Glassmaskin köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • Vad du behöver veta
  • Du kan göra färsk glass i alla tänkbara smaker hemma med en glassmaskin.
  • Maskiner med kompressor är snabba men dyra. Du kan köpa glassmaskiner med uppladdningsbart batteri till ett lägre pris, men de måste förkylas.
  • Att göra glass tar vanligtvis mellan 20 och 40 minuter. För maskiner utan kompressor måste du också räkna med 8-24 timmars förkylning i förväg.
  • De flesta maskiner har en kapacitet på mellan 0,5 och 2 liter (0,5-2L).
  • När det gäller motorn gäller att ju starkare omrörningskraft, desto krämigare blir glassen. De flesta motorer har en effekt på mellan 100 och 300 watt.
  • Funktioner som automatisk avstängning, timer och kylning är användbara tillägg.

En glassbar i ditt eget hem

Så snart temperaturen stiger bildas långa köer framför glassbutikerna. Det finns trots allt inget mer uppfriskande än en god glass, särskilt på sommaren. Om du inte känner för att vänta får du ofta nöja dig med industriellt tillverkad glass från snabbköpet. Det du får i butiken kan dock inte riktigt konkurrera med nylagad gelato.

Det är här en glassmaskin kommer in i bilden. Med den kan du skapa dina egna glasskreationer i ditt kök när du vill. Hemlagad glass är en stor succé på barnkalas, grillfester och andra evenemang. Och när alla glassbarer är stängda under de kalla månaderna kan du fortfarande njuta av dina begär. Du kanske till och med vill experimentera med vinterliga smaker som plommon och kanel.

Vilka är fördelarna med en glassmaskin?

Är du fortfarande osäker på om investeringen är värd det för dig? Om du har en egen glassmaskin kan du välja exakt vad du vill ha i din glass. Om du är laktosintolerant kan du göra sorbet, och om du vill ha ett hälsosammare alternativ kan du begränsa mängden socker. Denna flexibilitet innebär att du kan njuta av glass oavsett dina hälsoproblem. Om du har en egen maskin kan du experimentera med massor av olika smaker. Om du vill kan du naturligtvis göra en läcker chokladglass, men vad sägs om PB&J eller citron och basilika?

Finns det alternativ till glassmaskinen?

Glassmaskiner är inte det enda sättet att göra glass. Du kan blanda ingredienserna för hand och frysa in dem, men det är ganska mycket tid och arbete. Eftersom det är viktigt att blanda för att göra glassen krämig måste du kunna kyla den samtidigt som du rör om den. Utan en maskin kan du använda två metallskålar – den större skålen måste ha is i sig för att hjälpa blandningen att svalna, och den mindre skålen måste ligga ovanpå isen. Denna process är dock ganska mödosam – glassmaskiner kyler och blandar samtidigt utan större ansträngning.

Glassens historia

Det finns dokument som visar att kineser 3000 f.Kr. åt en blandning av snö, frukt, honung och rosenvatten, men den första gelato skapades 1530 på Sicilien i Italien. Den första glassmaskinen uppfanns i USA 1834. Det var dock inte förrän i början av 1900-talet som glassmaskinerna blev populära över hela världen.

Typ av kylning

Det finns två huvudsakliga kylmetoder när det gäller glassmaskiner. Vissa modeller använder ispaket som måste frysas i förväg. Andra använder en kompressor som aktivt kyler ner glassblandningen. Maskiner utan kompressor är billigare, men kräver lite förplanering. Om du planerar att göra mycket glass ska du välja en modell med kompressor.

devices_with_and_without_compressor
En jämförelse av en glassmaskin med och utan kompressor.

Kompressorlös

Kompressorlösa glassmaskiner har vanligtvis ett avtagbart kylpaket. De är billigare än maskiner med kompressor – priserna börjar på cirka 30 dollar. Det finns dock en kostnad för detta, eftersom de måste frysas in i 8-24 timmar innan de används. Spontanitet är inte det viktigaste här, utan du måste ha kylt den i förväg innan du gör någon glass.

Förutom att de tar upp plats i frysen är de också ganska opålitliga. De värms upp när du gör glassen, så om de blir för varma för snabbt får du en misslyckad sats. När kylpaketet är varmt måste det kylas ner igen. Det är dock inte bara olycka, dessa glassmaskiner är vanligtvis lätta och lätta att bära. De är också mycket tystare och mer energieffektiva än kompressormaskiner.

Fördelar

  • Billigt
  • Kompakt och lätt
  • Tyst
  • Låg energiförbrukning

Nackdelar

  • Lång förfrysningstid
  • Kräver mycket utrymme i frysen
  • Kan misslyckas om det inte är tillräckligt kallt
  • Kan bara göra en sats åt gången
Vem är de här modellerna bäst för?

Glassmaskiner utan kompressor är idealiska för sporadiska användare. Om du bara vill göra glass då och då, har en liten budget, men en stor frys och en hel del tålamod räcker det med en glassmaskin utan kompressor.

Tips

Om du har tillräckligt med utrymme i frysen kan du alltid ha kylpaketet i den så att du kan göra glass när du vill.

Kompressor

Glassmaskiner med kompressor börjar på cirka 50 dollar och går upp till cirka 200 dollar för hemmamodeller, men professionella modeller kan kosta långt över 1000 dollar. De är självkylande, vilket innebär att de inte behöver läggas i frysen i förväg. I själva verket fungerar de precis som kylskåp som också har en kompressor för att avlägsna värme. De svalnar snabbt och jämnt till en bra bit under fryspunkten samtidigt som de rör om i glassblandningen, vilket ger ett krämigt resultat. De bästa modellerna tar mellan 30 och 60 minuter att göra en sats, och om du vill kan du göra en ny direkt efteråt – du behöver inte förkylas.

En nackdel med kompressorglassmaskiner är att de förbrukar en hel del el. De är också ganska stora, tunga och bullriga. De väger upp till 15 kg och kan jämföras med en mikrovågsugn i storlek och en dammsugare i ljudstyrka. Även om du inte behöver lägga någon av deras komponenter i frysen, tar de ganska mycket plats i köket.

Fördelar

  • Ingen förkylning
  • Snabb produktion
  • Kan användas flera gånger i följd
  • Krämigare resultat

Nackdelar

  • Dyrt
  • Hög energiförbrukning
  • Stor och skrymmande
  • Bullrig när den används
Vem är de här modellerna bäst för?

Glassmaskiner med kompressor är idealiska för alla som gillar att experimentera när de gör glass, som ofta har gäster eller som vill satsa pengar för att få det allra bästa resultatet.

Köptips

De bästa glassmaskinerna är lätta att använda och producerar glass av hög kvalitet. Att välja modell är dock lite mer komplicerat än bara dessa två kriterier. Beroende på om du är nybörjare eller professionell, tillfällig eller flitig användare, ensamstående eller stor familj, måste du väga in många faktorer, till exempel kapacitet, prestanda och tillagningstid, byggmaterial samt olika funktioner och tillbehör.

Kapacitet

Kapaciteten bestämmer hur mycket glass du kan göra på en gång. Valet beror på hur många portioner du vill tillaga samtidigt. Hur mycket du behöver beror på om du vill göra glass till dig själv, din familj eller till gäster:

  • 16 ounce kapacitet: bra för singlar och par
  • kapacitet på 1 liter: lämplig för tre till fyra personer
  • kapacitet på 1,5 till 2 liter: perfekt för stora familjer eller större middagar

Glassmaskiner med kompressorer har ofta större kapacitet, vanligtvis ungefär dubbelt så mycket som de utan kompressorer.

Maximal kapacitet kontra maximal påfyllningsmängd

Tänk på att den maximala kapaciteten för de ingredienser som du lägger i glassbehållaren är mindre än den faktiska kapaciteten. Detta beror på att den producerade mängden glass blir större än den råa blandningen. Fyll skålen till högst två tredjedelar. Det finns till exempel plats för 1 liter ostörda glassblandningar i Krups Perfect Mix 9000:s frysbehållare på 1,6 liter.

Motoreffekt och ljudnivå

Motorn i en glassmaskin ansvarar för både blandning och kylning. Dess prestanda är därför avgörande för kvaliteten på din glass. Du behöver trots allt en tillräckligt kraftfull modell för att se till att blandningen fryser jämnt och att inga kristaller bildas. Billiga modeller med passiv kylning har vanligtvis en effekt på 6-20 watt, medan högkvalitativa glassmaskiner med kompressor har en effekt på mellan 100 och 300 watt, vilket gör att de kan nå en temperatur på -35 °C på kortast möjliga tid.

close_up_of_production_process
Glassen måste få rätt konsistens.

Bullerutfallet är direkt kopplat till effekten. Med andra ord, ju mer effekt, desto högre ljudnivå tenderar maskinen att vara. Glassmaskiner med kompressorer kan ge upphov till upp till 70 decibel, vilket motsvarar ljudnivån för en dammsugare. Kompressormaskiner i mellansegmentet brukar ge upphov till mellan 60 och 65 decibel, medan ”tysta” kompressorer begränsas till cirka 55 decibel. Glassmaskiner utan kompressorer är betydligt tystare än så här – det enda du hör är att blandningsbladen roterar.

Produktionstid

Kylmetoden spelar ingen större roll för hur lång tid det tar att tillverka glass. Allt beror faktiskt på modellen, mängden glass som görs och ingrediensernas starttemperatur. Högkvalitativa maskiner kan ta mellan 20 och 40 minuter att göra glass, men det är inte ovanligt att en maskin tar mellan 90 och 120 minuter. Om din maskin måste kylas i förväg kan det ta mellan 8 och 24 timmar.

De bästa maskinerna har justerbara produktionstider och timers så att du kan lämna dem helt obevakade. En annan sak att tänka på är att mindre mängder glass blir klar snabbare än större. Om din glass är färdig men inte tillräckligt fast, lägg den i frysen.

Byggmaterial

Glassmaskiner brukar vara tillverkade av antingen plast eller rostfritt stål (eller en kombination av båda). Det är vanligt att maskinerna har plasthöljen och rostfritt stål på insidan och för omröraren. Plast är lätt och lätt att rengöra, medan rostfritt stål är extremt hållbart. De bästa modellerna har ofta ett hölje av rostfritt stål, men du kan också få snygga retromodeller i plast.

Lock och stativ

Lock av genomskinlig plast är bra för att du ska kunna se inuti och samtidigt förhindra stänk. Vissa modeller har en öppning så att du kan lägga till t.ex. chokladbitar under blandningen. De gummerade halkfria fötterna är en bra funktion för att se till att maskinen stannar på plats.

Funktioner

Det är bra att ha en lättläst skärm på glassmaskinen eftersom den kan visa hur lång tid den har kvar att köra och temperaturen på glassen. Vissa modeller kan automatiskt känna av hur lång tid som återstår baserat på glassens temperatur och konsistens och ger ifrån sig ett ljud när den är klar. Det här är en mycket användbar funktion – det gör saker och ting väldigt enkelt!

Om du vill göra olika sorters glass, som sorbet eller frozen yoghurt, ska du se till att maskinen har ett brett frysområde. Frozen yoghurt är till exempel ganska mjuk (och därför varmare) än sorbet, som behöver ännu lägre temperaturer än vanlig gelato.

Vissa modeller har en enkel på/av-knapp, men du kan också få modeller med automatisk standby-funktion. Detta stänger av maskinen när den är klar med glasstillverkningen. Funktionen ” Keep Cool” gör vad den låter som och kan hålla din glass kall i upp till sex timmar – perfekt för fester.

Tillbehör

Glassmaskiner levereras vanligtvis med en mängd tillbehör som blandningskannor, skopor och frysbehållare. Om du vill ha en glassbar hemma kan du överväga att skaffa saker som:

  • Glassmuggar och glassskedar
  • Gräddspruta
  • Glassplattor, strössel och såser
ice_cream_cone_being_served
För att servera glass på rätt sätt behöver du en skopa.

Typer av glass

Det finns många olika typer av glass som du kan göra med din maskin. Dessa inkluderar:

Sorbet

Sorbet är en av de äldsta typerna av glass. Den görs genom att snabbt röra om juice, sirap eller fryst frukt. Du måste blanda frukten i förväg, eftersom en vanlig glassmaskin inte klarar detta. Särskilda sorbetmaskiner gör dock detta automatiskt och har till och med en kran för portionering.

Parfait

För att göra parfait måste du vispa äggulor och socker i ett vattenbad och sedan tillsätta grädde och andra smaker. Maskinen bearbetar sedan ingredienserna till en krämig massa.

Gelato

Denna italienska klassiker innehåller mer mjölk, mindre grädde och inga ägg jämfört med traditionell glass. Konsistensen är tätare och mjukare på samma gång.

Fryst yoghurt

Glass gjord på naturyoghurt är en glass med låg fetthalt och sockerhalt. Beroende på din smak kan du anpassa den färdiga frysta yoghurten med frukt, socker eller vanilj.

Mjuk servering

Mjukglass är i princip glass som kyls ner till 21 °F (-6 °C) i stället för 10 °F (-12 °C). Den piskas till en krämig konsistens med hjälp av tryckluft. Om du gillar denna glass kan du överväga att skaffa en speciell mjukglassmaskin. Dessa har en kran så att du kan göra den perfekta mjukglasskonen.

Slush ice

Dessa halvfrysta drycker består av fruktjuice, lemonad, kaffe eller te och ofta en blandning av sirap, aromer och färgämnen. De är därför naturligt mjölkfria. De ljusa färgerna gör dem till ett riktigt blickfång. Slush-glassmaskiner krossar glassen och blandar den med den valda smaksättningen för att skapa en homogen blandning.

Klassisk glass

Traditionell glass består av mjölk, grädde, socker och äggulor. Om du föredrar vegansk glass kan du enkelt ersätta animalisk mjölk med växtbaserade alternativ som soja-, mandel- eller kokosmjölk. Använd johannesbrödgummi som bindemedel i stället för äggula.

Recept för läcker jordgubbsglass

För en klassisk jordgubbsglass behöver du följande ingredienser:

  • Jordgubbar
  • Socker
  • Grädde
  • Mjölk
  • Ägg
  • Citronsaft
  • Vaniljextrakt
  • Salt

Purera jordgubbarna så fint som möjligt och blanda sedan purén med de andra ingredienserna – och sedan ner i glassmaskinen.

bowl_with_strawberries_and_ice_cream
Du kan använda färsk frukt för att göra din glass.

Hållbarhet och rengöring

Glassens hållbarhet beror på vilka ingredienser du använder. Eftersom du troligen inte använder konserveringsmedel ska du vara medveten om att bakterier som salmonella kan överleva i frysen. Därför bör du inte förvara glass som är beredd med färska ägg i mer än tre dagar. Frys inte heller tillbaka den om den tinas upp. Om glassen är gjord av färsk frukt och mjölk bör den förvaras i högst sex dagar, eftersom fruktsyran gör att mjölken snabbt förstörs. Det är också viktigt för smaken och konsistensen att inga iskristaller bildas. Packa därför alltid glassen lufttätt och låt inte glassbehållaren stå i rumstemperatur för länge.

De flesta ingredienser som används för att göra glass är en idealisk grogrund för hälsofarliga bakterier, bakterier och mögel. För att alltid garantera perfekt hygien är det viktigt att rengöra ismaskinen noggrant och regelbundet, helst direkt efter varje användning. Det är lättast att rengöra apparaten om den går att plocka isär i enskilda delar och om dessa är diskmaskinsäkra. Detta gäller vanligtvis alla delar som kommer i kontakt med livsmedel, dvs. locket, blandarmen och behållaren. Om dessa delar inte är lämpliga för diskmaskin bör du åtminstone kunna ta bort dem enkelt för att tvätta dem under rinnande vatten. Använd dock aldrig ett aggressivt rengöringsmedel, eftersom det kan skada komponenterna. Varmt vatten och vid behov ett milt rengöringsmedel räcker. Torka alla komponenter ordentligt innan du sätter ihop dem igen.


Bild 1: © FinalCheck | Bild 2: © Charlotte.K-I. / stock.adobe.com | Bild 3: © bnenin / stock.adobe.com | Bild 4: © nadianb / stock.adobe.com