Brödskärmaskin köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • De viktigaste fakta i korthet
  • Brödskivare skär snabbt och rent olika livsmedel som bröd, korv och ost i jämna skivor.
  • Brödskivorna drivs antingen manuellt eller elektriskt. Det finns maskiner som är fast installerade och vikbara modeller.
  • Allroundskärare innebär en stor risk för skador. Därför har noggrann hantering och tillförlitliga säkerhetsinställningar högsta prioritet.

Fördelarna med en brödskivare

Förskuret bröd blir snabbt torrt och tappar smak. Samma sak gäller för korv eller ost. Det smakar helt enkelt bättre när det är nyskuret från brödet. När konsumenterna använder kniv och skärbräda blir skivorna ofta ojämna: Antingen blir de för tjocka eller så får de hål.

Med hjälp av en brödskivare hör sådana olägenheter till det förflutna. Den användbara kökshjälpen sparar tid och ansträngning, eftersom en brödskivare, även känd som en allroundskivare, fungerar både snabbt och rent och framför allt skär jämna skivor. Universalskivorna behöver dock också en plats i köket.

Vissa brödskärare är hopfällbara och kan förvaras i skåpet när de inte används. Andra brödskivare, särskilt större och högkvalitativa universalskivare, är fast installerade, vilket är fördelaktigt vid frekvent användning – till exempel i cateringbranschen.

Hur fungerar brödskärare?

Grundprincipen för brödskivare bygger på ett runt skivblad som drivs antingen elektriskt eller med en handvev. Användaren placerar materialet som ska skäras, t.ex. bröd eller korv, på en rörlig styrskena och leder det förbi kniven. Universalskärarens blad skär maten jämnt och i bästa fall utan att bröd, korv eller ost slits sönder. Tillverkarna erbjuder vanligtvis olika typer av knivar för olika livsmedel. Högkvalitativa universalskärare finns med tandade blad samt tandade och släta specialblad. Konsumenterna kan för övrigt själva reglera skivornas önskade tjocklek; det finns vanligtvis ett hjul på sidan av den universella skivaren för detta ändamål. Den här inställningen är viktig på brödskärare eftersom en korvskiva normalt inte ska vara lika tjock som en brödskiva.

Manuella eller elektriska maskiner?

Det finns två olika kategorier av brödskivare, nämligen manuella brödskivare med handvev och brödskivare med elmotor. De mekaniska brödskivorna lämpar sig särskilt bra för nybörjare som först vill bekanta sig med en allroundskiva och för konsumenter som måste klara sig utan el, till exempel i ett trädgårdsskjul.

Manuella brödskärare

Fördelar

  • Förbrukar ingen elektricitet
  • Billigt

Nackdelar

  • Drivs med kroppskraft
  • Hög kraft krävs för hårda livsmedel
manuell brödskivare
Elektriska brödskärare

Fördelar

  • Bekväm drift
  • Mycket hård mat kan skäras

Nackdelar

  • Behöver kraft
  • Högre inköpspris
elektrisk brödskivare

Fällbar eller stående enhet?

Bland de motoriserade brödskärarna finns det återigen två typer av skärare. Vissa är hopfällbara och monteras innan de används, andra är golvstående och har en fast placering.

Fristående enhet

Fördelar

  • Stabil
  • Rubust
  • Omedelbart redo att användas

Nackdelar

  • Tar upp mycket utrymme
  • Dyrt
Fällbar anordning

Fördelar

  • Platsbesparande
  • Billigt

Nackdelar

  • Inte särskilt stabil
  • För det mesta mycket robust
  • Monteringen kan vara besvärlig

För små kök och tillfällig användning är en hopfällbar apparat helt logisk. Om användarna har litet arbetsutrymme för att skära är de utrymmessnåla brödskivorna ett bättre alternativ. Köparna bör dock vara uppmärksamma på hur brödskivaren är monterad. Glädjen över köpet kommer inte att vara långvarig om du först måste ställa in enheten på ett tidskrävande och komplicerat sätt. Om skivaren används ofta – till exempel i ett restaurangkök – är en kraftig golvmonterad enhet det bästa valet.

Vad gör en bra brödskivare?

Motoreffekt

Brödskivans motoreffekt är ett viktigt kriterium för en bra apparat. Effektnivåerna varierar ganska mycket från modell till modell, vanligtvis mellan 45 och 170 watt. När konsumenter skär mycket hårda livsmedel, till exempel en brödlimpa med fast skorpa, belastar detta universalskärarens motor mycket. Allroundskivare med miljömotorer, som anpassar energiförbrukningen till det material som skärs och därmed sparar el, har därför en stor fördel. Andra allt-i-ett-skivare kör däremot ständigt på en hög effekt och ökar därmed risken för att apparaten överhettas. Köparna måste också tänka på att dessa typer av motorer inte är utformade för hög prestanda utan endast för hushållsbruk. För vissa användare kan det också vara viktigt att veta hur hög ljudnivå motorn i en allroundskivare har.

Knivmaterial och slipning

Det viktigaste i en bra brödskivare är naturligtvis kniven, eftersom endast ett skarpt blad av hög kvalitet skär tillförlitligt och minimerar risken för skador. Ett avgörande kriterium är materialet: Mjukt stål hör inte hemma i allroundskivare eftersom det inte klarar hårt bröd. Självklart ska stålkvaliteten vara rostfritt stål. En titanbeläggning på det tandade bladet ger extra hårdhet och garanterar att knivarna förblir vassa och att metallen inte slits ut för snabbt.

Visste du att…

… utgör trubbiga knivar en högre säkerhetsrisk? Med trubbiga blad tenderar användarna att klämma på det skurna materialet, vilket gör att bladet oftare glider.

De flesta skärare har en universalkniv med tandad kant. Den här tandade kniven klarar de flesta livsmedel som bröd, korv eller ost mycket bra. Tillverkarna av vissa apparater tillhandahåller dock även utbytbara blad – vanligtvis ett slätt och ett tandat. Med tandade knivar skär konsumenterna lättare hårda brödskorpor, men uppnår inte alltför estetiska resultat med mjukost. En slät slipad kniv är idealisk för detta.

Justering av klippbredden

För att aromen i de olika livsmedlen ska utvecklas optimalt spelar skivornas korrekta skärningstjocklek en avgörande roll. Användarna bestämmer självaden korrekta klippbredden på universalskäraren med ett justeringshjul. En millimeterskala gör det möjligt att exakt reglera klippbredden. Skärtjockleken varierar vanligtvis mellan 0,1 och 23 millimeter, så en bra skärare skär även de tunnaste skivorna utan problem – till exempel för carpaccio av nötkött.

Materialet i höljet

När det gäller de yttre värdena hos en brödskivare är det inte bara designen som bör vara avgörande, utan även höljets material. I princip: Ju tyngre enheten är, desto högre stabilitet. En billig brödskivare av lättviktig plast glider lättare och bör därför ha sugkoppar eller andra fästanordningar för att garantera säkerheten vid skivningen. Brödskärare i aluminium ser oftast inte bara elegantare ut, utan är också mycket mer robusta och stabila.

Säkerheten först

En apparat med knivar innehåller naturligtvis också vissa farokällor. För att konsumenterna ska kunna hantera sin maskin på ett säkert sätt finns flera säkerhetsåtgärder integrerade ien bra maskin. En grundläggande funktion är det s.k. påkopplingsskyddet. Vissa enheter startar omedelbart så fort användaren trycker på startknappen. I andra fall är säkerhetsanordningen för påslagning så obekvämt placerad att de nästan måste sträcka sig in i den löpande kniven för att utlösa den.

Två separata knappar är bäst. När brödet blir mindre och mindre när du skär det, kommer dina fingertoppar också närmare och närmare kniven. För sådana fall finns det en resthållare, där sticklingarna skärs upp utan att användaren skadar sig själv. En resthållare säkerställer perfekta klippresultat ända fram till det sista snittet. Ett avtagbart bladskydd skyddar inte bara fingrarna, utan ser också till att användaren behöver mindre kraft när han/hon klipper och att det klippta materialet glider lättare förbi bladet. Detta alternativ finns dock vanligtvis endast på de dyrare universalsaxarna.

Lås för barn

För barn är en matberedare visserligen spännande, men också mycket farlig. Därför bör de i allmänhet inte ha tillgång till sådana anordningar. Ett barnsäkerhetslås minskar risken för skador. En sådan åtgärd kan vara brödskärare med en dold startknapp eller ett lås på styrskenan. När du transporterar brödskivaren måste du också vara försiktig så att du inte rör bladet eller tappar det. En annan användbar funktion är det termiska skyddet och överbelastningsskyddet. Om motorn stöter på hårt skärande material och överhettning är överhängande, stänger brödskivaren av sig själv. Innan brödskivans motor kan tas i drift igen måste motorn först svalna.

Under användning får maskinens nätkabel naturligtvis aldrig komma i närheten av de tandade bladen. Användarna kan bekvämt och säkert förvara kabeln i ett integrerat kabelrullfack på många enheter. Trots säkerhetsanordningarna är konsumenten inte befriad från sitt eget ansvar. Koncentrerad och försiktig hantering av skärmaskinen bör vara en självklarhet.

Användbara tilläggsfunktioner

Lutningsvinkeln gör det mycket lättare att skära. Med så kallade tiltklippare kan konsumenterna luta klipparen framåt i upp till 30 grader. Detta ökar trycket från det skurna materialet på kniven. Detta gör att skivorna blir jämnare. En omkopplare för kontinuerlig drift gör att de tandade bladen kan köras på egen hand utan att ägaren behöver hålla ned startknappen. Om du någonsin skär mycket med brödskivan kommer du att tycka att den här funktionen på den allsidiga skivaren är bra och tidsbesparande. Det krävs dock yttersta försiktighet vid denna operation: Låt inte de roterande bladen vara utom synhåll.

Tillbehör

Förutom den universella kniven erbjuder vissa tillverkare även specialblad som lämpar sig för korv, ost eller kött. En uppsamlingsbricka för de färdiga skivorna ingår vanligtvis i leveransen. Användarna kan dock också köpa dem billigt i detaljhandeln eller helt enkelt använda en platta.

Beroende på hur ofta brödskivaren används slits skivans skärblad naturligt och förlorar sin skärpa. Då måste ägaren slipa knivarna på den universella skäraren eller byta ut dem helt. Vissa tillverkare erbjuder speciella knivslipare för sina produkter. Detta gör det möjligt för ägarna att själva slipa brödskivans blad. Exakta instruktioner om hur den fungerar gör det inte bara lättare för nybörjare att använda den, utan minskar också risken för skador. Om du inte känner dig tillräckligt säker för att göra det själv kan du demontera knivarna och ta dem till en professionell kniv- eller verktygsslipning. En optimal tjänst erbjuds av företag dit kunderna kan skicka sina knivar för slipning per post. Alternativt kan ägaren köpa nya enskilda blad och ersätta de slitna med dem.

För vem passar vilken brödskivare?

För familjer

I regel används en brödskivare nästan varje dag i familjerna – till gemensam middag, till pausmackor eller till barnens födelsedagsfest. Fördelen med en universalskivare är inte bara att livsmedel som bröd och korv håller sig fräscha längre, utan också att familjerna sparar mycket pengar och samtidigt skyddar miljön. Om du köper maten i ett stycke får du den oftast billigare och med mindre förpackningsavfall. Ett barnsäkerhetslås är särskilt viktigt när du använder brödskivaren i familjen, så apparaten bör vara utrustad med minst en säkerhetsbrytare.

För gourmeter

Gourmets kan njuta av många olika specialiteter – från italiensk parmaskinka till mjuk fransk camembert. Rätt brödskivare ska därför inte bara skära bröd, utan framför allt klara av livsmedel med olika hårdhet. För mjukost är det till exempel mindre lämpligt med ett tandat blad – här är en skivare med ett slätt blad det rätta valet. Eftersom det perfekta snittet har ett avgörande inflytande på matens smak spelar inte bara rätt kniv en viktig roll, utan även regleringen av knivhastigheten. Generellt sett: Ju mjukare material som ska skäras, desto långsammare roterar bladet på universalskäraren.

För studenter

Studenter brukar lägga vikt vid en billig instegsmodell med en universalkniv, som främst används för att skära bröd. I ett litet kök i en studentlägenhet eller en delad lägenhet finns det vanligtvis inte mycket utrymme för stora golvstående apparater. Därför är en kompakt, hopfällbar enhet ett praktiskt alternativ. Om du har lite arbetsutrymme kan du installera din modell i en vanlig kökslåda. På så sätt förvaras maskinen säkert och utrymmesbesparande.

kompakt brödskivare med skivat bröd
Kompakta modeller får plats även i det minsta köket.
För vänsterhänta

I regel kan vänsterhänta personer också använda maskinerna för högerhänta personer utan större säkerhetsrisker. Det finns dock även särskilda anordningar för dem. Knivarna är placerade på vänster sida av dessa universalskivare, så att användaren leder maten som ska skivas till kniven med vänster hand och manövrerar knapparna på universalskivaren med höger hand.

vänster hand tar bröd
Vänsterhänta personer behöver inte avstå från att köpa en brödskivare.

Rengöring av brödskärare på rätt sätt

Efter att ha använt brödskivaren uppstår naturligtvis frågan om hur den ska rengöras inför nästa användning. När du köper en brödskivare bör du se till att den är lätt att rengöra. Kan enskilda delar lätt tas bort och rengöras? Det räcker oftast att torka av universalskäraren noggrant med en fuktig trasa och vid behov med lite diskmedel. Förresten får inte knivarna sänkas ner i vatten. Därefter måste konsumenterna torka knivarna på brödskivaren så att det inte bildas rost på knivytorna.

Tips:

Om du skär salta livsmedel, t.ex. saltat kött, ska du rengöra kniven så snart som möjligt efter användning, eftersom saltlösningen angriper stålet.

Viktiga köpkriterier: Vad måste du vara uppmärksam på?

Pris-prestanda

Den billigaste brödskivaren finns från cirka 30 euro, men majoriteten av produkterna kostar mellan 100 och 200 euro. Det finns inga övre gränser, inte ens för universalskärare. Priset beror förstås på modellens driftsform. En manuell klippare kostar mindre än en elektrisk modell.

Om du fäster stor vikt vid stabilitet och hållbarhet när du köper en brödskivare bör du vara uppmärksam på vilket material huset är tillverkat av. Rostfritt stål är naturligtvis mer robust än plast. Vikten bestämmer också enhetens stabilitet. Köparna bör också i förväg fundera på hur mycket utrymme de har för den nya matskivaren. En hopfällbar apparat är idealisk för små kök. Om du har mycket fritt arbetsutrymme och använder brödskivaren ofta är det bättre att välja en robust golvmonterad maskin.

Funktion

Som regel är brödskivare utrustade med en tandad universalkniv som klarar av alla typer av mat. För optimala klippresultat behöver användarna dock olika slipade blad. Justeringen av klippbredden får inte saknas på någon maskin. En maskin som kan skära mycket tunna skivor skinka och tjocka brödskivor är det bästa alternativet.

Säkerhet

En brödskivare av hög kvalitet har flera säkerhetsinställningar som minimerar risken för skador. Är maskinen utrustad med en säkerhetsanordning som säkerställer att universalskärarens blad endast roterar när användaren skär? En praktisk resthållare skyddar fingertopparna när maten som ska skäras blir mindre och mindre. Elektriska skivmaskiner bör definitivt vara utrustade med överhettningsskydd så att motorn stängs av automatiskt vid överansträngning. Hur väl är enheten skyddad från barns händer? Det bästa sättet att hjälpa till är att låsa styrskenan, ha ett bladskydd och en dold startknapp.

Operation

Det är avgörande hur brödskivaren fungerar. Blir skärning lättare av en lutningsvinkel? En strömbrytare för kontinuerlig drift på brödskivaren är användbar vid långvarig användning, eftersom användaren då inte behöver starta om motorn hela tiden. Dessutom undersöktes om det är lätt att rengöra apparaterna. Ägarna ska enkelt kunna ta bort knivarna och brödskivans vagn från höljet och rengöra dem. När man arbetar med universalsaxar uppstår tekniska problem eller allmänna frågor. I sådana fall bör tillverkaren erbjuda en tydlig och detaljerad handbok.

Tillbehör

Det är förstås särskilt lovvärt om tillverkaren har flera blad och en droppbricka med i leveransen av brödskivaren så att användaren kan använda rätt blad för varje tillfälle. De flesta enheter har bara en universalkniv. Ett tandat blad för bröd och ett slätt blad för korv och ost är bättre. En uppsamlingsbricka som samlar upp den skurna maten är mycket praktisk och bör inte saknas i någon universalskivare.


Bild 1: © Racle Fotodesign / adobe.stock.com | Bild 2: © K.-P. Adler / adobe.stock.com | Bild 3: © The Toidi / adobe.stock.com | Bild 4: © Надія Коваль / adobe.stock.com