Raclette-grill köpråd: Så väljer du rätt produkt

  • Vad du behöver veta
  • Raclettegrillar gör det enkelt att tillaga raclette och dela upplevelsen med familj och vänner.
  • Man skiljer på traditionella racletteugnar, klassiska raclettegrillar och raclettegrill- och fondueset.
  • Med en större grill kan du antingen bjuda in fler gäster eller ha en fest för ett mindre antal.
  • Grillplattan är tillverkad av metall, lavasten eller en kombination av de två. Modeller som är lätta att rengöra har en stor fördel.

Från schweizisk delikatess till festmat

Att kunna laga mat tillsammans med familj och vänner utan att det är krångligt – låter det inte som en dröm? En raclettegrill förverkligar denna dröm. Det gör att samtalet kan flyta smidigt medan osten smälter och köttet och grönsakerna bräser på kokplattan.

Raclettegrillen kommer ursprungligen från kantonen Valais i Schweiz. Herdarna smälte ostskivor på elden och använde sedan sina knivar för att breda ut dem på brödet. Uppgifter visar att denna tidiga form av raclette var utbredd redan på 1800-talet. Fromage rôti den smälta osten som används till raclette – finns traditionellt på alla fester i Val d’Anniviers i Valais.

filled_raclette_dishes
Du kan göra en mängd olika rätter.

Språnget från smältost till raclette var enkelt. På en utställning i början av 1900-talet serverades vinerna tillsammans med varm ost. Uppfinningen behövde ett namn. På så sätt föddes termen ”raclette”, som härstammar från den franska termen ”racler”, som betyder ”skrapa”. De första raclettegrillarna hade en mycket enkel konstruktion. En anordning som liknade dagens racletteugn användes för att hålla osten på plats när den smälte.

En personlig upplevelse

Även om raclette traditionellt serverades med tillbehör som potatis och blandad pickles, uppfanns den raclette som vi känner till idag först när de individuella racletteskålarna kom till. Från och med nu hade användarna möjlighet att skräddarsy sin maträtt exakt efter sin egen smak. Detta innebar också slutet för den enkla kombinationen av ost, bröd och potatis som fanns förr i tiden. Den nya utformningen av grillplattan gjorde det möjligt att tillaga allt från kött till pizza på den heta ytan.

För många är det bästa med en raclettegrill den snabba förberedelsen. Kocken behöver inte vara borta från bordet när han eller hon lagar mat eftersom allting redan finns där framför honom eller henne. Raclettekvällar brukar sträcka sig över flera timmar när gästerna äter och pratar i lugn och ro. Raclettegrillar är också användbara för att tillaga snabba mellanmål som rostat bröd, pannkakor eller till och med vissa förpackade varor från frysen.

Vissa ingredienser för raclette kan du ha i skåpet om hungriga, oväntade gäster skulle komma till din dörr. Detta kan lätt bli en liten festmiddag eller en spontan fest.

Olika typer av raclettegrillar

Raclettevärlden domineras av tre huvudtyper av grillar:

  • Den traditionella raclettegrillen
  • Den klassiska raclettegrillen
  • Raclettegrill och fondueset

Varje typ har sin egen charm. Valet av rätt grill beror på individuella preferenser.

Beredning av raclette på traditionellt sätt: racletteugn

Racletteugnen är det ursprungliga sättet att njuta av smält ost. Med den här metoden hålls osten på plats medan en het lampa används för att smälta osten jämnt. Osten kan till och med brynas. Vissa modeller gör det möjligt att värma tillbehör över ett värmeelement.

Racletteugnen är det perfekta valet för ostpurister. Den är dock mindre lämplig för att göra grillade smörgåsar eller steka grönsaker. Att använda en racletteugn kräver också lite tålamod, eftersom den bara kan servera ett fåtal personer åt gången.

Fördelar
  • Traditionell beredningsmetod
  • Perfekt för ostpurister
  • Lätt att rengöra
  • Lämplig för ostblock
Nackdelar
  • Kan inte användas för att tillaga andra rätter
  • Inte lämplig för ett stort antal gäster

Ett klassiskt alternativ: raclettegrillen

En raclettegrill med små pannor är ett av de mest populära sätten att njuta av smält ost. Vid starten användes de små stekpannorna endast för att se till att alla smälte osten enligt sina egna önskemål. Folk insåg dock snabbt att skålarna kunde fyllas med vad som helst. Istället för de traditionella sidorna med blandad gurka, potatis och bröd började man tillaga olika saker på raclettegrillen.

Detta utvidgade raclettegrillens funktionalitet från en nischprodukt till en allroundprodukt. Grönsaker, vegansk ost, skinka, salami, frukt eller äggröra – allt kan tillagas på grillen. Användningen av en raclettegrill slutar inte där. Grillplattor eller lavastenar ger möjlighet att tillaga eller steka fisk, kött eller grönsaker. Vissa modeller har till och med en andra plattform där oanvända rätter kan stå och svalna.

Fördelar
  • Kan användas för olika typer av matlagning
  • Lämplig för upp till åtta personer
  • Specialiserade tillbehör
Nackdelar
  • Kan vara svårt att rengöra
  • Dolda extrakostnader
  • Stenplattor kan gå sönder

Osthimlen: raclettegrill och fondueset

För dem som inte kan bestämma sig för vilken av de schweiziska delikatesserna – raclette eller fondue – de föredrar finns det ett tredje alternativ: en kombination av raclette och fondue. Den här modellen har en fonduegryta som tillbehör som kan placeras ovanpå raclettegrillen för att värma upp den. I vissa modeller kan du byta ut fonduegrytan mot en järngrillplatta eller en lavasten. Det ger dig möjlighet att göra vad du vill. Ibland kan fonduegrytan till och med användas på en vanlig gashäll som en extra gryta eller som en gryta i ugnen.

Ost är inte det enda som kan läggas i fonduegrytan. För att göra kinesisk hotpot byter du helt enkelt ut osten mot buljong. För köttfondue kan du ersätta osten med olja. När köttet eller grönsakerna är tillagade kan du doppa dem i en sås som du själv väljer. Människor med sötsug förstår fördelarna med att ha en andra fonduegryta till hands. Päron, ananas och bananer passar inte så bra ihop med ost. De passar dock utmärkt ihop med flytande choklad och är en perfekt efterrätt.

Fördelar
  • Olika tillagningsmetoder
  • Två enheter i en
  • Fonduegrytan kan användas separat
Nackdelar
  • Dyrt att köpa
  • Tillbehör som fondueskedar är nödvändiga
  • Risk för förbränning
  • Mer utrymme krävs

Vad du ska se upp för

Raclettegrillar kostar mellan 20 och 250 pund, beroende på märke, funktioner och tillbehör. Det finns några viktiga saker att tänka på för att se till att du får valuta för pengarna oavsett vilken raclettegrill du köper. Priset spelar givetvis en roll, men köpbeslutet bör i första hand fattas med hänsyn till dina matlagningsvanor och dina förväntningar på grillen. Dessa överväganden kan omfatta följande:

  • Hur många personer brukar du bjuda in?
  • Vad skulle du vilja laga förutom raclette?
  • Vilka förväntningar har du på grillen?
  • Vilka detaljer behöver du vara uppmärksam på?

Ofta för liten men sällan för stor

Personer som är intresserade av en raclettegrill men inte vet om den kommer att leva upp till deras förväntningar gör ofta samma misstag – de köper det billigaste alternativet. Ofta ingår endast två enskilda raclettepannor i köpet. De flesta av dessa nybörjarmodeller har en grillyta, men en sak är säker: de är aldrig tillräckligt stora för mer än två personer. Trots detta tar dessa raclettegrillar fortfarande plats i skåpet.

Ett undantag är en typ av raclettegrill som drivs av tändljus och som kan användas utan elektricitet i trädgården eller på campingen. Det går dock inte riktigt att grilla med dessa grillar, utan snarare att bara värma upp osten.

Små middagsbjudningar

Att ha fyra individuella raclettepannor ger dig lite mer utrymme att manövrera. Detta kan också vara ett bra alternativ för två middagar. Beroende på vad du tillagar på grillen kan det ta ett tag innan maten är klar. Detta är perfekt för två personer som använder två kastruller vardera. Nästa maträtt kan börja tillagas innan den sista maträtten är klar, vilket innebär att ingen behöver vänta länge på att maträtten ska bli klar.

people_around_the_raclette_grill
Raclettegrillen är perfekt för sammankomster.
Ett karaktärsämne för fester

Med åtta stekpannor kan du njuta av raclette med en större krets av vänner. Det bör naturligtvis noteras att alla kastruller inte behöver användas, även om du har en så stor uppsättning. För dem som gillar att äta efterrätt är det mycket vettigt att hålla några kastruller rena. På så sätt behöver du inte diska mitt under middagen och alla kan sitta kvar vid bordet. Om detta låter som ett attraktivt förslag kan du vanligtvis köpa raclettepannor separat.

I en idealisk värld skulle varje gäst ha mer än en maträtt till sitt förfogande. Detta är mycket användbart om din raclettegrill har en sekundär plattform. På denna nivå kan mat som ännu inte är färdig att ätas hållas varm. Under tiden smälter nästa portion ost lockande framför dina ögon.

Olika typer av grillplattor

Större, modernare raclettegrillar har en grillplatta. Vissa har en gjuten platta som är slät på ena sidan och räfflad på den andra. På så sätt kan du förbereda olika typer av ingredienser. Den räfflade sidan är perfekt för grillning, medan den släta sidan är idealisk för bakning eller ångkokning. Den släta sidan kan också användas för att laga pizza, grönsaker, frukt eller omelett.

Andra modeller använder lavasten som material. Detta är ett bra material för allt som inte behöver vara krispigt, t.ex. crêpes, minipizzor eller grönsaker. Värmen sprids jämnt över lavasten och den håller sig varm länge.

Nedan beskrivs skillnaderna mellan metallgrillar och lavastengrillar:

Metall
  • Högre temperaturer tack vare värmeslingan
  • Värmer upp snabbt
  • Kyls ner snabbt
Lavasten
  • Värmer upp jämnt
  • Behåller värmen
  • Lätt att rengöra

Större modeller använder båda typerna av material, ofta med en delad grill. Den ena sidan är gjord av metall och den andra av lavasten.

Storlek och vikt

En tyngre vikt bidrar till att grillen blir stabilare. En grill får dock inte vara så tung att den blir svår att transportera. De tunga modellerna väger omkring fem till sex kilo. Det är också värt att tänka på ditt förvaringsutrymme och kontrollera grillens mått innan du köper den.

Grillens dimensioner är också viktiga, särskilt för personer som vill grilla biffar och annan mat medan racletten smälter. Det bästa sättet att få en uppfattning om måtten före köpet är att jämföra ytan med en papperslapp.

Värme och temperatur

Här måste man ta hänsyn till två aspekter: energiförbrukning och uppvärmningstid. Om effekten är för låg måste grillen användas längre. Om du köper en modell som inte kräver mycket energi kan det alltså leda till en högre förbrukning i längden, eftersom det tar längre tid att värma upp den.

cheese_melts_under_the_grill
Olika sorters raclettegrillar möjliggör olika rätter.

Ett mycket effektivare sätt att spara energi är att reglera temperaturenkorrekt. På så sätt kan användarna ställa in värmeeffekten så att den passar de ingredienser som de tillagar. Detta är bäst med modeller där grillplattan och ugnen kan slås på och av oberoende av varandra. Om osten redan har smält behöver grillen inte ställas högre. Temperaturreglering är också användbart när middagen börjar bli lugnare, vilket ger värden möjlighet att sänka temperaturen på grillen. Om modellen tillåter det, är detta det perfekta tillfället att stänga av grillplattan helt och hållet.

Som med alla elektriska produkter är kabelns längd också värd att ta hänsyn till. Den ska vara minst tillräckligt lång för att nå från bordet till eluttagen på väggen. Förlängningskablar är naturligtvis också ett alternativ, även om de kan utgöra en snubbelrisk. Säkerheten är av yttersta vikt när du använder en raclettegrill. Därför rekommenderas särskilt modeller med hälso- och säkerhetscertifiering.

Tillbehör som finns på hyllan

Nästan alla raclettegrillar levereras med allt du behöver för en lyckad raclettekväll. Detta inkluderar rätt antal kastruller och en skrapa. Med dessa två delar av utrustningen kan användarna transportera osten från grillen till tallriken utan att skada grillens yttre yta.

Detta är särskilt viktigt för non-stick-ytor. Även om en non-stick-yta gör att maten inte fastnar så lätt, är beläggningen särskilt känslig för repor, särskilt jämfört med rostfritt stål eller aluminium. Så snart de första reporna uppstår i en panna med non-stick-teknik börjar den snabbt förlora sina non-stick-egenskaper.

Praktiska extrafunktioner

Gummifötterna är en praktisk extrautrustning som hjälper till att förhindra att grillens värme skadar bordet under grillen och ger stabilitet och skydd mot repor. Alla handtag på en raclettegrill bör utan tvekan vara värmeisolerade. Vissa modeller har en funktion som förhindrar att fettdroppar förångas, vilket bidrar till att förhindra rökning.

Med en fonduegryta kan du förbereda ingredienser på olika sätt. Det finns också en ny aktör i raclettevärlden – tatarernas hatt. En tatarisk hatt är en uppvärmningsbar metallkon som står på grillen och på vilken grönsaker och tunna köttbitar kan ångkokas.

Grillning av kött och ägg i ett raclettefat

Möjligheten att köpa särskilt formade racletteskålar kan vara skillnaden mellan att behålla din raclettegrill länge eller att slänga den efter bara några få användningstillfällen. En raclettegrill levereras ofta med särskilda typer av plattor. Ett exempel på detta är den extremt praktiska fonduetallriken. Fonduetallrikarna har enskilda sektioner där varje gäst själv kan välja vad han eller hon vill äta. På så sätt kan man minimera den ofta klumpiga spridningen av tillbehör och såser.

meat_and_egg_in_pan
Den lämpar sig särskilt väl för snabb stekning eller grillning.

Rätt underhåll

Innan du börjar rengöra grillen är det alltid klokt att först koppla ur apparaten från eluttaget. Det räcker oftast med skonsamma rengöringsdukar och diskmedel för att ta bort spill och rester.

Precis som med all annan köksutrustning är rätt underhåll viktigt för att säkerställa att produkten har en lång livslängd. Det är sällan ett problem att rengöra raclettefatet. Om vissa matrester trots det icke-stickande lagret sitter fast, låt dem ligga i blöt över natten innan du tvättar av dem med en svamp.

Det är särskilt praktiskt medavtagbara grillplattor, men läs bruksanvisningen innan du försöker rengöra dem. Starka rengöringsmedel och grova svampar är inte lämpliga för detta.


Bild 1: © exclusive-design / stock.adobe.com | Bild 2: © CL-Medien / stock.adobe.com | Bild 3: © Jevanto Productions / stock.adobe.com | Bild 4: © slunicko24 / stock.adobe.com