Köksassistent köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • De viktigaste fakta i korthet
  • Vare sig det gäller knådning, blandning eller betygsättning – en stativblandare kan vara till hjälp för ett stort antal uppgifter i köket.
  • En grundläggande skillnad görs mellan klassiska mixers, matberedare och apparater med värmeelement.
  • Beroende på fabrikat och modell kan funktionerna sträcka sig från en visp och en degkrok till specialtillbehör som köttkvarn, spannmålskvarn och juicepress, som förvandlar stativblandaren till en riktig multitalang.
  • Förutom kapaciteten spelar även effekt och omrörningsenhet en viktig roll när det gäller att avgöra vilken modell du ska välja.

Allroundprodukter för matlagning och bakning

Efter jobbet är det knappast någon som känner för att laga en komplicerad maträtt – vare sig det är en hälsosam sallad, ett färskt bröd eller en läcker tårta. Även om matlagning och bakning är roligt kan enskilda steg vara tråkiga. Att knåda degen kräver muskelkraft och att skära paprika, morötter och liknande kräver tid och tålamod. Ståndblandare är en lösning: de automatiserar arbete som annars skulle vara mödosamt att göra för hand. Deras funktioner sträcker sig från omrörning och blandning till hackning, malning och juiceutvinning. Motorn på insidan driver verktygen, t.ex. vispen eller mixern, så att ingredienserna i skålen bearbetas på rätt sätt.

Skiva, riva, knåda, röra – genom att kombinera en mängd olika funktioner i en och samma apparat tar allt-i-ett-blandare mindre plats i köket än flera enskilda apparater. Annars samlas olika apparater med tiden i köket: från mixern till mixern och rivjärnet. Särskilt i mindre kök blir utrymmet snabbt trångt. Med en kompakt, multifunktionell stativblandare får du mer utrymme i ett mer välordnat kök.

En stativblandare är därför en praktisk allroundmaskin. Med den blir de enskilda arbetsstegen inte bara enklare utan också snabbare. Medan maskinen arbetar kan du förbereda andra ingredienser eller ta en kort paus. De nyaste modellerna har också en integrerad värmefunktion. Speciella ångkokare kan användas för att laga rätter med grönsaker eller kött. Deras många olika funktioner gör dem därför till perfekta apparater för alla som vill få mycket arbete gjort så snabbt som möjligt och inte vill skaffa en ny apparat för varje steg i processen. Men för att undvika att ett stort antal tillbehör samlar damm i skåpet bör du i förväg fundera på vilka uppgifter din stativmixer ska kunna hantera.

Stora tillverkare i alla prisklasser

Ingångsmodeller finns för så lite som 100-200 dollar. Högkvalitativa modeller med en motoreffekt på över 500 watt kostar däremot minst 500 dollar. För en stativblandare med uppvärmningsfunktion betalar du mellan 600 och 1 300 dollar. Priserna varierar kraftigt beroende på prestanda, funktionsutbud och tillverkare. Bland de välkända tillverkarna finns följande:

  • Bosch: Bosch-ställblandare är bland de mest populära.
  • Braun: Braunsapparater fungerar enligt principen om en puls underifrån.
  • Kenwood: Kenwood är inte bara känt för sin stilfulla Cooking Chef-serie, utan också en av pionjärerna inom apparater med värmefunktion.
  • Philips: Philips apparater ligger i lägre till medelprisläge.
  • KitchenAid: KitchenAids vitvaror har en klassisk, nostalgisk design och spelar i den övre ligan.

Modeller och funktioner

Till skillnad från blenders, handmixers och matberedare är multibegåvade stativblandare lämpliga för olika ändamål. De är praktiska snabbväxlare som, beroende på tillbehöret, ersätter en annan enskild apparat och sparar en hel del arbete. Det centrala elementet är mixerskålen, i vilken det motorstyrda mixverktyget bearbetar ingredienserna. Beroende på tillverkare och modell ingår vispar, degkrokar och liknande redan. Med integrerade vågar och en uppvärmningsfunktion som guidar användaren steg för steg genom tillagningsprocessen blir matlagning en barnlek.

De grundläggande modellerna

Stativblandare kan i princip delas in i tre olika kategorier. Beroende på användningsområdet är en annan variant lämplig.

Klassiska blandare

Klassiska blandare

Klassiska stativblandare består av ett motorblock med en svängbar arm och en mixerskål. Olika verktyg som vispar, degkrokar och vispar kan fästas på den svängbara armen för att blanda ingredienserna i skålen. De liknar alltså handblandare i funktion, men de är stationära, så du behöver inte hålla dem. Detta gör det möjligt att lägga ingredienserna till en smet i skålen en i taget utan att behöva ställa mixern åt sidan varje gång. Mixers är också praktiska när du behöver blanda vissa livsmedel under särskilt lång tid. Tack vare det stora, tunga höljet med en kraftfull motor kan de blanda fasta och flytande ingredienser till en jämn kak-, shortcrust- eller bröddeg eller slå äggvita.

Livsmedelsberedare

Livsmedelsberedare

Matberedare påminner om stativblandare när det gäller formen, men kan uppgraderas med tillbehör via flera tillbehörsanslutningar, oavsett om de används för att purera, mala, safta eller skära grönsaker. En del av tillbehören ingår redan, andra kan köpas senare. Du häller ingredienserna i respektive behållare, där de bearbetas med de insatta verktygen eller ovanifrån med de insatta tillbehören.

Stativblandare med uppvärmningsfunktion

Stativblandare med uppvärmningsfunktion

Om du inte vill tillaga ditt kött eller dina rivna grönsaker i en stekpanna är det bäst att använda en stativmixer som är utrustad med ett värmeelement. Dessa modeller hackar, skär och blandar och är dessutom lämpliga för att steka mat eller laga mat med ånga. Du lägger bara ingredienserna i stativblandaren, väljer ett automatiskt program eller ställer in tid och temperatur manuellt, och apparaten gör resten, så att du kan göra andra saker medan du lagar mat. Detta eliminerar behovet av tråkig omrörning, t.ex. av risotto, mjölk eller soppa. Vanligtvis har dessa maskiner en integrerad skala och en display, till exempel för steg-för-steg-instruktioner. Bland de mest kända, men också dyraste representanterna för stativblandare med värmefunktion finns Kenwood Cooking Chef, Artisan Cook Processor från KitchenAid och den berömda Thermomix.

Rätt verktyg för varje uppgift

Även om matlagningen sker i en enhet som ersätter många enskilda apparater, behövs olika tillbehör. Med rätt tillbehör blir en stativblandare en riktig universalmaskin. Vissa tillverkare utrustar sina apparater med ett stort antal olika tillbehör, andra utrustar dem bara med vispar och degkrokar. Det är möjligt att köpa ytterligare tillbehör vid behov. Nedan följer en översikt över de vanligaste deg-, skär- och specialverktygen:

VispaVispen, som också kallas äggvisp, är en av de grundläggande funktionerna och används för att blanda lätt kakdeg samt för att slå äggvita eller grädde. Genom att tillsätta luft blir blandningen särskilt luftig.
DegkrokEn roterande degkrok blandar ingredienser och kan användas för att tillverka lätt (kakor) till tung deg (pizza). För särskilt tunga degar, till exempel bröd, behövs en kraftfull motor med minst 1 000 watt för att kämpa sig igenom den hårda blandningen.
BlandningsskålDet är klokt att köpa en extra skål så att du alltid kan använda maskinen, särskilt om du ofta lagar komplicerade rätter. Detta eliminerar inte bara behovet av tröttsam dekantering eller tillfällig lagring, utan även sköljning under matlagning och bakning. Förutom materialet (glas, keramik eller rostfritt stål) är det också viktigt att skålen är tung och inte är känslig för repor.
PlattvispEn plattvisp är i princip en blandning av den klassiska vispen och degkroken. Den används främst för att bearbeta lättare degar eller för att blanda in ingredienser som knappt har hackats upp.
Skiva för rivning/skivningDet här separata tillbehöret fästs på motorns tillbehörsnav och används för att skära eller hacka mat. Oftast finns det olika metallskivor som är avsedda för att riva, mala och skära grönsaker, choklad eller nötter. De finns vanligtvis i olika storlekar. Du kan till exempel använda dem för att skära gurkor i tunna skivor eller riva morötter. En tryckare hjälper till att trycka grönsaker och liknande på skivorna medan de roterar.
HackareDen här tillbehöret påminner om en mixer, men är något mindre. Med en hackare är det möjligt att finhacka örter och nötter. På detta sätt kan man till exempel göra pesto på nolltid.
BlandareEtt mixervredskap är vanligtvis placerat ovanför omrörningselementen och är lämpligt för att tillreda krämiga soppor, milkshakes eller smoothies. För att förhindra att vätskan fastnar bör behållaren ha rännor. Du väljer hastighet och tid beroende på önskad konsistens.
KöttkvarnEn köttkvarn har en skruvtransportör som är utrustad med perforerade skivor. De bitar som ska hackas placeras helt enkelt i matningsöppningen, tratten. Med en köttkvarn är det dock inte bara möjligt att tillverka köttfärs eller korvkött, utan även grönsaker, fisk eller till och med kakor kan formas i önskad form.
Kvarn för spannmålEn spannmålskvarn gör det möjligt att bearbeta kaffe, kryddor, spannmål, baljväxter som majs eller bovete och oljiga frön som linfrö eller sesam till mjöl. Användarna kan välja mellan ”fin” och ”grov” när det gäller slipgrad. Fästet placeras på tillbehörsnavet.
JuicerEn juicepress kan användas för att göra olika frukt- och grönsaksjuicer. Karaffen monteras helt enkelt på stativblandarna. Användarna placerar sedan den halverade frukten på konen och trycker den hårt medan konen roterar. Till slut rinner saften genom öppningen in i en behållare.
EmulgeringsskivaEmulgeringsskivor består av korrugerade plastskivor som roterar runt en central axel och virvlar ingredienserna i stället för att blanda dem. På detta sätt blandas två icke blandbara vätskor, t.ex. olja och vatten, till exempel för att göra majonnäs. Beroende på hastigheten uppnås olika grader av emulsion.
Pasta-tillsatsAlla som älskar pasta kan inte klara sig utan ett pastatillbehör. Den används för att göra olika typer av pasta, vare sig det är tagliatelle, spaghetti eller fusilli. Apparaten levereras vanligtvis med olika mallar. Degen rullas först tunt och skärs i remsor.
GlassmaskinGlassfantaster kommer att älska en glassmaskin. Med en termokylbehållare och ett omrörningsverktyg samt ett stänkskyddslock med påfyllningsöppning finns det inget som står i vägen för läckra glasskreationer hemma.
Översikt över de vanligaste deg-, skär- och specialverktygen.

Vad du ska tänka på när du köper

Förutom funktionerna spelar även de tekniska egenskaperna hos stativblandare en viktig roll när det gäller att välja modell. När du köper en stativblandare är det inte bara storleken eller utseendet som spelar roll, utan även prestanda, användarvänlighet och tilläggsfunktioner.

Rätt storlek för tillfälliga användare, hobbybagare och stora familjer

Många konsumenter är tveksamma till att köpa en stativblandare eftersom de anses vara tunga och skrymmande. Apparaterna finns dock i olika storlekar. Innan du köper en köksmaskin bör du därför tänka på hur mycket utrymme du har i ditt kök. Om du flyttar apparaten ofta bör den inte vara för tung. Stora stamblandare som väger 10 kg är trots allt inte lika lätta att flytta runt på bänkskivan eller förvara i köksskåpet som mindre modeller. Tyngre apparater har dock en avgörande fördel: de är stabilare när de blandar tunga degar än lättare modeller, som ofta hamnar på hyllan. Sugkoppar eller gummifötter kan hjälpa till genom att fästa maskinen på ytan.

Kapaciteten avser storleken på blandningsskålen. För att apparaten ska fungera optimalt bör du iaktta den minsta fyllningsmängden. Det är faktiskt så att det visar sig vara mycket svårt att bearbeta små mängder i stora skålar. Kapaciteten, som ibland kallas skålstorlek, beror först och främst på hushållets storlek eller de mängder du vill bearbeta:

  • Ensamstående och par: två till tre liter
  • Barnfamiljer: tre till fyra liter
  • Mycket stora hushåll: minst fem liter

Retro, enkel eller funktionell

De viktigaste materialen är metall (rostfritt stål eller aluminium), plast och glas. En metallskål är extremt robust, lätt att rengöra och hållbar, men den är mycket tung jämfört med en modell i plast. Plastskålar har fördelen att de inte låter så mycket när du rör om, men de är känsliga för repor och missfärgning. Rostfritt stål och andra metaller ser mer tilltalande ut, vilket är särskilt viktigt när stativblandaren står permanent på bänkskivan.

Varje material har alltså sina för- och nackdelar. Ofta finns det också en kombination av ett plasthölje och en skål av rostfritt stål. Vissa tillverkare erbjuder även en glasskål. Vilken design du väljer beror i slutändan på din egen smak. En retromodell från KitchenAid passar till exempel bättre i ett kök med lantlig stil, medan en enklare modell passar perfekt i en minimalistisk inredning.

Högljudd, högljudd, stativblandare

Ljudnivån för en stativblandare varierar mellan 74 och 89 decibel. De mest högljudda modellerna överröstar till och med tvättmaskinerna under centrifugeringen. Som jämförelse kan nämnas att en dammsugare ger upphov till en ljudvolym på cirka 75 decibel och en gräsklippare på cirka 85 decibel.

Fler watt är inte nödvändigtvis bättre

Motorns effekt anges i watt. Ju fler watt motorn har, desto mer kan den hantera. Vanligtvis är det mellan 300 och 1 800 watt. Men värdet definierar inte nödvändigtvis resultatet i slutändan. Till exempel kan en modell med bra effektutnyttjande och låg effekt vara mer kraftfull än en maskin med ett högt värde men med en annorlunda utformad drivning.

Beroende på användningsområde behöver du olika wattantal. Om du till exempel ofta gör bröddeg, krossar is, gör juice, maler spannmål eller skär upp kött, bör du välja en maskin med minst 1 000 watt, eftersom dessa arbeten kräver en kraftfullare motor. För att röra om i kakdeg, skära pommes frites eller riva ost räcker det däremot med en lägre effekt på 300 watt eller mer. Ståndblandare med stor kapacitet bör också ha en kraftigare motor för att kunna bearbeta större mängder. Du bör också ta hänsyn till hur ofta du planerar att använda apparaten. Om den används nästan dagligen är det viktigt med en högre effekt. Om du bara bakar en tårta då och då är det dock bra med en lägre effekt. Tänk på att ju högre effekt, desto högre ljudnivå och desto högre pris.

Rätt omrörningssystem gör matlagningen till en barnlek

Förutom motoreffekten spelar omrörningssystemet också en roll för kvaliteten på kak- eller pizzadegen. En visp som bara roterar i mitten av skålen gör att degen kastas ut i kanten och inte kan bearbetas vidare. På samma sätt som månen rör sig roterar vispen med en enda rotationsaxel inte runt sig själv, utan runt skålens centrum. En degskrapa som du kan använda för att föra över resterna från kanten till mitten av skålen är viktig här.

Det är lämpligare med ett så kallat planetariskt rörelsesystem, där det bifogade verktyget är kopplat till hur jorden är kopplad till solen. Rörverktygets rörelse sammanfaller inte med den centrala axeln, dvs. omrörningsskålen, utan är placerad något bredvid den, men fortfarande parallellt med den centrala axeln. Omrörningsverktyget roterar alltså runt centrumaxeln och samtidigt runt sig självt, varvid rörelserna alltid går i motsatt riktning. Medan omrörningsverktyget roterar runt sig självt roterar dess axel medurs runt skålens centrala axel. Tack vare denna kombination av rörelser nås alla delar av skålen jämnt.

I ett så kallat 3D-system utför omrörningsverktyget sina rörelser runt två rotationsaxlar, nämligen skålens centrala axel, runt vilken verktyget roterar som helhet, och själva verktyget, som är fäst vid motornavet och samtidigt roterar runt sig självt. De två axlarna står i vinkel mot varandra och har en tredimensionell effekt, vilket gör det lättare att nå degen och berika den med luft. Maskiner med planetsystem eller 3D-system är i allmänhet dyrare än de som endast roterar i mitten av skålen.

Blandningsmekanism
A: Den enkla rotationen, B: Det planetariska omrörningssystemet, C: 3D-systemet.

Rotera, glida, steglös

För att kunna bearbeta olika typer av mat individuellt bör stativblandaren vara utrustad med flera olika driftlägen. Om fler tillbehör används behövs fler nivåer. Det finns vanligtvis två till tio driftsnivåer. Ju fler nivåer en stativblandare har, desto finare inställningar är möjliga. I vissa apparater görs inställningen med en vridbar ratt, i andra med ett reglage. I vissa fall kan du också reglera driften genom att välja ett förinställt program eller steglöst.

I turboläget kör maskinen till exempel på högsta hastighet så länge du håller knappen nedtryckt. Om du släpper kontakten stannar maskinen. Den här funktionen är lämplig för kortvarig bearbetning av livsmedel, t.ex. för att hacka nötter eller örter. En annan vanlig inställning är vikningsläget, till exempel för att slå in vispade äggviter eller grädde. Där stannar maskinen automatiskt efter två och ett halvt varv.

De ytterligare funktionerna

Andra användbara tilläggsfunktioner som ökar komforten vid matlagning och bakning är följande:

  • Stänkskydd: Skålen kan stängas med det matchande locket för att hålla den tillagade maten säker. Speciella lock fungerar också som stänkskydd när ingredienserna bearbetas. Här kan man vanligtvis lägga till ytterligare ingredienser genom en liten öppning för fyllning. Ett genomskinligt lock gör det också möjligt att observera under drift.
  • Integrerade vågar: I stativblandare med integrerade vågar behöver du inte väga de enskilda ingredienserna innan du förbereder dem, utan du kan lägga dem direkt i blandningsskålen. Helst ska vågen ha en tarafunktion eller en extra vägningsfunktion som gör att displayen kan nollställas om och om igen så att det inte är nödvändigt att räkna.
  • Timer: Om ingredienserna rörs om särskilt länge rekommenderas en timer. Du ställer bara in önskad tid och behöver inte oroa dig för att stoppa maskinen själv. När tiden har gått ut ljuder vanligtvis en akustisk signal.
  • Automatisk upprullning av kabeln: En automatisk kabelupprullning drar in strömkabeln så att maskinerna kan stuvas undan på ett bekvämt sätt.
  • Kabelfack: Om maskinen inte är utrustad med en automatisk kabelupprullare bör den åtminstone ha ett kabelfack där strömkabeln snabbt och enkelt kan förvaras när apparaten inte används.
  • Wi-Fi-anslutning: Vissa modeller kan anslutas till Wi-Fi så att du kan se den aktuella statusen för matlagningen eller bakningen på din smartphone eller surfplatta. Du kan också använda appen för att få fram lämpliga recept för din apparat.

Tips för skötsel och rengöring

Det är en stor fördel om du har en stativblandare som är lätt att rengöra. Det enklaste sättet att rengöra är förstås i diskmaskinen. Men alla delar är inte diskmaskinsäkra. Mindre, ömtåliga komponenter som t.ex. blad och knivar bör i allmänhet tvättas för hand. Däremot är degkrokar, vispar och liknande ofta diskmaskinsäkra.

För att du ska kunna ha glädje av din stativblandare så länge som möjligt är det viktigt att rengöra den regelbundet. Helst bör du rengöra eller åtminstone blötlägga maskinen omedelbart efter användning så att matrester inte kan torka på den. För alla delar som inte går i diskmaskinen kan följande rengöringstips hjälpa dig:

  • Koppla bort apparaten från strömförsörjningen för att förhindra oavsiktlig start.
  • Ta bort stänk på höljet med en fuktig trasa och använd ett skonsamt rengöringsmedel för envisare smuts.
  • Använd en tandborste eller en tandpetare för svåra ställen.
  • Vinäger och citron hjälper till att avlägsna envisa oljor och fetter.
  • Undvik stålullsrondeller och hårda rengöringsmedel som angriper materialet.
  • För att rengöra skålen fyller du den helt enkelt med varmt vatten och rengöringsmedel, stänger locket och kör apparaten på hög effekt i 20 sekunder för att lösa upp all smuts inuti.
  • Köttkvarnar och skiv- och rivskivor måste rengöras särskilt noggrant för att förhindra bakterier och mögel.
  • Eftersom färgämnen som finns i maten kan ge missfärgningar på redskap av vit plast rekommenderas att du torkar bort fläckarna med en trasa och lite matolja innan du rengör dem.
  • Förvara apparaten och tillbehören på en plats där inget damm kan fastna för att undvika sådan kontaminering.

Säkerhetstips

När det gäller säkerhet är det första du bör göra att endast använda livsmedel som är uttryckligen lämpliga för din stativmixer och dess tillbehör. Kraftfulla och välutrustade modeller är nu lämpliga för att bearbeta nästan alla livsmedel. Beroende på typen av deg kan dock andra effektnivåer vara lämpliga. Fryst kött kan också vara ett problem för vissa mixers.

Tänk på följande tips:

  • Var uppmärksam på den angivna minimi- och maximikvantiteten: om du understiger den kan det ibland leda till felaktig behandling. Om du däremot överskrider den kan mixern tippa över.
  • Håll dig alltid till den angivna användningstiden, eftersom överhettning kan uppstå om den inte följs.
  • Räck aldrig in i de roterande delarna under drift för att undvika skador.
  • Stäng alltid skålen med ett lock, särskilt när du lagar varm mat som t.ex. soppor.
  • Se alltid till att stativblandaren är ordentligt placerad så att den inte rör sig på bänkskivan.

Vid användning av vassa blad är säker användning av största vikt. Därför har högkvalitativa stativblandare vissa säkerhetsmekanismer som minimerar risken för skador:

  • Låsfunktion: Med hjälp av låsfunktionen kan maskinen endast sättas på när alla komponenter är ordentligt fastsatta. Dessutom stannar mixern så snart locket öppnas.
  • Avstängningsfunktion: Avstängningsfunktionen förhindrar att maskinen överbelastas eller överhettas. Motorn stängs av automatiskt i nödsituationer.

Bilder 1-4: © FinalCheck