD-skärm kan den visa siffror och grafik.
Timer
Några maskiner har en integrerad timer. Du kan använda den här funktionen för att ställa in den tid då maskinen börjar göra is. Ibland har professionella ismaskiner också en automatisk avstängningsfunktion. Beroende på märke stängs dessa apparater av automatiskt efter en viss tid för att undvika att förbruka för mycket energi.
Energisparande läge
I aktiv drift förbrukar ismaskiner mycket energi. För att spara på elkostnaderna är det lämpligt att köpa en modell med integrerat energisparläge. Vissa tillverkare erbjuder apparater som automatiskt går över till energisparläge efter en cykel. Därefter behöver du bara trycka på en knapp för att maskinen ska vara fullt fungerande igen.
Tillbehör
Ismaskiner levereras ofta med matchande tillbehör. Isskopor är tidsbesparande hjälpmedel som hjälper dig att få ut isen ur uppsamlingsbehållaren. Många apparater har också en istång. De är perfekta på stora fester med många gäster, eftersom de kan ta för sig av isen med en tång.
Hur man rengör en ismaskin ordentligt
När du har fått din ismaskin måste du använda den på rätt sätt. En viktig fråga är rengöring. Eftersom de tillverkar saker som du konsumerar måste du vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa en god hygien. Regelbunden rengöring minskar risken för att bakterier och bakterier samlas i vattenbehållaren eller andra delar av maskinen.
Men hur ofta ska en ismaskin rengöras? Och vilka rengöringsmedel är lämpliga för att få maskinen ren? Följande tips hjälper dig att ta hand om din ismaskin på rätt sätt och förlänga dess livslängd.
Koppla bort från elnätet
Innan du rengör ismaskinen ska du koppla bort den från elnätet. Denna försiktighetsåtgärd är nödvändig för att vattnet inte ska komma i kontakt med ett stängt ledningsnät. Om maskinen har en ventil med ansluten vattenförsörjning, töm först allt kvarvarande vatten från maskinen.
Regelbunden rengöring
Helst ska iskubermaskinen torkas av med en fuktig trasa och torkas med en pappershandduk efter varje användning. När du gör detta bör du också rengöra alla löstagbara delar noggrant med lite vatten och ett milt rengöringsmedel.
Grundläggande rengöring
Om maskinen används regelbundet är det en bra idé att behandla den minst två gånger om året med vinägervatten eller ett livsmedelssäkert antikalkmedel. Andra hårda rengöringsmedel, t.ex. vissa tvålar, bör undvikas eftersom de kan ha en obehaglig effekt på iskubernas smak.
Återigen sätta maskinen i drift efter rengöring
Helst bör rengöringen följas av två eller tre testkörningar där resterande rester av rengöringsmedel sköljs ur. Gör två till tre omgångar med isbitar, men använd dem inte efteråt.
Obligatorisk handrengöring
Lägg inte vattenbehållaren och uppsamlingsbehållaren på iskubermaskinen i diskmaskinen. Diskmaskinens flikar kan skada materialet permanent. Undantag: Om det i bruksanvisningen för ismaskinen uttryckligen står att behållarna kan rengöras i diskmaskinen kan du utan tvekan ställa dem i diskmaskinen.
Automatisk rengöring
Om ismaskinen har en självrengöringsfunktion kan man minska arbetet med att underhålla och rengöra den avsevärt. Dessa maskiner kan rengöra sig själva. Allt du behöver göra är att hälla i lite vinägervatten. Maskinen ”tar sedan över” resten av rengöringen automatiskt. Om du inte vill lägga ner mycket tid och arbete på att rengöra en iskubermaskin bör du leta efter en modell med denna funktion.
Använda en iskubermaskin
I sig kan du inte göra mycket fel när du använder en ismaskin. Maskinerna är nästan självförklarande och om du är osäker hjälper en snabb titt i manualen. Vissa frågor dyker dock upp gång på gång. Vad ska man tänka på när man använder maskinen för första gången? Är det möjligt att producera is i lager? Och: Räcker vanligt kranvatten eller ska vattnet till iskubermaskinen behandlas?
Är det möjligt att frysa in oanvända iskuber för senare användning?
Isbitar som inte används direkt kan frysas in i frysfacket eller i en djupfrys. Men på grund av förvaringen klibbar de frysta kuberna ofta ihop. Det är därför en bra idé att linda in de iskuber som har fastnat ihop i en disktrasa innan de används. Nu kan tärningarna försiktigt separeras från varandra med en sked. Det är också möjligt att slå de säkert förpackade iskuberna hårt mot bänkskivan flera gånger.

Hur ska ismaskinen användas?
En iskubermaskin bör inte användas omedelbart efter köpet. Det är lämpligt att först rengöra apparaten noggrant i en blandning av vinäger och vatten eller tvålvatten för att avlägsna eventuella tillverkningsrester. Maskinen ska placeras på en jämn yta och ha tillräckligt med luftflöde. Kylmedlet bör också beaktas: många maskiner är redan utrustade med ett kylmedel som behöver tid för att sätta sig efter transporten.
Är det nödvändigt att använda ett vattenfilter med hårt kranvatten?
I princip skadar inte kranvatten en ismaskin. Det har dock en högre kalciumhalt än renat vatten. För att minska kalkavlagringar rekommenderas det att använda ett vattenfilter om vattenhårdheten i ditt område är 5 °dH (6,22 °e/89 ppm). En annan positiv bieffekt är filterfunktionen. Eftersom smuts och suspenderade ämnen sugs ut ur vattnet förbättras smaken på iskuberna. Om du inte har något vattenfilter kan du använda destillerat vatten från snabbköpet.
Bild 1: © Jaowfah / stock.adobe.com | Bild 2: © sritakoset / stock.adobe.com | Bild 3: © warut / stock.adobe.com | Bild 4: © marysckin / stock.adobe.com