Mikrovågsugn köpråd: Så väljer du rätt produkt
- Vad du behöver veta
- Mikrovågsugnar är användbara köksredskap för att tina och snabbt värma mat och dryck. Vissa modeller har ytterligare funktioner för matlagning, grillning och bakning.
- Mikrovågsugnar är mycket snabbare och mer energieffektiva än ugnar. De tar också mycket mindre plats – perfekt för små lägenheter.
- De flesta mikrovågsugnar använder full effekt för att tillaga maten och tar sedan pauser med vissa intervaller för att se till att maten inte bränns – moderna invertermikrovågsugnar kan justera sin effekt exakt.
- De viktigaste sakerna att tänka på när du köper en mikrovågsugn är dess funktioner, kapacitet, effekt, användarvänlighet och mått.

Hur mikrovågsugnar fungerar och deras fördelar
Precis som brödrostar och vattenkokare är mikrovågsugnar en vanlig syn i köken. Så mycket att över 90 procent av hushållen i både Storbritannien och USA har en sådan, och många kontorskök har också mikrovågsugnar. Mikrovågsugnar gör det mycket snabbt och enkelt att laga mat – perfekt för vår moderna tid.
Uppvärmning av vattenmolekyler
Mikrovågsugnar är välkända som användbara köksmaskiner för att snabbt värma upp mat. Vad som är mindre känt är hur de egentligen fungerar. Jämfört med konventionella ugnar tillagar mikrovågsugnar inte mat med värmeelement. Som namnet antyder fungerar mikrovågor med hjälp av lågfrekventa elektromagnetiska vågor. Dessa vågor överför sin energi till kinetisk energi i vattenmolekylerna i maten. Som ett resultat ökar de vattenmolekylernas temperatur för att värma upp maten.
Fördomar om mikrovågsugn
Tekniken som får mikrovågorna att fungera är inte allmänt entusiastisk. Det finns fortfarande en utbredd rädsla för faran med strålning som kan komma att läcka ut från mikrovågsugnar och för att elektromagnetiska vågor kan påverka maten och leda till långsiktiga hälsoproblem.
Mikrovågor och människokroppen
Mikrovågor rör om vattenmolekylerna och värmer dem på så sätt. Detta händer inte bara med mat, utan även med människokroppen. Rädslan för elektromagnetiska vågor är alltså inte obefogad – de är biologiskt farliga. De mikrovågsugnar som finns på marknaden i dag är dock välisolerade.
Oskadade apparater avger endast en mycket liten mängd strålning till omgivningen. Mikrovågsugnarna är föremål för stränga tester för att se till att denna mängd inte är för hög. Gränsen för mikrovågor som kan läcka ut är 5 milliwatts (mW) per kvadratcentimeter, fem centimeter från ugnen. Denna mängd ligger långt under vad som är farligt för människor, och tester har aldrig visat att denna gräns har överskridits.
Förändrar mikrovågsugnarna maten?
Flera studier har visat att mikrovågsugnar inte påverkar innehållet i den mat som värms upp när de används på rätt sätt. Precis som vid uppvärmning på en spis är det viktigt att tillaga maten försiktigt för att inte förlora alla näringsämnen. Det finns inte heller några rester av mikrovågor kvar i maten efter uppvärmningen.
Vilka livsmedel tål inte mikrovågsugn?
Det är bäst att undvika att tillaga barnmat och saker som ägg och fjäderfä. Mikrovågsugnar värmer inte alltid upp maten helt jämnt, vilket kan vara potentiellt farligt eftersom bakterier som salmonella och listeria inte dödas helt och hållet.
Snabbt, energieffektivt och mångsidigt
Mikrovågsugnar är utmärkta för att värma upp små portioner, särskilt rester. De är mycket snabbare och effektivare än ugnar och spisar. Till skillnad från ugnar behöver mikrovågsugnar inte förvärmas. Ytterligare en positiv aspekt är att de är mycket mer kompakta än ugnar, vilket är bra för små kök.
Mikrovågsugnar är mycket användbara för att tina frysta livsmedel. Du kan tina upp saker på några minuter. Vissa moderna mikrovågsugnar har också grill- och bakfunktion, vilket kan göra det praktiskt taget överflödigt att ha en vanlig ugn. Vissa modeller kan också laga mat med ånga. Dessa mikrovågsugnar är utformade för att värma maten på ett sätt som bevarar de flesta vitaminer och näringsämnen.
Fördelar med en mikrovågsugn
- Mer energieffektiv än ugnar
- Platsbesparande
- Värm snabbt små portioner
- Tina frysta livsmedel försiktigt
- Vissa modeller har även bakning och grillning.
Vad du bör tänka på innan du köper
Det finns många olika mikrovågsugnar på marknaden. Läs vidare om de viktigaste sakerna att tänka på när du fattar ett köpbeslut.
Kapacitet
Mikrovågsugnens kapacitet, som ibland kallas matlagningsvolym, är en av de viktigaste sakerna att ta hänsyn till när man väljer modell. De flesta mikrovågsugnar har en kapacitet på mellan 15 och 30 liter. Vilken storlek du behöver beror förstås på vad du ska laga och hur stora portioner du ska göra. Mikrovågsugnar med en kapacitet på upp till 20 liter är i allmänhet bäst för singlar eller par. Om du vill ha en mikrovågsugn med bakning eller grillning som ugnsersättning ska du välja en kapacitet på mer än 20 liter så att du kan göra saker som pizzor. Detsamma gäller för hushåll med fler än tre personer som planerar att värma mat samtidigt.
Det finns även större modeller på marknaden med en kokvolym på upp till 50 liter. Dessa lämpar sig i allmänhet bäst för professionella kök. En mikrovågsugn av den här storleken är vanligtvis överflödig för hemmabruk.
Mått
Mikrovågsugnarnas mått varierar beroende på deras kapacitet. Följande tabell ger en allmän översikt över de olika dimensioner som finns på marknaden:
Minimum | Maximalt | |
Bredd | 37 cm | 60 cm |
Höjd | 22 cm | 57 cm |
Djup | 26 cm | 57 cm |
Oavsett vilken storlek du väljer ska du se till att det finns gott om utrymme för att luften ska kunna cirkulera runt mikrovågsugnen. Det är bäst att ha minst 10 cm mellanrum mellan varje sida och bakväggen och 20 cm ovanför.
Effekt
Varje mikrovågsugnsmodell har en effekt som mäts i watt. En tumregel är att ju fler funktioner och ju större matlagningsvolym, desto högre effekt behövs – annars blir matlagningstiderna för långa. För små mikrovågsugnar på instegsnivå räcker det med en effektkapacitet på mellan 700 och 800 watt. Mikrovågsugnar med större matlagningsvolym (mer än 20 liter) och extra funktioner som avfrostning, grillning och ångkokning behöver en effektkapacitet på 1 400 watt eller mer. Det viktigaste att notera är att dessa snabbare mikrovågsugnar med mer effekt naturligtvis förbrukar mer energi – det är upp till dig att avgöra om matlagningshastighet eller elbesparing är viktigare.
En annan sak du bör se efter är en mikrovågsugn med justerbar effektnivå så att du kan tina upp känsliga saker som fisk med en lägre effekt. I det här avseendet är mikrovågsugnar med inverterteknik särskilt bra eftersom de kan justera sin effekt – utan detta kommer mikrovågsugnen att intermittent värma på full effekt istället.
Kontroller
Det ska vara så intuitivt och enkelt som möjligt att använda mikrovågsugnen. Det finns två huvudtyper av reglage på marknaden:

Mekaniska kontroller
Dessa mekaniska rattar är vanligast på enklare och enklare mikrovågsugnar. På de flesta modeller finns det två variabler att kontrollera: tillagningstiden och effekten. Tillagningstiden kan ställas in i intervaller på 10 sekunder eller i minuter.

Digitala kontroller
Digitala reglage ger ett mer specifikt och bredare utbud av inställningar. Mikrovågsugnar med många olika funktioner har denna typ av kontroller. De flesta modeller har knappar och en LC-display för att välja olika inställningar eller matlagningsprogram. Dessa kontroller är mer komplicerade och svårare att använda, men de erbjuder fler möjligheter.
Användarvänlighet
På vissa mikrovågsugnar är rattarna eller knapparna infällbara, vilket underlättar rengöringen. På vissa digitala modeller kan du också spara inställningar och värmeprogram. En annan användbar funktion att hålla utkik efter är en programmerbar timer som gör det möjligt att ställa in en viss tid för när mikrovågsugnen ska sättas igång. Som exempel kan du sätta in din middag i mikrovågsugnen innan du går till jobbet på morgonen, och med hjälp av timern kan du komma hem till en måltid som redan är varm. Du kan också använda de olika mikrovågsugnsfunktionerna i serie. Du kan till exempel programmera en mikrovågsugn så att den först värmer maten och sedan bryner den om den har en grill.
Material för hölje
Insidan av en mikrovågsugn är alltid gjord av metall för att hålla de elektromagnetiska vågorna inne. Det yttre höljet däremot består oftast av ett av tre material:
- Plast
- Glas
- Rostfritt stål
De billigaste modellerna är vanligtvis tillverkade av plast, som är lätt och lätt att rengöra. Mikrovågsugnar med plasthölje håller i allmänhet mindre länge än de med stålhölje eftersom de missfärgas snabbare. Å andra sidan är plasthöljen mindre känsliga för fingeravtrycksmärken.
Dyrare mikrovågsugnar (100 pund eller mer) har i allmänhet stålhöljen med glasfronter som ser förstklassiga och moderna ut. Förutom stilen är stål och glas mer hållbara och mindre benägna att missfärgas än plast. De kommer dock att kräva lite mer torkning och polering eftersom de är mer mottagliga för fingeravtrycksmärken. Med detta sagt har vissa avancerade modeller en speciell beläggning på det rostfria stålet som minskar fingeravtrycksspåren.
Från upptining till bakning: Vad kan en mikrovågsugn göra?
Mikrovågsugnsmodellerna skiljer sig inte bara åt i fråga om material, utan även i fråga om funktioner. Billigare mikrovågsugnar (50-100 pund) har i allmänhet bara det grundläggande, men när du kommer upp i de högre prisklasserna finns det ett stort antal extrafunktioner.
Grunderna: Variabel effekt i intervaller
En grundläggande egenskap hos en mikrovågsugn är att den kan värma mat på olika effektnivåer – normalt fem eller sex. Det vanligaste sättet att göra detta är med intervaller. Mikrovågsugnar arbetar alltid med full effekt, vars storlek beror på maskinens effektkapacitet. När en lägre effektnivå väljs minskar inte den faktiska effektutgången. I stället kommer mikrovågsugnen att sända ut de elektromagnetiska vågorna i intervaller med pauser emellan. Om du till exempel skulle ställa in en mikrovågsugn på 800 W för att arbeta på 400 W, skulle maskinen värma maten i exempelvis fem sekunder och sedan pausa i fem sekunder innan den upprepar sig.
Undantaget: Inverter mikrovågsugnar
Moderna mikrovågsugnar av hög kvalitet (150 pund eller mer) använder i allmänhet inte intervaller för att minska sin effekt. I stället använder de inverterteknik. Detta innebär att man använder ett speciellt switchande nätaggregat för att minska effektuttaget. Fördelen med detta är att du kan tina upp och tillaga mycket känsligare livsmedel i mikrovågsugnen, till exempel fisk. En annan fördel är att uppvärmningen blir mycket jämnare och att energieffektiviteten är bättre.
Fördelar
- Skonsam avfrostning och tillagning
- Mycket energieffektiv
- Konsekvent uppvärmning
Nackdelar
- Dyrt
Andra användbara funktioner
Högklassiga mikrovågsugnar har ofta användbara extrafunktioner för att tillaga specifika livsmedel.

Tina
Alla mikrovågsugnar kan tina frysta livsmedel på en låg effektnivå. Om du ställer in effekten på mellan 180 och 240 W blir maten inte tillagad eller förlorar näringsämnen. Det som är enklare och säkrare är dock när vissa mikrovågsugnsmodeller har ett särskilt förprogram för upptining. Med hjälp av den frysta matens vikt beräknar mikrovågsugnen automatiskt den tid och effekt som behövs för att tina upp den.

Konvektion och konduktion
Tillagning av mat med cirkulerande varm luft verkade länge vara förbehållet ugnen, men nu har vissa moderna mikrovågsugnar också konvektion som en funktion, vilket gör dem till små ugnar. Varm luft blåser runt i både konvektions- och konduktionsugnar, vilket gör att maten tillagas jämnt och bryns. För att detta ska kunna ske måste luften vara minst 200°C. För att göra detta fungerar mikrovågor genom att kombinera elektromagnetiska vågor med konventionella värmeelement och fläktar i ugnar. Dessa kombinerade mikrovågsugnar gör det möjligt att baka pizza, bröd eller grytor.

Grillning
Om du vill ha mat som inte bara är varm utan också krispig och rostad, ska du välja en mikrovågsugn med grillfunktion. Vissa av de apparater som finns på marknaden kostar så lite som 100 pund. De integrerade grillarna är antingen kvarts- eller infrarödgrillar. I kombination med en roterande tallrik är en kvartsgrill utmärkt för att bryna mat som makaroner och ost jämnt. Medan kvartsgrillarna är placerade i taket på kokkammaren strålar infrarödgrillarna från alla sidor. Den jämnhet du kan få genom detta gör dem utmärkta för tillagning av livsmedel som kyckling som behöver tillagas jämnt.

ångande
Med ångkokning kan du tillaga maten försiktigt med vattenånga. Matens inre struktur och yttre utseende påverkas inte av den här typen av tillagning. Dessutom bevaras vitaminer, näringsämnen och aromer. Mikrovågsugnar med ångfunktionalitet arbetar med hjälp av en vattentank. För att ånga maten värmer mikrovågsugnen upp vattnet så att det omvandlas till ånga. Beroende på modell kan du ånga mat vid mellan 30 och 100 °C.

Håller maten varm
Vissa mikrovågsugnar har ett program för att hålla den tillagade maten varm. Denna funktion håller matens temperatur och tillagar den inte ytterligare för att förhindra torr eller bränd middag. Normalt aktiveras denna funktion automatiskt om mikrovågsugnsdörren förblir stängd efter tillagningen. Beroende på modell kan maten hållas varm i 15 till 90 minuter.

Självrengörande
Självrengöring är en mycket användbar funktion i de flesta premium-mikrougnar. Säg adjö till den irriterande och tröttande uppgiften att regelbundet rengöra. Mikrovågsugnar med självrengöring arbetar med hjälp av ånga som cirkulerar i kokrummet i 10-15 minuter. Vattnet kommer antingen från en integrerad tank (samma som för ångkokning) eller från en behållare som du måste placera i mitten av kammaren. Ångan gör sig av med all smuts på väggarna, och allt du behöver göra är att torka av mikrovågsugnens insida snabbt.
Typer av mikrovågsugn
Det finns många olika designvarianter när det gäller mikrovågsugnar. I stort sett kan man dela upp marknaden genom att tänka på hur en mikrovågsugn installeras. De olika konstruktioner som bestämmer hur de elektromagnetiska vågorna fördelas i kokkammaren är en annan uppsättning faktorer att ta hänsyn till när man tittar på utbudet av mikrovågsugnar. Det finns tre olika kategorier när det gäller installation av mikrovågsugnar:

Fristående
De vanligaste mikrovågsugnarna är fristående – den enda installation som krävs är att de ansluts till ett eluttag. När du väljer var du ska placera en av dessa mikrovågsugnar är det bäst att lämna minst 10 cm runt omkring den så att luften kan cirkulera. Den flexibilitet som följer med en fristående mikrovågsugn är en stor fördel, liksom möjligheten att enkelt byta ut den om den går sönder.

Integrerad
Till skillnad från fristående mikrovågsugnar tar integrerade modeller inte upp någon plats på arbetsytorna i köket. Baksidan av detta är att du förlorar en viss flexibilitet. En integrerad mikrovågsugn kräver en viss grad av förplanering, och den är inte heller så lätt att byta ut. I de flesta fall är det bäst att låta en yrkesman göra en installation eller ett byte. Med detta sagt smälter en integrerad mikrovågsugn harmoniskt in i ett kök. Det är verkligen det bästa alternativet om du planerar en ny köksrenovering.

Inbyggd
Kompromissen mellan fristående och integrerade mikrovågsugnar är de så kallade ”inbyggda” eller ”lågprofilerade” mikrovågsugnarna. Dessa mikrovågsugnar monteras under ett köksskåp. För att göra detta har de minst fyra hål på ovansidan så att de kan skruvas fast. Fördelen med detta är att du inte behöver planera lika långt i förväg som med en inbyggd mikrovågsugn, men du förlorar inte heller utrymme som du skulle göra med en fristående maskin. Med detta sagt är de inte lika smidiga som sina helt integrerade motsvarigheter och inte heller lika helt flexibla som sina fristående motsvarigheter heller. När du installerar din inbyggda mikrovågsugn är de viktigaste sakerna att kontrollera om monteringsskåpet klarar av vikten, om det finns ett uttag i närheten och om det kommer att finnas tillräckligt med luftcirkulation. Inbyggda mikrovågsugnar är bra för personer som inte har tillräckligt med bänkyta och inte har någonstans att ställa en integrerad modell.
Arkitektur för vågdistribution
Förutom skillnaderna i hur mikrovågsugnarna installeras kan du också skilja mellan olika modeller beroende på hur deras utformning påverkar fördelningen av elektromagnetiska vågor i kokrummet. Det viktigaste är att vågorna fördelas jämnt, så att maten och dryckerna blir jämnt uppvärmda.

Skivspelare
Skivspelare är den klassiska och vanligaste konstruktionen för vågdistribution. Den grundläggande idén är att en platta sitter löst på en motor i mitten av kokkammargolvet. Du lägger maten i en mikrovågssäker behållare på plattan som sedan roterar så att värmen fördelas jämnt.

Rörande reflektor
I jämförelse med skivspelare monteras reflektorer eller fläktar för vågomrörning på kokkammarens ovansida. De snurrar under uppvärmningen och reflekterar mikrovågorna som studsar runt i kammaren så att de fördelas jämnt.

Rörande antenn
Rörantenner fungerar på samma sätt som rörliga fläktar. De kan vara placerade antingen i taket på kokkammaren eller i golvet. Liksom fläktarna roterar de för att jämnt fördela mikrovågorna i kammaren.

Reflekterande punkt
Ett annat sätt som mikrovågorna sprids i matlagningskammaren är genom en reflekterande punkt. Denna punkt är motsatt till den punkt där vågledaren skickar mikrovågorna för att först strålas in i kokkammaren, så att den kan reflektera och fördela dem.
Distributionsformer kombinerade
Som idiomet säger: två huvuden är bättre än ett. Många mikrovågsugnar kombinerar vågdistributionskonstruktioner för bättre prestanda. Vissa modeller, så kallade plattbäddsmikrougnar, har till och med en omrörare som gör att man inte behöver någon vridskiva. Dessa mikrovågsugnar drar nytta av att de har en särskilt stor matlagningskammare så att du kan värma upp större tallrikar med mat.
Säker användning
Mikrovågsugnar är inte ett universalmedel – dessa praktiska maskiner har faror som kan dyka upp när de inte används på rätt sätt. Denna potential spelar naturligtvis in i de fördomar som finns om mikrovågor och säkerhet. Det är dock viktigt att upprepa att det inte finns några faror när man använder en vanlig, intakt mikrovågsugn på rätt sätt. För att undvika problem bör du se till att läsa och följa den bruksanvisning och säkerhetsinformation som följer med din mikrovågsugn.
Säkerhetstips
Precis som andra köksmaskiner och prylar är mikrovågsugnar ofta utrustade med extra säkerhetsfunktioner. Dessa inkluderar:

Automatisk avstängning
För att undvika att mikrovågorna kommer ut ur själva mikrovågsugnen stängs de flesta apparater automatiskt av när dörren är öppen. För att förhindra potentiella bränder är mikrovågsugnarna också utrustade med termometrar som kan stänga av maskinen om temperaturen är för hög.

Lås för barn
Om du har barn i hushållet bör du se till att du väljer en mikrovågsugn som har ett barnlås för att förhindra att barnen slår på eller ändrar maskinens inställningar utan uppsikt. De flesta barnlås fungerar med hjälp av kontrollpanelen – i de flesta modeller fungerar upplåsningen av mikrovågsugnen med hjälp av en kod eller genom att trycka på en knapp på ett visst sätt.
Använd rätt behållare
Alla material är inte mikrovågsugnssäkra. För att undvika olyckor bör du se till att alltid använda rätt sorts behållare i mikrovågsugnen. Följande material är helt okej att använda:
- Glas
- Porslin
- Mikrovågssäker plast
Metaller, förseglade behållare och plast som inte är mikrovågsugnssäkra bör inte användas. Metallbehållare avleder mikrovågorna, vilket innebär att du inte kan värma upp maten. I värsta fall kan metall orsaka gnistor och ljusbågar som kan förstöra mikrovågsugnen.
Testa dina rätter
Om du är osäker på om du ska använda en viss behållare i mikrovågsugnen finns det ett enkelt test som du kan göra för att ta reda på om den är säker. Ställ bara in den tomma behållaren i mikrovågsugnen i 30 sekunder på full effekt. Om behållaren inte har värmts upp är den helt okej att använda. När du gör det här testet bör du också ställa in ett glas vatten i mikrovågsugnen – du bör aldrig sätta igång en mikrovågsugn utan något i den.
Rengöring och avfrostning
Det är viktigt att rengöra mikrovågsugnen regelbundet. Läs vidare för att få tips om rengöring, men först ska vi titta på hur du tinar upp olika livsmedel.
Avfrostning
Mikrovågsugnar är utmärkta för att snabbt tina upp mat. De viktigaste sakerna du behöver veta för att göra detta på ett säkert sätt är följande:
- Använd en låg effektinställning (cirka 180 W) eller ett förinställt avfrostningsprogram.
- Lägg den frysta maten i en öppen behållare som tål mikrovågsugn.
- Flytta runt maten när den tinas upp i mikrovågsugnen så att den tinas upp jämnt.
- När du tinar upp kött och fisk ska du göra dig av med den vätska som rinner av.
- När du har tinat upp maten i mikrovågsugnen ska du låta den vila i rumstemperatur i 10-15 minuter.
Hur lång tid det tar för maten att tinas upp beror på effekt, mängd och typ av mat. Följande tabell ger några grova exempel på tidsåtgång vid avfrostning med 180 W effekt:
Livsmedel | Kvantitet | Tid |
Brödrullar | 4 stycken | 2-5 minuter |
Bröd | 1 kg | 15 minuter |
Frukt | 250 g | 5 minuter |
Grönsaker | 250 g | 8 minuter |
Tårta | 1 bit (ca 150 g) | 3-5 minuter |
Fisk | 500 g | 8-10 minuter |
Kött | 500 g | 10-15 minuter |
Rengöringstips
Rengöring av mikrovågsugnens utsida sker bäst med en trasa eller en svamp – fuktad om det finns många fingeravtrycksmärken. Använd skurkräm om du har särskilt envis smuts, och glasrengöringsmedel för dörren.
Viktigare än att rengöra mikrovågsugnens utsida är att upprätthålla hygienen i kokrummet, eftersom matbitar och såsar snabbt samlas där.
Vissa modeller är självrengörande – en bra men oftast dyr funktion. Men om din mikrovågsugn inte har denna funktion finns det ett enkelt knep för att hjälpa till med rengöringen. Om du ställer en behållare fylld med vatten och citron eller vinäger i mikrovågsugnen på full effekt i tio minuter uppnår du samma effekt som de automatiska självrengörande modellerna. Ångan kommer att få bort all smuts inuti, och du kommer enkelt att kunna torka av din kokplatta.
Bilder 1-18: © FinalCheck