ång-juicepress köpråd: Så väljer du rätt produkt
- De viktigaste fakta i korthet
- En ångpress bearbetar maten med varm ånga för att extrahera saften från frukter, grönsaker och örter.
- Ångpressar är lämpliga för juiceälskare och för alla som odlar frukt eller grönsaker och vill bearbeta dem i större mängder.
- Hanteringen är mycket bekväm, eftersom apparaterna gör en stor del av arbetet och många livsmedel kan hanteras både oskurna och med kärnor.
- Förutom juicepressar som måste värmas på spisen finns det även elektriska modeller som är mycket flexibla att använda.
- Kriterier som typ av uppvärmning, kapacitet, juiceutbyte och material är särskilt viktiga vid köpbeslutet.
Vad är en ångpress?
Med en ångpress, en speciell variant av den konventionella pressaren, kan du enkelt bearbeta små och stora mängder mat som frukt, grönsaker och örter. Det krävs bara några få steg för att använda en sådan anordning. Eftersom den arbetar med ånga är den ett bra alternativ till en manuell juicemaskin som kräver mycket ansträngning för att fungera. Du kan dricka den extraherade saften varm eller kyld eller bearbeta den vidare – till exempel för att göra geléer eller dessertsåser. Om den rena saften fylls i flaskor eller andra glasbehållare kan den förvaras under mycket lång tid. Förvara den helst på en sval, torr och mörk plats.
Experttips
Näringsexperter rekommenderar regelbunden konsumtion av frukt och grönsaker. De rekommenderar den så kallade ”5 per dag”-regeln: Enligt detta bör man äta minst fem portioner frukt och grönsaker varje dag. Riktlinjen är cirka 400 gram grönsaker och 250 gram frukt. Eftersom portionsstorleken är din egen hand finns det lämpliga mängder för ålder och kroppsstorlek.
Fördelarna med en ångpress
Särskilt för personer som inte alltid tycker att det är lätt att äta den rekommenderade mängden frukt och grönsaker är ångpressar ett bra alternativ för det dagligaintaget av vitaminer . Förutom hälsoaspekten är också användningen av apparaterna en fördel, eftersom den ansträngning och tid som krävs är mycket liten. Du behöver inte nödvändigtvis skala, förskära eller kärna maten. Dessutom har ångpressar följande fördelar:
- Idealisk för stora mängder
- Bearbetning av hela livsmedel
- Naturlig juice
- Enkel rengöring
Struktur och arbetssätt
Det yttre utseendet på en ångpress påminner om krukor som är placerade ovanpå varandra. Men det staplade systemet är inte relaterat till den mer praktiska förvaringen i köksskåpet, utan korrelerar direkt med hur det fungerar.
Hur är en ångpress konstruerad?
Ångpressar består av tre delar som är visuellt likartade och staplade ovanpå varandra: fruktbehållare, juicebehållare och vattenbehållare. Fruktbehållaren innehåller maten som ska pressas, juicebehållaren, även kallad uppsamlingsbehållaren, samlar upp saften och vattenbehållaren värmer vattnet för att producera ånga. Det rör sig om krukor med två handtag, med ett glaslock endast på den översta behållaren. En slang med en klämma fästs på juicebehållaren genom vilken saften kan tömmas. Vissa modeller har också en integrerad anslutning på vattenbehållaren – sådana ångpressar har ett värmeelement i den nedre behållaren som drivs av elektricitet.
Koppla bort slangen
Medan apparaten gör juice bör du koppla bort slangen som du senare ska ta ut saften ur. På så sätt förhindrar du att saft läcker ut genom röret under processen. Alternativt kan du placera slangen i en separat uppsamlingsbehållare för att undvika att saften går förlorad.
Hur en ångpress fungerar
Vattenbehållaren är i botten, juicebehållaren är i mitten och fruktbehållaren är i toppen, där botten består av en sil. Varje del fyller sin egen funktion – det är därför viktigt att nivåerna alltidplaceras i denordning som anges .
Uppvärmning sker antingen på en spis eller via ett uttag, förutsatt att apparaten kan styras elektroniskt. Vid uppvärmning avdunstar vattnet i den nedersta behållaren och vattenånga bildas. Den stiger upp genom en tratt, går in i fruktkorgen och spränger fruktcellerna. På detta sättfrigörs juice som passerar genom silen och hamnar i den centralt placerade uppsamlingsbehållaren. Samtidigt fastnar frön och andra rester i sikten. Den integrerade slangen kan användas för att överföra saften till en separat behållare under processen eller efteråt.
Se till att den övre grytan ärstängd med locketnär du pressar juice tack vare glaslocket kommer knappt någon ånga ut och energiförbrukningen förblir låg. Hur mycket vatten du behöver hälla i den nedre grytan beror på apparaten: I de flesta av dem är behållaren fylld till ungefär två centimeter under hjulet.
Socker av valfritt slag
Om du vill söta juicen kan du tillsätta socker direkt i fruktbehållaren innan du börjar juicepressningen. Hur mycket du väljer beror på din smak.
Vilka modeller av ångpressar finns det?
I regel skiljer man mellan två typer: ångpressar på spisen och elektriska modeller. När det gäller material används ofta rostfritt stål i båda varianterna; aluminium och stål används däremot nästan aldrig. Många ångpressar på spis är dyrare än elektriska, men de är oftast mer hållbara och effektiva eftersom de värms upp snabbare.
Stove-top ånga juicer
Ångpressar kräver energi för att värma upp vatten. Du kan använda spisplattor i alla vanliga kök med en kokplatta. Inom några minuter uppnås den optimala värmen för att producera ånga. Behandla ångpressen som en vanlig gryta och placera den på spisen. De flesta modellerna är även lämpliga för induktionshällar och kan efteråt ställas in i diskmaskinen . Denna metod är dock ett direkt beroende: Om kokaren inte fungerar kan du inte heller använda ångpressen. Dessutom kan du inte använda den flexibelt eftersom den är platsbunden.
Fördelar
- Ofta lämplig för induktion
- Mindre tidsåtgång
- Kan för det mesta köras i diskmaskin
Nackdelar
- Ingen flexibel användning möjlig
- En fungerande spis behövs
Elektrisk ånga juicepress
I elektriska juicemaskiner värms vattnet upp av ett värmeelement direkt i vattenbehållaren. Enheterna får den energi de behöver från en kraftkälla. För att göra dettaansluts demed en kabel till ett uttag, som det vanligtvis finns flera av i varje hushåll. Dessutom kan du vid behov använda ångpressarna utomhus, till exempel i trädgården eller på balkongen. Detta minskar starka lukter och eventuella fläckar i huset eller lägenheten. Det tar dock oftast längre tid att värma upp värmeslingan än att värma upp den på en kokplatta.
Fördelar
- Möjlighet till flexibel användning
- Energikälla alltid tillgänglig
Nackdelar
- Rengöring är ofta mer komplicerad
- Högre tidsåtgång
Vad ska jag tänka på när jag köper en ångpress?
Det är inte alltid de välkända märkena som rekommenderas när det gäller att fatta ett köpbeslut. För att du ska kunna göra ett köp med gott samvete måste du följa följande kriterier. Det handlar om apparaternas yttre skick och deras inre funktion, dvs. både de tekniska egenskaperna och hanteringen. Andra faktorer som stöder och optimerar ditt köpbeslut är effekt, uppvärmningstyp, typ av kokare och juiceutbyte samt kapacitet, material och grytdiameter.
Kända varumärken: WMF | Gräfenstayn | Tectake | Oramics
Tekniska kriterier
Även om de två grundtyperna är lika varandra finns det ändå en eller två skillnader. När det gäller eldrivna modeller kan effekten spela en viktig roll; den bör vara minst 1 500 watt. Andra tekniska kriterier är också relevanta för att fatta ett bra beslut.
Rätt typ av uppvärmning
Vattnet i ångpressen värms antingen på spisen eller via en värmeslinga. Det finns inget generellt svar på vilken variant som är bäst. Valet av berorsnararepå dina krav , som i sin tur beror på de inhemska förhållandena. De som har en trädgård – även om de inte har ett utekök och en spis – kan använda den elektriska ångpressen för att förädla den fallna frukten direkt till juice på plats. Allt du behöver är ett eluttag i huset, som alltid bör vara tillgängligt med en förlängningskabel. På så sätt behöver du inte ta med dig frukt och grönsaker in i huset för att bearbeta dem – vilket är en stor fördel när det gäller stora mängder och eventuellt kraftigt smutsig frukt och grönsaker. Med en elektriskt driven enhet är du mycket mer flexibel och rörlig. Om du inte tänker använda ångpressen utomhus eller i andra rum, utan bara i köket, kan du tryggt välja en spismodell. Den kan vanligtvis värmas snabbare och ger också färskpressad juice.
För kontinuerlig juicepress
Användningsfrekvensen kan också vara en faktor i beslutet. Om du använder ångpressen dagligen rekommenderas en elektrisk modell så att spisen inte är permanent upptagen eller i drift.
Spisetyper: Försiktighet vid induktion
När det gäller ångpressar på spisen är den viktigaste frågan: För vilken typ av spis är apparaten lämplig? Helst är svaret ”för alla”, så att följande vanliga typer av spisar täcks in:
- Elektrisk spis
- Gas spis
- Induktionshäll
Eftersom de flesta av dagens ångpressar är tillverkade av rostfritt stålär det i princip inga problem med kokare . Det blir spännande om du har en induktionshäll, eftersom en sådan yta endast värmer magnetiskt material – vilket i sin tur inte gäller alla grytor av rostfritt stål. Om du använder en induktionshäll i ditt hemkök bör du välja en ångpress som också är lämplig för en induktionshäll. I regel påpekar tillverkarna detta uttryckligen och märker sina produkter med en motsvarande symbol.
Fruktbehållarens kapacitet
Fruktbehållarens storlek avgör hur många frukter eller grönsaker du kan safta samtidigt. Kapaciteten är vanligtvis mellan 3 och 13 liter. De som tenderar att bearbeta små mängder eller huvudsakligen små livsmedel, t.ex. bär, kan spara pengar och utrymme genom att välja en modell med en motsvarande liten behållare på cirka fem liter. Om du huvudsakligen gör juice i stora mängder eftersom du har mycket frukt och grönsaker som växer i din trädgård eller om du vill bearbeta mycket köpt mat, rekommenderas apparater med en stor kapacitet på över tio liter.
Rekommenderad storlek
Som ett mellanting för dem som använder apparaten varje vecka är en ångpress med en kapacitet på fyra till sex liter ett bra val. Detta gör att du kan safta upp till åtta kilo frukt eller grönsaker i en och samma process.
Vattenbehållarens kapacitet
Vattenbehållaren i en ångpress rymmer i regel upp tillfem liter. Mindre modeller kan bara rymma två till tre liter. Vattenbehållarens kapacitet är inte alltid relaterad till juicebehållarens kapacitet. För mindre vattenkannor kan du behöva avbryta processen och fylla på vatten, beroende på hur mycket som ska pressas.
Användning av ångpressar
Ångpressar gör det mesta av arbetet själva. Det finns dock vissa kriterier som påverkar användningen och därmed valet av produkt – först och främst juiceutbytet.
Materialet: Inga kompromisser
Förr var ångpressar tillverkade av aluminium, Idag dominerar rostfritt stål som krukmaterial, vilket gör apparaterna mer robusta från början och ger dem oftast en längre livslängd. Dessutom värms rostfritt stål snabbt upp och kan vanligtvis rengöras i diskmaskinen.
Det är också viktigt att deandra delarnas material är viktigt. Plastelement på grytorna eller på locket bör i allmänhet undvikas, eftersom ångpressar arbetar med uttalad värme. Dessutom missfärgas plast med tiden. Glas är idealiskt som lock för att så lite ånga som möjligt ska kunna komma ut och för att processen ska kunna ses utan att behöva ta av locket. Handtagen på kastrullerna är helst gjorda av ett material som inte är uppvärmningsbart eller har en värmeisolerande beläggning. Avloppsslangen är ofta tillverkad av silikon; materialet i avloppsslangen ska vara livsmedelssäkert.
Bästa rostfria
En vanlig missuppfattning är att rostfritt stål alltid är rostfritt. Detta är inte sant, eftersom den avgörande faktorn är andelen krom. Om du föredrar ett material som är så rostfritt som möjligt bör ångpressen i rostfritt stål ha en kromhalt på 10 till 15 procent.
Rätt diameter på krukan
Krukdiametern korrelerar med kapaciteten, vars val beror på individuella krav, t.ex. mängden juice som ska pressas. Modellens storlek bör passa till förvaringsmöjligheterna i huset eller lägenheten, så att den inte står i ett synligt hörn mitt i rummet eller alltid måste bäras till källaren och tillbaka. Om det är en ångpress på spisen bör du också ta hänsyn till spisens storlek när du väljer diameter på grytan. För en såenergieffektiv juicepressning som möjligt ska den nedre grytan passa exakt på en av de fyra kokplattorna.
Tips för användning och rengöring
Ångpressar bygger på ett sofistikerat system, men är mycket enkel att använda. I slutändan är det enda du behöver göra att ordna och ta enheten i bruk, allt annat sker av sig självt. Rengöringen är mindre självklar, eftersom alla modeller inte kan rengöras i diskmaskinen utan problem.
Hur används en juicepress?
Fyll först den nedre behållaren med vatten och placera den på värmeplattan om du använder en ångpress på spisen. Placera sedan saftbehållaren ovanpå och fyll fruktbehållaren med den mat du vill safta. När du har placerat fruktkorgen på konstruktionen stänger du den med glaslocket och klämmer av avloppsslangen. Aktivera sedan spisen eller anslut apparaten till ett eluttag.
Den tid som behövs för att göra juice varierar och beror till exempel på mängden livsmedel som ska bearbetas. Storleken och konsistensen på frukterna och grönsakerna är också viktig.
Konsekvens | Juicing tid |
---|---|
Ganska mjuk | 20 – 30 minuter |
Ganska svårt | 50 – 60 minuter |
Mjuka livsmedel inkluderar bär och vindruvor, medan kärnfrukter som äpplen och päron tillhör den hårda gruppen. Dessutom: Ju mindre vatten maten innehåller, desto längre tid tar det vanligtvis att göra juice.
Allt detta kan pressas till saft
Den som gillar att regelbundet dricka juice av äpplen och andra typiska fruktsorter kommer att få mycket glädje och nöje av en ångpress. Men utöver det är köpet lika värt det, eftersom apparaterna även saftar mindre vanliga produkter som morötter och lök. I princip kan du bearbeta hela sortimentet av frukt och grönsaker – vissa bättre än andra. Särskilt lämpliga livsmedel är frukter som t.ex:
- Jordgubbar, hallon och krusbär
- Körsbär och vindruvor
- Äpplen, päron och kvitten
- Plommon, aprikoser och mirabeller
För grönsaker är följande sorter lämpliga:
- Gurkor
- Tomater
- Rödbetor
- Selleri
Även örter, växter och rötter som persilja, maskros och ingefära kan bearbetas till juice i ångbastorn. Du kan inte göra så mycket fel, så kreativa experiment med olika livsmedel är en bra idé.
Det lönar sig att skära ner
En av de stora fördelarna med ångpressar är att de är lätta att använda. När det gäller kärnfrukter som äpplen kan det dock vara värt att ta fram kniven först. Även här hålls ansträngningen inom ramarna: Hacka frukten grovt för att underlätta arbetet för juicepressen och spara energi.
Hur man rengör en ångpress
Ångpressar kommer i kontakt med livsmedel och bör därförrengöras noggrant efter varje användning för att förhindra mögeltillväxt. Tänk dock på att grytorna kan vara mycket heta. Om juicepressen inte har använts på länge är det också en bra idé att rengöra den innan den tas i bruk. Tips: Glöm inte att rengöra slangen. Om du måste rengöra produkten i maskinen eller för hand beror på modellen.
Många produkter kan rengöras maskinellt eftersom de är tillverkade av rostfritt stål. Detta gäller framför allt för modeller som är avsedda att användas på spisar eller alla grytor utan elektronik, t.ex. plug-in-enheten för strömanslutningen och värmemodulen i elektriska ångpressar. En motsvarande symbol visar att juicemaskinen är diskmaskinssäker.
Rengöring för hand bör inte ske med redskap som reder ytorna, t.ex. trådsvampar. Det är också viktigt att undvika aggressiva kemiska rengöringsmedel, eftersom de kan angripa den non-stick-beläggning som finns på grytorna. En kombination av en mjuk trasa, ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel rekommenderas.