Juicepress köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • De viktigaste fakta i korthet
  • Juicemaskiner förvandlar färsk frukt och grönt till juice som är hälsosammare, mer vitaminrik och billigare än vad du kan köpa i snabbköpet.
  • Förbehandlad juice innehåller ofta tillsatt socker, medan egenpressad juice inte gör det.
  • Långsamma juicepressar gör försiktigt juice, centrifugalpressar gör det snabbt och ångpressar kan göra mycket juice på en gång.
  • En stor matningsbehållare gör att du inte behöver hacka något i förväg – en stor tidsbesparing
  • Juicemaskiner bör ha en låsningsmekanism, överhettningsskydd och halkskyddade fötter för säkerhets skull.

Daglig dos av vitaminer

Tycker du att det är svårt att få i dig dina fem portioner om dagen? Färskpressade juicer är ett hälsosamt och gott sätt att öka din konsumtion av frukt och grönsaker. Att göra juice brukade vara en mödosam uppgift, men numera är det snabbt och enkeltmed en juicepress. Med detta sagt kan du naturligtvis fortfarande köpa enkla mekaniska juicepressar, men de är bara lämpliga för att göra små mängder – om du vill göra mycket juice ska du välja en elektrisk modell. Det finns ett stort utbud av juicepressar på marknaden med elmotorer som kan göra juice extremt snabbt.

Vitaminrik godhet

Med juicepressar kan du göra hälsosamma, vitaminrika drycker när du vill hemma. De är ett utmärkt alternativ för alla som värdesätter god kost och en hälsosam livsstil. Den färska saften de gör är full av vitaminer samt immunstärkande enzymer och molekyler. Detta är särskilt bra under vintern, eftersom de kan hjälpa kroppen att bekämpa förkylningar. En fräsch juice på morgonen är en idealisk energiboost för att starta dagen på rätt sätt. Eftersom juicer är lätta att smälta är de också ett bra alternativ för avgiftning och viktminskning.

Ett alternativ till industriell juice

Du kan vara riktigt kreativ med en elektrisk juicepress. Manuella juicepressar är endast lämpliga för citrusfrukter, medan elektriska juicepressar kan göra juice av ett stort antal frukter och grönsaker. Du kan inte bara skapa spännande smakkombinationer, du kan också kontrollera hur mycket socker som finns i din juice. Många industriellt framställda juicer innehåller mycket socker och inte mycket frukt. Eftersom saften måste pastöriseras för att vara hållbar är dessutom många av de näringsämnen som fanns i den råa frukten borta.

Jämfört med juice från snabbköpet innehåller hemlagad juice mycket mer vitaminer och mycket mindre socker. Det viktigaste är att du vet exakt vad som hamnar i din kopp. Även om juicepressar är mindre bekväma än att bara hämta en kartong i butiken, är det värt det vad du får tillbaka i smak och näring.

kvinna fyller glas med juice
Med en juicepress kan du göra hälsosamma drycker av färsk frukt och grönsaker.

Oavsett om det är ett glas apelsinjuice på morgonen eller en komplex avgiftande juice är juicemaskiner ett fantastiskt komplement till ett välutrustat kök. Elektriska juicepressar var tidigare svåra att använda, ännu svårare att rengöra och extremt högljudda. Numera är moderna juicepressar dock tysta, enkla och effektiva. Många av dem kan göra mer än bara juice – beroende på modell kan du också göra växtmjölk, hummus och till och med sorbet. Läs vidare för att få en översikt över vad du ska tänka på så att du kan fatta det bästa beslutet när du köper en juicepress.

Typer av juicepressar

När du letar efter en juicepress är det oundvikligt att du kommer att stöta på termer som citruspress, långsam juicepress, centrifugaljuicepress och ångjuicepress. Även om de alla producerar juice, är de alla ganska olika i hur de fungerar:

  • Citruspressar: med muskelkraft och hävstång.
  • Långsam juicepress: genom att trycka på skruvarna
  • Centrifugalpressar: genom centrifugalkraft
  • Ångpressar: med ånga

Var och en av dessa typer har olika för- och nackdelar. Följande tabell ger en kort jämförelse som kan hjälpa dig att välja vilken stil som är bäst för dig:

KöpargruppIdealisk juicepress
Ibland dricker juiceJuicer
Otålig sparareCentrifugalpress
Vitaminfanatiker och grönsaksälskareLångsamma juicepressar
Tålamodiga älskareÅngpressar
Vilken juicepress är bäst för dig?

Beroende på mekanismen behålls olika mängder näringsämnen och saften håller sig olika länge. Läs vidare för en översikt och analys.

Citruspressar

Mekaniska citruspressar är den enklaste och billigaste typen av pressare som finns på marknaden. De kan användas på citrusfrukter som apelsiner och grapefrukter. De har en enkel konstruktion som består av en ribbad presskon och en uppsamlingsbehållare. För att safta en citrusfrukt måste du halvera den och pressa den över den här konen. Ribborna hjälper till att bryta ner frukten så att safterna kommer ut. Vissa modeller har en sil som tar bort fruktköttet från saften.

Mekaniska citruspressar är små, enkla att använda och behöver ingen strömanslutning. De kan användas var och när som helst och ger juice av hög kvalitet. Eftersom de är manuella producerar de inte mycket värme, vilket innebär att alla vitaminer och enzymer i frukten bevaras. Juice som görs på detta sätt kan förvaras i upp till tre dagar i kylskåpet. Men mängden juice per frukt är mindre än med elektriska juicepressar. De är ett bra alternativ för att göra små mängder juice, men mindre bra för större mängder. Dessutom kan du inte göra juice av t.ex. äpplen och morötter – du kan bara göra juice av citrusfrukter med mekaniska juicepressar.

Tryck på tång och hävarmar

Är du trött på kladdiga händer när du använder citruspressen? Lyckligtvis finns det två mekaniska juicepressar som erbjuder en lösning. Tångpressar ser ut som stora vitlökspressar och fungerar på samma sätt. För att använda dem lägger du hälften av en frukt i skålen och trycker ihop de två handtagen. Hävarmpressar är fristående maskiner. De är större men mindre ansträngande att använda än tångpressar. När du drar ner spaken går saften direkt ner i ett glas undertill.

Du kan också köpa elektriska citruspressar. De har en motoriserad presskon som roterar av sig själv, så du behöver inte anstränga dig särskilt mycket. De är snabba, men förstör inte vitaminerna i frukten. Om du vill dricka apelsinjuice flera gånger i veckan kan de vara ett bra alternativ för dig.

typer av juicepressar
A) Manuell citruspress, B) Tångpress, C) Hävarmpress, D) Elektrisk citruspress

Centrifugalpress

Centrifugalpressar arbetar, som namnet antyder, med hjälp av centrifugalkraft. Till skillnad från citruspressar kan du göra juice av massor av olika grönsaker – vissa modeller har dock svårt att hantera fiberhaltiga livsmedel och rotfrukter. De är inte lika skonsamma som långsamma juicepressar, men de är extremt snabba.

Hur de fungerar

Centrifugalpressar består av en matningsränna, en silkorg, en juicebehållare och en behållare för pressrester. Locket har en öppning som du lägger frukt och grönsaker i. Jämfört med långsamma juicepressar är denna öppning vanligtvis ganska stor – så att du kan safta ingredienserna i sin helhet. De fungerar genom att snurra det som finns inuti mot en konisk sil med många små vassa rivningshål i upp till 15 000 varv per minut. Dessa små hål är extremt effektiva när det gäller att separera saften från frukt och grönsaker.

centrifugalpress
Centrifugalpressar är lätta att använda men tar också mer plats än andra typer.

När sikten roterar med hög hastighet kastas saften ut genom sidoytorna till en juicefack. Därefter passerar den drickfärdiga produkten genom utloppet till juicebehållaren. Resterna samlas i den integrerade behållaren för pressrester.

Nackdelar

Eftersom centrifugalpressarna arbetar med hög hastighet producerar de en hel del värme. Detta förstör en del av vitaminerna och enzymerna i frukten och grönsakerna, men saften du får är fortfarande mycket hälsosam. Dessutom tillför snurrandet en hel del syre till saften. Detta innebär att saften blir ganska skummig och inte håller lika länge i kylskåpet. Centrifugalpressar är ett bra alternativ om du vill ha juice snabbt och planerar att dricka den omedelbart.

Lagring

Medan köpt juice håller länge i kylskåpet, oxiderar juice gjord med en centrifugalpress snabbt och måste därför drickas snabbt. Du bör behålla den i högst 48 timmar. Om det börjar bubbla eller smakar lite surt betyder det att det har börjat jäsa.

Långsamma juicepressar

Långsamma juicepressar kan göra juice av nästan vilken frukt eller grönsak som helst, inklusive nötter och fiberhaltiga livsmedel, men du måste vänta på den. De levereras vanligtvis med några olika silar, vilket innebär att du kan göra juicer med olika konsistenser samt sorbet, nötmjölk och fryst yoghurt.

Hur de fungerar

Som namnet antyder arbetar långsamma juicepressar försiktigt och tar en stund att producera juice. Istället för att snurras i hög hastighet pressas den råa frukten och grönskan långsamt. Eftersom de arbetar så försiktigt producerar de inte mycket värme, vilket innebär att de flesta vitaminer och näringsämnen bevaras i saften. Juicen som de producerar är homogen, inte skummig och smakar bättre än juice från andra juicepressar.

långsam juicer
Slow juicer: den lugna versionen.

Mycket lite syre kommer in i saften, vilket innebär att den kan förvaras länge. En annan fördel är att de är extremt tysta, mycket tystare än centrifugalpressar.

Typer av långsam juicepress

Det finns två huvudtyper av långsamma juicepressar. De är likadana till sin utformning, förutom att den ena har en vertikalt installerad press och den andra en horisontell. Om du planerar att göra juice av gröna bladgrönsaker ofta är det bättre med en horisontell design, annars gör det ingen större skillnad.

Oavsett om de är vertikala eller horisontella har alla långsamma juicepressar en motordriven press som först bryter upp och krossar ingredienserna till en massa, innan den pressas genom en sil. Det torra fruktköttet samlas upp i en separat behållare, medan saften hamnar i en annan behållare. Till skillnad från centrifugalpressar behöver du inte skrapa ut fruktköttsrester ur maskinen.

Nackdelar

Den största nackdelen, som du kanske kan gissa, är att långsamma juicepressar tar lång tid på sig att göra juice. Det tar inte bara ett tag att pressa växtmaterialet, utan du måste också hacka det innan du gör det. Om du överfyller en långsam juicemaskin eller inte hackar grönsakerna tillräckligt mycket kan du få en blockerad maskin. Om du vill ha snabb färsk juice på morgonen kan du skaffa en centrifugal- eller citruspress. Om du har tid och vill ha en så näringsriktig juice som möjligt ska du välja en långsam juicepress.

Ångpressar

Ångpressar, även kallade varmpressar, är ett utmärkt alternativ för att producera stora mängder juice. De flesta modeller består av tre krukor som kan staplas på varandra: en fruktkorg, en uppsamlingsbehållare (med slang) och en kokgryta. I den nedre grytan finns vattnet som värms upp till ånga för att starta produktionen. Ångan stiger upp till toppen och bryter sönder frukten, vilket gör att saften sprutar ut. Juicen filtreras genom en sil innan den rinner ner i uppsamlingsbehållaren.

ångpress
Ångsaftpress: varianten för lagerhållning.

Hela processen tar vanligtvis cirka två timmar, så ångpressar är inget alternativ om du vill ha juice snabbt. De är bäst för att bearbeta stora mängder frukt och grönsaker. Eftersom saften värms upp går en del näringsämnen förlorade, men det innebär att du kan förvara den i några månader.

Tips för inköp

Det finns några saker som du bör tänka på när du väljer juicepress. Läs vidare för en översikt.

Effekt

Hur mycket kraft som krävs beror på vilken typ av juicepress som används. Långsamma juicepressar behöver vanligtvis mellan 150 och 200 watt, medan centrifugalpressar tenderar att ha en effekt på över 1000 watt. Detta beror på att centrifugalpressar måste kunna snurra upp till 1500 rpm, medan långsamma pressar snurrar på cirka 80 rpm.

Hur mycket ström du behöver beror också på vad du vill göra juice på. Mjuka frukter behöver inte ha en juicepress med särskilt stark motor, men hårdare frukter och fiberrika livsmedel behöver starkare motorer. På vissa modeller kan du ställa in hur mycket kraft du behöver beroende på vad du pressar.

Buller

Vissa tillverkare anger hur hög ljudnivå deras juicepressar har. Beroende på stil och modell är vissa juicepressar nästan tysta, medan andra är extremt högljudda.

Avkastning

Effekt är inte allt, hur mycket juice du får beror också på hur länge motorn kan köras innan den överhettas. De flesta centrifugalpressar kan hålla på i upp till en minut, medan långsamma pressar kan hålla på i upp till 30 minuter. Centrifugalpressar ger ofta ett högre juiceutbyte än andra typer av pressar. Du kan avgöra hur mycket juice du får genom att se hur torrt det överblivna fruktköttet är. Även om juicemaskinen spelar en roll för resultatet, spelar även ingredienserna du använder en roll.

Matningsrännan

Storleken på matningsrännan för en juicepress avgör hur mycket du behöver hacka ingredienserna i förväg. Medan de flesta långsamma juicemaskiner har små trattar har vissa centrifugaljuicemaskiner stora öppningar – tillräckligt stora för att stoppa in ett helt äpple. Om du vill ha en juicemaskin med stor öppning ska du leta efter en med ”bred mun”.

Storlek på fruktbitar för juicepressen.
Hur mycket förberedelsetid som krävs beror på storleken på matningsrännan.

Säkerhet

Det finns tre huvudfunktioner som är viktiga för säkerheten när det gäller juicepressar:

  • Säkerhetslås: Denna mekanism förhindrar att juicepressen startar om inte alla delar är korrekt monterade. Om du öppnar locket stängs motorn automatiskt av.
  • Överhettningsskydd: Övervärme kan skada juicemaskinens motor. Modeller med överhettningsskydd stängs automatiskt av om de blir för varma för att förhindra detta.
  • Anti-slip-fötter: Sugfötter i gummi gör att din juicepress inte glider eller faller när den arbetar. Detta är viktigt eftersom de kan vibrera ganska mycket när de används.

Användbara extrafunktioner

Vissa juicepressar har användbara extrafunktioner som du kanske vill överväga när du köper dem.

Variabel massa

Variabel massa

På vissa modeller kan du justera hur mycket fruktkött du vill ha i saften. Med variabla silar kan du antingen göra en helt slät juice eller göra den med olika mängder fruktkött.

Droppstopp

Droppstopp

Juicemaskiner förlorar ofta några droppar juice efter att de stängts av. Vissa droppar mer, andra mindre, men resultatet är detsamma: köksytan är fuktig och klibbig. Ett droppstopp på juiceutloppet förhindrar att saften rinner ut i vattenpölar genom att stoppa saften så snart behållaren under tas bort. Detta fungerar vanligtvis manuellt. Det betyder att du antingen måste vända bort saftutloppet, vända upp det eller stänga det med en kork.

Skumavskiljare

Skumavskiljare

Här går åsikterna isär: vissa gillar skum i sin juice, andra inte. Eftersom många maskiner kan skicka saften direkt i glaset har vissa maskiner skumavskiljare. Dessa speciella tillbehör monteras antingen direkt på juiceuttaget eller på juiceuppsamlingsbehållaren för att hålla kvar skummet när du häller upp det. På så sätt kan du försäkra dig om att det bara finns ren juice i ditt glas.

Backväxel

Backväxel

Det kan hända att du matar in för mycket frukt i juicemaskinen på en gång eller att en bit fastnar och att juicemaskinen blir igensatt. En backväxel gör det snabbt och enkelt att ta bort blockeringar. Vissa modeller har en automatisk funktion för att avlägsna proppar som sätter juicemaskinen i backläge när den känner att den är blockerad. Annars måste du trycka på en knapp manuellt i några sekunder. Utan backväxel måste du ta isär juicemaskinen för att få loss den.

Kabelupprullare

Kabelupprullare

Eftersom du kanske inte använder din juicepress varje dag är en kabelupprullare en bra sak att ha när du förvarar den i skåpen. De minskar både utrymmet som din juicepress tar upp och skyddar strömkabeln.

Användningstips

Så du har valt ut din drömjuicemaskin och nu är det dags att prova den. Vilka frukter och grönsaker är bäst att använda? Hur rengör jag den? Vilka tillbehör behöver jag? Läs vidare för att få svaren.

Vad kan läggas i en juicepress?

Juicemaskiner kan omvandla en mängd olika frukter och grönsaker till juice. Beroende på råvarornas hårdhet och typ är vissa juicemaskiner bättre än andra:

  • Gröna grönsaker: Du kan göra juice av gröna grönsaker som spenat, vetegräs med mera. Långsamma juicepressar är bäst för detta.
  • Hårda frukter och grönsaker: Äpplen, rödbetor och morötter är bäst för att pressas i en centrifugalpress.
  • Mjuk frukt och grönt: ångpressar är det bästa alternativet för ananas, bär och tomater.
  • Citrusfrukter: apelsin- eller citronjuice görs bäst med en citruspress.

Det finns vissa saker som inte är så bra på att safta och andra som måste förberedas på ett visst sätt i förväg. I följande lista finns några tips:

  • Bananer: Eftersom de innehåller mycket stärkelse släpper de knappt någon saft. Den bananmassa som bildas kan täppa till siktena.
  • Aprikoser: Mycket mogna aprikoser har ett högt stärkelseinnehåll. Även om det kommer ut vätska, fastnar resterna i silen och kan också täppa till utloppet.
  • Melon: skalet måste tas bort, men fröna går bra.
  • Rödbetor: Skala rödbetorna i förväg och rengör juicepressen omedelbart efteråt så att den inte blir permanent fläckig.
  • Citrusfrukter: Eftersom skalet innehåller många allergener bör du ta bort det innan du gör juice.
  • Rötter: Endast rötter som har en fuktig snittyta, t.ex. ingefära, lämpar sig för juicepressning.
  • Stenfrukt: Med undantag för aprikoser har stenfrukter knappt någon stärkelse, så de är välsmakande när de är mogna. Du måste dock ta bort fröna från frukten i förväg.
  • Fryst frukt: Fryst frukt kan endast pressas med en ångpress. Andra juicepressar skulle bara producera sorbet.
vad som kan pressas med en juicemaskin
Översikt över lämplig och mindre lämplig pressad frukt.

Rengöring

Eftersom matrester i köksmaskiner kan leda till mögel och bakterier är det särskilt viktigt att rengöra din juicepress ordentligt efter varje användning. Förr tog det en halvtimme att rengöra en juicepress, men moderna högkvalitativa modeller behöver ofta bara några minuter för att vara rena. Skölj eller åtminstone blötlägg de enskilda delarna direkt efter varje användning. Om du inte rengör juicepressen omedelbart kommer resterna (en blandning av fruktsocker, fibrer och fukt) att torka, fastna på den och sätta sig fast i komponenterna. Detta gör att det tar betydligt längre tid att rengöra den. Siktet i centrifugalpressen blir snabbt igensatt om du inte tar bort alla rester helt och hållet.

Med långsamma juicepressar kan rengöring vara mycket tidskrävande på grund av alla enskilda delar. Foderrännan är också ganska smal, så det är inte lätt att rengöra den för hand. Den separata massabäraren är däremot ganska enkel att rengöra. Skölj alltid behållaren på en juicepress med en borste under rinnande vatten. Ofta kan vissa delar diskas i diskmaskin, vilket naturligtvis gör rengöringen mycket bekvämare. Detta gäller dock inte för motorblocket eller den fina sikten.

Vissa juicepressar är självrengörande, vilket är mycket användbart eftersom det garanterar att den sista droppen juice tas bort från apparaten. För att göra detta sköljer juicemaskinen sig själv med vatten när juiceventilen är stängd och motorn är igång.

Återanvändning av pressrester?

Efter varje juiceprocess återstår rester från den använda frukten och grönsakerna, så kallad pressrester. Eftersom den fortfarande innehåller många viktiga vitaminer och näringsämnen ska du inte slänga den! Men hur kan dessa rester återvinnas? Här är några idéer:

  • Baka en morotskaka av de överblivna morötterna.
  • Torka de överblivna rödbetorna för att göra krispiga kex.
  • Använd överbliven pumpa och selleri för att göra fiberrika grönsaksbiffar.
  • Använd den överblivna gurkan till en ansiktsmask.
  • Använd den energirika pressresterna som uppvärmningsbränsle.
  • Använd de vitaminrika blandade resterna som djurfoder.

Det är också en bra idé att köpa en automatisk torkare för att bearbeta fruktköttet. Annars bör du helst konsumera den samma dag som du gör juicen så att vitaminerna bevaras. Om du inte lyckas använda pressresterna kan du också kompostera dem och använda dem som gödningsmedel.

Det rekommenderade dagliga intaget av frukt och grönsaker

Världshälsoorganisationen rekommenderar att du äter minst 400 g frukt och grönsaker per dag. Detta minskar risken för dödliga hjärt- och kärlsjukdomar. Du kan lätt få i dig stora mängder frukt och grönsaker genom juice, men eftersom frukt innehåller mycket fruktsocker kan de vara ganska kaloririka. Att dricka juice gör dig inte mätt, så du kommer att äta andra måltider också och få i dig fler kalorier än du behöver.


Bild 1: © Maridav / stock.adobe.com | Bilder 2-12: © FinalCheck