Slow juicer köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • De viktigaste fakta i korthet
  • Långsamma juicepressar bearbetar grönsaker och frukt till juice särskilt skonsamt, så att viktiga näringsämnen och vitaminer bevaras.
  • Den skonsamma juiceringen ger en naturlig och differentierad smakupplevelse.
  • Till skillnad från konventionella juicepressar kan en slow juicer även hantera gräs, örter och bladgrönsaker.
  • En kallpress arbetar inte bara med ett lägre antal varv, utan låter också mindre än en centrifugalpress.
  • Förutom de billiga vertikala juicemaskinerna finns det även horisontella juicemaskiner med dubbla rullar och kompakta långsamma juicemaskiner med endast en rulle.

Hälsosam, hälsosammare, långsam juicer

En hälsosam och balanserad kost är viktig för de flesta människor. Hemlagad frukt- och grönsaksjuice är utsökt, relativt snabb att förbereda och ger kroppen nödvändiga näringsämnen. En slowjuicer är ett praktiskt hjälpmedel så att du inte behöver vara utan den i vardagen. Den omvandlargrönsaker, frukt och gräs till lättsmält juice. Du kan sedan dricka dem bekvämt hemma, på jobbet eller på vägen.

Experter rekommenderar att du äter två till tre portioner eller enheter frukt och grönsaker dagligen. Men för många – särskilt för arbetande människor – är detta knappast möjligt. I vardagen finns det ofta inte tillräckligt med tid för att förbereda och äta de rekommenderade livsmedlen. En slowjuicer är ett välkommet botemedel, för med hjälp av den kan du göra läckra drinkar på nolltid som kombinerar flera hälsosamma ingredienser.

Detaljhandeln erbjuder enorma mängder av olika grönsaks- och fruktjuicer som flytande drycker eller till och med som snacks. Men för det första har dessa juicer som erbjuds som fitnessdrycker sitt pris och för det andra är de inte nyberedda. Dessutom är det viktigt att vara försiktig med det stora urvalet. Det är trots allt inte alltid uppenbart varifrån de bearbetade frukterna kommer och om de är ekologiskt värdefulla produkter.

Många juicer innehåller också aromer, konserveringsmedel och socker. Om du pressar din egen frukt- och grönsaksjuice med hjälp av en slowjuicer kan du vara säker på ursprunget och kvaliteten på de livsmedel du använder och veta exakt vad juicen är gjord av. Dessutom garanterar en långsam juicepress att ingrediensernas värdefulla mineraler, enzymer och vitaminer bevaras.

Vad är speciellt med en slow juicer?

Ofta kallas den för kallpress eller kallpress och bearbetar inte bara frukt och grönsaker, utan även gräs och näringsrika bladgrönsaker. Äpple, spenat, vete, dinkel – det finns faktiskt inga begränsningar när det gäller valet av ingredienser. Beroende på typ måste maten dock skalas, hackas och eventuellt fröas innan den hamnar i juicepressen.

Namnet kan vara lite missvisande, eftersom det inte tar mycket längre tid att extrahera juice med en långsam juicer än med en konventionell juicer. Den vrider sig långsammare, vilket ger mindre värme och säkerställer att vitaminer och näringsämnen i de bearbetade ingredienserna bevaras. Eftersom en långsam juicer arbetar med högt tryck är mängden juice som erhålls tunnare och ofta högre än med andra juicerare. En trevlig sidoeffekt är att den mjuka juicern låter mindre än sina snabbare motsvarigheter.

Centrifugaljuicer kontra långsam juicer

Juicemaskiner kan delas in i två kategorier: Långsam juicer och centrifugaljuicer. Men vilken variant ger den bästa smakupplevelsen och garanterar samtidigt att värdefulla näringsämnen och vitaminer bevaras?

Centrifugalpress: Snabbare, men mer skadlig för vitaminer och näringsämnen

Konventionella centrifugalpressar arbetar med en enorm hastighet och med många varv. Den levererade frukten krossas med hjälp av roterande knivar eller metallskivor. Med en effekt på upp till 1 500 watt genererar enheterna cirka 15 000 varv per minut. Den höga friktionsenergin leder oundvikligen till att ingredienserna värms upp, vilket skadar vitaminer och mikronäringsämnen, varav vissa är känsliga för värme. Dessutom kommer fruktkomponenterna i kontakt med mycket syre under krossningsprocessen, vilket också berövar dem värdefulla vitaminer och försämrar smakkvaliteten.

Centrifugalpressar har ganska stora öppningar så att grova bitar eller till och med hela frukter kan matas in direkt i dem. På detta sätt får du snabbt den önskade saften, men resultatet är ambivalent: På grund av den höga centrifugalkraften går inte bara smak och vitala ämnen förlorade, utan även större fruktbitar finns kvar i juicen på grund av den ganska grova bearbetningen, vilket många människor tycker är irriterande.

Långsam juicepress: ”Långsamt” till framgång

Långsamma juicepressar arbetar däremot med mer känsla. Attributet ”långsam” betyder i detta sammanhang snarare avsiktligt eller fördröjande än långsamt. Slutligen är hastigheten på långsamma juicepressar mycket lägre än på konventionella centrifugalpressar. Med en effekt på cirka 250 watt och mindre än 100 varv per minut hackas och snurras maten mycket försiktigt.

På så sätt kommer knappt något syre in i saften och oxidationsprocessen går långsammare, vilket bevarar näringsämnena. Tack vare de minskade rotationerna genereras mindre värme, vilket bevarar viktiga enzymer och växtämnen. Det tar lite längre tid att göra juice, men saften är tunn och rik på näringsämnen.

Istället för att använda blind kraft arbetar långsamma juicepressar med ett försiktigt men fantastiskt tryck. De tillsatta grönsakerna, frukterna och gräset pressas ihop så effektivt att alla värdefulla ingredienser utvinns ur dem. Processen är inte bara skonsammare, utan garanterar också att saften har en ojämförlig naturlig smak. Dessutom säkerställer det höga trycket att juiceutvinningen är mer produktiv än med många konventionella juicepressar.

En annan stor fördel med slow juicers är att de inte bara kan användas till klassiska frukter och grönsaker. Förutom apelsin-, tomat- och sellerisaft är de också lämpliga för bearbetning av gräs och bladgrönsaker av alla slag. Oavsett om det är vetegräs, havre eller dinkel, örter, spenat eller sallad – kallsaftpressar förvandlar varje växt och frukt till en välsmakande, hälsosam juice. Det faktum att de i genomsnitt är något dyrare än centrifugalpressar uppvägs av deras många fördelar.

Fördelar

  • Särskilt skonsam bearbetning av frukten
  • Hög smakkvalitet
  • Bevarande av näringsämnen och vitaminer
  • Bearbetning av gräs, örter och bladgrönsaker
  • Produktivt juiceutbyte
  • Låga bullernivåer

Nackdelar

  •  Höga anskaffningskostnader
  • Det är nödvändigt att ha hackat, urkärnat och skalat frukten
  • Långsam juiceringsprocess

Typer av långsamma juicepressar: Rullen gör skillnaden

Fördelarna med ”långsam” juiceproduktion är otvetydiga. Men alla långsamma juicepressar är inte lika. Det finns olika typer av enheter på marknaden som skiljer sig åt i fråga om konstruktion, funktionssätt och prestanda.

När du väljer rätt modell är den viktigaste faktorn den typ av juice som ska tillagas med den. När det gäller konstruktionen skiljer man mellan vertikala och horisontella juicepressar. De senare kan i sin tur delas in i två undertyper, nämligen modeller med en vals och modeller med två valsar. Även om de flesta apparater kan hantera en mängd olika ingredienser har varje typ sina styrkor och svagheter när det gäller att hacka vissa typer av grönsaker och frukter. Det finns också mycket att ta hänsyn till när det gäller utrymmeskrav och rengöring.

Grovt uttryckt: Älskare av söt fruktjuice bör använda en vertikal juicepress. De som föredrar gröna juicer från gräs och örter bör investera i en horisontell juicemaskin med en dubbel vals. Juicemaskiner med endast en vals är mångsidiga, men uppnår sällan samma juice-kvalitet som modeller med dubbla valsar.

Vertikal juicepress – den smala allroundaren

Om du är ny i världen av långsamma juicepressar och letar efter ett enkelt och billigt alternativ är en vertikal juicepress ett bra val. Eftersom den är hög snarare än bred tar den mindre plats än en horisontell juicepress. Med de flesta modellerna blir denna fördel dock endast synlig när den långsamma juicemaskinen inte används. Vid juicetillverkning måste man ofta placera behållarna med fruktkött och juice på utsidan.

I den vertikala juicemaskinen är pressrullen och matartråget placerade vertikalt. På grund av gravitationens inverkan dras frukterna in i valsen som om de vore av sig själva, så att man vanligtvis inte behöver hjälpa till med en stötpistill. Dessutom är tratten relativt stor. På så sätt kan du lägga till flera ingredienser samtidigt och snabbt få en god juice.

En annan fördel med den här typen av apparater är den höga saftavkastningen. Detta gäller särskilt när du hackar mjuka frukter som mogna äpplen, ananas eller avokado. En sådan modell är också idealisk för grönsaker som t.ex. tomater. Juicen som produceras är dock oftast ganska tjock och fyllig, vilket är en smaksak. Dessutom är många vertikala juicepressar svaga när det gäller att pressa gräs, örter och bladgrönsaker. Om det främst är gröna juicer som står på menyn är en horisontell juicemaskin med dubbel vals ett bättre val.

Fördelar

  • Kostnadseffektivt
  • Platsbesparande
  • Enkel fyllning
  • Snabb juiceberedning
  • Smidig rengöring

Nackdelar

  • Förlust av vitaminer
  • Bredare under drift på grund av ytterligare behållare
  • Olämplig för gräs, örter och bladgrönsaker
  • Juicens konsistens som man måste vänja sig vid

Horisontell juicepress med dubbel rulle – bästa valet för gourmeter

En horisontell juicemaskin med dubbla rullar lovar en distinkt nyanserad smakupplevelse. Med den här konstruktionen pressas ingredienserna försiktigt och effektivt mellan två pressskruvar eller rullar. Den naturliga aromen och de vitala ämnena bevaras särskilt väl under processen. Detta gäller även för ingredienser som är svårare att safta, t.ex. gräs, sallader och vilda örter.

Den dubbla valsen ger inte bara en mycket god avkastning, utan saften har också en fin konsistens. Förädlingen av mogen frukt är däremot mer problematisk. Dessa kan bara passera den dubbla valsen långsamt och det är inte ovanligt att det uppstår en fastkörning i matningsbehållaren. I motsats till den vertikala juicemaskinen måste ingredienserna pressas igenom med en pistill, så det krävs lite mer tålamod här. Man bör också komma ihåg att en sådan anordning är något svårare att rengöra på grund av sin mer komplicerade konstruktion och att den tar mer plats på arbetsytan.

Men en långsam juicepress med en dubbel vals är det perfekta valet för riktiga gourmeter som inte vill kompromissa med smaken och som vill äta en kost rik på näringsämnen. Detta har dock sitt pris. En modell med dubbla valsar är ofta betydligt dyrare än en modell med bara en tryckskruv.

Fördelar

  • Skonsam bearbetning av aromer och vitala ämnen
  • Bra saftavkastning
  • Fin konsistens utan stora bitar

Nackdelar

  • Dålig bearbetning av mogna frukter
  • Utarbetad rengöring
  • Högt utrymmesbehov
  • Dyrt att köpa
  • Det är nödvändigt att trycka igenom maten med en pistill

Horisontell juicepress med en vals – det kompakta alternativet

Den smalare versionen av en juicemaskin med dubbla rullar är en långsam juicemaskin, som endast har en pressskruv eller en snigel. Den imponerar med sitt låga pris, sin platsbesparande design och sina goda rengöringsegenskaper.

En horisontell juicepress med en vals är vanligtvis lätt att använda och kan användas för en mängd olika frukt- och grönsakssafter. När det gäller utbyte och smak kan den dock inte riktigt konkurrera med en juicepress med dubbla rullar. Juicen som erhålls är ofta inte lika fin och differentierad i modellen med en enda vals, och fler växtdelar hamnar i behållaren för pressrester. Detta är särskilt tydligt när du pressar ut bladgrönsaker och örter, eftersom dubbla valsar har en klar fördel här.

Fördelar

  • Billigt att köpa
  • Platsbesparande
  • Lätt att rengöra

Nackdelar

  • Lägre avkastning
  • Smakfullt bakom dubbla rullmodeller
  • Fler anläggningsdelar kvar

Utrustning för alla behov

Det finns ett brett utbud av långsamma juicepressar att välja mellan: Sortimentet sträcker sig från lågprismodeller med solid prestanda till avancerade produkter som inte bara framkallar läckra juicer utan också ser bra ut som designobjekt. Marknaden erbjuder lämpliga varianter för nästan alla smaker och behov, så att inget står i vägen för en hälsosam frukostdryck.

Vilken hastighet rekommenderas för långsamma juicepressar?

Med klassiska centrifugalpressar är man särskilt uppmärksam på en hög effekt eller rotationshastighet. Detta är inte fallet med Slow Juicers – snarare tvärtom: De kännetecknas av låg hastighet. Beroende på modell är detta cirka 40-100 varv per minut, medan centrifugalpressar uppnår flera tusen varv på samma tid. Det exakta antalet varv i en långsam juicepress är därför av underordnad betydelse. Viktigare är den skonsamma juicetekniken som skiljer den från konventionella modeller.

Storlek på juicebehållare

Ett viktigt inköpskriterium för många människor är hur mycket juice som kan pressas med den långsamma juicepressen på en gång. Vissa vill bara ha ett litet glas till frukosten, medan andra vill köpa hälsosamma juicer till sig själva eller familjen för hela dagen. Det är därför värt att titta på juicebehållarna, eftersom de har olika volymer: I den kan man samlamellan 500 och 1 400 milliliter.

Mått och vikt

Dimensionerna på de långsamma juicepressarna varierar beroende på modell. De är vanligtvis cirka 40 centimeter höga, 20-30 centimeter breda och 15-20 centimeter djupa. Även fyllningsöppningarna varierar i storlek; de små är cirka fyra och de stora upp till åtta centimeter i diameter. Juicemaskinerna väger mellan tre och sex kilo totalt, men vissa väger tio kilo och mer. Beroende på storlek och vikt tar de lite mer plats i köket. För sällananvändning kan det behövas ett lämpligt förvaringsutrymme.

Rengöringsinsatser

Särskilt vid intensiv användning uppstår frågan om rengöring av juicepressen. De löstagbara delarna kan ofta diskas i diskmaskinen .

I princip är enheterna mycket lätta att ta isär och rengöra genom att skölja de enskilda delarna med en liten borste eller svamp under en vattenstråle. Materialet är vanligtvis tillverkat av plast och rostfritt stål och är relativt okänsligt. Vissa modeller är också dekorativa och övertygar med klassisk enkel eller ganska färgglad design.

Förvärvskostnader

I slutändan är priset naturligtvis också en avgörande faktor vid ett köp. Slow Juicers finns i alla prissegment: De olika modellerna kostar mellan 150 och 1 500 euro. För en bra juicemaskin bör man definitivt avsätta cirka 400 euro.

Vad kan gå in i slow juicer?

Det finns faktiskt inga begränsningar i valet av grönsaker, frukter och gräs som bearbetas till juice. Det är dock viktigt att förbereda maten som ska läggas i juicepressen. Den långsamma juicemaskinen ska trots allt inte skadas och resultatet ska vara tillfredsställande. I princip rekommenderas det att noggrant rengöra och tvätta ingredienserna till saften. Beroende på storleken på foderöppningen kan maten behöva skäras i bitar eller hackas. För vissa frukter och grönsaker är det också viktigt att skala eller fröa dem innan du lägger dem i juicepressen.